Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PŘÍZNAKY TROMBÓZY V NOHÁCH

OBSAH

Trombóza a sport

Než zcela odezní příznaky trombózy, sportu a zátěži se určitě vyhýbejte. Po úplném vyléčení není důvod k zákazu sportu. Naopak pohyb podporuje žilní oběh a je významnou prevencí žilních onemocnění. Vhodnými sporty jsou plavání, jízda na kole nebo běh na lyžích. Při nich (samozřejmě kromě plavání) je vhodné mít natažené kompresivní punčochy, které by měl mít pacient předepsány od svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak dlouho asi trvá než se středně těžká plicní embolie vrátí do normálu,jak dlouho můžu být na neschopence. Nohu kterou jsem měla oteklou od kotníku až ke stehnu, se už vrací do původní velikosti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plicní embolie je komplikace při hluboké žilní trombóze v nohách a pažích. Nastává, když se krevní sraženina oddělí od hluboké žilní trombózy a projde krevním řečištěm, projde pravou síní a pravou komorou a usadí se v plicích.

Primární léčbou je antikoagulace pomocí léků na ředění krve. Tyto léky prodlužují dobu srážení krve. Zabraňují tvorbě nových sraženin a zvětšování stávajících sraženin. Antikoagulancia ale nedokážou sraženinu rozpustit, to si musí tělo udělat samo. Sraženina je časem přirozeně odbourána, někdy úplně, někdy jen částečně.

Jak tělo přirozeně absorbuje sraženinu v průběhu několika týdnů až měsíců, příznaky, které krevní sraženinu doprovázely, se postupně zlepšují a často nakonec vymizí. Příznaky se obvykle zlepší během několika dnů po zahájení antikoagulační léčby. Většina pacientů se zcela uzdraví během několika týdnů až měsíců bez významných komplikací nebo dlouhodobých nežádoucích účinků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Jak se pozná trombóza v noze

Žilní trombóza dolní končetiny se projevuje omezeným odtokem krve k srdci, krev se hromadí v žilním systému. Plazma z žíly při stagnaci krve uniká přes žilní stěnu do tkáně a způsobuje otok, což jsou klasické příznaky trombózy žil. Tkáň reaguje na přítomnost tekutiny zánětlivou reakcí, proto je kůže nad postiženým úsekem žíly teplá, zarudlá a končetina bolí. Pokud je postižen jen malý úsek například na lýtku a žíla není uzavřena zcela, projeví se problém třeba jen pnutím v dané oblasti. Trombus však může žílu uzavřít. Pak příznaky zesilují, pokožka nad postiženým místem nabývá modrofialové barvy a je teplá.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hauserová.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčení trombózy. U mého přítele, sportovce a zdravého člověka se najednou objevila na noze trombóza. Stačí po léčbě u praktického lékaře na rekonvalescenci 14 dní? Šel do práce, ale noha ho stále pobolívá. Je třeba po této nemoci rehabilitace (cvičení) nebo spíše klid na lůžku? Předem Vám velmi děkuji za Vaši odpověď. VH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U žilní trombózy je důležité užívat léky na ředění krve. Určitě dostal Xarelto nebo Pradaxu. Tyto léky pomohou předejít další epizodě trombózy. Rekonvalescence je také důležitá a je třeba zařazovat pohyb, například chůze je vhodná. V dalším období by měl přítel navštívit kardiologa, aby zjistil stav jeho cévního systému a stanovil další vývoj lékařské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hejdánek.

Jak dlouho po rozpuštění trombozy v žíle nohy,je třeba užívat tento lék,pří hodnotě INR 1,2 a zjištění normálního průtoku krve dřívé zasažené žíly ?

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Příznaky trombózy

Poměrně často se trombóza neprojevuje žádnými závažnými příznaky a probíhá jako netypická bolest končetiny. Není vzácností, že tuto bolest pacienti přisuzují prodělané námaze, popřípadě i změnám počasí. Co se týká trombózy dolních končetin, pak mezi hlavní příznaky patří pocit tlaku v postižené končetině, dále je to otok končetiny a její bolestivost. Přitom právě bolest nebývá vždy přítomna a navíc ani nevypovídá o tíži tohoto onemocnění. Postižená končetina může také změnit barvu a podkožní viditelné žíly bývají více naplněny.

Při zánětu povrchových žil bývá postižené místo zarudlé a na pohmat bolestivé, často dochází k jeho zatvrdnutí. Důležité je vědět, že při zánětu povrchových žil postižená končetina neotéká.

Při trombóze hlubokých žil je naopak končetina oteklá a velmi bolestivá, bolest se objevuje především po plném došlápnutí. Postižená noha také může mít namodralou barvu. Trombóza je velice zrádná obzvláště u ležících pacientů, může totiž vzniknout bez výraznějších varovných obtíží a následně se může projevit až plicní embolií. Pokud není trombóza odborně léčena, může vedle plicní embolie postupně dojít až k rozvoji bércového vředu, který se jen velmi těžko hojí.

Na druhé straně trombózy, které mají bezbolestný průběh, často způsobují plicní embolii. Přitom do značné míry závisí na rozsahu omezení průtoku krve do plic. U plicní trombózy může být jedním z příznaků kašel, dále je to krátkodobá dušnost či bolest na hrudi, ale u pacienta může dojít i k vykašlávání krve nebo k rozvoji šoku. Platí, že čím blíže k srdci je trombóza lokalizována, tím je riziko embolie vyšší. Nemocný, který je postižený lehčí formou plicní embolie, na tuto diagnózu často vůbec nepomyslí a původ jeho obtíží bývá často objasněn až při odborném vyšetření.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi CERVENE FLICKY NA NOHACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobry den udelali se mi po nohach flicki po sestinedeli dneska bude maly dva roky a nemuzu to .ale mam dotaz nesvedi to neboli to a zmizí to nekdy ale jak mam dostat menstruaci vzdy to vyleze moc mam to je na nohach dekuji moc
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene flicky na nohach

Kde se nejčastěji objevují?

Metličkové žilky se nejčastěji objevují na obličeji a končetinách. Každý má tyto žíly, ale začnou být vidět, až když nastane nějaký problém. Žíly pak mohou prosvítat přes kůži. Ke zviditelnění žilek přispívá mnoho faktorů, včetně stárnutí, změny hormonů, obezity a těhotenství. Metličkové žilky jsou do značné míry dědičné, díky čemuž mohou někteří lidé trpět více, bez ohledu na další faktory. Nejčastější výskyt těchto žilek je na nohách, protože žíly v dolních končetinách mají nejtěžší práci ze všech žil v těle. Na tyto žilky působí největší tlak a gravitace při překonávání zpětného chodu krve do srdce. Proto je pochopitelné, že obezita a těhotenství mohou způsobit zviditelnění metličkových žilek, neboť zvyšující se váha zvyšuje tlak v žilách dolních končetin.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. V práci stojím dlouho na nohách,tak 6-7 hodin. A včera se mi na nohách udělalo tohle. Nohy mám i pořád oteklé. Nevíte co to je? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být alergie na trávu po nějaké procházce. Dejte tomu čas jeden týden a pokud to nezmizí, tak kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Rivaroxaban

Evropské odborné organizace doporučují jako možnost léčby a prevence hluboké žilní trombózy u dospělých používat přípravek rivaroxaban, který brání vytváření krevních sraženin díky zablokování srážecího faktoru Xa. Doba léčby je obvykle 3 měsíce a pacient prvních 21 dní užívá lék rivaroxaban 2x denně a následně jednou denně až do konce léčby.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Trombóza po operaci

U pacientů pobývajících v nemocnici se zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, protože ke vzniku hluboké žilní trombózy dochází nejčastěji v situacích, kdy nejste zdrávi nebo nevyvíjíte stejnou pohybovou aktivitu, jako když jste v domácím prostředí. Míra rizika vzniku hluboké žilní trombózy závisí také na léčbě, které se pacient podrobil. Vyšší riziko vzniku hluboké žilní trombózy mají pacienti:

  • po operacích trvajících déle než 90 minut, respektive déle než 60 minut, pokud se jedná o operace dolních končetin, kyčelního kloubu nebo břicha;
  • po operacích kvůli zánětlivému onemocnění, včetně břicha (například zánět slepého střeva);
  • upoutaní na lůžko nebo pacienti, kteří se nemohou pohybovat, anebo poslední tři či více dnů strávili většinu času ležením v posteli nebo sezením;
  • kteří jsou méně aktivní než obvykle v důsledku prodělané operace či zranění a existují u nich další rizikové faktory pro vznik hluboké žilní trombózy, jako je například výskyt tohoto onemocnění v rodině.

Při přijetí do nemocnice lékaři zhodnotí zdravotní stav a riziko vzniku krevních sraženin a v případě potřeby budou přijata vhodná preventivní opatření, která zahrnují podávání léků proti vzniku krevních sraženin nebo stažení dolních končetin obinadlem od stehen až po kotníky.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem VARARIN A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

UŽÍVÁM PRO MOŽNOST TROMBOZY VARFARIN, MÁM PROBLÉMY S EREKCÍ. JE, NĚJAKÝ LÉKY NA ZLEPŠENÍ EREKCE , KTERÝ SE MŮŽE UŽÍVAT PŘI VARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete použít běžně dostupné léky na podporu erekce. Například Warfarin nemá přímou interakci s přípravkem Viagra. To platí také u ostatních běžně užívaných léků k léčbě erektilní dysfunkce. Mezi ně patří tadalafil (Cialis) a vardenafil (Levitra).

Nicméně, budete muset být opatrný, pokud je u vás riziko rychlé srdeční frekvence s fibrilací síní. Někteří lidé s fibrilací síní mají nízký krevní tlak, když mají zvýšenou srdeční frekvenci. Viagra a ostatní léky uvedené výše by mohly zvýšit pokles krevního tlaku během sexu.

Při zahajování léčby lékem Viagra nebo podobného léku je nejbezpečnější začít s nízkou dávkou podle pokynů lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Diskuze

V diskuzi BATOLE 4 MĚSÍCE ZANÍCENÉ NEHTY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den . Mám 5měsíčního chlapečka kterému zarůstají nehty na nohách, a má palečky zanícené . Byla bych ráda kdyby jste mi poradil co s tím mám dělat . Brožíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Batole 4 měsíce zanícené nehty na nohách

Proč máme metličkové žilky na nohách

Ke vzniku křečových metliček výrazně přispívají hormonální změny v ženském organismu. Žilky se tak objevují už například na začátku užívání hormonální antikoncepce. Popraskané žilky na nohách lze stále častěji pozorovat už u mladých dívek, protože začínají dříve pravidelně užívat hormonální antikoncepci. Někdy pomáhá vysazení antikoncepce a vznik nových žilek se zmírní. Dalším obdobím hormonálních změn je těhotenství, zejména druhé a pak ta následující. Posledním výrazným obdobím vzniku metličkových žilek je doba takzvaného přechodu. Mohou se však objevovat i kdykoliv v průběhu života. Dalším výrazným faktorem vzniku metličkových žilek je totiž nezdravá životospráva. Málo pohybu, obezita, kouření či dlouhé časté opalování, to vše může k jejich vzniku významněji přispět. Dalším rizikovým faktorem je časté nošení vysokých podpatků, dlouhé stání na nohou nebo naopak dlouhé sezení, častý sed s překřížením nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Diskuze

V diskuzi TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav skopal.

dobry den,prosim o radu jedeme na termalni koupaliste mohu mohu do vody,ktera ma 34st.a treba to stridat a jak dlouho mohu setrvat dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aleš.

Dobrý den,
trombóza je zjednodušeně hustá krev který nemůže protékat. Já tento problém řeším laserovými hodinkami které dávají krev do normálního stavu.
AR

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin příznaky

Cvičení

Vhodnou doplňkovou metodou léčby a prevence opětovného propuknutí hluboké žilní trombózy jsou pravidelné procházky, při nichž by pacient neměl zapomínat na nošení kompresních punčoch. Pravidelné procházky jsou nejen dobrou prevencí onemocnění, ale také pomáhají zabránit vzniku komplikací, jako je například posttrombotický syndrom.

Zvednutí dolních končetin

Zvednutí dolních končetin při odpočinku vsedě je další vhodnou doplňkovou metodou léčby hluboké žilní trombózy. Dochází totiž ke snížení tlaku v žilách lýtka a k omezení rozlévání krve v samotném lýtku (což snižuje bolestivost a otok). Je potřeba zajistit, aby vaše chodidlo bylo výš než kyčel. Jedině tak se zlepší odtok krve z lýtka. Ideální je podložit si patu polštářem nebo jiným vhodným předmětem. Pokud je to možné, zkuste si zvednout dolní část postele (tam, kde spočívají vaše chodidla a lýtka) tak, aby chodidlo bylo výše než kyčel.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽILKY A JEJICH LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívám GODASAL 100 V POLEDNE 1 tabletu.Ráno beru Rutin 50mg doplněk na žíly
na nohách se mi začaly tvořit metličky a žilky.Mám také křečové žíly.
prosím poradit co mohu užívat aby se mi zlepšily moje metličky na nohách.
Děkuji s pozdravem A.Kuchařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anežka.

poradí mi někdo

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a jejich léčba

Léčba trombózy

Při podezření na trombózu je nutný neodkladný zásah lékaře. Pacienta, u kterého máme podezření na žilní trombózu, je třeba rychle dopravit k lékaři do nemocnice. Pacient by se při transportu měl co možná nejméně hýbat. Pohyb totiž zvyšuje riziko utržení krevní sraženiny a následně vzniku plicní embolie. Pokud tedy není možnost rychle a přitom v klidu nemocného dopravit k odbornému ošetření vlastním autem, je nutné neotálet a zajistit převoz sanitním vozem. Jestliže se jedná o projevy těžké formy plicní embolie, které jsou provázeny výraznou dušností, vykašláváním krve a srdečním selháváním, je bezpodmínečně nutné okamžitě přivolat rychlou záchrannou pomoc.

V tomto případě platí pravidlo, že čím dříve se dostane pacientovi odborné pomoci, tím menší následky ponese. Léčba trombózy patří výhradně do rukou specializovaných lékařů a probíhá vždy na lůžku v nemocnici.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Trombóza a sport

Pacienti s diagnostikovanou hlubokou žilní trombózou jsou v úvodu buď léčeni ambulantně (splňují-li přísná kritéria týkající se rozsahu trombózy a přidružených onemocnění), nebo při hospitalizaci, a to zejména na interním oddělení příslušného lůžkového zařízení.

Než zcela odezní příznaky trombózy, sportu a zátěži se určitě vyhýbejte. Po úplném vyléčení není důvod k zákazu sportu. Naopak pohyb podporuje žilní oběh a je významnou prevencí žilních onemocnění.

Vhodnými sporty jsou plavání, jízda na kole nebo běh na lyžích. Při nich (samozřejmě kromě plavání) je vhodné mít natažené kompresivní punčochy, které by měl mít pacient předepsány od svého ošetřujícího lékaře. Tyto punčochy je zároveň vhodné nosit do zaměstnání či na delší stání a sezení. Večer je nutné punčochy sejmout a nohy alespoň na chvíli natáhnout do vodorovné polohy (například na přidanou židli či stůl). Taktéž je vhodné večerní sprchování končetin. Naopak nevhodné jsou sporty s velkou statickou zátěží (posilování, vzpírání) nebo s rizikem pohmoždění měkkých tkání (kopaná, hokej, sjezdové lyžování, skoky).

Při pečlivém dodržování režimu ze strany pacienta je léčba po žilní trombóze bezpečná a pravidelným cvičením je možné výrazně snížit riziko dlouhodobých následků (masivní otoky dolních končetin, pigmentové změny či bércové vředy) na minimum.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Prevence

Dokonce i po léčbě může dojít k znovuobjevení žilek. Existují však kroky, které mohou přispět ke snížení rizika vzniku metličkových žilek. Tím nejdůležitějším je zabránit nadměrné tělesné hmotnosti, k čemuž dopomůže i pravidelné cvičení. Navíc je dobré se zaměřit na cvičení, které posiluje svaly na nohou. Také je dobré vyvarovat se dlouhému stání, zejména v neměnné poloze, rovněž nošení vysokých podpatků, těsných kalhot a spodního prádla. Také se nedoporučuje sedět se zkříženýma nohama, protože to může omezit krevní oběh.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Červené žilky na nohách

Jedná se o jasně viditelné žíly pod kůží, které se kroutí, mají ztenčenou stěnu a jsou rozšířené. Nejčastěji jsou postiženy povrchové žíly dolní končetiny. Zasaženy bývají i žilní chlopně, které umožňují krvi, aby tekla směrem k srdci. Při narušených chlopních se krev vrací dolů a může zvyšovat tlak na žilní stěny a přispívat k dalšímu zhoršení.

Většinou jsou tyto žilky způsobeny geneticky. Vznikají tak, že dochází k poničení žilní stěny. V horších případech mohou být popraskané žilky doprovázeny svěděním a mravenčením. V lehčích případech pomůže změna životního stylu. Především je potřeba shodit přebytečná kila, která zbytečně zatěžují vaše nohy. Upravte svůj jídelníček a zařaďte do něj potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jednou z příčin vašeho problému může být i hormonální antikoncepce nebo kouření.

Ideálním řešením a prevencí je sport. Ze sportu je nejvhodnější jízda na kole. Dalším řešením je ulevit nohám například gymnastickým cvikem, takzvanou svíčkou. Další dobrou radou je dodržování pitného režimu. Doporučuje se také střídavé sprchování teplou a studenou vodou. Úlevu nohám přinesou speciální stahovací punčocháče nebo různé masti. Pokud popraskané žilky neustoupí a jejich stav se bude i nadále zhoršovat, je řešením návštěva odborníka.

Červené žilky na nohách – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět červené žilky na nohách.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Kavální filtry

Přestože k vyléčení hluboké žilní trombózy obvykle postačí antikoagulační léčba a kompresní punčochy, existuje alternativní řešení v podobě kaválního filtru, který lze použít v případě, kdy je antikoagulační léčbu nutné vysadit nebo pokud ji není možné z nějakého důvodu použít. Kavální filtr je malý košíček, který lékař umístí do dolní duté žíly (vena cava inferior). Jeho úkolem je zachytávat fragmenty krevní sraženiny (trombu) a zabránit jim dostat se do srdce nebo plic. Kavální filtry lze jako preventivní či léčebnou metodu použít u pacientů s hlubokou žilní trombózou, plicní embolií nebo mnohočetným poraněním.

Existují dva typy kaválních filtrů – permanentní a dočasné filtry, které lze ze žíly vyjmout poté, co se riziko trombózy či embolie sníží.

Jak se zavádí kavální filtr

Zákrok se provádí v místním znecitlivění (tedy pacient je při vědomí, ale oblast, kde bude chirurg pracovat, je umrtvena). Chirurg následně provede malý řez v kůži a zasune katetr (tenkou ohebnou trubičku) do žíly v oblasti krku nebo břicha. Následně je katetr zaveden do dolní duté žíly. Po zavedení katetru na správné místo se skrz něj prostrčí kavální filtr a zafixuje se v dolní duté žíle.

Zdroj: Embolie dolních končetin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP