Tradiční gulášová polévka obsahuje maso, cibuli a vařené brambory. Má charakteristickou červenou barvu, kterou docílíme mletou paprikou. Polévka má výraznou chuť a měla by být dostatečně hustá.
Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.
Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Dýňovou šťávu smíchejte s domácím kuřecím vývarem, přidejte kousky jablka, kari a smetanu a vše promixujte. Pak to krátce povařte a podávejte v misce. Další recept na polévku z dýně používá také kuřecí vývar a šťávu z dýně, ke kterým se přidává restovaná zelenina se smetanou. Dýňová polévka se zdobí snítkem fenyklu a smetanovou stopou do spirály.
V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.
Diabetes může způsobit průjem spolu s několika dalšími gastrointestinálními (trávicími) problémy. Průjem je častým příznakem cukrovky. Je častější u lidí, kteří mají cukrovku delší dobu.
Někdy lidé s průjmem souvisejícím s cukrovkou také zažívají fekální (střevní) inkontinenci, zejména v noci. Je to proto, že poškození nervů (neuropatie) v důsledku cukrovky ovlivňuje anální svěrač. Anální svěrač je sval, který se otevírá a zavírá, aby umožnil výkalům opustit vaše tělo.
Může za to enteropatie související s diabetem a jde o specifický typ poškození nervů. Ovlivňuje trávicí systém. Mnoho lidí s enteropatií související s diabetem má průjem, zácpu a fekální inkontinenci.
Jak častý je průjem související s cukrovkou?
Průjem u cukrovky je běžný. Asi 22 % lidí s diabetem (asi 1 z 5 lidí) může mít časté průjmy.
Nevolnost a zvracení mohou být častým vedlejším účinkem operace. Někdy se však může objevit i akutní nebo chronický průjem. Akutní průjem obvykle odezní po dni nebo dvou. Chronický průjem je průjem, který trvá minimálně 4 týdny.
Tyto typy operací mají vyšší riziko chronického průjmu:
žlučník;
žaludek;
tenké střevo;
tlusté střevo;
slepé střevo;
játra;
slezina;
slinivka břišní.
Proč někteří pacienti zažívají chronický průjem po operaci? Existuje několik možných vysvětlení:
bakteriální přemnožení v okolí chirurgického místa;
rychlejší vyprazdňování žaludku, nejčastěji v důsledku operace žaludku;
horší vstřebávání živin ve střevech, zvláště pokud byla část střev odstraněna;
zvýšení produkce žluči, která může sloužit jako projímadlo - nejčastěji k tomu dochází při operacích zahrnujících žlučník nebo játra
Každý z nás mohl alespoň jednou za život zažít průjem. Kvůli průjmem narušenému trávicímu systému je ovlivněno vstřebávání živin a dochází k nadměrné ztrátě tekutin a solí. Oba tyto stavy, pokud by byly ponechány bez léčby, by mohly vést k podvýživě a dehydrataci.
Průjem je velmi častá infekce, která je způsobena kontaminovanou vodou a potravinami. Proto je třeba věnovat optimální péči všemu, co jíte a pijete. Zde jsou některá dietní doporučení pro lidi trpící průjmem.
Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.
Žlutý průjem se může objevit kdykoliv v průběhu těhotenství, jeho příčinu je třeba hledat v prvé řadě v dietní chybě nebo v infekci. V takových případech je třeba zvýšit přívod tekutiny (neslazeného čaje) k úhradě ztráty tekutin.
Léčba
Trvá-li průjem dva a více dnů, je třeba vyhledat lékaře, který případně odebere vzorek stolice pro bakteriologické vyšetření a doporučí další postup. Snažte se nejíst mastná a tučná jídla. Naordinujte si jídla dietní, piškoty, suchary, rýži a podobně. Pijte neperlivou vodu nebo čaje. Tím, že dochází k průjmu před porodem, se tělo připravuje na samotný porod a tímto způsobem se čistí. Pokud užíváte v těhotenství hořčík, jeho vedlejším účinkem může být právě výše zmiňovaný průjem. V tomto případě na určitou dobu magnezium vysaďte.
Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění. Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.
Žlutý průjem se může objevovat z různých příčin. Nejčastěji se jedná o:
funkční poruchu slinivky;
dráždivý tračník;
alergii na lepek;
celiakii (intoleranci lepku);
další potravinové alergie;
střevní chřipku;
problémy se žlučníkem;
Crohnovu chorobu.
Příčin může být samozřejmě více, velmi často jde také o nepravidelný a zhoršený odtok žluče z jater do střeva po požití alkoholu či střevní infekční nebo neinfekční zánět.
Léčba
Nejprve je nutné absolvovat vyšetření u lékaře, které pomůže najít příčinu vašich zdravotních problémů. Poté se řeší primární zdravotní problém, čímž by se měla následně upravit i vaše stolice.