Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROTI LUPENCE

OBSAH

Použití ptačince

Ptačinec se používá pro:

  • čištění krve;
  • chlazení pokožky;
  • podporu menstruace;
  • podporu kojení;
  • zmírnění svědění;
  • vaření.

Ptačinec se používá proti:

  • kašli;
  • bronchitidě;
  • onemocnění plic;
  • jaterní horečce;
  • nadýmání;
  • zácpě;
  • hemoroidům;
  • artritidě;
  • revmatismu;
  • dně;
  • renální insuficienci;
  • očnímu zánětu;
  • kožním problémům;
  • ekzému;
  • psoriáze (lupénce);
  • vředům;
  • bércovým vředům;
  • špatně se hojícím ranám;
  • pohmožděninám;
  • řezným ranám.

Ptačinec obsahuje vitamíny, saponiny, flavonoidy, kumariny, minerály, kyselinu šťavelovou, zinek a esenciální oleje. Nejčastěji se trhá na jaře a v létě, ale je možné ho sklízet po celý rok.

Zdroj: Ptačinec

Diskuze

V diskuzi LUPENKA A DEPILACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

ahoj poradi nekdo depilaci nohou pri rozsahle lupence?dik za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Brendl.

Dobrý den.Na celém těle mám jediné místo,kde se mi vytvořila asi lupénka a zrovna na šourku.Svědí to jako svině a loupí se střední lupínky.Mažu to všemi možnými mastěmi a ty občas pomůžou a po té se to zase rozjede.Prosím někoho,kdo s tím má zkušenost,aby mi poradil.Moc děkuju.

Zdroj: diskuze Lupenka a depilace

Arganový olej proti lupénce a na akné

S příchodem nových technologií, se dnes organický arganový olej extrahuje za použití hi-tech strojů, které snižují náročnost procesu extrahování. Extrahovaný arganový olej se používá jako olej na smažení, nebo jako přísada do kosmetických produktů a léků. Existuje mnoho kosmetických výrobků, které využívají organický arganový olej jako svou hlavní složku. Dále sem také patří masážní oleje, tělová mýdla, šampony a koupelové přípravky, které arganový olej někdy také obsahují. Na internetu je mnoho pozitivních recenzí produktů s organickým arganovým olejem a jejich uživatelé si pochvalují používání tohoto oleje. Jedna z recenzí tvrdí, že organický arganový olej je vynikající domácí lék na léčbu kožních onemocnění, jako je lupénka a akné.
 

Zdroj: Organický arganový olej

Diskuze

V diskuzi LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ahojte chci se vás tady zeptat jestli nevíte o nějakém dobrém gelu, mastičce, prášku nebo čemkoliv co pomáhá při lupence... mám pocit že už jsem zkoušela všechno a nic mi nezabralo :/ děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

pro Adéla: a zkoušela jsi už mastičky z tuku pštrosa? Zkus tuhle www.topleky.cz/zbozi… já jsem si jí koupila a mnohem víc se mi to zlepšilo, takže to stojí za to ;) tak třeba pro inspiraci nebo na zkoušku ti pomůže ;)

Zdroj: diskuze Léčba lupenky diskuse

Jak léčit infekci při lupénce?

Pokud budou odstraněny šupiny z lupénky na hlavě, tak může dojít k infekci. Dokonce mohou být nakaženy i lymfatické uzliny, které budou šířit infekci. Lékař vám může předepsat antimikrobiální léčbu na tento problém.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHRADA ZAK LÉK ANAVENOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, já jsem se neptala ostatních, aby mně to řekli, ale ptala jsem se Vás, tak bych si představovala slušnou odpověď, jsem vředařka, a myslím si, že mně odpoví lékárník, nebo PhDr., který lék nepůsobí potíže se žaludkem, nebo nedělá potíže při lupence a různých vyrážkách, nebo průjmu. S pozdravem Jarmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určení správného léčivého prostředku bude vyžadovat širší dialog, proto byste se měla obrátit přímo na pracovníka své oblíbené lékárny. Vezměte s sebou seznam všech léků a doplňků stravy, které užíváte a poraďte s některým ze sympatických lékárníků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhrada zak lék Anavenol

Použití pupalkového oleje

Použití pupalkového oleje je opravdu mnohostranné. Může být jak vnitřní, tak vnější. Při vnitřním užití olej působí protizánětlivě na klouby, udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a omezuje tvorbu křečových žil, působí proti zánětům očních víček, slzení a pálení očí, pozitivně ovlivňuje činnost jater, urychluje spalování tuků a zamezuje jejich ukládání, snižuje riziko infarktu, celkové zvyšuje obranyschopnost organismu a posiluje jeho odolnost proti stresu. Ženám dále pomáhá při bolestivé menstruaci, zmírňuje premenstruační syndrom, příznivě působí v klimakteriu, kdy obnovuje hormonální rovnováhu. Posiluje ženskou energii a zlepšuje intimní život žen.

Při vnějším použití zklidňuje podrážděnou, suchou a citlivou pleť, je účinný při akné, lupence a nejrůznějších ekzémech. Ošetřuje zralou pleť a napomáhá udržení její elasticity. Výborně regeneruje pokožku po zhojených popáleninách. Posiluje vlasy a nehty, navrací jim lesk a pružnost.

Zdroj: Jak použít pupalkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA PSORIÁZA, LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně článku k lupénce. Trpím touto kožní nemocí asi tři roky a běžné léky mi nezabírají. Můžu zkusit tyto doporučené doplňky? Jak dlouho je musím užívat? Je jich poměrně hodně, můžete mi říct, kolik to zhruba bude stát? Děkuji. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte opouštět klasickou léčku přípravky, které vám předepsal lékař. Naopak, používejte je dále, ale uvedené přípravky z článku k nim prostě zařaďte. Pokud potíže ustoupí, můžete od léků upustit a používat jen tuto kombinaci látek. Důležité je, aby jste užívala všechno v předepsaných dávkách. Je to ověřená kombinace čistě přírodních látek, která byla podrobena výzkumu po dobu několika let.
Je možné, že se Vám lupénku podaří potlačit úplně, nebo ji udržíte pod kontrolou. V tom druhém případě, budete muset užívat přípravky do konce života, ale záleží jen na vás, jak moc s tím chcete bojovat. Otázka ceny je také čistě na vás, protože mnoho z doporučených látek se dá v akci koupit za sníženou cenu. Můžete nemoc kontrolovat, nebo ji prostě mít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Účinky a použití

Konopné masti jsou skvělým pomocníkem při mnoha kožních problémech, jako jsou alergické reakce na bodnutí hmyzem, na potraviny a podobně. Konopné masti pomáhají rovněž při léčbě s různými druhy ekzému, při lupénce. Masti lze použít i při drobných spáleninách či na malé ranky. Používají je také mladí lidé při problémech s akné – konopná mast pleť zbavuje nečistot a pleť se stává hladší. Výrazným pomocníkem je konopná mast pro ty, kdo často trpí opary, zde jsou ještě účinnější konopné masti s bylinkami. Starším lidem pak konopné masti hojí bércové vředy a tlumí problémy s křečovými žilami, artritidou a revmatismem. Pro sportem aktivní lidi je pak vhodná konopná mast Chilli, která namožené svalstvo díky obsahu chilli rychleji zregeneruje. Konopná mast či konopná mast s bylinkami působí proti stárnutí pleti, pleť regeneruje a hydratuje. Konopná mast se včelím voskem je výrazným pomocníkem na slunce opálenou či spálenou pokožku. Konopná mast s dubovou kůrou je pak skvělým a osvědčeným produktem pro pomoc s hemoroidy.

Zdroj: Konopná mast

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Jak se pozná lupénka ve vlasech?

Někteří pacienti mají různě těžké projevy svědění, a u většiny z nich lupénka ve vlasech může způsobit různé nepříjemné pocity, jako je sucho, napětí nebo bolesti. Někdy pacienti pociťují vypadávání vlasů kolem postiženého místa. Diagnóza je obvykle snadná. Často se objevují červené skvrny s ostrými okraji a prominentními stříbrnými šupinami, které jsou poměrně charakteristické. Podobně jako lupénka se projevují také lupy, šupinatý ekzém a na vlasové pokožce plísňová infekce, která se může zdát laickému oku podobná lupénce. Tyto nemoci lze snadno vyloučit pomocí lékařského posudku a vyšetření.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Ale to tak není. Ono u obou nemocí záleží na tom v jakém jsi stadiu. Lupénka může probíhat zcela mírně, stejně tak Crohn v některých případech bývá zcela kontrolován prášky. Ovšem v případě, že se obě nemoce rozběhnou do těch vážných stádií, je to skutečně mnohem horší. Tak potom v těch vážných případech se nasazuje biologická léčba. Ale nemůžeš srovnávat velmi vážně rozvinutého Crohna (což byly zřejmě ty případy, které jsi viděla na internetu) oproti lupénce, která třeba v tvém případě tak vážná není. Já chodím na léčbu a viděl jsem psoriatiky, kterým už šlo skutečně o život (a to nemluvím o jeho kvalitě).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Morbus Crohn

Svědění ovlivňující tříselnou oblast

Tinea cruris

Je dermatofytická infekce způsobující svědění a podráždění v oblasti třísel, postihuje zejména muže. Tato vyrážka je zapříčiněna pocením a těsným oblečením. Někdy se v záhybech kůže může objevit zarudlá vyrážka se šupinami, která se šíří plošně dále.

Kandidóza

Kandidóza je kvasinková infekce, která se objevuje u obou pohlaví. U žen se objevuje v oblasti pochvy a způsobuje výtok spojený s pálením nebo intenzivním svěděním. U mužů bývá spojena s infekcí „glans penis“, která je prvotním příznakem onemocněním cukrovkou. Kandidóza může být způsobena nejen pohlavním stykem s nakaženou osobou, ale i užíváním antibiotik, které narušují střevní bakteriální flóru. Kvasinková infekce způsobuje podráždění, pálení, svědění a bolest v oblasti třísel. Těhotné ženy mohou být ke kandidóze náchylnější.

Psoriáza

Psoriáza je chronické kožní onemocnění vyznačující se zarudlou a svraštělou kůží se stříbrnými šupinami. Tyto šupiny se objevují na kolenou, loktech, spodní části zad a na pokožce hlavy. Lupénka se může objevit i v rozkroku, zejména v oblasti třísel, protože se jí lépe daří na vlhkých místech, kde vytváří červené skvrny se šupinami.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida rovněž zasahuje třísla a je podobná lupénce (psoriáze).

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Léčivé účinky lopuchu

Lopuch je považován za jeden z nejlepších přírodních čističů krve. Jeho sušené kořeny, vykopané v prvním roce, jsou nejlepším léčebným zdrojem. K léčebným účelům se také mohou použít plody a listy lopuchu. Odvar z kořene lopuchu se používá k pročištění krve, proti kurdějím, vředům, revmatickým onemocněním, šupinatění kůže. Obklady z listů slouží proti modřinám a otokům. Výluh z listů lopuchu je vhodný při poruchách trávení. Tinkturu, silici nebo extrakt ze semen lopuchu lze použít zevně, a to při ekzémech, lupénce i hemoroidech. Dále se lopuch používá při vypadávání vlasů nebo při nadměrném výskytu lupů a při svědění pokožky hlavy. V Číně se lopuch využívá k léčbě impotence a neplodnosti.

Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, a to na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku vegetace rostliny ještě před rašením listů, maximálně na podzim druhého roku. Později už kořeny zdřevnatí a nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen jadrný, takzvaný mastný, na rozdíl od dřevnatého. Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají. Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá, s nasládle hořkou chutí. Při dobrém uložení vydrží i více let. Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.

Zdroj: Lopuch obecný

Saloxyl

Saloxyl je mast určená pro zevní použití. Hlavními účinnými látkami jsou kyselina salicylová a ichtamol. Kyselina salicylová působí protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně mírní bolest a svědění v místě zánětu; napomáhá odlučování strupů, šupin, odumřelé tkáně a zrohovatělé kůže; usnadňuje pronikání dalších účinných látek do kůže. Kyselina salicylová se snadno vstřebává i do neporušené kůže a vylučuje se potom močí. Ichtamol působí rovněž protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně zlepšuje kožní prokrvení, tlumí svědění a snižuje tvorbu kožního mazu (působí antiseboroicky). Ostatní účinné látky působí slabě dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek. Saloxyl používají dospělí a děti starší 12 let k místní léčbě při infekčních a hnisavých kožních onemocněních, při plísňových onemocněních a při lupénce (k odstranění velkého nánosu šupin).

Výrobce: Herbacos-Bofarma, s. r. o., Pardubice, ČR.

Složení (účinné látky ve 30 g masti): ichthammolum − 2,7 g, acidum salicylicum − 3 g.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Účinky kokosového oleje

Za studena lisovaný kokosový olej má protizánětlivé účinky a komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému, působí i proti nádorům. Polovinu mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, která má baktericidní a antivirotické účinky (bojuje například proti: Helicobacter pylori, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Shigella sonnei a Escherichia coli) a působí i proti zubnímu kazu. Dále je vhodné vnitřní užívání za studena lisovaného kokosového oleje při přemnožení kvasinek v organismu (moučnivky a dalších), a to kvůli účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové, kyseliny myristové a zmíněné kyseliny laurové, které se v něm nacházejí. Za studena lisovaný kokosový olej obsahuje také polyfenoly a antioxidanty a zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku. Čistý bio kokosový olej vtíraný do pokožky působí proti infekcím kůže, lupence či ekzémům a hojí rány i strie.

Používání kokosového oleje je též báječný přirozený způsob, jak mít vlasy jemné, zářivé a zdravé.

Kokosový olej má rovněž blahodárné účinky na zuby, a sice antiseptické a bělicí. Naneste trochu oleje na prst a potřete jím vyčištěné zuby. Tuto proceduru provádějte pravidelně.

Jak bylo již řečeno, za studena lisovaný kokosový olej je vhodné užívat při přemnožení kvasinek v organismu. Kokosový panenský olej totiž obsahuje asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprinová, kaprylová a myristová a všechny tyto kyseliny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek. Ty jsou pak snadno zneškodněny bílými krvinkami.

Díky tomu, že olej nezanechává na pokožce mastný film a kůže ho absorbuje beze zbytku, se z kokosového oleje stává ideální náhražka pleťového nebo očního krému, tělového mléka a podobně. Při pravidelném používání olej pozoruhodně rychle vyhlazuje jemné vrásky hlavně kolem očí a nechává pleť hydratovanou a jemnou. Oproti jiným druhům olejů není nutné aplikovat kokosový olej na vlhkou pokožku. Kokosový olej se vstřebává poměrně rychle a kůže tak zůstává promaštěná, vyživená, příjemně hydratovaná, ale paradoxně nemastná na dotek.

Zdroj: Použití kokosového oleje

Použití propolisu

Propolis je látka, která má celou řadu účinků, jichž se využívá především v kosmetice a lékařství. Můžeme ho užívat nebo aplikovat ve formě tablet a čípků, propolisových sprejů, tinktur, emulzí a mastí, lze jej smíchat s medem. Vyrábí se i propolisová kosmetika – mýdlo, šampóny, krémy. Propolis lze indikovat u infekcí močových cest a močového měchýře, infekcí zažívacího traktu, infekcí ledvin, plísňových onemocnění, akné, při vypadávání vlasů, tuberkulóze, hemoroidech, akné, zánětu nosohltanu, ekzémech, štítné žláze, proleženinách, popáleninách, lupénce, oděrkách a oparech.

Je však důležité upozornit, že propolis může u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce, proto je vhodné před užitím jakéhokoliv přípravku s propolisem provést krátkou kontaktní zkoušku. Zkouška se provádí tak, že zápěstí potřeme ředěnou propolisovou tinkturou a za den až dva test opakujeme. Pokud nenastane reakce, například zčervenání nebo se neobjeví pupínky, můžeme propolis použít. Užívání propolisu a přípravků s propolisem by se měli vyhýbat pacienti se závažným srdečním onemocněním a těhotné ženy.

Zdroj: Propolis

Octový versus octanový zabal

Octan jako takový má stahující, svíravý a lehce chladivý účinek, tlumí pocení. Působí také protisvědivě a má mírné dezinfekční účinky. Takto ovšem působí jen na místě aplikace a není zde jistota, zda by celkově snížil horečku. Dříve se octanový zábal používal při otoku kotníku. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Více se dozvíte zde.

Kdy zábaly nedávat:

  • Když má nemocný studené končetiny, zimnici nebo studenou, takzvanou „husí“ kůži obecně.
  • Při různých kožních nemocech – infekcích, ekzémech, lupénce a podobně.
  • Starší lidé obecně by měli zábal konzultovat s lékařem.
  • Nevhodný je také například pro kardiaky nebo epileptiky.

Doporučení

Pokud máte horečku, nemusíte se shánět po ručnících ani houbě, ale budete potřebovat o to více vody. Horečka se dá dobře snížit koupelí. Do vany se napustí voda o dva stupně chladnější, než má pacient teplotu – studenější voda by byla nepříjemná. Postupně pak můžeme připouštět chladnou vodu tak, aby měla teplotu kolem třiceti stupňů. Nepoužíváme ale nikdy vodu studenou!

Neochlazujte tělo déle než pět až deset minut. Dospělý nemocný se do ní může ponořit na deset až patnáct minut. U dětí má být ve vaně přibližně maximálně pět centimetrů vody a dítěti se vodou polévají trup a končetiny.

Jestli máte raději sprchu než koupele, vsaďte na ni i při nemoci. Dospělému je sprcha obvykle i příjemnější než jakýkoliv zábal. Teplotu vody si nemocný může stejně jako při koupeli sám regulovat podle toho, jak studenou vodu ještě zvládne. Délka sprchování by ale podle odborníka neměla přesáhnout čtvrt hodiny. U dětí od čtyř let stačí maximálně čtyři minuty.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Účinky

Masáž vlasové pokožky příznivě působí na kvalitu a růst vlasů, podporuje přísun výživných látek a kyslíku do vlasového folikulu. Mezi hlavní výhody masáží vlasové pokožky patří:

  • zlepšení krevního oběhu a lymfatického systému vlasové pokožky;
  • urychlení metabolické výměny;
  • obnovení psychofyzické rovnováhy vlasové pokožky;
  • uvolnění napětí a stresu;
  • relaxace a navození fyzické a mentální pohody.

Pravidelnou a správně provedenou masáží se výrazně zlepší vitalita vlasové pokožky, která je nezbytná pro povzbuzení růstu vlasů. Vlasy budou hustší, kvalitnější a lesklejší. Účinek masáže vlasové pokožky lze navíc podpořit pomocí vlasového tonika či lotionu. Vlasové vody, tonika nebo lotiony jsou obohaceny o aktivní látky, které řeší specifické problémy vlasů a vlasové pokožky, jako je nadměrné vypadávání vlasů, nadměrná produkce kožního mazu, suché nebo mastné vlasy.

Masáže není vhodné provádět v případě výskytu infekčního onemocnění či horečky, vysokého nebo velmi nízkého krevního tlaku, lokální infekce či zánětu, při nádorových onemocněních, při lupénce nebo při otevřených ranách.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Domácí rady na lupénku ve vlasech

Udržujte kůži dobře hydratovanou a vláčnou, zmírníte tím svědění i šupinatění. Neškrábejte kůži a nesnažte se šupiny násilně odstraňovat, tím se lupénka aktivuje. Než se vypravíte k lékaři, můžete už začít s podpůrnou léčbou. Prospěšné a oblíbené jsou léčebné koupele a promazávací masti – přinesou úlevu od svědění, sníží nánosy šupin, ale málokdy jsou dostatečně silné, aby samotné vedly ke zhojení psoriázy. Jde tedy jen o podpůrnou léčbu, která je volně prodejná v lékárnách. K mytí kůže v období klidu se doporučují jemná tekutá mýdla (syndety), v období postižení kůže mycí a koupelová emoliencia. Jedná se o speciální olejové přípravky, které kůži nejen umyjí, ale i promastí a zklidní.

Dieta:

Kromě alkoholu a kouření neexistují jednoznačné důkazy o škodlivosti určitých potravin vzhledem k lupénce. Většina doporučení se kryje se zásadami zdravé racionální výživy, pokud chcete zkusit přísnější doporučení, tak postupujte jako u jaterní diety.

Domácí rady:

  • rybí tuk (omega 3 a 6 mastné kyseliny)
  • vitamin C
  • měsíček lékařský
  • vitaminy skupiny B
  • vitamin E
  • selen
  • aloe vera šťáva

Vhodné potraviny:

  • zelenina
  • ovoce
  • semínka slunečnicová, dýňová, sezamová či lněná
  • ryby (makrela, sardinky, tuňák, losos a sleď)

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Léčivé účinky

Afrikán je jedlý a není jedovatý. Působí proti plísním a antisepticky, pomáhá vypuzovat střevní parazity a odpuzovat hmyz. Jeho výrazné močopudné účinky se osvědčují zejména při zánětech močového měchýře, močové trubice, při anurii (zástavě močení) a redukci otoků. Aksamitník urychluje nástup menstruace, vyvolává pocení, uplatňuje se při trávicích a dýchacích potížích, velmi příznivě působí na játra a podporuje vylučování žluči. Využívá se při kožních onemocněních, především při lupénce a plísních.

Psychika: Sedativní účinky afrikánu se osvědčily při nervozitě, podrážděnosti, poruchách soustředění, bolestech hlavy či problémech se spánkem.

Jak již bylo uvedeno, afrikány jsou jedlé. Květy se díky zajímavě nahořklé chuti již tisíce let využívají v kulinářství, zejména jako přídavek do osvěžujících nápojů, salátů, pokrmů z těstovin nebo ryb. Podobné uplatnění má i afrikánová silice. Okvětní lístky aksamitníku jsou bohaté na oranžovo-žluté karotenoidy, proto se s oblibou používají jako potravinářské barvivo (INS-číslo E161b).

Často dochází k záměně aksamitníku s měsíčkem, protože se v angličtině pro obě rostliny někdy používá stejné označení "marigold", měsíček se však ve formě silic nepoužívá.

Afrikán Tagetes minuta (Khakibush nebo Huacatay), původem z Jižní Ameriky, se používá jako zdroj esenciálního oleje pro voňavkářský průmysl, známý jako tagette, a jako příchuť v potravinách a tabákovém průmyslu v Jižní Africe, kde je tento druh také užitečný jako pionýrská rostlina v rekultivaci narušených pozemků.

Afrikán Tagetes lucida z Mexika je nízký keřík. Používá se jako koření, které je pro svou nasládlou anýzovou chuť vhodné do omáček, polévek a kuřecí pečeně. Nálev z celé rostliny se pije při bolestech břicha nebo se přidává do koupele při revmatických onemocněních. Čaj má tišící účinky na žaludek a nervový systém, vhodný je při kocovině či lehké migréně. Jde o lehké psychedelikum - silný čaj způsobuje při zavřených očích vize podobné účinku peyotlu a lehkou euforii. Mexičtí Huicholové používali aksamitník jako obřadní drogu a kouřili jej ve směsi se selským tabákem.

Zdroj: Afrikán

Bylinkami proti horečce

Můžete využít černý bez nebo lípu srdčitou.

Dvě čajové lžičky sušených květů bezu (nebo lípy) se spaří se¼ l vody a 10 minut nechá vylouhovat. Pro vypocení stačí vypít dva šálky horkého čaje.

Obě bylinky můžete koupit v lékárně jako sypaný čaj.

Zdroj: Zábaly proti horečce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP