Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍPRAVEK NA ZMĚKČENÍ NEHTŮ U NOHY

OBSAH

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Nebezpečí plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů není život ohrožující onemocnění, ale neměla by být brána na lehkou váhu. Plíseň může omezit funkci zasaženého prstu nebo celé nohy a pacienti pak mají potíže při chůzi.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Kašpar.

Jak použít sodu proti plísni nehtů, nohy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Bohužel mám čerstvou zkušenost a dělala jsem si koupele v lavoru se sodou a pak jsem pokapávala tímto www.biomineraly.cz/d… Opravdu to vypadá jako krev :-) Ale je to míza stromu, potírala jsem jí i prsty, záhyby, prostě i vše okolo...

Zdroj: diskuze Jedlá soda na plíseň nehtů

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobry den,
doktor mi diagnostikoval plíseň nehtu a předepsal mi Exoderil. Po 14 dnech pravidelného používání nevidim změny. Znáte nekdo jine metody k uzdraveni? Diky. K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Co léčí lék Terfimed

Terfimed se používá při léčbě plísňového kožního onemocnění postihujícího trup a končetiny, kromě chodidla a dlaně, hřbetu a prstů ruky, dále při plísňovém kožním onemocnění v tříselné oblasti, při plísňovém kožním onemocnění postihujícím nohy a při plísňové infekci nehtů.

Zdroj: Terfimed je lék na plíseň nehtů a kůže

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpán.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda se mám obávat fleku na nehtu palce u nohy.
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obávat se nemusíte. Jde o poranění vlásečnic pod nehtem, ze kterých vyteklo trochu krve, což způsobilo toto nahnědlé zbarvení. Časem zmizí. Poranění je následkem přílišného tlaku na nehtovou ploténku v těsné botě například pří dlouhé nebo namáhavé chůzi nebo po zakopnutí o nějakou překážku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Prevence proti plísni nehtů

Nejdůležitější je udržovat nohy v suchu a chladu a nosit vhodnou obuv, která větrá a netlačí ve špičce. Noha v botě by měla mít dostatečné místo ve špičce, pokud je bota malá a prsty jsou pevně vpředu, tak to může způsobit podráždění a poranění, které pak způsobí odchlípnutí nehtu a zvýší možnost nákazy plísní nehtů. Také každodenní výměna ponožek a umytí nohou nedělá plísni dobře. Pokud víte, že vás přechodně nemine zvýšené riziko, například po návštěvě bazénu nebo sauny, tak můžete preventivně použít vnější antimykotika, jako jsou krémy a roztoky.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTU PALCE NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava hájková.

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sama vidíte, že domácí léčba dlouhou dobu nezabírá, proto bude nejlepší obrátit se na odborníka. Nejdříve zkuste hledat pomoc tam, kde se provádí pedikúra. Pedikérka je obvykle zkušená a v mnoha případech dokáže pomoci. Pokud její snahy nepomohou, tak se poraďte s kožním lékařem. Ne vždy je nutné nehet strhnout. Dnešní postupy jsou bezbolestné a není třeba se ničeho obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Správná léčba plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů se nevyléčí sama o sobě, a jestli není léčena, tak se může rozšířit na ostatní nehty. Při nakažení nehtu plísní to chce hodně trpělivosti, abyste se jí zbavili.
Tady je několik rad, co máte dělat, pokud jste nakažení plísní nehtů na nohou.

  • Při plísni nehtů na noze používejte samostatný ručník pro vaše nohy.
  • Při plísni na nehtech musí být vydesinfikováno vše, co přijde do kontaktu s vašimi nehty.
  • Při plísni na nehtech je nutné prát ponožky na 60°C.
  • Při plísni na nehtech berte ohled na lidi kolem a neběhejte na boso, ani doma ani ve veřejných zařízeních.
  • Při plísni nehtů se musí často větrat boty a měla by být i častější jejich výměna. Je to proto, že patogeny se cítí nejlépe v teplém, vlhkém prostředí, které je v zapařené nevětrané botě často.
  • Udržujte své nehty co nejkratší a čisté!

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně nehtu na prstu levé nohy. Asi před 3 týdny se mi to objevilo pod nehtem a nevím co to je. Bohužel se pod nehtem vytvořil i hnis. Okolí nehtu bylo zarudlé a při vymáčknutí vytékal zelený hnis. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Petra.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobry den,po odlakovani nehtu jsem objevila na malicku prave nohy (nehtu) skvrnku. Nejdriv jsem to pokladala za nečistotu z ponozky pod nehtem,ale je to spíše na kuzi a prosvitalo to nehtem. Jde o pihu nebo se mam obavat..? Predem velmi dekuji za odpoved. Jarmila (42 let)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S vaším nehtem je vše v pořádku. Pouze v minulosti došlo k jeho pohmoždění, při kterém vyteklo do lůžka trochu krve. Nyní to již odrůstá a za několik týdnů to zcela zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Jak změkčit nehty na nohou

I nohy můžete mít jako v bavlnce. Stačí jim dopřát péči, kterou si zaslouží.

Dezinfekce: zbavte se nejen nepříjemného pocení a zápachu, ale i plísní a dalších mikroorganismů.

Ortopedické potřeby: vyberte si vložky do bot, podpatěnky, srdíčka podpírající nožní klenbu, korekci vybočeného palce; to vše existuje v různých velkostech a z rozmanitých materiálů, abyste si našli to své.

Pedikúra: péče o nehty na nohou je důležitá nejen v létě, krásné nehty jsou ty, které jsou především zdravé.

Peeling: ztvrdlá kůže, otlaky a mozoly snadno odstraníte pomocí vhodné kosmetiky, účinný je prostředek na změkčení nehtů. A navíc to může být docela voňavý zážitek.

Regenerace: Ulevte nehtům na nohou, rozmazlujte je, ať vás zítra zase donesou, kam budete potřebovat – změkčovač tvrdých nehtů je tou nejmenší investicí, kterou jim dopřejete.

Nejvíce se těchto případů objevuje v době od jara do podzimu, kdy je velmi teplo, nohy se potí, což svědčí bakteriím, kvasinkám, sporám a podobně. Pak stačí minimální poranění a zánět je zde v několika hodinách. Navíc dnešní moderní obuv většinou svoji šířkou ani délkou neodpovídá potřebám vlastní nohy. Zejména palce a malíčky jsou pod stálým tlakem, což je nejen velmi bolestivé, ale také dochází k zarůstání a při nešetrném a neodborném postupu ošetření také ke granulaci tkáně.

Zdroj: Jak změkčit tvrdé nehty na nohou

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JK.

Pokud je postizen pouze jeden nehet a vsechny ostatni rostou "normalne", jedna se o plisnove onemocneni, pripadne v tom lepsim pripade muze jit o trvale mechanicke poskozeni vznikle nosenim nevhodne obuvy. Trepeni nehtu a jeho barva vsak nasvedcuji onemocneni. Zkuste pripravek Nailner (v lekarnach), je to neco jako tuzka s lokalni aplikaci. Pokud nezabere do 3 tydnu, obratte se na dermatologickou ordinaci.

Hezky den,
JK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IG.

přípravek nailer jsem zkoušel je uplně na nic, akorát vytahujou prachy

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Léčba plísně nehtů

Plísňová infekce nehtu se může léčit jak zevně (lokálně), tak také pomocí lékové terapie (systémově). Trvání léčby závisí na stupni rozvinutí plísně.

Mírné až středně těžké onemocnění plísní nepřesahuje 50% nehtové ploténky. U onychomykózy s méně než 50% zasažením infekcí nehtové ploténky nebo nehtu je prováděna zevní lokální léčba. Rozhodující pro úspěch léčby všech nehtů s plísňovým onemocněním je její včasné zahájení.

Jestli je infekce rozsáhlejší než 50% nehtu, tak by měla být zahájena léčba pomocí orálního léku (tablety) pomocí systémové terapie. Správná forma léčby by měla být stanovena z diagnózy a od dermatologa.

Podpůrnou léčbou je bedlivě provedená lékařská pedikúra, u které jsou nehty ošetřeny profesionálně od lékaře. Pedikúra pomáhá udržovat nohy zdravé a s minimálním výskytem plísně.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Jak probíhá léčba octem

Při léčbě plísně nehtů a nohou postupujte následujícím způsobem...

Postup: Nejprve aplikujte ocet přímo na nehet a nechte působit. Poté po několika minutách použijte sodu, abyste zvýšili antifungální ošetření.

Ingredience:

  • 6 šálků vody (1,5 l)
  • ½ šálku jablečného octa (125 ml)
  • 7 a ½ polévkových lžic sody (75 g)

Příprava: Teplou vodu ohřejte, dokud nedosáhne přijatelné teploty pokožky. Přidejte jablečný ocet. Ponořte nohy do roztoku a nechte působit 15 minut. Poté nohy dobře vysušte.

Aplikujte sodu pomocí jemné exfoliační masáže. Vmasírujte sodu přímo do nehtů a nechte působit dalších 15 minut. Nohy opláchněte teplou vodou a opět usušte. Opakujte tuto proceduru denně před spaním, tímto odstraníte plíseň nehtů i plíseň nohou. Odstranění plísní je dlouhodobou záležitostí, takže jedna aplikace vás plísně nezbaví. Jablečný ocet a soda jsou přirozenou a dostupnou volbou pro odstranění plísní, které ovlivňují strukturu nehtů. Pravidelným používáním této metody byste se měli zbavit plísně nehtů a nohou.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Žluté nehty

Žluté nehty mohou být známkou něčeho, co se děje uvnitř těla. Například nemocné plíce a revmatoidní artritida mohou způsobit žluté nehty. Můžete mít také závažnou infekci nehtů, která vyžaduje neodkladnou léčbu.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • žloutnutí nehtů;
  • ztluštění nehtů;
  • špatný růst nehtů.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají žluté nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP