Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUCHÝŘ NA ŽALUDU

OBSAH

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové příznaky mohou mít několik příčin. Od HPV (geniální bradavice) až po HIV (nemoc AIDS). Určitě se nechte vyšetřit na kožním oddělení nejlépe u specialisty na venerologii. Tam se dozvíte co to je a dostanete na to účinné léky. Většinou bývají tyto komplikace přenosné na jiné lidi během sexuálního styku (vaginálního, análního, ale i orálního), takže do doby vyléčení používejte kondom při jakýchkoliv hrátkách se svým penisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘ NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Š arka.

Je možné ze když se puchyř nepropichna aby se sám vstrebaval a
kůže se opět prilepila.A nebo se vzdy sloupne?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýř na noze

Příznaky kvasinkové infekce penisu

Někdy se příznaky nemusí objevit, čímž však nastává problém, protože pokud nedojde ke zjištění, jste přenašečem pohlavní nemoci. Pokud jsou přítomny příznaky kvasinkové infekce, patří mezi ty nejznámější:

  • podráždění a bolestivost žaludu
  • silné svědění žaludu
  • tvorba bílých fleků či puchýř
  • zarudnutí žaludu
  • tvorba puchýřů na žaludu

Zdroj: Mykóza na penisu

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘ TĚSNĚ VEDLE PIHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den ...

Na chodidle mám malou pihu. Teď se mi podařilo těsně vedle ní udělat puchýř. Ten jsem raději píchla a vymačkala. Předpokládám, že kdyby se rozšířil až pod pihu, nebylo by to dobré. Předpokládám správně? Může se vůbec pod pihou udělat puchýř?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nevadilo by to. Může se udělat i pod pihou. Udržujte to teď v čistotě a suchu. Kdyby se do rány po puchýři dostala infekce, mohlo by to pak způsobit komplikace, bolesti a jizvy. Puchýře raději nepropichujte. Tekutina, která v nich je tvoří ochranou bariéru pro rychlé vytvoření nové kůže a zároveň tuto novou jemnou kůžičku hydratuje. Když to hned propíchnete, tak toto všechno zničíte a vše se pak hojí o něco déle.

Zdroj: diskuze Puchýř těsně vedle pihy

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Chci se zeptat jak dlouho to mám aplikovat na pokožku? Ale na pokožku žaludu, :( Proto se ptám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se takhle nedá vůbec jednoznačně určit, protože nepíšete co tím chcete léčit. Na žaludu není pokožka, ale sliznice a tu může nevhodná koncentrace manganistanu poleptat a způsobit zranění. Obvykle stačí k odstranění začervenalých skvrnek na žaludu jeho důkladné omytí mýdlem a teplou vodou. Pokud se vám zdá, že máte na žaludu nějaké opary nebo vředy, tak doporučuji návštěvu kožního lékaře, protože to můžou být varovné příznaky závažného onemocnění jako například syfilis nebo HPV infekce a ty sám nevyléčíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba

Hirsuties papillaris genitalis

Hirsuties papillaris genitalis, česky perlové penilní papuly či bradavkovitá ježatost penisu, je klinický stav kůže na mužském pohlavním orgánu. Jedná se o přirozené drobné uzlíky, takzvané angiofibromy (chybně nazývané bradavičky) doprovázející nervová zakončení. Vyskytují se přibližně u 30 % neobřezaných mužů. Bílá barva je způsobena tukovou povahou těchto uzlíků.

Vznikají zcela přirozeně, jejich zvýraznění nastává v době dospívání, bez ohledu na sexuální život. Lokalizace těchto pupínků je nejčastěji při koruně žaludu penisu. Zcela nevhodné je jejich mačkání. S rostoucím věkem bývají méně patrné.

Lékařsky vedené vyjmutí těchto bílých útvarů je zbytečné a téměř se neprovádí, navíc by došlo k narušení kůže a tím ke změně citlivosti vjemů. Hirsuties papillaris genitalis spontánně mizí po celkové obřízce. Obecně lze říct, že mizí vždy, když je tato oblast dlouhodobě obnažená a suchá. Proto také po částečné nebo volné obřízce, kdy ježatá část žaludu zůstává krytá, k vymizení nedochází. Vymizení nastává postupně v období 7–15 měsíců po celkové obřízce.

Pozor na záměnu s condylomata accuminata či jinými patologickými projevy, které je nutno urychleně léčit. Vždy se doporučuje histopatologické vyšetření. Nejedná se o sexuálně přenosnou nemoc.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi FIALOVÉ ZBARVENÍ NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt Paulík.

Dobrý den
Jmenuji se Arnošt Paulík, je mi 29.let.
Již 14.dní mě trápí fialové zbarvení na žaludu.
Předkožka mi jde bez problémů, a bez bplestí přetáhnout, a stáhnout.
Fialkové zbarvení na žaludu mám přesně na pravé straně podélně směrem k uzdičce u dutinky, a to samé mám i na levé straně. Navrchu na žaludu to zbarvení nemám. Když si na ten žalud chytnu nepálí mě to, a ani mě to nebolí, když jdu na malou stranu. Nevím jest-li jde o nějakou vážnější věc, a nebo nejde. Nevím jest-li to má něco společného, že 3 týdny jsem bral antibotika v tobolkách, a, že nyní beru dalších 14 dní antibiotika v kapačkách na vyléčení zánětu močových cest, a jest-li to nemá souvislost, že od 31.8 jsem bral 5 dní silnější chemoterapií? Děkuji Vám předem za radu, případné doporučení atd.... Nikdy jsem to fialové zbarvení na žaludu neměl, zůstal jsem úplně překvapený, jak jsem si to zjistil. Každé ráno se sprchuji, a každý den dodržuji intimní chygienu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fialové zbarvení na žaludu

Plíseň na penisu – prevence

Účinnou prevencí je bezesporu dodržování základních pravidel hygieny, a to tím více, pokud je to před pohlavním stykem. Penis omýt, přetáhnout předkožku a vymýt smegma (výpotky mazových žláz pohlavního orgánu), které se tam neustále tvoří (a má to tak být). Pokud se ale přece jen na žaludu objeví již zmíněné červené pupínky nebo flíčky jak hladké, tak i drsné, měl by se začít tento charakteristický znak mykózy léčit, i když nejsou zjevné žádné jiné problémy. Poté informovat partnerku a dohodnout se na společné léčbě. Mykóza se totiž může dále rozšířit i do okolí pohlavních orgánů.

Zdroj: Mykóza na penisu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Obnova předkožky

Obnova předkožky je proces expanze zbývající kůže na penisu, a to buď chirurgicky, nebo nechirurgicky, se záměrem zvětšení nebo celkové obnovy předkožky novou tkání. Obnovu předkožky podstupují muži pro několik důvodů, mezi které patří například obnova vzhledu přirozené předkožky, zvýšení sexuální citlivosti žaludu a vnitřní předkožky nebo snížení nepohodlí obřezaného penisu během každodenního života. Obnovu předkožky podstupují většinou muži, kteří byli obřezáni, byli zraněni nebo trpí fimózou.

Metody obnovy předkožky

Chirurgická metoda obnovy předkožky je založena na odebrání kůže z jiné části těla (například ze šourku) a jejím přišití na konec žaludu. Tato metoda je však velmi drahá, může mít vedlejší efekty (například růst chlupů) a nevypadá moc esteticky.

Nechirurgická metoda využívá takzvané expanze tkáně pomocí mitózy. Je možné díky ní obnovit jak vnější, tak vnitřní předkožku. Přezdívá se jí „tugging“. Nechirurgická metoda předkožky má několik různých podob. Dá se využívat různých specializovaných přístrojů nebo manuálního namáhání kůže. Při obnovování předkožky je vždy nutné dbát na to, aby nebylo namáhání příliš velké a kůže nebo penis celkově nebyly nijak poškozeny. Je prokázáno, že namáháním kůže a množením buněk v ní pomocí mitózy vznikají dokonale funkční buňky. Proces obnovy předkožky je však velmi dlouhý a je při něm potřeba velká trpělivost a motivace. Nechirurgická obnova trvá velmi dlouho a je závislá na stáří a zdravotním stavu jedince, množství zbylé kůže po obřízce a podobně. Výsledky chirurgické obnovy jsou mnohonásobně rychlejší, avšak kvůli vedlejším efektům se tato metoda nedoporučuje.

Některé funkce předkožky obnovit takto nelze. Například nelze obnovit zúženou část předkožky na jejím konci a nervová zakončení v ní a uzdičku. Předkožka tak působí volněji než přirozená. Naopak však je schopna zakrýt jizvu po obřízce, což obnoví přirozený vzhled penisu. Dále je nově nabytá předkožka schopna chránit žalud před mechanickým „opotřebováváním“, například třením o spodní prádlo, což zvyšuje citlivost žaludu. Stejně tak se částečně obnoví sekreční žlázy vnitřní části předkožky, a navíc dekeratinizuje jak žalud, tak vnitřní předkožka, což vede ke zvýšení citlivosti a vzrušivosti penisu. Není však možné stoprocentně obnovit všechny ztracené funkce předkožky a penisu.

Zdroj: Vše o penisu

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Svědění na penisu

Svědění penisu je charakteristické pro mykózu. Mykóza penisu u mužů je stejně jako vaginální mykóza u žen pohlavní nemoc, která má však u mužů rozdílné příznaky. Někdy muži ani netuší, že mykózou trpí, protože ji mají ve skryté formě. Pak se partnerka neustále léčí, ale mykóza se jí stále vrací.

Každý muž by měl dodržovat základní pravidla hygieny, a ještě víc před pohlavním stykem. Měl by si v každém případě omýt penis, přetáhnout předkožku a vymýt smegma, které se tam neustále tvoří (a je to správně!). Pokud objeví na žaludu červené pupínky nebo flíčky (mohou být hladké i drsné), měl by začít léčit mykózu a informovat o tom partnerku, aby se léčili současně. Mykóza se jinak ve svém průběhu může rozšířit i do okolí pohlavních orgánů, kde se vytvoří mokvavé fleky, a pak už se šíří po celém těle.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi KRÉM VITAROS LEKÁRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Ano,taky jsem ho vyzkoušel a bez úspěchu.Cítil jsem jenom slabé pnutí,asi by to chtělo silnější dávku.Byl jsem zklamán.Já jinak používám s úspěchem karon,ale u něho je, bohužel nevím proč,výroba pozastavena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vitaros jsem také zkusil. Krém funguje :-) Ne že by se penis úplně postavil, ale po menší stimulaci je erekce silná a přetrvá asi 45 minut. Krém se sice má skladovat v ledničce, ale tlačit ho studeného do penisu moc nefunguje - takže z ledničky vytáhnout s předstihem. Také mi chvíli trvalo, než jsem dosáhl správného rozevření močové trubice, aby krém vjel kousek dál. I tak trochu krému vyjelo zpět ven. Ten jsem rozetřel na špici žaludu, aby se taky vstřebal. Než se Vitaros ze špičky žaludu dostane do topořivých těles, tak to docela trvá (20-25 minut). Ale nakonec funguje pěkně ;-)

Zdroj: diskuze Krém vitaros lekárna

Co je to rozedma plic

Rozedma plic je chronické plicní onemocnění, které vede k narušení plicních funkcí a může nemocného omezit na kvalitě života, případně jej ohrozit dalšími komplikacemi. Podstatou chorobného stavu je destrukce přepážek mezi plicními sklípky. Člověk následně ztrácí schopnost vydechovat vzduch z plic a ten pak začne být zadržován v plicních sklípcích. Kromě toho je snížena plocha, na které může docházet k výměně dýchacích plynů mezi plicní tkání a krví.

Wikipedie uvádí, že plicní emfyzém (neboli rozedma plic, latinsky Emphysema pulmonum) znamená trvalé abnormální rozšíření dýchacích cest distálně od terminálních bronchiolů. Toto onemocnění je charakterizováno úbytkem plicní tkáně.

Emfyzém je klasifikován podle toho, jakou část dýchacích cest postihuje. Rozeznávají se čtyři typy a stadia emfyzému:

  • Centroacinózní emfyzém: Postihuje centrální úsek respiračního bronchiolu, plicní sklípky zůstávají nepostiženy. Tento typ emfyzému je charakteristicky spjatý s kouřením. Často bývá spojený s chronickou bronchitidou a spolu se nazývají chronická obstrukční plicní nemoc.
  • Panacinární emfyzém: Postihuje jak bronchiolus, tak plicní sklípky. Typicky se vyskytuje u pacientů, kterým chybí enzym alfa-1-antitrypsin.
  • Distální acinární emfyzém: Postihuje převážně plicní sklípky. Může zasahovat až pod poplicnici jako emfyzematózní bula (vzduchový puchýř), jejímž prasknutím vznikne spontánní pneumotorax.
  • Nepravidelný emfyzém: Je asociován s jizvením, kdy jizva retrahuje (vtahuje) okolní plicní tkáň. Plíce jsou postiženy nepravidelně.

Zdroj: Rozedma plic

Poradna

V naší poradně s názvem PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vita.

u žaludu mam dve cervene skvrnky a svedi to..nevite co to je??? možna voda v praci nebo hodne se mylujeme....dekuju hezky den
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se projevuje reakce na přemnožení bakterií pod předkožkou. Obvykle pomůže dvakrát denně umýt penis mýdlem a teplou vodu a pořádně osušit do sucha. Do dvou dnů se to ztratí. Kdyby ne, tak si v lékárně kupte krém na vaginální mykózu a mažte si s tím postižená místa. Zároveň u vaší sexuální partnerky prověřte, zda má podobné příznaky v pochvě. V kladném případě doporučuji návštěvu gynekologa, který může předepsat účinnou léčbu i pro Vás. Než se Vám to zahojí, tak je lepší používat kondom.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Penis

Léčba plísně penisu

Při léčbě mykózy u mužů se klade důraz na současné přeléčení partnerky. Pokud se oba partneři spojí v boji proti pohlavní mykóze, mohou si oba brzy užívat společný sex bez toho, že něco drhne, bolí, svědí, vadí, zapáchá, nebo je jen nepříjemné. Pro léčbu mykózy u mužů, pokud se již objeví svědění, vyrážka nebo pupínky na žaludu, je nejúčinnější používat vaginální krém k potírání postižených míst, a to stejný, jaký používají ženy při vaginální/poševní mykóze. Vhodný je například přípravek Jenamazol, vaginální krém – širokospektré antimykotikum působící proti řadě choroboplodných houbovitých mikroorganismů, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Působí i proti bičíkovci poševnímu (Trichomonas vaginalis) a některým druhům bakterií.

Podráždění a svědění se zbavíte tak, že budete genitálie umývat čistou vodou bez použití mýdla nebo bublinkových koupelí a mazat je doporučeným přípravkem. Abyste předešli dalšímu nakažení, musí být vyléčeni oba partneři. Kandidóza bují v teple a vlhku. Proto pokud jste poslední dobou touto chorobou trpěli, neměli byste:

  • nosit těsné spodní prádlo z jiné látky než bavlny;
  • nosit těsné nohavice, lykrové legíny nebo džíny;
  • používat parfémovaná mýdla, genitální spreje a deodoranty;
  • užívat antibiotika (v případě nutnosti se poraďte s lékařem).

Pokud chcete snížit riziko nákazy, použijte kondom.

Zdroj: Mykóza na penisu

Poradna

V naší poradně s názvem PROKRVENÍ ŽALUDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Funguje hloh i na prokrvení žaludu na penisu? Nebo mi prosím poraďte, jak bych ho mohl více prokrvit, aby byl větší. Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žalud se prokrvuje prostřednictvím topořivých tělísek, pomocí kterých se také zvětšuje. Průtok krve topořivými tělísky a tedy i to jak bude žalud prokrven řídí mozek v závislosti namíře erotického vzrušení. Pokud nestačí erotické vrušení na pořádné napumpování krve do penisu a jeho úplné ztvrdnutí, tak je tu ještě možnost použít vakuovou pumpu. Vakuovou pumpu je třeba používat pomalu a postupně odčerpávat vzduch, jak se bude penis zvětšovat. Tato procedura trvá několik desítek minut. Pak, až je penis díky podtlaku naplněn krví, tak se zaškrtí u kořene erekčním kroužkem, aby z něho krev tak rychle neodtekla.
Hloh v této souvislosti je jen podpůrným prostředkem pro správnou funkci hlavní pumpy - tedy srdce a může takto nepřímo i podpořit prokrvení žaluda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokrvení žaluda

Vředy

Fotografie

Některé vředy na penisu mohou mít závažnější příčiny, a proto je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Možné příčiny vředů:

  • Primární syfilis – projevuje se bezbolestným vředem na penisu nebo šourku. Primární syfilis je způsoben spirálovitou bakterií Treponema palladum. Syfilis se diagnostikuje pomocí laboratorních testů. Jedná se o infekční pohlavně přenosnou chorobu.
  • Venerologický vřed, granulom inguinale, Lymphogranuloma venereum – tropické nemoci způsobující bezbolestný a zapáchající vřed. Diagnóza musí být potvrzena laboratorními testy. Tyto nemoci se objevují u mužů, kteří navštívili tropické oblasti a měli v nich pohlavní styk.
  • Senilní rakovina (spinocelulární karcinom) – projevuje se bezbolestným nepravidelným genitálním vředem. Tento vřed se objevuje u lidí nad 50 let. Včasná diagnóza a léčba je nezbytná, neboť může dojít i k úmrtí.

Vředy na penisu dále dělíme podle délky trvání, a to do dvou skupin. První skupina zahrnuje akutní vředy, které se vyskytují po dobu kratší než dva týdny. Do druhé skupiny patří chronické vředy, které jsou přítomny déle než dva týdny.

Akutní vředy

  • Herpes simplex je nejčastější příčinou genitálních vředů, způsobuje ho herpesvirus hominis, který je rozdělen do dvou typů (typ jedna a typ dva). Virus je obvykle spojen s orálním herpesem nebo opary. Herpes se vyznačuje opakujícími se záchvaty genitálních váčků (malé puchýře), které se rychle rozkládají a tvoří malé, bolestivé vředy. Tento virus je velice infekční a pohlavně přenosný. Častými příznaky je akutní onemocnění, které je velmi vážné. Akutní příznaky jsou opakovaně léčeny protivirovými léky. Stres nebo jiné akutní onemocnění vyvolávají recidivy. Diagnóza se potvrzuje laboratorními testy.
  • Sekundární syfilis. Projevy sekundární syfilidy jsou nepravidelné, mělké a bezbolestné šedé vředy, vytvářející na penisu tzv. „hlemýždí dráhu“. Sekundární syfilis je charakteristickým rysem druhé etapy syfilidy a má podobné příznaky jako chřipka, navíc způsobuje skvrny na těle (červenou vyrážku). Diagnóza musí být potvrzena laboratorními testy. Sekundární syfilis je infekční pohlavně přenosnou chorobou.
  • Aftózní vředy jsou malé, mělké a bolestivé vředy objevující se nejčastěji v ústech, ale mohou se objevit i na penisu. Aftózní vředy jsou šedé s červeným podrážděním okolo afty. Mohou být často zaměněny s vředy herpes simplex, proto jsou nezbytné laboratorní testy, které spolehlivě rozliší typ vředů. Tyto vředy nejsou infekční a jejich příčina je neznámá.

Chronické vředy

  • Pemfigus je skupina vzácných puchýřnatých autoimunitních onemocnění kůže a sliznice. Obvykle postihuje jiné části těla, často se objevuje v ústech, ale může se objevit i na penisu. Toto onemocnění způsobuje křehké, tenkostěnné puchýře, které rozkládají vzniklé vředy. Puchýře mohou být často bolestivé a způsobují svědění. Diagnóza a léčba je velmi nezbytná.
  • Beh-chet choroba je zánětlivé onemocnění postihující kůži, klouby, nervy, oči a další systémy těla. Choroba je tureckého původu. Příznaky zahrnují velké, hluboké a bolestivé vředy na penisu a šourku, které se zároveň objevují i v ústech. Jedná se o potenciálně závažný stav, a proto je důležitá nezbytná diagnóza a odpovídající léčba. Tato choroba není infekční.
  • Reiterův syndrom je zánětlivé onemocnění vyskytující se s generalizovanou artritidou. Čtvrtina mužů s tímto syndromem trpí malým šupinatěním žaludu a předkožky. Teiterův syndrom ovlivňuje svaly, oči a nehty, způsobuje abnormální imunitní reakce střev a genitálních infekcí. Tato choroba má delší průběh a je léčitelná. Reiterův syndrom není infekční, ale bakterie, které tento syndrom způsobují, jsou. Některé bakterie mohou být pohlavně přenosné.

Papuly

Fotografie

Tyto drobné skvrny nemají závažnou příčinu, ale mohou být infekční. Pokud je vám více než 50 let a máte papuly na penisu, vyhledejte lékařskou pomoc.

  • Molluscum cantagiosum je obyčejná benigní infekční virová choroba postihující kůži a sliznici. Patří mezi běžné kožní onemocnění v dětství, které je přenášeno dotykem kůže. U dospělých mužů patří mezi pohlavně přenosné nemoci, jelikož se objevuje na penisu. Tato choroba způsobuje malé kopulovité papuly, které jsou často spojeny s depresí. Papuly obsahují bílý hnis, který může být vymáčknut. Tyto papuly mohou zmizet bez léčby, ale mohou být odstraněny i pomocí zmrazení nebo kauterizace. Tuto chorobu způsobuje nedodržování zásad bezpečného sexu v dospělosti. Papuly by měly být vyšetřeny na virus HIV.
  • Vlasové folikuly a mazové potní žlázy jsou součástí kůže. Běžně se vyskytují na penisu, zejména na ventrálním povrchu (spodní části). Mohou být viditelné jako malé uzlíky nebo pociťovány jako malé hrudky v kůži.
  • Perleťové papuly na penisu mají průměr cca 1–3 mm a objevují se na žaludu. Nejčastěji se mohou objevit u mužů ve věku mezi 20 až 40 lety a ovlivňují asi 10 procent populace. Perleťové papuly na penisu jsou často zaměněny za bradavice. Perleťové papuly nejsou infekční a nevyžadují žádnou léčbu.
  • Fordycké skvrny jsou malé (1–5 mm), sytě červené nebo fialové papuly objevující se na žaludu, penisu nebo šourku. Tyto papuly jsou bezbolestné a nezpůsobují podráždění, ale jsou příčinou nespokojenosti s fyzickým vzhledem. Fordycké skvrny nejsou pohlavně přenosné a jejich příčina je neznámá. Jedná se o rozšířené cévy, které zapříčiňují zesílení kůže. Pokud dojde k poranění těchto skvrn, mohou začít krvácet. Zatím neexistuje spolehlivá léčba k odstranění těchto skvrn. Problematika krvácení skvrn se řeší pomocí zařízení, které využívá malé množství elektrického proudu (elektrokauterizace).
  • Psoriáza (lupénka) nejčastěji postihuje jiné části těla, zejména kolena, lokty a pokožku hlavy, ale může se objevit i na penisu. Obvykle se psoriáza objevuje na žaludu nebo vnitřním povrchu předkožky. Lupénka se projevuje zahuštěnými červenými papulami nebo šupinami. Existuje celá řada účinných ošetření, zejména steroidní krémy.
  • Genitální bradavice jsou způsobeny lidským papilloma virem (HPV) a jsou infekční. Genitální bradavice mohou být jednoduché nebo vícenásobné, mohou mít tělovou barvu (růžovou nebo hnědou) a vlhký povrch. HPV infekce je spojena s rozvojem krční a anální rakoviny.

Šupiny

Fotografie

Šupiny na penisu nemají žádné vážné příčiny, některé jsou infekční, jiné se mohou vyvinout v závažné potíže. Vzácně se může objevit onemocnění sliznice žaludu, sklerotická lišej a balanitis xerotica obliterans. Tato onemocnění vedou k rozvoji rakoviny penisu. Vyhledejte tedy lékařskou pomoc, jakmile se vám na penisu objeví šupiny.

  • Balanitis a posthitis. Balanitis je zánětlivé onemocnění žaludu a posthitis je zánětlivé onemocnění předkožky. Příznaky zahrnují podráždění, pálení a červenou vyrážku. Někdy kůže vypadá jako po opaření, protože se odlupuje. Bakterie a kvasinky způsobují odlupování kůže. Nejčastěji se toto onemocnění objevuje u starších mužů a u mužů s cukrovkou. Onemocnění je léčeno vhodnými antimikrobiálními krémy.
  • Erythroplasia of Queyrat je vzácný stav, který se projevuje ostře ohraničenými červenými šupinami s jemným povrchem. Tyto šupiny jsou bolestivé a nezpůsobují svědění. Jedná se o časný projev karcinomu penisu a je třeba rychlé diagnostiky a léčby. Odstranění postižené oblasti je jedinou léčbou.
  • Zoon je plazmatická buňka balanitis. Zoon balanitis způsobuje jasně červené, lesklé šupiny na žaludu nebo vnitřní straně předkožky. Šupiny nejsou bolestivé, ale mohou způsobovat svědění. Příčina těchto šupin je neznámá, ale nejsou infekční. Jedná se o neškodný stav, který může být zaměněn s mnohem vážnějším stavem Erythroplasi of Queyrat. Léčba reaguje na steroidní krémy, ale může dojít k častému vracení. Obřízka patří mezi nepodstatné způsoby léčby.
  • Sklerotická lišej a balanitis xerotica obliterans. Sklerotická lišej způsobuje bílé šupiny na žaludu, předkožce nebo penisu a nemá žádné příznaky, ale může dojít k pálení nebo podráždění. Balanitis xerotica obliterans je závažná forma sklerotické lišeje ovlivňující předkožku neobřezaných mužů. Předkožka je pevná a má vzhled bílého zjizvení, ovlivňuje močení nebo pohlavní styk. Sklerotická lišej a balanitis xerotice obliterans mohou vést ke karcinomu penisu. Pokud je zjištěn karcinom penisu, odstranění předkožky je nezbytné. Jedná se o neinfekční onemocnění.
  • Ekzém nejčastěji postihuje jiné části těla, může se objevit i na penisu a dochází ke dráždivé reakci (dermatitidě). Ekzém způsobuje červené, jemné šupiny, které jsou velmi svědivé. K léčbě jsou vhodné steroidní krémy. Ekzém není pohlavně přenosnou nemocí.

Zdroj: Skvrny na penisu

Ranunculus acris

Tento druh je hojně rozšířený v celé Evropě kromě nejsevernější a nejjižnější části a západní Sibiře. U nás je pryskyřník častý na celém území od nížin až po podhorský stupeň. V horách se vyskytuje zřetelně vzácněji. Má rád vlhčí travinné porosty, jako jsou louky, pastviny, okraje cest, bez ohledu na podklad.

Ranunculus acris je vytrvalá bylina, vysoká 20–100 cm, s velmi krátkým, do 1 cm dlouhým oddenkem. Lodyha je přímá, lysá nebo v dolní polovině přitiskle řídce až hustě chlupatá. Přízemní listy dlouze řapíkaté, čepel dlanitě 3–7klanná, listové úkrojky cca do 2/3 nebo až k bázi zastřihované, čárkovitě kopinaté, 0,3–0,8 mm široké; lodyžní listy jsou podobné přízemním. Květní stopky vcelku oblé, přitiskle chlupaté. Korunní lístky jsou žluté a lesklé, kališní lístky poměrně přitisklé ke koruně, krátce až dlouze chlupaté; nitky tyčinek jsou lysé. Nažky mají okrouhle vejcovitý tvar, jsou lysé s hákovitě zahnutým zobánkem. Kvete od května do srpna.

Na našem území se mohou objevit dva další poddruhy pryskyřníku prudkého, lišící se širšími úkrojky listů a oddenky až 10 cm dlouhými. Západoevropský pryskyřník prudký Friesův (R. acris subsp. friesianus (Jordan) Rouy et Fouc.) občas zplaňuje v parcích a zahradách, má listy měkké, na rubu hustě přitiskle chlupaté, na okrajích úkrojků s četnými hustými zuby. V Bílých Karpatech se vyskytují rostliny velmi blízké poddruhu R. acris subsp. strigulosus (Schur) Hyl. (pryskyřník prudký hřebílkatý), který má listy tuhé, řídce štětinaté, na okrajích úkrojků jen s řídkými zuby, a nitky tyčinek řídce pýřité; vyskytuje se ve východní a jihovýchodní Evropě. Oba poddruhy nejsou příliš vyhraněné, existuje mnoho přechodných typů k nominátnímu poddruhu.

Druh je jedovatý, obsahuje toxický protoanemonin, který má silně dráždivé účinky a u citlivých jedinců může vyvolávat na pokožce puchýře. Jméno pryskyřník je odvozeno ze staročeského slova pryskýř – puchýř. Tato látka způsobuje rovněž odpornou palčivou chuť, kvůli níž dobytek rostlinu nežere. Sušením se jedovatost ztrácí. Zde můžete vidět, jak vypadá tento jedovatý druh, který běžně naleznete na našem území.

Zdroj: Ranunculus

Obřízka

Obřízka patří mezi malé chirurgické zákroky. Je to zákrok, při kterém je amputována předkožka, což je kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahámovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízka u chlapců, se nazývá brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Celosvětově je obřezáno okolo 30 % mužské populace. Z toho jsou více než dvě třetiny (cca 68 %) muslimové. Židovské obyvatelstvo netvoří v celosvětovém průzkumu ani 1 %. I Ježíš byl obřezán, avšak o relikvii svaté předkožky se vedou spory.

Téměř vůbec se obřízka neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla – cca 5 % obřezané populace (vyjma Velké Británie). V anglofonních zemích však obřízka velmi rychle ztrácí na popularitě, nejvíce v Austrálii, Velké Británii, dále Kanadě a USA. Obřízka se do těchto zemí rozšířila především v období viktoriánské Anglie, kdy se vědecky dokázalo, že účinně brání masturbaci. Protože byly některé mentální problémy spojované s masturbací, byla považována za nevhodnou (například byla masturbace spojována s debilitou, deformacemi tváře nebo ochlupením dlaní). Tyto názory jsou dnes věcí minulosti a budí spíš úsměv.

Je-li je obřízka prováděna z důvodu léčení fimózy, není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40 % případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Považuje se za vhodné vyřešit problém před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychicky velmi nepříjemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Nicméně na uvolnění předkožky má také vliv nárůst hormonální hladiny testosteronu v pubertě obdobně jako na růst celého penisu. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života. Je však třeba odlišit v tomto směru úzkou předkožku od krátké uzdičky.

V České republice se obřízka provádí na urologii (za předpokladu, že mají k dispozici operační sál) nebo na plastické chirurgii. Naprostá většina obřízek se v rozvojových zemích i jinde ve světě dělá bez anestézie, často i bez dezinfekce a jen pomocí primitivních nástrojů. Pouze v západních zemích a ve velkých městech se obřízka provádí v klinických podmínkách. Například ve vcelku europeizovaném Turecku probíhá 85 % obřízek tradičně v domácích podmínkách, 10 % provádí zdravotnicky vyškolená osoba a jen 5 % lékař. Minimum (méně než 15 %) provedených obřízek se provádí v nemocnici. V takovém případě pacient před zákrokem absolvuje klasické předoperační vyšetření. Zákrok probíhá při anestezii, takže je takřka bezbolestný.

Celková anestezie

Výhody: Pacient prospí celý zákrok, takže necítí vůbec žádnou bolest.

Nevýhody: Časově náročnější, trvá delší dobu, než se odbourá vliv anestezie. Po probrání se z narkózy je zpravidla pociťována nevolnost. Není možné v den zákroku řídit.

Lokální anestezie

Je provedena aplikace znecitlivující látky do penisu několika injekčními vpichy.

Výhody: Menší zátěž pro organismus než celková anestezie. Je možné opustit nemocnici už 30–60 minut po zákroku. Je možné řídit po zákroku.

Nevýhody: Někomu může být nepříjemné být při vědomí během operačního zákroku.

Samotná aplikace anestetika může být trochu bolestivá (tuto malou nepříjemnost však lze řešit znecitlivující mastí před provedením vpichů). Samotný zákrok trvá běžně 15–20 minut. Kůže je při něm odstraněna buď skalpelem, nebo speciálními nůžkami. Rána je pak sešita několika stehy. Při obřízce lze přihlédnout k přání pacienta a odstranit více vnitřní nebo vnější předkožky. Úplná obřízka se oproti částečné vyznačuje rychlejším hojením a výrazně menším počtem pooperačních komplikací.

Rizika: Při provádění obřízky může dojít k poškození žaludu penisu s následným znetvořením nebo ke srůstům, toto riziko je největší u novorozenců. U novorozenců je problematické také provedení anestezie, až donedávna byl proto zákrok u kojenců prováděn bez anestezie. Z těchto důvodů se častěji provádí částečná obřízka, která ve většině případů k řešení dostačuje, pokud je obřízka indikována z lékařských důvodů. Vlastní zákrok provedený pod anestetiky není bolestivý, ale bolest se objevuje následně a přetrvává po dobu několika dní, obvykle do opadnutí otoku. Někdy přetrvává při erekci i déle. Zákrok by měl provádět chirurg s dostatečnou erudicí a na přiměřeném pracovišti. Nekorektně vedený zákrok může vést k vážným komplikacím, počínaje velkou ztrátou krve, přes zánětlivé procesy, které můžou vest k deformacím penisu, konče gangrenosními stavy, které vedou v lepším případě k amputaci penisu, v horším ohrožují život. Úplná cirkumcize snižuje u mužů citlivost žaludu, což bývá u mladších mužů vnímáno pozitivně jak muži samotnými, tak i jejich partnerkami. Později se ale může tato situace zvrátit, protože může být dosažení orgasmu v přiměřené době obtížné, což obtěžuje partnerku a frustruje muže.

Zdroj: Vše o penisu

Mykóza penisu

Mykóza penisu patří mezi zánětlivá onemocnění. Zánětem může být postižen buďto žalud, čemuž se pak odborně říká balanitis, nebo současně žalud i předkožka (balanopostitis). Kvasinkám se dobře daří ve vlhkém a teplém prostředí, kde mají vynikající podmínky ke svému růstu. Právě k tomu jim dopomáhá i nošení těsného a neprodyšného oblečení.

K infekci dochází také při špatné hygieně, kdy se v předkožkovém vaku hromadí sekret a množí se v něm bakterie a kvasinky. K jejich přemnožení dochází rovněž při zvýšených hladinách cukru, tedy často u cukrovkářů a u nemocných se sníženou imunitou, kdy organismus proti kvasinkám neumí dostatečně bojovat.

K přenosu mykózy může dojít i použitím ručníků nebo prádla infikované osoby. Často se mykóza penisu vyskytuje u mužů, jejichž partnerka trpí opakovanými mykózami pochvy. Mykózu mohou přenášet jeden na druhého, aniž by o tom věděli. V těchto případech se u mužů nemusí objevovat příznaky mykózy penisu vůbec, nebo jsou jen velice mírné. Muž se v takovém případě stává přenašečem a poté tak opakovaně infikuje ženu. Proto je vždy vhodné přeléčit oba partnery.

Projevy mykózy penisu: Mykóza penisu se projevuje obdobnými příznaky jako u žen mykóza poševní. Prvním příznakem bývá svědění, pálení při močení a bolestivost žaludu nebo pod předkožkou. Na těchto místech se pak objevují drobné červené skvrny, někdy až bělavé puchýřky. Ty později praskají a vznikají tak svědící a pálivá ložiska s olupováním kůže v okolí. Při mykóze penisu se pod předkožkou hromadí sekret, který je typicky bělavý a má tvarohovitou konzistenci. Při kombinované kvasinkové a bakteriální infekci může být sekret až hnisavý a zapáchající.

Komplikace mykózy penisu: Při přidružené bakteriální infekci může v důsledku zánětu nastat komplikace v podobě zúžení otvoru předkožky, kvůli čemuž nejde přetáhnout zpět přes žalud. Tento stav se nazývá fimóza a řeší se drobným chirurgickým zákrokem. Dalším problémem při mykóze penisu bývají nepříjemné pocity při močení. Muži, kteří infekci získají od partnerky, mívají většinou potíže mírnějšího charakteru se zarudlými skvrnami a olupováním kůže.

Léčba mykózy penisu: Mykóza penisu se léčí pomocí antimykotických přípravků. Jsou to lokálně fungicidní léky, což znamená, že jde o látky hubící houby a plísně. Léky jsou k dostání v lékárně ve formě mastí, tablet či dražé, tekutin a gelů. Další možností jsou fungicidní antibiotika, zejména při přidružené bakteriální infekci. Součástí antimykotik jsou látky jako nystanin či amphotericin. Při léčbě mykózy je nutné přeléčit i partnerku. Asi ve 25 % případů může probíhat mykóza penisu bez příznaků a jediným projevem jsou neustále se vracející infekce sexuální partnerky. Během léčby se doporučuje sexuální abstinence a správná hygiena a je též potřeba prát prádlo a ručníky na 95 °C.

Prevence mykózy penisu: Léčba mykózy penisu je naštěstí jednoduchá. Důležitá je ale také její prevence. Prvním krokem v prevenci proti mykóze penisu by měla být pravidelná a důkladná hygiena. Jelikož mají kvasinky rády teplo a vlhko, je třeba nosit volné a prodyšné prádlo, nejlépe bavlněné. Při celkových onemocněních se musí řešit základní příčina, tedy cukrovka nebo oslabení imunity. Vhodná je také dieta s nízkým obsahem cukrů a užívání probiotik, která by měla být samozřejmostí také při léčbě antibiotiky. Pro snížení rizika vzniku mykózy při pohlavním styku je vhodné použití kondomu. Při opakovaných mykózách mezi partnery je nutné vždy přeléčit oba a v průběhu této léčby se zdržet pohlavního styku nebo používat kondom. Jinak se mykóza penisu či pochvy nevyléčí a bude pořád kolovat mezi partnery.

Zde můžete vidět, jak vypadá mykóza penisu.

Zdroj: Vše o penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP