Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROJEV ALERGIE NA ALKOHOL

OBSAH

Příčiny alergie na alkohol

Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.

Zdroj: Alergie na alkohol

Diskuze

V diskuzi :/ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nany.

Rozhodně to může být projev alergie! Nezávidím teda :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Klidně to alergie být může...A na věku nezáleží... Já mám alergii taky až od dospělosti, ale moje sestra ji třeba měla jako malá a teď ji nemá vůbec...

Zdroj: diskuze Alergie

Příznaky alergie na alkohol

Alergie na alkohol může být typem potravinové přecitlivělosti. Skutečná alergie na líh je poměrně vzácná, obvykle jde o reakci na jiné složky obsažené v nápoji (například pšenici nebo hrozny), které způsobí fyzické příznaky podobné těm, které se vyskytují i u jiných potravinových alergií. Často jde o tyto projevy:

  • brnění v ústech;
  • kopřivka;
  • otok rtů, jazyka nebo hrdla;
  • dýchací problémy;
  • v extrémním případě i anafylaktický šok.

Důležité je rozlišit, zda jde o alergii, nebo jen o nesnášenlivost. Při alergii budete reagovat i na stopové množství alkoholu. Intolerance znamená, že sice můžete pít alkohol, ale po nějaké době začnete trpět vedlejšími účinky. Některé z těchto příznaků připomínají kocovinu po alkoholu.

Zdroj: Alergie na alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Alergie na alkohol

Někteří lidé trpí alergií na alkohol, což se následně projeví tvorbou pupínků při konzumaci alkoholu. Odborníci se však přou, zda existuje skutečná alkoholová alergie. Důkazem pro ni může být nesnášenlivost metabolitů alkoholu (kyselina octová). Také příchutě a konzervační látky a některé ovoce nebo obiloviny obsažené v alkoholických nápojích mohou být příčinou neslučitelnosti.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Svitilova.

Dobrý den, má vnučka je alergicka.
má alergii na roztoče, prach a pyly. Objevila se u ni vyrážka v obličeji a po celem tele . neměla zarudle ani otekle oči . dýchala klidně.nekychala.syn mi řekl že je to projev alergie na mého pejska se kterým sice nepřišla do přímého kontaktu, jen prošla kolem dveří za kterými byl.Jak se prosim projevuje alergie psa. Nechtěla bych vnučce přítomností mého pejska ublížit. Děkuji za odpověď. Svitilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka.

Léčba alergie na alkohol

  • Zdržet se konzumace alkoholu.
  • Zdržet se konzumace určitého druhu alkoholu. Konkrétně lidé s alergií na víno by neměli konzumovat vinné produkty. A člověk s alergií na kvasnice by neměl pít pivo.
  • Omezit počet alkoholických nápojů.
  • Na léčbu alergie se většinou používají antihistaminika. Snižují svědění a kopřivku. Nevýhodou je ospalost.
  • Také může být použita studená voda nebo studené mléko, které se nanese na postiženou oblast.
  • Jakékoliv zhoršení stavu by měl každý jedinec konzultovat s lékařem.

Zdroj: Alergie na alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den mám na Vás dotaz mi s manželem náme peřové polštáře a deky máme od royalu a nejsou peřové.
Manžela od jisté doby bolí ramena a přikláda to k tomu že jestli to není nejáká alergie třeba na peří. Ja osbně si myslím že ne ale kdo ví. Myslite so pravdu když nekoho bolí ramená po ulehnutí do postelena peřoví polštař že je to alergie na peří?

Moc Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Děkiji Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest ramen po ulehnutí na péřový polštář rozhodně není projev alergie na peří. U vašeho manžela bych zkoumal nějaký pohybový problém z průběhu dne, který způsobí unavení ramenního prstence a projeví se jako bolest ramen. Tento problém s bolestí ramen vám pomůže nejrychleji vyřešit ortopéd nebo dobrý fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na peří

Pivo a alergie

Existují lidé, kteří skutečně trpí alergií na alkohol. Obvykle netolerují jen jeden druh alkoholického nápoje, například víno či pivo. Byly popsány dokonce anafylaktické reakce po konzumaci piva, jejichž podstatou byla pravděpodobně alergie na pšenici. Takto postižení lidé o své alergii do osudného okamžiku nemuseli vůbec vědět, protože jejich tělo tolerovalo menší porce pšenice například v podobě pečiva, avšak na velké množství obsažené v několika litrech piva připraveno nebylo. Reakce pak mohla být vystupňována také kvůli skutečnosti, že alkohol jako takový podporuje rychlé vstřebávání alergenu střevem.

Zdroj: Alergie na alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Víno a alergie

Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.

Zdroj: Alergie na alkohol

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Ahoj, mám úplně stejné příznaky a jsem z toho nešťastná. Jak to řešíte? Byla jste u lékaře? Já nemám odvahu, nejsem alkoholik, ale skleničku vína si ráda dám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZK.

Ahoj, léčím se již 25 let a nezbylo mi nic jiného než se alkoholu vzdát. Nicméně jednou za čas třeba při nějaké oslavě atd. si vezmu asi hodinu před požitím alkoholu Zyrtec.

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Alkohol a alergická reakce

Nejčastější nežádoucí účinky konzumace alkoholu zná každý. Patří k nim především ztráta sebekontroly až porucha vědomí, nevolnost, zvracení, poškození žaludku a jater, bolesti hlavy, snížení koncentrace krevního cukru, dehydratace. Při pravidelném dlouhodobém pití dochází k postižení až selhání jater i k poškození dalších orgánů a také k celkovému chátrání organismu a rozpadu osobnosti. Citlivost k těmto změnám je individuální, ženy k nim bývají vnímavější.

Zdroj: Alergie na alkohol

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Alkoholismus

Je pravdou, že alkoholismus je alergický stav, který je výsledkem postupného zvyšování senzibility na alkohol po více či méně dlouhou dobu. Fyzické příznaky se projevují tak, že když notorický pijan konzumuje alkohol, tělo si na něj vytvoří závislost a touží po něm ještě víc. To je alergický aspekt alkoholismu. Mentální „posedlost“ pitím lze ovládat, ale alergickou nikoliv. To je jeden z hlavních důvodů, proč si raději skleničku vůbec nedat. Existuje také nepříjemný a vysilující stav s názvem „Asian flush“ (asijské zrudnutí), který však jde vyléčit. Projevy jsou:

  • červené tváře po konzumaci alkoholu;
  • po pití se dostavují bolesti hlavy, zvracení a nevolnost;
  • dostanete vyrážku a máte zrychlený tep.

Zdroj: Alergie na alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKAŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Suchánková.

Při léčbě dny se dostavily bolesti žaludku v nočních hodinách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest žaludku při léčbě dny je závažný projev, o kterém byste měla informovat lékaře, který vede vaši léčbu. Udělejte to co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lékař

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Vznik alergie

Alergie může vzniknout několika způsoby. Tím prvním je přímý kontakt s alergenem – nanesení krému na tvář, nebo třeba i stínů na oční víčko. Alergii si můžete způsobit i v případě, že použijete kosmetický výrobek jinak a jinam, než se má. Alergen se může na kůži dostat i tak, že si neumyjete ruce a pak si sáhnete na obličej, některé alergeny se přenášejí i vzduchem (například rozprašování záchodové vůně).

Zdroj: Alergie na make-up


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP