Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA KRČNICH MANDLÍCH PŘÍZNAKY

OBSAH

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PetraB68.

Čepy na mandlích jsou opravdu velká záludnost. Sama jsem se s nimi pěkně natrápila, ale čirou náhodou jsem objevila "e-book o zápachu z úst" - www.zapach-z-ust-ebo… , ve kterém se problematika čepů na mandlích řeši velice obšírně, napsala to autora, která je sama měla, a přesně tam popisuje, jak se jich zbavila. Aplikovala jsem postupy přesně podle ní a mám už pokoj! Doporučuju si to přečíst a vyzkoušet!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DStep.

Moc diky za ten odkaz na e-book! Koupil jsem si ho, aplikoval postupy, ktere jsou tam uvedene a konecne mam od cepu a zapachu z ust pokoj! A krome toho mam spoustu novych informaci a zacal jsem si i spravne cistit zuby.

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Obrázky rakoviny mandlí

Takto vypadá rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMIE KRČNÍCH MANDLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den ,prosim o radu od 2.6 2023 me neustale skrabe v krku spis na mandlich porad kaslu ve dne v noci velmi neprijemnena ORL mi lekarka rekla,ze nic nevidi,mandle se mi zadaji by divne jako kdyby v nich byly diry velmi me to obtezuje ,poradte co mam delat nebo kam jit s timto problemem dekuji pekne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař ORL je nejlepší volba. Pokud jeden nic nevidí, tak je třeba najít druhého, který bude mít zájem váš problém řešit. Tady nic jiného, než vyšetření v ordinaci, nepomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomie krčních mandlí

Homeopatika na čepy na mandlích

Lymphomyosot Heel

Kapky Lymphomyosot Heel gtt představují kombinovaný homeopatický přípravek. Homeopatie je metoda, která povzbuzuje a podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla. Tento přípravek se doporučuje na otoky lymfatických uzlin, náchylnost k infekcím, otoky žláz, zvětšení krčních mandlí a chronický zánět krčních mandlí, chronický zánět a zvětšení nosohltanové mandle, podpora imunitního systému.

Angin–Heel S

ANGIN-HEEL S je kombinovaný homeopatický přípravek. Uleví od bolesti v krku, usnadní polykání. Přípravek je určen k vnitřnímu použití. Tablety se užívají před jídlem a nechají se rozpustit v ústech. Používejte dle rady odborníka na homeopatii.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi UCPÁVÁNÍ KRČNÍCH TEPEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den,
prosím o radu jestli máte někdo zkušenost s ucpanými krčními tepnami.
Už delší dobu mám pocit tahání až bolest v oblasti krčních tepen a sem tam pocit motání hlavy.
Nemúže se jednat o ucpání krčních tepen?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpávání krčních tepen

Rakovina hltanu

Příznaky rakoviny hltanu závisí na lokalizaci a rozsahu nemoci. Jinak se bude projevovat nádor hrdla hltanu, což je vstup do hltanu z dutiny ústní, než kupříkladu nádor nosní části hltanu. Při rakovině zadní stěny hltanu mívá pacient pocit pálení a škrábání v krku. Růst nádoru v oblasti hltanové branky se projeví obdobnými problémy jako rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Čepy na mandlích bez bolesti

Chronické záněty mandlí obvykle nemocnému nepůsobí žádné potíže, nejsou ani nikterak nebezpečné, pouze jsou u některých jedinců doprovázeny zápachem z úst. V případě, že jsou čepy na mandlích odrazem špatného samočištění mandlí, sami s nimi nic neuděláte.

Zdroj: Čepy na mandlích

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Rakovina dutiny ústní

V časných stadiích je karcinom dutiny ústní bohužel symptomatický (= bez příznaků). V dalším průběhu je nejčastější bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé, tedy zvětšené (na krku, pod dolní čelistí, pod ušima).

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Čepy na mandlích a zápach z úst

Díky infekci se na mandlích nahromadí hlen a zbytky potravin a poruší se jejich samočisticí schopnost, posléze se objeví čepy, které doprovází zápach z úst, bolest a škrábání v krku. U chronického zánětu mandlí je vhodné pečlivě dbát o ústní hygienu, bohužel však často nepomáhá ani tato důkladná péče. Čepy pak negativně ovlivňují stav zubů a podporují vznik zubního kazu.

Zdroj: Čepy na mandlích

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRCNICH MANDLICH PRI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Muze se operovat krcni mandle u zen kdyz maji menstruaci?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace krcnich mandlich pri menstruaci

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u této rakoviny o něco horší. Může za to i počáteční symptomatické stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. V případě alkoholiků, kteří mohou být navíc bezdomovci, nejsou často pohnutkou k návštěvě lékaře ani již zřejmé známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Plackova.

Dobry den..prosim vas Ake ine choroby mozu byt za tym?..mne sa to urobilo tiez na jazyku..?Dakujem.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Léčba

Čepy na mandlích se léčí antibiotiky, lokálními antiseptiky, mechanickým čištěním a výplachy tonsil. Doporučuje se i používání kloktadel, výluhů ze šalvěje nebo heřmánku. Při neúspěšné léčbě se často indikuje chirurgické odstranění mandlí. Nevede-li léčba chronického zánětu ke zdárnému výsledku nebo se často opakují (nejméně tři- až čtyřikrát ročně) akutní angíny, je zpravidla nutné patrové mandle odstranit.

Zdroj: Čepy na mandlích

Jak se pozná rakovina krční mandle

Povrch nádoru má tendenci brzy vředovatět. Vždy když se nádor rozpadá, je tento jev doprovázen výrazným, pro okolí nesnesitelným zápachem z úst. Nemocní většinou přicházejí k lékaři s nádorem přesahujícím velikost 4 cm v průměru, což je známkou pozdního stadia onemocnění. Metastáze v lymfatických uzlinách bývají u 40 % pacientů s rakovinou hltanu. Problémem bývají skryté nádory, které postihují převážně mandle. Pacient nemá žádné obtíže, útvar roste a začne metastazovat do uzlin. Zvětšené, metastázemi postižené uzliny bývají prvním příznakem tohoto typu nádorů.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Čepy na mandlích v těhotenství

Samotné čepy na mandlích v těhotenství nejsou indikací k podávání antibiotik. Většinou jde o zbytek jídla, které se dostane do lakunárních krypt a tam dojde k jeho zahuštění. Je však vhodné mandle čistit. Důležité je také zjistit, zda čepy nejsou zdrojem infekce, což jednoduše ověří lékař provedením výtěru z krku. Pokud se takový problém vyloučí, jedná se v podstatě o stav neohrožující zdraví ženy či plodu. Čepy je však potřeba mechanicky odstraňovat, jakkoliv je to nepříjemné. K omezení zápachu lze úspěšně použít kloktadlo či výplachy ústní dutiny. Chirurgické odstranění mandlí se obecně nedoporučuje. Uvědomte si, že mandle jsou smetiště těla.

Zdroj: Čepy na mandlích

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina zubu

Rakovina zubu jako taková neexistuje, ale vyskytuje se, i když ojediněle, rakovina dásní. Zvláštní skupinu těchto nádorů tvoří ty, které se nacházejí v oblasti za posledními stoličkami. Rakovina dásní může souviset s nevhodnými protetickými náhradami. Ostré hrany zubů, které dlouhodobě poškozují přilehlé tkáně, se rovněž řadí mezi rizikové faktory. Při některých ortodontických vadách dochází k tomu, že se zuby zakusují do okolních měkkých tkání místo toho, aby měly kontakt se zubem protější čelisti. To může jakožto mechanické dráždění rovněž vést k rakovinnému bujení. Každodenní používání ústních vod s obsahem alkoholu také není úplně bez rizika.

Rakovina dásní se projevuje jako vřed nebo dlouhodobé narušení povrchu dásní. Může mít podobu zarudlé plochy nebo vystouplého útvaru s hladkým, rozbrázděným nebo bradavičnatým povrchem. Časem se může tento útvar začít vředovitě rozpadat, což je doprovázeno silným zápachem z úst. Projevům maligního tumoru dásní může předcházet vytržení zubu, po kterém se nehojí zubní lůžko.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Rakovina rtu

Rakovina rtu je jedním z nejčastějších nádorů úst. Onemocnění začíná jako nehojící se vřídek na rtu, který postupně zduřuje, okolí je oteklé, samotný vřídek se olupuje, je bělavý, může i drobně krvácet. Později dochází ke zduření krčních uzlin.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Pro úspěšné vyléčení je třeba, aby pacient přišel k lékaři včas, což se bohužel mnohdy nestává a pacienti si raději na ret dávají různé bylinné mastičky a obklady, které jim někdo poradil. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy i neléčitelný nádor. Při samotné léčbě je pak lékařem nádor odstraněn vyříznutím, ložisko může být i ozářeno. Po léčbě je pak mnoho pacientů podrobeno ještě výkonům na plastické chirurgii.

Prognóza při včasném odhalení je velice dobrá, až 90 % pacientů s touto diagnózou je vyléčeno.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP