Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY CHRONICKÉ BORELIOZY

OBSAH

Příčiny boreliózy

Borrelia burgdorferi je původcem tohoto onemocnění. Do lidského těla se tato bakterie dostává vškrábáním výkalů anebo kousků rozdrceného klíštěte do těla či kousnutím a přisátím klíštěte. Vytvoří se červená skvrna s blednoucím středem v okolí kousnutí klíštětem a celkově toto onemocnění trvá poměrně dlouhou dobu, tedy i několik let. Přisátím nakaženého klíštěte dojde k nákaze u 30 % lidí a u 5–10 % se dále rozvinou i příznaky boreliózy. Je důležité klíště z místa přisátí co nejdříve odstranit, protože spolehlivý čas pro dostatečný přenos borelií je 48 hodin, ale i po 24 hodinách je přenos možný. Doba přisátí tedy v tomto případě hraje velmi důležitou roli z hlediska nákazy.

Zdroj: Borelióza

Poradna

V naší poradně s názvem BORELIÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Albi.

Mám už delší dobu bolesti svalů a kloubů,prodělal jsem sarkoidózu,pásový opar a teď mně přibyl pozitivní nález nalez v krvi boreliózy,užívám Doxybene 100mg 2*denně myslíte si že jako doplnující léčbu by mohl být použít Wobenzym .Byl jsem do vánoc léčen Prendisonem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym ve Vašem případě určitě neuškodí, když ho budete dávkovat 3 krát denně 7 tablet. Taktéž by bylo vhodné užívat i nějaká probiotika a až skončíte léčbu s Doxybene, tak do jídelníčku zařadit na měsíc jogurty Activia.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Borelióza

Borelióza u dospělých

Borelióza u dospělých je způsobena bakteriální infekcí, která se léčí antibiotiky. Existuje několik kmenových typů bakterií boreliózy, proto je u tohoto onemocnění nutné a velice důležité včas nasadit antibiotika, dodnes stále nejsou plnohodnotná antibiotika přímo na boreliózu. K nákaze boreliózou dochází buď přisátím infikovaného klíštěte, nebo vškrábáním jeho výkalů nebo kousků rozdrceného těla. Toto onemocnění bývá poměrně zdlouhavé. Může trvat několik týdnů až let.

Příznaky u boreliózy mohou být různé. U některých se projevy tohoto onemocnění neukážou vůbec, u jiných jsou tak mírné, že se jim nepřikládá pozornost. Nemoc se dělí do tří stadií, ne však každý pacient prodělá všechna tato stadia. Onemocnění se zpočátku projevuje červenou skvrnou, která se šíří. Je to onemocnění postihující více systémů, především kůži, nervovou soustavu (mozek, mozkové blány), klouby a srdce. Pokud si skvrny nebudete všímat, začas sama zmizí. Borelie se mezitím mohou rozšířit krevním oběhem nebo lymfou, případně podél nervových vláken dál do těla. K velké smůle asi poloviny nakažených se u nich tento varovný příznak vůbec neobjeví a infekce se šíří od počátku skrytě.

Při chronické borelióze se tělo nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry, nabalují se další chronická onemocnění. Mohou se rozjet autoimunitní choroby, zejména u lidí s dědičnými dispozicemi (HLA B-27). Trvalým postižením nervů vznikají bolestivé neuropatie, chronický zánět mozku nakonec vede k nefunkční krátkodobé paměti, poruchám soustředění či orientace v prostoru. Příznaky mohou být podobné (zaměnitelné) s roztroušenou sklerózou. Borelióza se také pokládá za jeden z možných vyvolávajících činitelů této autoimunitní nemoci. Málokdo by spojoval podivnou skvrnu na kůži dávno před lety s nynějšími bolestmi hlavy, únavou, výpadky paměti nebo častými chřipkami a bolestmi kloubů. Chronické potíže s močovým měchýřem, dráždivé střevo, srdeční arytmie – to mohou být rozmanité příznaky stárnutí. Anebo chronické infekce. Borelie nad vámi stále ještě nemusejí vyhrát, v této fázi nemoci je lze dlouhodobou léčbou přinejmenším potlačit a přinést úlevu od symptomů, a to nikoliv léky proti bolesti a na uklidnění, ale léčbou infekce.

Nebylo-li onemocnění léčeno včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Také dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému, projevujícím se zejména poruchami paměti, až jejími výpadky, dále zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a také změnami spánku. Borelie může také přímo krví z matky napadnout ještě nenarozené dítě. Borelie nepoškozuje ještě nenarozené dítě jako třeba virus zarděnek a účinná antibiotika zneškodní případnou borelii v těle matky i plodu.

Zdroj: Borelióza

Poradna

V naší poradně s názvem STOMATOLOGIE VÝZKUM PREVENCE BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zubní lékař se ve své klinické praxi setkává s bolestí akutní, nebo s problematikou chronické bolesti zubů, hlavy, krku, obličeje, či ucha. Chronická bolest je komplexní problém. Pacient se často do zubní ordinace vrací, často obtížně s lékařem spolupracuje i komunikuje, nedodržuje léčbu, vyžaduje více času, léků, další vyšetření či operaci a nutně tedy spolupráci s odborníky z ostatních lékařských oborů, včetně odborníků na duševní zdraví. Jaká je úloha psychologie v léčbě chronické bolesti ve stomatologii ukazuje článek, který nejdříve definuje bolest, pak popisuje biopsychosociální model chronické bolesti a rozdílné reakce na bolest. Uvádí nejčastější psychologické faktory ovlivňující celkový zážitek chronické bolesti jako je strach, deprese a zvládací strategie. Proto je jedna z možností multidisciplinární léčby chronické bolesti i psychoterapie, zejména kognitivně-behaviorální terapie. Celý článek je možné přečíst tady: www.stomateam.cz/ind…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stomatologie výzkum prevence bolest

Diagnostika chlamydií

Kvůli zaměnitelnosti symptomů chlamydiových infekcí s příznaky běžnějších nemocí se často lékaři v diagnostice mýlí. Nezřídka poté, co běžná vyšetření neprokážou žádnou nemoc, považují pacienta za hypochondra či simulanta. Vyšetření na chlamydie je finančně nákladné a zdlouhavé, proto se mnohdy odkládá až do doby, kdy standardní léčba nezabírá. Přeléčení akutního stadia běžnými antibiotiky však může jen potlačit prvotní příznaky a nemoc přechází v mnohem komplikovanější chronické onemocnění. Nakažený člověk je přitom po celou dobu hrozbou i pro své okolí.

Zdroj: Chlamydie - příznaky a projevy

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANCIKOVA .

Prosim,mužu u chronicke koprivky užívám xados,brát antibiotika rovamycine.Děkuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koprivka

Nepohodlí

Povrch oka vyžaduje konstantní „mazání“, ale chronický syndrom suchého oka způsobuje na povrchu oka suché skvrny, což vede k nepohodlí a podráždění. U mnoha lidí trpících chronickým syndromem suchého oka může dojít k pálení na povrchu oka. Umělé slzy pomáhají zmírnit tyto příznaky, ale pokud se zlepšení nedostaví, měli byste kontaktovat očního lékaře, aby zjistil, jestli není zapotřebí indikovat jinou léčbu.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Chronická obstrukční plicní nemoc příznaky

Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Vidění

Syndrom suchého oka může způsobovat potíže s udržením konstantního jasného vidění, protože slzný film zvlhčuje rohovku na přední straně oka. Pokud nemá oko dostatečné množství slz nebo má špatnou kvalitu slzného filmu, začne rohovka vysychat, což způsobí rozmazané vidění. U většiny lidí mohou tyto příznaky zlepšit umělé slzy. Pokud se vám rozostří vidění během čtení nebo při dlouhodobějším používání počítače, doporučuje se zvýšit frekvenci mrkání, aby byla rohovka dostatečně zvlhčována. Umělé slzy takovýmto změnám vidění předcházejí a pomáhají tak při déletrvající práci.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

zdravím ,můzu sladit erythritolem a přidávat ho do jídla ,když mám zvýšenou hladinu kyseliny močové,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erythritol je běžně používané přírodní polyolové sladidlo s minimálními účinky na markery lidského zdraví. Vysoké dávky (vyšší než 20 g) mohou mít za následek průjem a gastrointestinální příznaky. Celkově se zdá, že erythritol je neškodné, netoxické sladidlo bez negativních účinků na lidské zdraví.
Existují určité náznaky, že chronický příjem vysokých dávek erythritolu může být spojen s vyššími hladinami kyseliny močové a triglyceridů, ale studie na lidech ukázaly, že neexistuje žádný účinek při akutní, subchronické nebo chronické expozici erythritolu.
Sladidlo normálně používejte a zůstaňte v kontaktu s lékařem a nechte si pravidelně kontrolovat kyselinu močovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co neobsahuje puriny

První stadium boreliózy

V prvním stadiu nemoci po inkubační době, která trvá od 14 do 23 dnů, vzniká červená, nebolestivá skvrna na kůži, o velikosti asi 5 cm a všeobecně jsou projevy nemoci mírné, takže jim nakažený nevěnuje až takovou pozornost. V průběhu dalších dnů se mohou skvrny objevit na jiném místě na těle a mohou být i menší velikosti.

Projevy: červený okrouhlý flíček v místě přisátí klíštětem, v centru vybledlý, zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy, bolesti svalů a zad, nevolnost a zduření lymfatických uzlin.

Léčba a komplikace v prvním stadiu: V tomto stadiu je infekce snadno léčitelná vhodnými antibiotiky. Problémem této fáze je neobjevování se skvrn na kůži, to znamená, že se infekce šíří v těle skrytě a pacient ani netuší, že je nemocí již nakažen. Není zde diagnostika, pacient je v podstatě bez příznaků.

Zdroj: Borelióza

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Třetí stadium boreliózy

Třetí fáze nemoci může nastat až několik měsíců či let od nakažení. Nemoc se v tomto stadiu projevuje jako roztroušená skleróza anebo zánět mozkových blan. Tělo se nedokáže a neumí bránit trvalé nákaze. Dochází k trvalému poškození nervů, poruchám soustředění, nefunkční krátkodobé paměti a ke ztrátě orientace v prostoru.

Projevy: záněty kůže, kloubů a zánět mozku, míchy, srdce nebo oka, bolestivý krk a zvětšené uzliny, pískot v uších, motání hlavy, bolest páteře a kloubů, popřípadě i výrůstky na kloubech, chronická únava způsobená chronickým únavovým syndromem, který borelióza vyvolává.

Léčba a komplikace ve třetím stadiu: Klasickou léčbou v boji proti borelióze v počátečním stadiu jsou antibiotika předepisována zpravidla na 3 týdny, díky nimž se předejde chronickým potížím a zabrání se přestupu do vyšších stadií infekce. Antibiotika účinná v léčbě časné fáze jsou: doxycyklin, amoxicilin, sumamed, erytromycin, ceftriaxon. Ve třetím stadiu nemoci se už mohou podávat takové léky, jako jsou například kortikosteroidy nebo imunosupresiva, což jsou látky tlumící imunitní reakce organismu.

V současnosti neexistuje žádný test, který by pacientovi zcela jednoznačně potvrdil, že jsou jeho zdravotní obtíže způsobeny právě boreliózou, nebo se z boreliózy vyléčil. Zásadním faktorem při řešení tohoto závažného onemocnění je včasná, rychlá a přesná diagnostika. Čím dřív se necháte vyšetřit, tím lépe.

Zdroj: Borelióza

Diskuze

V diskuzi MOHOU CHIA SEMÍNKA PŮSOBIT NA ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Mohou chia semínka způsobovat zahlenění? Beru léky na na vysoký tlak a mám chronické selhávání srdcek plicní hypertenzi . Díky Němcvá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Němcová.

Mohou způsbovat dýchací potíže a zahlenění ?

Zdroj: diskuze Mohou chia semínka působit na zahlenění

Příznaky

Příznaky psychosomatických onemocnění jsou varovnými signály těla, které nám mají říci, že je třeba něco změnit, něco napravit. Příznaky psychosomatických onemocnění jsou velmi pestré. Nejčastější psychosomatické projevy jsou:

  • chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
  • chronická únava
  • brnění končetin nebo v obličeji
  • gynekologické obtíže (například silný premenstruační syndrom)
  • kožní problémy a ekzémy
  • astma
  • vředová choroba žaludku
  • vysoký krevní tlak, bušení u srdce, nepravidelnost srdečního rytmu
  • píchání na hrudi a dušnost
  • nespavost
  • ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost
  • nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
  • zažívací obtíže (průjem, zvracení, žaludek na vodě)
  • jiná onemocnění, která se vrací

Zdroj: Psychosomatická deprese

Diskuze

V diskuzi PITYRIAZA LICHENOIDES ACUTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka V..

Dobrý den, náhodou jsem objevila tento obsáhlý a užitečný článek o pityriaze. Já mám bohužel cca 5 týdnů z excize diagnostikovanou p. lichenoides acuta. Nedaří se mi najít žádné informace, co dělat/nedělat, jestli se vyléčí, co dělat, aby nepřešla do chronické fáze atd. Nemáte někdo prosím zkušenosti nebo informace? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pityriaza lichenoides acuta

Odstranění příznaků

Mnoho lidí s chronickým syndromem suchého oka trpí nadměrným vlhnutím oka. Tuto reakci vyvolává nedostatečná vlhkost v oku. Nadměrné vlhnutí však oku nepomáhá, nadprodukce slz totiž odstraňuje mazací film a zvyšuje problém syndromu suchého oka. Někteří lidé se syndromem suchého oka mají silnou vláknitou propustnost, která je způsobena špatným slzným filmem. Pomocí umělých slz, léků nebo chirurgického zákroku může dojít k rovnováze slz a zlepšení kvality slzení, neboť dojde ke zlepšení nadměrného zalévání a vláknitého vypouštění.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den pane Cempirek.
Bojuji s tím už hodně dlouho a teď mám šanci odjet ale i se psem na týden z domu.Mam infektoscab a na psa šampon s permentinem.
On ale nic nemá.Bohuzel v domě zůstáva spo lubydlici ktery prý nic nemá.Mam se znova pokoušet namazat tím infektoscabem postup vím nebo už nemám šanci a je to chronické?Plus mám to i ve vlasech.dekuji...

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Chlamydia pneumoniae

Chlamydia pneumoniae, ve zkratce CPN, je hojně se vyskytující a zároveň nejnebezpečnější infekcí. Tento druh chlamydií napadá dýchací cesty a přenáší se kapénkami pomocí kýchání, kašlání, kýchání a podobně. Diagnostikování CPN není jednoduché, protože se dá zaměnit s jinými infekcemi, je svými příznaky například velice podobná běžné chřipce, angíně nebo zánětu průdušek. Vyšetření na chlamydie je nákladné a zdlouhavé, proto se odkládá na dobu, kdy běžná léčba není úspěšná. Může ale dojít k přeléčení akutního stadia a z CPN se stane složité chronické onemocnění. Člověk trpící CPN je nebezpečný pro své okolí, které může kdykoliv nakazit.

Projevy plicní chlamydie:

  • škrábání v krku
  • kýchání
  • dráždivý kašel
  • zimnici střídá pocení
  • bolest hlavy
  • celková slabost a únava
  • bolest v blízkosti průdušek a v plicích

Při neléčení plicní chlamydie se příznaky zhoršují a dochází k nesnesitelným bolestem a vyčerpanosti lidského organismu. Postupně infekce napadá vnitřní orgány a svaly.

Zdroj: Plicní chlamydie – příznaky a projevy

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Druhé stadium boreliózy

Ve druhé fázi infekce dochází až k postižení CNS (centrální nervové soustavy) a zde se už hovoří o neuroborelióze. Člověk má ale pocit jako při viróze, má teplotu, bolesti zad, zátylku, bolest svalů a kloubů a podobně. Rozdíl je v tom, že nepřijde žádná rýma ani kašel.

Projevy: nehnisavý zánět mozkových blan, zánět nervových kořenů, obrna lícního nervu, zánět optického nervu, který se v tomto mylně připisuje roztroušené skleróze, poruchy srdečního rytmu projevující se bušením srdce, problémy se střevy nebo s močovým měchýřem, bolest zad, bolest mezi lopatkami, pocity mravenčení v končetinách, změna kožní citlivosti, pálení a záškuby svalů, zarudlé zduření na šourku, bradavkách anebo ušních lalůčcích, bolesti a otoky kloubů, zvýšená teplota a horečka, velká únava, závratě a bolesti hlavy.

Léčba a komplikace v druhém stadiu: Je-li infekce pomocí krevních testů diagnostikována v této fázi hned v jejím počátku, kdy není ještě napadena CNS, je stále možné zahájit léčbu antibiotiky, protože infekce nenapadla imunitní systém lidského těla. Když se borelióza rozšíří do těla v takové míře, že si s ní imunitní systém a ani případná předchozí léčba neporadily, je léčba zdlouhavější a musí být správná, aby se nemoc dostala pod kontrolu. V případě neléčení, zanedbání a nepozorování příznaků druhého stadia nemoci dojde k nezvratnému poškození mozku, kloubů, nervů a imunitního systému.

Zdroj: Borelióza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP