Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROPICHNUTI AFTU

OBSAH

Domácí léčba aftů

Afty se mohou potírat jodovou tinkturou a nechají se odeznít. Za týden se obvykle afty na jazyku zahojí.

Zdroj: Odstranění bradavic

Diskuze

V diskuzi LICHEN V DUTINĚ ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Dombrovský.

Jak se liší ( a rozpozná) lichen od aftu?Může mít člověk obojí současně?Jsou afty také prekancerózní?Děkuji za odpovědi. Dombrovský

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen v dutině ústní

Příčiny aftů

Těch nejběžnějších příčin vzniku aftů je hned několik. V první řadě je to nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. V ústní dutině dochází k rychlé obměně buněk, proto se nedostatek těchto látek projeví rychleji než jinde na těle. Dalším faktorem je stres, který narušuje běžnou funkci imunitního systému, který pak reaguje buď přehnaně, anebo je oslabený a neodolává přirozeně se vyskytujícím bakteriím, kdy pak nejčastěji propuká nákaza virem herpes simplex I a vytvoří se opar na rtu nebo afty na jazyku. Příčinou aftů však mohou být i mechanická poškození v důsledku například ulomeného zubu, ostré výplně, tvrdý kartáček způsobující odřeniny (vhodnější jsou měkké kartáčky), rovnátka či nesedící protézy. Některé typy potravin mohou rovněž působit velmi dráždivě, jako například bramborové lupínky, arašídy, citrusové ovoce, rajčata atd. Někdy stačí, abyste se při jídle nechtě kousli do tváře. Dalšími „spouštěči“ výsevu aft bývá i zlozvyk okousávání rtů a sliznice tváří.

Zdroj: Afty v ústní dutině

Diskuze

V diskuzi OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Dobry den ,dcerku cca 4 dny boli ucho podavam erdomed a otobacid.Dostala 2 dny horecky 39 srazila jsem panadolem doktor predepsal bufen 400 dcera ma 5 let zdalo se mi to moc.Mame letet 14.7 letadlem cca 3 hod.mam dovolenou zrusit..za jak dlouho prosim po propichnuti bubinek sroste a kdy .muzem letet.
Dekuji Vam.Nase obvodni lekarka nic nevi.

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže po ozařování hlavy a krku

Rada proti aftům

Při tvorbě aftů v ústech, je zapotřebí zjistit zda dotyčná osoba nemá plíseň nebo plísňové výtoky. Proti aftům se doporučují kapičky s výtažkem z grepových jadýrek. Afty jsou nejčastěji příznakem nedostatku vitamínů řady B anebo jeho předávkováním. Proti aftům se také doporučuje šalvěj, jako desinfekční prvek na kloktání, vyplachování úst i na pití.
 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Léčba cyst na kůži

Cysty obvykle nezpůsobují bolest, pokud se neprotrhnou a nejsou infikovány a zaníceny. Některé cysty zmizí samy od sebe bez jakékoliv léčby, jiné potřebují vysušit – zavést drenáž. Ta zahrnuje propíchnutí/naříznutí cysty něčím ostrým a následný odvod tekutiny ven. Pokud je cysta zanícená, může být zapotřebí ošetření kortisony. Toto ošetření se provádí injekčně a cysta poté zpravidla ustoupí. V některých případech cysty na léčbu nereagují a je zapotřebí odstranit je chirurgicky.

Zdroj: Domácí léčba kožních cyst

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Léčba výtoku z ucha

Při nekomplikovaném virovém zánětu stačí obvykle místní léčba. Při ní lékař vkládá do ucha vatové tampónky napuštěné léčivou látkou. Bolest v uchu lze zmírnit i aplikací tepla: na postiženou stranu přiložte ohřívací láhev naplněnou teplou vodou a zabalenou do ručníku. Teplotu sníží paracetamol (Paralen, Panadol a podobně), ucpaný nos uvolní nosní kapky. Při přetrvávajících horečkách a známkách bakteriální infekce se musí nasadit antibiotika, jež se užívají obvykle 10 dnů.

Při nahromadění většího množství tekutiny za bubínkem a jeho vyklenutí se může lékař rozhodnout pro již zmíněnou paracentézu. Jedná se o propíchnutí bubínku, díky kterému odteče hnis ze středoušní dutiny.

Zdroj: Výtok z uší

Příčiny krvácení z ucha

  • Trauma. Propíchnutí zvukovodu jakýmkoli tvrdým nebo ostrým předmětem může způsobit poranění, které vede ke krvácení z uší. Také nehody, které způsobí trauma hlavy či frakturu lebky mohou způsobit krvácení z uší.
  • Zánět zvukovodu (otitis externa) – podráždění zvukovodu – může rovněž způsobit silné bolesti a často i krvácení.
  • Zánět středního ucha – infekce ve středním uchu, která často vede k prasknutí bubínku.
  • Onemocnění kosti za vnějším uchem.
  • Pokud jsou ve zvukovodu nebo středním uchu nádory nebo polypy, může se často vyskytovat krvácení z ucha.
  • Cévní malformace.
  • Prasknutí bubínku. Kromě ušních infekcí a traumat může být prasknutí bubínku způsobeno hlasitým hlukem a změnou tlaku nebo náhlou změnou nadmořské výšky.
  • Rakovina zvukovodu je další příčinou krvácení z ucha.
  • Ekzém.
  • Plísně.

Zdroj: Prostředky proti krvácení z ucha

Zevní účinky šalvěje

Šalvěj má mnoho výborných léčivých vlastností, ale nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku. Šalvěj zde působí jako přírodní antibiotikum. Šalvěj se výborně uplatní na výplachy úst u lidí, které trápí paradontóza a zánět dásní, ale zabírá také i na akutní zubní váčky, protože zubní váček je zánětlivé onemocnění, vzniklé díky přemnožení bakterií u zubního krčku, které šalvěj účinně léčí. Kloktání šalvěje také dobře funguje jako domací léčba aftů. Dále pomáhá kloktání odvaru ze šalvěje na angínu, bakteriální zánět v krku. Odvar ze šalvěje mírní otlaky od zubní protézy. Dále šalvěj dobře poslouží k omývání a k obkladům kožních chorob, na různé ekzémy, dermatitidy, a také šalvěj pomáhá na zklidnění akné. Na akné je výborné smíchat odvar ze šalvěje s odvarem z yzopu, heřmánku a listů ořešáku a tím postižená místa s akné potírat.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní

Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze. 

Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.

Domácí výroba ústní vody 

Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Co na bolest ucha u dětí

Při akutním ošetření na pohotovosti může dítěti od akutní bolesti pomoct takzvané „propíchnutí“ bubínku, při kterém vyteče hnis ze středouší a dítěti se uleví. Podle stáří dítěte a podle toho, zda je zánět hnisavý, se nasazují i antibiotika, která však často zaberou teprve za 2–3 dny. Kapky do ucha se předepisují při počínajícím zánětu, mají totiž pouze podpůrný efekt. Je-li příčinou bolestí ucha rýma, pak se doporučuje i Nurofen. Zánět velmi často vzniká u dětí s rýmou, je tedy důležité smrkat, případně odsávat vytvořený hlen, přechodně lze používat nosní kapky, ale hlavně dbát na zdravý životní styl. Při alergické rýmě se doporučují léky na alergii, eventuálně nosní spreje s kortikoidy. Dnes je již součástí očkování také vakcína proti pneumokokovi – chrání ovšem jen proti jedné bakterii (zánět je způsoben i dalšími bakteriemi a hlavně viry). Při trvalé, úporné rýmě a častých zánětech ucha je ve 3 letech věku dítěte zvažována adenoidektomie (odstranění „nosní mandle“).

Zdroj: Bolest ucha

Babské rady na afty

  • Cibule zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu a přispívá ke zlepšení obranyschopnosti. Obsahuje totiž sirné sloučeniny, které mají antiseptické vlastnosti.
  • Alkohol. Ne, nemáte si nalít pořádného panáka, ale namočit do alkoholu vatovou tyčinku a přiložit na aftu. Budete sice muset přetrpět palčivou bolest, ale afta se vypálí a nepříjemné onemocnění vám dá pokoj.
  • Šalvěj a lékořice zaženou bolest. Pomoc hledejte u bylinek. Můžete si z nich svařit odvar, který kloktejte několikrát denně, nebo si připravte bylinkovou tinkturu. Čerstvé bylinky zalijte 60% alkoholem a ponechte několik hodin v uzavřené nádobě na světle odstát. Pak tinkturou potírejte postižená místa a čekejte na rychlý ústup.
  • Pivovarské kvasnice. Seženete je ve formě tablet a díky obsahu vitamínu B zabírají na afty velmi rychle. Pokud na toto onemocnění trpíte, užívejte je i jako prevenci, vyplatí se to.
  • Sůl a jedlá soda. Vytvořte si domácí léčebnou vodu, se kterou si vyplachujte několikrát denně ústa. Budete na ni potřebovat 0,5 dcl vody, lžíci jedlé sody a trochu soli. Do tří dnů vás tenhle koktejl zbaví problému.
  • Francovka a řepík. Velice účinnou první pomocí je prostě aftu „vypálit“. Kouskem vaty nechte nasáknout francovku nebo silný alkohol. Přiložte na vřídek a čekejte, dokud nepřejde palčivá bolest. Dost možná uroníte pár slz, ale afty byste se tímto měli zbavit. Poté přiložte několik sušených lístků řepíku lékařského. Má dezinfekční a zároveň zklidňující účinky. Bylinky můžete vložit do zadní části úst za zuby a ponechat jako obklad na celou noc – afta by měla být do dvou dnů pryč.
  • Bylinková tinktura. I přes dnešní moderní lékařské postupy nepodceňujte sílu bylinek. Některé přípravky, které pořídíte za drahé peníze v lékárně, si můžete lehce vytvořit doma. Vynikající bylinky při léčbě aft jsou šalvěj, třapatka (echinacea) nebo lékořice. Čerstvé bylinky zalijte šedesátiprocentním alkoholem. Ponechte v uzavřené nádobě na světle alespoň několik hodin. Poté proceďte a pomocí vaty přikládejte na postižené místo. Afta se tak zhojí mnohem dřív.

Zdroj: Afty

Jak vyléčit afty

V boji proti „nezvaným hostům“ v ústech pomáhá vitamín Cvitaminy skupiny B, které posilují imunitu. Jejich podávání v doplňku stravy však nemá velký význam a vhodnějším řešením je získat tyto látky zcela přirozeně – stravou. Pomáhají však i prostředky orální hygieny, obsahující flavonoidy, polyfenoly a další antioxidanty, které zvyšují účinnost vitaminu C. Výborným řešením při zápasu s afty je extrakt z grapefruitových jadérek ve formě kapek anebo dentální gel Citrovital. Ty můžete na postižené místo nanést přímo, nebo je používat k opakovanému výplachu úst během dne. Grapefruitová jádra obsahují protizánětlivé, antibakteriální a antivirové složky, které si s afty poradí. Jsou vynikajícím antioxidantem, který podporuje imunitní buňky v boji proti infekci. Dalším vhodným řešením jsou bylinné odvary a kloktadla. K výrobě odvarů na afty se jako domácí léčba hodí například levandule, heřmánek, řepík či echinacea. Společným rysem těchto bylin jsou jejich desinfekční účinky. Kromě rychlejšího hojení působí i jako prevence proti vzniku aftů. V lékárně je také dostupný roztok JOX, který v sobě nese aktivní jód, který afty také efektivně léčí.

foto v uvodníku: André Karwath aka

Zdroj: Afty v ústní dutině

Trochu z historie

V roce 2004 se britská společnost Terra Plana stala průkopníkem v kategorii barefoot (bosé) obuvi. Tehdy na trh uvedla boty značky Vivobarefoot. Vivo znamená latinsky žít, barefoot znamená v překladu z angličtiny bos. Jednalo se o první barefoot boty s patentovanou ultratenkou podrážkou odolnou proti oděru, navíc s ochrannou technologií odolnou proti propíchnutí. Tato podrážka nabízela maximální senzorickou zpětnou vazbu mozku a zároveň největší možnou ochranu chodidlům.

Chůzi naboso lze v současných podmínkách aplikovat jen výjimečně, a proto vzrostl požadavek na výrobu bot, které co nejvíce bosou chůzi připomínají, zároveň ale poskytují ochranu proti zranění ostrými předměty a ochrání nohy před klimatickými vlivy počasí, a tak za vědecké podpory vznikla značka Vivobarefoot nabízející nejširší nabídku barefoot (bosých) bot na trhu. Boty Vivobarefoot mají rozdílné druhy tenkých podrážek určených do města, k běhání na silnici, v terénu, na fitness i do hor, aby si vybral opravdu každý.

Značka Vivobarefoot u všech svých výrobků klade důraz na co nejmenší zatížení životního prostředí. Proto k výrobě své obuvi využívá recyklované i recyklovatelné materiály, materiály z místních zdrojů s využitím ekologicky šetrných výrobních postupů, s důrazem na funkčnost, komfort a kvalitu. Značka Vivobarefoot je již i na českém trhu.

Zdroj: Barefoot boty

Co je barefoot

Barefoot boty věrně napodobují pocit chůze či běhu naboso, což jsou činnosti pro člověka nejpřirozenější. Boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly dokonalý kontakt s terénem a maximálně přirozený pohyb – to zajišťuje tenká podrážka. Zároveň však chrání chodidla před možným zraněním ostrými předměty a proti vlivům počasí. Barefoot boty jsou vyráběny za pomoci nejmodernějších technologií a prvotřídních materiálů, takže ochrana chodidel je více než dostatečná.

Barefoot boty mají tloušťku podrážky od pouhých 3 do 6 mm. Boty s tenkou podrážkou tak nabízejí nejlepší možný kontakt s terénem, ve kterém se pohybujete. Podrážka bot je oděru vzdorná a s ochranou proti propíchnutí. Podrážka je stejně široká po celé své délce, takže boty mají nulový sklon mezi špičkou a patou. Pata tedy není nepřirozeně výš než špička, jak se to běžně děje u ostatních druhů obuvi, ať už jde o minimalistické boty či klasické běžecké boty. Podrážka barefoot bot je v jedné rovině s přední částí chodidla. Barefoot obuv nemá také žádnou podporu nožní klenby. Bota není vystlána žádnou pěnou, a tak může vaše chodidlo plně vnímat informace o terénu, v němž se pohybuje. Barefoot boty jsou neskutečně pohodlné. Špička boty je anatomicky tvarovaná, což zaručuje prstům přirozený pohyb nezávisle na sobě – jedná se o boty simulující chůzi naboso. Noha se v barefoot botě nachází bezprostředně nad tenkou podrážkou. Prakticky vzniká pocit, že nemáte boty na noze.

Zdroj: Barefoot boty


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP