Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY AIDS NA KŮŽI

OBSAH

Příznaky a projevy sklerodermie

Existuje několik druhů sklerodermie, a proto i příznaky jsou u jednotlivých typů různé. Rozlišujeme dva základní typy sklerodermie: cirkumskriptní (lokalizovaná) a difuzní.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové příznaky mohou mít několik příčin. Od HPV (geniální bradavice) až po HIV (nemoc AIDS). Určitě se nechte vyšetřit na kožním oddělení nejlépe u specialisty na venerologii. Tam se dozvíte co to je a dostanete na to účinné léky. Většinou bývají tyto komplikace přenosné na jiné lidi během sexuálního styku (vaginálního, análního, ale i orálního), takže do doby vyléčení používejte kondom při jakýchkoliv hrátkách se svým penisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Příčiny červených skvrn

Podráždění

Kontaktní dermatitida může být příčinou červených skvrn na kůži. Jedná se o velmi svědivé podráždění, které může být citlivé i na dotek. Často se objevuje po kontaktu s dráždivým faktorem (tkanina).

Alergie

Potravinová alergie může způsobit problémy s kůží, zejména kožní vyrážku. Příznaky alergie mohou odeznít samy, nebo musí být léčeny medikamenty. Důležité je, aby se člověk vyvaroval spouštěcím mechanismům, jedině tak může účinně zabránit vzniku červených skvrn, které se obvykle objeví do jedné hodiny po kontaktu s alergenem.

Genetika

Existuje celá řada genetických podmínek, které mohou způsobovat červené skvrny na kůži. Jednou z nich může být slupková keratitida. Jedná se o folikulární problém, který je charakterizován nerovnostmi na kůži. Tyto nerovnosti se nejčastěji vyskytují na horní části paží, ale mohou se objevit i na dolních končetinách, zádech, hrudníku, hýždích nebo kdekoli na těle. Jedná se o neškodný stav, který však může způsobit problémy se sebeúctou. Toto onemocnění vyplývá z nadměrné produkce keratinu. Problém se obvykle zlepšuje s přibývajícím věkem, zejména okolo 30. roku života.

Zdroj: Domácí léčba červených skvrn na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PROKANAZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, vážení a milí, mám dotaz, lék Prokanazol, jak tady čtu, je víceméně na infekce u pohlavních orgánů, ale manžel to dostal předepsané od lékaře, na jakousi plíseň , údajně v jícnu?? Tak to tedy nechápu, nikde se nepíše, že by to bylo na léčbu nějaké plísně v zažívacím traktu, můžete mi to trochu vysvětlit, i to, jak se může utvořit plíseň v jícnu, děkuji za odpověď, Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prokanazol je lék určený k léčbě plísňových infekcí pochvy, kůže, ústní dutiny, očí, nehtů nebo vnitřních orgánů, tedy i jícnu. Nejčastější plísňová infekce jícnu je kandidoza. Kandidóza je infekce způsobená kvasinkou zvanou Candida. Candida normálně žije na kůži a uvnitř těla, v místech, jako jsou ústa, hrdlo, střeva a pochva, aniž by způsobovala jakékoli problémy. Někdy se Candida může množit a způsobit infekci, pokud se prostředí uvnitř úst, hrdla nebo jícnu změní způsobem, který podporuje růst plísní. Kandidóza v jícnu se nazývá ezofageální kandidóza. Příznaky kandidózy v jícnu obvykle představují bolest při polykání a potíže s polykáním.
Kandidóza v jícnu je u zdravých dospělých neobvyklá. Většina lidí, kteří dostanou kandidózu v jícnu, má oslabený imunitní systém, což znamená, že jejich tělo špatně bojuje s infekcemi. Patří sem lidé žijící s neléčeným HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří dostanou kandidózu v jícnu, mají často také kandidózu v ústech a krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokanazol

Příznaky infekce HIV

Příznaky HIV a AIDS se mohou lišit v závislosti na fázi onemocnění. V raném stadiu HIV se objevuje horečka, bolest hlavy, bolest v krku, otok uzlin a vyrážka. Tyto příznaky jsou typické i pro jiná onemocnění a trvají 2 až 4 týdny. V další fázi infekce HIV jsou znatelné lymfatické otoky, průjem, úbytek tělesné hmotnosti, horečka, kašel a dýchavičnost. Poslední fáze infekce HIV začíná zhruba po 10 letech od počáteční nákazy. Toto stadium je AIDS. Příznaky AIDS jsou charakteristické nočním pocením, zimnicí nebo horečkou nad 38 °C po dobu několika týdnů, objevuje se suchý kašel s dušností, chronický průjem, bolesti hlavy, rozmazané vidění, úbytek váhy, dlouhodobé lymfatické otoky a objevují se bílé skvrny v dutině ústní.

Zdroj: Infekce HIV

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den, mám přesně stejné příznaky. Nemůže to souvisest s užíváním léku na vysoký krevní tlak - Tezefort?

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Průběh onemocnění

Epidemický Kaposiho sarkom se vyskytuje v souvislosti s onemocněním AIDS. V současné době je nejčastějším typem. Při onemocnění dochází k poškození imunitního systému a v takovémto stavu je u pacienta, který je zároveň infikován herpesvirem Kaposiho sarkomu, rozvinutí Kaposiho sarkomu pravděpodobnější, protože organismus nedokáže s virem dostatečně kvalitně bojovat. Tento druh sarkomu se označuje jako „AIDS definující“ onemocnění, to znamená, že pokud se u HIV pozitivního pacienta vyskytne, pacient má oficiálně AIDS (pacienti totiž mohou být pouze HIV pozitivní, až po určité době u nich dochází k plnému rozvinutí AIDS).

Kaposiho sarkom se nejčastěji objevuje na kůži a na sliznicích, například v dutině ústní. Je bohatě prokrvený a má podobu zarudlých, hnědých nebo tmavomodrých skvrn, které vystupují nad úroveň pokožky. Nádor vycházející z mízních cév je může poškodit, což vede k narušení odtoku mízy z postižené části těla a ke vzniku otoku (lymfedému). Jak bylo uvedeno výše, může se v některých případech Kaposiho sarkom vyskytovat i hluboko v těle, například v trávicí a dýchací soustavě. Pak může způsobovat průjmy, krev ve stolici; nebo kašel a vykašlávání krve.

Zdroj: Léze na kůži při HIV

Poradna

V naší poradně s názvem KONDYLOMATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Můj přítel se už 5 let léčí na kondylomata, od lékaře používal různé drahé masti, ale pomohli vždy jen na měsíc a pak se mu znovu udělaly. Poté podstoupil 3x chirurgické odstranění, ale stejně se mu pořád vracejí.
Řekl mi to, ale až poté, co jsme spolu měli pohlavní styk, bylo mi to divné, ale nepřipadalo mi to, nějak podezřelé. Řekl mi, že když se to léčí, tak to přenosné nemůže být. Tak bych se Vás teď chtěla zeptat, jestli tedy ty koudylomata mohu chytit?
Mám ještě jeden dotaz, četla jsem, že když jsou kondylomata rozsáhlejší, tak je možné, že by mohly přejít v HIV (aids). On je má ve předu, ale i na řitním otvoru. Chtěla bych vědět, jestli se mám bát toho, že je nakažený HIV?
Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ad1. Kondylomata aneb genitální bradavičky dnes dokážeme léčit velmi dobře a po léčbě se do dvou až třech týdnů zcela zahojí. Způsob léčby vašeho partnera je neobvyklý. Doporučuji zajít na venerologii v Praze u Apolináře, aby posoudili zdali jde skutečně o kondylomata.

Ad2. Kondylomata jsou nakažlivé až do doby úplného zahojení. Pokud jsou na kůži patrné bradavičky tak jsou přenosné, tedy nakažlivé a vnímavý jedinec je může při dotyku dostat. Jsou-li na genitáliích kondylomata, je třeba se vždy chránit prezervativem a nebo sexuální abstinencí.

Ad3. Kondylomata se sama o sobě nikdy nevyvinou v infekci HIV. Riziko vzniku nákazy HIV při kondylomatech spočívá v tom, že se kondylomata při pohlavním dráždění snadno mohou natrhnout a skrze tyto trhlinky pak může lépe virus proniknout do těla. Pro vaši jistotu a hlavně bezpečnost doporučuji nechat u vás obou provést testy na HIV. V Domě světla dělají testy na HIV/AIDS zdarma. Tady je odkaz na Dům světla, kde jsou vidět odběrová místa v celé ČR: www.aids-pomoc.cz/in…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kondylomata

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Příznaky

Kaposiho sarkom je nádorové onemocnění způsobené herpesvirem HHV-8, který je podobný například viru Epstein Barrové, způsobujícímu mononukleózu. Herpesvirus HHV-8 napadá buňky výstelky lymfatických nebo krevních cév a způsobuje jejich abnormálně rychlé množení a prorůstání do okolních tkání. Tyto abnormální buňky pak tvoří na kůži purpurové až fialové či hnědé nádory, které mohou být často poměrně nenápadné. Jindy působí nádory značně bolestivé otoky především v oblasti nohou, třísel a kolem očí. Sarkom se může rozšířit i na plíce, játra či zažívací trakt a v tom případě může být dokonce život ohrožující. V zažívacím traktu totiž může docházet ke krvácení, postižení plic může následně působit problémy s dýcháním. Je-li jedinec infikován tímto virem, neznamená to, že se u něj musí rozvinout Kaposiho sarkom, naopak, naprostá většina infikovaných nikdy tento sarkom mít nebude. Udává se, že onemocní pouze asi 5 procent nakažených. Rizikem je oslabení imunitního systému, ať už po transplantacích, kvůli vrozenému deficitu, nebo – a to především – u pacientů s AIDS.

Zde můžete vidět, jak vypadá Kaposiho sarkom.

Zdroj: Léze na kůži při HIV

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Léčba viru HIV

V současnosti se používá kombinovaná léčba, která neničí virus, ale značně brzdí jeho množení, čímž prodlužuje bezpříznakové období infekce, zkvalitňuje život pacienta a oddaluje stadium AIDS. Neustále se objevují nové a ještě účinnější terapie. Vzhledem k vysoké variabilitě viru HIV nebylo dosud možné připravit takovou vakcínu, která by byla účinná vůči všem druhům infekce HIV v lidské populaci.

Zdroj: Infekce HIV

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

Jak se dívám na ty příznaky, tam mám pocit, že mám taky červy. Lidi, vy tomu vážně věříte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva K.

Jak říkám, moje kamarádka má velmi dobré zkušenosti. Je to jen dopněk stravy, takže ublížit svému tělu nemůžete. Proč to nezkusit s nepodpořit trochu jeho látkovou výměnu.

Zdroj: diskuze Příznaky

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dášena.

To máte pravdu. Tváří se to, že v tom jsou velmi zdravé látky, které nejpsíše nemohou ublížit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel SylvaK.

A hlavně příznaky, které tam jsou popsány, trápí čas od času všechny moje známe včetně mě. Takže jsem klidná :D

Zdroj: diskuze Příznaky

Pityriáza – diagnostika

Ve většině případů lékař stanoví diagnózu na základě typického kožního nálezu. V případě pochybností lze provést mikroskopické vyšetření z odebraných šupinek na postižené kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Poradna

V naší poradně s názvem OBAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Idiot.

dob rej mam strach ze jsem se nakazil hiv.jsem zavysly na pervitinu mam za sebou rocni lecbu v komunite a dolecovaci program 3 mesice.4 roky jsem byl cisty ted pul roku prilezitostne prijmu drogu bohuzel injekcne ale nikdy jsem si nedal po jinym cloveku,vazne jsou veci pres ktery vlak nejede....je to jedno je sli jsem nakazeny tak pozde premyslet kde kdy co?ovsem dodrzuji zasady cisteho brani a sex vzdy s prezervativem jsem 3 roky ber pritelky takze vazne vzdycky!.no problem mam s tim ze uz 3 mesice se mi delaj bolaky nejdriv to byli pupinky kdyz jsem si je rozskrabal na nohach udelali ze z nich takovy bolaky co jsou vymackou po chvilce ale boli to a je to cista krev obcas trocha hnisu.ted to mam na hlave a rukach a objevil jsem i na briise.v podledni dobe jsem furt unaveny ani drogy nechci,jen marihuanu ale to je ....jsem v pozici kdybych radeji dostal rakovinu.vyleceny fetak s aids? neverte mu ani pozdrava a bacha na co sahate!. boze muzete mi nejak poradit krom toho at si dojdu na testry asi na k-centrum???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná rada ve vašem případě je zjistit, zda-li jste se opravdu nakazil virem HIV. Nemusíte kvůli tomu nikam chodit. Test si můžete udělat sám v klidu doma. Testovací sadu si můžete objednat na Internetu tady: www.prozdravi.cz/ora…
Stojí to 660 Kč a za dvacet minut víte jestli jste pozitivní HIV nebo ne. V případě pozitivního výsledku budete muset kontaktovat lékaře, abyste dostal léčbu, která virus utlumí a prodlouží vám život. Když bude výsledek negativní, tak rovněž navštivte lékaře v kožní ambulanci, aby vám pomohl vyléčit nepříjemné kožní projevy, které nyní máte. Nemusí být jednoznačně příznakem rozvoje onemocnění AIDS.
Zapomeňte na předsudky, že vás bude někdo ponižovat kvůli HIV. Doba pokročila a vnímání HIV pozitivních lidí už není nijak diskriminační. Otestujte se a postupujte podle zde uvedeného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obavy

Červené fleky u dětí

U dětí se červené fleky různé velikosti na kůži objevují nejčastěji jako příznak infekční dětské choroby. Není výjimkou, že dětskou nemocí ochoří i rodiče nemocných dětí, takže se pak červené fleky na kůži, provázející choroby typické pro dětský věk, mohou objevit i u dospělých.

Zarděnky

Dítě se takzvaně osype červenou vyrážkou, která se objeví nejprve v obličeji, a později se rozšíří na celé tělo. Děti jsou proti zarděnkám očkovány. Očkování se provádí po 15. měsíci věku a podává se ve dvou dávkách.

Pátá nemoc

Projevuje se zarudlými tvářemi. Někdy má červené zabarvení tvar motýla. Okolí úst dítěte je ovšem bledé, bledší než normální barva pokožky.

Spalničky

Na kůži se objeví tři až pět milimetrů velké, sytě červené flíčky, které brzy začínají splývat ve větší rudé plochy. Spalničky ovšem provázejí i jiné nepřehlédnutelné příznaky.

Šestá nemoc

Po těle dítěte se vyseje drobná růžová vyrážka na zádech, krku nebo rukou. Nemoci předchází asi třídenní horečka.

Plané neštovice

Zarudlé fleky na kůži se rychle mění v kuželovité boláčky s vrškem naplněným žlutou tekutinou.

Spála

Mezi typické příznaky spály patří svědivá vyrážka v podobě červených krupiček. Ta se vyseje nejprve pod pupkem, pak se šíří do podbřišku, na vnitřní stranu stehen, a dále na boky a do podpaží.

Očkování

Po očkování proti infekčním nemocem se můžou na kůži dítěte objevit červené fleky. Na tuto možnost pediatr rodiče upozorní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik Valeš.

Dobrý den
Náš kocour Cca 4-5 let, začalomu od spodu hnědnout pravé oko jinak je mel vzdi krasně zelené, taky mám pocit ze se potí nebot má navlhlou srst i kdyz nelezi na slunicku a horko tu neni. začínám o něj mít trochu strach bohuzel navstevu zverolekare si nyní nemuzu moc dovolit.. chtel sem se zeptat jestli to muze byt opravdu nejaka vazna nemoc a jestli je nutna navsteva lekare popripade jak kocourovi nejak pomoci? dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se oči u kočky najednou zdají být neobvykle hnědé, může vaše kočka trpět závažnějším zdravotním problémem. Změny barvy tohoto typu často naznačují nárůst červených krvinek v oční bulvě. To může být způsobeno traumatem očí, neobvyklou oční infekcí nebo dokonce kočičí leukemií nebo AIDS.
Je moc dobře, že věnujte pozornost barvě očí u své kočky. Vaše schopnost identifikovat širokou škálu problémů týkajících se zdraví koček, může být částečně nebo zcela závislá na vaší schopnosti rozpoznat změny barvy očí. Pokud oči vaší kočky neočekávaně mění barvu, shromážděte co nejvíce informací o zdraví vaší kočky a naplánujte schůzku s veterinářem. Vaše rychlá akce pomůže zajistit, aby byl váš veterinární lékař schopen identifikovat a léčit všechny základní zdravotní stavy, které jsou zodpovědné za změnu barvy očí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc?

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Červené fleky na kůži u dětí

Příčiny

Červené fleky na kůži u dětí může způsobit ekzém. Ekzém není nakažlivý, kůže je jen zanícená, zčervenalá, suchá a svědí. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí pleť, různé alergeny, klima. Přesná příčina vzniku ale není známa. V akutní fázi se projevuje výskytem svědivých, začervenalých ložisek, na kterých se později tvoří mokvající puchýřky (papulky a pustulky). Pro chronickou formu je typické zhrubnutí kůže (lichenifikace) a barevné změny kůže. Ekzém se často vyskytuje na rukou, zejména v místech, kde se ohýbají.

Co s tím dělat

Základ léčby tvoří antihistaminika k potlačení alergických reakcí, v těžších případech pak lokálně podávané kortikoidy. V léčbě samozřejmě nezapomínáme ani na symptomatická opatření, která sice neřeší vyvolávající příčinu nemoci, ale pomáhají nemocnému zvládat příznaky nemoci a co nejlépe se s nimi vyrovnávat. V rámci symptomatických opatření dbáme na důkladné a pravidelné promašťování kůže, vyhýbáme se naopak všem přípravkům a látkám, které kůži vysoušejí. V případě potřeby pečlivě dezinfikujeme všechna – i drobná – poranění a defekty vzniklé na kůži škrábáním či olupováním.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Domácí recept na pityriázu

Velmi účinná je jedlá soda. Jedlá soda se rozpustí v horké vodě a do této směsi se namočí bavlněný hadřík, který se na 15 minut přiloží na poškozenou kůži.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Depigmentace

Depigmentace je problém, který je způsoben nedostatkem kožního pigmentu (melaninu) v kůži a projevuje se jako různě velká bílá ložiska na pokožce. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži. Nehezké depigmentace se zbavujeme pomocí moderního přístroje Candela GentleLase, který přispívá k tonizaci postižených míst tak, aby po několika ošetřeních splynula s okolní pokožkou.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Příznaky pityriázy

Nemoc začíná obvykle na trupu v podobě mnohočetných ostře ohraničených bílých hnědavých nebo narůžovělých skvrnek několik milimetrů velikých, které se na povrchu lehce olupují. Skvrnky se postupně zvětšují, přibývá jich a mohou splynout i do mapovité plochy a postihnout velkou část povrchu těla. Pityriáza postihuje nejčastěji horní polovinu trupu, zejména ramena, záda, hrudník, méně krk a břicho a velmi vzácně obličej. V létě při opalování zůstávají postižená místa neopálená – jako nápadně bílá ložiska na opálené nepostižené kůži. Onemocnění zpravidla nevyvolává žádné subjektivní obtíže, vzácně mírně svědí.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži můžou být pityriáza

Neléčená kvasinková infekce

Mykóza v meziprstí vede ke vzniku trhlin na kůži a může se stát bránou vstupu pro bakterie, častou komplikací je streptokoková infekce dolních končetin, takzvaná růže (erysipel), kterou je nutno léčit antibiotiky.

Zdroj: Kvasinky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP