Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PURINY DIETA

OBSAH

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Vaniš.

Dobrý den. Je v tomto případě vhodný kvalitní javorový sirup? V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Javorový sirup je vhodný s ohledem na puriny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Kešu a puriny

Kešu ořechy se při dně mohou konzumovat, na 100 g obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi BRÁT MILURIT PO ZÁCHVATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Manželka je ráda že si nemužu dát pivo prý nelze tělo ošálet.Po záchvatu a tvrdý měsíční dietě,která se skládala z mrkve jako králík a jogurtu,jsem dostal chut na nějaký alkohol,beztak za měsíc musí nějaký ty puriny zmiznout.Napadla mě vodka s džusem i když tvrdý jsem nikdy neholdoval,prý nemá puriny.dopadlo to dobře.Dieta pokračuje dál,milurit jsem ještě nenasadil,ani nevim po jaký době ho mužu nasadit od skončení záchvatu.Je mi fajn normálka chodim a za další týden 7 plzní prý je ok nejlepší Buch.Ráno chladim už palec.Za 3 dny zase dobrý .Mozek mi napovídá,dáme vodku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brát milurit po záchvatu

Puriny ve víně

To, co bylo napsáno výše, platí i pro konzumaci vína. Vždy používejte zdravý rozum a nebuďte hysteričtí. Dieta při dně vás nesmí týrat, protože stres je často uváděn jako jedna z příčin vzniku a rozvoje tohoto onemocnění. Trocha vína jednou za čas jistě nikomu neublíží. Stejně jako rozumná oslava s přáteli. Důležitá je spíše celková změna životního stylu, která však nevylučuje různé drobnější prohřešky. Navíc nesmíte zapomínat, že spousta potravin má sice vysoký obsah purinů, jenže jich konzumujeme tak málo, že se to vlastně ani nemusí jakýmkoliv způsobem projevit.

Zdroj: Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Puriny a jahody

100 g jahod má 9 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.

Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Cizrna a puriny

100 g cizrny má 46 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.

mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Cuketa a puriny

100 g cukety má 8 mg purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Med a puriny

100 g medu obsahuje 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Puriny ve víně

0,2 ml vína obsahují 0 g purinů.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Puriny v krůtím mase

Krocan obsahuje 62 purinů ve 100 g výrobku.

Příčinou dny je změna v metabolismu bílkovin obsahujících purinové látky. Doporučuje se snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/den, to znamená 0,6–0,8 g/kg hmotnosti. Maso se zařazuje nejlépe jen 1x denně, ostatní bílkoviny se přijímají ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit doporučovaných 90 g před kuchyňskou úpravou. Důležité je omezit zvláště příjem masa mladých živočichů. V období záchvatů je vhodná bezmasá dieta bez dráždivých druhů koření a správná technologická úprava pokrmů.

Typickou příčinou dny je vedle stravy zvýšený příjem alkoholu a také obezita. U obézních pacientů je snaha o redukci hmotnosti. Negativní vliv má i již výš zmíněný nedostatečný příjem tekutin.

Zdroj: Krůtí maso a puriny

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Červené maso a vnitřnosti

Červené maso obsahuje puriny, a proto by se mělo konzumovat co možná nejméně, to samé platí i o vnitřnostech, hlavně játra, ledvinky a brzlík jsou puriny nabité.

Zdroj: Zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.

Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna

Jáhly a puriny

Jáhly mají průměrný obsah purinů mezi 75 a 150 mg na 100 g.

Zdroj: Potraviny obsahující puriny

Puriny v pivu

Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.

Zdroj: Puriny v pivu

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Puriny a kyselina močová

Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové purinypuriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Dieta a výše purinů za den

Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.

Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.

Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.

Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.

Zdroj: Puriny tabulka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP