Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROJÍMADLA S RYCHLÝM NÁSTUPEM

OBSAH

Angína

Tak, jak to popisujete, se projevuje angína. Angína je bakteriální onemocnění a vzniká nejčastěji přemnožením některého koka. Projevuje se typicky rychlým nástupem tepavé bolesti v krku. Na sliznici v krku se vytvoří bílé tečky nebo bílé čárky, až jako by to byly bílé měsíčky. Tyto bílé měsíčky v krku jsou plné hnisu – produkt našeho imunitního systému. Právě v  místech výskytu bílých teček v krku došlo k přemnožení nechtěných bakterií. Tělo nám tento fakt dává najevo zduřením krčních mandlí a bolestí, která sílí při polykání.
 

Zdroj: Bílé tečky v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Účinky

Krém Karitol vyniká rychlým a dlouhotrvajícím nástupem účinku, mírní bolest, odstraňuje otok, regeneruje svaly, přičemž se výborně vstřebává. Krém je určen pro každodenní použití, a to jak pro preventivní ošetření svalů a kloubů, tak i při jakékoliv aktivní či pasivní zátěži pohybového aparátu.

Ke zlepšení či úplnému ústupu bolesti a zlepšení mobility dochází po použití krému Karitol zejména u pacientů s akutní dekompenzací gonartrózy, akutním zánětem šlach, akutní bolestí kolen při přetížení u femoropatelární dysfunkce. V těchto případech dochází i ke zmenšení otoku. U pacientů s poúrazovými stavy dochází ke zmenšení otoku, zlepšení jizev i urychlení hojení. U pacientů s kloubním postižením krém Karitol zmírňuje bolesti i otoky a zlepšuje hybnost po delším časovém intervalu. Nejsou zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Přípravek obsahuje účinné látky Shea Butter, kafr, mentol.

Zdroj: Krém Karitol

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.K..

Zpomalené vyprazdňování, po použití projímadla mám žlutou řídkou stolici. Děkuji za odpověď. Jarmila

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Vlastnosti projímadla

Šťáva z Aloe vera má silné projímavé účinky, to způsobuje chemická látka antrachinon, obsažená v této bylině. Zatímco tyto projímavé vlastnosti působí efektivně na léčbu zácpy některých lidí, mohou u jiných jedinců způsobit průjmy a křeče. Někdy se stává, že šťáva z Aloe vera zácpu dokonce zhorší. K tomu obvykle dochází v případě, že je její použití coby projímadla přerušeno na dobu sedmi dnů, aby nedošlo k závislosti na tomto přípravku.

Zdroj: Jaká jsou nebezpečí šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Cena projímadla Guttalax

Kapky:

GUTTALAX POR GTT SOL 1 × 15 ml – 88,06 Kč

GUTTALAX POR GTT SOL 1 × 30 ml – 135,66 Kč

Tablety:

GUTTALAX POR TBL NOB 20 × 5 mg – 77,53 Kč

Tento lék si pacient hradí sám.

Čípky Guttalax

V České republice jsou zaregistrovány pouze výše uvedené lékové formy.

Zdroj: Projímadlo Guttalax

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mojžíšová Marta.

Dobry den.Mám přislíbenou komplexní lázenskou léčbu s nástupem 22.září 2021. Doposud jsem žadné vyjádření ani pozvánku neobdržela.potřebuji to včas oznámit v práci. Děkuji za kladné vyřizení. Mojžíšová Marta žižkova 735 Jaroměř mob.č 774855263

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Cena projímadla Guttalax

Kapky:

  • V GUTTALAX POR GTT SOL 1 X 15 ML – 88,06 Kč
  • GUTTALAX POR GTT SOL 1 X 30 ML – 135,66 Kč

Tablety:

  • GUTTALAX POR TBL NOB 20 X 5 MG – 77,53 Kč

Tento lék si pacient hradí sám.

Čípky Guttalax

V České republice jsou zaregistrovány pouze tyto lékové formy:

Kapky:

  • V GUTTALAX POR GTT SOL 1 X 15 ML
  • GUTTALAX POR GTT SOL 1 X 30 ML

Tablety:

  • GUTTALAX POR TBL NOB 20 X 5 MG

Zdroj: Projímadlo Guttalax

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Štorková.

Prosím o info:Do propouštěcí zprávy po oper.žlučníku s kamenem (3cm) mi lékař napsal "vhodná komplex.lázeň. terapie cestou PL".Operace snad nebyla nijak komplikovaná, tak jsem se dočetla, že v tom případě asi nárok na komplex.láz.péči není. Já však měla v 01/2020 také zánět žluč.cest, 12 dní na interně, vážnější stav. Jak toto bude posuzováno. Obávám se, že moje PL bude vše dost zlehčovat, nerada totiž píše návrhy na lázně.Tak chci být připravená na jednání s ní s nějakými argumenty. Asi by mi stačil i ten 14 denní příspěvk.pobyt-na ten bych snad nárok měla?----dále mám stav po osteosyntese fract.humeri I.dx.2017-mám po úrazu v pravém rameni 16 cm hřeb a 2x sešroub.humer-byla komplex.lázeň.léčba v 01/2018 - doslechla jsem se že po 2 létech bych mohla opět požádat. Velmi bych potřebovala fyzioter.cvičení na to rameno, cvičím sice,ale ne zdaleka tolik jak mi pomohli fyzioterapeuti v Lázních Vráž. Díky za odpověď.M.Štorková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Ano mužete žádat každý rok ,ale na jinou indikaci.Jinak po 2letech .Zajimá mně jak se to počitá pokud podám žadost na konci roku jestli datumem schváleni nebo až nastupem do lázní v novém roce.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci žlučníku

Migrény

Alkohol způsobuje časté migrény a bolesti hlavy. Těsně před nástupem bolesti hlavy se objevuje dočasná zraková aura. Zraková aura se může jevit jako slepá skvrna, šedivý vjem nebo záblesky světla.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

DOBRY DEN CHCI SE JEN ZEPTAT JAKE VYSETRENI JSEM MELA MIT PRED NASTUPEM DO LAZNI KDYZ VYSETRENI JSEM MELA PRED OPERACI DEKUJI LIBALOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před lázněmi není třeba žádné vyšetření. Vstupní vyšetření absolvujete na začátku lázeňského pobytu. Lázeňský lékař dostanete všechny informace od vašeho praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Balení tašky do porodnice

Do porodnice je dobré si nachystat dvě tašky, jednu s věcmi potřebnými na porod a na pobyt v nemocnici pro vás, druhou s věcmi pro děťátko. Tašky by měly být připraveny v dostatečném předstihu, což znamená dva až tři týdny před nástupem do porodnice. Také se vám budou hodit nápoje, časopisy a drobné občerstvení.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem JEN KLADNÉ SLIBY , ALE REALITA JINÁ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Pozor na prolhané doktory!!!
Před nástupem na operaci mi bylo sděleno že trvalá porucha erekce hrozí pouze v 10 až 15cti %. Později přímo v televizi bylo oznámeno že hrozí v 50ti % , když jsem se po odvysílání tohoto pořadu zeptal lékaře co je tedy pravda šel s barvou ven , skutečnost je přímo děsivá je to až 70% podle pracoviště kde je proveden zákrok. Tento fakt mi byl zamlčen a pouze se znovu ukázalo jak doktoři lžou a manipulují s fakty.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina prostaty je vážná věc a změní váš život, ať se stane cokoliv. Lékař se prostě jen snaží přesvědčit pacienta pro řešení, které mu prodlouží život. Ve chvíli, kdy se pak člověk rozhoduje, jestli podstoupit operaci prostaty, zvažuje všechna pro a proti a jelikož to činí v ještě relativně svěžím stavu, tak si ani nedokáže představit, jaká muka mu neléčená prostata připraví. Až tyto dny přijdou, tak je otázka nějaké erekce úplně nepodstatná a každý by v té chvíli volil raději operaci, jenže to už bývá pozdě. Aby vás lékař ušetřil této stratiplné cesty, vyzdvihne přínosy operace na úkor nežádoucích účinků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

4. Čištění střev pomocí projímadla

V noci před kolonoskopií si vezměte silné projímadlo, abyste vyčistili trávicí trakt. Metoda doporučená pro většinu lidí se nazývá dělené dávkování. Večer 12 hodin před kolonoskopií vypijete 2 litry tekutého projímadla. Přibližně 6 hodin před vyšetřením vypijete další 2 litry projímadla.

Chuť projímadla si asi neužijete, ale existují triky, které vám ho pomohou do sebe dostat:

  • Smíchejte projímadlo s něčím ochuceným, jako je sportovní nápoj nebo mix nápojů v prášku.
  • Nápoj s projímadlem udržujte dobře vychlazený.
  • Vypijte ho brčkem položeným daleko vzadu na jazyk.
  • Polknutí projímadla prokládejte doušky něčeho dobrého.
  • Po vypití nasejte plátek citronu nebo kousíček dobrého cukroví.

Jakmile začne projímadlo působit, budete mít častý a silný průjem. Můžete mít také křeče a pocit nadýmání. Pokud máte hemoroidy, mohou být dočasně podrážděné. Můžete také pociťovat nevolnost a dokonce i zvracet.

Vyzkoušejte tyto tipy, abyste si udělali co největší pohodlí:

  • Zůstaňte na záchodě - přineste si něco, čím se zabavíte, například knihu, televizi nebo notebook.
  • Před vyprazdňováním naneste na kůži kolem konečníku krém proti plenkové dermatitidě.
  • K očištění pak používejte vlhké ubrousky.

Proces čištění může stále probíhat, i když se vydáte na vyšetření. Pokud se obáváte nehody, zvažte použití plen pro dospělé a sbalte si náhradní oblečení.

Pokud jste proces řádně dokončili a fungoval efektivně, tak by vaše stolice měla vypadat jako moč nebo čistá voda.

Tento proces není snadný, ale mějte na paměti, že je to chytrý krok k ochraně vašeho zdraví. Pokud se dobře připravíte, váš lékař uvidí, co potřebuje, a vaše kolonoskopie půjde rychleji. Pokud jsou vaše výsledky dobré, může to trvat 10 let, než si tím budete muset projít znovu.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hořčík ve vyšších dávkách bohužel významně ovlivňuje účinky Warfarinu a neměl by být nárazově a samovolně zařazen do výživového režimu. Pokud shledáte nutnost užívat hořčík, tak o tom uvědomte svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin. Lékař vám řekne, kdy máte s doplňkovou léčbou začít a ve správný okamžik vám změří srážlivost krve a případně upraví dávkování Warfarinu. Pak musíte úžívat oboje, hořčík i Warfarin. Až se rozhodnete ukončit léčbu hořčíkem, tak znovu, ještě před ukončením, se zastavte u svého lékaře a dohodněte s ním postup ukončení doplňkové léčby.
V této souvislosti je rovněž třeba dbát opatrnosti při používání projímadla, protože může obsahovat citronan hořečnatý - účinný zdroj dobře vstřebatelného hořčíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Co musíte udělat před nástupem do nemocnice

Váš lékař s vámi promluví o krocích, které je třeba udělat před nástupem do nemocnice.
Pro představu se zde zmíníme o některých z nich.
Informujte svého lékaře o všech lécích i potravinových doplňcích, které užíváte. Lékař vám pak sdělí, které léky byste měli přestat užívat, které naopak dále užívat i před operací. Například: pokud užíváte ibuprofen (léky jako Motrin, Advil) nebo aspirin, můžete být lékařem vyzvání k ukončení jejich užívání přibližně 10 dní před operací. Raději si udělejte seznam vašich léků, kolik jich berete a jak často. Do seznamu uveďte i ty, které jste si sami koupili, jako například vitamíny a bylinky anebo i ty, které jste dostali od jiných lékařů nebo léčitelů. Pokud je to pro vás jednodušší, tak si místo seznamu přineste všechny léky sebou na poradu se svým lékařem, aby mohl vidět, co užíváte. Dále informujte svého lékaře o všech alergiích, které máte. Váš lékař vám sdělí čas, kdy se máte dostavit do nemocnice k hospitalizaci. Plánovaný pobyt v nemocnici při operaci rakoviny prostaty je 2 nebo 3 dny. Váš lékař vás před propuštěním do domácího ošetření ještě prohlídne, aby se ujistil, že jste připraven na mimonemocniční doléčení. Po propuštění nebudete schopni řídit auto, ani zvedat těžké předměty po dobu 2 až 3 týdny. Po propuštění budete potřebovat někoho, kdo vám pomůže anebo dojde na nákup. Promluvte si o tom s členy své rodiny nebo s přítelem, či přítelkyní a ujistěte se, že vám může někdo z nich pomoci.
Nejezte ani nepijte nic po půlnoci v noci před operací. Pokud máte léky, které musíte v této době vzít, tak je zapijte jen s malým douškem vody.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem HOUBY KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Tichý.

Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Houby kuřátka

Hubnutí bez zvracení a bez projímadla

Zatím neexistuje žádný bezpečný způsob čištění zažívacího traktu. V praxi takové čištění většinou zahrnuje nucené zvracení a zneužívání projímadel, které můžou způsobit velmi vážné zdravotní problémy. Tyto metody jsou běžně k vidění ve školách a patří mezi první kroky k rozvoji poruch s příjmem potravy, tak zvané bulimie a anorexie. Při opakovaném zvracení zde vzniká riziko rozleptání jícnu, úst a zubní skloviny, protože kyselina v žaludku je velmi silná, aby mohla rozleptat jídlo, které jíte. Při častém zvracení zároveň vzniká vyšší riziko rakoviny jazyka nebo rakoviny jícnu anebo i zvýšená kazivost zubů a další problémy. Taktéž může dojít k dehydrataci a k nerovnováze elektrolytu v důsledku ztráty tekutin. Jakákoliv forma takovéhoto „čištění“ je velmi nebezpečná a riskantní pro zdraví a nejedná se o vhodný způsob k hubnutí. Pokud tedy máte za sebou dlouhodobé opakované zvracení anebo soustavně vyvolávané průjmy, tak byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Chemoterapie a vypadávání vlasů

Jedním z nejhorších vedlejších účinků chemoterapie je často vypadávání vlasů. Rakovinové buňky se dělí rychlým tempem, stejně jako buňky vlasových folikulů. Chemoterapie nedokáže tyto dva typy buněk od sebe odlišit, takže lék má tendenci napadat oba druhy.

Rozsah vypadávání vlasů se může značně lišit v závislosti na tom, jaké typy léků se používají a jaké dávky. Někteří lidé mohou zaznamenat pouhé řídnutí, zatímco jiní mohou ztratit všechny vlasy.

Proces ztráty vlasů obvykle začíná po několika ošetřeních. Vlasy mohou vypadávat postupně nebo mohou vypadávat v chomáčích. Někteří pacienti se rozhodnou oholit si hlavu a někdy nosí paruky nebo šátky, aby se nemuseli dívat, jak jejich vlasy vypadávají. Zbývající vlasy mohou během chemoterapie vypadat matně nebo mohou být suché.

Někteří pacienti neztrácejí nejen vlasy na hlavě, ale ztrácí ochlupení po celém těle.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Babské rady na domácí projímadla

  • Ricinový olej je nejznámějším přírodním projímadlem vůbec.
  • Smíchejte čajovou lžičku medu ve sklenici teplé vody a vypijte. Používání tohoto nápoje dvakrát denně vám určitě uleví od zácpy.
  • Smíchejte půl hrnku pomerančového džusu s půl šálkem olivového oleje. Tato směs by měla být konzumována dvakrát denně.
  • Pijte šťávu z aloe vera dvakrát denně (ráno a večer). Aloe má projímavé účinky.
  • Z poloviny citronu vymačkejte šťávu do sklenice teplé vody a vypijte.
  • Vytvořte směs z kukuřičného sirupu a vody. Jedná se o vhodný přípravek k pročištění tlustého střeva.
  • Ranní šálek čaje nebo kávy může fungovat pro některé lidi rovněž jako dobré projímadlo. Pokud je na to člověk zvyklý, nefunguje to.
  • Lžička medu nebo ricinového oleje by měla být užívána se lžičkou citronové šťávy nalačno.
  • Datle, banány, jablka, avokádo a fíky jsou ovoce, které je vhodné konzumovat ve formě džusu. Tyto potraviny mají dobré projímavé účinky.
  • Hrušková šťáva je vhodným projímadlem a zároveň má dobrý účinek k pročištění tlustého střeva.
  • Jogurt smíchaný s cukrem zvyšuje projímavé účinky.

Zdroj: Domácí projímadlo

Jak poznat kvasinky v nose

Onemocnění je charakterizováno tkáňovou destrukcí a rychlým šířením prostřednictvím vaskulární a perineurální invaze. Predilekčně (nejčastěji chorobným procesem napadané) postižené struktury jsou očnice a centrální nervový systém.

Příznaky jsou zpočátku necharakteristické. Podezření by měl vzbudit každý nejasný febrilní stav, který neodpovídá na antibiotickou terapii, zvláště pak u imunosuprimovaného pacienta. V pozdních stadiích závisí symptomatika především na rozsahu postižení okolních tkání. Vzhledem k rychlému šíření do orbity, měkkých tkání tváře (zvláště nitrolebí) a k vysoké mortalitě je nutná včasná diagnostika. Kromě radiologických známek šíření procesu je pro definitivní stanovení diagnózy invazivní formy zánětu rozhodující histologické vyšetření. Akutní virová sinusitida by měla trvat méně než 10 dnů, akutní plísňová rinosinusitida se zhoršuje po 5 dnech a trvá déle než 10 dnů a méně než 12 týdnů.

Plíseň v nose se projevuje takovými příznaky, jako je svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos, bolest dutin bez rýmy.

Zdroj: Kvasinky v nose

Jak skoncovat se zácpou

Ve snaze navrátit se k pravidelnému a snadnému vyprazdňování bychom se primárně měli snažit odstranit vyvolávající příčinu, ne vždy je to však možné.

V zásadě přicházejí v úvahu následující doporučení:

  • změna jídelníčku ‒ zvýšit podíl zeleniny a ovoce, pokrmy z bílé mouky omezit a snažit se je nahradit výrobky z mouky tmavé;
  • úprava pitného režimu ‒ zvýšit přívod tekutin, nikoliv jenom podle pocitu žízně;
  • zvýšený příjem vlákniny;
  • zvýšení tělesné aktivity ‒ nejlépe pravidelná fyzická aktivita, přínosné mohou být i stimulační masáže břicha;
  • záměna stávajících léčiv se stavícím účinkem za jiné ‒ zde se vyplatí poradit se s odborníkem z lékárny anebo se svým ošetřujícím lékařem;
  • opětovný nácvik defekačního reflexu ‒ v pravidelnou hodinu (nejlépe ráno) se nemocný po absolvování obvyklých ranních úkonů nasnídá a s kratším časovým odstupem se pokusí o defekaci, tento postup se opakuje s neměnnou pravidelností každý den i v případě, že pokus o vyprázdnění nebyl úspěšný (dle potřeby i několik týdnů);
  • probiotika;
  • projímadla (laxativa) ‒ látky s rozdílným mechanismem účinku, povětšinou jsou volně prodejné bez potřeby lékařského předpisu;
  • ostatní možnosti ‒ očistné klyzma, digitální vybavení stolice, chirurgický zákrok a podobně (tyto možnosti přesahují rámec svépomoci).

Zdroj: Projímadlo čípky

Nejsilnější projímadlo

Silným projímadlem je Fenolax. Jedná se o lokálně působící projímadlo, které účinkuje v tlustém střevě, zvyšuje střevní peristaltiku (pohyb střeva, který vede k vyprazdňování) a změkčuje stolici.

Fenolax se používá ke krátkodobé léčbě zácpy k usnadnění vyprázdnění, a to pouze na doporučení lékaře. Pod lékařským dohledem se používá k vyprázdnění střev před operací nebo před některými diagnostickými vyšetřeními a u stavů, kdy je třeba usnadnit vyprazdňování stolice (jako například při bolestivých stavech kolem řitního otvoru, jako jsou trhliny, u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko a podobně).

Fenolax je určen pro dospělé a děti od 4 let. Děti jej mohou užívat pouze pod dohledem lékaře. Podobně jako ostatní projímadla byste neměli Fenolax užívat každý den nebo po delší dobu. Pokud trpíte chronickou zácpou, měli byste vyhledat lékaře, aby zjistil její příčiny. Dlouhodobé každodenní užívání projímadla může způsobit poruchu elektrolytové rovnováhy (rovnováha mezi množstvím vody a minerálů v organismu) či hypokalémii (snížení hladiny draslíku v krvi), což může mít závažné následky. Dlouhodobé užívání může rovněž zácpu zhoršit a vyvolat návyk na projímadla. Tablety přípravku Fenolax se nesmějí užívat společně s látkami, které snižují kyselost v horní části trávicího ústrojí, proto nezapíjejte mlékem.

Přípravek Fenolax můžete užívat v průběhu těhotenství pouze po poradě s lékařem. Přípravek Fenolax lze užívat při kojení. Jedna tableta přípravku Fenolax obsahuje 55 mg laktózy a obal tablety obsahuje sacharózu. Jestliže vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se s ním, než začnete tento léčivý přípravek užívat. Přípravek rovněž obsahuje azobarvivo Ponceau 4R, které může způsobit alergickou reakci. Alergická reakce je častější u pacientů s přecitlivělostí na kyselinu acetylsalicylovou.

Doporučená dávka přípravku při krátkodobé léčbě zácpy:

  • dospělí, dospívající a děti od 10 let: 1–2 enterosolventní tablety 1krát denně;
  • děti od 4 do 10 let: 1 enterosolventní tableta 1krát denně.

Vezměte si celou dávku večer před spaním, aby následující den ráno došlo k vyprázdnění. Přípravek je určen ke krátkodobému podávání. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Příprava před operacemi a před diagnostickými výkony a při stavech vyžadujících vyprázdnění střeva:

  • před operací nebo diagnostickým vyšetřením a při stavech vyžadujících vyprázdnění střeva musíte užívat Fenolax pouze na doporučení lékaře a pod lékařským dohledem;
  • dospělí, dospívající a děti od 10 let: 1 den před výkonem se užijí 2 tablety ráno a 2 tablety večer;
  • děti od 4 do 10 let: 1 den před výkonem se večer užije 1 enterosolventní tableta.

Lékař vám může pro dokonalé vyprázdnění střev podat ještě následující den ráno před provedením výkonu jiné projímadlo s okamžitým účinkem.

Enterosolventní tablety se polykají v celku, nekousejte je ani nedrťte a zapijte je sklenicí vody nebo jiné tekutiny (kromě mléka).

Fenolax obsahuje bisacodylum. Jedna enterosolventní tableta obsahuje 5 mg bisacodyla.

Pomocnými látkami jsou:

  • jádro tablety: bramborový škrob, monohydrát laktózy, magnesium-stearát, želatina, mastek;
  • potah tablety: šelak, celacefát, polysorbát 20, arabská klovatina, mastek, sacharóza, barvivo Ponceau 4R (E124), směs bílého a karnaubského vosku

Zdroj: Projímadlo s okamžitým účinkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP