Zhruba 10 g kůry zlehka povařte 20 minut v 1 litru vody. Pijte průběžně během dne. Může se stát, že některý čaj nemá příjemnou vůni či chuť. Obvykle to může být způsobeno těmito faktory:
Tvrdá voda: Pokud je voda příliš tvrdá, bude mít čaj nevýraznou, tupou chuť, vůně bude slabší. Používejte tedy měkkou vodu (převařenou, přefiltrovanou).
Nekvalitní voda: Čaj připravený ve špatné vodě bude mít jen slabou vůni a nevýraznou, či dokonce nepříjemnou chuť.
Malá dávka čaje: Při malém množství vyluhovaného čaje je nápoj slabý, s velmi jemnou chutí a vůní. Sotva znatelnou chuť a vůni vylepšíte zvýšením dávky. Mnohé čaje chutnají úžasně při 4 g na 150 ml.
Velká dávka čaje: Naopak při nadměrné dávce čaje je výsledný nápoj zpravidla hořký s nepříjemnou vůní (u zelených čajů silná svíravost, rybina). Experimentujte s množstvím vody a použitého čaje.
Dlouhá doba louhování: Jakmile je čaj „přelouhován“, získá velmi nepříjemnou hořkou svíravou chuť. Sice se vylouhuje maximální množství prospěšných látek, ovšem pití takového čaje nepřináší patřičné potěšení. Ovocné čaje se louhují 8–10 minut, zelené vícenásobně 1–2 minuty, černé 3–5 minut, oolongy 1–3 minuty, puerh čaje 2–10 minut.
Nesourodý čaj: Obsahuje-li čaj různě velké částice, bude i nálev zpravidla s proměnlivou chutí a vůní. Mnoho drobných částic způsobuje hořkost a svíravost. Pro ideální louhování je dobré, pokud jsou všechny lístky stejné velikosti.
Vysoká teplota vody: Zalijeme-li zelený čaj vroucí vodou, je velmi pravděpodobné, že již po 30–60 vteřinách nálev silně zhořkne. Zelené čaje, puerh čaje zeleného typu, bílé čaje a oolongy zeleného typu by se tak měly zalévat vodou o teplotě 75–85 °C.
Nízká teplota vody: Naopak nízká teplota vody nerozvine všechny vonné složky a čaj tak má velmi slabé aroma. Je důležité, aby teplota vody při louhování příliš rychle neklesala. K tomu je dobré předehřát konvičku, zhong či gaiwan.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Pravý panenský šípkový olej je takový, který je lisovaný ze semen plodů šípků, a který obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny, dále pak kyselinu citronovou, jablečnou, silici, karotenoidy, tokoferoly. Takový šípkový olej je zároveň bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové.
Šípkový olej - domácí výroba
V domácích podmínkách lze šípkový olej ze semen šípku připravit jen s patřičným vybavením. Je zapotřebí velké množství semen ze šípků - přibližně 1 kilogram. Pak také silný lis. Postup je jednoduchý, smena se nachají nahřát na teplotu 35 stupňů celsia a takto teplá se vloží pod lis, v němž pak největší možnou silou se stlačí až z nich začne vytékat panenský šípkový olej. Méně vhodné řešení je semena najemno rozemlít a vyvařit ve vodě, kde po schladnutí se oddělí voda od oleje - olej zůstane nahoře a při nízké teplotě ztuhne a jde od vody dobře oddělit. Nevýhodou tohoto postupu je, že se vlivem vysokých teplot zničí některé cenné látky, jako vitamín C a změní se vyváženost mastných kyselin. Takto získaný šípkový olej se pak nedá nazvat panenským. Nejvhodnějším způsobem jak pořídit šípkový olej je zakoupit ho v osvědčené prodejně zdravé výživy. Vlastnosti správného šípkového oleje jsou mírně načervenalá barva a měl by z něho být cítit pach zralých šípků.
Šípkový olej - účinky a použití
Při vnitřním užití působí šipkový olej jako jemné antidepresivum, které odstraňuje nerozhodnost a dodává člověku sebedůvěru. Při vnějším užití šípkový olej zklidňuje podráždění, zvyšuje elasticitu kůže, normalizuje práci tukových a potních žláz, napomáhá regeneraci a omlazení pokožky, dodává obličeji rovnoměrnou a jasnou barvu a díky obsahu vitamínu A kůži tonizuje do hněda - samoopalovací účinek. Vhodný je na ekzematickou pokožku, protože šípkový olej dokáže zastavit projevy mnoha dermatitid, dále při kožních poraněních, proleženinách, bércových vředech a dermatózách. Zevně se šípkový olej aplikuje pomocí navlhčeného tamponu, který se přikládá na postižená místa pokožky. Zajímavé je použití šípkového oleje při chronické rýmě. Chronická rýma se zastaví anebo alespoň utlumí, když se tampony namáčené do oleje ze šípků zavádějí do nosních dutin dvakrát denně. V kosmetice je olej z šípku ceněn pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Olej z šípků intenzivně ošetřuje a vyhlazuje pokožku, podporuje vitalitu a regeneraci a reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty pokožky. Doporučujeme ho používat jako masážní prostředek k masírování nejen pokožky obličeje, ale i celého těla. Takto provedená masáž šípkovým olejem bude pro člověka vždy velice prospěšnou regenerací pro jeho pokožku.
Vzácný a mimořádný. Olej lisovaný ze semen plodů šípků je bohatým zdrojem vitamínu A a vícenenasycených mastných kyselin, zejména gama-linolenové. Olej načervenalé barvy je pro své vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky ideální pro suchou a zralou pleť. Intenzivně ošetřuje a vyhlazuje, podporuje vitalitu a regeneraci, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty. Může se ředit s jiným základním olejem v poměru 1 : 9 (například jojobovým nebo mandlovým). Je to také velmi oblíbený a cenově dostupný olej pro péči o první vrásky. Doporučené použití: večer na vyčištěnou pleť použijte některou z Květinových vod (ideálně Růže nebo Neroli) a do ještě mokré pleti jemně vmasírujte pár kapek šípkového oleje.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.
Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.
Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub
Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.
Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.
Jednoduchá polévka z mletého masa
Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody
Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.
Lososové filety na zelených špekových fazolkách
Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl
Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke 
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Alternativní léčba má v léčbě nádorových onemocnění jistě své místo, pochopitelně je zde však několik ALE. Alternativní léčba není podložena žádnými studiemi, které by potvrzovaly její efekt, a proto ji musíme brát pouze jako podpůrnou možnost ke klasické terapii. Není sporu o tom, že může dodat lidem naději, že má minimálně placebo účinek a že již jen tím jim může v boji se zákeřnou chorobou pomoci. Na druhou stranu existují i metody alternativní medicíny, jež jsou u nádorových onemocnění vyloženě škodlivé (Breussova dieta). Podobně je velmi obtížné říci, co s organismem udělá kombinace léčivých bylin a chemoterapeutik. Nelze totiž vyloučit, že přitom dojde ke snížení (či zvýšení) účinku chemoterapie vzájemnými interakcemi mezi účinnými látkami. Podotýkám, že zvýšení účinnosti chemoterapie není žádná výhra, protože může nemocného velmi snadno usmrtit. Z těchto důvodů lze doporučit před zahájením jakéhokoli pokusu o alternativní léčbu konzultaci se zkušeným onkologem. Volba alternativní medicíny jako jediné léčebné metody u onkologického pacienta, jemuž má klasická medicína reálně stále co nabídnout, lze považovat za cosi ne nepodobné (sebe)vraždě.
Správně prováděná protirakovinná kúra:
Kdo ji správně provádí, ztratí jen málo na váze.
Ráno nejprve půl šálku ledvinového čaje (pít pomalu a neohřívat).
Po 30–60 minutách 1–3 šálky teplého šalvějového čaje s třezalkou, mátou peprnou a meduňkou, pít opět pomalu po doušcích.
Opět po 30–60 minutách polknout malý doušek směsi zeleninových šťáv, opět řádně proslinit.
Po dalších 15–30 minutách znovu malý doušek směsi zeleninových šťáv, podle pocitu hladu.
Během dopoledne budeme potřebovat asi 10–15x doušek zeleninových šťáv. Jen tehdy, pokud máme na něj chuť z pocitu potřeby. Mezitím opět vlažný šalvějový čaj, množství záleží na nás. Všechny čaje bez cukru!
V poledne opět 1/16 litru (půl šálku) ledvinového čaje a stejně tak večer před spaním. Ledvinový čaj pijte pouze první tři týdny.
Odpoledne potřebujeme častěji malý doušek šťáv, ale nemusíme. U této kúry nebo polokúry musím důrazně připomenout, že směs zeleninové šťávy podle mého složení se musí bezpodmínečně pít ve spojení s předepsanými čaji vždy po doušcích a dobře proslinit. Nikoliv jen samotnou směs zeleninové šťávy bez čajů!
Je nutné, byl-li pacient ozařován nebo nikoli, aby po doušcích vypil také šálek pakostu (Geramium robertia
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
Někteří lidé používají laxativní čaj, aby jim pomohl zmírnit problémy se zácpou. Laxativní čaj je obecný termín pro bylinné čaje, které mohou zmírnit zácpu a stimulovat trávení nebo urychlit vyprázdnění střev. Existuje několik druhů laxativních čajů, včetně objemových projímadel, očistných látek a mírných bylinných čajů.
Druhy projímavých čajů
Objemová projímadla: Tento typ čaje působí zvýšením množství potravy v tenkém střevě, což může stimulovat peristaltický pohyb a vyvolat vylučování.
Očistné látky: Tyto druhy čajů jsou mnohem výkonnější a běžně se vyskytují v laxativních doplňcích nebo v produktech, které lze zakoupit v obchodě.
Mírné bylinné čaje: Nehromadí stolici, ale mohou stimulovat pohyb jídla skrz střevo. Bylinné čaje zahrnují zelené čaje, čaje s kořenem pampelišky, s ptačincem, psylliem, lněným semínkem, sennou, černým kořenem, aloe, rebarborou nebo řešetlákem.
Laxativní čaj využívá semena psyllia, o kterém je známo, že má vysoký obsah vlákniny a bobtná v těle. To stimuluje střeva k rychlejšímu pohybu a vyprázdnění. Jiné bylinné čaje, jako je kořen pampelišky, senna nebo ptačinec, můžeme vařit jako normální čaj.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Lidé pijí čaj především pro jeho povzbuzující účinky nebo také pro jeho jedinečnou chuť. V čaji se navíc nachází velké množství organických látek a ne všechny z nich jsou prozkoumané. Dnes již však stoprocentně víme, že povzbuzující účinek čaje spočívá v látce zvané thein. Jedná se o tutéž látku, kterou najdeme i v kávě – tedy kofein.
Thein není jediná látka obsažena v tomto nápoji. Najdeme zde některé minerální látky a vitamíny a to především draslík, zinek, měď a fluor. Ze skupiny vitaminů mluvíme hlavně o vitaminu C, E, P a vitaminech skupiny B. Některé druhy čaje dokonce obsahují větší procento vitaminu C než samotný citron. Při výčtu obsažených látek v čaji nesmíme zapomenout také na kofein, teobromin a teofylin. Účinky těchto látek pozorovali lidé již před několika tisíci lety. Tehdy se však čaje nepřipravovali tak, jak to známe dnes. Nejběžnějším způsobem bylo žvýkání čajových lístků.
Pokud bychom chtěli porovnat účinek kávy a čaje, tak je nutné podotknout, že každý z těchto nápojů působí jinak. Účinek kávy nastupuje velice rychle a také i rychle odezní, naopak účinek čaje nastupuje pozvolna a také í působení je mnohem delší.
To byl jen drobný krůček k poznání čaje – toho opravdového čaje. Zajisté uznáte, že se jedná o velice zajímavý nápoj, a proto mu zde ještě budeme věnovat hodně pozornosti.
Kosmetické firmy dávají čaje jako přísady do parfémů, hydratačních a čisticích prostředků, také ho lze nalézt v zubní pastě a ústní vodě, deodorantech, osvěžovačích kůže ba i dokonce v make-upu. Před tím, než si koupíte jakýkoliv komerční zdravotní nebo kosmetický produkt, tak si řádně přečtěte etiketu, protože může dojít k záměně pravých lístků čaje za bylinný extrakt. Jen proto, že výrobce tvrdí, že v jeho výrobku je čajový extrakt neznamená, že tam opravdu je obsažen produkt z čaje a může jít jen o dobrý obchodní trik, který apeluje na ty z nás, kteří oceňují sílu čaje v kosmetice. Na druhou stranu existují výrobky, které obsahují skutečný čaj, například zelený čaj, bílý čaj a také některé voňavé čaje, ale záleží na výrobci.
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .
Je možné při užívání léků odstranit škodlivé látky z těla pomocí čaje z dubové kůry? Objevila jsem článek, který doporučoval vypít 1x týdně čaj, tj. svařit 1/2l vody a 1 lžíci dubové kůry.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Tento způsob očisty pomocí dubové kůry je samozřejmě možný. Jako pomocníka si můžete ještě přibrat i gel z rostliny aloe vera.
Proč žahnutí kopřivou pálí? Je to proto, že listy a stonky kopřivy mají jemné chloupky, které při kontaktu uvolňují dráždivé chemické látky, které obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Právě tato kombinace způsobuje krátkodobé popálení kůže.
Čaj z kopřivy dodá vašemu tělu svěžest a energii. Pokud máte možnost sběru čerstvé byliny, je dobré si ji nasušit do zásoby. Každý šálek čaje z kopřivy obsahuje vitamíny A, B a K, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, sacharidy (71,33 %), tuky (2,36 %), proteiny (25,8 %), nadto je bohatý na minerály, jako je vápník, železo, draslík, fosfor, mangan, zinek, měď a hořčík.
Využití:
Prevence ledvinových kamenů a podpůrný prostředek při léčbě infekce močových cest
Čaj z kopřivy je přírodní diuretikem, které umožňuje správné proudění tekutiny v ledvinách a močovém měchýři, čímž se zabrání vzniku ledvinových kamenů. Kopřivový čaj může odplavit toxiny z močových cest a také podporovat léky používané k léčbě infekce močových cest.
Působí jako přírodní lék, který zmírňuje bolesti při zánětu kloubů a svalů
Kopřiva se používá od nepaměti k léčbě artritidy. Zevní aplikace extraktů z listů kopřiv může vést k úlevě od bolesti kloubů. Pokud zevní aplikaci zkombinujete navíc s pravidelnou konzumací čaje z kopřivy, může vám být snížena dávka nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID).
Léčba ekzému a dalších kožních onemocnění
Pití kopřivového čaje pomáhá odplavit toxiny z těla, což pomáhá při léčbě ekzému.
Přírodní lék na alergie
Kopřivový čaj napomáhá léčbě alergií. Kopřiva přispívá ke snížení množství histaminu v těle a tak brání reakci na alergen. Lékaři předepisují lyofilizovanou kopřivu u senné rýmy.
Léčba benigní hyperplazie prostaty (BPH)
Kořen z kopřivy se používá v Evropě k léčbě BPH. Laboratorní studie ukazují, že kopřiva může fungovat jako finasterid (lék používaný k léčbě BPH), neboť díky její konzumaci dochází ke zpomalení množení buněk prostaty, i když se nesnižuje velikost prostaty. Vědci si nejsou jisti, jakým mechanismem kopřiva zmírňuje příznaky BPH, takže jsou nutné další výzkumy v této oblasti.
Všelék pro ženy
Kopřivový čaj je bohatý na železo a pomáhá tak bojovat proti anémii. Těhotné ženy by měly pít čaj z kopřivy, aby zabránily krvácení a posílily plod. Kopřiva rovněž obsahuje látku, která stimuluje produkci mléka u kojících matek. Mladé ženy moh
Většina lidí pije zelený čaj kvůli jeho jedinečné chuti a vůni. Pokud nahradíte nápoje s vysokým obsahem kalorií právě tímto čajem, pomůže to snížit váš denní příjem kalorií, zhubnout a spálit přebytečný tělesný tuk. Na mnoha webových stránkách jsou i různé recenze zaměřené na toto téma.
Laboratorní studie a studie na zvířatech potvrzují, že některé druhy čajů pomáhají nejen při hubnutí a odbourávání tuků, ale brání též tvorbě nových tukových buněk (spalovač tuků). Toto tvrzení je však nutné podpořit dalšími studiemi. Některé druhy čajů obsahují vysokou koncentraci zdraví prospěšných účinných látek, jako jsou flavony nebo katechiny, které rovněž pomáhají při hubnutí.
Jeden až dva šálky zeleného čaje denně jsou v kombinaci se zdravými stravovacími návyky a dostatkem pohybu tou nejlepší věcí, kterou můžete udělat, pokud potřebujete zhubnout, udržet si tělesnou hmotnost ve zdravém rozmezí a spálit škodlivý břišní tuk.
Čaje podporující hubnutí jsou v populaci oblíbené a z recenzí vyplývá, že nejlepším spalovačem tuků je, jak již bylo v úvodu zmíněno, právě zelený čaj, který obsahuje velké množství antioxidantů zvaných katechiny, které pomáhají při hubnutí a spalování tuků. Dále je to čaj Pu-erh, který účinně pomáhá při hubnutí, a navíc snižuje cukr a triglyceridy v krvi. Klasický černý čaj je bohatým zdrojem flavonů a je spojován s kladnými účinky na hubnutí, index tělesné hmotnosti a obvod pasu. Také čaj Oolong pomáhá snižovat tělesnou hmotnost a spalovat tuky, protože účinně zrychluje metabolismus a podporuje odbourávání tuků. Rovněž výtažek z bílého čaje pomáhá při hubnutí a spalování tuků. Nicméně se u tohoto čaje musí provést další studie na lidech, aby se jeho účinky ověřily. Bylinkové čaje, zázvorový čaj, ibiškový či šípkový čaj, včetně čaje Rooibos, ty všechny pomáhají při hubnutí a spalování tuků.
Ve svém příspěvku KILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.
Nevím jestli je tento výrobek vhodný faktem je že i já jsem před lety v roce 1987 brala pilulky na hubnutí.V té době jsem byla krátce po porodu a moje váha mě děsila.Vážila jsem 105kg.Strašná dnes představa.V televizi na Tv šopu jsem zhlédla to že i ty nejsilnější zhubly také ženy po porodu.Brala jsem dietu prozatím jako jednu z možných variant.Děsilo mě to že až mě má dcera uvidí a trochu vyroste klepne ji pepka jakou mámu má .Byla jsem jak autobus a byla jsem jak koule.Ale stejně jsem hledala řešení i jiné.Tak jsem si objednala zboží vlastně z televize.Už tenkrát to bylo drahé.Zaplatila jsem 1000kč a pak jsem se proklínala proč jsem to udělala.Nevím již výrobku název ale bylo to složení 50 procent zeleného čaje a 50procent jávského čaje.Byli to pilulky dovezené až z Ameriky a v televizi tvrdili že v České republice jsou jen jednou.Vykládal o listech ze stromu Jávy.Díky bohu za ně s dietou a cvičením a stravováním byli kila dole.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zde naleznete bylinky, které pomáhají na astma. Jejich využití je samozřejmě rozsáhlejší, ale my se zde budeme věnovat především jejich působení na astma.
Patří mezi vytrvalé bylinky, má podobné květy jako máta. Snižuje histamin, je tedy vhodná při léčbě alergií a astmatu.
Použití: Pro léčivé účinky se používají kořeny této rostliny. Užívá se ve formě tablet nebo prášku.
Angínovník čínský (Belamcanda chinensis)
Je známý pod čínským názvem She Gan. Patří mezi léčivé bylinky, přičemž hlavní léčivou částí je oddenek. Léčí bolesti v krku, kašel, astma.
Použití: Z angínovníku si můžete připravit odvar, který pomáhá u výše zmíněných zdravotních obtíží. Doporučené dávkování je od 5 do 10 gramů (jedna čajová lžička) v odvaru. Vzhledem ke své mírně toxicitě se nedoporučuje pro děti ani těhotné ženy.
Listy angínovníku lze také žvýkat jako lék proti respiračním onemocněním a bolesti v krku. Žvýkejte maximálně půl minuty a rozžvýkaný list nepolykejte, ale vyplivněte.
Z angínovníku si můžete připravit rovněž kloktadlo jako pomoc při bolestech v krku – jednu čajovou lžičku pokrájených lístků nechte 15 minut louhovat ve 200 ml vroucí vody.
Bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri)
Je tropická rostlina. Léčí astma, bronchitidu a alergie.
Použití: Obvykle se bakopa užívá nastrouhaná jako koření nebo ve formě kapslí.
Čechřice vonná (Myrrhis odorata)
Je vytrvalá rostlina patřící do čeledi Apiaceae. Nyní opomíjená, tradičně byla používána k léčbě kašle, astmatu a dušnosti. Hlavní účinnou složkou v čechřici je esenciální olej, který obsahuje anetol, seskviterpeny a flavonoidy. Právě anetol je zodpovědný za výraznou chuť anýzu a vůni rostliny.
Použití: Pro lékařské účely se používají listy, kořeny i semena rostliny.
Česnek medvědí (Allium ursinum)
Pomáhá proti chřipce i astmatu.
Použití: V léčitelství se využívá jako doplněk stravy pro zlepšení trávicího ústrojí, krevního oběhu nebo jako prevence proti nachlazení a astmatu.
Devětsil lékařský (Petasites hybridus)
Pro léčebné účely se používá především oddenek. Ten se suší asi při 40 °C. Oddenek je nutné od rostliny oddělit před jejím rozkvětem. Mírní astma. Rostlina vydává nežádoucí pach, který může vyvolat u některých lidí nevolnost.
Použití: Používá se jako nálev při léčbě astmatu. Lze používat dlouhodobě.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
Kopřiva: Schopnost kopřivy pročišťovat krev lze využít i při plicních onemocněních. Jednu vrchovatou čajovou lžičku kopřivy přelijte šálkem vařící vody, nechte odstát, přeceďte a po doušcích pijte dva až čtyři šálky čaje denně.
Přeslička rolní: Vypijte denně ráno a večer po šálku přesličkového čaje. Jednu vrchovatou čajovou lžičku přesličky přelijte šálkem vařící vody, nechte odstát, přeceďte a pijte po doušcích.
Puškvorec obecný: Během dne žvýkejte puškvorcový kořen. Hořkost zapijte malým množstvím čaje z řebříčku, zbytek kořene vyplivněte.
Rdesno ptačí: Jednu vrchovatou čajovou lžičku rdesna ptačího přelijte šálkem vařící vody, nechte odstát, přeceďte a po doušcích pijte dva šálky čaje denně.
Řebříček obecný: Jednu vrchovatou čajovou lžičku řebříčku přelijte šálkem vařící vody, nechte odstát, přeceďte a pijte po doušcích. Denně vypijte čtyři šálky řebříčkového čaje.
Sirup z podbělu léčivého: Denně užívejte jednu čajovou lžičku čistého sirupu anebo jej používejte na slazení bylinkového čaje.
Zábal z přesličky rolní: Na noc doporučujeme přiložit na hrudník parní zábal z přesličky rolní. Dvě vrchovaté hrsti přesličky vložte do síta zavěšeného nad nádobou s vroucí vodou. Stoupajícími párami se přeslička nahřeje. Obsah síta vysypte na čisté lněné plátno a přiložte na plíce. Parní zábal z přesličky potom převažte teplým šátkem. Nechte působit celou noc.
Tato léčivka má zklidňující účinky především na podrážděnou pokožku, pomáhá při ekzémech a lupénce. Výborně se hodí i k ošetření citlivé pokožky vlasů, změkčuje a vyživuje délky vlasů, uhlazuje kutikulu a zjemňuje pokožku. Působí stimulačně a protizánětlivě. V případě poranění a zánětů ve vlasaté části podporuje hojení.
Měsíčková mast
Měsíčková mast pro svou přípravu vyžaduje dvě plné hrstě čerstvých květů, stonků a listů, které se na drobno nasekají. Dále budete potřebovat 500g vepřového nebo husího sádla. A nyní rozebereme téma měsíčková mast návod a výroba, sádlo necháme rozpustit a nasypeme do něj nasekaný měsíček lékařský, řádně zahřejeme a necháme rychle vzkypět, pak to zamícháme a odstavíme. Necháme jeden den odstát a pak slabě ohřejeme, aby se tuk ztekutěl a přefiltrujeme přes plátno do připravené nádoby. Měsíčková mast užití: pooperační jizvy, jizvy, křečové žíly, zánět žil, bércové vředy, omrzliny, spáleniny, vředy, akné, plíseň nohou, proleženiny, podlitiny, popraskaná kůže, řezné rány, hemoroidy a sluneční spáleniny.
Čaj z měsíčku lékařského
K přípravě čaje z měsíčku lékařského je zapotřebí jedna vrchovatá lžička usušeného květu, listu i stonku měsíčku lékařského na přípravu 1/4 litru čaje. Užívají se 1-2 šálky čaje denně pro dospělou osobu jako prevence. Větší množství čaje 3-4 šálky denně na dospělou osobu se pijí jako léčba, nejlépe dávkováno postupně během dne jednu polévkovou lžíci každou čtvrt hodinu. Léčebné účinky čaje z měsíčku lékařského: čištění krve, infekční žloutenka, onemocnění jater, škrkavky, průjmy, zánět tlustého střeva, zlepšení trávení, opožděná či bolestivá menstruace.
Měsíčková tinktura
Plnou hrst suchých květů měsíčku lékařského na 1 litr pálenky nebo vodky, necháme vylouhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Pak je tinktůra hotová a můžeme ji rovnou užívat nebo ji přefiltrovat a uskladnit k delšímu používání. Zdravotní účinky tinktury z měsíčku lékařského: zesílení účinků čaje z měsíčku, jako obklad při ranách, pohmožděninách, výronu krve, přetažení svalů, na hnisavé vředy, otoky a také na nádory.
Ve svém příspěvku ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.
Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Wanillca.
Furolin nebrat, není to nic jiného než chemický jed, chemoterapeutikum, navíc není u nás ani registrován!! Může vyvolat závažné nežádoucí účinky. Myslím, že lékař vám může předepsat normální penicilinova antibiotika. Jinak doporučuji bylinné čaje, např. zlatobýl nebo urologické čaje, a dostatečně pít.
Studie publikovaná v časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [1] zjistila, že černý čaj významně snižuje nárůst hladiny glukózy (cukru) v krvi jak u zdravých dospělých, tak u dospělých s prediabetem.
K prozkoumání účinku černého čaje účastníci nejprve vypili slazený nápoj. Dvacet čtyři subjektů, mužů a žen ve věku 20 až 60 let, zdravých i prediabetických, náhodně požilo slazený nápoj s nízkou a vysokou dávkou nápoje z černého čaje nebo placebo.
Účastníkům studie byly pro měření hladiny glukózy v krvi a inzulínu odebrány vzorky krve na začátku, poté po 30, 60, 90 a 120 minutách od počátečního požití.
Vědci zjistili, že nápoj obsahující nízkou i vysokou dávku černého čaje výrazně snížil hladinu glukózy v krvi ve srovnání s placebem. Tento účinek byl pozorován do 60 minut po požití černého čaje.
Vědci uzavřeli tuto studii se zjištěním, že konzumace černého čaje může snížit postprandiální (objevující se po jídle) hladinu glukózy v krvi po příjmu sacharózy. Jinými slovy to znamená, že pokud máte chuť na jídlo nebo nápoj s vysokým glykemickým indexem, tak si ho bez obav můžete dopřát, když ho zapijete šálkem černého neslazeného čaje.
V naší poradně s názvem WARFARIN A HEŘMÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Novotná.
Dobrý den, je možné pít heřmánkový čaj pri warfarinu ? v případě, že ovlivňuje účinek warfarinu jak ? zesiluje, či zeslabuje ?
děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu nepoužívejte nadměrné množství heřmánkového čaje nebo jiných produktů z heřmánku. Heřmánek se nachází v čajích, bylinných doplňcích a v kosmetice. Užívání výrobků s heřmánkem může zvýšit riziko, že se vám budou snadněji dělat modřiny nebo budete krvácet.
Zatím nebyly hlášeny žádné případy, kdy by heřmánek zesiloval účinky Warfarinu. Nicméně existuje teoretické riziko zesílení účinků léku, protože bylina je považována za kumarinovou složku. V přiloženém odkazu je popsán případ 70leté ženy, která byla během léčby Warfarinem přijata do nemocnice s mnohočetným vnitřním krvácením po užití heřmánkových produktů (čaje a tělového mléka). Odkaz na lékařskou zprávu v angličtině: https://www.ncbi.nlm.nih.go…
Příprava léčivého čaje je jednoduchá a zde je návod, jak na to.
Postup: Potřebujete 2 polévkové lžíce sušené byliny na 1 šálek horké vody. Nechte louhovat 10 až 15 minut a poté nálev sceďte. Čaj nechte vychladnout, jestliže děláte studený obklad. Nebo jej použijte hned pro teplý obklad, ale NE vařící! Čaj v případě potřeby můžete ohřát.
Namočte do čaje čistý kus látky nebo žínku a vytlačte přebytečnou tekutinu. Umístěte namočenou látku na postiženou oblast, a pokud je to možné, zabalte ji. Nechte působit alespoň 10 minut. Znovu namočte hadřík podle potřeby a postup opakujte.
Příprava bílého čaje je obřad, který byl dříve pouze výsadou mocných. Jeho výroba je tak náročná, že byl pro obyčejné lidi nedostupný a směli jej popíjet jen čínští císaři. Dnes si na bílý čaj můžete zajít do čajovny, ale také si jej můžete připravit doma. Stačí zalít čajové lístky vodou o teplotě 80 °C a nechat louhovat přibližně 3-5 minut. Kvalitní bílý čaj lze zalít až pětkrát. Jen při každém dalším zalití je nutné prodlužit dobu louhování. K dokonalé přípravu čaje je možné ve specializovaných prodejnách nebo v lékárně koupit varnou konvici s nastavením teploty či bambusové sítko s držákem na přípravu sypaných čajů. Pro pohodlnější servírování poslouží skleněná konvice na čaj Simax.