Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PSYLLIUM ÚČINKY

OBSAH

Nežádoucí účinky

Konzumujete-li více než 40 g vlákniny denně, může se u vás objevit plynatost, nadýmání, křeče nebo průjem. Při extrémně vysokém příjmu vlákniny hrozí i zhoršení vstřebávání důležitých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. Pokud užíváte Psyllium a vyskytnou se u vás výše uvedené nežádoucí účinky, dávkování snižte. Psyllium neobsahuje složky mléčné bílkoviny ani lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány, může však obsahovat zdroj fenylalaninu.

Zdroj: Psyllium

Poradna

V naší poradně s názvem PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Prelovska.

dobrý deň,beriem lieky na vysoký krvný tlak a cholesterol,mám mierne zvýšený cukor ale lieky zatiaľ neberiem ,stravujem sa síce zdravo ale asi nie dostatočne zdravo,čítala som článok o psylliume,vraj zvyšuje cholesterol,prosím poraďte,ďakujem pekne za odpoveď,prajem pekný deň,Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium může naopak snížit škodlivý lipoproteinový cholesterol (LDL) o 5% až 10%. Pokud se léčíte s cholesterolem, mohlo by psyllium být užitečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Psyllium - cena

Zdroj: Psyllium

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PSYLLIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zakopal Dušan.

Trpím v současné době určitými průjmy. Vypadá to, že je poškozená, nebo narušená střevní flora. je možné použít psyllium i v malém množství , t.j. lednu lžíci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium bohužel průjem nezastaví. Na průjem zkuste přírodní přípravek Smecta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Psyllium

Zkušenosti s Psylliem

V redukčních dietách je Psyllium v podobě vlákniny nezastupitelné, protože neobsahuje žádnou energii. Každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáme z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev. Zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Tyto účinky se zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: Psyllium

Psyllium při dietě

V redukčních dietách je vláknina nezastupitelná, protože neobsahuje žádnou energii, navíc s každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáte z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev, zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Opět je zapotřebí připomenout, že se tyto účinky zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.

dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špatná stolice

Psyllium - dávkování

Dávkování se u dospělých pohybuje v rozmezí 5–10 g Psyllia rozmíchané ve 100 ml tekutiny, poté je třeba zapít dalšími 250–300 ml vody.

Denní dávka by měla zohlednit celkový příjem vlákniny, denní příjem by dlouhodobě neměl překračovat doporučené množství.

Psyllium se doporučuje užívat ráno na lačno asi 15–30 minut před jídlem. V případě druhé dávky, se doporučuje užití večer. Psyllium je bez výrazné chuti a je možné jej užívat jako příměs do jogurtů, kaší, koktejlů a podobně.

Obvykle se rozmíchá jedna dávka (1 až 2 čajové lžičky) ve sklenici vody, čaje nebo šťávy. Po vypití se doporučuje ještě jednou zapít větším množstvím tekutin. Psyllium nikdy nezpracovávejte tepelně.

Zdroj: Psyllium

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Jarolímková.

Dobrý den.Můžu se zeptat,jestli při užívání Warfarinu můžu brát Psylium?Děkuji za odpověď.
Jarolímková Lida

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium sice neobsahuje žádný vitamín K, ale tím že ovlivňuje rychlost průchodu stolice ve střevech, tak může narušit vstřebávání Warfarinu a tím snížit jeho účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Psyllium při hubnutí

Psyllium nemá žádnou výživovou hodnotu, ale hraje velmi důležitou úlohu v udržování dobrého zdravotního stavu, tedy i štíhlé linie. Máte-li nadváhu, ztratíte na váze současně se zvýšením podílu vlákniny ve stravě. Protože jídla s vlákninou se dostávají pomaleji ze žaludku do střev, pocit hladu se dostaví později, takže sníte méně. Navíc se vstřebá méně tuků, a tedy i méně kalorií z nich. Při redukčních dietách dokáže Psyllium zasytit a omezit tak pocit hladu. Je tedy jasné, že konzumace dostatečného množství vlákniny v podobě Psyllia je pro naše zdraví bezpečná a stejně tak je i nezbytnou součástí každé redukční kúry.

Myslete na to, že Psyllium vás zasytí, ale nezbaví vás chuti k jídlu. To je jen na vás. Také se při redukci váhy nezapomeňte hýbat.

Zdroj: Psyllium

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Vyzkoušejte psyllium, mě vždy moc pomohlo. Třeba Vám zažívání srovná tak jako mě.

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Účinky

Psyllium obsahuje čistou rozpustnou vlákninu a má schopnost na sebe vázat vodu, což vede ke zvětšení jeho objemu. Po kontaktu s vodou a v trávicím traktu Psyllium výrazně zvětší svůj objem a získá gelovou konsistenci. V žaludku se tak zvýší objem nekalorické stravy, dojde k prodloužení doby vyprazdňování žaludku a prodloužení doby vstřebávání sacharidů ze střev. Ve střevech gel při svém průchodu podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení, přičemž dochází k přirozenému pročištění střev (zejména tlustého střeva). Po rozpuštění vlákniny v tekutině nabobtná až 40krát. Této unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože je tak možné omezit příjem jiné kalorické potravy. Již po několika dnech užívání Psyllium dokáže navodit správnou hustotu stolice. Mechanickou silou odsouvá z trávicího traktu škodlivé zplodiny a zabraňuje tak vstřebávání cukrů a cholesterolu do krve. Tato rozpustná vláknina není návyková, a proto je vhodná pro dlouhodobé užívání.

Zdroj: Psyllium

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Soukupová.

Po 3 denním užívání psyllia mi otekla půlka obličeje a po 3 dnech mi otekla druhá. Ta pravá se už lepší, ale byla jsem na kožním lékař se přiklánél k alergické reakci, ale dost dobře nevédél, co by to mohlo být. Doplněk mám v kapslích.
Dékuji za pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Inulin versus psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.

Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.

Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.

Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.

Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Diskuze

V diskuzi ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Souhlasím, joga a klid mysli podporuje celkové zdraví. Každopádně co se týče toho trávení, co nějaké psyllium? Vlaknina?

Zdroj: diskuze Atrofie slinivky

Hlášené nežádoucí účinky

Přecitlivělost

Přecitlivělost jako nežádoucí účinek byla hlášena vzácně. Zahrnovala senzibilizaci z vdechování jemných prachových částic rozptýlených do vzduchu. I když reakce z přecitlivělosti mohou být závažné, byly nejčastěji hlášeny pracovníky ve farmaceutických firmách, které vyrábějí produkt. Je to proto, že když je míchán nebo se nalévá, jemné prachové částice se snadno dispergují ve vzduchu a pak mohou být vdechnuty a způsobit senzibilizaci. U orálně užívaného Psyllia je toto nepravděpodobné.

Gastrointestinální problémy

Gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly několik případů zaklínění jícnu a duodenální bezoáry u pacientů užívajících společně projímavý produkt obsahující 82 % Psyllia a 18 % Senny (komerčně dostupný jako Perdiem Overnight Relief). Jiné gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly nevolnost, střevní plyn, křeče, mírný průjem, rektální bolest, zácpu a podráždění.

Hematologické problémy

Hematologické vedlejší účinky zahrnovaly případ eosinofilie.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U každého působí chia semínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Recept na projímavý čaj

Rozdrťte 2–3 lžíce psyllia na prášek (psyllium koupíte v lékárně). Zalijte je 240 ml vody a promíchejte. Pijte ihned, protože postupem času konzistence houstne a je méně příjemná na polykání.

Laxativní čaj představuje vhodný způsob, jak zmírnit zácpu, ale neměl by to být každodenní zvyk, protože tělo se může stát závislé na projímacím činidle, které může v budoucnosti spíše zhoršit příznaky zácpy.

Zdroj: Jak urychlit stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA, VLÁKNINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čokoláda, vláknina

Nežádoucí účinky

Konzumujete-li více než 40 g vlákniny denně, může se u vás objevit plynatost, nadýmání, křeče nebo průjem. Při extrémně vysokém příjmu vlákniny hrozí i zhoršení vstřebávání důležitých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. Pokud užíváte Psyllium a vyskytnou se u vás výše uvedené problémy, dávkování snižte. Psyllium neobsahuje složky mléčné bílkoviny ani lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány, může však obsahovat zdroj fenylalaninu.

Dávkování se u dospělých pohybuje v rozmezí 5–10 g Psyllia rozmíchaného ve 100 ml tekutiny, poté je třeba tuto dávku zapít dalšími 250–300 ml vody. Denní dávka by měla zohlednit celkový příjem vlákniny, denní příjem by dlouhodobě neměl překračovat doporučené množství. Psyllium se doporučuje užívat ráno na lačno asi 15–30 minut před jídlem. V případě druhé dávky, se doporučuje užití večer. Psyllium je bez výrazné chuti a je možné jej užívat jako příměs do jogurtů, kaší, koktejlů a podobně. Obvykle se rozmíchá jedna dávka (1 až 2 čajové lžičky) ve sklenici vody, čaje nebo šťávy. Po vypití se doporučuje ještě jednou zapít větším množstvím tekutin. Psyllium nikdy nezpracovávejte tepelně.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka o tom, jaké léky užíváte, včetně vitamínů. Neberte digoxin (Lanoxin), salicyláty (aspirin), nebo nitrofurantoin (Macrodantin, Furadantin, Macrobid) během 3 hodin po užití Psyllia.

Informujte svého lékaře, pokud máte nebo jste někdy měli cukrovku, srdeční choroby, vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, krvácení z konečníku, střevní blokádu nebo potíže s polykáním.

Informujte svého lékaře, pokud jste těhotná, plánujete otěhotnět nebo kojíte. Pokud otěhotníte během užívání Psyllia, kontaktujte svého lékaře.

Informujte svého lékaře nebo lékárníka, pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku.

Dávejte pozor, abyste se nenadýchali Psyllia v práškové podobě při míchání dávky. To může způsobit alergické reakce při náhodném vdechnutí.

Abyste zabránili zácpě při užívání psyllia, pijte dostatek tekutin, pravidelně cvičte a jezte stravu s vysokým obsahem vlákniny, včetně celých zrn (například otruby) obilovin, ovoce a zeleniny.

Psyllium může způsobit i nežádoucí účinky. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou plnost a nadýmání. Máte-li některý z následujících příznaků, ihned kontaktujte svého lékaře:

  • potíže s dýcháním;
  • bolest břicha;
  • obtíže při polykání;
  • vyrážka;
  • svědění;
  • nevolnost;
  • zvracení.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Psyllium

Užívání psyllia, rozpustné vlákniny, může také pomoci snížit hladinu cholesterolu, který je hlavní příčinou vzniku výše uvedeného plaku. Dle zjištěných údajů může užívání psyllia snížit nejen hladinu cholesterolu, ale i triglyceridů. Konzumace 10–30 g psyllia denně, rozdělených do samostatných dávek užívaných 30 minut až jednu hodinu po jídle, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Psyllium

Psyllium je semeno jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Po rozpuštění extraktu z psyllia vzniká gel obsahující vlákninu. Po požití gelu se v tlustém střevě vláknina částečně natráví působením fyziologické střevní flóry, pro kterou slouží i jako potrava. Tyto bakterie obalí stolici, která se tak stává měkčí a kluzkou. Vláknina rovněž zvyšuje pohyblivost střev a zrychluje vyprázdnění stolice. Klinické studie potvrdily, že strava s nízkým obsahem vlákniny vede k zácpě a ta zase zvyšuje výskyt hemoroidů. Psyllium napomáhá při léčbě hemoroidů i tím, že uvolňuje křeč svěrače konečníku a svým protizánětlivým působením hojí hemoroidální zanícené žíly. Proto je užívání psyllia prospěšné i jako prevence hemoroidů.

Laktitol, druhá účinná složka jitrocele, působí tím, že zadržuje vodu v tlustém střevě, čímž změkčuje stolici. Laktitol je také důležitou složkou potravy fyziologických střevních bakterií. Používá se při chronické obstipaci (i v graviditě), doporučuje se rovněž osobám s hemoroidy, a to jak preventivně, tak jako součást léčby.

Dávkování: 1–2 vrchovaté lžičky granulátu zamíchat do 200 ml pitné vody a ihned vypít. Po užití se doporučuje vypít 200–300 ml vody, džusu nebo slabého čaje. Užívají se 2–4 lžičky granulátu denně, rozdělené do dvou dávek, vždy 30 minut před jídlem. Vzhledem k tomu, že vláknina na sebe může vázat molekuly léků, doporučuje se dodržet dvouhodinový odstup mezi užíváním psyllia a jiných přípravků.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP