Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUPÍNEK NA VAGÍNĚ

OBSAH

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Akné na zadku léčba

Léčba závisí na tom, zda máte vředy, folikulitidu nebo obojí.

Léčba folikulitidy

Většinou folikulitida odezní sama. Pokud tomu tak není, může vám dermatolog předepsat kombinaci produktů na uklidnění kůže, obvykle se jedná o lokální antibiotika, která jsou aplikována na postiženou oblast. Další přípravek je benzoyl peroxid, kterým se omývá postižené místo na kůži. Benzoyl peroxid se může nacházet v mnoha produktech pro léčbu akné, pomáhá vysušovat pokožku a má antibakteriální vlastnosti.

Léčba vředů

Záleží na tom, jak se vředy vyvíjí, aby se nedostaly hlouběji, protože pak je zapotřebí intenzivnější léčba. Na léčbu vředů mohou být použita perorální antibiotika pro boj s infekcí, nebo vám může dermatolog propíchnout pupínek, ze kterého pak vyteče hnis. Toto se provádí výlučně jen ve sterilním prostředí. Oblast je pak zakryta obvazem. Nikdy se nesnažte propíchnout si pupínek sami, protože byste mohli dostat infekci.

Zdroj: Akné na zadku

Poradna

V naší poradně s názvem VŘEDY NA VAGÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Livia.

Uz skoro 1 rok mam vredy jeden mi ide dole a zasse ini najdem newjem co uz mam robiť velmi sa.bojím
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měla byste jít na gynekologii!!! Vaginální herpes je nebezpečný pro Vás i pro Vaše sexuální partnery. Můžete nakazit jiné lidi a riskujete vznik nebezpečných nádorových onemocnění. Na Slovensku i v ČR máte vyšetření na gynekologii zdarma, tak to co nejdřív udělejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vředy na vagíně

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINEK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym333.

Zdravim je mi 18 let a udelal sem mi tak pred 5ti dny pupinek na penisu nevim jestli je to vazne nebo neni prvni sem myslel ze to je akné ale to asi nee , přiložena fotografie by mela pomoct, bojim se ze ze to je vazne a mohla by to byt přenosné ale ja to nedokazu posoudit ,, bolet to nebolí..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle může být i syfilis. Záleží, jestli došlo ke kontaktu s druhou osobou za poslední měsíc. Jestli jo, tak je nutné zajít na kožní a nechat to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Podkožní akné v uchu

Podkožní akné vzniká ucpáváním pórů. Důležitá je pravidelná hygiena.

Zdroj: Pupínek v uchu

Černé tečky v uchu

Černé tečky se netvoří pouze v obličejové části, ale mohou se objevit i v uchu. Jedná se o estetický problém. Je vhodné navštívit kosmetický salon, kde vám tento problém odborně ošetří.

Zdroj: Pupínek v uchu

Bolák v uchu

Bolák v uchu může vzniknout na základě mechanického poškození. Jedná se o vstupní bránu pro infekci jak bakteriální, tak plísňovou. Příčinou může být i snížená imunita, špatná hygiena nebo alergická reakce.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi PUPINEK NA ZAPESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobry den chci jse zeptat mam pupinek na zapesti je to na miste kdyz otocim ruku a dlan smeruje na horu mam hned za zapestim jestli poradite co a jak dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leon.

Dobrý den , co mám když ti mám na mužském pohlaví tam kde to je na fotce či mám udělat .

Zdroj: diskuze Pupinek na zapesti

Uher v uchu

Uhráky neboli uhry mají snad všichni teenageři a zásluhou „vymačkávání“ se akné dále rozšiřuje a může tak „zavítat“ i do ucha. Tento stav je často nepříjemný a při špatné hygieně může vyústit v bolestivé komplikace ve zvukovodu.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ SKVRNY LÉČIL SE NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Jde mi oto na horním výčku v řasach mám pupínek nebo se začíná dělat tukovi vacek. Jde nějak odstranit?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žluté skvrny léčil se na cholesterol

Jak vymáčknout beďar v uchu

Jak vymáčknout beďar v uchu? Tak to je skutečně oříšek – málo prostoru, špatná dostupnost a viditelnost. Na internetu najdete zaručené návody, jak to zvládnout například pomocí dvou zápalek, ušních tyčinek či odsávaček. Po těchto technikách však nejspíš budete mít zhmožděné vše v okolí, ale beďar zůstane. Jedna malá ukázka.

Zdroj: Pupínek v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Bílý pupínek v uchu

Bílý pupínek v uchu může být akné, tukový výrůstek nebo počínající furunkl. Léčba se vždy odvíjí od příčiny onemocnění. Mnohdy problém vyvolá celkem malá nečistota, která infikuje tento citlivý orgán. Děti jsou na kontaminaci ucha náchylnější než dospělí. Je to i proto, že mají častý zvyk „šťourat se“ v oušku, takže si nehty podrápou vnitřní části ušní trubice. Jelikož nehty našich ratolestí nejsou stále čisté, dochází k vyšší pravděpodobnosti vzniku pupínku. V určitém stadiu je boláček napjatý a při dotyku horký. Příčinou vzniku těchto vřídků někdy bývá i oslabená imunita.

Hromadění hnisu v pupínku někdy způsobuje ostrou bolest v uchu. Bolestivé ucho pak jedinci často ani nedovolí soustředit se na běžnou činnost. K napětí v místě puchýřku, které je obvykle doprovázeno svěděním, se často přidruží zarudnutí okolní pokožky. Pokud vřídek v průběhu času dozraje do stadia nepříjemných až mučivých bolestí, znamená to, že se naplnil. Někteří lidé se ho bohužel pokoušejí zbavit vytlačováním. Takové praktiky obvykle jen zhorší zánět a prodlužují dobu zotavení.

Zdroj: Pupínek v uchu

Diskuze

V diskuzi SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petěmkin.

tohle fakt vřed sifka nebude ...,ale pěknej vřed...
už si o tom něco nastudovat než začneš stresovat....plašíš..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel XXX.

Ahoj předevčírem se mi udělal takoví větší pupinek na penisu ze začátku jsem si říkal že by mohlo jít o nějaké zanicení ale nevím (nebolí to) pohlavní stik jsem neměl 15 mi teprve bude

Zdroj: diskuze Sifilis?

Příznaky ječného zrna

Když máte ječné zrno, můžete trpět slzením očí, bolestí, svěděním, oko je podrážděné, zarudlé a citlivé na světlo. Také si můžete všimnout rudé bulky na víčku. Často se objevuje vnitřní hordeolum, tj. akutní hnisavý zánět folikul řas. Hnis, který se vytváří v ječném zrnu, může způsobit nažloutlá místa, která vypadají podobně jako pupínek. Pokud je ječné zrno bolestivé, uleví se vám, jakmile bulka praskne a hnis vyteče.

Zdroj: Ječné zrno

Folikulitida a stafylokok

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek. Bakterie – stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k celkovým těžkým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Zdroj: Co je to folikulitida

Jak se mílií zbavit?

Na vyvinuté mílie funguje jejich vyjmutí. Jednoduše propíchnout kůži jehličkou a mílii pak vymáčknout. Dobré je si vždy před vymačkáváním mílií udělat silný odvar z heřmánku a nad jeho párou si pak 7 až 10 minut napařovat postižené místo. Pak takto rozpařená kůže půjde mnohem lépe propíchnout a i mílie mnohem lépe vyklouzne ven. Píchněte se jakoby pod mílii a potom ji přes otvor v kůži vymáčkněte ven a vydezinfikujte. Asi dva dny tam budete mít malinkatý červený pupínek, který pak sám zmizí. Kolikrát stačí jen ten heřmánek s gelem a vodičkou, protože se vám otevřenou póry a nečistota jde tak sama pryč. Velké plus této napařovací metody je, že se vám pak nedělají červené skvrnky, tedy alespoň ne v takovém rozsahu.

Zdroj: Mílie, tvrdé kuličky pod kůží

Pupínky na hýždích příčiny

Někdy se nazývají jako akné na zadku, protože se objevují na hýždích a bývají způsobeny jedním ze dvou poměrně běžných problémů.

  1. Folikulitida – je zánět vlasového (i chlupového) folikulu (zánět vlasových kořínků), který se může objevit kdekoliv na těle. Bílý pupínek na stehnu je také folikulitida z důvodu těsných kalhot. Nemusí to být jen ze zarostlých vlasů nebo chloupků. Může to být způsobeno třením oblečení, které je příliš těsné nebo se objeví jako bakteriální infekce. Folikulitida má tendenci být na povrchu kůže, tento stav je popsán jako „velmi mělké malé hnisavé rány“. U folikulitidy je více pravděpodobné, že bude svědit nebo dráždit, ale nebude bolestivá.
  2. Vředy na kůži – známý jako vřed, který je cítit jako bolestivý podnět hnisu pod kůží, může být podobný a být podobný právě akné nebo cystě. Vředy se objevují, když se folikulitida vymkne kontrole a začne se z ní stávat hlubší infekce.
    Kožní onemocnění na hýždích většinou nesouvisí s vaší zkušeností s akné. Těžké akné na obličeji a trupu neznamená vyšší pravděpodobnost vzniku folikulitidy nebo vředů na hýždích. Dávejte si pozor, abyste při vředech na kůži a folikulitidě neměli zbytečné zjizvení, které vzniká neopatrným zacházením, například vymačkáváním nebo rozdrápáním.


Zdroj: Akné na zadku

Podobné nemoci

Erytroplakie

Erytroplakie je plochý defekt, který se vyznačuje červenou barvou a neostrými okraji. Stejně jako leukoplakie patří mezi prekancerózy, ale je dokonce ještě nebezpečnější z hlediska rizika maligního zvratu. Chirurgická revize je tedy namístě.

Takto vypadá erytroplakie.

Soor

Soor je častá infekce vyvolaná kvasinkami rodu Candida. Postihuje především intertriginózní místa kůže a sliznice. Candida spp. patří mezi nozoparazitární houby, tedy mezi ty, které žijí jako saprofyté na kůži, v dutině ústní, ve vagíně či ve střevě člověka. Za určitých podmínek se pomnoží a vyvolávají pak chorobné stavy. Mezi tyto podmínky patří teplo, vlhko, macerace, porušení kožního povrchu, změny pH (zejména alkalizace), obezita, gravidita, diabetes mellitus, kachektizující nemoci, antibiotika, kortikoidy či imunodeficity.

Soor (moučnivka, orální kandidóza) je charakteristický tvorbou bílých povlaků na sliznici jazyka, tváří nebo patra, může se šířit až do hltanu; povlaky lze setřít, později pevně lpí na spodině, sliznice v okolí je sytě červená, obvykle se šíří do koutků. Soor je častý u dětí do dvou let a u imunodeficitních jedinců.

Takto vypadá soor.

Lichen planus

Lichen planus je zánětlivé onemocnění, které postihuje sliznici a místa v okolí ústního otvoru. Vytváří se kožní léze nebo vyrážka. Typická je u tohoto onemocnění vyrážka, která může mít různé zbarvení (od červené až po tmavě hnědou barvu). Objevují se také léze v blízkosti kotníku a zápěstí. Někdy se lichen planus objevuje i v oblasti genitálií, častěji se však jedná o atopický ekzém nebo lupénku. V současné době neexistují žádné léky na toto onemocnění. Podávají se jen prostředky na snížení zánětlivosti, a to ústní či lokální steroidy, imunosupresivní léky nebo hydroxychlorochin.

Takto vypadá lichen planus.

Zdroj: Leukoplakie v ústech

Jak se zbavit pupínku v uchu

Není třeba šířit paniku, obyčejně se ztratí sám bez povšimnutí. V případě, že je výběžek v uchu pevný a do určité míry blokuje průchod ucha (což může oslabit i sluchovou schopnost), může lékař tento vřed odstranit, případně předepsat lék nebo mast na jeho zmenšení. Lékaři důrazně varují před propichováním vřídku podomácku špendlíkem nebo jehlou, čímž si můžete způsobit trvalé ublížení uvnitř ucha. Násilné propíchnutí bolavého pupínku jehlou může zapříčinit nesnesitelnou bolest, přičemž hnisání může pokračovat dál. Nejlepší je nechat vřed na pokoji, aby pukl sám. Použitím alkoholu, řepíkového extraktu nebo čisticí kosmetiky můžete pomoci jeho rychlejšímu smrštění a úplnému vstřebání. Dle babských rad zabírá i olivový olej a česnek.

Od starověku se česnekový olej používal při infekcích dutiny ucha. I v dnešní moderní době má stejný účel, což potvrzují dokonce vědecké studie. Ty ukázaly, že je jedním z nejlepších prostředků při léčbě zánětů v uchu. Účinnou látkou v česneku je allicin. Česnekové olejové ušní kapky mohou vyléčit několik problémů ucha – bolest, zaléhání, zvýšenou tvorbu ušního mazu a podobně. Abyste se vyvarovali tomu, že olej z ucha nedostanete, můžete do sluchovodu umístit vatový tampon. Na základě návodu zveřejněného v americkém magazínu o životním stylu (buzzle.com) pod názvem „Garlic-oil-ear-drop“ si můžete sami připravit tento „česnekový olej“. Budete potřebovat 1 stroužek oloupaného drceného česneku a ½ sklenice olivového oleje sterilizovaného (cca 1 minutu) mikrovlnným ohřevem. 1 kapku oleje pak pomocí kapátka aplikujte do ucha 1–2krát denně, nepoužívejte však déle než jeden týden. Na Slovensku se donedávna šířil také jeden „babský recept“, a to kapat vylisovanou česnekovou šťávu při infekcích přímo do ucha. Tuto metodu však v žádném případě nedoporučujeme, protože čistý koncentrát česneku je příliš agresivní na tak citlivý orgán, jakým je ucho.

Zdroj: Pupínek v uchu

Plané neštovice

Plané neštovice jsou způsobeny virem, který se snadno šíří vzduchem a přenáší se pomocí kapének nebo přímým tělesným kontaktem a následnou kontaminací. Na těle postiženého se v průběhu nákazy objevují zarudlé flíčky, které se mění až po puchýřky vyplněné hnisem, a stav doprovází často i zvýšená teplota. Nejohroženější skupinou jsou děti, ve většině případů do dvou let (batolecí období), které se nakazí v kolektivu, tudíž velmi pravděpodobně ve školce. Šíření infekce je mezi dětmi velmi rychlé a nemocné dítě musí být od zdravých dětí izolováno.

Samotným příznakům předchází takzvané prodromy, což jsou první nespecifické známky, kdy člověk ještě neví, co mu vlastně je. U neštovic se vyskytuje zvýšená teplota až horečka spojená se zimnicí, třesavkou, bolestí hlavy či žaludečními potížemi, eventuálně řidší stolicí. Signálem, který by mohl nasvědčovat tomu, že jde o neštovice, je svědění a bolest kůže pnutím před vytvářejícími se flíčky a následná tvorba puchýřků vyplněných hnisající tekutinou. Neštovičky tak procházejí různými vývojovými stadii od makuly (zarudlá skvrnka) přes svědivý pupen (papula) až po vezikulu (puchýřek s tekutinou) přecházející v pustulu. Puchýřky jsou předurčené k prasknutí, vysušení a vzniku krust, které se mezi jedním až dvěma týdny odloupnou. Pokud je dítě nebo dospělý jedinec ve fázi, kdy má na těle krustičky, neměl by už nikoho nakazit. Puchýřky se nejčastěji tvoří ve vlasaté části hlavy, na obličeji, trupu a končetinách. Výjimkou však není ani výskyt na sliznici horních cest dýchacích, v konečníku, pochvě nebo očních víčkách.

Zde můžete vidět, jak vypadá první pupínek u neštovic: první pupínek planých neštovic.

Neštovice u dospělých

Neštovicemi se můžete nakazit i v dospělosti. Průběh onemocnění je vždy komplikovanější, protože s přibývajícím věkem narůstá i riziko rozšíření infekce do mozku (herpetická meningoencefalitida) nebo do plic (pneumonie). Pokud se neštovicemi nakazí dítě v pubertálním nebo adolescentním věku či těhotná žena, novorozenec nebo lidé s oslabenou imunitou, je tu vyšší riziko komplikací. Fatální důsledky končící trvalým postižením mozku nebo smrtí jsou hrozbou, ale spíše ojedinělou komplikací. Každopádně se neštovice nesmí brát na lehkou váhu u žádného dítěte nebo dospělého.

Inkubační doba

Inkubační doba znamená dobu od styku s virem (průniku do organismu) do propuknutí klinických příznaků. V případě neštovic je to kolem dvou týdnů, někdy i déle. Virus vnikne do organismu přes sliznici a lymfatickou tkáň horních cest dýchacích, zde se pomnoží a pokračuje směle dál. U planých neštovic ho způsobuje herpetický virus varicella zoster. Tento vir si můžeme nosit doživotně v těle, aniž bychom o tom věděli. Jeho probuzení se v mnoha případech projeví pásovým oparem, kterým onemocní jen malá část zlomku lidí, kteří neštovice prodělali.

Léčba

Léčba planých neštovic spočívá v podpoře vysušení a odloupnutí kůže, pomáhá také zmírnit svědění a bolest v oblasti pnuté kůže. Suchý pudr je ideálním řešením, protože ranky vysušuje a snižuje tak prakticky riziko dalšího infikování. Čistota je zcela jednoznačně na místě, častější sprchování, péče o nehty. Vana a tekutý pudr se nedoporučují, doba zhojení je tak delší. Ranky mokvají a pod krustami se mohou tvořit další hnisající ložiska. Léčba antivirotiky se nasazuje v komplikovanějších případech.

Léčba je symptomatická, to znamená, že se léčí a potlačují příznaky onemocnění.

Doporučení:

  • klidový režim;
  • dostatek tekutin;
  • sprchování vlažnou vodou;
  • antihistaminika nebo na pití čaj rooibos proti svědění;
  • megaskorbická léčba;
  • betaglukany;
  • na potírání planých neštovic lze v určitých případech používat Tanno-hermal lotio či antiseptickou mast;
  • v případě nutnosti srážení horečky používat fyzikální metody (zábal), aromaterapeutika nebo podávat antipyretika, nicméně horečka je obranný a léčivý mechanismus těla;
  • u osob s imunodeficienty nebo při vážném průběhu lze podávat antivirotika (acyklovir) nebo imunoglobuliny;

Nakažlivost osoby nezačíná až s prvními symptomy, ale už začátkem infekce a končí cca za 3 týdny, a to zahojením puchýřků.

Zdroj: Neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP