PROBIOTIKA A PLYNATOST je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Důležitou součástí našeho obranného systému je také trávicí trakt. Jeho roli však často podceňujeme. Ve střevě probíhá nejen trávení potravy, ale také celá řada dalších funkcí. Velice důležitou roli při vytváření skutečné obranné linie proti vnějším vlivům hraje právě střevo. Na obranné funkci střeva se podílí střevní mikroflóra, střevní sliznice a střevní imunitní systém. Probiotika brzdí rozmnožování nežádoucích škodlivých mikroorganismů vyskytujících se ve střevě.
Probiotika pro kojence
Miminka, batolata i větší děti mají často problémy se zažíváním. Většinou se tak děje po léčbě antibiotiky, infekcích dýchacích cest nebo po alergických reakcích. V tomto případě lze doporučit různá probiotika, aby se stolice dětí dostala zpátky do normálu. Probiotické výživové doplňky jsou k sehnání ve speciálních úpravách pro děti ve formě různých cucavých bonbónů nebo žvýkacích pastilek a kapek.
Stanovisko pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu České pediatrické společnosti na podávání probiotik kojencům ve formě potravinových doplňků je následující:
V současné době je považováno za rozumné podávat probiotika kojencům až od ukončeného 3. měsíce (pokud lékař neurčí jinak), kteří nejsou kojeni a nedostávají mateřské mléko obohacené o probiotika. Vybraná probiotika s prokázanou klinickou účinností je možné podávat na doporučení lékaře v případě léčby akutních infekčních průjmů nebo jako prevence postantibiotických průjmů. Přípravky by se neměly podávat dětem se závažnými poruchami imunity nebo léčeným imunomodulační léčbou.
Není dostatek kvalitních důkazů k doporučení podávání probiotik k prevenci infekčních průjmových onemocnění.
Jako doplněk v léčbě akutních infekčních průjmových onemocnění je možno používat probiotika s prokázaným účinkem, jako například Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces buolardii.
Některá probiotika jsou významně účinná v prevenci průjmových onemocnění při léčbě antibiotiky. Nejčastěji byly použity kmeny Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermopilus. Nejsou známy studie o účinnosti probiotik v léčbě průjmových onemocnění při podávání antibiotik.
Preventivní podávání probiotik významně snižuje riziko nekrotizující enterokolitidy a mortality u nedonošených dětí. Nejčastěji byla použita kombinace Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium sp.
Lactobacilus reuteri může mít pozitivní vliv při kojeneckých kolikách.
I když existují některé studie, které prokázaly pozitivní vliv na výskyt ekzému, není dosud dostatek důkazů pro rutinní podávání prebiotik nebo probiotik těhotným ženám a kojencům k prevenci alergických onemocnění.
Nebyla prokázána účinnost probiotik v léčbě atopického ekzému.
Jsou potřebné další studie k důkazu dlouhodobé prospěšnosti prebiotik a definovaných probiotik v kojeneckém mléce. Zdravé, plně kojené děti nepotřebují doplňkové podávání probiotik či prebiotik.
Dlouhodobý efekt podávání probiotik malým kojencům na střevní mikroflóru není znám. Není taktéž známý dlouhodobý efekt na imunitu, alergii a autoimunitu. Protože není dobře zdokumentovaný preventivní efekt probiotik na jakékoliv onemocnění dětí,
Ve svém příspěvku PRŮJEM PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Děkuji za zajímavý článek, účinky probiotik jsem již odzkoušela a po několika letech odmítání v lékárně (vždy, když jsem si například vyzvedávala recept na antibiotika a oni mi nabízeli probiotika jsem tvrdošíjně odmítala) kvůli mému přesvědčení, že jde jen o reklamu, jsem s radostí zjistila, že opravdu fungují, takže je používám jak při antibioticích, tak například s biopronem forte mám zkušenost, že funguje i při cestovatelských průjmech, na které je určený, ale pořád jsem nechápala, na jakém principu vlastně fungují, takže děkuji za osvětlení. Nicméně mi vrtá hlavou, jestli na ty cestovatelské průjmy by třeba fungovala i probiotika, která na to nejsou primárně určené, jako ten biopron forte. Jde mi hlavně o děti, protože letos jedeme k moři poprvé s dcerkou a pro děti jsem žádné speciální probiotika nenašla, tak nevím, co jí mám pořídit. Předem děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filda.
Nedávný průjem mi pomohl šetrně vyléčit Probolact. Chytlo mě to v práci a kolega mi dal 2 tabletky. Cestou domů, jsem si ho koupil, večer si dal další 2 tablety a druhý den jsem byl fit.
Probiotika jsou definována jako živé, zdraví prospěšné mikroorganismy, jejichž orální suplementace nebo obohacení potravin v dostatečném množství ovlivní střevní mikroflóru hostitele a má potenciálně prospěšný efekt na naše zdraví. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou převážnou součástí zdravé střevní mikroflóry. Jedná se o bakterie mléčného kvašení rodů Lactobacillus a Bifidobacterium a některé další druhy bakterií, jako je například Streptococcus thermophilus. Pro kojence jsou vhodná probiotika ve formě kapek, prášku, vysypávacích kapslí nebo sáčků. Střeva miminka by se měla lépe osídlit v průběhu několika dní až dvou týdnů. Podávání laktobacilů je kontraindikováno u pacientů s alergií na bílkovinu kravského mléka kvůli možné kontaminaci při výrobě probiotik. Při alergii na kvasinky je kontraindikováno probiotikum Sascharomyces boulardii.
Role probiotik:
po ukončení užívání antibiotik napomáhají k obnovení střevní mikroflóry;
napomáhají ke správné funkci zažívacího systému;
chrání sliznici trávicího traktu;
pomáhají léčit zánětlivé onemocnění trávicího systému;
tvoří vitamíny skupiny B a K;
snižují cholesterol;
působí preventivně nebo zmírňují alergickou reakci u dětí;
působí preventivně nebo zmírňují atopický ekzém u dětí;
působí preventivně před nachlazením či chřipkou;
zvyšují odolnost lidského organismu;
zmírňují zánětlivá onemocnění střev;
napomáhají při průjmu nebo zácpě;
působí preventivně před zažívacími potížemi;
zmírňují intoleranci na laktózu.
V současné době je považováno za rozumné podávat probiotika kojencům až od ukončeného 3. měsíce (pokud lékař neurčí jinak), kteří nejsou kojeni a nedostávají mateřské mléko obohacené o probiotika. Vybraná probiotika s prokázanou klinickou účinností je možné podávat na doporučení lékaře v případě léčby akutních infekčních průjmů nebo jako prevence postantibiotických průjmů. Přípravky by se neměly podávat dětem se závažnými poruchami imunity nebo léčenými imunomodulační léčbou.
Nejčastěji se probiotika v přirozené formě nacházejí v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, kefír, tvrdý sýr, dále v zelenině upravené mléčným kvašením (například v kysaném zelí, pickles nebo kvašených okurkách) a fermentovaných sójových výrobcích. Probiotika lze nalézt v některých dětských výživách, oplatkách nebo v masných výrobcích. Probiotika lze zakoupit také jako doplněk výživy.
Ve svém příspěvku IMUNITA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárina.
Už loni se mi velice osvědčilo užívání probiotik Probiolact. Celé zimní období se mi vyhýbalo nachlazení a veškeré virózy i když to v práci padalo jako hrušky. Letos jsem začala zase brát Probiolact a zatím jsem v poho.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julie Dutá.
Zdravím, osobně jsem o probiotické léčbě dlouho pouze slyšela. Nakonec mě kamarádka navnadila, ať si zkusím pročíst stránky valosun.com. Nejprve jsem na ní koukala jak když upadla, protože jsem si opravdu nemyslela, že by probiotika mohla pomoci na můj ustavičný problém se stolicí. Po přečtení i spousty diskuzí jsem jedny z probiotik vyzkoušela a mohu říci, že mě mile překvapily. Takže za mě na probioticích něco bude. Zároveň by mě však zajímalo, jestli opravdu fungují probiotika i preventivně na průjem, který bychom mohly chytit v Tunisu. Jedeme tam na jaře tak chci vědět jestli má cenu to koupit.
Výhodou probiotik je hlavně to, že působí šetrně a často i preventivně. Neničí všechny bakterie v zažívacím ústrojí, tak jako antibiotika. Probiotika pouze vytlačují ty špatné bakterie a přispívají k vytvoření přirozené rovnováhy ve střevní mikroflóře, která je důležitá pro její optimální fungování a růst. Kvalitní probiotika nepomáhají obnovit střevní mikroflóru jen po antibiotikách, ale také po užívání některých dalších léků, případně po onkologické léčbě - ozařování a chemoterapii. Probiotika se osvědčila i u řady dalších chorob nebo zdravotních potíží.
Probiotika snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí.
Probiotika jsou užitečnou prevencí proti průjmům, včetně cestovních, pomáhají rovněž při zácpě.
Probiotika zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý trakčník nebo nespecifické střevní záněty včetně Crohnovy choroby, případně zánětu tlustého střeva.
Podle výsledků vědeckých studií probiotika zvyšují odolnost dětí vůči infekcím dýchacích cest. Probiotika rovněž snižují riziko vypuknutí alergií včetně atopického ekzému nebo zlepšují průběh těchto onemocnění.
Ve svém příspěvku ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.
Probiotika mi už delší dobu pomáhají, při užívání antibiotik. JEdnu dobu jsem měla při užívání antibiotik střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact. Během dvou dnů bylo vše v pořádku. Od té doby si ke každým antibiotikám kupuji i Probiotika.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Z praxe víme, že antibiotika mají za úkol zabíjet bakterie, které škodí našemu tělu. Ale léčba antibiotiky si mnohdy nevybírá a ničí všechny bakterie v zažívacícm traktu, tedy i tělu prospěšnou probiotickou mikroflóru. Jenže bez antibiotické léčby se u některých infekčních onemocnění neobejdeme. Abychom zmírnili tyto neblahé účinky antibiotické léčby, tak je vhodné do léčebného programu antibiotiky zařadit i probiotika. Je třeba ale dbát na přesné načasování, aby se antibiotika a probiotika vzájemně nerušily. Probiotika je nejlepší brát ve třetí třetině antibiotikového cyklu. Konkrétně to znamená, že například u ATB s dvanáctihodinovým cyklem se probiotika berou osm hodin po podání. V šest ráno vezeme dávku ATB, pak ve 14 hodin probiotika, v 18 hodin ATB a ve dvě hodiny ráno zase probiotika. Toto časové schéma užívání probiotik obvykle zmírní dopady antibiotik na složení střevní mikrofóry, zejména pak riziko průjmů, ke kterým bývají náchylnější malé děti.
V naší poradně s názvem VEDLEJŠÍ ÚČINKY ANTIBIOTIKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Probiotika je třeba vnímat stejně vážně, jako antibiotika a věnovat jejich užívání patřičnou pozornost. Za prvé je třeba probiotika užívat hned jak se započne léčba antibiotiky a to tak, že nejdříve se užije antibiotikum a za 3 až 4 hodiny se užije probiotikum, až do doby dobrání antibiotik. Za druhé je potřeba probiotika užívat dále i po skončení léčby antibiotiky a to alespoň dva týdny. Proč? Antibiotika jsou stále více agresivnější a ničí střevní flóru. Když nepřichází do těla nové kulrury ve formě probiotik, tak ve střevech začne množení nevhodné flóry, která přežila nebo se tam dostala potravou a ta pak způsobuje průjmy, změny středního metabolismu, bolesti, únavu, ale také poničení střevní stěny, které může vést k zánětu a k rakovině.
V současné době se doporučuje podávat probiotika kojencům až od ukončeného 3. měsíce (pokud lékař neurčí jinak), když nejsou kojeni a nedostávají mateřské mléko obohacené o probiotika. Vybraná probiotika s prokázanou klinickou účinností je možné podávat na doporučení lékaře v případě léčby akutních infekčních průjmů nebo jako prevence postantibiotických průjmů. Přípravky by se neměly podávat dětem se závažnými poruchami imunity nebo léčenými imunomodulační léčbou. Pro nekojená miminka jsou vhodná probiotika ve formě kapek, prášku, vysypávacích tobolek či sáčků nebo podávat umělé mléko, které je obsahuje. Kojeným dětem jsou probiotické bakterie i prebiotika předávána od matky, v případě problémů by tedy probiotika měla užívat ona. Střeva miminka by se měla lépe osídlit během několika dnů až dvou týdnů, základem ale zůstává strava podporující zdraví střev, v případě kojení braní probiotik maminkou a její vhodná strava – dostatek tekutin, dostatek vlákniny, nepříliš sacharidů, smažených jídel a průmyslově upravených potravin (jako jsou ztužené tuky, modifikované škroby, nefermentovaná sójová bílkovina, konzervované potraviny), málo lepku a bílkoviny kravského mléka. Preventivní podávání probiotik významně snižuje riziko nekrotizující enterokolitidy a mortality u nedonošených dětí anebo dětí po císařském řezu. Nejčastěji byla použita kombinace Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium sp.
Prebiotikum je v podstatě nestravitelná složka stravy, která představuje substrát pro přátelské bakterie, tedy probiotika, a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. Pokud tento pojem vysvětlíme laicky, prebiotika jsou stravou pro probiotika, tudíž pokud nebudeme mít dostatek prebiotik ve střevech, nebudou mít potravu probiotika. Prebiotikem se rozumí zejména vláknina, a to především na bázi oligosacharidů. Nachází se hlavně v obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Ze zeleniny najdeme nejvíce prebiotické vlákniny v česneku, cibuli nebo pórku.
Probiotika jsou přátelské bakterie, které soutěží se škodlivými bakteriemi o místo na střevní sliznici. Když je přátelských bakterií dostatečné množství, mohou jednodušeji obsadit střevní sliznici a bránit ji před zachycením nežádoucích mikroorganismů. Navíc probiotika produkují látky, které pomáhají ničit škodlivé bakterie (například určité mastné kyseliny, které snižují střevní pH).
Ve svém příspěvku DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel E..
Dobrý den,
musím souhlasit s paní Boženkou, mám téže vynikající zkušenosti s In Pure od firmy Sunkins, stojí podstatně méně, vše je v bio kvalitě, jde o český výrobek, navíc je vynikající i pro alergiky:-).
Máte-li zájem napište email pošlu Vám zkušenosti ...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.
Díky za váš příspěvek. Jsem alergická hodně, bohužel i na některé potraviny. Měla bych zájem o InPure, protože jsem již 4 týdny nemocná, nejprve viroza, pak střevní problémy, bolesti břicha, plynatost, krvácení, ted opet kašel, atd. nemohu se z toho dostat . Vyšetření ukázalo jen vyšší AST O,91, cholesterol ( jím zdravě ! nekouřím, nepiju ani kavu), a hodne vysoké ECP.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Hofmanová.
Dobrý den,mám doma Chlorellu japan forte a už jsem jí užívala dříve ale nedobrala.žádné vedlejší účinky jsem neměla.chtěla jsem jí dobrat,ale dnes už po třetí co jsem si před jídlem chlorellu vzala přišla náhlá nevolnost,plynatost a okamžité nafouknutí břicha.chci se zeptat jestli nedošlo k náhlé reakci na chlorellu.předem děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
To je možné, protože takové příznaky bývají u lidí při začátku detoxikace chlorellou. Zkuste snížit dávku a opatrně pokračujte.
K poškození nebo oslabení střevní mikroflóry dochází především při užívání antibiotik, při průjmových onemocněních nebo naopak zácpách, při nadýmání a jiných zažívacích obtížích. Jak již bylo řečeno, největším a zároveň nejčastějším zabijákem střevní flóry jsou antibiotika. Ničí totiž zároveň se škodlivými patogeny také prospěšné bakterie. Po užívání antibiotik je vhodné ihned následně nasadit probiotika, která novým osídlením střev užitečnými bakteriemi významně pomohou. Probiotika se doporučují užívat v poslední třetině antibiotikového cyklu. Což je u antibiotik s dvanáctihodinovým cyklem osm hodin po podání. V šest ráno je podána dávka antibiotik, poté ve 14 hodin probiotika, v 18 hodin antibiotika a ve dvě hodiny ráno probiotika. Toto časové schéma užívání probiotik zmírní negativní dopady antibiotik na složení střevní mikroflóry. Také se sníží riziko průjmů, ke kterým bývají malé děti náchylnější.
Ve svém příspěvku MLADY JACMEN A CHOLERLLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Ludia, ja neviem co pisete vseliake problemy zdravotne a neziaduce ucinky na vyrobky. Ja mam uzasne skusenosti co sa tyka MJ a Cholerlly a to beriem 5x5x5 , zaludok, creva plynatost, zapach stolice, uprava stolice to vsetko sa mi upravilo a vobec nemam ziadne neziaduce ucinky ani problemy .)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Poškození střevních bakterií, například po užívání antibiotik, je spojeno se zvýšeným rizikem několika chorob, včetně diabetu.
Probiotické doplňky, které obsahují prospěšné bakterie nebo jiné mikroby, nabízejí řadu zdravotních výhod a mohou zlepšit manipulaci se sacharidy v těle.
V sedmi studiích provedených u lidí s diabetem 2. typu zaznamenali ti, kteří užívali probiotika po dobu nejméně dvou měsíců, pokles krevního cukru nalačno o 16 mg/dl a pokles HbA1C o 0,53 % ve srovnání s lidmi užívajícími placebo. U jedinců užívajících probiotika obsahující více než jeden druh bakterií došlo k ještě většímu snížení hladiny cukru v krvi nalačno (o 35 mg/dl).
Jak to funguje: Studie na zvířatech naznačují, že probiotika mohou snižovat hladinu cukru v krvi snížením zánětu a zabránit destrukci pankreatických buněk, které vytvářejí inzulin. Může být zapojeno i několik dalších mechanismů.
Užívání: Vyzkoušejte probiotika s více než jedním prospěšným druhem, jako je kombinace L. acidophilus, B. bifidum a L. rhamnosus. Není ale známo, zda existuje ideální směs mikrobů pro cukrovku.
Opatření: Je nepravděpodobné, že by probiotika způsobila újmu, avšak za určitých ojedinělých okolností by mohla vést k závažným infekcím u lidí s významně narušeným imunitním systémem.
Závěr: Probiotické doplňky, především ty, které obsahují více než jeden druh prospěšných bakterií, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C.
V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.
Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.
Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.
Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.
Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.
Doporučení:
Zastavte se a najděte si na sebe čas.
Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo
Nejčastěji se probiotika v přirozené formě nacházejí v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, kefír, tvrdý sýr, dále v zelenině upravené mléčným kvašením (například v kysaném zelí, pickles nebo kvašených okurkách) a fermentovaných sójových výrobcích. Probiotika lze nalézt v některých dětských výživách, oplatkách nebo v masných výrobcích. Probiotika lze zakoupit také jako doplněk výživy.
V naší poradně s názvem MŮŽOU ENTEROL DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.
Dobrý den.. chtěla bych se zeptat jestli můžou enterol i děti ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Enterol mohou užívat i děti. Enterol se u dětí používá k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu. Rovněž i k léčbě a prevenci kolitidy a průjmů způsobených antibiotiky. Současně s vankomycinem a metronidazolem se používá k léčbě kolitidy způsobené bakterií Clostridium difficile. Enterol se u dětí také používá k prevenci kojeneckých průjmů a k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Malé děti do 4 let užívají 1 až 2 tobolky denně. Větší děti od 4 let obvykle užívají 1 nebo 2 tobolky jednou nebo dvakrát denně (ráno a večer). Tobolky se polykají celé a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny. Při podání kojencům a dětem do 3 let je třeba tobolky otevřít a jejich obsah smíchat s vodou, oblíbeným nápojem, potravou nebo s potravou v kojenecké lahvi. Enterol vysypaný z tobolky má charakteristický zápach a některé děti ho pak nechtějí polknout. Pro ně je určena náhradní forma léku - prášek pro přípravu suspenze. Enterol se nesmí zapíjet ani smíchat s velmi studeným nebo velmi teplým (nad 50°C) nápojem nebo potravou!
Pokud příznaky stále přetrvávají po více než 2 dnech léčby Enterolem, tak by tato léčba měla být přehodnocena lékařem.
Nežádoucí účinky - během léčby může dojít k žaludečním a střevním obtížím (bolesti žaludku, plynatost, zácpa) nebo se mohou vyskytnout kožní alergické reakce (svědění, zarudnutí, kopřivka), které ale nevyžadují přerušení léčby.
Při antibiotické léčbě je vhodné užívat probiotika. Probiotika podporují samotnou léčbu, ale také chrání trávicí trakt. Probiotika (laktobacily a bifidobakterie) se obvykle užívají minimálně s dvouhodinovým odstupem od užití antibiotik. Tedy dvě hodiny před tím nebo po tom, co pacient snědl antibiotika.
Ve svém příspěvku VELKÁ PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánek Petr.
Dobrý den mněl bych k vám dotaz.Trpím velkou plynatostí a chtěl bych vědět jestli může mit vliv na krevní tlak.Stává se mi že po ránu mám velký tlak v žaludku mám vyšší tlak.Když si párkrát říhnu tak se mi uleví a tlak jde dolů Děkuji za odpověd. děkuji Štěpánek
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vynikající přírodní probiotikum je kefír. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. Mléčná kefírová houba přeměňuje mléčnou laktózu v jiné sloučeniny, a proto je kefír vhodný i pro lidi trpící intolerancí laktózy. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a účinně stimuluje imunitní systém. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání, a hlavně vaše střevní mikroflóra. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat vaši střevní mikroflóru v perfektní kondici. Kromě kefíru se probiotika vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, sýry. Tento druh potravin bychom měli konzumovat nejlépe každodenně, jelikož mléčné výrobky nám kromě zdravých probiotik dodávají i nezbytný vápník, jehož hlavní funkce v našem těle je jistě každému dobře známá.
Některým lidem může příjem mléčných výrobků způsobovat jisté zažívací potíže, mnoho z nás je totiž alergických na mléčnou bílkovinu nebo nedokážeme zpracovat mléčný cukr – laktózu. V takovém případě je nezbytné přijímat probiotika z jiných zdrojů. Kromě doplňků stravy zakoupených v lékárně, kde máte tyto „hodné bakterie“ již v koncentrovanější formě, můžete do jídelníčku zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo takzvané pickles, což je zkvašená zelenina bohatá na probiotické bakterie. Většinou jsou zakysané mléčné výrobky v určitém množství dobře tolerovány i u lidí trpících laktózovou intolerancí, v těchto produktech je totiž mléčný cukr již částečně naštěpen. Někdy můžeme probiotika nalézt i ve fermentovaných sójových produktech, což ocení zejména vegetariáni, vegani nebo lidé vyznávající jiný alternativní směr stravování.
Ve svém příspěvku NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.
Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.
Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Probiotika jsou živé bakteriální kmeny, které jsou při požití schopné osídlit trávicí trakt hostitele a mít na jeho zdravotní stav kladné účinky, neboť podporují trávicí pochody a podporují vstřebávání i tvorbu některých vitamínů a minerálů. Probiotika hrají hlavní roli při vytváření ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům ve střevech. Mezi tyto nežádoucí vetřelce patří: viry, bakterie a kvasinky. Bez probiotických bakterií nelze zajistit optimální symbiózu střevní mikroflóry, narušením její křehké rovnováhy nastává „chaos“ a vzniká střevní dysbióza, která negativně ovlivňuje zdraví celého organismu (dyspepsie, chronický zánět žaludku či střev, kandidózy, průjem nebo zácpa, alergie, poruchy imunity a podobně). Z těchto důvodů musí být léčba antibiotiky kompenzována dodávkami probiotik. Probiotika se dají koupit jak v lékárně, tak je lze doplňkově konzumovat v mnoha potravinách (jogurty, jogurtové nápoje, kefír, sýry, kysané zelí, rychlokvašené okurky, fermentované salámy a tak dále). Probiotické potravinové doplňky se užívají po ukončení léčby (někteří odborníci doporučují začít již v průběhu), úspěch však zaručí pouze dlouhodobé podávání v dostatečných dávkách. Odolnost vůči žaludečním kyselinám zajišťuje speciální farmaceutické zpracování. Probiotika jsou významným potravinovým doplňkem regulujícím škody antibiotik. Konzumací probiotických potravinových doplňků posilujete užitečné mikroorganismy, které na střevní sliznici neustále bojují se škodlivými organismy.
V naší poradně s názvem MATTONI PERLIVÁ NEBO NEPERLIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hauserová.
Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky. Potřebovala jsem info o nemoci dna. Jen bych se ráda zeptala, zda u přírodní léčby matonkou je myšlena minerální voda Mattoni. Pokud ano, zda perlivá, či neperlivá. Děkuji za Vaši odpověď. VH
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro nemocné dnou jsou nejlepší dva nápoje, voda a káva. Vše bez cukru. Pokud s chutí pijete perlivou vodu bez přidaných cukrů, vybrala jste si na jedničku s hvězdičkou. V mnoha případech je perlivá voda jen voda. To se týká i přírodní minerální vody Mattoni. Cokoliv podpoří vaši chuť se napít a nemá to cukry, tak je při dně prospěšné.
Výhody perlivé vody:
Cítíte se býti více sytá.
Pití perlivé vody může vést ke krátkodobému, okamžitému zvýšení sytosti nebo plnosti. Některé studie ukazují, že voda sycená oxidem uhličitým vás udrží déle sytou – a může dokonce udržet jídlo v žaludku déle než běžná voda.
Perlivá voda může zmírnit zácpu.
V jedné studii lidé pociťující zácpu po mrtvici zaznamenali výraznou úlevu po dvou týdnech pití perlivé vody. Jiná studie zjistila, že perlivá voda přináší úlevu lidem s poruchami trávení.
Perlivá voda usnadňuje přechod od slazených nápojů.
Pokud se snažíte zbavit závislosti na limonádě, perlivá voda může být vstupenkou, jak oklamat váš mozek ze špatných návyků. Pro zvýraznění chuti perlivé vody můžete dokonce použít bylinky, ovoce nebo okurku.
Nežádoucí účinky perlivé vody
Dokud si vybíráte druhy bez cukru, nemusíte se obávat mnoha rizik. Existuje velmi málo konkrétních výzkumů, které ukazují, že perlivá voda má negativní dopad na zdraví. Je ale potřeba si dát na pár věcí pozor.
Žaludeční problémy:
Pokud jste náchylná k potížím s břichem, můžete zaznamenat dočasné, ale nežádoucí vedlejší účinky perlivé vody:
Říhání.
Nadýmání.
Plynatost.
Bolest břicha.
Pokud zjistíte, že váš žaludek sycení oxidem uhličitým špatně snáší, omezte příjem perlivé vody a zůstaňte u neperlivé vody.
Biopron 9 Premium obsahuje až 20 miliard probiotik doplněných o prebiotika, která jsou vlastně živnou půdou pro probiotika a zajišťují jejich správný růst. Biopron 9 Premium je schopen dodat probiotika až do střev, kde je jejich správné místo a kde přirozenou cestou zajišťují posílení imunity a tím prevenci všech zmíněných zdravotních problémů. Přípravek má jedinečnou a vyváženou kombinaci probiotických kultur a prebiotik fruktooligosacharidů (FOS). Obsahuje 9 kmenů vitálních mikroorganismů ve vysoké denní dávce 20 miliard.
Doporučené dávkování: 1 tobolka 1 až 2x denně během jídla. Probiotické kmeny preparátu Biopron 9 Premium jsou přirozenou součástí zdravé střevní mikroflóry, proto je bezpečný i při dlouhodobém podávání. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Seznam složek: fruktooligosacharidy, probiotický komplex, želatina, vitamín C (antioxidant), stearan hořečnatý (protispékavá látka), oxid titaničitý (barvivo).
Výrobek je vhodný pro kojící a těhotné ženy. Není určeno pro děti do 3 let. Jedná se o doplněk stravy, a tudíž nenahrazuje pestrou stravu.
Výrobek je vyráběn v přísných hygienických a kvalitativních podmínkách akreditovaných systémů GMP.
Biopron Laktobacílky jsou cucavé pastilky obsahující probiotika s višňovou příchutí pro děti od 3 let a dospělé. Biopron Laktobacílky představují chutnou alternativu probiotických výrobků. Hlavní podíl obsažených probiotik tvoří bifidobakterie, které jsou důležité zejména pro dětský organismus. Probiotika jsou živé mikroorganismy. Kombinace 3 probiotických kmenů s vysokým podílem bifidobakterií je vhodná zejména pro děti. Obsažené probiotické kmeny mají vysokou odolnost vůči působení žaludečních a žlučových kyselin, vysokou schopnost adheze k buňkám střevního epitelu a dlouhou dobu životaschopnosti.
Počet živých probiotických mikroorganismů v 1 pastilce je minimálně 1x 109 CFU.
Mikroflóra nenarozeného dítěte je sterilní a potřebné bakterie se do ní teprve dostávají se stravou. Přítomnost probiotik je přitom velmi důležitá, bez nich by nebylo možné zajistit ve střevě odpovídající rovnováhu střevní mikroflóry – probiotika špatné bakterie doslova vytlačují z organismu ven. Probiotika také ovlivňují vyzrávání slizničního imunitního systému, stimulují funkci střevní bariéry a produkují peptidy s bakteriostatickými a baktericidními účinky. Přirozený obsah bifidobakterií ve střevní mikroflóře je u dětí značně vysoký (až 90 % u zdravého kojence), z čehož vyplývá jejich obrovský význam pro zdravý vývoj dětí:
významně ovlivňují strukturu a funkci střevní sliznice;
eliminují uchycení patogenních mikroorganismů a alergenů;
ovlivňují schopnost vstřebávání složek potravy a vody, a naopak eliminaci škodlivých látek;
modifikují střevní imunitní systém a jeho prostřednictvím i imunitní systém celého těla, tedy celkový zdravotní stav organismu.
Růst a aktivita bifidobakterií závisí na přísunu prebiotické vlákniny. Děti s nižším podílem bifidobakterií ve střevní mikroflóře mají problémy s trávením, mají oslabený imunitní systém a sklon ke vzniku alergických onemocnění.
Dávkování: Dospělí a děti od 3 let 1 pastilku denně. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.