Projevy alergiena ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.
V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických reakcí. Chce to hlavně přesnou pravidelnost při aplikaci předepsané léčby a výsledky vás pak mile překvapí. V některých případech mohou alergie odeznít zcela spontánně během puberty, ale je lepší na to nečekat a zahájit léčbu alergie co nejdříve v dětském věku.
Příznakyalergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.
Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznakyalergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznakyalergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.
Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.
Další příznaky potravinové alergie:
bolesti hlavy;
hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
nespavost;
srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
pomočování se;
bolesti v oblasti pohlavních orgánů.
Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.
Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.
Alergiena ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergiena ořechy v dospělosti.
V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doporučuji zopakovat léčbu mastí Ophthalmo -Hydrocortison a až do odeznění příznaků se vůbec nelíčit. Až po vyléčení si kupte úplně novou výbavu pro make-up a tou se pak ličte. Pravděpodobně máte některou ze svých šminkovacích propriet infikovanou a tato infekce Vám nyní způsobuje nepříjemné problémy, které popisuhete. Zbavte se všeho a zbavíte se i nemoci.
Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva různé termíny, které se někdy zaměňují, a někteří alergii a intoleranci na potraviny považují za synonyma. Vše je podpořeno i tím, že alergická i intolerantní reakce na určitou potravinu mohou mít u pacientů stejné nebo velmi podobné symptomy a reakce organismu. Klasickým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.
Potravinová alergie
Potravinové alergie patří do stejné kategorie jako například alergie na pyly. Pozření alergizující stravy způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti potravině, respektive proti určité složce potraviny, vyrábět protilátky. Jde o obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Tyto příznaky se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.
Intolerance na potraviny
Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym (nebo více enzymů) štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr) způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).
V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.
Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.
Nejprve je důležité pochopit, že alergie na peří nebo prachové peří samotné je velmi vzácná. I když se to může stát, ve většině případů je alergie na jemné částice, které prachové peří a jiné materiály vypouštějí do vzduchu. Druhotné problémy vznikají z roztočů a jejich exkrementů.
Příznaky
Nejčastější příznakyalergie na péřové polštáře a přikrývky jsou podobné jako u senné rýmy. Objevují se svědění a problémy s dýcháním, když pacienti vdechují alergeny z prachového peří a jiného ptačího peří. Peří je ptačí produkt, který se v průběhu času rozkládá, a tím se dostávají do vzduchu drobné částečky, které pak lze vdechnout. Alergie na peří obvykle ukazují citlivost na alergenní proteiny ptáků. Alternativně se u lidí mohou vyvinout příznakyalergie na plísně a roztoče, kteří se živí peřím.
Pokud jde o polštáře a přikrývky s péřovou výplní, lidé mohou mít alergickou reakci na keratin obsažený v peří. Ale i v tomto případě hrají hlavní roli spíše roztoči se svými výměšky, než že by alergie byla způsobena jen peřím. Takový roztoč může způsobit alergickou reakci, ať už je v peří nebo v běžné matraci.
U lidí s alergií na peří způsobuje vystavení péřovým polštářům a dalším ptačím produktům to, že histaminy proudí krevním řečištěm, aby neutralizovaly alergeny. Vedlejšími účinky této zánětlivé reakce jsou svědění a hromadění tekutiny ve sliznicích - otoky. Příznaky, jako je kýchání, rýma nebo kašel, mohou také naznačovat alergii.
Znemožňuje to ale použití péřových polštářů nebo přikrývek?
Jsou péřové polštáře a péřové peřiny vhodné pro alergiky?
Za prvé, až na výjimky je peří vhodné pro alergiky. Peří nepředstavuje pro alergiky zvýšené riziko a je považováno za zcela neškodné. Jiné syntetické látky jsou totiž často větším problémem, na který by si měli alergici dávat pozor. Nemusíte se tedy bát, že by pro vás peří představovalo obecně zvýšené riziko nebo že musíte počítat s těžkými příznaky. To také znamená, že se nemusíte obejít bez svého nadýchaného péřového povlečení. Pokud však máte alergii, musíte udělat několik opatření, abyste se mohli cítit naprosto pohodlně a nevyvinuli se žádné příznaky.
Jaká jsou ta opatření a co byste jako alergici měli zvážit u péřových peřin a péřových polštářů?
V naší poradně s názvem ORECHOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Debnarova.
Domáca výroba orechového oleja a jeho účinky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na výrobu domácího oleje z ořechů budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Čím kratší doba od jejich sklizně, tím lépe. Ořechy umelte a drť dejte do vlažné vody na jeden den. Kontrolujte aby ořechy byly stále ponořené ve vodě a voda nevychladla. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C. Přeceďte zahřátý obsah přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která zbude pak pomocí lisu ihned vylisujte. Lisování musí být důkladné a rychlé, dokud je vše teplé. Pevnou hmotu můžete znovu zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej. Ořechy obsahují olej, ale z pohledu extrakce, jen v malém množství. Takže na deci oleje budete potřebovat 2 až 3 kila ořechů.
Co se týče účinků, tak ořechový olej bude prospěšný pro pokožku a vlasy při jeho zevním použití. Prospěšný bude také na polykání, ale to raději doporučuji jíst ořechy v původním stavu.
Příznakyalergie na česnek se projevují reakcí imunitního systému. Imunitní systém reaguje na proteiny přítomné v česneku. Zároveň může dojít k uvolnění histaminu a jiných látek, které chrání lidské tělo. Obvykle se alergie na česnek projevuje nevolností a bolestmi břicha a výsevem svědivé vyrážky. Česnek může způsobit rovněž průjem a zvracení. Mohou se také objevit příznaky dráždění dýchacích cest, jako je vodnatá rýma nebo astmatický záchvat, zejména pokud by osoba alergická na česnek vdechla prach z česneku nebo sušený česnek. Ačkoli je česnek v různých textech uváděn mimo jiné jako prostředek na zmírnění bolestí hlavy včetně migrény, a to nejspíše díky svému vlivu na prokrvení organismu, alergie na tuto poživatinu se může právě bolestí hlavy projevit. Bolest hlavy také může být jediným, zato velmi nepříjemným příznakem alergie na česnek. Alergie na česnek však může způsobit i další příznaky:
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.
Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.
Příznaky této alergie se objevují náhle a okamžitě po konzumaci mrkve. Alergická reakce může být těžká nebo mírná. Vše závisí na reakci imunitního systému. Příznakyalergie na mrkev zahrnují následující:
Zarudnutí a svědění, které se objeví náhle po konzumaci mrkve. U postiženého jedince dochází ke svědění a zarudnutí ústní dutiny. Tento stav je velmi nepříjemný. Alergická reakce na mrkev může odeznít po chvíli nebo může trvat několik hodin.
Otok v dutině ústní způsobuje otok rtů, patra a jazyka. K otoku dochází po jakékoli konzumaci mrkve. Ve vzácných případech může dojít k otoku krku. Tento stav je velice vzácný, ale je život ohrožující, protože zabraňuje průchodu vzduchu a člověk se může udusit.
Uvolnění histaminu vede k tvorbě vyrážky na kůži. Tato vyrážka může svědit nebo pálit.
Respirační symptomy: kašel, bolest v krku, dušnost a astma.
Alergie na mrkev způsobuje rýmu, pálení a zarudnutí očí. Zarudnutí očí se vyskytuje zejména v případech, kdy je člověk vystaven úpravě nebo zpracování mrkve.
Otok dásní se objevuje po konzumaci mrkve. Dochází k otoku dásní nebo jejich zánětu. Ve vzácných případech bývá jediným příznakem alergie na mrkev.
Nevolnost, zvracení, průjem.
Anafylaktická reakce je nejnebezpečnější a život ohrožující situace při alergické reakci na mrkev. Pokud nedojde k časné léčbě, může dojít k úmrtí. Dochází ke zhroucení člověka, jeho krevní tlak značně klesne, puls je nenahmatatelný a dýchání se stává obtížným, zároveň se objevuje nadměrné (těžké) pocení. Takovéto případy vyžadují lékařskou péči. Jedná se o vzácnou formu alergie.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den mám na Vás dotaz mi s manželem náme peřové polštáře a deky máme od royalu a nejsou peřové.
Manžela od jisté doby bolí ramena a přikláda to k tomu že jestli to není nejáká alergie třeba na peří. Ja osbně si myslím že ne ale kdo ví. Myslite so pravdu když nekoho bolí ramená po ulehnutí do postelena peřoví polštař že je to alergie na peří?
Moc Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Děkiji Anna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bolest ramen po ulehnutí na péřový polštář rozhodně není projev alergie na peří. U vašeho manžela bych zkoumal nějaký pohybový problém z průběhu dne, který způsobí unavení ramenního prstence a projeví se jako bolest ramen. Tento problém s bolestí ramen vám pomůže nejrychleji vyřešit ortopéd nebo dobrý fyzioterapeut.
Při dětské alergii v očích se vyskytuje zánět očních víček, která jsou buď mokrá, nebo velmi suchá a lepkavá. U alergie v očích se také objevuje i otok očních víček.
Alergie na kůži se projevuje jako svědivá kožní vyrážka s puchýři nebo s intenzivně svědícími pupínky.
Alergie v zažívacím traktu se projevuje zvracením, krvácením ve stolici, průjmem, křečovitými bolestmi břicha.
Alergie na plicích a dýchacích cestách má astmatické příznaky, také se zde projevuje jako senná rýma, bolesti v krku a akutní respirační problémy.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškození plic;
9. laktobacily a probiotické doplňky jsou také užitečné pro zlepšení trávicích funkcí;
Dalším pomocníkem jsou přístroje, jako je bronchodilatátor, který pomáhá uvolňovat svaly v dýchacích cestách a pomáhá vykašlat hlen, čímž brání zhoršení zánětu. Použití určitých inhalantů nebo bronchodilatancií může pomoci obnovit dýchání a udržet plíce bez infekce, stejně jako použití zařízení nazývaných oscilační pozitivní výdechový tlak (PEP), které zvyšují proudění vzduchu do plic a pomocí vibrací pomáhají uvolnít hlen. Přístroje může předepsat ošetřující lékař.
V budoucnu bude možná k dispozici i genetická léčba, která spočívá v inhalování spreje obsahujícího normální kopii defektního genu, který může opravit vadnou kopii v plicích a zlepšit tvorbu hlenu. Dalším obdobným přístupem je terapie výživou speciálními proteiny, která také opravuje defektní gen a snižuje akumulaci lepivého hlenu v trávicím traktu a v dýchacích cestách.
Mrkev bývá obsažena téměř ve všech salátech. Obsahuje mnoho základních živin, které jsou důležité a potřebné pro lidské tělo. Mrkev obsahuje velmi vysoké množství beta-karotenu. Nevýhodu mají lidé, kteří trpí alergií na mrkev. Předchůdcem alergie na mrkev je alergie na pyl. Proto by měli být lidé alergičtí na pyl opatrní i při konzumaci mrkve. U pacientů s alergií na mrkev se objevují příznaky zahrnující svědění, otoky rtů a dutiny ústní. V lékařské terminologii je tento stav znám jako orální alergický syndrom. Alergie na mrkev je způsobena proteiny, které jsou přítomny v pylu – tyto proteiny jsou téměř shodné s proteiny obsaženými v mrkvi.
Léčba alergie na rajčata je stejná jako u jiných druhů potravinové intolerance, je tedy nutné začít s odstraněním alergenu. To znamená zcela ze stravy vyloučit rajčata a všechny jejich deriváty (rajčatové šťávy, kečup, omáčky). Nezapomeňte pečlivě sledovat složení potravin.
Vědci dokázali, že tepelné zpracování zabíjí antigeny, které vyvolávají alergie. Dále je možné, že budete-li konzumovat rajčata oranžové či žluté odrůdy, alergické reakce se nemusí dostavit.
K léčbě alergií na rajčata se používají následující léky:
antihistaminika – zmírňují projevy alergie
glukokortikoidy – zmírňují zánět
adrenalin (intramuskulárně) – zmírňuje dýchací potíže a pomáhá uvolnit svaly dýchacích cest; používá se, když hrozí anafylaktický šok
bronchodilatancia – eliminují příznaky astmatu
protiprůjmové prostředky – při střevních obtížích, především u dětí
Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergiena ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:
mandle
para ořechy
kešu
kaštan jedlý
lískové ořechy
makadamové ořechy
pekanové ořechy
piniové oříšky
pistácie
vlašské ořechy
Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:
pečivo
čokoládové bonbony
sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
obiloviny (müsli)
celozrnné pečivo
energetické tyčinky
med
omáčky
saláty a zálivky
Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.
Nejčastějšími spouštěči alergie jsou nikl, chrom a kobalt. Nikl je nejen součástí nerezové oceli, ale i zlatých a stříbrných slitin. Mohou ho však obsahovat i některé potraviny. Také se uvolňuje z nádobí na vaření. Kobalt se nachází v kovových slitinách, většinou alergie na oba kovy spolu úzce souvisí. Alergii na nikl a kobalt jednoznačně prokážou epikutánní testy (na tělo se umístí náplasti s alergizující látkou a hodnotí se míra alergické reakce na těle). Prokázanou alergii nelze vyléčit. Pokud jste přecitlivělí na některý z kovů, musíte se mu doživotně vyhýbat. Jedině odstranění vyvolávající příčiny vás alergie zbaví. Pokud se již objevila vyrážka, kožní lékař či lékárník vám poradí a pomohou s lokální léčbou.
Tip: Cvočky, kovové knoflíky, ozdoby na oblečení potřete lakem na nehty, nátěr drží dlouho, až po čase je nutná obměna.
Příčiny vzniku alergie na BKM jsou různé. Jako nejčastější se uvádí genetická predispozice, tedy dědičnost. To znamená, že pokud v rodině máte osoby s alergií, především na potraviny, je vysoká pravděpodobnost, že by o ni skutečně mohlo jít. Za další příčinu vzniku alergie na BKM se považuje i příliš časné zavedení kravského mléka do jídelníčku dítěte. Kvůli tomu, že trávicí trakt batolat a kojenců není vyzrálý jako u dospělých, může při zpracování bílkoviny kravského mléka dojít ke vzniku alergie. I proto je vhodné dodržovat doporučení pediatrů o zavedení kravského mléka do stravy dětí po 3. roce věku.
Potravinová alergie je reakce imunitního systému, která se vyskytuje brzy po požití určité potraviny. Dokonce i malé množství způsobuje vyvolání příznaků alergie, které zahrnují zažívací potíže, kopřivku nebo otok dýchacích cest. U některých lidí může způsobit potravinová alergie život ohrožující reakce, známé jako anafylaxe.
Lidé alergičtí na včelí jed obvykle také nesnášejí jiné včelí produkty:
mateří kašička
propolis
med
Příznaky bývají různorodé. Při kontaktu alergenu s pokožkou se alergie projevuje nejčastěji jako svědivá kopřivka, případně jako ekzém (dermatitida). Při pozření včelího produktu se u alergika nejčastěji objevují trávicí potíže – nevolnost, zvracení, průjem. Může se však objevit i vyrážka na pokožce až svědivé otoky nebo ekzém, případně dýchací potíže, jako jsou kýchání, kašel a dušnost. Vzácně může reakce přejít do život ohrožujícího anafylaktického šoku.