Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROŘEZÁVÁNÍ ZOUBKŮ

OBSAH

Nejprodávanější léky při prořezávání a bolesti zoubků

  • Paralen čípky 5 x 100 mg
  • Paralen Pro Infantibus tbl. 20 x 125 mg
  • Calgel ústní gel 10 g
  • Paralen suspenze 100 ml
  • Panadol Junior čípky 10 x 250 mg

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert Mikšan.

mám dotaz,kdy se může ořezat mladý stromek vlašského ořechu - postranní větve,aby z toho vznikl strom,je velmi zahuštěn a větve jsou nízko,teměř na zemí,má již výšku 1,8m a je velmi košatý,asi 3 letý vypěstovaný z ořechu.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vlašský ořech se prořezává právě teď, v době druhé poloviny léta až do začátku podzimu. Pokud chcete mít klasický strom, tak založte korunu ve výšce, kterou si přejete. V této výšce zkraťte větve na pět až šest listů a nižší větve ustřihněte přímo u kmene. Centrální větev nezkracujte a nechte ji volně dál růst. V dalších letech pak již není třeba dalšího prořezávání.

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů

Kdy dochází k prořezávání zoubků

Úplně první zárodky zoubků se začínají utvářet už v době, kdy je dítě ještě v děloze, zhruba v druhém trimestru. První zoubky se začnou obvykle prořezávat mezi 4. a 7. měsícem, nejčastěji však kolem 6. měsíce, kdy se prořezávají nejprve jedničky (spodní řezáky), za nimi se pak objevují horní přední řezáky, které následují postranní řezáky (dvojky). Přibližně kolem prvního roku pak začínají růst stoličky, poté špičáky a přibližně okolo druhého roku života dítěte přijdou na řadu druhé stoličky. Všechny časové údaje jsou ale jen orientační. Samotná doba růstu i individuální bolest při prořezávání může být velmi rozdílná. U někoho se tak mohou první zoubky objevit už ve třech měsících, občas se může první zoubek objevit až kolem prvního roku života dítěte. Řada miminek růst zoubků špatně snáší. Nateklá dáseň bolí, špatně se jim pije, spí, jsou ukňourané, neví, co se děje.

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hlavní doba k prořezávání je v předjaří (únor, březen). Když budete prořezávat na jaře, tak z ran bude vytékat sladká tekutina, která jednak vysílí rostlinu a zároveň se na sladkém podkladu začnou vyvíjet bakterie, které budou dál ničit vaši révu. Na jaře a v létě se dělá jen vylamování výhonů a osečkování. Zde je k tomu více informací: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Babské rady na prořezávání zoubků u dětí

První zoubek se vyklube většinou kolem šestého měsíce a na konci prvního roku zdobí dětskou pusinku přibližně 8 zoubků. Při růstu zoubků některým dětem pomáhá klasický dudlík nebo jemná masáž dásní od maminky. Zakoupit můžete také kousátka, která jsou běžně dostupná téměř v každé drogérii. Některá z nich jsou naplněná vodou, mohou se dát do ledničky a dítko pak příjemně v pusince chladí. Nikdy ho však nedávejte dítěti zmrzlé z mrazničky. Vyzkoušejte také starou „babskou“ radu a dejte dítěti na žvýkání kůrku chleba. V případě nadměrného slinění je také vhodné pořídit mastičku na bradu, aby se dítěti neudělala na kůži vyrážka. Při růstu zoubků je možné ochladit podrážděné dásně. Můžete zkusit zmrzlinu, pokud ji dítěti nedáváte, zkuste třeba jogurt, na který je zvyklé, nebo mražené ovoce, skvěle se hodí banán, který dítko může cucat a kousat, nebo chladné nápoje, i tady ale pozor, abyste to nepřehnali s nízkou teplotou.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem CLEMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartková ludmila.

dobrý den,
potřebuji poradit,na clematisu se objevují rezavé listy málo kvete,ošetřuji talentem,stanoviště je snad v pořádku na sluníčku kořeny zastíněné,málo výhonů ,jak stříhat ,děkuji bartková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše za to může plíseň klematisová (Calophoma clematidina). Neexistuje proti ní žádná chemická obrana. Jediné, co se dá v boji s touto chorobou udělat, je několik opatření.
1. Pokuste se vytvořit vhodné kořenové prostředí hlubokou kultivací a mulčováním a nebo přesaďte klematis na jiné místo.
2. Odstřihněte všechny hnědé špičky listů až na zdravou (nezbarvenou) tkáň a okamžitě zničte postižený materiál, abyste zabránil kontaminaci půdy. Během nákazy se mohou tvořit nové zdravé výhonky na úrovni terénu.
3. Dezinfikujte nástroje pro prořezávání, abyste zabránili šíření spór a zabránili přenosu infikovaného rostlinného a půdního materiálu do nové oblasti.

Zdroj: diskuze Clematis

Pomocníci

  • Žínka – dáseň se v místě rostoucího zubu může lehce zanítit, místo tedy můžete omývat žínkou.
  • Gelová kousátka s výstupky – gelová kousátka jsou přímo určena pro naběhlé dásně. Můžete je dát vychladit do ledničky (ne do mrazničky, to by mohla v ústech přimrznout). Místo kousátka lze použít i kůrku od chleba (pozor na vdechnutí části kůrky), suchar nebo kousek tvrdé zeleniny/ovoce.
  • Obklady – kapesník namočený do studené vody příjemně uleví dásním i opuchlé tváři.
  • Balzám na dásně – dá se zakoupit v lékárně, má zklidňující efekt.
  • Masáže dásně tzv. prsťáčkem, který se používá na čištění zoubků a masáži dásní, dá se zakoupit v lékárně.

Toto NE:

  • Nenamáčet kousátko do medu nebo sirupů, hrozí předčasný vznik zubního kazu!
  • Nedávat léky proti bolesti!
  • Neignorovat potřeby miminka, klidně ho i trochu rozmazlujte!

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem GINKO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubica Zemková.

Prosím o radu , koupila jsem si Ginko jako 70 ti cm proutek, nevím zda ho mám zastřihnout, aby se rozvětvil, nebo ho nechat ještě růst do výšky jaký chci mít kmínek. Ten samý problém mám s dřínem, jeden 2 metrový šlahoun. Prosím o radu. Děkuji mockrát

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ginkgo stromy potřebují prořezávat pouze jednou ročně během vegetačního klidu na konci zimy. Konkurenční větve odstraňte ostrými zahradními nůžkami. Vzhledem k tomu, že tyto stromy dozrávají, aby měly velké koruny, můžete se rozhodnout zúžit jejich tvar. Zastřižením hlavní větve dosáhnete založení koruny a můžete tak nastavit její výšku, takže se vplatí počkat, až tam proutek doroste.
Dřín má tendenci tvořit více vůdčích stonků a pro kontrolu velikosti budete muset odříznout výhonky, které se objeví. Chcete-li rostlinu vycvičit jako malý strom, vyberte hlavní výhon jako kmen a poté systematicky odřezávejte konkurenční výhonky. Tento druh lze také snadno prořezávat, aby se udržoval jako rostlina živého plotu. Nejlepší načasování pro výchovný řez je bezprostředně poté, co květy na jaře odkvetou, ale uvědomte si, že při prořezávání přijdete o plody pro danou sezónu.

Zdroj: diskuze Ginko biloba keř řez pěstování

Léky na prořezávání zoubků

Homeopatický lék Chamomilla, který můžete zkusit v potenci 5 nebo 9 CH. Zpočátku 2x, později 1x denně nechte 2 kuličky rozpustit v malém množství kojenecké vody a podávejte umělohmotnou lžičkou dítěti do úst až do vymizení potíží. Chamomilla zabere v případě, kdy je dítě v souvislosti s prořezáváním zoubků výrazně neklidné, podrážděné, vzteklé, když se něčeho dožaduje, vzápětí to odhodí a chce něco jiného. Dále při výrazné přecitlivělosti na bolest a ostatní vnější vlivy. Může se objevit teplota, průjem. Toto je jen stručná charakteristika léku, který má daleko obsáhlejší popis. Pro akutní podání tohoto léku by bylo velmi důležité sledovat především psychický stav. Pokud je dítě klidné, je zbytečné uvažovat o tomto léku.

Homeopatický lék Aconitum napellus se používá při extrémní bolesti, která je doprovázená neklidem, zanícenou dásní, dítě si ji tře pěstí. Bolest se zhoršuje působením chladného vzduchu a při pití. Dávkování: ředění 9 CH – 1x až 3x denně 1 dávku roztoku.

Homeopatický lék Phytolacca decandra se používá při bolestivém prořezávání zubů. Příznakem je úleva stiskem dásní a zubů, dítě kouše matku. Dávkování: ředění 9 CH – 1x až 3x denně 1 dávku roztoku.

Homeopatický lék Calcarea carbonica se používá u opožděného vývoje zubů a kostí. Příznaky jsou pocení hlavy, řídká kyselá stolice. Doporučuje se pro baculaté dítě. Dávkování: 15 CH – 1x denně 1 dávku roztoku.

Homeopatický lék Calcarea phosphorica se používá u opožděného vývoje zubů a kostí a hubenějšího dítěte. Dávkování: 15 CH – 1x denně 1 dávku roztoku.

Homeopatický lék Silicea se používá u pomalého vývoje zubů. Při projevech pocení na hlavě u drobného dítěte. Dávkování: ředění 9 CH – 1x až 3x denně 1 dávku roztoku.

Homeopatický lék Magnesia phosphorica se používá u dětí, kterým rostou zuby a jsou bez teploty se střevní kolikou při plynatosti. Dávkování: ředění 9 CH – 1x až 3x denně 1 dávku roztoku.

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Neumann.

Vážení, přeji Vám pěkný den.
Prosím o radu, o jakou se jedná chorobu vína ve skleníku. Je- li to způsobeno
letošími extrémně vysokými teplotami, v loňském roce to bylo v naprosté pohodě.
přikládám foto 1 a foto 2 z druhého dne.
Co doporučujete s tím udělat (spálit) ? A jak postupovat pro příští rok.
Děkuji Vám za odpověď.

Zdravím: Vladimír Neumann Olešnice na Moravě

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V polovině léta si pěstitelé vinné révy často všimnou, že s jejich hrozny není něco v pořádku a že některé bobule hnijí. Existuje několik různých chorob, které mohou infikovat ovoce, ale podle vaší fotografie za to může buď sluneční úžeh a nebo černá hniloba.

Černá hniloba se nejprve projevuje jako hnědé skvrny na listech a to nejen na listech vinné révy, příklady výskytu na listech různých rostlin můžete vidět zde: www.google.com/image… Skvrny na listech jsou obecně o průměru několika milimetrů, s tmavými okraji kolem lézí. Tyto léze pak produkují spory, které infikují hrozny.
Infekce hroznů se projevuje asi v době, kdy jsou bobule napůl vyrostlé a nejprve se objevují jako malé světle hnědé skvrny. Příklady můžete vidět tady: www.google.com/image… Jak nemoc postupuje, napadené bobule hnijí a pak se scvrknou do tmavých mumií, které obvykle zůstávají na hroznu.

Černá hniloba přezimuje v lézích dřeva a úponků a také v ovocných mumiích. Obzvláště problematické jsou právě ovocné mumie, protože tvoří druh spor, který může urazit značné vzdálenosti. Proto je nesmírně důležité během zimy, ne-li dříve, z vinice odstranit veškeré napadené ovoce a spálit. Během prořezávání v období vegetačního klidu odstraňte výhony s lézemi a pokud je to praktické, odstraňte i infikované úponky z opory. Černé hnilobě vyhovuje teplé vlhké počasí, zejména během květu. Pokud se na révě objeví pouze několik poškozených listů, odstraňte a spalte jen tyto listy, jakmile je objevíte.

Většina evropských odrůd hroznů nejsou odolných vůči černé hnilobě. Existuje však několik dovozových, které určitou odolnost mají. Například Marquette je plně rezistentní. Valiant má jen mírnou náchylnost, zatímco Frontenac a Brianna jsou středně citlivé a LaCrescent je hodně citlivá odrůda.

Ochranné postřiky proti černé hnilobě by měly začít začátkem června. Není příliš mnoho fungicidů určených k použití na hrozny, které by byly snadno dostupné drobným pěstitelům. Jedním takovým s účinnou látkou myclobutanil je víceúčelový fungicid TALENT. TALENT pomůže omezit černou hnilobu, ale musí být aplikován brzy, když na jaře začínají růst nové výhonky, a poté každé dva týdny, pokud jsou na listech nebo plodech pozorovány příznaky onemocnění. TALENT nemůže být použit do 14 dnů před sklizní a aplikace by měla být do té doby ukončena.

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Drápky

Kromě zoubků rostou králíkům také velmi rychle i drápky, takže se musí obrušovat. Pokud si na zastřihování drápků netroufáte, řada veterinářů s tím nemá problém. Ne pro každého králíčka je navíc taková procedura zrovna příjemná.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Další homeopatické léky

Tablety

Gripp-Heel: bojuje proti chřipce; působí proti virům a podporuje imunitu; v období chřipkové epidemie se doporučuje užívat 1 tabletu denně jako prevenci; při prvních příznacích nemoci nechte rozpustit pod jazykem 1 tabletu každých 15 minut po dobu 2 hodin a dále užívejte 3–5 tablet denně.

Angin-Heel: bojuje proti angíně.

Kapky

Lymphomyosot: podporuje nespecifickou imunitu při častých infekcích, zvětšení uzlin, lymfatických otocích a podobně; podporuje imunitní systém; čistí lymfatický systém; pomáhá při léčbě celulitidy.

Při každém oslabení organismu je vhodné obohatit jídelníček o vitamíny a minerály, dostatečně spát a odpočívat, vyhnout se zbytečnému stresu. Tím se nejen podpoří imunita, ale zkrátí se i doba rekonvalescence.

Mast

Traumeel: používá se při zánětech a bolestech kloubů, šlach a svalů; urychluje hojení, léčí zánět a regeneruje; je vhodné ji vtírat do kůže krouživými pohyby, a to ráno i večer; k dostání je i v tabletách.

Chamomilla vulgaris 9 CH: při prořezávání prvních zoubků dokáže téměř zázraky.

Čípky

Spascupreel: uvolňuje křeče, mírní bolesti; čípek lze zavést do konečníku i při bolestech v podbřišku zapříčiněných například menstruací.

Viburcol: má zklidňující účinky, pomáhá tišit pláč; lze ho použít také při nespavosti, náladovosti nebo při prořezávání zoubků; uvolňuje křeče.

Homeopatických léků existuje mnohem více. Tyto léky se vždy užívají dle doporučení lékaře. V případě volně prodejných léků se poraďte v lékárně a rovněž se řiďte radami na příbalovém letáku.

Cena Engystolu

Zde je cena homeopatického přípravku Engystol.

Zdroj: Engystol

Prořezávání zubů moudrosti

Prořezávání všech zubů je často spojováno s pocitem bolesti. U zubů moudrosti to navíc komplikuje skutečnost, že tyto zuby rostou i několik let. Navíc bolest se může objevit kdykoliv a trvat různě dlouhou dobu. Prořezávání těchto zubů komplikuje velké množství vaziva pod dásněmi.

Zdroj: Zuby moudrosti

Váček na dásni u dětí

Váček nad dětským zubem na dásni nemá většinou nic společného s váčky u dospělých. Není v něm žádný hnis, ale produkty postupného rozpouštění kořenů dětských zoubků působením zubu stálého. Ty odcházely dírou v zoubku, aniž byste cokoliv pozorovali, pokud se díra v zubu ucpe cementem, tyto produkty nemají kudy odcházet, hledají si cestu ven a většinou se to projeví na dásni. Pokud dané místo nebolí, ani zoubek ne, ničemu to nevadí, časem váček praskne sám. Pak se však může zase udělat ještě i několikrát, než se zoubek začne hýbat a vypadne. Bývá to časté, většinou nebolestivé, mnohdy to děti ani rodiče vůbec nepostřehnou.

Zdroj: Nemoci dásní

Osvědčené rady

Existuje celá řada osvědčených rad či přípravků, které minimálně uleví od bolesti. V první řadě můžete zkusit dítěti přikládat na tváře, případně i na dásně studené obklady, někdy pomůže i mírná masáž dásní, která alespoň na chvíli uleví od bolesti a pomůže také změkčit pokožku, takže se zoubky mohou snadněji klubat ven. Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků), některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň. Některé maminky doporučují šalvějový čaj. Lze využít také éterické masážní oleje (Nobilis Tilia Jakoubek – obsahuje olej z heřmánku římského a levandule) nebo masážní gely (Citrovital – dentální gel pro děti obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera; Calgel – obsahuje místní znecitlivující a antiseptické látky, které tlumí bolest).

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Končetiny

Pro králíka domácího jsou také typické silné zadní končetiny, které mu slouží k rychlému pohybu a ke skokům. Díky těmto nohám dokáže také králík rychle kličkovat a zvládá různé „úhebné manévry“, aby setřásl nepřítele. Králík má na předních končetinách 5 prstů, na zadních končetinách jen 4 prsty. Králík má také kromě ostrých zoubků i ostré drápky, které se obvykle pravidelně sestřihují, aby králíkovi nepřekážely v chůzi.

Zdroj: Králík domácí

Příčiny skřípání zubů

  • Stres nebo napětí, které je často spojeno s úzkostí.
  • Hněv a frustrace, které byly delší dobu potlačovány.
  • Vadný skus nebo abnormality v zarovnání dolních a horních zubů.
  • Problémy se spánkem.
  • Skřípání zubů u dětí je způsobeno reakcí na bolest, která je zapříčiněná prořezáváním zoubků.
  • Skřípání zubů může být důsledkem určitých onemocnění – Parkinsonova choroba nebo Huntingtonova choroba.
  • Může jít o nežádoucí účinky vyvolané antidepresivy nebo jinými léky na ovlivnění psychického stavu.

Zdroj: Skřípání zubů

Zánět dásní u dětí

Zánět dásní u dětí bývá nejčastěji způsoben nedostatečnou zubní hygienou. Většina dětí si bohužel neumí čistit zuby správně. Zubní plak pak ulpívá v tenké vrstvě na povrchu zubů a dlouhodobé ulpívání zubního plaku vede ke vzniku zubního kamene. Zubní kámen následně dráždí okolí dásně a podporuje vznik infekce (teplota).

Zánět dásní by se rozhodně neměl podceňovat. Nejčastější příznakem je zarudnutí postižené dásně, posléze se dostavuje i zduření zaníceného místa, citlivost dásně na mechanické poškození – kartáček, jídlo a podobně. Často se vyskytuje i svědění. Typickým příznakem je poté krvácení dásní, ať už při čištění, nebo zubní kontrole, a nakonec i samovolné krvácení. Můžete se setkat i se zápachem z úst, případně se k zánětu dásní mohou připojit teploty a afty.

Léčba spočívá v pravidelném čištění zubů – to znamená naučit děti už od prvních zoubků používat pravidelně zubní kartáček, pro nejmenší „prsťáček“. Alternativou u malých dětí může být i čištění zoubků po jídle pomocí látkové plenky, kdy se jednotlivé zoubky otřou ve směru od kořene ke špičce.

Co s tím:

  • Nacvičit správnou techniku čištění, na internetu koluje spousta videí, která vám pomohou s nácvikem správné techniky.
  • Absolvovat pravidelné kontroly u zubaře, případně u dentálního hygienisty, a to nejlépe jednou za půl roku.
  • Dodržovat správnou výživu – dostatek neslazených tekutin, zeleniny, ovoce, tmavého chleba a bílkovin.
  • Používat homeopatika – slabý odvar šalvěje a heřmánku a další.
  • Při problému navštívit zubního lékaře, případně dentálního hygienistu, ti by měli celou situaci posoudit.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Kdy stříhat

Smrky se stříhají, než začne nový růst na jaře nebo během semidormantního období v polovině léta. Při prořezávání dodržujte obecný vzor větvení, aby byl zachován přirozený tvar. Mrtvé, nemocné nebo zlomené větve můžete odstranit kdykoliv. Se stříháním začněte koncem jara nebo začátkem léta, kdy začíná nový růst. To umožňuje zahojení řezů a vytvoření nových pupenů pro příští rok. Ve většině případů je selektivní prořezávání (jedna větev najednou) lepší než stříhání. Stříhání vytváří formální, geometrický tvar, který v krajině vypadá nepřirozeně a jeho údržba je náročnější, protože rostlina stále roste. Chcete-li zmenšit velikost větve, ustřihněte ji na boční větev nebo za viditelným spícím pupenem. To lze provést kdykoli.

Barva na zakrytí ran není nutná, protože smola rychle zacelí všechny rány.

Zdroj: Stříhání smrčku

Stříhání slivoní

Vyhněte se prořezávání v zimě, protože se zvyšuje riziko infekce stříbrným listovým onemocněním, na které jsou slivoně náchylné. Nejlepší dobou pro stříhání je obvykle jaro pro mladé stromy, případně léto pro již založené porosty.

Zdroj: Řez švestek

Jak na váček na dásni u dětí

Dětský chrup je křehký, a proto potřebuje speciální péči, díky níž budou zoubky dítěte krásné, zdravé a leskle bílé. Navíc jsou mléčné zuby základem pro zuby trvalé, a proto je péče o ně neméně důležitá. S péčí o dětské zoubky je potřeba začít co nejdříve. Mléčný chrup je pro dítě velmi významný, i když je pouze dočasný. Je důležité začít čistit už první zoubky u kojenců a batolat, aby se dětský chrup nekazil. K čištění zoubků malých dětí skvěle poslouží gumový zubní kartáček, který se navléká na prst a bezbolestně se dostane i do těch nejnepřístupnějších míst v dětské ústní dutině.

Pro čištění prvních zoubků u miminek není zapotřebí používat zubní pastu, stačí pouze vyčistit chrup kartáčkem pro odstranění zubního plaku. Zubní pasta se může začít používat až po dosažení 1 roku věku, ale dbejte na to, aby bylo použito pouze malé množství a aby byla pasta určena speciálně pro nejmenší děti. Vybírat můžete z past s fluorem i bez něj. Dětský chrup čistěte 2x denně, vždy ráno a večer po posledním jídle nebo po posledním sladkém nápoji. Větší děti začněte pozvolna učit, jak si mají správně čistit zuby, ale je potřeba si uvědomit, že děti jsou schopné správně provést čištění zubů většinou až po dosažení věku 6 let. Do té doby je správné pohyby pečlivě učte a vždy na ně při čistění zubů dohlédněte, aby byly zoubky čisté, bílé a zdravé.

I přes dostatečnou hygienu může dojít k výskytu kazu na základě konzumace nevhodných potravin. Hnisavý váček na dásni u dětí je pak možnou komplikací. Komplikace hlubokého kazu u dětských zubů, zasahující až do dřeně, lze řešit ošetřením kořenových kanálků, které ale vzhledem k anatomii dětského zubu a spolupráci dětí nemá příliš velkou úspěšnost, proto je často nutné přistoupit k odstranění dočasných zubů. Ponechání dočasného zubu s váčkem může vést k dalším komplikacím, proto je lepší takový zub odstranit. S věkem je třeba sledovat při preventivních kontrolách vývoj skusu, zda se zuby zařazují správně, jinak žádná komplikace nehrozí.

Zdroj: Váček na dásni - domácí léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP