Pro přenos salmonely je riziková konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec (volské oko, vejce naměkko, na hniličku) či masa (salámy, sekaná, uzené). Dále se může bakterie uchytit například i na noži, kterým bylo maso krájeno, a je-li později tímto nožem krájena potravina, která neprojde tepelnou úpravou (například zelenina na salát), může se salmonela dostat do těla i touto cestou. Stejně tak může posloužit jiné nádobí (prkénko, obracečka).
Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní měsíce. Jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin v teplém počasí, jednak kvůli grilování, kterému lidé holdují především v teplých obdobích, a v neposlední řadě kvůli turistice, která souvisí s ochutnáváním jiných (často právě rizikových) pokrmů a také s nižší hygienou při přípravě stravy (tábory, kempování). Uchycení bakterie v těle nahrávají také stavy, při nichž na přijímanou potravu působí málo kyselých žaludečních šťáv – chronický zánět žaludku (gastritida), stav po odstranění žaludku (gastrektomii) nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci kyselých žaludečních šťáv).
K přenosu někdy mohou posloužit mouchy či hlodavci. Jelikož se salmonely vyskytují ve stolici nemocného, stačí, aby moucha usedla na takovýto exkrement a pak na jídlo, které již nebude tepelně upravováno. Bakterie se mohou ukrývat ve žlučníku jedince, který se tak stává trvalým přenašečem choroby.
V naší poradně s názvem WWW LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martaaura.
Dobry den manžel dostal v zaři lupenku,a průběh byl docela normalni,nyni se stav z tydne na tyden tak zhoršil,že musi byt hospital.do nemocnice,Chci se zeptat zda ma na tuto nemoc vliv leku?Manžel ma 10 let parkinsonovou nemoc , ma 52 let.
Děkuji moc p.Vesela
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Marto, lupénka je vlastně takový kožní projev nadměrné tvorby kožních buněk, které se vlivem dorůstání neustále nových odlupují a tvoří tak ložiska čerstvé růžové kůže. Její průběh bývá v cyklech, kdy na jaře a na podzim má nejtěžší průběh. Možná, že je to i hlavní důvod aktuálního zhoršení stavu Vašeho manžela. Pokud je hospitalizován s těžkým průběhem lupénky, tak v první řadě konzultujte jeho stav s tamním ošetřujícím lékařem a důvěřujte mu. Až se manželův stav zlepší, tak si naplánujte prodloužený víkend na sever Itálie, kde vzužijte blahodárné účinky mořské vody a sluníčka. Do těchto míst se pohdlně dostanete autem a za osm hodin jízdy jste u moře. Určitě to prospěje jemu i Vám.
Při přípravě jídla doma dodržujte pokyny k čištění, k oddělenému skladování, vaření a chlazení. Tyto kroky mohou pomoci udržet vás a vaši rodinu v bezpečí před infekcí salmonelou a jinými druhy otravy jídlem.
1. Čistota aneb jak zničit bakterie salmonely
Umyjte si ruce mýdlem a čistou tekoucí vodou po dobu nejméně 20 sekund před a po manipulaci s potravinami, zejména poté, co se dotknete syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže (jako kuřecí a krůtí), mořských plodů nebo jejich šťáv.
Nádobí, prkénka, nádobí a pracovní desky, ale povrchy ovoce a zeleniny omyjte tímto způsobem: nejdříve proveďte očištění běžným přípravkem na nádobí společně s mechanickým drhnutím a poté očištěný povrch dezinfikujte SAVEM. Tímto způsobem lze bezpečně zničit bakterie salmonely [1]. Takto čistěte ty povrchy, které se dotkly syrových nebo nedovařených vajec, masa, drůbeže, mořských plodů nebo jejich šťáv, případně mohou být kontaminovány špinavími rukami.
Před vařením nemyjte syrovou drůbež, maso nebo mořské plody. Mytí může rozšířit choroboplodné zárodky na jiné potraviny, nádobí a povrchy na kuchyňské lince.
2. Oddělené skladování
Syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce uchovávejte odděleně od ostatních potravin ve svém nákupním košíku i v lednici. Vejce uchovávejte v původní krabičce a skladujte je v hlavní části chladničky, nikoli ve dveřích.
Syrové maso, drůbež a mořské plody uchovávejte odděleně od potravin připravených k přímé spotřebě, jako jsou saláty a lahůdky.
Používejte samostatná prkénka a talíře pro syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce.
Nikdy nepokládejte vařené jídlo na talíř, na kterém byla dříve syrová nebo nedovařená vejce, maso, drůbež, mořské plody nebo jejich šťávy.
3. Bezpečné vaření
Použijte potravinářský teploměr, abyste se ujistili, že rizikové potraviny jsou uvařeny na bezpečnou vnitřní teplotu:
63 °C pro hovězí, vepřové, uzené, telecí a jehněčí maso (poté nechte maso 3 minuty odpočinout, než budete krájet nebo jíst).
63 °C pro ryby s ploutvemi (nebo vařte, dokud není maso neprůhledné a snadno se odděluje vidličkou).
71 °C pro mleté hovězí maso, mleté vepřové maso, mleté telecí maso a mleté jehněčí maso.
71 °C pro vaječná jídla, která neobsahují maso ani drůbež.
74 °C pro vaječná jídla, která obsahují maso nebo drůbež.
74 °C pro drůbež (kuře, krůta, kachna), včetně mletého kuřete a mletého krůtího masa.
Ve svém příspěvku DROŽDÍ JAKO LÉK: UPOZORNĚNÍ V COVIDOVÉ DOBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pete Petan.
Upozornění: Užíval jsem mimo jiné přes 5 roků dlouhodobě kostku droždí denně. Přínosem bylo pro mne zajištění dostatku vitaminů B a snížení bolestivosti zad, mám diagnostikovánu 25 let polyneuropatii dolních končetin a jsem 20 let diabetikem 2 typu, dostávám mimo léků injekce Milgamma týdně přes 10 let, nyní jsem už 3 roky na inzulinu, 77 let, diabates v mém rodě je dědičná! Před 1,5 rokem jsem dostal přes okamžitou předběžnou ochranu antibiotikem a Isoprinosinem velmi těžký průběh covidu, 15 dní pobyt na JIP (nové antibiotikum, kortikoidy, kyslík až 7,5 l/min bez masky, a dalších 15 dní doma na kyslíku 2 l/min. Po následných dvou očkováních proti covidu jsem v červenci a srpnu byl testován v Brně na protilátky, 1.test výsledek 2.7.2021 protilátky 89,4% P, IgM 0 N, IgG 0 N, manželka rovněž po covidu a dvou očkováních ve stejné době jako já s lehčím průběhem covidu měla hodnoty IgM a IgG obě větší než 20, droždí neužívala, očkována a testována byla ve stejné době jako já. Týden jsem pátral a na internetu jsem zjistil, ze droždí je ve střevech velmi agresivní, střevní mikrofloru a mikrobiom silně mění, přestal jsem droždí hned užívat a hodnoty výsledeky 2.testu 16.8.2021 byl: protilátky 81,3% P, IgM 0,2 N, IgG 20,4 N.
Moje otázky mi nebyly nikde nikým zatím zodpovězeny:
1. Mohl být můj průběh covidu mnohem těžší díky droždí, u kterého jsem měl hodnoty IgG a IgM zřejmě v čase nákazy nulové?
2. Jaký význam pro odolnost na vznik nákazy nejen u covidu má test těchto protilátek zejména u lidí, kteří obecně nemají problémy s imunitou?
Droždí už proto nekonzumuji, považuji jeho účinek za sporný.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pete Petan.
Při mytí rukou dochází k mechanickému, ale i chemickému odstranění nečistot a také k odstranění přechodné mikroflóry z rukou. K mytí rukou se používá voda a nejčastěji mýdlo nebo jiný mycí prostředek.
Na našich rukou se nachází velké množství bakterií a dalších mikroorganismů, kterých se pouhým umytím rukou vodou a mýdlem nezbavíme. Pro úplné odstranění bakterií je nutné ruce vydezinfikovat. Mýt si ruce je důležité, ale jejich spláchnutí pod tekoucí vodou nestačí. Seznamte se tedy se správným postupem hygieny rukou.
Nejdřív sundejte šperky, hodinky. Pod jejich plochou se rády drží bakterie. Bez nich si můžete ruce v pohodlí omýt až k předloktí. Opláchněte ruce důkladně teplou vodou. Naneste mýdlo (nejlépe tekuté, na tuhých mýdlech, především na veřejných toaletách, mohou přežívat bakterie) velmi důkladně po celé ploše dlaní a začněte třít dlaněmi o sebe. Postupně omývejte prsty a hřbety dlaní, nezapomeňte na bříška prstů, meziprstní plochy. Místem, které je velmi rizikové a zapomíná se na něj, je prostor pod nehty. Ideálně k důkladné hygieně poslouží malý ruční kartáček. Minimálně po 20 vteřinách čištění opláchněte mýdlo z rukou. Pro osušení používejte pouze vlastní ručník nebo jednorázové papírové utěrky. Výzkumy zjistily, že používáním horkovzdušných sušičů (ty by měly být zapnuty alespoň po dobu 30 sekund) se mohou bakterie šířit do značné vzdálenosti (až do 2 metrů).
Na cestách je dobré mít po ruce antibakteriální ubrousky nebo gel. Stačí si ruce očistit ubrouskem nebo vetřít gel a budete mít okamžitě ruce čisté i suché. Tyto produkty ničí bakterie a choroboplodné zárodky.
Mezi nejčastější nemoci špinavých rukou patří žloutenka, salmonela, nemoci přenosné ze zvířete na člověka (listerióza, toxoplazmóza, škrkavky, roupy), bacilární úplavice, opary, plísně.
Důvodů, proč lidé při mytí rukou nepoužívají mýdlo, je hned několik. Mezi nejčastější patří zapomnětlivost, lenost, nechuť dotýkat se špinavého tuhého mýdla a podle některých respondentů i výmluva na nedostatek času.
Odborníci se shodují, že za výše jmenovanými argumenty, je však možné hledat především špatné hygienické návyky z dětství. Pokud má někdo ruce viditelně špinavé, obvykle si je jde automaticky umýt. Podstatně méně lidí si umývá ruce po návratu domů z venku, a to i přesto, že se cestou dotýkali různých předmětů, jako jsou madla nákupních košíků, držadla v MHD nebo i obyčejné dopisní schránky. Tam všude se skrývá nebezpečí v podobě žloutenky, salmonely, úplavice, chřipky a dalších nepříjemných nemocí.
Ve svém příspěvku MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janina.
Ahoj,bohužel jsem jedna z těch co tuhle prapodivnou chorobu má a musím říct,že celých 8 let co s tím bojuju,můj věrný kamarád Crohn vyhrává. Není to sice tak strašný jako jsou jiné mnohem zákeřnější nemoci,ale hodně to omezuje. Nic jinýho nemůžu poradit než si zkrátka zvyknout a zkoušet všechno co jde,jak se toho zbavit. Pokud můžu doporučit tak v Ikemu v Krči Praha 4 jsou na tuhle nemoc fakt machři. Asi bych tu už dávno nebyla. Hlavně žádný stres a deprese neboť to hrozně moc ovlivňuje průběh onemocnění a to konkrétně Crohna opravdu platí bohužel.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při dlouhodobé změně barvy stolice se musí provést komplexní vyšetření stolice. Lékař se vás bude ptát na to, co vaše dítě před objevením zelené stolice snědlo, jaké léky užívalo a zda jsou přítomny jakékoliv další související příznaky (průjem, horečka, váhový úbytek, krev ve stolici a podobně). Při podezření na infekci se provádí kultivace ze stolice na různé bakteriální mikroorganismy včetně salmonely, cenný může být i ultrazvuk břicha. Léčba vždy závisí na odhalené příčině.
Lichořeřišnice obsahuje silice, isothyokyanát benzylnatý, draslík, bílkoviny, olej a látky, které se vylučují především močí a plícemi. Z toho také plyne, že její hlavní účinek je v oblasti ledvin – tady je široké spektrum působnosti. Droga působí na stafylokoky, streptokoky, E. coli, salmonely a podobný účinek se v menší míře projevuje i u dýchacích cest. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.
Lichořeřišnici můžeme používat čerstvou. Pak volíme čerstvou šťávu v dávce 30–40 g šťávy. Nebo lze připravit salát, pak konzumovat cca 50–60 g salátu. Pokud drogu usušíme, ideální je lihovodný roztok (viz níže), případně obyčejný nálev. A to 3x denně 350 ml nálevu. Největší účinek od požití nastupuje po 8 hodinách, ale již po dvou začíná lichořešišnice působit. Po 16 hodinách pak odeznívá. V každém případě by se léčebná kúra lichořeřišnicí neměla používat méně než 10 dní.
Drogou lichořeřišnice jsou semena, květy, listy a také šťáva. Šťáva z lichořeřišnice má asi největší sílu – šťávu lisujeme a užíváme vnitřně na záněty horních cest dýchacích, při chronických zánětech plic, záněty močových cest. Celou rostlinu rozmixujte ponorným mixérem a pak vylisujte. Po celou dobu vegetace lze sbírat nať, listy a květy, po dozrání pak semena.
Ve svém příspěvku MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.
No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Čau Suri, mast ze skořice metličkové žilky ani křečové žíly neléčí! Jediná metoda, kterou se dají křečové žíly a metličkové žilky spolehlivě zlikvidovat najednou, při jedné maximálně dvou návštěvách u lékaře, se nazývá metoda komplexní sklerotizace. Po tomto výkonu není nutná pracovní neschopnost, nevznikají žádné jizvy, zákrok je nebolestivý a časově nenáročný, trvá přibližně 1 hodinu a dá se zvládnout i v průběhu pracovního dne. Pro úspěšné dokončení komplexní sklerotizace, aby zcela zmizely křečové žíly a metličkové žilky, musí pacient nosit kompresní punčochy po dobu 2 až 6 týdnů od zákroku. Metoda komplexní sklerotizace odstraní najednou jak velké křečové žíly tak i malé metličkové žilky. Zákrok se provádí po celý rok, kromě letních měsíců. Metoda komplexní sklerotizace se dělá v rámci estetické chirurgie a bližší info, cena a průběh zákroku se dá najít zde: https://www.sklerotizace.cz….
Salmonela je infekční onemocnění, které je způsobeno bakterií, která patří do skupiny enterobakterií. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky. K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se tyto bakterie nacházejí. Nakažlivost je velmi vysoká a inkubační doba je 8 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny či tekutiny.
Salmonely ničí teplota nad 75 stupňů Celsia, která musí trvat alespoň 15 minut. Proto se doporučuje zachovat alespoň 20 minut var, aby teplo proniklo dovnitř pokrmu. Bakterie nesnášejí kyselé prostředí, a tak když se do majonézy k vajíčkům přidá ocet, je riziko nulové. Vysoce riziková jsou naopak kuřata a hamburgery připravené na rotujícím grilu, kde na ně kape šťáva ze syrových kusů. Zničení salmonel nezaručí ani ohřev v mikrovlnné troubě. Riziková může být i zelenina. Při nákupu se vyplatí vybírat potraviny čerstvé a hlídat si data trvanlivosti. U masa je varující zašedlá barva, nebo když se po zatlačení lžičkou důlek ihned nevyrovná. Chyba je kupovat uzeniny našedlé a nazelenalé a ovoce s hnilobnými skvrnami. Při vaření je nutné si neustále mýt ruce, zejména při přechodu od práce se syrovým masem k práci s masem uvařeným, od čištění syrové zeleniny k porcování knedlíků a podobně.
Ve svém příspěvku LUPÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Wohlgemuthová.
CHtěla bych něco poradit těm lidem u kterých je průběh lupénky slabší,např.mají na dolních končetínách lýtka)malé skvrnky,kolečka lupénky.Objevila jsem v drogerii Konopné mléko 550ml.Je tam výtažek konopí,který velmi pomahá na léčbu lupénky.Je to tzv.konopný olej a má velké účinky i na atopické ekzémy.Je to na promazování pokožky i na celém těle.Já jsem momentálně jakoby zeléčená.Je období,kdy lupénka ke mě přijde(řeším to mořem)a zase odejde(tak se to nazývá i z lékařského posudku.Ta bylinná kosmetika je HERBAVERA.Vyzkoušejte a napište mě,jak Vám to pomohlo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Nebezpečí onemocnění salmonelou vzniká konzumováním syrových nebo nedovařených vajec nebo masa. Bakterie také může zůstat na prkýnku nebo na noži, kterým se krájelo maso, a poté se stejným nožem krájí například zelenina. Bakterie se okamžitě přenese na zeleninu, která již nebude tepelně upravována. Rizikové pro vznik salmonely je letní období, kdy se v teple rychleji kazí potraviny, je horší hygiena při přípravě jídla (grilování, táboření), a při cestování, kdy lidé rádi ochutnávají neznámá a často riziková jídla. Riziko nakažení je vyšší u osob, které mají malý obsah kyselých žaludečních stav v těle, například při zánětu žaludku, po operativním odstranění žaludku nebo při používání antacid pro neutralizaci kyselých šťáv.
Ve svém příspěvku KAM JÍT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.
Nelly stačí pobíhat trošku na netu a najdeš všechno :) info o cenách např. z kliniky dermastar https://www.dermastar.cz/cz…, když si to tam projdeš najdeš i veškeré informace ke konkrétním zákrokem , jako délka efektu, omezení, průběh ...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nelly.
snadno se hledá, když víš co chceš hledat: P děkuji za pomoc, odkaz je super, mají to dobře udělané, opravdu všechny podstatné a potřebné info jsou uvedeny. Stalo se mi že jsem našla kliniky, kde byly vypsány pouze zákroky ak nim nic víc, ani ceny, ani omezeni, délka efektu .... takže ještě jednou dík
Vironal je bioinformační širokospektrální regenerační přípravek, vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance. Ovlivňuje především dráhu plic, tlustého a tenkého střeva, sleziny, boční větev dráhy jater, a tím i problémy, které se vztahují k jejich nedostatečné funkci. Typickými syndromy, které souvisejí s drahou plic, jsou dýchací obtíže, kašel, dušnost, bolesti v krku, pocení a mnohé další. Dle zkušeností se u horeček při chřipkovém onemocnění doporučuje přidat ještě přípravky Drags Imun a Grepofit, které oslabují nejen viry, ale i bakterie a plísňové zárodky. Flavocel pak podpoří rychlost imunitních reakcí a dodá tolik potřebný vitamín C.
Vironal užití:
prevence katarů horních cest dýchacích;
virové, mikrobiální a bakteriální infekce, jako jsou chřipky, angíny, teploty, nachlazení, rýma, virózy, sinusitidy;
dráždivý kašel;
odpora pocení;
zlepšení činnosti lymfatického a imunitního systému;
vředové choroby žaludku a dvanácterníku;
zánět hltanu, chronický zánět střev a zažívacího traktu;
kolitida, Crohnova choroba;
plísně v oblasti střev.
Vironal obsahuje:
Humáty – látky, které se v přírodě vyskytují například v rašelině. Vironalu dávají černou barvu a neobyčejné detoxikační a regenerační schopnosti. Dokážou se v těle vázat na těžké kovy, na různé chemické látky, a dokonce i na viry. Proto je dobré humáty užívat i při infekcích způsobených herpesviry a viry typu HIV. Zvyšují imunitu a ochraňují před různými druhy záření. Mají regenerační, protizánětlivé, antioxidační i jisté protinádorové účinky.
Energiny – speciální druh glukanů s podobnými účinky, jaké mají humáty, a celou řadou dalších.
Výtažky z grapefruitových semen – mají zcela specifické účinky na různé mikroorganismy a plísně.
Komplex pryskyřic – myrhy, kadidla a dračí krve, které tvoří chuť sirupu.
Éterické oleje – mají antimikrobiální, antivirový, antibakteriální a protiplísňový účinek. Například nardový olej se používá stejně jako chinin při malárii.
V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.
V poslední době začaly bylinné kuličky postupně nahrazovat zatím ještě méně známé bylinné tablety. Bylinné tablety jsou oproti kuličkám 5x silnější ve své koncentraci, což znamená rychlejší a razantnější účinek. Vstřebávají se podstatně účinněji, neboť jsou vyrobeny z bylin v maximální možné koncentraci 1 : 5 (to znamená, že 1 gram extraktu odpovídá 5 gramům sušených bylin), která zaručuje rychlý průnik buněčnými membránami zažívacího traktu. Bylinné tablety jsou 100% přírodní produkty, které jsou vyrobeny z koncentrovaných extraktů bylin, přičemž je koncentrovaný bylinný prášek nalisován do tablet bez syntetických přísad, proto lze tablety rozpustit v horké vodě, a tak je i jednodušeji pozřít. Stejně tak je možné je lehce rozdrtit a polknout jako prášek spolu s vodou.
Dávkování
Užívají se v dávce 3x 4 tablety denně, a to buď 15 minut před jídlem (nalačno), nebo 30 minut po jídle, zapíjejí se obyčejnou vodou. Kuličky se užívají zpravidla 3x denně 8 kuliček. Často se mezi sebou produkty kombinují a v tom případě se obvykle užívají v poloviční dávce, například 3x 2 tablety od každého druhu současně. Každá šarže bylin (183 druhů) je testována ve Phytax Laboratoři ve švýcarském Schlierenu, a to na těžké kovy (rtuť, kadmium, olovo), bakterie (E. coli, salmonely, celkový počet bakterií), plísně a kvasinky (aflatoxiny B1 a celkové aflatoxiny).
Všechny bylinné tablety firmy TCM Herbs mají jako jediné v ČR každou šarži navíc testovanou mimo jiné i na čtyři skupiny pesticidů (460 druhů), neboť pesticidy se dnes stávají celosvětovým problémem. Bylinné tablety TCM Herbs patří jak z hlediska kvality (složením), tak i kvantity (koncentrací) bylin, ale hlavně z hlediska naprosto bezprecedentního testování každé šarže k tomu nejlepšímu, co si dnes můžeme v této oblasti čínské medicíny představit a dopřát.
V naší poradně s názvem DETOX PHARMA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Pánek.
Začal jsem užívat detoxikační náplasti , ale po několika dnech jsem cítil velmi těžké nohy a na nich červené skvrny. můj lékař po prohlídce doporučil zastavení užívání. Proto jsem zbývající náplasti vrátil podle záruky firmy, peníze mi však dosud nebyly vráceny.Bohužel přímý kontakt je jen přes P.O. BOX Ostrava .Lze této firmě věřit ? Ještě čekám, na jejich odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Podle mého názoru nemůžete vrátit zboží, které jste z části vypotřeboval a chtít peníze zpět. Je to stejné, jako když si koupíte pytlík hrachu, pak zjistíte že vás nadýmá a půjdete ho vrátit do obchodu. To taky asi moc neuspějete. Detoxikační náplasti jsou aktuálně velmi populární a dobře se prodávají, protože se snaží zbavit tělo škodlivých látek prostřednictvím pokožky chodidel. U každého jedince jsou jeho škodliviny jinak silné a jinak agresivní. Někdo tedy náplasti třeba nijak nepociťuje a vám zase zpusobily alergickou reakci. To co se vám stalo je průběh detoxikace a pokud vám tento způsob nevyhovuje, tak zvolte jiný. Způsobů odstranění jedů z těla je mnoho, například detoxikační diety nebo sauna, popřípadě pohyb.
Ve svém příspěvku ROTAVIRY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šeinerova katerina.
dobry den,my mame rotaviry uz po druhe,v kratke dobe,male je 16 měs.a tentokrat jsme měli daleko horší průběh,zvracení,průjem,neklid.to vše asi týden.myslim si,že je to i reakcet na očkovani,priorixem.mame i oslabenou imunitu.teď jsem ulehla ja a protoze stale kojim,je to opravdu náročne.nevim jak ji pomoci.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Salmonela je bakterie způsobující průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou a podobně. Ve většině případů není salmonelóza vážné onemocnění, ale je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná a stát se dokonce příčinou smrti. Bakterie rodu Salmonella mají totiž velmi nebezpečnou schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Mohou se tak dostat do krevního řečiště a být rozneseny po celém těle.
Salmonely přežívají ve vlhkém prostředí dny až týdny a zmrazené dokonce měsíce. Ničí je dezinfekční prostředky, kyselé prostředí a teplota nad 70 °C. Salmonelózou nejčastěji onemocní děti v letním období, kdy jezdí na tábory a dopřávají si plné porce točené zmrzliny nebo fast food občerstvení.
Ve svém příspěvku DĚTSKÁ SLINTAVKA A KULHAVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Jako pětiletá jsem prodělala slintavku, kterou se tehdy nakazila téměř celá školka, do které jsem chodila. Měla jsem ale, především kvůli neuvěřitelnému zanedbání nebo podcenění situace mojí dětskou lékařkou, velmi těžký průběh a šlo mi tehdy o život. Boláky se mi dostaly až do jícnu a nebyla jsem schopna přijímat ani tekutiny. Strávila jsem nakonec několik týdnů na JIP na infuzích v nemocnici a propouštěli mě s váhou necelých 15 kg. Je to již historie, stalo se to v roce 1968. Ale zajímalo by mě, o jaký typ slintavky šlo, když u dětské se zdůrazňuje, že není nějak nebezpečná a sama odezní. Dodnes jsem měla za to, že šlo o nákazu z mléka, které nám dováželi přímo z JZD v konvích, ale opět se setkávám s názory, že tento typ nákazy od zvířete je nesmírně vzácný. Jak to tedy je?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Onemocnění salmonelou může být vážné. Příznaky obvykle začínají 6 hodin až 6 dní po infekci. Zahrnují průjem, který může být krvavý, horečku a žaludeční křeče.
Jak dlouho se léčí salmonela?
Většina lidí se bez antibiotické léčby zotaví během 4 až 7 dnů, takže kontrola u lékaře není vždy nutná. Ale někteří lidé s těžkým průjmem mohou potřebovat hospitalizaci nebo užívat antibiotika.
Zavolejte svého lékaře, pokud máte tyto příznaky:
Průjem a horečku vyšší než 39 °C.
Průjem trvá déle než 3 dny a nezlepšuje se.
Krvavá stolice.
Vyčerpávající zvracení, které brání zadržovat tekutiny a způsobuje dehydrataci. Příznaky dehydratace jsou:
V naší poradně s názvem CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
No mojej dcerke zistili meninkogog ale dostala se stoho a je na antibiotikach je ta choraba nakazlivz
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Meningokok je nakažlivý, přenáší se kapénkovou infekcí. Inkubační doba je od jednoho až do osmi dní od nákazy. Při léčbě antibiotiky bývá nakažlivost postupně omezována uzdravováním nositele. Výraznými příznaky nákazy meningokokem jsou rychlý nástup horečky, zvracení a výsev červených skvrn na kůži - petechie. Průběh je nebezpečný a musí se co nejdříve (do několika málo hodin) zahájit léčba.
Ptáte-li se, jak dlouho je salmonela infekční? Potom, co sníte potravu se salmonelou, bude délka onemocnění i doba, po kterou budete nakažliví, u každého člověka jiná. U některých to jsou dny nebo týdny, zatímco jiní mohou být dlouhodobými asymptomatickými přenašeči. Netyfoidní salmonela se však z člověka na člověka šíří jen zřídka.
Infekce salmonelou je nakažlivá a může být nebezpečná, pokud ji šíří člověk, který nemá žádné příznaky a šíří ji nevědomky.
Přenos infekce
Pokud se člověk dostane do kontaktu s potravinami, vodou, zvířaty nebo předměty, které byly kontaminovány bakteriemi z lidských nebo zvířecích výkalů, může se nakazit a šířit salmonelou.
Bakterie salmonely se mohou přenášet z člověka na člověka přes nádobí, jako jsou lžíce, vidličky a brčka, a sdílením hrníčků a sklenic.
Salmonela může žít na površích, které nebyly řádně očištěny. Ve skutečnosti je známo, že bakterie na površích přežijí až čtyři hodiny.
Test na slamonelu
Novamed Salmonella domácí test na salmonelovou infekci, je rychlý, jednoduchý a spolehlivý test k detekci onemocnění Salmonelózou. Provádí se ze vzorku stolice a výsledek znáte za pár minut přímo v pohodlí domova. Jedno balení obsahuje 5 testů. Cena je okolo 600 Kč a je k dostání v lékárnách bez receptu. Test můžete provádět hned, jak odeznějí příznaky. Budete moci sledovat, jak vás bakterie postupně opouští.
V naší poradně s názvem GUTALAX PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Dobry den mam problem mela jsem zacpu vzala gutalax vyprazdnila mam bolesti furt chodim vyprazdnovat je to v poradku
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Gutalax někdy působí až 6 hodin. Také když se užijete vyšší dávka, tak může být následující průběh dramatický. Zkuste si dát k jídlu jen dušenou rýži s mrkví a přestaňte užívat gutalax. Mělo by se to spravit.
Jako u mnoha jiných onemocnění i u sinusitid může být průběh akutní, nebo chronický. K zánětu dochází nejčastěji přestupem infekce z dutiny nosní při rýmě (rhinitida). Dále mohou vznikat při zánětu zubního lůžka, takto se mohou infikovat dutiny horní čelisti, které leží v bezprostřední blízkosti kořenů horních předních zubů (špičáky, třenové zuby, 1. stoličky). K tomu dochází například při neléčeném zubním kazu. Kost mezi kořenem a vlastní dutinou je zde velice tenká a zánět tudy snadno prostoupí. Tyto infekce mohou mít velice prudký průběh s bolestmi, vysokou teplotou a otoky obličeje. Speciální formou jsou takzvané letní sinusitidy, které vznikají typicky při vodních radovánkách. Jde o to, že pokud ve vodě uděláte stojku nebo kotrmelec, hrozí riziko, že se vám voda dostane nosem do dutin. Tyto infekce bývají typické po koupání v bazénech nebo přírodních koupalištích a mívají velmi prudký průběh. Ke vzniku sinusitid dochází také často ve spojitosti s alergiemi. Vzácnější je postižení dutin při zánětu jinde v těle, kdy se patogen může do dutin dostat krevní cestou a sinusitida je pak komplikací původního onemocnění. V poslední řadě je dobré zmínit ještě infekci traumatickou, kdy se infekce do dutiny dostává po poranění obličeje, nosu nebo oka.
V naší poradně s názvem OTOK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.
Dobrý den ,
při sportu jsem silně narazil lícní kosti do soupeře :) , v bezvědomí jsem naštěstí nebyl ale bolest byla poměrně intenzivní , hned jsem pohmoždění ledoval sprejem , otok se mi posunul ke kořeni nosu a do horní půlky rtu . Postižené místo leduji a mažu nějakým Octo gelem , otok však ani po týdnu neustupuje . Je tento průběh v pořádku ? Děkuji za jakoukoliv radu .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Otok sedmý den po nárazu je ještě normální. Je možné, že došlo k naštípnutí lícní kosti a to pak trvá dlouho, než se zahojí. Ledování je správné. Dobré je také postupně zařadit nebolestivé masáže postižené oblasti, abyste napomohl odtoku tekutiny, která způsobuje otok. Masáže provádějte vždy, když je postižené místo zahřáté, nikoli těsně po ledování. Ještě týden vydržte a pak se projeví znatelný proces hojení - zmizí hematom (modřina) a otok splaskne. Chcete-li mít jistotu, že je nehrozí žádná komplikace, tak navštivte svého praktického lékaře a nechte si provést ambulantní vyšetření.
Infekční žloutenka (virová hepatitida) je virová infekce jater. Nemoc postihuje především děti a mladé lidi.
Žloutenka typu A se vyskytuje na celém světě i v průmyslově vyspělých zemích, ale riziko je vyšší v zemích s nižším hygienickým standardem. Zdrojem nákazy jsou lidé v inkubační době – nemocný člověk s viditelným nebo skrytým onemocněním. Onemocnění se šíří nejvíce takzvaně fekálně-orální cestou, znečistěnýma rukama, kontaminovanou vodou, zeleninou a potravinami. Ohroženi jsou zejména cestovatelé konzumující potraviny studené kuchyně, upravované na ulici, nebo při pití nebalené vody, anebo cestovatelé žijící v úzkém styku s místním obyvatelstvem v rozvojových zemích. Rizikové potraviny představují saláty ze syrové zeleniny, neloupané ovoce, nedostatečně tepelně upravení mořští živočichové, maso (zvláště kuřecí importovaná onemocnění mohou být zdrojem nákazy dalších osob).
Zdrojem nákazy žloutenkou B je nemocný člověk nebo zdravý bacilonosič. K přenosu infekce stačí minimální množství infikované krve, například na injekční jehle. Žloutenka typu B je vysoce odolný virus, který primárně napadá játra. V kapce zaschlé krve přežívá několik týdnů, zmražení ho neničí. Je známo, že tato infekce je 100x nakažlivější než AIDS. Onemocnění bývá těžší a rekonvalescence delší než v případě žloutenky typu A, také k úmrtí dochází častěji. Někteří chronicky nemocní jsou nakažliví po celý život. Virus se vyskytuje téměř ve všech tělních tekutinách, pro přenos infekce má největší význam krev, sperma a poševní výměšek (sekret). Ke krevnímu přenosu může dojít ve zdravotnických zařízeních, při manikúře, pedikúře, akupunktuře, tetování nebo piercingu. Významný je také přenos nechráněným pohlavním stykem.
Žloutenka C (VHC) je známa teprve od konce 80. let 20. století. V elektronovém mikroskopu byl virus spatřen až v roce 1994. Onemocnění se vyskytuje celosvětově cca u 3 % populace. Vyšší výskyt je v Jižní Americe a jihovýchodní Asii, kde dosahuje 10 až 20 %. V České republice má protilátky proti VHC přibližně 0,2 % populace. K přenosu VHC dochází především krví. Před zavedením testování dárců krve v 90. letech 20. století se většina nemocných nakazila krví a krevními deriváty (imunoglobulin podávaný Rh negativním matkám). Další možností je nákaza u hemodialyzovaných pacientů a při transplantaci orgánů. V současné době dominuje přenos kontaminovanými pomůckami u injekčních uživatelů drog. K přenosu může dojít i společným užíváním pomůcek osobní hygieny (zubní kartáček, holicí strojek). Sexuální přenos je méně častý. Riziko nákazy u monogamních párů s dlouhodobým nechráněným stykem je cca 2–3 %. Toto procento se zvyšuje u prostitutů a homosexuálních mužů
Charakteristika: Posttraumatická stresová porucha začíná jako opožděná nebo protrahovaná odpověď na stresovou událost nebo situaci (krátkého nebo dlouhého trvání) mimořádně ohrožující nebo katastrofické povahy‚ která je schopná způsobit silné rozrušení téměř u každého. Predisponující faktory‚ jako jsou rysy osobnosti (nutkavé‚ astenické) nebo neuróza v anamnéze‚ mohou snižovat práh vzniku tohoto syndromu nebo zhoršovat jeho průběh‚ ale pro vysvětlení jeho vzniku nejsou nutné ani dostačující. Typické jsou epizody znovuoživování traumatu v neodbytných vzpomínkách („flashbacks“)‚ snech nebo nočních můrách‚ které se objevují na přetrvávajícím pozadí pocitu tuposti a emoční oploštělosti‚ stranění se od lidí‚ netečnosti vůči okolí‚ anhedonie a vyhýbání se činnostem a situacím upomínajícím na traumatický zážitek. Obvykle se objevuje vegetativní hyperreaktivita a zvýšená bdělost‚ zesílené úlekové reakce a nespavost. S uvedenými příznaky je obvykle spojena úzkost a deprese a nejsou řídké ani suicidální myšlenky. Nástup následuje po traumatu s latencí od několika týdnů do několika měsíců. Průběh je kolísavý‚ ale ve většině případů dochází k úpravě. U malého počtu pacientů může nastat chronický průběh a trvalá změna osobnosti.
Tuto poruchu je možné poznat podle snížené hladiny kortizolu v krvi. Provádí se test krve.