Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍČINY ČERVENÝCH FLEKŮ NA KŮŽI

OBSAH

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH FLEKŮ NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobry den , chtela bych se zeptat beru atb. a byla jsem chvilku na slunci,ale udelal se mi cerveny flek na nose,chtela jsem se zeptat jesli to zmizi a mam cekat,nebo to nechat odstranit ? dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odstranění červených fleků na kůži

Přirozené odstranění fleků na kůži

Červené fleky na kůži jsou ve většině případů neškodné, ale i tak je důležité, abyste se poradili se svým kožním lékařem, zejména v případě, že si povšimnete nových fleků nebo náhlého zvětšení. Je nutné vyloučit rakovinu kůže nebo melanom. Jakmile je jasné, že jsou červené fleky na kůži neškodné, můžete vyzkoušet různá opatření, která vám pomohou s jejich odstraněním:

  • Lokální masáž silikonovou kuličkou – tato technika je založena na tlakové terapii, která pomáhá se zklidněním pokožky, ale také snižuje zbarvení kůže, čímž dochází k zamaskování skvrn. Tato technika je dlouhodobá, měla by trvat od šesti až do osmi měsíců, ale výsledky jsou velice slibné.
  • Lokální aplikace oleje z pšeničných klíčků s několika kapkami Tea tree oleje – pšeničné klíčky mají uklidňující účinek, zatímco Tea tree olej je vhodný při léčbě různých druhů kožních infekcí.
  • Velmi užitečné jsou homeopatické léky, které se používají při léčbě skvrn.
  • Na léčbu kožních znamének se doporučuje Thuja tinktura. Lokální aplikace této tinktury je užitečná rovněž při léčbě červených skvrn.

Pokud domácí léčba nepřináší žádné výsledky, existují i jiné možnosti léčby, které zahrnují zmražení (kryoterapie) nebo chemický peeling. Tyto metody vám zaručeně pomohou s odstraněním červených skvrn.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NA ČERNE PIGMENTY MASTIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

porat temi jak se mám zbavit černých fleku na obličejí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Heleno, černé flíčky se dají dobře a rychle zakrýt pudrem nebo makeupem. Zajděte do drogérky, kupte si tam Dermacol krycí pudr nebo krém v odstínu vaší pleti a pak to s ním zakryjte. Trvale se dají různé barevné odlišnosti pleti odstranit například laserem a nebo přípravky na bělení kůže. Více o přírodním bělení pleti je napsáno zde: www.ceskenemoci.cz/s…

Zdroj: diskuze Na černe pigmenty mastička

Červené fleky na prsou

Červené fleky na prsou mohou být způsobeny alergií na slunce. Sluneční alergie se u citlivých jedinců projevuje výsevem červených fleků na kůži, někdy červených krupiček, a to na hrudi nebo jiném místě těla. Prevencí je ochrana před sluncem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá alergie na slunce.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpán.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda se mám obávat fleku na nehtu palce u nohy.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte. Jde o poranění vlásečnic pod nehtem, ze kterých vyteklo trochu krve, což způsobilo toto nahnědlé zbarvení. Časem zmizí. Poranění je následkem přílišného tlaku na nehtovou ploténku v těsné botě například pří dlouhé nebo namáhavé chůzi nebo po zakopnutí o nějakou překážku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Červené fleky na jazyku

Příčinou červených fleků na jazyku může být potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou fleků při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadají červené fleky na jazyku.

Léčba potravinové alergie patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav a vybere vhodnou léčbu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den, vsimla jsem si tak pred tydnem tohoto fleku. Mam vyckat nebo jit k lekarce? Dekuji za odpoved.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba lekařské ošetření, jde o krevní výron, který vznikl nadměrnou námahou. Samo to zmizí. Můžete ale zkusit naplánovat návštěvu ortopeda, aby vám zkontroloval stav vašeho chodidla. Pomůže vám s opatřeními, která zabrání nebo alespoň omezí možnost opakování těchto tmavých skvrn pod nehtem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Léčba fleků na kůži

Léčba fleků na kůži vždy závisí na stanovené diagnóze. Každý typ fleků na kůži vyžaduje různé přístupy. Vždy je vhodnější raději navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Pokud se jedná například o výše zmiňované petechie způsobené onemocněním, je pro jejich léčbu třeba řešit nejprve danou nemoc.

Bílé flíčky na kůži nezanedbávejte, pokud jde o plísňové onemocnění, používejte například olejíček MICETAL a sírové koupele.

Při léčbě hyperpigmentace se velmi často používají různé „bělicí“ krémy, slupování pomocí AH kyselin, 20procentní kyselina azelainová, eventuálně některé typy laserového ošetření – například Q-Switchet Alexandrite laser, rubínový laser. Vždy je nutná důsledná eliminace slunečního záření. Pigmentová znaménka se odstraňují chirurgicky vyříznutím.

Zdroj: Flíčky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
Pred par dny se mi udělal tento flek pod palcem, nejsem si vědoma ze bych se do palce nějak bouchla, prosím mám zajít k lékaři ?
Opravdu mám z fleku strach.
Dekuju

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, tohle je jen výron krve do vašeho nehtového lůžka. Bude chvíli trvat, než se to vstřebá, řádově měsíce. Příčina může být namáhavá chůze nebo běh nebo nevhodná obuv, či kombinace všeho. Abyste měla jistotu, že nejde o rakovinu, tak se můžete zastavit v ambulanci kožního lékaře ve větším městě, kde vám nehet prohlédne pomocí dermatoscopu. Je to rychlé, bezbolestné a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Poradna

V naší poradně s názvem MASTNÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý den už od 15 let mám akné,rozneslo se mi snad všude na obličeji,na dekoltu,na zádech.Mám i fleky,protože si nemůžu pomoct,ale vadí mi když mám černé pory nebo bílé velké akné,potřebuji poradit jak se mám zbavit těch fleků.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbavte se v první řadě akné tím, že vyčistíte svůj organizmus změnou stravování a aktivním pohybem. Zde je seznam článků, kde se řeší souvislost akné a špatné životosprávy a několik typů na detoxikaci: www.zdravi-lecba.cz/…
Zničená kůže od akné a fleky po akné zůstávají na celý život. Stejně jako ostatní jizvy, je nelze nijak odstranit, jen se dají maskovat makeupem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mastná pleť

Červené suché fleky na kůži

Příčiny

Příčinou výskytu červených suchých fleků může být lupénka, což je neinfekční vyrážka, která se projevuje právě výskytem větších červenavých skvrn s odlupujícími se částečkami kůže. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle.

Co s tím dělat

Bohužel není v moci současné medicíny lupénku zcela vyléčit. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze. Tradiční lokální léčbou je natírání poškozených částí těla kamenouhelným dehtem nebo jemu podobným ditranolem. Nevýhodou této léčby lupénky je dočasné tmavé zabarvení kůže a zanechávání tmavých skvrn na oblečení a nábytku.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Teri, podle toho co píšete se nedá takto po internetu jednoznačně určit příčina vašich fleků pod prsy. Může jít o alergickou reakci na antibiotika, může jít také o opruzeniny, které se předčasně opálily a zhnědly a nebo to může souviset s nějakým neznámým komplikovaným onemocněním, které se takto projevuje na kůži. Já bych doporučil zajít s tím na kožní a ukázat to dermatologovi. Jen tak se dá nejrychleji dosáhnout uspokojivého výsledku vyléčením. Vezměte sebou názvy všech ATB, které jste brala i současnou mast a zkuste to takto vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Bílé fleky na kůži po opalování

Mírná expozice UVB záření pomáhá vytvářet přirozenou bariéru pokožky (obranný mechanismus kůže), která chrání tělo před nadměrným UV zářením. UVB záření stimuluje tvorbu melaninu, který jako „čepička“ obklopí jádro buňky a tím chrání její DNA (pigmentace) a zároveň působí na vytváření takzvané sluneční mozolnatosti – zesílení pokožky. Jestliže se vytvoří optimálně obě vlastní kožní ochranná opatření (pigmentace a zesílení), lze dosáhnout dvojnásobného až čtyřnásobného zvýšení ochranné kapacity pokožky. Při umělém ozařování v soláriu probíhají tytéž procesy jako u přírodního slunění. Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužívají se vhodné ochranné opalovací krémy, může dojít ke spálení kůže a zničení DNA v buňkách pokožky.

Příčiny

Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužíváme vhodný ochranný opalovací krém, může dojí k poškození kůže a zničení DNA v buňkách pokožky, která může následně reagovat výskytem bílých fleků na kůži po opalování.

Obrázky

Takto vypadají bílé fleky na kůži po slunění.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dajda.

ohledně červeného fleku, psala jsem článek, nyní vím, že se Vám může ukázat červený flek, když jste alergičtí na AVIVÁŽ. Nikdy jsem žádný flek neměla, ale najednou jsem se ho nemohla zbavit. Trošku někdy svěděl, ale jinak nepomohlo nic.Až jednou měla to samé kamarádka, jen jí to svědělo více.Šla k lékaři a tam jí řekli, nepoužívejte AVIVÁŽ. Dostala mastičku na alergii AFLODERM a pomohla.Mě také. Jaká Aviváž to byla nevím, ale kamarádka používala jinou. Mast okamžitě zabrala, ale musíte flek hlídat a postupně prodlužovat mazání fleku, dokud nezmizí. Kamarádce zmizel, tak se přestala mazat a flek se jí opět ukázal.Tak postupně začala prodlužovat to jeho mazání a zatím vynikající. Jen jsem zde chtěla všem napsat, že z Aviváže na těle můžou zůstat zbytky chemie a je hned problém.Již ho nepoužívám a je klid.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Take jsem dostala afloderm na cervene fleky od kozni lekarky na oblicej zatim ho pouzovam 2 dny ale oblicej m stale plny fleku des.js z toho cela zoufala jestli to vubec prejde.poradte prosim s pozdravem

Zdroj: diskuze Červené fleky

Příčiny červených skvrn

Podráždění

Kontaktní dermatitida může být příčinou červených skvrn na kůži. Jedná se o velmi svědivé podráždění, které může být citlivé i na dotek. Často se objevuje po kontaktu s dráždivým faktorem (tkanina).

Alergie

Potravinová alergie může způsobit problémy s kůží, zejména kožní vyrážku. Příznaky alergie mohou odeznít samy, nebo musí být léčeny medikamenty. Důležité je, aby se člověk vyvaroval spouštěcím mechanismům, jedině tak může účinně zabránit vzniku červených skvrn, které se obvykle objeví do jedné hodiny po kontaktu s alergenem.

Genetika

Existuje celá řada genetických podmínek, které mohou způsobovat červené skvrny na kůži. Jednou z nich může být slupková keratitida. Jedná se o folikulární problém, který je charakterizován nerovnostmi na kůži. Tyto nerovnosti se nejčastěji vyskytují na horní části paží, ale mohou se objevit i na dolních končetinách, zádech, hrudníku, hýždích nebo kdekoli na těle. Jedná se o neškodný stav, který však může způsobit problémy se sebeúctou. Toto onemocnění vyplývá z nadměrné produkce keratinu. Problém se obvykle zlepšuje s přibývajícím věkem, zejména okolo 30. roku života.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Příčiny červených skvrn

Skvrnitá vyrážka je příznakem celé řady infekčních onemocnění, například dětských nemocí (zarděnky, spalničky, neštovice, pátá a šestá (6) nemoc, spála), ale objevuje se také u neinfekčních onemocnění, zejména u alergických reakcí, atopického ekzému, akné, perorální dermatitidy, krvácivých stavů a dalších. Vyrážka se může vyskytnout i u běžného nachlazení a při průjmových onemocněních. Červené skvrny na kůži mají různé příčiny:

  • Často jsou způsobené intenzivním slunečním zářením. V tomto případě je důležité se vyhnout slunečnímu záření. V opačném případě riskujete poškození kůže, které může být nevratné. Nejčastěji se používají opalovací krémy určené na daný typ pleti.
  • Chladné počasí. V tomto případě je vhodné používat krémy s obsahem tuku, protože zabraňují přímému kontaktu s kůží. Zároveň lze využívat parní lázeň z heřmánku, která má velice pozitivní vliv na pokožku a je i protizánětlivá.
  • V případě růžovky dochází k tvorbě červených skvrn na obličeji. Tady se doporučuje návštěva a konzultace s lékařem (dermatologem), který vám doporučí vyhnout se spouštěcím faktorům. Mezi spouštěcí faktory patří kořeněná jídla, alkohol, pobyt na slunci, pobyt v extrémním chladu.
  • Příčinou tvorby červených a svědivých skvrn mohou být i určité potraviny. Je důležité vyhnout se potravinám způsobujícím toto podráždění, jelikož se jedná o alergii.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
omlouvám se za fota, ale jsem zrovna v procesu odlakovávání a pilování nehtů na nohách. Na levém palci jsem si všimla černého fleku v odrostu, po celé délce, na pravém palci jen lehce vpravo. Ještě před pár dny tam určitě nic nebylo. Z melanomu mám extrémní strach, se svou bledou pokožkou jsem ideální kandidát. Děkuji moc za názor.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nezlobte se, ale pro posouzení stavu nehtu je třeba, aby byl vidět celý - bez laku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Použití jemných přípravků na kůži

Pří zkoumání příčin červených skvrn by se mělo dbát také na regeneraci kůže.

  • Nejčastěji se používá Aloe vera. Tato rostlina má celou řadu pozitivních kosmetických vlastností. Aloe vera zmírňuje červené skvrny, protože obsahuje celou řadu enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Kromě toho má cenné antibiotické vlastnosti.
  • Velmi vhodné je využití některých výrobků pro péči o pleť. Mohou být použity i produkty s různými esencemi vůní a olejů. Pokud však dojde k tvorbě červených skvrn, je nezbytné vyvarovat se používání takovýchto přípravků. Zároveň je důležité používat prací a čisticí prostředky, které nezpůsobují podráždění pokožky.
  • Při výběru určitých parfémů je vhodné informovat prodavače či prodavačku o tom, že trpíte na červené skvrny (citlivá pokožka). Měl by vám být doporučen vhodný produkt pro vaši pokožku.

Dbejte pozornosti při výskytu červených skvrn na kůži, ať už se objevují po jídle, kosmetických přípravcích, chladu nebo teplu. Teprve po zjištění příčin mohou být zahájena potřebná protiopatření.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Polévka z červených fazolí z konzervy

Ingredience: 50 g anglické slaniny, 2 cibule, olej, 4 konzervy sterilizovaných červených fazolí, sůl, 3 lžíce hladké mouky, 1 kostka bujónu

Postup: Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou. Tuto cibulovou jíšku zalijeme studenou vodou, pečlivě rozmícháme a přidáme kostku bujónu. Poté přidáme fazole z konzervy a provaříme. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou a osmahnutou slaninu a polévku dochutíme solí a polévkovým kořením. Polévku z červených konzervovaných fazolí podáváme s tmavým chlebem.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí

Léčba

K dispozici je celá řada léků, které mohou být použity pro léčbu onemocnění pokožky. Nejčastěji se používají léky s vyšším obsahem vitamínu E, dále penicilin nebo histaminové obstřiky. Léčba se zaměřuje především na vyléčení příznaků.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Červené fleky na obličeji

Perorální dermatitida je kožní onemocnění, jehož projevy se objevují kolem úst a nosu, někdy v celém obličeji. Postihuje hlavně ženy kolem 30. roku věku.

Ve většině případů souvisí perorální dermatitida s předchozí aplikací lokálních kortikosteroidů v této oblasti, ev. jiných lokálních mastí či krémů, které daná pleť přestane snášet. Často se uplatňuje i hormonální vliv (poruchy cyklu, hormonální antikoncepce). Více se objevuje u osob s kůží mastnou, nebo naopak velmi suchou.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadá perorální dermatitida na obličeji.

Léčebně je třeba vynechat veškerou stávající kosmetiku, hygienické a čistící přípravky na obličej, vyvarovat se v blízkém okolí obličeje parfémů, sprejů na vlasy, pěnových fluorovaných zubních past a všech látek potenciálně dráždivých. Lékař pak dle rozsahu, intenzity a dosavadního průběhu volí protizánětlivou léčbu zevními či celkovými léky. Domácí léčba může nemoc jen zhoršit.

Další možnou příčinou vzniku červených fleků na obličeji je onemocnění růžovka (rosacea). Růžovka je poměrně časté kožní onemocnění, postihující hlavně nos, tváře a bradu. Zpočátku vzniká jen přechodné, později trvalé začervenání, objevují se rozšířené žilky – což je fáze zvýšené cévní reaktivity, která postupně přechází ve fázi zánětlivou s tužším otokem, pupínky a drobnými puchýřky se žlutavým obsahem. Na vývoji onemocnění se podílejí mnohočetné faktory od slunečního záření, horka a obecně vlivů způsobujících zvýšené prokrvení až po některá vnitřní onemocnění – např. žaludku, žlučníku, slinivky. Asi u 15 % pacientů pozorujeme dědičnou dispozici.

Léčba je individuální – podle citlivosti pleti a převažující formy onemocnění. U mírných forem k léčbě postačí lokální preparáty s protizánětlivými a protibakteriálními účinky, u těžších forem přistupujeme ke kombinaci lokálních a celkových léčiv. Správně zvolená léčba s dodržováním preventivních opatření (eliminace dráždivých faktorů, pravidelné používání léčebné kosmetiky) výrazně zlepšuje průběh, může minimalizovat zánětlivou složku a brzdit vývoj do těžších stadií.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Příznaky a projevy sklerodermie

Existuje několik druhů sklerodermie, a proto i příznaky jsou u jednotlivých typů různé. Rozlišujeme dva základní typy sklerodermie: cirkumskriptní (lokalizovaná) a difuzní.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP