Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROČ OTÉKAJÍ KOTNÍKY PŘI JÍZDE AUTOBUSEM

OBSAH

Jak se to léčí

Běžný otok odezní sám, doporučuje se ležet s nataženýma nohama a cvičit cviky: střídání špička, pata, špička, pata a ještě také špičkou nohy kroužit. Hlavně končetiny vyvýšit a moc nechodit, nedávat je dolů, to pak ještě víc otékají. Důležité je i málo solit.

Pokud jde o celkový otok anebo o otok jedné končetiny, je léčba individuální dle rozhodnutí lékaře. Tyto stavy tedy vždy vyžadují návštěvu lékaře.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ KOTNÍKY PO DLOUHÉ CESTĚ AUTOBUSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,jel jsem do Chorvatska autobusem a po cestě jsem měl oteklé kotníky. Čím je to způsobeno?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oteklé nohy při dlouhé cestě v dopravním prostředku jsou způsobeny útiskem cév v oblasti kolenního a kyčelního kloubu. Také k tomu přispívá fakt, že při dlouhém sezení, se nepoužívá lýtkový sval, který mimo ovládání chodidla také pomáhá pumpovat krev zpět k srdci. V těchto případech se krev z nohou k srdci vrací pomaleji a její přebytky v dolních končetinách začnou prosakovat z žil do okolních tkání, kde tvoří otoky, které popisujete.
Rychlá pomoc u takovéhoto otoku dolních končetin a kotníků je lehnout si na podlahu a opřít nohy o stěnu, aby byly výš než zbytek těla a takto vydržet alespoň 10 minut. Při tom je vhodné dělat volné výpony se špičkami chodidel - střídavě odtahovat a přitahovat špičku chodidla směrem ke koleni.
Jako prevence před vznikem otoků při dalším cestování se vyplatí použít kompresní punčochy, které se nasazují ještě před cestou a sundávají se, až když je možná normální chůze. Kompresní punčochy se dají koupit běžně v lékárně v různých velikostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky po dlouhé cestě autobusem

Na těžký výkon v horku trénujte předem

Ten cyklistický výlet byl asi trochu delší, takže asi i ty příznaky byly silnější a můžete mít tedy i déle zvýšenou teplotu. Na zvýšenou teplotu se doporučuje dávat Paralen, nebo jakékoliv léky na snížení teploty. Určitě můžete celý týden regenerovat po tom stavu, který nastal po tom vašem náročném cyklistickém výkonu, protože tam se u něj kombinovala velká fyzická zátěž a navíc ještě vlastně přehřátí. Váš organismus na to asi nebyl trénovaný, jako u sportovců profesionálů.
 

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Proč otékají kotníky

Otoky dolních končetin ve většině případů vznikají tím, že žíly dolních končetin nedokážou dostatečně rychle odvádět krev z nohou zpět k srdci. Z těchto důvodů se část krve hromadí v končetinách, kde způsobuje otoky, bolest nebo pocit tíhy. Dochází tak ke zhoršenému žilnímu návratu směrem k srdci, což má za následek vyšší žilní tlak. Nedochází k odchodu tekutin, které se hromadí v okolních tkáních, a objevují se oteklé kotníky a nárty. Dále dochází ke zhoršení výživy buněk, špatné obnově a regeneraci tkání, poruchám na kůži.

Otoky se rovněž objevují při cestování. Při běžném cestování dochází k tomu, že člověk dlouhodobě strnule sedí se svěšenými končetinami, často v omezeném prostoru. V důsledku zemské přitažlivosti proto dochází k většímu hromadění krve v dolních končetinách. Tím, že jsme při cestování v klidu, dochází navíc k oslabení funkce takzvané svalové pumpy, která normálně při chůzi podporuje návrat krve k srdci. Proudění krve také zhoršuje ohnutí v oblasti kolen a třísel, kde okolní tkáně tlačí na žíly. Důsledkem jsou oteklé kotníky a lýtka.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY PŘI OTOKÁCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Adamcová.

Při několika hodinových cestách autobusem mi otečou nohy v kotnících a výše a naskákají mi červené skvrnky převážně nad kotníky. Trvá skoro týden než zmizí. Co s tím pomůžou kompresní podkolenky? Toto se mi stává jen přicestování. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny při otokách nohou

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Oteklé kotníky od plic

Pokud není oběhový systém dostatečně okysličován, zhoršuje se stav plic, slábne tělo i srdeční činnost. Když srdce nedodá dost krve do jater a ledvin, dochází v těle ke hromadění toxinů a tekutin. Výsledkem jsou otoky, nejčastěji kotníků. Že nejde o běžné otoky, poznáte podle toho, že vás budou sužovat i jiné příznaky (kašel, dušnost). Většinou se jedná o chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), což je poškození dýchacích cest v důsledku chronického zánětu, emfyzému plic anebo obojího. Ohroženi jsou jednoznačně kuřáci, i pasivní, a také jedinci, kteří dýchají jiné dráždivé látky.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékajíkotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Oteklé kotníky v těhotenství

Oteklé kotníky a nárty jsou poznávacím znamením skoro každé těhotné a je úplně jedno, jestli se zrovna paří v letním městě, nebo bude rodit uprostřed třeskutého února. Všechny matky asi od šestého měsíce začínají pomalu upřednostňovat pohodlí nad módou, aby tak ulevily svým otékajícím končetinám. Je potřeba jim dopřát vhodnou obuví dostatek místa a vzduchu. Výborně zabírají také střídavé koupele ve studené a teplé vodě. V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to je právě příčinou otoků v těhotenství. Ve vyšších fázích těhotenství se pak k tomuto faktoru přidává i rychlý nárůst váhy. To vše se umocňuje, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje uložení tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je tedy polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je zapotřebí regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ NOHY I NA CHODIDLE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den. Mám 50 let a už nějaký čas mi otékají nohy na lýtkách nad kotníky. Někdy víc,jindy míň,většinou jedna noha víc než druhá. Křečáky nemám, mám nízkou nadváhu. Na pravé noze jsem měla v dávné minulosti 2 úrazy zlomeninu a výron, před asi rokem mi na ni dost dupl kůň a měla jsem to naražený (?) po zaledování se to zpravilo. Ted mi už nějaký čas (asi 3 měsíce ) při práci v lese na nerovném terénu zcitlivěla na spodní straně chodidla a někdy po námaze ani s prstama moc nepohnu. Nyní mám už nateklý nárt a na omak citlivý. Nevím proč to je,jestli nějaký vliv nedávné naraženiny,nebo jestli jde o většinu dne namáhané nohy,prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tak to vypadá, že to bude náslesek toho zranění od koně. Otok a ostatní příznaky napovídají na zánět nervu. Určitě by to měl vidět ortoped, ten to může vyléčit.

Zdroj: diskuze Oteklé nohy i na chodidle.

Při sportování pijte iontové nápoje

Profesionální sportovci jsou na toto trénovaní, ale i oni si během zátěže doplňují tekutiny a pijí iontové nápoje během toho výkonu nebo závodu, nebo když podávají nějaký extremní výkon. Bohužel mnozí cyklisté amatéři, většinou tyto tekutiny nedoplňují a některé ionty, které jsou důležité, tak jim potom chybí a to také prodlouží následnou regeneraci. Takže je možné, že váš metabolismus se potřebuje zregenerovat mnohem déle než 24 hodin nebo 48 hodin a de facto příznaky úpalu mohou přetrvávat i takto dlouho.

Zdroj: Úpal při jízdě na kole

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Babské rady na oteklé nohy

Snížením příjmu sodíku a kofeinu můžete značně přispět ke zlepšení svého stavu. Sůl i kofein totiž zadržují tekutiny, což je v tomto případě nežádoucí.

Pokud trpíte závažným zánětem, může vám lékař doporučit opěrné nebo kompresní punčochy. Ty zároveň předcházejí tvorbě bolestivých křečových žil.

Zkuste podepřít dolní končetiny pomocí polštáře a zvedněte nohy nad úroveň srdce. Povzbudíte tak tekutinu k odvádění z těla (prostřednictvím močení).

Bolestivé oteklé kotníky, lýtka a nohy jsou adepty na doplňování hořčíku. Poraďte se se svým lékařem o jeho užívání a dávkách.

Některé jógové pozice mohou udělat hodně pro podporu krevního oběhu. Trpíte-li na oteklé nohy a kotníky, zaměřte se na postoje, ve kterých je nutné mít nohy nad úrovní srdce. Ty totiž zmírní otoky unavených dolních končetin.

V práci zkuste končetiny rozhýbávat, protahovat alespoň nohy na místě, provádět nějaké drobné cvičení, které vám daná práce umožní.

Zakupte si v lékárně lék Aescin, který užívejte 2-2-2, dobře účinkuje na otoky.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan Kloučková.

Dobrý den mama oteklé kotníky už delší dobu mi to trápí piju Linfa čaj a pani doktorce jsem to říkala žílní a cevní oběh je v pořádku tak už si nevim rady prosím o radu a předem děkuji Kloučková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Doporučuji přístroj rikta.
Vřele doporučuji, je výborný.
Karel

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Jak léčit oteklé kotníky

V případě otoků kotníků lze užívat či používat řadu přírodních přípravků jako doplněk celkové léčby. Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločnatého (ginkgo biloba) úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkolidy), rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je např. Ginkgosan. Některé produkty jsou kombinací více účinných látek, jako například Varixinal. Varixinal je unikátní kombinací čtyř hojivých rostlin: koňského kaštanu, gotu koly, borůvky a listnatce bodlinatého. Extrakty z těchto hojivých rostlin posilují žilní stěny, snižují tvorbu otoků a modřin, zlepšují prokysličení a prokrvení tkání. Přípravek existuje i ve formě gelu. Další kombinaci účinných látek nabízí Anthogenol, který obsahuje antioxidanty získané ze zrnek hroznového vína Vitis Vinifera a z kůry francouzské pobřežní borovice Pinus Maritima. Pomáhá při oběhových potížích především v dolních končetinách, redukuje otoky nohou. Ze zevně působících přípravků lze uvést například bioinformační přípravek Ruticelit, který obsahuje zmíněné flavonoidy, příznivě působící na otoky.

Zdroj: Oteklé kotníky

Důvodem otoků mohou být křečové žíly

Kromě toho, že oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna trápí hlavně těhotné ženy, pozor si na ně musíme dát především při dlouhém cestování. Zvláště rizikové jsou pak dlouhé cesty autobusem nebo letadlem, kde je málo místa na protažení dolních končetin. Pokud jsou však otoky při cestách velké, bude rozumné navštívit odborného lékaře, který vyloučí nedomykavost žilních chlopní nebo hluboké křečové žíly. V žilních stěnách jsou totiž drobné chlopénky, které za normálních okolností umožňují návrat krve k srdci, ale zabraňují tomu, aby tekla zpět do nohou. V rozšířených žilách při horku chlopně nedomykají, což vede k prostupu tekutiny do tkání a vzniku otoků. Následkem je pocit těžkých nohou a nepěkné otoky. Při návratu žilní krve k srdci hodně pomáhají také stahy okolních malých i velkých svalů. Proto pár jednoduchých cviků pomůže zmírnit bolest a povzbudit krevní oběh. Nežádoucí vliv má i těsná a neprodyšná obuv, a dokonce i těsné džíny.

Zdroj: Jak odstranit otoky dolních končetin

Proč mám oteklé kotníky?

Kotník může otéct v důsledku zranění. Nejběžnější je vymknutý kotník způsobený natažením vazů, které kotník drží na místě, nejčastěji při špatném došlápnutí. V takovém případě odpočívejte, nedošlapujte na zraněnou nohu, přikládejte ledové zábaly, použijte kompresní obvaz a položte nohu do zvýšené polohy na židli či polštář. Pokud je bolest silná a otok se nelepší, navštivte svého lékaře.

Lymfedém je otok, který vzniká hromaděním mízy v důsledku špatné funkce lymfatického systému. Lymfa je nažloutlá tekutina kolující v systému mízních cév. Mízní cévy procházejí na mnoha místech těla mízními uzlinami, oválnými útvary, které protékající mízu filtrují a mají tak velký význam při ochraně organismu před cizorodými látkami. Pokud přestane mízní systém fungovat, začne se v něm míza hromadit a vznikají otoky, nejčastěji pak na dolních končetinách. Neléčený lymfedém postupně tuhne a může způsobit i deformity postižených částí těla. Vznik lymfedému je také běžný po radioterapii nebo odstranění lymfatických uzlin u pacientů s rakovinou.

Oteklé nohy a kotníky mohou být rovněž příznakem infekce. Lidé s diabetickou neuropatií (poškození nervů v důsledku cukrovky) mají vyšší riziko infekcí nohou. Pokud máte cukrovku, kontrolujte denně své nohy kvůli možnému poranění, protože poškození nervů může otupit vnímání bolesti a drobné poranění pak mohou postupovat velmi rychle a způsobit vážné komplikace.

Někdy může otok znamenat problém se srdcem, játry nebo ledvinami. Otoky dolních končetin, které začínají v oblasti kotníků, mohou být důsledkem zadržování solí a vody kvůli pravostrannému srdečnímu selhání (postižena je pravá srdeční komora). Také špatná funkce ledvin způsobuje nahromadění tekutiny v těle a následný vznik otoků. Onemocnění jater může ovlivnit jejich schopnost produkovat bílkovinu zvanou albumin, což vede k úniku tekutiny z cév do okolních tkání, kde se hromadí a způsobuje otoky. Pokud je otok doprovázen dalšími příznaky, včetně únavy, ztráty chuti k jídlu a přibývání na váze, je nutné navštívit lékaře.

Také u žilní nedostatečnosti patří otoky kotníků a nohou mezi typické příznaky. Je to způsobeno tím, že žíly špatně plní svoji funkci. Dochází k hromadění krve v nohách.

Při žilní trombóze se tvoří krevní sraženiny, které zhoršují zpětný tok krve a jsou i velmi nebezpečné. Zároveň tento problém způsobuje otoky nohou.

Zdroj: Oteklé kotníky

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Léky na oteklé kotníky

V počátečních stadiích léčby představuje cennou alternativu podávání léků ze skupiny takzvaných venofarmak. Tyto látky (přírodního nebo syntetického původu) mají nejrůznější prospěšné účinky na žíly: zlepšují vlastnosti jejich stěny, snižují míru otoku, působí protizánětlivě a podobně. Mezi venofarmaka patří i některé přírodní látky ze skupiny takzvaných flavonoidů. Působí zejména na kapilární systém, jehož stav je rozhodující pro vznik otoků a zánětlivých změn. Některá venofarmaka jsou na lékařský předpis, jiná volně prodejná. V souladu s moderním trendem rozšiřování možností samoléčby dochází k přesunům původně receptově vázaných venofarmak do skupiny volně prodejných léčivých přípravků, nejnověji například Glyvenol.

Na oteklé kotníky se také doporučuje Glyvenol. Glyvenol se používá u dospělých a dospívajících k léčbě onemocnění žilního krevního oběhu, jako je pocit únavy, napětí a tíže v nohou, otoky a bolesti způsobené dlouhodobým stáním nebo sezením. Obtíže obvykle vznikají postupně a postihují obě dolní končetiny současně (jednostranný, rychle vzniklý otok doprovázený bolestivostí může značit přítomnost závažnějšího postižení, proto prosím v takovém případě konzultujte postup s lékařem nebo lékárníkem). Glyvenol snižuje prostupnost kapilár (nejmenších krevních cév) a tím zmenšuje otoky a zároveň doprovodné příznaky, jako je pocit bolestivých, unavených a těžkých nohou, křeče a tak dále. Působí na řadu látek, které hrají důležitou úlohu při zánětu a bolesti. Doporučená dávka přípravku pro dospívající a děti od 12 let je jedna tobolka večer. Doporučená dávka přípravku pro dospělé je jedna tobolka 2x denně (ráno a večer).

Vhodným lékem na oteklé nohy je Detralex – užívá se 2x denně 1 tableta a přípravek je dostání v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky, případně se musí v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy.

Lékem na oteklé nohy je i přípravek Venoruton forte, který je určený k léčbě těžkých a bolestivých nohou, otoků kotníků a bérců, používá se i při chronické žilní nedostatečnosti nebo po žilních zánětech. Venoruton stabilizuje cévní stěnu, což vede ke snížení propustnosti cév a následně k úbytku otoků (edémů). Dávkování je individuální dle stavu pacienta.

Další možností je použití přípravku Mobivenal micro, který je volně prodejný v lékárně. Hlavními složkami doplňku stravy Mobivenal micro je mikronizovaný a čištěný diosmin s hesperidinem a aescinem. Obvyklá dávka je 1x denně 1 tableta, tablety se polykají celé, nerozkousané. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Kvůli přítomnosti aescinu se nesmí podávat během prvních tří měsíců těhotenství; od čtvrtého měsíce a v období kojení může být přípravek používán na výslovné doporučení lékaře.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP