Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA PRSU PROGNÓZA

OBSAH

Rakovina prsu příznaky

Nejčastějšími příznaky nádorů prsu jsou okem či pohmatem patrné změny prsu. Okem patrné změny prsu zahrnují: změnu velikosti či tvaru prsu, vtažení bradavky, otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu. Pohmatem patrné změny zahrnují: hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, případně v podpaždí, citlivost bradavky.

Zdroj: Rakovina u člověka

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA A RAKOVINA PRSU - METASTÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Kváčová.

Je možné protonovou léčbou léčit i metastázy po karcinomu prsu? Objevily se mi po asi tak 5 letech od léčby radioterapií.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Galentová.

Dobrý den,
měla jsem rakovinu levé ledviny .Na stanovení původu vyoperovaného nádoru jsem čekala
od 3.3.2015 do 12.05.2015. CT plic provedeno až po několika urgencích koncem listopadu 2015. Zjištěny metastázy,a následovala chemoterapie, v pěti dávkách . Metastázy se po té nerozšiřovaly ale nezmizely. Následovala silnější chemoterapie a to jsem měla dostat tři,
ale po druhé dávce mě začalo zlobit srdce-aritmie. To byl březen 2016. Od té doby mě nikdo onkologicky neléčí ,ani krev je nezajímá. Chodím pouze k internistce a praktické lékařce.
K Ústecké onkologii jsem zcela ztratila důvěru. Byla jsem pozvána na kontrolní CT koncem ledna 2017 a na konkrolu 20.03.2017. Krev nepotřebovali, jenom mi lékařka sdělila,že metastázy přibyly. Od několika lékařů na onkologii jsem slyšela o biologické léčbě ale zřejmě pro mě není možná. Já se cítím dobře,jím, spím ,zvládám domácí práce a tak jsem znechucena tím, že mám bez léčby čekat na smrt . Prosím tímto o pomoc.
Děkuji.
Galentová

Zdroj: diskuze Protonová léčba a rakovina prsu - metastázy

Rakovina prsu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět rakovinu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Dobrý den,prosím o informace o této nemoci. Letos v lednu mě byl diag.nádor prsu.mám za sebou 5 chemoterapií s tím že operace pro velikost není zatím možná. Při nukleárním vyšetření kosí,mám nález metastáze na páteř.obratlech a žebrech. Co mě čeká ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Prognóza

Při včasném záchytu je prognóza dobrá, pětileté přežití je 80 %, při záchytu pokročilých forem je prognóza špatná, průměrná doba přežití je 11 měsíců.

Zdroj: Rakovina konečníku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA STREVA S METASTAZEMI PROGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den prosím vas mám prosbu tatínek 57 let ma nádor tl.streva 8 cm s metastazemi jater jaká je prosím vás prognóza ??? Dá se to vyléčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina streva s metastazemi prognoza

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Prognóza

Prognóza je vcelku dobrá, k vyléčení dojde v poměru 9 : 1, což odpovídá 90 % vyléčených pacientů. Vždy záleží na časném odhalení onemocnění.

Zdroj: Rakovina rtu

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Taky s tím zápasím, prošla jsem si 6 chemo a beru tamoxifen (hormonální terapie) a X gevu..injekce jednou za měsíc na bolesti (prý bioléčba) v březnu to bude již 2 roky od ukončení chemoterapie.... nelze operovat, metastáze v játrech a kostech, tak nějak se s tím člověk naučí "žít" sice nemohu dělat nic, ale aspoň jsem tady pro své malé děti. Každý den je dar :-)

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Prognóza u rakoviny jater

Rakovina jater je závažné onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné. Dnešní medicína však dokáže život s tímto onemocněním prodloužit. Pokud není rakovina jater léčena, je doba přežití v horizontu šesti až devíti měsíců. Jestliže byla rakovina jater zaléčena, musí pacient doživotně chodit na pravidelné kontroly na onkologii.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi POD GELOVYM NEHTEM SKVRNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana malakova.

dobry den nechala jsem si udelat gelove nehtyu 3a po sundani jse mi objevila hneda skvrnka na nehtu jsem po operaci rakovina prsu 3 roky chci se poradit co stim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.

Dobrý den, paní Zuzano,

v první řadě Vám chceme popřát hodně zdraví a věříme, že vše zvládnete, budeme držet pěstě!
Vzhledem k Vaší diagnóze doporučujeme obratem navštívit dermatologa. Hnědá skvrna může představovat plíseň, anebo další velmi vážné onemocnění. S návštěvou lékaře neotálejte a co nejdříve se k němu objednejte. V tuto chvíli zapomeňte na jakékoli domácí recepty. Až Vám bude stanovena diagnóza, napište a poradíme.

TIP: Velmi dobrým pomocníkem při jakémkoli nádorovém onemocnění je doplněk stravy Inocell. Jeho účinek byl prokázán řadou klinických studií. Tento výrobek je na rozdíl od jiných doplňků stravy, mezinárodně uznávaný a jeho účinky byly prezentovány na 7. mezinárodní konferenci onkologů v roce 2004.

S přáním všeho dobrého
Jana za redakci Zdraví-léčba.cz

Zdroj: diskuze Pod gelovym nehtem skvrnka

Karcinom prsu u mužů

Projevuje se nenápadně, mnoho mužů ani neví, že jím může onemocnět, a proto se na něj přijde často příliš pozdě. Rakovina prsu u mužů je relativně neznámá, ale o to zákeřnější. Stejně jako u ženské rakoviny prsu není ani v případě mužské varianty zatím známa její přesná příčina, odborníci však předpokládají, že na vině je kombinace vlivů okolí a genetiky. Zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu se předpokládá u mužů, kteří byli vystaveni radiaci (například podstoupili radioterapii při léčbě jiných nádorových onemocnění v oblasti hrudníku a podobně). Muži samovyšetření prsu vůbec neprovádějí. A i když si bulku nahmátnou, nepřikládají jí obvykle žádnou zvláštní důležitost. Původně se lékaři domnívali, že rakovina prsu u mužů probíhá agresivněji než u žen. V současné době se však přiklánějí k tomu, že horší prognózu u mužů většinou způsobuje právě to, že je rakovina diagnostikována pozdě. Při léčbě rakoviny prsu u mužů se využívá v podstatě stejných metod jako při ostatních nádorových onemocněních – chirurgický zákrok, radioterapie, chemoterapie a hormonální léčba.

Zdroj: Karcinom prsu

Poradna

V naší poradně s názvem REHABILITACE U TOTÁLNÍ RUPTURY SVALU, DÉLKA LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šteflíčková.

Manžel 71 let podstoupil operaci přetržených šlach na noze. Jaká je prognóza?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prognóza závisí na úspěšnosti provedené operace a na síle manželova organizmu. Vycházejme z toho, že lékaři věnovali veškeré úsilí, aby rekonstrukci šlach provedli co nejlépe. Nyní tedy závisí na manželově organizmu, jak bude schopen dodat stavební látky novým šlachovým spojům a úponům. Manžel si může výrazně pomoci tím, že bude poctivě absolvovat pravidelné rehabilitace, jenž ho postupně vrátí do rozsahů, které měl před úrazem. V tomto léčebném tělocviku je potřeba vytrvat i nadále, aby se stal součástí běžného denního rytmu. Vnitřně je potřeba posílit příjem bílkovin, obzvláště kolagenu. Pokud manžel nemá dnu, tak může použít zvýšené porce masa a nebo použít potravní doplňky s kolagenem a vitamíny B-komplex forte. V případě probíhající léčby jiné nemoci, je potřeba poradit se o vhodnosti změn ve stravě i o potravních doplňcích s praktickým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rehabilitace u totální ruptury svalu, délka léčby

Statistika rakoviny prsu

Prsa jsou citlivý orgán a procházejí během života ženy různými změnami, které jsou podmíněny hormony. Jedná se zejména o období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

Jedním z nejhorších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice je každý rok diagnostikováno více než 4 600 nových onemocnění a více než 2 000 žen na jeho následky umírá. Rakovina prsu je tak nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věkové kategorii 20–54 let. Česká republika se připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening. Ženy nad 45 let mají možnost absolvovat mamografické vyšetření, jež může tuto chorobu odhalit již v časném stadiu, kdy je relativně jednoduše a s velkou pravděpodobností na celkové uzdravení léčitelná.

Prognóza onemocnění je závislá na stadiu onemocnění. I objemné nádory prsu, které nemají postiženy svodné uzliny, mají pětileté přežití 82 %. Při postižení svodných lymfatických uzlin v axile, pětileté přežití významně klesá (nádor do 5 cm a postižení do tří uzlin jen 73 %, postižení více než tří uzlin dokonce pouze 45 %). Pacientky s metastatickou chorobou mají medián přežití 24 měsíců. Existují operace částečně zachovávající prs s operačním odstraněním uzlin na straně operovaného prsu. Bývají vždy doplněny radioterapií. Jednou z výhod této léčby je estetický efekt. Ablace prsu znamená odstranění celého prsu a lymfatických uzlin v podpaží. Podle operačního nálezu se rozhoduje o vhodnosti dalšího léčebného postupu. U počátečních stadií nemusí být absolvována následná radioterapie. Velmi důležitá je pooperační péče.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PO OPERACI PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Edlmann.

Žena má mít 30-40 ozáření po částečné operaci rakoviny prsu a limf uzliny kolik by bylo potřeba protonových ozáření?

děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování po operaci prsu

Rakovina prsu

Rakovina, karcinom prsu je zhoubné nádorové onemocnění, které vzniká ve tkáni prsů. Nádory prsu se nemusí vyskytovat jen u žen. U mužů jsou ale velmi vzácné (0,8 % případů na sto tisíc mužů). Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto představují závažný zdravotní problém.

Příčiny

Důvody, proč přesně karcinom prsu vzniká, nejsou jasné. Víme, že pouze 5–10 % případů vzniká v souvislosti s dědičnou zátěží. Zbylých 90 % nádorů prsu se objevuje v důsledku genetických změn, ke kterým dochází v buňkách prsních žláz v důsledku stárnutí organismu. Po sérii poškození DNA buňky ztrácejí schopnost organizovaného růstu a začínají růst bez kontroly organismem. Ani systém sebeobrany organismu je již nedokáže zastavit. Buňky časem prorostou do krevních a mízních cév a pomocí nich se dostanou na další místa v organismu, kde založí tzv. metastáze (dceřiná ložiska).

Prognóza

Ženy s rakovinou prsu, jejichž nádor je zjištěn brzy, mohou žít stejně dlouho jako ženy bez nádoru. Pokud je nádor malý, nízkého stupně zhoubnosti a nerozšířil se do lymfatických uzlin, a jestliže ženy s touto rakovinou zůstanou i pět let po léčbě bez znovuobjevení se nádoru, pak mají tyto ženy normální životní prognózu. Tomuto kritériu odpovídá 61 % nádorů zjištěných při mamografických vyšetřeních.

Léčba

Léčba rakoviny prsu je jednak místní a jednak celková. Pod místní léčbu patří ozařování a chirurgická léčba. Léčba celková zahrnuje chemoterapii, hormonální terapii a biologickou terapii. Biologická terapie pomáhá buňkám vlastního imunitního systému organismu rozpoznat a ničit nádorové buňky. V případě nádorů prsu se používá protilátka, která blokuje funkci bílkoviny HER2. Lék je však smysluplné podávat jen u žen, které mají v nádoru laboratorně prokázánu zvýšenou přítomnost této bílkoviny.

Foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá rakovina prsu.

Zdroj: Rakovina u člověka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klara.

Dobry den chtela bych se zeptat mam uz tretimrokem rakovinu prsu,prso me vzaly cele porad se to tam objevuje znova a znava ale objevil se me v druhem prsu jiny nador a to hormonalni vzaly me delohu a vajecniky ale v tom prsu conemam v jizve se me rozpadla kuze a hnisa me to daly me na to stribro ale udelaly se me takovy boulickyvpo obouch prsech takovy tvrdy bradavku mam jeden celej strup mo vypadam jak zombie jeste ze to jde schovat ale strasne to svedi pali a boli a v noci nemuzu spat nevite co to muze byt za pupinky?Vim ze me ceka dalsi chemo az se dam dohromady prosim poradte dekuji Klara

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina prsu

Rakovina slinivky prognóza

Léčba nádorů slinivky břišní spočívá v jejich radikálním chirurgickém odstranění u těch pacientů, u kterých se jej podaří diagnostikovat včas, což je asi jen u 15 % případů. U ostatních pacientů léčíme pomocí onkologické léčby cytostatiky, jež sice neprodlouží život, ale daří se díky ní zlepšit jeho kvalitu a zmírnit utrpení nemocných. Většina pacientů s karcinomem pankreatu zemře do roka od stanovení diagnózy.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jeddi.

To si myslím je právě úkol pro alternativní medicínu. Rakovina prsu podle ezoteriků znamená příliš mnoho rozdané lásky, takže bych se mnohem víc soustředila na sebe, líp cvičila, třeba zašla psychologovi, naučila se trochu razantněji říkat NE!!! Prostě nebýt za každou cenu ta hodná, která každému vyhoví....a abych nevypadala jako úplná mimoňka - dělala si samovyšetření a dvakrát ročně se objevila u doktora.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Prognóza

Celkově lze shrnout, že lepší vyhlídky na vyléčení mají nádory prsu s co nejnižším počtem postižením uzlin (ideálně nulovým) a ty, které mají pozitivní estrogenové receptory, a tudíž se dají léčit hormonální terapií. Dalším ukazatelem jsou různé histologické formy nádoru a podle novějších poznatků protein HER2 (spojen s horší prognózou), proti jehož receptoru byla ale nalezena protilátka (trastuzumab).

Nádory prsu jsou velmi různorodé a u každé pacientky se může situace značně lišit. Nelze tedy říci, kdo se určitě vyléčí a u koho se nemoc i po operaci za několik let vrátí. Léčitelnost je však oproti jiným zhoubným nádorům velmi nadějná.

Zdroj: Karcinom prsu

Prognóza rakoviny ledvin

Onemocnění se nesmí podceňovat. Léčebné výsledky u rakoviny ledviny je možné zlepšit důsledným uplatňováním pravidel časné diagnostiky u rizikových nemocných a následně adekvátně vedenou komplexní terapií s použitím nových efektivních technologií a léčebných preparátů.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Karcinom prsu – foto metastáz

Tady je možné vidět fotografie znázorňující metastáze karcinomu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Prognóza u rakoviny kostí

Abyste předešli řešení problémů, jako je rakovina kostí a délka života, navštěvujte pravidelně svého lékaře. Tím spíše, pokud na sobě pocítíte jakékoliv atypické příznaky onemocnění. Rakovina zachycená v prvopočátku může být zažehnána prostřednictvím novodobých lékařských metod. Komplikací terapie zhoubného nádoru může být ztráta končetiny, která však v současné době může být velmi dobře řešitelná použitím protetické náhrady, se kterou pacient může nadále prožívat plnohodnotný život. Nejhorší možnou komplikací rakoviny kostí je vznik druhotného nádoru (metastázy) v jiném orgánu těla, nebo návrat původního nádoru.

Zdroj: Rakovina kostí

Prognóza

Prognóza nádoru na plicích závisí na rozsahu onemocnění, klinickém stavu, přidružených nemocech a imunologickém stavu. Důležitý je údaj o hmotnostním úbytku a přítomnosti paraneoplastických příznaků. Nejlepší prognózu mají nemocní, u nichž byl nádor diagnostikován ve stadiu, kdy ho lze operovat. Prognóza malobuněčných karcinomů plic či jiných neoperabilních nádorů je i přes veškerou poskytovanou léčbu stále špatná. Základním problémem nádorů plic je to, že bývají diagnostikovány v době, kdy mají takový rozsah, že chirurgická léčba, která doposud jako jediná může vést k uzdravení, není možná.

Délka života s rakovinou plic se různí a je závislá na mnoha faktorech. Pokud je rakovina plic v posledním stadiu, je celkové vyléčení nepravděpodobné a úmrtnost vysoká. Pokud se zvolí u chemoterapie 4 cykly, rakovina plic může ustoupit. Nejde o komplexní vyléčení, ale jen o potlačení nemoci. Naopak přežití s rakovinou plic a plné uzdravení je velmi pravděpodobné, pokud se onemocnění zjistí v počátečním stadiu, to ale bohužel nebývá běžné. Dva roky přežívá pouze 5 % nemocných s malobuněčným karcinomem plic.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Prognóza

Prognóza závisí na fázi onemocnění. Pokud se onemocnění nepodaří zastavit a dojde ke zhoršení nemoci, je většinou nutné změnit chemoterapii. Protinádorová léčba je kombinována s léčbou podpůrnou (léčba nevolnosti, nechutenství, bolesti). Jestliže je v některých případech chemoterapie pro nemocného nepřiměřeně zatěžující nebo dochází ke zhoršování nemoci i po změně chemoterapie, jedná se většinou o poslední stadium nemoci. V takovém případě je nutné se soustředit na léčbu příznaků (symptomů) onemocnění. Snahou je zvládnout projevy onemocnění tak, aby ovlivňovaly kvalitu života nemocného co nejméně. Je to například léčba bolesti, patří sem ale i třeba péče o psychický stav nemocného.

Zdroj: Rakovina konečníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP