Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA HRTANU A HLASIVEK OBRÁZKY

OBSAH

Obrázky rakoviny mandlí

Takto vypadá rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček milan.

v jaké nemocnici tuto operaci dělají a jak se přihlásit?

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Chrapot a zahlenění

Chrapot vzniká porušením funkce hlasivek, což jsou vlastně dva vazy napnuté skrz hrtan, jímž prochází vzduch. Tento vzduch při výdechu (i vdechu) rozvibruje hlasivkové vazy a tím vzniká zvuk. Pokud nedojde ke vzniku zvuku, a tedy hlasu charakteristického pro daného člověka, ale vzniká pouze chrapot, je to známka toho, že s hlasivkami není něco v pořádku.

Mezi nejčastější příčiny chrapotu patří:

  • Zánět hrtanu – laryngitida – jde o vcelku běžné infekční onemocnění, které postihuje hrtan, tedy právě oblast, kde se nacházejí hlasivkové vazy. Nejčastější příčinou je nákaza viry, které v těle vyvolávají zánětlivou odpověď, jež se projeví jak místně (otok sliznice i hlasivkových vazů, bolest v krku, chrapot, při závažnějším průběhu i zúžení dýchacích cest s obtížným dýcháním), tak i celkově v podobě takzvaných chřipkových příznaků, jako je horečka, únava, bolesti kloubů a svalů. Chrapot většinou odezní do týdne až dvou.
  • Přetížení hlasivek – k časté příčině řadíme i pracovní vytížení hlasivek. Projevuje se u lidí, kteří se živí mluvením (učitelé, hlasatelé v TV, rádiu) či zpíváním. K přetížení hlasivek a ke vzniku chrapotu může dojít i jednorázovým přetížením, například fanděním na zápase, zpíváním na koncertě a podobně, a to zejména u jedinců, kteří na namáhání hlasivek nejsou zvyklí.
  • Rakovina hrtanu – jde o velmi závažné onemocnění. Rakovina hrtanu může vznikat v jeho různých částech, častěji však v oblastech, kde nezpůsobuje chrapot ani se jinak typicky neprojevuje, což je příčinou toho, že pacienti bohužel přicházejí pozdě. Pokud se však projeví chrapotem, který nepřestává ani po několika týdnech, pacient má šanci přijít k lékaři dostatečně včas, protože si chrapotu všimne. Proto by dlouhotrvající chrapot neměl být nikdy podceňován.
  • Iatrogenní chrapot – jde o chrapot způsobený lékaři. Například chrapot, který vznikl po operaci štítné žlázy – ve velmi těsném okolí štítné žlázy probíhá nerv inervující hlasivky a odpovídající za jejich funkci (nervus laryngeus reccurens). Pokud je při operaci poškozen, dochází ke vzniku chrapotu. Bohužel je tento nerv velmi citlivý, a proto může k této komplikaci dojít i při sebepečlivějším výkonu.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den,chtela bych se zeptat na ty flicky nq jazyku,mam obavi abych nemela rakovynu jazyka u dr.sem jeste nebyla ale nepocituji bolest nebo tak neco.Nemuze to byt pričina ze nedavno sem vypyla skoro zmrzlou limonadu jestli to nemuzu myt stoho??A docela dost kourim .koukala sem na obrazky rakovyny a nepodoba se to tomu.dekuji za odpoved Dagmar.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dagmar s ohledem na hloupý dotaz a spoustu hrubek bude zřejmě retardovaná.

Zdroj: diskuze Jazyk

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina jazyka.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šubrtová.

Dobrý den,
za jak dlouho může být pacient znova ozařován. Můj manžel je onkologický pacient, rakovina hrtanu. Nyní nám lékař sdēlil, že operace není možná, ozařování také ne, prý je to krátká doba. Byl na 33 ozař. a ozařování bylo ukončeno 4.9.
Po ozařování byl lékařem prohlášen za vyléčený. Bolela ho hlava, vynutili jsme si CT. Po té nám bylo sdēleno, že manžel má mēsíc života.
Můžu znát Váš názor?

Jana Šubrtová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA - OBRÁZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,
Prosím o posouzení skvrn na jazyku.
Moc děkuji.
Jarmila Krůpová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší radu, jak se toho zbavit vám dá zubní lékař, protože z obrázku toho moc poznat není. Není ani známo, jak to máte dlouho, bolestivost a co předcházelo vzniku. To jsou důležité informace usnadňující identifikaci. Jako rychlé domácí řešení můžete použít kloktadlo JOX, se kterým si vyplachujte ústa několikrát denně vždy po jídle. Pokud to do týdne nezmizí, tak navštivte svého zubního lékaře. Rakovina to není, můžete být v tomto ohledu klidná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka - obrázky

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE STITNE ZLAZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Jsem čtrnáct dnu po operaci štítné žlázy a mám problém s hlasem.Chraptím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je normální. Operační zásah byl v těsné blízkosti hlasivek a ty budou potřebovat nějaký čas, než se vše urovná. Toto období může trvat až 6 měsíců s postupným zlepšováním. Také by bylo dobré navštívit ordinaci ORL a požádat je o vyšetření hlasivek, abyste mohli sledovat a vyhodnocovat vývoj rekonvalescence.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace stitne zlazi

Ztráta hlasu při chrapotu

Nejčastější příčinou chrapotu nebo dočasné ztráty hlasu je nachlazení, těžké chrápání v noci, fyzická námaha hlasivek (dlouhodobé mluvení, řvaní), neustálé působení suchého vzduchu, obrna hlasivek.

Zdroj: Chrapot

Dlouhodobý chrapot

Zvýšená reaktivita hlasivek může být i v důsledku alergie a hlavně kouření. Pokud by byla alergologie negativní, pak připadá ještě v úvahu refluxní choroba žaludku a jícnu (poškození hlasivek vracejícími se kyselými žaludečními šťávami). Každopádně tento stav vyžaduje podrobné odborné vyšetření.

Zdroj: Chrapot

Poradna

V naší poradně s názvem KVASINKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Bedřich.

Už delší dobu mě nepříjemně pálí v krku hned za mandlema a smeřuje to postupně směrem do hrtanu a k tomu mám bílý jazyk,ale nachlazený nejsem,co mi můžete na to poradit.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kvasinky způsobují bílý jazyk. Kvasinky se dají dobře léčit. Nejdříve je potřeba zjistit o jaký druh přesně jde. To se prokáže pomocí laboratorního vyšetření stěru z krku. Zastavte se v ordinaci ORL a nechte si tam tento stěr udělat. Za týden budete vědět o co jde a za další týden budete vyléčen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kvasinky v krku

Rakovina jazyka z cigaret

Hlavní příčinou vzniku zhoubných nádorů jazyka je kouření. V tabáku je ohromné množství rakovinotvorných látek a trvalý kontakt s dutinou ústní udělá svoje. Zajímavé je, že rakovina jazyka vzniká obzvláště u kuřáků dýmky. Dodejme také, že není nutné tabák přímo kouřit, nebezpečné je i jeho žvýkání. Dalším rizikovým faktorem je alkoholismus, obzvláště pití tvrdého alkoholu. Vysokoprocentní alkohol je dost agresivní sloučenina, která poškozuje sliznice, způsobuje odumírání buněk a zvyšuje šanci vzniku nádorového procesu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Stádia rakoviny jazyka

Jaká jsou stádia rakoviny jazyka?

Stádium rakoviny říká, jak je velká a zda se rozšířila. Pomáhá vašemu lékaři rozhodnout, jakou léčbu zvolit.

Stádium rakoviny závisí na tom:

  • jak daleko rakovina prorostla do místních tkání;
  • zda se rozšířila do blízkých lymfatických uzlin;
  • zda se rozšířila do jiné části těla.

Stádia rakoviny jazyka

  • Raná fáze
    Časná rakovina znamená, že rakovina jazyka je menší než 4 cm a nachází se na jazyku.
  • Lokálně pokročilá a pokročilá rakovina
    Lokálně pokročilá rakovina znamená, že rakovina na jazyku je větší než 4 cm. Nebo vyrostla mimo jazyk do blízké tkáně nebo lymfatických uzlin. Pokročilá znamená, že se rozšířila do dalších částí těla.

Lékaři používají různé hodnotící systémy. Hodnotící systém závisí na tom, kde rakovina jazyka začíná:

  1. Rakovina jazyka, která začíná v předních dvou třetinách jazyka (orální jazyk), je ve stádiu rakoviny úst.
  2. Rakovina jazyka, která začíná v zadní třetině jazyka (kořen jazyka), je ve stádiu rakoviny orofaryngu - ústní částí hrtanu. Nádory orofaryngu se v současné době objevují stále častěji. U mužů se tyto nádory vyskytují až 7 krát častěji než u žen.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček Milan.

nemocnice kde tuhle operaci dělají a jak se s ní spojit.

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Nejčastější zhoubné nádory v oblasti krku

Pojem karcinom krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav ještě zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny ústní dutiny a špatného celkového stavu organismu.

V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů, a to podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají.

Nádory nosu: Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo výraznou sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních dutin: Nádory vedlejších nosních dutin rostou velmi pomalu a často bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu: Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním.

Nádory hrtanu: Nádory hrtanu mají odlišné příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění.

Karcinom hlasivek: Karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejší fázi, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže.

Nádory slinných žláz: Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivé zduření. Později v důsledku růstu nádoru do okolí dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně lícního nervu.

Metastázy: Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání primárního nádoru.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem JABLOŇOVÝ SEMENÁČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dusan kotek.

Jak ostříhat jablonový semenáč odrůda Matčino.Prosím o obrázky střihu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Posílám vám obrázek s názorným řezem mladého semenáče. Na obrázku jsou dvě možnosti jak vést řez a to podle toho, jak vysoko chcete mít budoucí korunu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jabloňový semenáč

Obstřik hlasivek

Obstřik hlasivek, nebo-li instilace léků, které uvolní napnuté hlasivky. Jde o lokální terapii spočívající v instilaci adstringentních roztoků na hlasivky, popřípadě anemizačních, antibiotických a protizánětlivých látek. Nejčastěji se s obstřikem hlasivek setkáváme u profesionálních zpěváků.

Obstřik hlasivek u zpěváků

Kdykoli se u zpěváka rozvine akutní onemocnění hrdla, laryngolog je často konfrontován se situací, kdy ho musí ošetřit během jednoho dne nebo dokonce několika hodin. Často to není možné kvůli pomalým metabolickým procesům probíhajícím v hlasivkách.

V této souvislosti by měli být zpěváci varováni před sprejovou léčbou obstřikem hlasivek, jako je instilace dekongestantů, často s aditivním lokálním anestetikem. Anestetický účinek těchto léků způsobuje, že umělec částečně ztrácí kinestetickou kontrolu nad svým hlasem. Navíc tyto záběry povzbuzují zpěváky k nadužívání nebo zneužívání hlasu, protože bolest nebo nepohodlí z nemoci, kterou by jinak přirozeně zažívali, byly odstraněny obstřikem do krku. To může maskovat zánětlivé stavy a podporovat rozvoj lézí hlasivek. V případě pochybností se umělci doporučuje zrušit představení, než aby se vystavoval riziku vážného zánětu nebo vzniku uzlíků na hlasivkách.

Podobně se naléhavě nedoporučuje „dávka kortizonu“ před představením. Akutní poruchy hlasu u zpěváků jsou obvykle způsobeny virovým nebo bakteriálním zánětem. Ačkoli kortizon dočasně potlačuje průvodní zánětlivé příznaky (zarudnutí, otok, tvorba tepla), neléčí skutečnou základní příčinu stavu. Tento druh léčby vede zpěváka k nepřiměřenému nadužívání hlasu a tím k riziku zpomalení regeneračních procesů a umožnění růstu uzlíků hlasivek. Je třeba poznamenat, že kortizon skutečně často prokázal své přednosti při snižování otoků hlasivek. Při podávání je ale potřeba vyvinout vědomé úsilí, aby si hlas odpočinul.

Jak probíhá obstřik hlasivek

Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Zdroj: Chrapot

Léčba chrapotu

Chrapot vyžaduje především hlasový klid, teplo a dostatečný přísun tekutin. Chraptící člověk by měl mluvit krátce a málo. Důležitá je zpravidla místní léčba spočívající v inhalacích různých solí, zvlhčování vzduchu v místnosti, případně podávání léků, které snižují překrvení hlasivek. Pokud si v lékárně zakoupíte různé cucavé tabletky a bonbony, pak vězte, že taková léčba se k hlasivkám nedostane. Museli byste si koupit lék ve formě spreje. Nejlepší je však inhalační léčba, při níž je emulze silnější a skutečně se k hlasivkám dostane.

Vhodné jsou též léky na rozpouštění hlenu. Chrapot po nachlazení a zánětu hrtanu může přetrvávat několik týdnů. Polypy a uzlíky na hlasivkách vznikají často jako důsledek chronického přetěžování hlasu a hlasivek u hlasových profesionálů, brání dokonalému uzávěru hlasivek při tvorbě hlasu a tím vyvolávají chrapot. Léčba obvykle spočívá v chirurgickém odstranění uzlíku anebo polypu. Jinou příčinou chrapotu bývá reflux žaludeční šťávy, která slouží k trávení potravy v žaludku. Za normálních okolností jí uzávěr mezi žaludkem a jícnem brání ve zpětném vstupu do jícnu. Pokud je tento uzávěr z nějakého důvodu ochablý, žaludeční šťáva se může dostávat zpět a působit pálení žáhy, chrapot, škrábání a pocit cizího tělesa v krku. V tomto případě je léčba zaměřena na potlačení reflexu. Jedná se o soubor medikamentózních a dietetických opatření, se kterými vám poradí ošetřující lékař.

Obecně se doporučuje, abyste jedli často a jídlo si rozdělili do menších porcí. Pozdní večeři byste měli úplně vyloučit. Stejně tak zapomeňte na pití alkoholu, kávy a kouření.

Nejzávažnější příčinou chrapotu je rakovina hlasivek. Chrapot pak vzniká v důsledku nedomykavosti hlasivek způsobené rostoucím nádorem na hlasivce. Jestliže chraptíte 2 až 3 týdny, měl by vás vidět odborník pro nemoci ušní, nosní a krční, který posoudí stav hlasivek a doporučí další léčení.

Doporučení:

  • Vyhýbejte se studeným až ledovým jídlům a nápojům.
  • Zvlhčujte vzduch v prostředí, ve kterém žijete.
  • Vyhýbejte se průvanu a klimatizaci, to je úplný jed na hlasivky.
  • Pokud je venku studené počasí nebo mrzne a fouká vítr, chraňte se vhodnou šálou přes krk a ústa.
  • Kloktejte jodovou tinkturou, kterou zakoupíte v lékárně.

Zdroj: Chrapot

Papilom na mandli

Papilom je druh benigního nádoru, který způsobuje HPV virus. Velmi často se objevuje i v dutině ústní a v krku (oblast měkkého patra, jazyka, mandlí, nosohltanu, hrtanu a průdušnice), kde může napáchat ohromnou škodu. Papilomy se podobají bradavicím. Jde o stopkaté útvary přisedlé na povrch, na první pohled mají podobu květáku. Podle toho, kde se papilom nachází, způsobuje i náležité potíže. Jde například o poruchy řeči, polykání, krvácení, potíže s trávením. Léčba spočívá v odstranění nádoru. K možným komplikacím patří krvácení, infekce a obtíže spojené s anestézií.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Bolest při rakovině kůže

V raných stadiích onemocnění se rakovina kůže neprojevuje žádnou bolestí. Většinou dochází ke změně tvaru znamének, která v dalších stadiích metastazují a způsobují problémy v postižených orgánech. Nejčastěji rakovina kůže ve vlasech postihuje starší ženy.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP