Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY DLOUHODOBÉHO STRESU

OBSAH

Definice psychosomatického onemocnění

Psychosomatické onemocnění je onemocnění, při kterém se psychické problémy projeví navenek jako tělesné nemoci. Dostaví-li se tělesné obtíže vlivem dlouhodobého stresu, postižený vyhledá lékaře. Pro zdravotní potíže psychického původu je charakteristické, že výsledky jsou v normě, nejsou zjištěny žádné abnormality. Pacient se dozví, že je zdravý, přestože jeho potíže přetrvávají. Podle některých odborníků je až 70 % všech tělesných potíží psychického původu. Starosti, nespokojenost, stres představují pro naše tělo takovou zátěž, že se s ní nedokáže vyrovnat jinak než vznikem nějakého tělesného problému. Nejčastější příčinou psychosomatických onemocnění bývá dlouhotrvající stres, nedostatek spánku, nedostatek času na aktivní odpočinek, starosti, obavy, strach.

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angelina Klicperova.

Dobry den, ma stres vliv na poceni, nebo to zpusobuji nadledvinky, nejedna se o prechod a ani o problemy ledvin dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stres významně podporuje pocení. Míra stresu ovlivňuje jak množství, tak i složení a následný zápach potu. Stresu je třeba čelit a snažit se ho minimalizovat. Pokud jde o stres z úzkosti, tak je vhodné si dopomoci antidepresivy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni

Bolest na hrudi ze stresu

Bolest na hrudi ze stresu se projevuje pícháním v oblasti hrotu srdce, pod levou paží a mírně vpředu, obrazně řečeno pod levou bradavkou. Tato bolest bývá často spojená se strachem a úzkostí, někdy i s pocitem nedostatku vzduchu, či s pocitem nemožnosti se dostatečně hluboce nadechnout. Píchnutí se objeví na vrcholu hlubokého nádechu. Tyto bolesti mají příčiny v úzkosti, zvýšeném emočním napětí, strachu z něčeho. Bolesti bývají často spojené s bušením a rychlou činností srdce i dalšími somatickými příznaky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Příznaky

Je důležité uvědomit si příznaky stresu a správně interpretovat příčiny. Jasným varovným signálem je nervové a emocionální napětí. To se snadno řekne, ale hůř udělá, když je člověk téměř neustále vystaven stresovým situacím. Některým se nelze vyhnout, ale zkuste si k zátěžovým situacím vytvořit protipól. Najděte si čas na odpočinek, užívejte volna lenošením nebo oblíbenou činností.

Pokud budete pravidelně sportovat, prakticky tím budete přirozeně reagovat na stres, neboť cvičení pomáhá snížit hormony produkované stresem a současně jsou do organismu vyplavovány takzvané hormony štěstí (například endorfin), které zvyšují pocit blaha a zlepšují náladu. Když budete všímaví, brzy zjistíte, jaké účinky vám přináší třeba jogging, jaké plávání nebo i namáhavé cvičení ve fitness.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Hodnoty

Význam stanovení glykovaného hemoglobinu, tedy hodnoty dlouhého/dlouhodobého cukru u diabetiků (hodnoty dlouhodobého cukru u diabetiků, hodnoty dlouhého cukru, dlouhodobý cukr u diabetiků), je nenahraditelný u většiny pacientů s cukrovkou, a to zejména v posouzení dlouhodobé kompenzace choroby. Ale také HbA1c je jedním z parametrů k určení diagnózy cukrovky, pokud je optimální hodnota cukru v krvi u zdravého člověka.

Hodnota glykovaného hemoglobinu u zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 2,8–4 %, u pacientů s diabetem znamená 4,5–5 % skvělý výsledek. Prokázalo se, že už snížení hladiny dlouhého cukru o pouhé jedno procento snižuje pravděpodobnost komplikací o 30 %, a to je opravdu nezanedbatelné číslo.

Hodnoty kompenzace u dospělých diabetiků. Pozor, nevztahuje se na těhotné diabetičky:

  • výborná: do 43 mmol/mol (do 4,3 % dle IFCC)
  • uspokojivá: 43–53 mmol/mol (4,3–5,3 %)
  • neuspokojivá: nad 53 mmol/mol (nad 5,3 %)

Pro diagnózu diabetu svědčí hodnota nad 47 mmol/mol (4,7 %).

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Diskuze

V diskuzi SPECIALISTA NA VYPADAVANI VLASU OSTRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasil.

Dobry den. Mam takovi problem delasemi kolecko na temeni dole z boku profilu. A pouzivam prasky i vytaminy. Ale nejak se to nema k rustu. Rad bychto trochu u richlil. Jeto dost stresujici. Jemi 34let. Exzistuje i jana lecba.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Zdravím, myslím, že byste měl zajít primárně k nějakému odborníkovi, který vám řekne, zda se jedná o důsledek stresu nebo by to mohla být opravdu alopecie, která je potřeba už řešit odborněji. Pokud by se jednalo o vlivy, které je možné ovlivnit, začal bych možná u zdravější životosprávy, dostatku pohybu, eliminaci stresu. Případně to vše doplnit nějakými doplňky stravy nebo vlasovými toniky.

Zdroj: diskuze Specialista na vypadavani vlasu ostrava

Antistresový polštář

Antistresový polštář je vtipný a bláznivý polštář vhodný pro každého pracujícího člověka, který si potřebuje ulevit a snížit stres. Na polštáři je vyobrazen terčík, do něhož se může obdarovaná osoba trefovat svou hlavou. Polštář je zepředu bílý a zezadu černý. Tento vtipný snižovač stresu je originálním a netradičním dárkem opravdu pro každého. Takto vypadá antistresový polštář.

Zde je cena antistresového polštáře.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Poradna

V naší poradně s názvem KRKAVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Pryclová.

Je krkavec barvoslepý? A proč si vytrhává peří, je to stres? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Myslím že není barvoslepý, ale nevím jistě. A peří si vytrhává ze stresu, buď může mít nějakou nemoc, a nebo mu chybí, pokud je chován u člověka, tak kontakt s ním.

Zdroj: diskuze Krkavec

Vyrážka na obličeji ze stresu u dospělých

Na kůži se odráží aktuální stav našeho organismu. Tvoří hranici mezi vnitřním a vnějším. Na kůži se může odrazit nejen stav a fungování vnitřních orgánů, ale i naše emoční naladění. Při stresu, obavách a úzkostech se může zhoršit chronické kožní onemocnění, jak je viditelné například u atopického ekzému, nebo se může objevit nové kožní onemocnění, kde je možné jmenovat například kopřivku.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Ryšávka.

Dobrý den. Je mi 69 let a poslední léta u mně dochází k postupné degeneraci ledvin (stupeň 3b)- vlivem dlouhodobého užívání léku Lithium carbonicum, který jsem raději přestal brát. Úroveň kreatininu mám dle posledního měření 185. Slyšel Vaše vyjádření v rozhlase, že je vhodné pít čaj z listu trubkovce. Mám pít tento čaj 1x či vícekrát denně? Prosím o radu a děkuji předem.
Ing. Josef Ryšávka

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Antistresový míček

Zbavte se stresu mačkáním a deformováním pozitivně naladěného antistresového míčku. Antistresový míček je vyrobený buď z gelu, nebo z měkké pěny, která vydrží i ten největší stisk. Míček má různé tvary a barevná provedení. Uklidní vás před zkouškou i důležitým pracovním úkolem. Udrží si svůj tvar a bude se na vás vždy usmívat. Takto vypadá usměvavý antistresový míček.

Zde je cena antistresového míčku.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO AC 75 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOHUMIL HÁJEK.

DOBRÝ DEN, VZHLEDEM K TOMU, ŽE UŽÍVÁM ASI 12 TYPŮ LÉKŮ, TAK VELMI ŠPATNĚ SPÍM ( PŘEDPOKLÁDÁM, ŽE TOLIK LÉKŮ S TÍM SOUVISÍ- LAICKY), PROTO TÉŽ UŽÍVÁM NA NOC TRITTICO AC 75. BOHUŽEL, TO MOC NEFUNGUJE, PROTO MÁM NAVÍC NA NOC LÉK RIVOTRIL 0,5 MG. PAK JE TO O NĚCO LEPŠÍ. MYSLÍTE, ŽE JE TEDY NUTNÉ DÁL UŽÍVAT LÉK TRITTICO ? DĚKUJI. P.S JE NA NĚJ VĚTŠÍ DOPLATEK. EXISTUJE OBDOBNÝ LÁK BEZ DOPLATKU? JSEM DŮCHODCE 74 LET.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Bělíková.

beru kventiax 25mg trittiko75 a spím dobře nechte si změřit tlak večer jsem měla vysoký dostala jsem prášky na noc a trittiko už neberu usnu někdy i vysoký tlak třeba od stresu pusobý na spánek

Zdroj: diskuze Trittico ac 75

Antistresový pobyt

Potřebujete si odpočinout, vytrhnout z každodenního života plného stresu, starostí a povinností? Pak o sebe nechte pečovat odborníky a udělejte něco pro své zdraví v podobě antistresového pobytu. Na internetu je celá řada takto uzpůsobených pobytů, ať pro jednotlivce, nebo pro skupiny. Jedná se o tuzemské i zahraniční pobyty v různé délce a s různou náplní programu. Můžete pouze odpočívat, relaxovat pohybem nebo se zdokonalovat v technikách v odbourávání stresu za vedení odborných koučů. Zní to lákavě. I ceny pobytů jsou dostupné a každý si určitě vybere. Stačí rozhodnutí, pár kliků na internetu a druhý den můžete být v jiném světě. Tak do toho!

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Diskuze

V diskuzi VYPADAVANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Chtěla bych se zeptat. Vypadávají mi vlasy vůbec je jinak nenamáhám nežehlím je ani nestahuju do gumyčky a ani nedržím žádne diety ani nebarvím ale před rokem a půl jsem měl velký stres ale mslím si že od toho je to už dlouhá doba může to být stále od too ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ahoj. Měla jsem s vypadáváním také velké problémy. Spustilo se mi v době velkého stresu kolem státnic, jenže po nich se nezastavilo, naopak mi vlasy padaly čím dál více....

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu

Tipy pro snížení stresu

  • Učte se rozlišovat, co je opravdu důležité, a co není. Naléhavé věci řešte rozvážně, jiné věci můžete odložit nebo ignorovat.
  • Nedávejte si příliš mnoho cílů, úkolů a povinností. Práce nebo koníčky by měly váš život obohacovat, ne vás zatěžovat či přetěžovat.
  • Nezapomínejte na své oblíbené věci a činnosti – potěší a pomáhají kompenzovat stres.
  • Sport je téměř přirozenou reakcí na stres, protože stresové hormony se fyzickou aktivitou snižují.
  • Zdravá, nutričně bohatá strava posílí nervy a tělo, takže se můžete dostat přes stresující období bez větší újmy.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín B12, niacin, vitamín A, vitamín C, hořčík, selen a zinek.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT ZVONĚNÍ V UŠÍCH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MILAN GAVRUN.

rád bych se dozvěděl jak skoncovat stou hroznou věcí. TINITEM tinitus mám už více jak 30 let. předem děkuji za radu která opravdu pomuže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, uvítám každou radu jak zastavit nebo alespoň zmírnit zvonení nebo takové šumění v levém uchu. Zkoušela jsem léky, rehabilitace, ale bez úspěchu. Sluch mám v pořádku, prý je to ze stresu, ale co s tím? Má někdo radu ? Předem díky. Marie.

Zdroj: diskuze Jak zastavit zvonění v uších?

První příznaky dny

Příznaky onemocnění dnou se mohou projevovat velmi atypicky, patří mezi ně:

  • potíže s trávením (pálení žáhy, průjem, pálení v okolí konečníku);
  • bolesti svalů;
  • bolesti nervů;
  • bolesti hlavy až migréna;
  • změny na kůži (deformace nehtů, ekzém);
  • poruchy zraku.

Diagnostika onemocnění se o tyto příznaky z velké části opírá. Z testů se zjišťuje především zvýšená hladina kyseliny močové v krvi (nemusí být přítomná vždy) a nález urátových krystalů v tekutině obklopující kloub.

K projevení příznaků dny může dojít náhle, obvykle při dietetické chybě. S dnou se nejčastěji setkáte v období zabijaček a ve chvíli, kdy je člověk hodně ve stresu.

U mužů se tato nemoc objevuje okolo 40. roku věku, u žen pak okolo 50. roku věku, obvykle v souvislosti s klimakteriem.

Mezi rizikové faktory patří především:

  • konzumace tučných jídel;
  • pravidelné pití alkoholu;
  • nedostatečný pitný režim;
  • nedostatek pohybu;
  • nadváha;
  • vrozený defekt metabolismu purinů;
  • zvýšená tvorba kyseliny močové (metabolické poruchy při její syntéze);
  • nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami (porucha ledvin);
  • užívání některých léků (diuretika).

Zdroj: Dna - příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽE TO BYT SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym.

Dobrý den, posílám dotaz pro ty, jenž mají vlastni zkušenost. V oblasti pasu se mi vytvořila tato ohraničená vyrážka, jsem velký atopik a ekzematik, tak jsem tomu nevěnovala mnoho pozornosti. Nicméně kožní leze nereaguje na namazaní kortikoidu, tak, jak jsem zvyklá a několik dni je stejná. Ale nemůžu říct, ze by mě extra svěděla.
Diky za názor a rady. Samozrejme se objednávám na kožní.
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zamoření svrabem je charakteristické právě sveděnim a viditelnými chodbičkami v kůži. Píšete, že tyto příznaky nemáte, takže to svrab není.

Důležité je podívat se na ty puchýřky, jestli obsahují tekutinu. Pokud ano, tak je to herpes. Herpes simplex je infekční virus šířený kontaktem s kůží nebo pohlavním přenosem HSV-1 nebo HSV-2, což je virus, který způsobuje orální herpes nebo genitální herpes.

Projevuje se svěděním, puchýři, opary, palčivou bolestí a horečku, ačkoli někteří lidé nemusí vykazovat všechny tyto známky nebo příznaky onemocnění.

Herpes simplex se normálně léčí acyklovirem, ale jeho účinky jsou přínosné, když se začne užívat v prvním dni výskytu. Později již ztrácí smysl.

Toto onemocnění je nakažlivé a přenáší se dotykem, takže buďte opatrná pro uchránění členů domácnosti. Herpes sám odezní do tří týdnů, ale virus zůstává dále v těle a může znovu propuknout v dobách zvýšeného stresu nebo oslabeného imunitního systému vlivem jiné infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab diskuze

Antistresový salát

Kromě pomůcek odbourávající stres je dobré antistresově povzbudit organismus i pomocí stravy. Zkuste například netradiční, ale vynikající salátek, jehož přípravou zaměstnáte mysl i ruce, a navíc obohatíte svůj organismus o potřebné minerály, vitamíny a vlákninu, za což vám budou vděčná střeva a tělo se vám odvděčí zvýšenou imunitou, která pomůže nejen při odbourání stresu.

Ingredience: 2 skleničky naloženého celeru, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 ananas v plechovce, 1 pórek, 200 g bezlepkové šunky, 1 vajíčko (natvrdo), majonéza (Hellman´s)

Postup: Do misky vložíme slitý celer (nudličky), přidáme nakrájený pórek, kukuřici a nakrájenou šunku. Dále do misky prolisujeme nebo nadrobno nakrájíme vejce, přidáme ananas (kostičky) a majonézu. Vše pečlivě promícháme. Dle chuti je možno naředit tekutinou z ananasu. Samozřejmě můžete použít čerstvé ingredience.

Zdroj: Pomocníci proti stresu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP