PŘÍPRAVA NA KYRETÁŽ je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Kyretáž je krátký výkon provedený v celkové anestezii, při kterém se pomocí kyrety vyčistí obsah dutiny děložní. Kyretáž je indikována v souvislosti s potratem, a to jak samovolným, tak zamlklým, po porodu a někdy také u žen netěhotných a v přechodu.
Kyretáž v menopauze
Kyretáž se v menopauze provádí nejčastěji kvůli silné prodloužené menstruaci nebo kvůli jakémukoliv krvácení po přechodu. Z diagnostických důvodů bývá ke kyretáži připojena i takzvaná hysteroskopie, při níž je do dělohy zavedena kamera, kterou je možno dělohu prohlédnout zevnitř. Kyretáž děložního hrdla volí lékař při nenormálních cytologických nálezech, aby si ozřejmil, jak vážné dysplastické změny jsou.
Kyretáž je jediná možná volba u případu silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v dysbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.
Tento výkon má díky pokrokům a zkušenosti v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným, tedy proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení; operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které se řeší pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být komplikace spojené s celkovou anestezií.
V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.
Kyretáž v prosinci leden mírně krvaceni únor znova krvaceni podání norethisteron.. březen opět norethisteron. Stěry ultrazvuk rentgen histo vše v pořádku od toho Prosince furt krvácení v době podávání norethisteronu ne...co doporučujete jaké vyšetření magnetickou rezonanci či jak mám dále se léčit děkuji za jakoukoliv radu...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jedině lékař, který vás vyšetří, může naordinovat další postup. Takže doporučení je: konzultujte svůj stav s jiným gynekologem. Ze zákona máte právo využít dvě nezávislé lékařské konzultace. Na internetu najděte gynekologa, krerý má dobré recenze a obraťte se na něj.
Wikipedie uvádí, že kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému.
Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se nejčastěji provádí v České republice v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).
Výkon se užívá terapeuticky k zástavě silného menstruačního krvácení, ale také diagnosticky při nejasném nálezu (podezření na polyp, myom nebo nádor) v dutině děložní, nebo při odstranění nežádoucích zbytků po porodu/potratu v dutině děložní. Výkon může být součástí hysteroskopie.
Získaný materiál se odesílá k histologickému vyšetření.
Bezpečnější alternativou kyretáže je hysteroskopie. Při hysteroskopickém výkonu jsou totiž veškeré úkony prováděny pod kontrolou zraku.
Dříve byla kyretáž známa především jako metoda chirurgické interrupce. Dnes je již Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučována spíše vakuumaspirace nebo nechirurgické metody interrupce.
Tento výkon má díky pokrokům v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným – proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty (Ashermanův syndrom). Není-li taková komplikace řešena, může to v budoucnu zvyšovat například pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které může být nutné řešit pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být spojené s celkovou anestezií.
Ve svém příspěvku PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.
Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.
Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.
Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému. Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).
Výkon je prováděn v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) hrdla děložního kovovými tyčinkami – dilatátory. Děložní sliznice je odstraněna pomocí tenkého nástroje – kyrety a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření.
V naší poradně s názvem MENOPAUZA KYRETÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.
Je mi 52 let, již rok nekrvácím. Nyní velice citlivé vaječníky, v děloze sliznice vysoká 8 mm. Byla mi nasazena antibiotika. Dá se to vyléčit nějakými bylinnými čaji apod. nebo co to může značit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zapomeňte na bylinné čaje! Něž se začala používat antibiotika, tak se léčilo alternativnímy metodami a ženy na tyto komplikace umíraly. Důvěřujte svému lékaři a užívejte léky přesně podle jeho pokynů. Když budete dodržovat léčbu, tak se rychle uzdravíte a budete se zase moci naplno věnovat užívání si života.
Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice pomocí kyrety, přičemž dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému.
Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).
Výkon se užívá terapeuticky k zástavě silného menstruačního krvácení, ale také diagnosticky při nejasném nálezu (podezření na polyp, myom, nebo nádor) v dutině děložní, nebo při odstranění nežádoucích zbytků po porodu/potratu v dutině děložní.
Výkon může být součástí hysteroskopie. Získaný materiál se odesílá k histologickému vyšetření.
Bezpečnější alternativou kyretáže je hysteroskopie. Při hysteroskopickém výkonu jsou totiž veškeré úkony prováděny pod kontrolou zraku. Dříve byla kyretáž známa především jako metoda chirurgické interrupce. Dnes je již Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučována spíše vakuumaspirace nebo nechirurgické metody interrupce.
Tento výkon má díky pokrokům v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže řadíme ty, které souvisejí s výkonem samotným, což je proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty (Ashermanův syndrom, není-li taková komplikace řešena, může to v budoucnu zvyšovat pravděpodobnost například mimoděložního těhotenství). Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které může být nutné řešit pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být spojené s celkovou anestezií.
Rakovina děložní sliznice je nejčastějším zhoubným onemocněním pohlavních orgánů žen. Vyskytuje se nejvíce u žen po přechodu (v menopauze) s maximem kolem 60. roku věku. Předstupněm vzniku zhoubného bujení je takzvaná atypická hyperplazie endometria. Sliznice v dutině děložní nadměrně bují při dlouhodobém vlivu hormonů po přechodu. Vzniká tak vysoce diferencovaný karcinom endometria, který má i poměrně dobrou prognózu vyléčení. Druhým typem nádoru je nízce diferencovaný karcinom, jehož růst nesouvisí s produkcí hormonů a prognóza je špatná.
Diagnóza se stanoví gynekologickým vyšetřením a především odběrem vzorků sliznice s následným histologickým vyšetřením. Odběr vzorků se provádí při zákroku, který se nazývá kyretáž. Kyretáží se zároveň zastaví krvácení. Na většině pracovištích se při výkonu provádí i hysteroskopie, která umožní přímou vizualizaci dutiny děložní a cílený odběr vzorků.
Před výkonem je důležité ultrazvukové vyšetření děložní sliznice vaginální sondou, které se však používá hlavně při preventivních a kontrolních vyšetřeních – hodnotí se jí výška sliznice. Při nálezu zhoubného nádoru je nutné dále určit rozsah onemocnění. Provádí se rentgen plic, ultrazvukové vyšetření jater a ledvin, vyšetření močového měchýře a konečníku.
Příznaky:
nepravidelné krvácení u žen před přechodem;
jakékoliv krvácení u žen po přechodu;
bolesti – až v pokročilém stadiu.
Léčba:
OPERACE – snahou je operovat a odstranit nádor – odstraňuje se děloha, vaječníky, vejcovody, popřípadě i mízní uzliny;
OZAŘOVÁNÍ – provádí se u zcela inoperabilních nádorů a k zabránění vzniku ložisek v pochvě;
HORMONÁLNÍ LÉČBA – nasazuje se u onemocnění s vytvořenými metastázami nebo jako doplňková léčba.
Ve svém příspěvku KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kovářová.
Můžu tento zákrok podstoupit v narkoze
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Koubova.
Kyretáž v prosinci leden mírně krvaceni únor znova krvaceni podání norethisteron.. březen opět norethisteron. Stěry ultrazvuk rentgen histo vše v pořádku od toho Prosince furt krvácení v době podávání norethisteronu ne...co doporučujete jaké vyšetření magnetickou rezonanci či jak mám dále se léčit děkuji za jakoukoliv radu...
Kyretáž dělohy je menším zákrokem. Ve většině případů nevyžaduje tento zákrok hospitalizaci, jen příslušná opatření. Ovšem vše záleží na rozhodnutí lékaře. Rekonvalescence probíhá tak, že je ženě doporučeno, aby po dobu dvou až tří týdnů dodržovala zvýšenou hygienu, tedy sprchovat se, ne koupat, dodržet sexuální abstinenci a také se vyvarovat velké fyzické námahy. Pokud u ženy proběhne kyretáž děložního hrdla, měla by dodržovat ta samá doporučení.
V naší poradně s názvem KYRETÁŽ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Koubova.
20.12 provedena kyretáž týden slabší krvácení po 12 dnech jsem šla do práce byla jsem v pohodě pracují v kuchyni teď opět bolení v podbřišku vystřelující od zad mírný výtok až krvácení poraďte být doma nebo brát prášky na bolest kdy navštívit svého gynekologa je mi 61 let díky za každou radu..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V tomto případě je nejlepší neodkládat návštěvu lékaře. Zajděte za svým gynekologem, protože jen ten může správně vyhodnotit, proč se vám stav takto zhoršil. Tímto způsobem se nejrychleji zbavíte nepříjemných projevů a budete dříve opět fit.
Kyretáž dělohy znamená odstranění zbytků v děloze po porodu, potratu, zamlklém těhotenství. Kyretáží se nazývá tento zákrok proto, že se vybavení obsahu provádí kyretou, nástrojem podobným svým tvarem lžičce. Jedná se o výkon s anestezií, proto je potřeba dodržet určitý režim: 6 hodin před ním nejíst, nepít a nekouřit. Hospitalizace po výkonu je 1–2 dny, špinění až krvácení ustává do týdne, bez sexu je vhodné vydržet cca 14 dní, u revize po porodu celé šestinedělí, první menstruace se dostaví za 4–6 týdnů a těhotenství je vhodné nejdříve za 2–3 měsíce.
Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub
Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.
Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.
Jednoduchá polévka z mletého masa
Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody
Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.
Lososové filety na zelených špekových fazolkách
Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl
Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z&nbs
Ve svém příspěvku ŠÍPKOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Quonax.
Šípky ale obsahují spoustu osinek, o kterých jsem slyšel, že jsou docela nebezpečné pro žaludeční sliznici. Když se šípkový čaj přecedí přes normální ceďáček, tak se tak úplně neodstraní. Řešíte nějak tuhle okolnost, nebo osinky ve skutečnosti nevadí?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při dlouhém nebo nepravidelném krvácení v období menopauzy se provádí kyretáž. Kyretáž neboli výškrab je zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety. Výkon se provádí v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) děložního hrdla kovovými tyčinkami – dilatátory. Sliznice děložní je následně odstraněna pomocí tenkého nástroje, kyrety, a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření, aby se předešlo případnému onemocnění stěny dělohy.
Nejúčinnějším receptem na problémy přechodu nebývá jeden senzační prostředek nebo lék, ale dobrý lékař. Ten spolu s pacientkou najde řešení ušité na míru. Tedy takové, které vychází z jejích potíží, způsobu života a mentality. Obvykle se neomezuje jen na léky nebo preparáty. Význam může mít i změna jídelníčku a stylu života, ale také cvičení. Třeba speciální cviky posilující svalstvo pánevního dna, které mírní, nebo dokonce odstraňují bolestivou menstruaci a úniky moči. Nebo relaxační cvičení typu jógy, případně taj-či, které pomáhají ženu zklidnit a přispívají ke zmírnění jejích subjektivních potíží.
Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.
V naší poradně s názvem CELKOVÁ NARKOZA A ALKOHOLISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Haasová .
Prosím o poznatky, lékař mi řekl, ze se mohu tzv.zbláznit. Jdu na výměnu kyčelního kloubu. Dekuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Celkovou anestezii, neboli narkózu, je možné provést jen u střízlivého člověka. Pokud nemáte pod kontrolou pití alkoholu, tak před operací se budete muset přemoci a několik dní před zákrokem abstinovat. Jakmile by anesteziolog poznal, že jste pod vlivem alkoholu, tak operaci zruší a Vy budete muset uhradit škodu, která tím nemocnici vznikla (operační tým, rezervace sálu, příprava implantátů, atd) - řadově tisíce až desetitisíce. Takže rozum do hrsti a pevnou vůli!
V období tří dnů před kolonoskopií se doporučuje přejít na bezezbytkovou stravu. Jíst můžete bílé pečivo, brambory bez slupky, rýži, bílé těstoviny, kuřecí nebo krůtí maso, ryby, jemné vývary a nízkotučné mléčné výrobky. Jídla by měla být lehce stravitelná, nedráždivá a bez obsahu vlákniny.
Co nejíst před kolonoskopií?
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny, zejména celozrnnému pečivu, semínkům, ořechům, surové zelenině, ovoci se zrníčky, luštěninám, müsli, ovesným vločkám, uzeninám, smaženým jídlům a pokrmům s mákem. Také se nedoporučují nápoje s barvivy.
Jídelníček den před kolonoskopií
Den před vyšetřením je určen k čiré tekuté dietě. Povoleny jsou vývary bez kousků, voda, čaj, slabá káva bez mléka, jablečný džus bez dužiny nebo iontové nápoje bez barviv. Pevná strava se již nekonzumuje. Večer nebo dle pokynů lékaře se začíná s projímadlem.
Doporučená strava před kolonoskopií
Strava by měla být lehká, nenadýmavá a bez vlákniny. Vhodné jsou bílé sacharidy (rýže, těstoviny, pečivo), jemné polévky, vařené brambory a libové maso. Vyhněte se smaženému, tučnému a kořeněnému jídlu a jakýmkoli potravinám obsahujícím semínka či slupky.
Příprava střev před kolonoskopií jídelníček
Úspěšná příprava střev kombinuje bezezbytkový jídelníček tři dny před vyšetřením a čirou tekutou dietu den předem. Tato kombinace pomáhá vyčistit střevo tak, aby byl průběh vyšetření co nejpřesnější.
Bezezbytková dieta příklad
Příkladem bezezbytkové diety jsou: rohlík s máslem, kuřecí vývar bez zeleniny, bílé těstoviny, vařená rýže, bramborová kaše, dušená ryba, bílý jogurt bez semínek nebo vařená vejce. Pokrmy se připravují jednoduše — vařením, dušením nebo pečením bez omáček.
Jak probíhá příprava na kolonoskopii?
Příprava spočívá ve dvou částech: úpravě jídelníčku a užití projímadla. Tři dny předem se přechází na bezezbytkovou dietu, den před vyšetřením na čiré tekutiny. Ve stanovený čas pacient vypije projímadlo, které postupně vyprázdní střevo. Doporučuje se pít velké množství tekutin.
Potraviny vhodné před kolonoskopií
Vhodné jsou potraviny bez vlákniny a bez zbytků: bílé pečivo, brambory, rýže, libové maso, jemné polévky, vejce, piškoty a bílé mléčné výrobky. Tyto potraviny nezatěžují trávicí systém.
Potraviny zakázané před kolonoskopií
Zakázány jsou celozrnné produkty, zelenina se slupkou, ovoce se zrníčky, luštěniny, ořechy, semínka, houby, smažené pokrmy, tučné maso a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Také omezte tmavé nápoje a potraviny s výraznými barvivy.
Kolonoskopie dieta bez vlákniny
Dieta bez vlákniny minimalizuje objem stolice. Její
Ve svém příspěvku MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.
Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.
Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.
Metody – endoskopická vyšetření
Gastroskopie klasická
Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.
Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.
S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.
Gastroskopie transnasální
Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.
Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.
Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.
Kolonoskopie totální
Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za vyšetření rentgenové. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením.
Vyšetření předchází příprava s cílem dokonale vyčistit střevo od stolice. Obvykle se před výkonem pacientovi podává uklidňující nitrožilní inj
V naší poradně s názvem MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Příprava smrkové masti je jednoduchá. Nejdříve si připravíte nasycený olej a to tak, že do dvou třetin uzavíratelné sklenice vložíte kusy smrkové smůly, které zalijete do plného obsahu sklenice oblíbeným olejem, uzavřete a uchováte při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, dokud se smůla do oleje nerozpustí. To může trvat i několik dní. Pomoci smůle v rozpouštění můžete častým zatřesením se sklenicí. Nasycený olej pak smícháte s včelím voskem v poměru 2 lžíce vosku na 230 ml nasyceného oleje a přivedete k teplotě, kdy budete moci smíchat olej s voskem dohromady, obvykle 50 °C. Pak hned ještě teplé slijete do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby, kterou uzavřete až po vychladnutí obsahu.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opražte lískové ořechy po dobu 5 až 7 minut. Ořechy vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pomocí utěrky třete ořechy, dokud nedojde k uvolnění slupek. Lískové ořechy nahrubo nasekejte.
Na pánev rozprostřete žitné a ovesné vločky. Pečte je po dobu 12 až 15 minut za stálého míchání, aby nedošlo k jejich spálení.
Opečené a nasekané lískové ořechy, semena a zrna vložte do velké mísy, přidejte pšeničné otruby a sušené třeště, dobře promíchejte. Müsli směs lze podávat s jogurtem nebo kefírem, může být pokapána medem. Zbytek müsli skladujte ve vzduchotěsných obalech.
Druhý recept
Doba přípravy je asi 5 minut.
Složení:
2 šálky drceného ovsa
½ šálku žitných vloček
¾ šálku rozinek
½ šálku sušených bobulí, například borůvky nebo brusinky
Smíchejte všechny ingredience do střední nebo velké mísy. Müsli pak můžete podávat pokaždé jiným způsobem, část müsli může být s jogurtem nebo mlékem, další pak například s čerstvým ovocem, medem, nektarem nebo javorovým sirupem. Připravené müsli by mělo být uzavřeno ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu 2 měsíců.
Třetí recept
Složení:
5 šálků ovesných vloček
2 lžičky mleté skořice
½ šálku celých lískových oříšků
¼ šálku nakrájených mandlí
½ šálku opečených pšeničných klíčků
½ šálku sušených meruněk (míní se tím plátky)
½ šálku sušených brusinek
½ šálku rozinek
½ šálku sušených plátků jablek
Příprava:
Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte ovesné vločky se skořicí, rozložte na plech a pečte po dobu 15 minut.
Z opečených lískových ořechů odstraňte slupku a následně je nakrájejte na hrubo. Poté dejte péct na 4 minuty mandle.
Smíchejte oves, pšeničné klíčky a sušené ovoce. Tuto směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě, müsli tak vydrží několik týdnů. Takové müsli stačí už jen zalít teplým nebo studeným mlékem.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Při práci s hydroxidem sodným je dobré mít ochranné brýle nebo plexisklový štít, gumovou zástěru a gumové rukavice. Oblečte si pracovní oblečení pro případ, že se oděv při práci potřísní louhem, protože takové zasažené místo bude i při okamžitém použití většího množství vody jevit známky poškození. Pro vlastní ochranu je nutné použít oblečení s dlouhým rukávem a kalhoty s dlouhými nohavicemi. Boty by měly být pevné a nejlépe gumové.
Nádobí a náčiní
Protože je louh velmi žíravý, použijte nerezové hrnce, lžíce a míchače. Vhodné je i sklo, ale vyhněte se určitě dřevu (vařečky), teflonovým povrchům (louh je úplně zničí!) a nejlépe i plastu, gumě, případně jiným hmotám, které by mohly žíravému louhu podlehnout.
Výběr olejů a tuků
Vychází se ze základního trojúhelníku, který se používá v mydlářské praxi. Olivový olej má skvělé účinky pro naši pleť. Palmový tuk je svým způsobem náhradou živočišného tuku a přispívá k pevnosti mýdla. Kokosový tuk je základním kamenem každé receptury, protože vytváří bohatou pěnu a v přiměřeném množství má výborný vliv na pokožku.
Výběr vody
Voda, kterou se rozhodnete použít, by neměla být tvrdá. Její použití by zhoršilo kvalitu zmýdelňovací reakce a mýdlo by mohlo být i zakalené. Proto pokud si nejste jisti kvalitou vody, je lepší použít vodu destilovanou. Voda je důležitým nosičem hydroxidu sodného a zajišťuje transport molekul louhu k olejům. Proto jsou množství vody a její kvalita důležitou součástí výsledného výrobku.
Příprava roztoku hydroxidu sodného
Práci s hydroxidem sodným není radno podceňovat. Je nebezpečný a jeho neopatrnou manipulací můžete napáchat značné škody nejen materiální, ale hlavně si poškodit zdraví. Proto pro manipulaci s ním existují velmi přísná pravidla. Pro správné určení množství louhu k výrobě mýdla existují takzvané saponifikační tabulky, které přesně určí, jaké množství hydroxidu sodného je potřeba k zmýdelnění olejů. Hydroxid sodný lze koupit v několika formách, ať už jde o hotový roztok, nebo tuhý v peckách, či ještě v jemnější úpravě. Prodejem se zabývají specializované velkoobchody s chemickými materiály, ale lze koupit i v maloobchodě (například v drogerii). Hydroxid sodný je nutné skladovat v uzavřených nádobách, a to nejen z bezpečnostních důvodů, ale i jako prevence proti zvlhnutí.
Nejprve si tedy oblečte vhodný oděv, nasaďte si gumovou zástěru, brýle či plexisklový kryt a navlečte si gumové rukavice. Při práci se používá odsávač par a větrání v místnosti, protože při rozpouštění louhu ve vodě vznikají kromě výrazného tepla také nebezpečné výpary, které při vdechnutí mohou způsobit závažné zdravotní potíže. Přip
Doporučuje se příprava s použitím minimálního množství tuku, vhodné je dušení, vaření či příprava v páře. Hlavním cílem je především snížit obsah tuku v potravinách. Těstoviny se připravují ideálně stylem al dente, rýži nikdy nerozvařujeme. K přípravě pokrmů lze také použít i jiné typy mouky než tolik rozšířenou pšeničnou. Důraz se klade na rychlou úpravu jídel: některé nevhodné postupy totiž dokážou zvýšit glykemický index jinak doporučovaných potravin. Při využití umělých sladidel je třeba kontrolovat, zda jsou určena pro přípravu teplých či studených pokrmů. Kromě doporučené úpravy potravin, jako je dušení či vaření ve vodě nebo v páře, je také ideální vaření v tlakovém hrnci, ale i pečení nebo grilování v alobalu nebo na roštu. Dobré je pořídit si pánev s povrchem, který umožňuje přípravu pokrmů bez použití tuku. Zeleninu, u které je to možné, je ideální konzumovat syrovou. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně zhruba šest menších porcí denně. A v nich nemusí chybět maso, ovšem mělo by být libové, například kuřecí, krůtí, králičí, ale tu a tam i libové vepřové nebo hovězí a netučné uzeniny. Také netučné ryby rozhodně patří na talíř. Při úpravě masa se vyhneme smažení, které zatěžuje organismus nezdravými tuky. Používáme-li olej, pak slunečnicový nebo nejlépe kvalitní olivový. Spotřebu másla výrazně snížíme nebo se mu vyhneme zcela. V jídelníčku diabetiků by neměly chybět mléčné výrobky, ale především ty nízkotučné s obsahem 20 až 30 % tuku v sušině. Jogurtům a dalším výrobkům, které obsahují velké množství cukrů či aspartam, který je nevhodný i v běžné stravě, se vyhneme. Také s konzumací pečiva by diabetici měli být opatrní, což ovšem neznamená, že se ho mají úplně vzdát; je pouze třeba omezit jeho množství a upřednostňovat pečivo celozrnné, které obsahuje více vitaminů, nerostných látek a tolik důležité vlákniny. Nejvhodnější přílohou – mnohdy i hlavním jídlem – jsou pro diabetiky brambory. Kvůli malému procentu sacharidů je pochopitelně velice vhodnou potravinou zelenina. Celer, květák, rajčata, salátové okurky, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest na talíři jsou zárukou nepatrného množství sacharidů, a tudíž si je lze dopřávat v neomezeném množství.
jednu nebo dvě lžíce malinové nebo borůvkové šťávy
med nebo cukr na oslazení
Příprava:
Květy podbělu dáme vařit do horké vody. Po 5minutovém varu k nim přidáme rozkrájené polní macešky, necháme vařit 5 minut, pak přidáme mátu peprnou, 1 minutu povaříme a vše scedíme, do odvaru vmícháme borůvkovou nebo malinovou šťávu nebo rosol, rozkrájenou citronovou kůru a med nebo cukr na oslazení.
Salát z macešky
3 lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce červeného vinného octa
1 stroužek česneku
1 salátová okurka
12 malých macešek
sýr ricotta
4 špetky mořské soli
1 špetka černého pepře
Příprava:
Smíchejte olivový olej, ocet a česnek v malé misce. Nechte odstát po dobu 30 minut. Vyjměte česnek a do mísy vložte salát, okurku, macešky a sýr. Vše důkladně smíchejte a posypte solí a pepřem. Tento salát je dobré podávat ihned.