Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUTUJÍCÍ LEDVINA

OBSAH

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi LEDVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Mému šestiletému vnukovi při náhodném vyšetření zjistili jednu ledvinu menší. Je šance, že by ledvina dorostla? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvina

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Zouharová.

Dobrý den,asi před týdnem se mi na levé straně v krku udělal bolestivý otok,v krku mě delší dobu škrábe a nám krátké suché ale časté kašlání, zduření se mi posunulo na levou stranu,ale jakoby pod bradu,k ohryzku,je větší a bolí více,zejména večer při polknutí, nemůžu se nikde dočíst,co znamená putující zduření

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše půjde o virové onemocnění horních cest dýchacích. Pokud je to virového původu, tak to samo odezní do dvou týdnů. Virové onemocnění si můžete sama potvrdit testem CRP, který koupíte v lékárně. Bude-li výsledek testu CRP negativní (nízké hodnoty CRP), jde o virové onemocnění. Bude-li CRP zvýšené, jedná se o infekci bakteriemi a budete potřebovat antibiotika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na krku

Funkce ledvin

Jejich základní funkcí je očišťovat krev od zplodin metabolismu, škodlivých látek a léků. Denně vznikne asi 170–200 litrů primární moči, která pak vstupuje do systému tubulů, kde je její naprostá většina vstřebána zpět prostřednictvím specifických kanálů. Objem, který nebyl vstřebán, tvoří moč definitivní, která je odváděna přes vývodné kanálky do kalichů, ledvinné pánvičky a odtud ústí do močovodů. Denně vznikají asi dva litry definitivní moči. Její složení je upravováno dle potřeb organismu, jde o velice složitý proces. Pokud jedna ledvina nefunguje, druhá ledvina je schopna sama zastat funkci obou. Nefunguje-li ani jedna ledvina, je člověk bezprostředně ohrožen na životě.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi CORIOLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Prosím, je možné brát Coriolus při
imunopresivech (transplantovaná ledvina),která způsobila rakovinu jater?
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze CORIOLUS

Příznaky špatné funkce

Pokud jedna ledvina nefunguje, druhá ledvina je schopna sama zastat funkci obou. Nefunguje-li ani jedna ledvina, je člověk bezprostředně ohrožený na životě. Dočasnou náhradou funkce ledvin je dialýza, definitivním řešením je pak transplantace ledvin.

Mezi časté nemoci ledvin patří glomerulonefritida, což je zánětlivé onemocnění ledvin postihující především glomerulus. Glomerulus je klubíčko krevních kapilár, kterým protéká krev a pod vysokým tlakem se filtruje.

Dalším onemocněním je zánět ledvin neboli pyelonefritida. Pyelonefritida je infekční zánět ledvin, přesněji ledvinné tkáně a pánvičky. Nejčastěji jde o vzestupnou infekci, kdy dochází ke stoupání patogenních bakterií z nižších částí močového traktu.

Dále to jsou ledvinové kameny, které mohou vznikat z mnoha příčin a projevit se velmi intenzivní bolestí v boku, označovanou jako kolika.

Příznaky onemocnění ledvin jsou především otoky, které jsou lokalizovány v oblasti obličeje a víček. Dále je to změna množství moči, ať už zvýšený či snížený objem. Vyšetření je také nutné, pokud je moč tmavá nebo pokud se v ní tvoří pěna. Mezi další příznaky patří bolest v bederní krajině, svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědění a změna barvy kůže, která má barvu slámy. Důsledné sledování funkce ledvin musí být prováděno také u cukrovky, vysokého tlaku a při nálezu bílkoviny či krve v moči.

Zdroj: Ledviny

Diskuze

V diskuzi HODNOTA KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Toman.

Pře 9 měsíci mi byla odoperoána 1 ledvina. Stávající hodnoty kreatininu v krvi se pohybují okolo 120 - 140. Všechny ukazatele rozboru krve i moče jsou v normě. Žádné léky na snížení hladiny kreatininu neberu. Je to dobře?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hodnota kreatininu

Zánět ledvin – léčba

Léčba bolesti ledvin se odvíjí od toho, kde přesně je problém. Pokud se jedná o onemocnění ledvin, tak je důležité je co nejrychleji léčit. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře, navštivte ho co nejdříve. Jedině on vám může předepsat vhodné léky. Nejčastěji jde o antibiotika z chinolonové, tetracyklinové, eventuálně cefalosporinové řady – ofloxacin, ciprofloxacin, deoxymykoin a podobně. Drtivá většina zánětů je tímto způsobem úspěšně doléčena a nemusí se prodlužovat doba léčby. Léčba antibiotiky trvá zhruba 10–14 dní. Nutný je také dostatečný přísun tekutin. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných a starších osob, kde hrozí zvýšené riziko selhání funkce postižené ledviny a otrava krve. Ledvina tak může být trvale poškozena a oslabena.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC LEDVIN A JEJÍCH PŘÍZNAKY HNĚDÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dbrý den.Asi před 2 roky jsem se léčila s ledvinami,nebot mi levá ledvina pracuje jen na 18 procent doporučil mi lékař ledvinu odebrat jiný lékař mě léčil dostávala jsem antibiotika více druhů.Zároven jsem měla zánět močových cest.Počástečném zlepšení antibiotiky se mi na těle hlavně pod prsy na břiše utvořili hnědé docela velké fleky dostala jsem na léčení mast která mi moc nepomáhá.Můžete mi poradit co s tím a nějakou léčbu.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Teri, podle toho co píšete se nedá takto po internetu jednoznačně určit příčina vašich fleků pod prsy. Může jít o alergickou reakci na antibiotika, může jít také o opruzeniny, které se předčasně opálily a zhnědly a nebo to může souviset s nějakým neznámým komplikovaným onemocněním, které se takto projevuje na kůži. Já bych doporučil zajít s tím na kožní a ukázat to dermatologovi. Jen tak se dá nejrychleji dosáhnout uspokojivého výsledku vyléčením. Vezměte sebou názvy všech ATB, které jste brala i současnou mast a zkuste to takto vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc ledvin a jejích příznaky hnědé fleky

Anatomie ledvin

Ledviny jsou součástí vylučovacího systému, jde o párový orgán. Jsou uloženy ve výši dvanáctého hrudního obratle až po druhý obratel bederní, leží po stranách páteře. Jejich délka je asi 12 cm, šířka 5–6 cm, výška 4 cm. Ledviny mají charakteristický fazolovitý tvar. Jejich povrch je hladký, barva červenohnědá. Na jejich vnitřní straně je prohlubeň, kudy do ledviny vstupuje ledvinová tepna a vystupuje ledvinová žíla a močovod. Na řezu ledvinou je kůra, která je tvořena převážně nefrony, a dřeň, která obsahuje vývodné kanálky a takzvané Henleovy kličky nefronu. Nefron je základní stavební i funkční jednotka ledviny. Každá ledvina obsahuje asi jeden milion nefronů. Nefron má dvě základní části: glomerulus a systém tubulů. Glomerulus obsahuje asi 30 kapilárních kliček, v nichž přes speciálně upravenou třívrstevnou stěnu kapilár (vlásečnic) dochází k filtraci krevní plazmy a vzniká takzvaná primární moč.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi PATER PLESKAC LECENI RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina zabloudilova.

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Klusková.

Vážený pane, je mi 73 roků.Před rokem a půl jsem zjistila, že se mi zhoršil zrak. Na oční ambulanci v nemocnici U sv. Anny v Brně mi zjistili otok na sítnici levého oka - věkově podmíněnou makulární degeneraci. V pravém oku už je jizva po prasklé cevě, vidím kostrbatě. Na levé oko navržena injekční léčba na kterou už čekám čtvrt roku. Při zhoršení může dojít k oslepnutí. V červnu r. 2015 mi byla vyoperovana levá ledvina s nádorem. Zatím bez léčby, pod kontrolou onkologů. Mám zvýšený kreatinin a kyselinu močovou. Beru 75 nm 1x denně - snížená činnost štítné žlázy. Mám začínající šedý zákal - operace možná až po vyléčení otoku sítnice.Děkuji za odpověď a srdečně zdravím. Jarmila Klusková

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty

Co má střední obsah purinů

STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • fazole bílé, suché 128; 127,1
  • sója suchá 190; 139,1
  • hovězí maso 120; 192
  • hovězí maso, filé 110; 216,4
  • hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
  • hovězí maso, svaly 133; 292,1
  • hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
  • hovězí maso, rameno 110; 203,9
  • černé fazole mungo, suché 222; 194,3
  • kaviár (pravý) 144; 141,6
  • kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
  • kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
  • vařená slepice, průměr 159; 149,2
  • kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
  • kachna, průměr 138; 146,2
  • sardel 239; 560
  • kapr 160; 330,9
  • ryba průměr 109; 335,9
  • treska jednoskvrnná 139; 425,2
  • halibut 178; 439,9
  • sleď obecný 190; 342,4
  • sleď atlantik 210; 216,9
  • sledě obecně 219; 197,6
  • makrela 145; 191,2
  • okoun 110; 311,3
  • okouni obecně 241; 544,1
  • treska tmavá 163; 473,4
  • losos 170; 202
  • sardinky 345; 693,2
  • pstruh 297; 686,7
  • tuňák 257; 273,7
  • tuňák v oleji 290; 246,2
  • husa 165; 116,7
  • hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
  • šunka, vařená 131; 248,1
  • srdce ovce 241; 367,6
  • koňské maso 200; 438,8
  • ledviny 218; 419,6
  • jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
  • čočka suchá 127; 93,8
  • lněné semínko 105; 67,4
  • játra kuře 243; 426,3
  • humr 118; 346,4
  • plíce 147; 389,1
  • slávky 112; 391,5
  • hovězí srdce 256; 504,3
  • hovězí ledvina 269; 569,5
  • hovězí plíce 399; 961,4
  • hovězí jazyk 160; 186
  • hrách suchý 109; 84,2
  • vepřová ledvina 334; 784,5
  • vepřový jazyk 136; 208,2
  • štika 140; 406,7
  • semeno máku suché 170; 86
  • vepřové břicho 100; 92,3
  • vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
  • vepřová kotleta s kostí 145; 260
  • vepřová líčka 140; 170,4
  • vepřová panenka 150; 334,8
  • vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
  • vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
  • vepřové svaly 166; 374,9
  • vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
  • králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
  • králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
  • klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
  • salám německý 104; 65,9
  • játrový salám 165; 122,2
  • párky z vepřového masa 101; 80,2
  • hřebenatka 136; 505,8
  • krevety 147; 397,9
  • slezina obecně 343; 815,9
  • slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
  • telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
  • telecí filé 140; 347,3
  • telecí koleno s kostí 150; 353,2
  • telecí stehno s kostí 150; 310,2
  • telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
  • telecí, krk s kostí 150; 326,9
  • telecí rameno 140; 309,3
  • zvěřina zadní 105; 205
  • zvěřina kýta 138; 336,5

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Diskuze

V diskuzi BIOLÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Schropferová.

p.Helenko chtěla bych ase Vás zeptat jak ta bioléčba probíhá a co to obnáší mám 11letou dceru která má nefrotický syndrom od 1a třičtvrtě roku ted behem2let se nám vůbec nedaří a tak nám byla doporučena tato léčba.Dcera si opradu zažila své a já taky a jsem ztoho neštasná mapíšete mi prosim na email děkuji předem za odpověd Schropferová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Machutkova helena.

dobrý den,mojí dceři byla odebrána jedna ledvina na které byla rakovina.ta se potom objevila i na dalších místech v těle.protože má jen jednu ledvinu byla klasická léčba rakoviny nemožná,proto se léčí bioléčbou.je to drahá léčba o které musí rozhodovat komise.každý den po dobu 14 dní bere léky které dostává na onkologii přímo od lékařky a potom jeden týden vynechává.a pak znovu dokola.léky mají dobré výsledky,neboť vyhledají v tělě nádory s rakovinou a obklopí je aby se nemohly rozšiřovat dál po těle.máme dobré výsledky,dokonce se i některé zmenšily.bohužel je to léčba na celý život.
má tato léčba i vedlejší nepříjemné účinky u každého se projeví jinak,ale dá se to.přejeme hodně štěstí a uzdravení.

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

IgA nefropatie

IgA nefropatie je druhým nejčastějším zástupcem nefropatií. Jde o zánět glomerulů, který se výrazně častěji vyskytuje u mužů než u žen. Nejvíce pak ve věku 15 až 30 let. Příčina onemocnění není zcela známa.

Mezi klinické příznaky IgA nefropatie patří krev v moči, která je buď zjištěna pouze mikroskopicky, nebo je viditelná pouhým okem. Mikroskopický nález krve v moči je často objeven náhodně během preventivní prohlídky. Viditelná přítomnost krve v moči bývá zpravidla při zánětu. Nejčastěji jde o zánět horních cest dýchacích a krev se v moči vyskytuje s časovým odstupem 24–72 hodin. Dále bývá v moči přítomna bílkovina. Lidé s touto chorobou častěji trpí vysokým tlakem. U většiny pacientů dochází k pomalé, ale stále postupující poruše funkce ledvin, která u 20–50 % vede k selhání jejich funkce. Ledvina pak musí být nahrazena dialýzou či transplantací. Léčba onemocnění není známa. Příznivý účinek má terapie glukokortikoidy a cyklofosfamidem. V prevenci lze doporučit asi pouze preventivní prohlídky moči.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Diskuze

V diskuzi LEDVINA PROPOUSTI KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den,mám dotaz ohledně mé ledviny která propouští krev,mmikrohematurie,byla jsem na cystoskopii,v pořádku,CT nativně taky v pořádku.Paní doktorka mi řekla no tak propouští krev.Ještě jsem chtěla napsat že v roce 2015 u mě proběhla levostranná nefrektomie z duvodu velkého nálezu,prý nádor,ale po histologii bylo zjištěno po 6 týdnech čekání na výsledky že je to prý pseudocysta a zhoubné to nebylo,ale vyndat se to muselo,protože muj otec zemřel v 51 letech na zhoubný nádor levé ledviny.Jsem 4 roky po nefrektomii,která mi byla provedena v 51 letech.Jsem hodně unavená,pracuji jako kuchařka 12hodinové směny a nevím jedtli ta velká unava není od ledvin.bolesti mám hodně v kříži i do podbřišku,ale žádné ibalginy na bolest neberu.vydržím to .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvina propousti krev

Bolest ledvin v noci

Bolesti ledvin v noci nemusejí být takzvaného vertebrogenního původu (tedy od páteře), ale mohou být i příznakem onemocnění ledvin nebo močových cest. Je dobré domluvit se s obvodním lékařem na vhodných vyšetřeních ortopedických, neurologických, případně internistických, aby se předešlo rozvoji závažného onemocnění. Při bolestech ledvin v noci pomůže pravidelná hygiena, hygiena před a po pohlavním styku, slabé urologické čaje, dostatek tekutin, teplo. Každopádně je dobré navštívit lékaře. Jen malé připomenutí: samotná ledvina nebolí, ale pokud dojde z nějakého důvodu k napnutí obalu, ve kterém je uložena, pak to můžeme pociťovat jako tupou bolest v levém bedru. K napínání tohoto obalu dochází z různých příčin. Může se jednat o zánět infekční i neinfekční, nebo různé ložiskové změny. Obecně platí, že prochlazení zhoršuje prokrvení ledvin a močových cest a může snížit obranyschopnost močových cest vůči infekci. Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Ledvinové čaje působí příznivě nejen díky vysokému příjmu tekutin (často lze se stejným efektem pít i něco chuťově příjemnější, například normální čaj), ale i svým antiseptickým působením, mají tedy mírný antibakteriální účinek a mohou být vhodné u pacientů s opakovanými infekcemi močových cest, i zde je ale důležitý efekt naředění a odplavování bakterií.

Zdroj: Bolest ledvin

Ledviny

Spousta lidí si ani neuvědomuje důležitost některých orgánů, obvykle se na ně zaměří, až když s nimi onemocní. Ledviny mezi takové orgány určitě patří. Ledviny jsou párovým orgánem, který se nachází v břišní dutině přibližně v úrovni bederní páteře v místě čtrnáctého obratle. Ledviny svým tvarem připomínají fazole o velikosti 10-12 cm. Ledvina má tkáň prorostlou žlutým tukem, jehož úkolem je chránit ji před nárazy. Velmi významnou částí ledvin jsou glumeruly, neboli ledvinná klubíčka, což jsou shluky malinkých cév, které přes svou stěnu neustále filtrují tekutiny. Tato filtrovaná tekutina se nazývá primární moč a skládá se z vody, minerálů, aminokyselin, cukrů a dalších látek. Této primární moči vznikne každý den asi kolem 200 litrů. Primární moč pak prochází ledvinnými kanálky, v nichž se pak vstřebává zpět do těla. Při průchodu se moč zahušťuje, a tak vznikne definitivní moč (asi 2 litry). Z ledvinných kanálků moč steče přes sběrné kanálky, kalichy a ledvinné pánvičky, močovodem až do močového měchýře. Právě při průchodu kanálky se mohou vytvořit ledvinné kamínky, protože moč může být více zahuštěná.

Ledvina je v lidském těle důležitá proto, že filtruje z krve škodlivé látky, které jsou následně močí odváděny z těla. Tuto krev do ledviny přivádí ledvinová tepna. Přestože ledviny nejsou příliš velkým orgánem, tak se do nich přivádí celá čtvrtina krve, která proudí lidským tělem. Pro očištění krve je totiž důležité mít dostatečný krevní průtok, který zajišťuje funkce srdce. Celkově je vztah mezi ledvinami a srdcem velmi důležitý, pokud člověk trpí onemocněním cév a srdce, zvyšuje se u něj riziko onemocnění ledvin, zároveň to platí i obráceně, při onemocnění ledvin hrozí onemocnění i cév a srdce. Úlohou ledviny je také regulovat množství vody, sodíku, draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku v těle, reguluje též krevní tlak, vylučuje z těla močovinu, kreatinin, kyselinu močovou, cizorodé a jedovaté látky (i léky), vytváří hormon erytropoetin, který se podílí na tvorbě červených krvinek, aktivuje vitamín D (získaný ze slunečního záření), odbourává hormony a jiné látky (např. inzulín). Ledvina se tak řadí do vylučovací soustavy. Mezi častá onemocnění ledvin se řadí ledvinové kameny, písek a záněty.

U ledvin je potřeba si uvědomit, že mohou způsobit i jiná onemocnění, která s nimi zdánlivě nesouvisí, patří sem například různá onemocnění kloubů a ekzémů.

Přestože spousta lidí význam ledvin podceňuje, čínská medicína považuje ledvinu za jeden z nejdůležitějších orgánů. Tento význam ji přikládají proto, že věří, že ledviny uchovávají životní sílu člověka. Tato medicína věří, že ledviny nejen ukrývají životní energii, ale že jsou i ukazateli délky života.

Lidé, kteří jsou přesvědčeni, že psychický stav má vliv i na ten fyzický, věří, že stav ledvin ovlivňují i vztahy a city. Obě ledviny tak mají představovat partnerský vztah. Levá ledvina zobrazuje ženu a pravá muže. Ledviny pak mají schopnost filtrovat vše, co od jiných lidí přijímáme, a pokud se nám nedaří se s postoji jiných lidí vyrovnat a nepřijímáme jejich názory, tak může dojít k problémům s ledvinami. Pokud se vztahy naruší, může energie pocházející z ledviny vyvolat v člověku pocity nejistoty, sebepodceňování i úzkostí.

Zdroj: Oslabené ledviny

Kde jsou ledviny v lidském těle

Ledvin se nacházejí po obou stranách páteře za břišní dutinou v prostoru zvaném retroperitoneum. Částečně jsou zasunuty pod spodní žebra. Levá ledvina bývá obvykle o trochu výše než pravá. Lidská ledvina je asi 10 cm dlouhá, 6 cm široká a váží asi 150 gramů.

Jak poznat bolest ledvin?

Bolest ledviny (nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde lze na postižené straně nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu jako bolest v kříži a podbřišku nebo jako bolest ledvin v noci, a to jako píchání v ledvině.

Příčiny bolesti ledvin

Nefralgie se může vyskytovat ve spojení s níže uvedenými nemocemi.

Zánět ledvin (pyelonefritis) – ve většině případů se jedná o bakteriální onemocnění ledvin, které se kromě bolesti projevuje horečkou, únavou a celkovou schváceností. Někdy se objevují i bolesti břicha a zad. Bakterie se do ledviny dostávají buď vzestupně přes močové cesty, anebo z filtrované krve. V případě, že pociťujete takovéto obtíže, vyhledejte lékaře.

Akutní rozšíření dutého systému ledviny:

  • ložiskové zánětlivé procesy – laicky řečeno nastydlé ledviny;
  • nádory, které se šíří přes pouzdro ledviny;
  • přetížení ledvin – bolest ledvin po alkoholu.

Většina pomalu postupujících postižení ledvin je nebolestivá, protože nedochází k náhlému poškození nebo napnutí ledvinného pouzdra, které způsobují tuto typickou bolest.

Ledvinná kolika – náhlá, prudká, postupně narůstající nebo kolísavá bolest v boku či zádech, která může vystřelovat do třísla, varlat nebo do velkých stydkých pysků. K bolesti se může přidružovat nevolnost, bledost, studený pot a zvracení. Nemocný se snaží najít úlevovou polohu. Bývá přítomna nejčastěji při akutní obstrukci horních močových cest z důsledku posunu ledvinných kamenů. Říká se, že ledvinná kolika je jednou z nejhorších bolestí, kterou může člověk zažít.

Příčiny ve skutečnosti ležící mimo ledviny – bolest v bederní krajině (lumbalgie) je místem lokalizace typická pro postižení ledvin, ale ne všechny bolesti náleží k vylučovacímu systému. Mezi faktory, které mohou způsobovat bolesti v bederní páteři dále patří:

  • bolest z důsledku postižení obratlů, meziobratlových disků a zádových svalů;
  • nádory břišní dutiny, páteře;
  • metastáze v oblasti bederní páteře;
  • pásový opar;
  • bolesti neurologického rázu vznikající z útlaku nervových kořenů vycházejících z páteře.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad

Onemocnění ledvin

Glomerulonefritida

Mezi časté nemoci ledvin patří glomerulonefritidy, zánětlivé onemocnění ledvin postihující především glomerulus. Glomerulus je klubíčko krevních kapilár, kterým protéká krev a pod vysokým tlakem se filtruje.

Příznaky glomerulonefritidy mohou být různé. Mohou být nespecifické, jako vysoký krevní tlak, zvracení, únava, zvýšená teplota a otoky víček. Pro mnoho lidí je však první známkou, že se něco děje, až výsledek rozboru moči a krve. Pokud jsou totiž glomeruly poškozeny, lékař může v moči najít malé množství krve nebo bílkovin, které by se do ní u zdravého člověka neměly dostat. Při větším poškození je moč zbarvena až do červena, nebo je normální barvy, ale zakalená. Další známkou glomerulonefritidy je nižší množství moči, než je obvyklé. Například pacient několik dnů vůbec nemočí. Pokud se tyto problémy vyskytnou, lékař odebere krev a moč na potvrzení zánětlivých ukazatelů. Dále provede test funkce ledvin, který ukáže, zda ledvina filtruje krev méně, než je norma. Pro definitivní potvrzení diagnózy glomerulonefritidy je však třeba provést biopsii ledviny, což je napíchnutí ledvinové tkáně tenkou jehlou a odebrání vzorku k mikroskopickému rozboru.

Léčba akutní glomerulonefritidy spočívá zejména v klidu na lůžku, konzumaci jídla se sníženým obsahem soli, dále ve vyváženém příjmu tekutin, který nadměrně nezatěžuje ledviny, a užívání léků na snížení krevního tlak. Při nedostatečném močení jsou podávána diuretika. Po několika týdnech až měsících se ledviny většinou plně zhojí a nevykazují známky poškození. Léčba chronické glomerulonefritidy trvá velmi dlouho, často i několik let. Pacient má volný pohybový režim, ale vyhýbá se nadměrné fyzické zátěži. Z léků jsou mu podávány kortikosteroidy, cyklosporin a cyklofosfamid, které snižují imunitní odpověď těla. Většinou je vyžadována dieta s nízkým obsahem bílkovin a tuků. Dieta s nízkým přísunem soli se ordinuje pouze při vysokém krevním tlaku.

Pyelonefritida

Pyelonefritida je definována jako infekční zánět ledvin, přesněji ledvinné tkáně a pánvičky. Nejčastěji jde o vzestupnou infekci, kdy dochází ke stoupání patogenních bakterií z nižších částí močového traktu.

Příznaky zánětu ledvin zahrnují široké spektrum potíží, zejména řezavé bolesti při močení, odborně dysurie, dále bolesti v zádech vyzařující na stranu postižené ledviny, vysokou horečku s třesavkou, bolesti hlavy, zvracení a poklepovou bolestivost v místě zasaženého orgánu.

Léčba zánětu ledvin se dělí podle stadia onemocnění. Nekomplikované záněty ledvin nevyžadující hospitalizaci se obvykle léčí ambulantně podáváním antibiotik, především amoxicilinu a ampicilinu. Nemocným vyžadujícím hospitalizaci z důvodu dehydratace, zvracení a vysokých horeček je doporučeno podávat chinolonová antibiotika. Pacienti s komplikovaným zánětem ledvin, kteří mohou být napadeni větším množstvím patogenů nebo mají četné přidružené choroby, dostávají nitrožilně silná cefalosporinová antibiotika III. generace a jsou dále v nemocnici pozorováni, zda u nich nedochází k rozšiřování nemoci. Pokud k němu nedochází, lze z nitrožilní terapie přejít na léky podávané ústy.

Obstrukční zánět ledvin způsobený překážkou v močovém traktu vyžaduje rychlé chirurgické řešení ve formě vytvoření umělého ledvinného vývodu. Při dobrém stavu nemocného lze přímo odstranit překážku bez tvorby vývodů. V průběhu terapie se každých 5–7 dní provádí kontrolní odběry moči a 4–6 týdnů po dokončení léčby se odebírá moč znovu, aby se zjistilo, zda močový trakt zůstává bez infekce. Léčba zánětu ledvin někdy trvá až 6 týdnů.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny mohou vznikat z mnoha příčin a projevit se velmi intenzivní bolestí v boku, označovanou jako kolika.

Ledvinové kameny opouštějí tělo močí, pokud jsou malé, může to proběhnout bez příznaků. Pokud jsou kameny větší než 2–3 mm mohou způsobit ucpání močovodu a způsobit překážku odtoku moči. Ve snaze o překonání této překážky se svalovina ve stěně močovodu začne křečovitě stahovat a uvolňovat. To je příčinou vzniku urputných bolestí, které se označují jako ledvinová kolika. Bolest při ledvinových kamenech má charakteristický kolísavý charakter. Bolest je pociťována v bederní oblasti a vystřeluje podél močovodu do podbřišku, šourku či stydkých pysků. Časté jsou doprovodné příznaky jako nevolnost a zvracení, může dokonce dojít k zástavě pohybu střev. Dalším příznakem ledvinových kamenů je přítomnost krve v moči. Důvodem je drobné poranění vnitřní stěny pánvičky, močovodu či stěny močového měchýře při pohybu kamene.

Léčba ledvinových kamenů se dělí na konzervativní a chirurgickou. Konzervativní metody jsou založeny na podpoře spontánního vyloučení kamene močí. Jde především o dostatečný příjem tekutin a podávání diuretik, která podpoří tok moči a zabrání vytvoření dalších kamenů. Zároveň se důsledně léčí infekce močového traktu a podávají se léky tišící bolest. Nejprve se podávají nesteroidní antirevmatika, pokud nejsou účinná, užívají se opioidy. Nesteroidní antirevmatika jsou léky, které mají protizánětlivý, antipyretický (snižující zvýšenou tělesnou teplotu) a analgetický (tlumící bolest) účinek. Opioidy mají především silný protibolestivý účinek. Pokud bolest neustupuje, hrozí selhání ledvin, infekce a podobně, volí se chirurgické řešení. Výjimečně se používá otevřený chirurgický zákrok. Ledvinové kameny jsou drceny na menší části buď neinvazivní mimotělní nárazovou litotripsí, nebo přístupem přes močovou trubici za užití laseru, ultrazvuku či mechanickou silou. Takto rozdrcené kameny poté opouštějí tělo s močí.

Z preventivních opatření vzniku ledvinových kamenů je nejdůležitější důležitý dostatečný příjem tekutin (ale snížit příjem tekutin s kofeinem). Dále dietní opatření snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát) a dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Bolest ledvin

Bolest ledvin patří mezi bolesti, které umí své nositele řádně potrápit. Bolest ledvin je nejčastěji způsobena zánětem, a to akutní pyelonefritidou, anebo ledvinou kolikou, která vzniká na základě překážky při odtoku moči z ledvin do močového měchýře.

Bolest pravé ledviny

Bolesti zad v oblasti pravé ledviny jsou u lidí hodně časté. Bolesti zad u ledvin jsou častým příznakem jiného onemocnění. Bolest v oblasti pravé ledviny může být příčinou dráždivého tračníku nebo problémy s játry. Bolest v těchto místech je často nervového původu. Tuto bolest může za určitých okolností vyvolávat i pásový opar. Někdy je příčinou takzvaná putující ledvina.

Zdroj: Onemocnění ledvin

Onemocnění ledvin u psa

Každá ledvina se skládá přibližně ze 400 000 filtračních jednotek zvaných nefrony. Každý nefron obsahuje mikroskopické klubíčko krevních vlásečnic (glomerulus). V nefronu se z krve filtrují odpadní látky. Moč z nefronů se sbírá v ledvinové pánvičce ve středu ledviny a je odváděna močovodem do močového měchýře, který se v intervalech vyprazdňuje. Moč z močového měchýře odchází močovou trubicí zakončenou svěračem; u samce prochází močová trubice penisem; u feny je kratší a ústí ve vulvě (zevní pohlavní ústrojí). Kruhový sval (svěrač) uzavírající močovou trubici pes ovládá vůlí. Hormonální nebo psychické stimuly vedou k uvolnění svěrače a tím se spustí močení.

Počet nefronů v ledvině se věkem snižuje a nahrazuje je vazivová tkáň. Poté, co je zničena většina nefronů, začíná pes vykazovat příznaky onemocnění ledvin, mezi něž patří například zvýšená žízeň a zvýšené močení. Je-li diagnostikován nějaký urogenitální problém, obvykle veterinář zjistí v moči psa zvýšený obsah bílkovin, krevních destiček, glukózy, úlomků močových kamenů či bakterií; součástí vyšetření je rovněž testování koncentrace, kyselosti či zásaditosti (stupeň pH) moči.

Výborným vodítkem při diagnostikování onemocnění ledvin a močových cest je kontrola množství a kvality moči. Příčinou zvýšeného močení mohou být například: choroby ledvin, cukrovka, nedostatek antidiuretického hormonu (ADH), jaterní choroba, zánět dělohy, nadměrná funkce nadledvin (hyperadrenokorticismus), nedostatečná funkce nadledvin (hypoadrenokorticismus), nedostatečná funkce štítné žlázy (hypotyreóza), léčiva, nevhodná strava, bolest, horečka, pozměněné chování.

Pokud zaznamenáte v moči psa krev (hematurie), navštivte veterináře ještě tentýž den; může to být příznak vážného onemocnění.

Selhání ledvin se vyskytuje v případě, sníží-li se výkon ledvin na méně než jednu čtvrtinu původního výkonu. Může to být následkem zranění, nemoci, imunitní poruchy, otravy, infekce nebo pokročilým věkem. Selhání ledvin se vyskytuje náhle (akutní selhání ledvin), ale častější je pomalejší (chronické) selhání.

Zdroj: Bolest ledvin u psa

Popis ledviny

Ledviny jsou významnou součástí vylučovacího systému našeho těla.

Umístění

Ledviny jsou párový orgán. Jsou uloženy ve výši dvanáctého hrudního obratle až po druhý obratel bederní, leží po stranách páteře. Jejich délka je asi 12 cm, šířka 5–6 cm, výška 4 cm.

Funkce

Ledviny mají fazolovitý tvar. Jejich povrch je hladký, barvu mají červenohnědou. Na vnitřní straně je prohlubeň, kudy do ledviny vstupuje ledvinová tepna a vystupuje ledvinová žíla a močovod. Na řezu ledvinou je kůra, která je tvořena z větší části nefrony, dále dřeň, která obsahuje vývodné kanálky a tzv. Henleho kličky nefronu. Nefron je základní stavební i funkční jednotka ledviny. Každá ledvina obsahuje asi jeden milion nefronů.

Nefron má dvě základní části:

  • glomerulus – ten obsahuje asi 30 kapilárních kliček; přes speciálně upravenou třívrstevnou stěnu kapilár (vlásečnic) dochází k filtraci krevní plazmy a vzniká takzvaná primární moč; denně vznikne asi 170–200 litrů primární moči, která pak vstupuje do systému tubulů;
  • systém tubulů – v tomto systému je naprostá většina primární moči zpět vstřebána prostřednictvím specifických kanálů; objem, který nebyl zpět vstřebán, tvoří moč definitivní, která je odváděna přes vývodné kanálky do kalichů, ledvinné pánvičky a odtud ústí do močovodů; denně vznikají asi dva litry definitivní moči. Její složení je upravováno dle potřeb organismu, jde o velice složitý proces.

Ledviny jsou bohatě zásobeny krví. Dvacet procent srdečního minutového výdeje směřuje právě do ledvin. Tento objem zdaleka neodpovídá velikosti ledvin. Hlavní funkcí ledvin je očišťovat krev od zplodin metabolismu, škodlivých látek a léků. Tyto látky jsou močí odváděny z organismu. Není to ale funkce jediná. Ledviny reagují na celkový objem vody v organismu a dle potřeby vylučují více či méně definitivní moče. Dále se podílejí na regulaci krevního tlaku. Kromě plic ledviny zásadním způsobem ovlivňují acidobazickou rovnováhu. Ledviny jsou také místem tvorby hormonů. Tvoří se zde renin, také se zde produkuje erytropoetin, který podněcuje v kostní dřeni tvorbu červených krvinek. Dochází i k úpravě vitamínu D, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu, prvků důležitých pro stavbu kostí.

Zdroj: Ledviny

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardele 411
  • Sardinky 345
  • Losos 120
  • Makrela 194
  • Clams 136
  • Oliheň 35

Konzervované mořské plody

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardinky 399
  • Sleď 378
  • Sardele 321
  • Makrela 246
  • Krevety 234
  • Tuňák 142
  • Ústřice 107
  • Losos 120
  • Škeble 62

Sušené luštěniny

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Hrášek 230
  • Čočka 222
  • Velké severní fazole 213
  • Malé bílé fazole 202
  • Hrách 195
  • Pinto fazole 171
  • Červená fazole 162
  • Dětské lima fazole 144
  • Garbanza fazole 56

Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.

Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)

Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)

  • Tradiční britské pivo 20,3–27,5
  • Guinness pivo 23,8
  • Ležák 17,7
  • Domácí pivo 3,9
  • Jablečný mošt 0,4

Obsah purinů v koření a doplňcích

Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Grilovací omáčka 14,9
  • Miláček 68,7
  • Ústřicová omáčka 134,4
  • Rýžové otruby 100,2
  • Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
  • Sójová omáčka, světlá barva 55,3
  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Spirulina 1 076,8

Doplňky a obsah purinů

Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
  • Chlorella 3 182,7
  • Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
  • Mateří kašička 403,4
  • Sójový izoflavon 6,9
  • Spirulina 1 076,8

Zdroj: Puriny tabulka

Druhy fazolí

Fazole bílé se hodí na různé typy pokrmů, vzhledem k jemné struktuře zejména na výrobu pyré. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole „červená ledvina“ jsou univerzální druh fazolí, který se hodí do polévek, chilli con carne a obecně na mexickou kuchyni. Mají výraznou chuť. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole pinto jsou středně velké strakaté fazole, velmi oblíbené v italské kuchyni. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole haricot má o něco jemnější chuť než černá fazole. Vaří se přibližně 1 hodinu.

Fazole černá má oválný tvar a tmavou barvu. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole „černé oko“ se vyznačuje charakteristickou černou skvrnou a velmi tenkou slupkou. Vaří se 0,5–1 hodinu.

Fazole bílá máslová je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Vaří se 1–1,5 hodiny.

Fazole lima, fazole měsíční, pochází z Peru, v současnosti se pěstuje ve všech vhodných oblastech. Semena jsou větší, mají bílou barvu, při vaření změknou, ale nerozpadnou se. Patří k nejvíce využívaným odrůdám.

Fazole fava jsou vhodné především do polévek, salátů a kaší. Jsou větší, mají světle hnědou až červenohnědou barvu a jsou moučnější.

Fazole borlotto mají semena s mnoha skvrnami červenofialové barvy, mají hořkosladkou příchuť. Jsou velmi oblíbené v Itálii, kde se konzumují čerstvé i sušené. Prodávají se ve dvou velikostech. Malé fazole jsou po uvaření velmi měkké, velké se používají do mnoha tradičních italských jídel, například polévky minestrone.

Fazole canellini mají středně velká semena bílé barvy, která po uvaření změknou. Jsou velmi oblíbené v Itálii, především v Toskánsku.

Fazole appalosa-beans jsou středně velké bílé fazole s hnědými nebo červenohnědými skvrnami, které pocházejí z jihozápadu USA, ale v současnosti se pěstují i v mnoha jiných oblastech.

Fazole bostonské, tzv. perličky, jsou malé a moučné, mají světlou krémovou barvu. V USA se používají na pečení bakedbeans, ve Francii na cassoulet.

Fazole vigna čínská, dlouhatec čínský, je specifická především délkou svých velmi úzkých lusků, které dorůstají až do 90 centimetrů. Semena mají smetanovou barvu, je na nich charakteristická tmavá nebo žlutá skvrna. Mají velmi lahodnou chuť a jsou oblíbené v jižních oblastech USA.

Fazole adzuki jsou malé červené fazole, které při vaření získají velmi jemnou a příjemně sladkou chuť.

Fazole mungo, urdu, nebo také urid, je odrůda fazole s menšími boby, která se nejvíce pěstuje a připravuje i neloupaná v Indii. Barva bobů je matně zelená nebo zelenožlutá. Při loupání se velmi často rozpadá na poloviny, prodávaná po úpravách má barvu žlutou.

Fazole můra pochází z Indie a její boby jsou velmi odolné proti vysychání.

Fazole křepelčí mají bílá nebo krémová středně velká semena s tmavými menšími skvrnami, takže připomínají křepelčí vajíčka. Jsou poměrně moučné, ale nerozvařují se.

A co vy? Jaké máte rádi fazole a recepty z nich? Podělte se o ně.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP