Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROSTŘEDKY PROTI ZÁCPĚ

OBSAH

Olivový olej proti zácpě

Čistý olivový olej je více než jen zdravý a chutný tuk, ale může také pomoci se zmírněním zácpy. Tento olej stimuluje trávicí systém, který pomáhá s pohybem tlustého střeva. Pravidelné užívání olivového oleje tak předchází zácpě.

V dopoledních hodinách by měla být užita lžíce olivového oleje. Ideální je, aby byl konzumován na lačný žaludek. Olivový olej může být smíchán s citronovou šťávou, pokud chcete zlepšit jeho chuť. Citronová šťáva působí také sama o sobě jako přírodní prostředek proti zácpě.

Zdroj: Domácí projímadlo

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Prevence proti vším

Účinnou prevencí proti vším by měl být šampon s přídavkem tea trea oleje. Jeho vůně vši odpuzuje a přidává se i do řady odvšivovacích prostředků.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Olivový olej proti zácpě

Olivový olej má velmi lahodnou chuť, mimořádnou jemnost a nádherně voní. Každý odborník ocení velmi nízkou kyselost, která je 0,1–0,8 %. Neobsahuje cholesterol. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny (monokarboxylové kyseliny), které jsou základem pro tvorbu bílkovin. Dále obsahuje vitamín A a E (tokoferol) – vitamín rozpustný v tucích, který chrání buněčné membrány = slouží jako důležitý antioxidant (chrání před vznikem rakoviny a cévních chorob). Panenský olivový olej podporuje trávení a také se považuje za velmi dobré laxativum (projímadlo), které podporuje peristaltiku (pohyby – pročišťování) střev, jejich uvolnění a vyprazdňování při zácpě (o způsobu a míře dávkování za těchto okolností je možné se poradit).

Dávkování: Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje každé ráno nalačno jako vynikající přírodní projímadlo.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.

Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Na zácpu funguje správná životospráva!

Proti vzniku dlouhodobé zácpy můžeme bojovat také správnou životosprávou. Hlavním krokem bude vytvoření pravidelného denního režimu. Pak se naučit pít dostatek nesladkých a nealkoholických tekutin. Proti vzniku zácpy by se měly vypít dva litry vody denně. Při probíhající zácpě je třeba zvýšit příjem tekutin na tři až čtyři litry denně. Nedostatek vody bývá někdy hlavní a mnohdy i jedinou příčinou zácpy. Voda, kterou získáváme spolu s potravou, se z těla vylučuje močí, potem, ale také dechem, a samozřejmě i stolicí. Stolice obsahuje 80 až 90% vody a jen 10 až 20 % je sušina. Při nedostatku vody v těle, se potřebná voda odebírá ze střevního obsahu v tlustém střevě, čímž se stolice zahušťuje a už je zde začátek zácpy.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to budou hemoroidy na svém začátku. Stav se může zhoršit při zácpě a nebo při větší námaze. Abyste předešla velmi bolestivému záchvatu, tak doporučuji zajít za praktickým lékařem a on vám doporučí odborníka, který vás toho zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Čípky proti zácpě

Hlavním úkolem čípků (latinsky suppositoria) je mechanicky usnadnit proces vyprázdnění (obsah glycerinu), případně podpořit defekaci stimulací podslizničních nervových pletení. Čípky jsou různé velikosti (čípky na zácpu pro děti, čípky na vyprázdnění pro dospělé) a po rozbalení se zavádějí vždy do konečníku (takzvané rektální čípky) po lehkém zatlačení na stolici, a to nejlépe v mírném předklonu/podřepu. Jakkoliv čípek po zavedení prakticky okamžitě nutí k vyprázdnění, je třeba pro dosažení maxima jeho účinku několik desítek minut počkat ‒ v opačném případě se pouze vypudí netknutý čípek a zácpy se nezbavíte.

Zdroj: Projímadlo čípky

Potraviny jako přírodní projímadlo

Sušené švestky

Jsou úžasným lékem proti zácpě. Koupené si před konzumací umyjte, abyste odstranili oxid siřičitý, kterým mohou být ošetřené. Hrst švestek zapijte alespoň dvěma třemi sklenicemi vody. Naváže se na nestravitelnou vlákninu v nich, a tak zvětší jejich objem. Ze střevního obsahu se vytvoří větší měkčí masa, která nastartuje vyprazdňování.

Lněná semínka

Jednu až dvě lžíce semínek zamíchejte do jogurtu, později zapijte dvěma sklenicemi vody a pak už jen čekejte. Výsledek se dostaví. Prostředkem proti zácpě je i lžíce dýňového, slunečnicového či olivového oleje ráno nalačno. I v nich se nacházejí látky, které mohou střevy pohnout.

Voda z kysaného zelí

Kysané zelí i voda z něj přináší stejný účinek. Kyselé prostředí podráždí střevo, upraví mikroflóru a vše se v dobré obrátí.

Příklady potravin, které mohou působit jako přírodní projímadlo pro některé lidi:

  • avokádo
  • alkohol
  • mandle
  • aloe vera
  • jablečný mošt
  • kuřecí vývar
  • čokoláda
  • kokosový ořech
  • káva
  • pampeliška
  • sušené meruňky
  • fíky
  • hrozny
  • horký citronový čaj
  • lékořice
  • mango
  • melasa
  • olivy
  • papája
  • petržel
  • hrušky
  • ananas
  • švestky
  • rebarbora
  • sójové boby
  • kořeněná jídla
  • vlašské ořechy
  • řeřicha

Zdroj: Domácí projímadlo

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Ivičičová.

Dobrý den otče Pleskači,chtěla jsem Vás požádat o radu,které vaše produkty by se mi hodily ohledně mé chronické zácpě,co by mi rozpohybovalo střeva?????
Je to pro mě letitý veliký dyskonfort,mé velké nadýmání a následně se mi samozřejmě vytvořily i hemeroidy jsou nepříjemné a ztrpčují mi život.
Pohybu mám dost a pitný režim si myslím,že dodržuji-2 litry tekutin-neslazených.
Předem Vám ze srdce děkuji za Vaše rady Ivičičová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Cvičením na urychlení stolice

Každý pohyb slouží k podpoře vyměšování, proto je důležité cvičit! Při cvičení je třeba dbát na synchronizované dýchání, na polohu těla a na práci svalů. Každý cvik se opakuje pětkrát až desetkrát. Před zahájením cvičení proti zácpě je vhodné provést auto-masáž břicha. Tato automasáž břicha se provádí položením ruky na břicho, tam, kde začíná tlusté střevo (u slepého střeva), a prsty se provádí krouživé pohyby nad průběhem tlustého střeva. Výchozím bodem bude místo, kde je slepé střevo, odkud se půjde nahoru k játrům, pak do strany k žaludku a odtud dolů směrem k levé dolní končetině.
Po této automasáži můžeme zahájit cvičení proti zácpě. Cvičení začíná vleže na zádech s pokrčenými koleny. Pak následuje hluboký nádech a s výdechem se je třeba se snažit o to, přiblížit koleno jedné nohy co nejblíže k čelu a současně tlačit bederní část zad co nejvíce k podložce. Ti, kteří kvůli zdravotnímu stavu nemohou cvičit takto vleže, lze doporučit jednoduchý cvik ve stoje s oporou o židli. Hlavním úkolem tohoto cviku je zvedat střídavě levou a pravou dolní končetinu ohnutou v koleni směrem nahoru do výše boků nebo lépe až do výš prsou.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem JAK JIST PO OPERACI PISTELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Krcmova.

Jsem po operaci fisury v konecniku a nwvim, jak se ted stravovat, aby se rana brzy zahojila. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci píštěle je potřeba udržovat stolici v řídkém stavu, aby se předešlo zácpě, která by mohla roztahovat konečník a způsobovat otevírání rány a krvácení. Přírodním lékem na udržení řídké stolice je psyllium. Další alternativa je užívání hořčíku v dávce 2 krát denně 500 mg, to také způsobí řídkou stolici. Složení stravy není důležité - jezte na co budete mít chuť. Zůstaňte také v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak jist po operaci pistele

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Zemčáková.

Dobrý den! Náš kocour přinesl domů blechy, žádné pipety ani jiné prostředky nezabírají. Zdá se až teď obojek. Čím vystříkat byt, kdy téměř všechny prostředky jsou pro kočku toxické? Bio kill je na prostředí, ale nesmí se použít tam,kde se kočka pohybuje. Je tento prostředek toxický prokočku i když zaschne? Děkuji za radu. Zemčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Bio Kill obsahuje 2% emulzi permethrinu, a ten je pro kočky nebezpečný, jen když je tekutý. Po zaschnutí Bio Killu kočce nehrozí nebezpečí otravy.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě

Výživové poradenství

Výživové poradenství určené pro hypoglykemiky je v podstatě stejné jako pro diabetiky. Spočívá především v každodenním příjmu správných (čistých) tuků. Je potřeba se vyhýbat tepelně zpracovaným a přepalovaným tukům, margarínu. Doporučují se konopné oleje.

Zdroj: Přírodní prostředky proti hypoglykémii

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin určitě sama nevysazujte. Samovolné vysazení Warfarinu vás může ohrozit na životě. Pokud u současného lékaře nemůžete dosáhnout výměny Warfarinu za jiný lék, tak navštivte jiného lékaře. Jako pacient máte právo na vyšetření druhým lékařem. K dispozici jsou nové léky na ředění krve, které mají jiný mechanismus účinku než má Warfarin. Warfarin je skvělý lék, který za málo peněz dokáže prodloužit život tisícům lidí. Ale pokud jsou jeho vedlejší účinky příliš výrazné, tak má pacient nárok na alternativní lék. Blíže vám k tomu poví váš nový lékař, který vybere nejlepší náhradu za Warfarin právě pro vás.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

Děkuji.K

Zdroj: diskuze Přírodní prostředky na ředění krve

Přírodní prostředky proti kašli

  • Silným odvarem proti kašli je směs citrónové šťávy, medu a práškového zázvoru.
  • Dráždění v krku zmírní podávání vlažného bylinného čaje; ideální je například máta, heřmánek a zázvor.
  • Výborný je domácí sirup proti kašli vyrobený z medu a jablečného octa, smíchaný s drceným pepřem a zázvorem.
  • Pomáhá i koupel v horké vaně s přídavkem několika kapek eukalyptového oleje. Nechte dítě sedět ve vaně, aby inhalovalo páru z vany.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Poradí někdo,po asi 3týdenim užívání pozoruji,že mám problém s chozením na velkou stranu,kefír piju večer před spaním,děkuji,Jája

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ffff.

zkuste pití houby omezit a vyhledat si na netu které přírodní potraviny mají projímavé účinky, případně si přečtete co proti zácpě

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Přírodní prostředky na menstruační poruchy

Péči o menstruační potíže přirozeným způsobem je možné provést pomocí bylinných a domácích prostředků. Některé ženy používají léky proti bolesti, jiné pro úlevu zkoušejí různé domácí prostředky. Níže uvádíme některé z nich.

  • Petrželová šťáva je vhodná na menstruační poruchy. Šťáva se vyrábí pomocí petrželové šťávy s přidáním jiných rostlinných šťáv, mrkvové nebo okurkové. Vše smíchat ve stejném poměru.
  • Velmi účinné jsou i banánové květy, které jsou vhodné zejména pro ženy trpící menoragií.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Tipy

  • Než začnete používat opravné prostředky, měl by být váš obličej naprosto čistý. Pokožku si očistěte pomocí pleťové vody.
  • Chcete-li zabránit výskytu hnědých skvrn, používejte opalovací krém s obsahem oxidu zinečnatého nebo oxidu titaničitého.
  • Pokud vám přírodní prostředky nepomáhají, obraťte se na svého dermatologa. Lékař vám doporučí řešení léčby například pomocí chemického peelingu nebo laseru.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Prostředky proti krvácení z ucha

  • Tělo má v podstatě schopnost léčit se samo. To platí i pro prasklý ušní bubínek, který je hlavní příčinou krvácení z ucha. Hojení obvykle trvá několik týdnů, během této doby by si pacienti měli kontrolovat, zda mají zvukovod čistý a suchý. Když symptomy přetrvávají i po několika týdnech, je lepší se poradit s lékařem.
  • Je-li krvácení způsobeno infekcí v důsledku bakterií, pak jsou nejlepším lékem antibiotika. Ale je třeba vzít v úvahu, že antibiotika mají nežádoucí účinky.
  • Některé infekce, které způsobují krvácení z ucha, mohou být vyléčeny přírodními prostředky. To však platí pouze v prvotních fázích infekce. Jeden z nejvíce používaných přírodních prostředků je česnekový olej.
  • Ušní kapky a ústní kapky. Domácí ušní kapky mohou být použity při krvácení pouze tehdy, pokud není prasklý ušní bubínek. Pacienti si mohou tento lék vyrobit doma, budou potřebovat půl hrnku lihu a půl hrnku bílého octa, tuto směs přelijí do nádoby s kapátkem. Tento jednoduchý prostředek pomáhá s čištěním uší a odstraněním bakterií a plísní.

Zdroj: Prostředky proti krvácení z ucha

Potraviny proti zácpě

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy, například ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky. Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíce v sóje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže, jako plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí. Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve. Odvar nebo macerát z lněných semínek je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody. Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Také mák pomůže proti zácpě – snězte půl hrníčku až hrníček mletého nebo celého máku. Samozřejmě to neřeší příčinu zácpy, ale funguje to jako relativně rychlá pomoc.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Přírodní prostředky proti vším

Velmi účinné přírodní prostředky proti vším jsou následující:

  • jemný hřeben
  • nimbový olej
  • jablečný ocet
  • kokosový olej
  • česnek
  • tymián
  • éterické oleje

Přírodní přípravky bývají často šetrné k pokožce hlavy, ne vždy jsou však schopny zahubit všechny škůdce. Sáhnete-li po nějakém chemickém přípravku, například Diffusil, pak jistojistě zabijete všechny lezoucí vši a zpočátku budete mít na hlavě příjemný pocit, který se však v následujících dnech změní v palčivou svědivost, jež se utlumí vždy jen umytím vlasů šetrným šamponem nebo louhováním v odvaru z řepíku.

Další účinnou léčbou vší je jejich odstranění pomocí kovového hřebenu a kondicionéru. Tato léčba by se měla opakovat alespoň jednou týdně. Kondicionér působí podobně jako olej, protože zanechává vlasy mastné, vši se tak začnou pohybovat a jejich odstranění není tolik namáhavé. Posléze je důležité kvalitní vyčesání vlasů. Bílý ocet je rovněž doporučovaným prostřdkem pro odstranění vší. Je důležité, aby došlo k opláchnutí vlasů právě bílým octem. I po této aplikaci by mělo dojít k vyčesávání pomocí hřebenu, protože je důležité, aby všechny vši byly z vlasů odstraněny.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy

Bylinky na zácpu

Babské rady, jak urychlit stolici a jak na zácpu, nabízejí neobvyklou léčivku, strom s názvem krušina olšová (Frangula alnus). Z tohoto stromu je na zácpu účinná jeho kůra. Krušina sice roste běžně u nás, ale léčivou kůru z krušiny je lepší koupit v lékárně. Kůra z krušiny má totiž léčivé účinky jen po dlouhodobém skladování v délce jeden rok anebo po suchém zahřátí kůry na sto stupňů po dobu jedné hodiny. Celá rostlina krušiny je ve větším množství jedovatá, především její plody. Proto je potřeba dbát na přesné dávkování a krušinu používat jen krátkodobě! Kůra z krušiny se dá proti zácpě použít samostatně anebo i jako součást čajové směsi.

Chronická zácpa recept na čaj

Smícháme 5 dílů kůry z krušiny, 3 díly nati zlatobýlu, 2 díly nati lnice, 2 díly květu černého bezu a 2 díly plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi rozmícháme v 1 litru studené vody a necháme přes noc stát. Ráno to pak přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pomalou vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně (ráno a večer) polovinu hrnku. Tuto léčivou kůru provozujeme po dobu několik dní.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP