Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUCHÝŘKY

OBSAH

Puchýřky vzadu na jazyku

Fyziologický povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Pokud máte dlouhodobě na jazyku puchýřky, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit puchýřky vzadu na jazyku. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet.

Rakovina jazyka postihuje třikrát více muže než ženy a objevuje se od 40. roku života, vrcholem výskytu je věk kolem 60 let. Významným faktorem pro její vznik je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena.

Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Co jsou potničky

Jde o vyrážku, která se projevuje jen mírným zarudnutím kůže s drobnými skvrnkami, z nichž se vytvoří drobné puchýřky naplněné čirou tekutinou (zvýšená činnost potních žlázek). Drobné puchýřky mohou splynout ve větší, většinou během několika dnů se protrhnou, kůže zaschne a začne se jemně olupovat. S výskytem potniček se nejčastěji můžeme setkat u kojenců a malých dětí, méně často u velkých dětí. Příčinou je přehřátí dítěte, a to buď nevhodně zvoleným oblečením, nebo pobytem v příliš horkém prostředí, ale také se můžeme setkat s výsevem potniček v průběhu horečnatých onemocnění a u větších dětí při zvýšené potivosti kůže i pod obvazy. Nejde o nic vážného, potničky lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem).

Zdroj: Jak vypadají potničky

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘKY NA KONEČCÍCH PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubajs.

Dobrý den, chtěl bych zde poprosit o radu, jak účinně léčit puchýřky na bříškách prstů - zapříčiněné mechanickým "poškozením". Jsem houslista a tento problém jsem si bohužel vytvořil sám - nevědomky - když jsem po delší dobu ztvrdlé konečky bříšek zbrušoval pilníkem na nehty...aby se mi lépe hrálo. Nevím, co mě to napadlo za pitomost, ale stalo se. Nyní se s tímto trápím už dlouho a děla mi problém hrát na nástroj...místa jsou velmi bolestivá, pod kůží jakoby "průhledná" = puchýřky. Zkoušel jsem hypermangan, ale jak jsem se dozvěděl, nemá příliš léčivé účinky. Nyní namáčím prsty do teplého odvaru heřmánku s kapkami tea-tree oleje.
Prosím o radu, jsem zoufalý. Díky, K

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýřky na konečcích prstů

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Dobrý den, nevím, jestli jsem tady správně, ale - trpím úporným svěděním vlasové pokožky, nejdříve se vytvořily jakoby puchýřky, svědilo to tak, že jsem do nich zatínala nehty, puchýřky splaskly, teď se zřejmě hojí, ale stále to neskutečně svědí. Pokožku jsem ošetřovala diprosalicem, ale to pomůže vždy jen na krátkou chvíli.
Svědění není po celý den, vždy v nějakém intervalu, v noci je klid. Nevíte, co s tím? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Adélo, vzhledem k úpornému svědění, které zmiňujete, tak bych ze všeho nejdříve volil přípravek proti svrabu - krém Infectoscab (na lékařský předpis), aplikuje se jednorázově. Jako doplňkovou péči bych doporučil tento mix: 2x denně Aerius tablety (jen na lékařský předpis) a pak k tomu 2x týdně umývat šamponem Kerium DS (volně dostupný v lekárně). Uvedené medikamenty Vám může předepsat Váš obvodní lékař, ovšem bez podrobné prohlídky dermatologem není možné přesně určit správnou léčbu a v tomto případě půjde jen o pokusy. Kdyby výše zmíněné nepomohlo, tak Vám vřele doporučuji zajít k dobrému dermatologovi, aby Vám podrobně prozkoumal Vaši vlasovou pokožku na výskyt svrabu, vší, popřípadě i plísně ve vlasech nebo seboroické dermatitidy. Nepodceňte to a raději jděte rovnou ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ POKOŽKY HLAVY A PUCHÝŘKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, četla jsem váš článek a dá se říct,že už jsem vyzkoušela snad všechno. Mám lupy už léta,ale daleko víc mě trápí, že asi 2 měsíce mě svědí pokožka hlavy a v hlavě mám takové malé puchýřky,jako bych byla poštípaná. Doma žádnou havět nemáme a nemůžu se toho zbavit.Na kožním mi dali nějaké sérum alpicort,jestli to píšu správně a svědí to pořád.Mám pocit, že se z toho zblázním.Nemáte tam nějakou radu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lucie, pokorně požádejte svého lékaře o předepsání léku Claritine na to nepříjemné svědění a dále prosím setrvejte v aplikaci Alpicortu. Lékař, který Vám ho předepsal Vaše onemocnění viděl a mohl podle projevů stanovit správnou diagnózu. To se po diskusním fóru udělat lépe nedá. Je nesmírně důležité, abyste po nanesení Alpicortu na pokožku hlavy provedla také její mazáž konečky prstů po dobu 3 minut!!! Tímto lépe odstraníte maz z vlasových folikulů a mazových žláz. Tento přebytečný maz může způsobovat ony nepříjemné puchýřky, o kterých píšete. Účinek se zpravidla nedostaví hned, ale je třeba v léčbě poctivě a pravidelně pokračovat až do vymizení příznaků. Alpicort aplikujte každý den večer před spaním a po vymizení příznaků ještě pokračujte v intervalu 2 krát týdně. Kdyby i přesto tato léčba nepomohla, tak zkuste ambulantní konzultaci svého problému s jiným kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění pokožky hlavy a puchýřky

Puchýř na jazyku

Pokud se vám objevily na jazyku malé bolestivé puchýřky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně.

Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Doporučuje se kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu: čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pásový opar jsem měl v asi 30 letech a teď ho mám zase v 72, ale podstatně horší.Kupodivu mi lékařka doporučila tekutý pudr a napsala Zovirax. Až po cca 10 dnech cítím ústup bolesti, ale nemohu ležet, protože mně bolí celý hrudník. Ačkoliv mi puchýřky už hodně zaschly, tak je pokožka hodně bolestivá stále a to i mimo plochu s puchýřky.Plané neštovice jsem jako dítě prodělal také a je mi divné tvrzení v článku "dvakrát a dost".V každém případě je herpes zoster pěkné svinstvo a nikomu ho nepřeji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Co znamenají puchýřky na jazyku u dětí

Puchýřky na jazyku dětí mohou znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo mají chronické onemocnění jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka tak může vzniknout u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové.

Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogenita již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento stav, kdy dochází k výsevu puchýřků po celém těle, může mít mnoho příčin. Jestli je vám paní skutečně líto, tak ji doprovoďte na kožní, protože to je opravdu to nejlepší, co pro ni můžete udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Červené skvrny na jazyku

Červené fleky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Tato nemoc je charakterizována bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, projevuje se také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se změní na vřed po několika dnech. Nemoc se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Domácí léčba

Léčba domácími prostředky může zahrnovat:

  • Aplikace obkladů
    Mokré, chladné obklady mohou pomoci snížit svědění.
  • Užívání léků proti svědění
    Volně prodejné antihistaminické léky, jako je difenhydramin (PSILO-BALSAM) nebo loratadin (Claritin) mohou pomoci zmírnit svědění.
  • Aplikace vilínu
    Namáčení postižených oblastí do vilínu může urychlit hojení.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diagnóza

Ve většině případů může váš lékař diagnostikovat dyshidrózu na základě fyzického vyšetření. Žádný laboratorní test nemůže specificky potvrdit diagnózu dyshidrózy, ale váš lékař může navrhnout testy k vyloučení jiných kožních problémů, které mají podobné příznaky.

Například šupinky kůže můžou být testovány na typ plísně, která způsobuje atletickou nohu. Kožní alergie a citlivost lze odhalit vystavením skvrn na kůži různým látkám.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Léčba vaginálního oparu

Tento rod je rozšířen po celém světě. Způsobuje slizniční vředy a kožní puchýřky, vzácně encefalitidu nebo meningitidu. Vakcína neexistuje, existují ovšem látky (aciclovir – Herpesin, valaciclovir), které jsou aktivovány enzymy nacházejícími se jen v buňkách napadených virem. Jsou proto efektivní pouze proti replikujícímu se viru, na viry v latentní fázi nemají valný efekt.

Zdroj: Genitální opar

Dyshidrotický ekzém

Dyshidrotický ekzém je onemocnění kůže charakterizované malými pupínky nebo malými puchýřky na dlaních nebo nohou, které jsou naplněné čirou tekutinou. Jde buď o akutní, nebo chronickou dermatózu prstů, dlaní, plosek. U mnoha lidí je forma nejčastěji chronická.

Malé průsvitné puchýřky jsou vyplněné čirou tekutinou, mohou svědit, bolet, ale i nijak se neprojevovat. Průběh zhoršuje kontakt s mýdlem, vodou nebo dráždivými látkami. Nehty na postižených místech mají skvrnitý vzhled s malými dolíčky.

Příčiny onemocnění jsou neznámé, ale je zde předpoklad, že některé alergeny mohou onemocnění spustit. Lidé alergičtí na roztoče, nikl nebo na cokoliv jiného, mají s touto alergií problém.

Dyshidrotický ekzém je sice svízelný chronický kožní problém, ale léčba je možná – základem je prevence vysušení kůže (ochranné krémy, koupele se zvláčňujícími prostředky), při zánětlivých projevech vám lékař může předepsat kortikoidy či imunomodulační léky. Také je možné vyzkoušet homeopatika k urychlení léčby a hojení puchýřů, například lze využít kombinaci homeopatických léků Arnica montana 9 CH a Cantharis 9 CH v dávkování 3x denně 5 kuliček od každého. Dále mazat mastí Cicaderma 2x denně v tenké vrstvě. Puchýře po těle by měly být pryč během jednoho dne.

Onemocnění není nakažlivé na jiné osoby, ale nedoporučuje se puchýře škrábat, či snad dokonce propichovat. Mohlo by dojít k infekci a zhoršení potíží. Po zhojení je kůže velmi suchá a má tendenci praskat anebo se loupat, je tedy vhodné ji promašťovat. Vynikající přípravek je například Lipobase.

Na rukou je dyshidrotický ekzém častým projevem.

K základní medikaci náleží i užívání antihistaminik, antibiotik a laváž v roztoku manganistanu draselného. Kožní lékař vám může naordinovat také fototerapii, přípravky z hnědouhelného dehtu, kortikosteroidy v tabletách, imunosupresivní tablety či alitretinoin.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP