Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROLAPS KONEČNÍKU

OBSAH

Rektální prolaps a hemoroidy

Některé symptomy mohou být stejné, zejména krvácení z tkáně, která vyčnívá z konečníku. Rektální prolaps však zahrnuje segmentaci střev, která se nacházejí výše v těle, zatímco hemoroidy se rozvíjejí u análního otvoru.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Diagnostika rektálního výhřezu

Lékař často diagnostikuje tuto poruchu pomocí pečlivé anamnézy pacienta a kompletním anorektálním vyšetřením. Rektální prolaps může být skrytý nebo vnitřní, takže v tomto případě je diagnostika obtížnější a je zapotřebí vyšetření pomocí rentgenu, který potvrdí, zda je nutná operace. Toto vyšetření se provádí také tehdy, pokud pacient cítí pohyby ve střevech. Anorektální manometrie mohou být také použity pro vyhodnocení funkce svalů v okolí konečníku, které se vztahují k pohybu střev.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÁ OPERACE PROLAPSU KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den, mám prolaps konečníku, kdy mi kromě výhřezu, odchází z konečníku i hlen, což je velice obtěžující. Kromě toho se cca 20 let léčím s ulcerozní kolitidou, v současné době je v klidovém stádiu. Lékař mi navrhl operaci. Přes konečník nepřichází v úvahu, bude to tedy operace břichem. U mne by se mohla prý povést laparoskopicky.Jenom si chci ověřit, zda se opravdu zbavím potíží, hlavně toho hlenu. Jaká jsou možná další rizika spojená s operací, mohou se tvořit při tomto způsobu pištěle? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopická operace prolapsu konečníku

Vnější a vnitřní hemoroidy

Vnější hemoroidy – malé měkké uzlíky zbarvené do modra, které se vyskytují kolem řitního otvoru, vnější hemoroidy nekrvácí.

Vnitřní hemoroidy – nacházejí se uvnitř konečníku a způsobují otoky, následné bolesti a krvácení při stolici. Bohužel někdy dochází k jejich nepříjemnému vyhřeznutí (prolaps), kdy je potřeba vrátit je operativně zpět. Obecně jsou vnitřní hemoroidy ale méně bolestivé než vnější.

Vnitřní hemoroidy se projevují nebolestivým krvácením, zatímco vnější se vyznačují bolestivým vyprazdňováním.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ PRASKAJÍ ŽILKY V KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

při stolici mi praskají v konečníku žilky,a trochu krvácím.Toto se mi stává asi 3 krát do roku.Co mám dělat,abych tyto problémy neměla?
Děkuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se u vás objeví období krvácení z konečníku, tak do své stravy přidejte psilium. To vám zjemní stolici, která pak nebude tolik dráždit žilky v konečníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč praskají žilky v konečníku

Vyhřezlý konečník – léčba

Rektální výhřez může být buď částečný, což zahrnuje jen sliznici, nebo může být kompletní, což zahrnuje celou stěnu konečníku. Tento problém může nastat u dětí, ale je mnohem častější u starých lidí. K léčbě rektálního prolapsu je vhodná operace. Většina operací rektálního výhřezu se provádí pod celkovou anestezií. U starších pacientů se používá epidurální nebo spinální anestezie. Existují tři typy operací rektální prolapsu.

  • U zdravých dospělých se provádí operace břicha. Tato operace se provádí v celkové anestezii, kdy lékař vede chirurgický řez břichem a poté odstraní část tlustého střeva.
  • Někdy může dojít k tomu, že se objeví měkký kus tkáně kolem konečníku. Tento problém se pak řeší pomocí laparoskopické operace.
  • U starších osob nebo osob s jinými zdravotními problémy se provádí operace přes konečník.

Prolaps konečníku nebo tlustého střeva lze léčit z pánevního dna, kdy lékař odstraní část tlustého střeva a konečník spojí s okolní tkání.

U dětí s rektálním prolapsem nemusí dojít k operaci.

Rizika léčby

Rizika spojená s anestezií:

  • dýchací potíže, pneumonie;
  • problémy se srdcem;
  • reakce na léky.

Rizika spojená s operací:

  • krvácení;
  • infekce.

Další rizika:

  • velmi častá zácpa;
  • inkontinence;
  • znovuobjevení prolapsu.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi MOKVÁNÍ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Delší dobu mě trápí mokvání a současné svědění konečníku. Zkoušel jsem Faktu,Dobexyl, ale nic nepomáhá. Krátkodobě mi pomáhá Pimafucort. Zhruba po týdnu se problémy stále vracejí. Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den mám časté svědění u konečníku,bez mokvání.můžu poprosit o radu děkuji

Zdroj: diskuze Mokvání a svědění konečníku

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Domácí léčba vyhřezlého konečníku

Léčba základních příčin rektální výhřezu obvykle léčí konkrétní problém. U jinak zdravých starších pacientů, kteří mají opakovaný rektální prolaps, je nezbytná chirurgická operace. Operace může způsobit jizvy a srůsty, které mohou zúžit rektální kanál a zasahovat do konečníku a svalů pánevního dna. Nebo mohou být příčinou potíží při pohybu střev, způsobit hemoroidy nebo rektální či anální fisury (trhliny) z opakovaného namáhání.

Bolestivá rektální oblast: Po výhřezu může pacient pociťovat bolest ve svalech kolem konečníku – řitního svěrače. Existuje celá řada technik, které můžete použít ke snížení nebo odstranění bolesti v této oblasti.

Námaha se vyprázdnit nebo nesprávná pozice defekace: Nesprávné sezení na záchodě zabraňuje konečníku se otevřít, což má za následek zácpu, hemoroidy nebo fisury. Zácpa hraje důležitou roli při rektálním výhřezu.

Oslabenost, protažení a traumatizace svalů pánevního dna: Pokud použijete jemný protitlak na svaly nejblíže k oblasti, kde konečník vyčnívá, v době, kdy cítíte pohyb střev, můžete být schopni držet konečník uvnitř a vyhnout se tak úniku stolice.

Terapie: Anorektální kanál je tvořen ze svalů a vazů. Po operaci, porodu, po neustálém napětí nebo po jakémkoli traumatu může dojít k poškození. Toto poškození může vést k rektálnímu výhřezu. Proto je vždy nejúčinnější ta terapie, která se zaměřuje na léčbu základní příčiny.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi PODRÁŽDĚNÍ KONEČNÍKU PO ROUPECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VP.

Dobrý den, zajímalo by mne jestli po likvidaci roupů přípravkem Vermox, po první tabletě, může pokožka kolem konečníku být ještě pár dní podrážděná a svědit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podráždění konečníku po roupech

Výtok z konečníku v těhotenství

Při výtoku z konečníku v těhotenství je vhodné navštívit gynekologa, který provede výtěr z konečníku na mikrobiologické vyšetření, zda se nejedná o zánět bakteriálního původu. Konečník je možné mazat krémem Bepanthen sensiderm a dodržovat zvýšenou hygienu. Možné je i proktologické vyšetření konečníku.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi BOLESTIVÉ SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Asi 6 týdnu trpím upornou zácpou a svěděním přirození a konečníku.Prosím o radu.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolestivé svědění konečníku

Co značí oranžová tekutina z konečníku

Oranžová tekutina jako výtok z konečníku může signalizovat rupturu konečníku nebo hemoroidy. Také může jít o zánět nebo o nádor. Dále se může se jednat o poruchu trávení. Vždy je vhodná konzultace s lékařem.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem VYRAŽKA KOLEM KONEČNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL FEJTEK.

dobry den přeji mam už dlouhodobé problemy s vyraškou kolem konečniku pořad mě to neustale svědi a při utřeni po stolici mě to boli nevim co s tím použivam mast imazol ale nepoma ha můžete mi poradit děkuji FEJTEK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Požádejte svého praktického lékaře o předpis na mast Belogent a s ní pak celou oblast dvakrát denně mazejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyražka kolem konečniku

Krvácení z konečníku po porodu

Při porodu může dojít k vyhřeznutí konečníku nebo k hemoroidům, které při stolici mohou krvácet. Je vždy dobré s touto skutečností obeznámit vašeho lékaře, který vám bez pochyby situaci objasní a pomůže vám ji vyřešit.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Mám hemoroidy, můžu do sauny?

V sauně jsou velmi vysoké teploty. Rozšiřují se cévy, zvyšuje krevní tlak a následně tlak v cévní stěně. Zvyšuje se průtok krve, ale odtok krve není zesílen, ten zůstává stejný nebo se zhoršuje. Proto může dojít ke zvětšení uzlů či k ruptuře a následnému krvácení.

Lékaři ani během remise saunování u těchto pacientů nedoporučují, jelikož právě saunováním se může zhoršit jejich relativně dobrý stav. Jedním z hlavních faktorů, které vedou k těmto závěrům, je zvýšení krevního tlaku ve stěnách cév. Hrozí zde, jak již bylo popsáno, krvácení a prolaps, což může vést až k chirurgické intervenci.

Když už do sauny půjdete, tak dodržujte tyto zásady:

  • Nesedejte si na horní lavice, zde se hromadí teplo. Sedněte si na spodní lavici.
  • Nepijte před návštěvou sauny v žádném případě alkohol. Alkohol v kombinaci s vysokými teplotami zvyšuje tok krve do konečníku.
  • V sauně si nehrajte na hrdiny s dlouhou výdrží, pobuďte v ní krátce, cca 5 minut. Je to v zájmu vašeho zdraví.
  • Pokud máte nepříjemný pocit v podbřišku a okolí konečníku, okamžitě saunu opusťte a vyhledejte lékaře.
  • Pokud budete v sauně pobývat delší dobu, tak si s sebou vezměte lavor s chladnou vodou s odvarem z heřmánku, kopřivy a dubové kůry. Tím alespoň trochu zabráníte tlaku v oblasti hemoroidů.

Léčebné účinky sauny na hemoroidy nebyly prokázány.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Svobodová.

Přeji krásný den,
mlěa bych zájem, jestli mi napišete, jak jste zbavila nárustku na konečníku. Byla jsem 3x na operaci a mám to zase. Děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Napiste mi na meilik,potrebuji vedet vice,nez ppisujete zde a pak vam dokazu na 90% pomoci.Vyrabim na to specialni masticku.

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Mast na svědění konečníku

DOXIPROCT 1 X 30 GM mast je určena k léčbě vnitřních i zevních hemoroidů, svědění konečníku, ekzému konečníku a okolí, zánětu žlázek a papil konečníku (cryptitis, papillitis) či povrchových trhlin (fissur) při řitním otvoru. V těchto výše uvedených případech si může pacient aplikovat přípravek sám. V případě, že potíže přetrvávají déle než 5 dní, nebo se v průběhu léčby zhoršují, je třeba se poradit s lékařem. Při vzniku náhlých prudkých bolestí nebo výraznějšího krvácení je nutno neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých

Co znamená vodnatý výtok z konečníku

Vodnatý výtok a voda z konečníku mohou souviset se zánětem ve střevě. Jedná se tedy o průvodní projevy zánětu.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Jaká poradna lékaře se zabývá krvácením z konečníku

Lékařský obor zabývající se onemocněním konečníku, neoperační léčbou a operacemi hemoroidů (často nesprávně nazývané hemeroidy), trhlin v konečníku, píštělí a zánětů konečníku se nazývá proktologie. Mezi nejčastější potíže pacientů patří svědění konečníku, pálení konečníku, krvácení z konečníku nebo krev ve stolici. Dalšími častými projevy onemocnění konečníku mohou být bolestivé výstupky a trhlinky v konečníku nebo bolesti při vyprazdňování stolice (takzvané potíže s defekací). Nejfrekventovanějšími onemocněními způsobujícími tyto problémy jsou řitní trhliny a hemoroidy. Naprostá většina těchto potíží je řešitelná ambulantně. Po úvodním pohovoru a základním vyšetření je naplánována takzvaná proktoskopie (anoskopie) a posléze navržen i způsob léčby. Léčba může být chirurgická i nechirurgická. Většinou se jedná o kombinaci obou těchto metod.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Plíseň v konečníku

Pokud se u vás vyskytla plíseň konečníku, tak se po každé stolici sprchujte čistou vodou a poté důkladně okolí konečníku osušte. Na zklidnění zánětu je možné použít některý volně prodejný krém proti kvasinkám (Canesten, Clotrimazol, Pevaryl a podobně). Vhodné jsou sedací koupele z dubové kůry, při nedostatečném efektu je vhodná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku

Svědění konečníku po antibiotikách

V důsledku podávání antibiotik dochází k poruše mikroflóry a k výskytu mykózy, která způsobuje svědění okolo konečníku a zevních rodidel.

Zdroj: Svědění konečníku u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP