Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA GENITALII PRASKLINY

OBSAH

Příznaky genitálního herpesu

Herpes způsobuje puchýře, které jsou bolestivé zejména v oblasti genitálií. Počáteční stadium infekce může být spojeno i s chřipkovými příznaky, horečkou, bolestmi kloubů, bolestí při močení, svěděním nebo brněním. Puchýře se obvykle hojí 1 až 2 týdny. Virus však zůstává v těle natrvalo, což znamená, že se vředy mohou opakovaně vracet. Pokud se vrátí, jsou naštěstí méně bolestivé a rychleji se hojí.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina K..

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s plísní na palci u nohy a nějakou dobu mám již malý černý flek, viz foto. Je to u praskliny nehtů, tak jsem nejdřív myslela, že to může být špína, ale nejsem si jistá. Děkuji za odpověď. M.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro Martinu K. Pří pohledu na váš nehet na palci je patrné, že dochází k namáhání nehtové ploténky, která praská směrem od nehtového valu. Vypadá to, jako byste se při chůzi enormně odrážela přes palce a nehet se při tom tak ohýbá, až praskne a vyteče trochu krve z lůžka, což zbarví postiženou část do hněda až černa, pokud je krve více. Z tohoto důvodu se vám také ve finální oblasti odchlipuje nehet od nehtového lůžka a sekundárně se vám tam tvoří opakovaně plíseň nehtů. Na vině také mohou být výkyvy ve výživě nebo stres periodicky se opakující co čtyři až pět měsíců.
Pokud se vše pohybuje společně s nehtem, tak není třeba panikařit a vše v klidu řešit v ordinaci lékaře ortopeda. Nehet na palci ale roste zapeklitě pomalu, abyste mohla posoudit, zda je to nebezpečné či nikoliv, proto je nejvhodnější a to se týká i vašeho problému, nechat si vzniklou situaci na nehtu vyšetřit kožním lékařem, který k tomu má výtečnou pomůcku, takové zvětšovací kukátko - dermatoskop, kterým může jasně zjistit, o co se vašem případě jedná a jak s tím dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fotografie

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět genitální herpes.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Diskuze

V diskuzi HOLENÍ GENITÁLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

chci se zeptat jak velkou na to používáte odměrku. Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Holení genitálií

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI VYRÁŽKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý večer chci se zeptat co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den,
Chci se poradit, naší oba dva pejsci si vykusují srst od ocásku k páteři a i kolem genitálií a jeden i v záhybech u zadních nohou. Celkem tím i zapáchá. Koupany jsou, zablešený nejsou...poradí někdo čím by to mohlo být ? Díky

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi PLISEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav basl.

dobry den byl jsem u kozniho lekare a na urologii nasli mi plisen na predkozce mam jit na obrizku v kvetnu ale potrebuju lek ktery urychli ty praskliny a suchou pokozku na penisu dekuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plisen

Babské rady na genitální herpes

Podle rad starých kořenářek působí proti viru herpesu odvar z lapacha. Lapacho působí proti herpes virus typu II a také proti různým dalším živočišným virům jako například virus vezikulární stomatitidy, viru ptačí myeloblastózy, virus Rauscher - myší leukemie.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Poradna

V naší poradně s názvem THUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bretislav.

Dobrý den.
Už jsem dvakrát dělal postřik ale netuším zdali funguje.posilam další foto a ptám se jestli tohle zbarvení u nových výhonku je v pořádku.A ptám se ještě na ty praskliny v kůře.Zdali se zatáhnou nebo co.Díky mooooc za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše túje prodělaly chorobu a její následky budou patrné stále. Celkový vzhled tújí vypadá, že se jim moc nedaří. Jestli je navíc pěstujete jako živý plot, tak bude asi lepší jejich trápení ukončit a zvolit jinou dřevinu.

Zdroj: diskuze Túje - ošetřování

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Helekalova.

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Stádia rakoviny jazyka

Jaká jsou stádia rakoviny jazyka?

Stádium rakoviny říká, jak je velká a zda se rozšířila. Pomáhá vašemu lékaři rozhodnout, jakou léčbu zvolit.

Stádium rakoviny závisí na tom:

  • jak daleko rakovina prorostla do místních tkání;
  • zda se rozšířila do blízkých lymfatických uzlin;
  • zda se rozšířila do jiné části těla.

Stádia rakoviny jazyka

  • Raná fáze
    Časná rakovina znamená, že rakovina jazyka je menší než 4 cm a nachází se na jazyku.
  • Lokálně pokročilá a pokročilá rakovina
    Lokálně pokročilá rakovina znamená, že rakovina na jazyku je větší než 4 cm. Nebo vyrostla mimo jazyk do blízké tkáně nebo lymfatických uzlin. Pokročilá znamená, že se rozšířila do dalších částí těla.

Lékaři používají různé hodnotící systémy. Hodnotící systém závisí na tom, kde rakovina jazyka začíná:

  1. Rakovina jazyka, která začíná v předních dvou třetinách jazyka (orální jazyk), je ve stádiu rakoviny úst.
  2. Rakovina jazyka, která začíná v zadní třetině jazyka (kořen jazyka), je ve stádiu rakoviny orofaryngu - ústní částí hrtanu. Nádory orofaryngu se v současné době objevují stále častěji. U mužů se tyto nádory vyskytují až 7 krát častěji než u žen.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl na poslední kontrole jazyka u doktorky a ta,jelikož si myslí,že můj stav je docela vpořádku,že prý je to normální,když se odlupuje bílá vrstva,ale nejde odstranit kartáčkem a že červené boláky a praskliny odezní jen mám dál brát B-Komplex a používat genciánku,tak jsem ukončil nemocenskou. Po té jsem šel na ORL na kontrolu krku a nic se nanašlo.RTG prý není potřeba.Když jsem se zeptal co by to mohlo být,tak prý asi potíže se zažíváním,nebo neví a dál mi řekl,že to mám už jen řešit se svou doktorkou. Doktorce jsem to zavolal,že to můžou dle ORL být zažívací potíže a ona na to,že teda bych měl jít na gastroskopii? No jde o to,že stále mě bolí v krku, mám rýmu i kašel a jen doufám,že se to nebude ještě víc zhoršovat, jelikož můj jazyk dle mého úsudku nevypadá dobře,takže dle názoru doktorky bych to mohl zkusit řešit se zubařem možná. Je mi jasné,že si za to mohu trochu sám,jelikož sem v práci i doma holdoval salámům,pil jsem hodně čajů a trochu jsem zanedbával ustní hygienu v týdnu, ale snažím se to změnit omezuji salámy,snažím se omezit čaje a i ústní hygienu se snažím pravidelně dodržovat už. Nemyslíte si stále,že by to mohlo být tedy něco horšího? Ta červená skvrna na špičce jazyk praskla,ale nekrvácí a prostředkem jazyka se táhne další prasklina v bílem povlaku, takže je to tedy známka toho,že tělo s tím bojuje? I když se stále opakuje proces bílého povlaku s bíle ohraničenými červenými skvrnami v noci a při příchodu rána se trochu strácí. Jedná se pořád o nějákou virózu a nebo je to infekce, kterou způsobili antibiotika a není to infekční?

Děkuji Vám za váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Držte se doporučení lékařů a nejdříve zajděte k zubaři a případně si nechte udělat odbornou zubní hygienu. Pokud se zde taky nic nevyřeší, tak pak zbývá gastroskopie a vyšetření na gastroenterologii. Praskliny by se opravdu mohly zahojit do jednoho měsíce od započetí léčby B-komplexem, buďte trpělivý a dodržujte dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lhotkova.

V lázních se mi objevil pásový opar na
pravé polovině zadku a na pravé straně
genitálií,na sliznice.Je mi 74 let a nevím
zda jsem měla plané neštovice.Vrací se
pásový opar?A jaká je doba pauzy.Mohu se po
vyléčení nechat očkovat?Nikdy jsem neměla
na pokožce vyrážku,alspoň co si pamatuji.Je
možné aplikovat vlažné sedací heřmánkové
koupele? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Lhotková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Příčiny genitálního herpesu

Genitálním herpesem se můžete nakazit prostřednictvím přímého kontaktu, obvykle pohlavním stykem s nakaženou osobou, která má již vytvořené puchýře. Velmi vzácně infekci šíří lidé, kteří vředy nemají. Pokud již máte genitální herpes, dbejte přísných hygienických pravidel, neboť herpes můžete pomocí rukou roznést i na jiné části svého těla.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Svědění pochvy a konečníku

Svědění genitálií a konečníku je nejčastěji příznakem mykózy, a sice kandidové infekce pochvy. Jak si s ní poradit? Kupte si v lékárně volně prodejný vaginální prostředek: nejlépe funguje látka clotrimazol, o konkrétním léku se poraďte s lékárníkem. Ovšem nejlepší řešení představuje návštěva gynekologa, poněvadž se nemusí jednat pouze o mykózu, nýbrž i o jiné onemocnění, které spolehlivě určí a následně vyléčí pouze ženský lékař.

Zdroj: Svědění přirození

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Prognóza

Prognóza je vcelku dobrá, k vyléčení dojde v poměru 9 : 1, což odpovídá 90 % vyléčených pacientů. Vždy záleží na časném odhalení onemocnění.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina rtu

Rakovina rtu je jedním z nejčastějších nádorů úst. Onemocnění začíná jako nehojící se vřídek na rtu, který postupně zduřuje, okolí je oteklé, samotný vřídek se olupuje, je bělavý, může i drobně krvácet. Později dochází ke zduření krčních uzlin.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Pro úspěšné vyléčení je třeba, aby pacient přišel k lékaři včas, což se bohužel mnohdy nestává a pacienti si raději na ret dávají různé bylinné mastičky a obklady, které jim někdo poradil. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy i neléčitelný nádor. Při samotné léčbě je pak lékařem nádor odstraněn vyříznutím, ložisko může být i ozářeno. Po léčbě je pak mnoho pacientů podrobeno ještě výkonům na plastické chirurgii.

Prognóza při včasném odhalení je velice dobrá, až 90 % pacientů s touto diagnózou je vyléčeno.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní

Výskyt rakoviny varlat

Četnost výskytu rakoviny varlat v populaci není vysoká. Například ve Spojených státech byl výskyt této nemoci jen v 1 procentu ze všech rakovin u tamních mužů. Asi u 8000 amerických mužů je diagnostikována rakovina varlat a asi 390 lidí zemře na tuto nemoc každý rok. Testikulární rakovina se tam vyskytuje nejčastěji u mužů ve věku mezi 20 až 39 lety, a je nejčastější formou rakoviny u mužů ve věku mezi 15 až 34 lety. Rakovina varlat se v USA nejčastěji objevuje u bílých mužů, a zejména pak u mužů Skandinávského původu nebo typu. Ačkoliv výskyt není vysoký, tak varovná je razance, kterou se tamní výskyt rakoviny varlat zvyšuje. Za posledních 40 let se totiž její výskyt u bílých mužů více než zdvojnásobil a nedávno se začal zvyšovat i výskyt mezi černochy. Role tohoto rasového rozdílu ve výskytu rakoviny varlat není dosud známa.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP