Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA UZLIN NA KRKU

OBSAH

Léčba zvětšených uzlin

Léčba je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit vždy zjištěnou příčinu. Zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem, nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Zadrobilova.

Dobry den,prosim o informaci k lecbe miznich uzlin na krku.Rada bych vedela ,zda se podstupuje nejprve operace a po te ozarovani,nebo naopak.Dekuji Zadrobilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vždy záleží na konkrétní diagnóze. Spolehněte se, že lékař zvolí tu nejlepší metodu v dané situaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Proč je zvětšená pouze jedna lymfatická uzlina

Ve většině případů otéká vždy pouze jedna oblast uzlin, u dospělých i u dětí. Když je oteklá více než jedna oblast lymfatických uzlin, nazývá se to generalizovaná lymfadenopatie. Některé infekce, jako je streptokok a plané neštovice, některé léky, onemocnění imunitního systému a rakovina, jako je lymfom a leukémie, mohou způsobit tento druh otoku.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KRKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde jsem pro vás připravila fotky, na kterých je vidět rakovina krku v různých projevech. Fotky jsou zde: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina krku foto

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Příznaky rakoviny lymfatických uzlin

K výskytu maligního lymfogranulomu dochází více u mužů, a to ve věku 20–30 let a pak 60–70 let. V rozvojových zemích je situace poněkud jiná. Tam dochází k první atace již v časném dětství, druhý vrchol je pak stejný, přichází kolem 60 let věku.

Maligní lymfogranulom se projevuje zvětšenými a bolestivými lymfatickými uzlinami v oblasti krku, horečkami, malátností, nechutenstvím, únavou, nočním pocením (často vyžadujícím výměnu ložního prádla), úbytkem hmotnosti, bolestí uzlin bezprostředně po požití alkoholu, změnami krevního obrazu (laboratorní vyšetření mohou ukázat na chudokrevnost, zvýšené množství bílých krvinek a jiné patologické stavy). Mějte na paměti, že zvětšené uzliny jsou pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O PORADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vajsarová Lidmila.

Manžel onemocněl rakovinou lymf. uzlin.Má za sebou chemoteraie a ozařování. Krátce po této léčbě se opět objevily boule na krku. Je možné se pokusit o léčbu v protonovém centru.Ještě prosím o info, zda je léčba ambulantní nebo se zůstává v centru. Děkuji moc . Vajsarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokusit se můžete. Léčba v Protonovém centru v Praze je velmi drahá a proro se budete muset dohodnout se zdravotní pojišťovnou, jestli vám něco přispěje. Délka hospitalizace záleží na reakci organismu. Jde zatím o nejlepší možnou léčbu nádorových onemocnění na světě, tak se o to určitě pokuste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o poradu

Délka dožití u rakoviny lymfatických uzlin

V závislosti na typu nádoru je úmrtnost zhruba 10%, přežívá až kolem 90 % pacientů. Důležitým faktorem je ale včasná diagnóza. Maligní lymfogranulom dokáže dlouho probíhat bez projevů a i po odeznění asymptomatické fáze je možné jej snadno zaměnit za jiná zcela běžná a banální onemocnění.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,několik let mám pocit,že mám něco v krku,spíše na konci jazyka. Vzdy mi řekli, že tam nic nemám a tak jsem se s tim naučila žít. Připadala jsem si,že si asi vymýšlím. Minulý týden mi jazyk zhnědl a v krku cítím jako bych tam měla přilepený rohlik. Změnil se mi hlas, chraptim. Může to být rakovina kořene jazyka? Posílám foto. Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markan.

Dobrý den, nejsem sice odborník,ale vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co značí nateklé uzliny na jedné straně krku

Tento stav může a nemusí signalizovat nádor. Jakékoliv nádory mohou být spojeny se zvětšením uzlin, které je v tomto případě vyvoláno zmnožením nádorových buněk v uzlinách. Do blízkých uzlin metastazuje většina klasických nádorů. Typické je zvětšení uzlin pro nádorové choroby vycházející z krevních buněk – lymfomy a některé leukémie. Právě u těchto chorob mohou být přítomny příznaky, jako je noční pocení, nechtěný úbytek na váze či opakující se (a dočasně mizící) horečnaté stavy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Pavlíčková.

Prosím o sdělení,která klinika se zabývá léčbou. Pes NO má 5 a půl roku.
Děkuji za odpověď.

Marie Pavlíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Jak poznat zvětšené uzliny na krku

Ke zjištění, zda jsou uzliny oteklé, postačí prohmatat uzliny na krku, v podpaží a tříslech. Jako zvětšené uzliny se označují takové, které mají v průměru víc než 1 cm; pod bradou a v tříslech jsou uzliny normální do 1,5 cm. U štíhlého jedince můžeme nahmatat i normální uzliny na krku, v podpaží a v tříslech. Otok uzlin je třeba posuzovat jako jev, u kterého je vždy na místě pečlivé lékařské vyšetření.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, zcela náhodou jsem se dostal na tuto stránku a pokud byste měla zájem i informace, pak jsem hotov je poskytnout. V roce 2017 mi byla diagnostikována rakovina prostaty , glieson skore 8 a metastáze do uzlin.
Takže jsem si to "vyžral" celkem naplno (všechny metody léčby). Ale dnes je vše překonáno, zbyla jen některá omezení. Máte-li zájem , mohu pokračovat v tom, co člověk za ta čtyři léta prožíval. Přeji Vašemu panu otci brzké uzdravení
Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc děkuji za Vaši odpověď. Budu moc ráda když mi napíšete co Vás čekalo a jak jste vše překonal. Taťka na operaci nebyl. Měl ozařování v protonu a nyní hormonální léčbu má jeden rok. Nadále v ní má pokračovat. Bolí ho velmi noha, hlavně v kyčli. Podle výsledků by ale rakovina být rozšířena neměla. Mám o něj strach. Moc bych mu přála aby vše bylo dobré. Moc Vám děkuji a také Vám přeji vše jen dobré...Michala F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Rakovina lymfatických uzlin u dětí

Hodgkinova nemoc postihuje obvykle děti starší 10 let (zcela výjimečně děti mladší 5 let) a o něco častěji chlapce než děvčata. Klasifikace nemoci do 4 stadií je stejná pro děti, dospívající i pro dospělé. Lokalizovaná stadia postihují zhruba 50 % dětí. Vyšší stadium znamená postižení více mízních uzlin, šíření onemocnění pod bránici nebo postižení parenchymových orgánů. Z orgánů jsou nejčastěji postiženy plíce, játra, slezina a kosti. Při systémovém onemocnění je nezbytná delší a intenzivnější léčba než u lokalizovaných stadií charakterizovaných postižením jedné nebo dvou skupin lymfatických uzlin. Devadesát procent dětí má takzvanou „klasickou“ formu nemoci.

Prvním projevem je velmi často zvětšující se tuhá nebolestivá uzlina (nebo více uzlin) na krku či hrudníku, která nereaguje na antibiotickou léčbu. Při postižení hrudních uzlin je často prvním projevem kašel a námahová dušnost. Dalšími doprovodnými příznaky jsou horečky nad 38 °C, noční pocení, váhový úbytek přesahující 10 % hmotnosti za 6 měsíců (bývá projevem pokročilejšího onemocnění).

Hodgkinova chroba je onkologické onemocnění, a proto svépomoc není možná. Prognóza nemoci závisí na jejím rozsahu, postižení orgánů, přítomnosti příznaků a na léčebné odpovědi. Šance na vyléčení je u pacientů s lokalizovaným postižením téměř 100%, přežití bez relapsu je více než 90%.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím,
co když uzlina pod čelistí není nateklá, ale bolí? Cítím ji i když otočím hlavu na druhou stranu. Je to jen tato jedna, přitom necítím že bych byl nemocný a nedokážu si vybavit žádnou situaci která by toto způsobila.
Normálně když jsem nemocný tak je tato uzlina nateklá, ale nebolí tak moc jako teď.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč vás bolí lymfatické uzliny na krku?
Příčin může být mnoho. Bolestivé lymfatické uzliny jsou obvykle známkou akutní nebo chronické infekce a někdy mohou mít i neinfekčních příčiny, jako je rakovina nebo autoimunitní onemocnění. Lymfatické uzliny fungují tak, že filtrují a zachycují viry, bakterie a další patogeny dříve, než se mohou rozšířit a infikovat další části těla. Hrají důležitou roli ve schopnosti vašeho těla bojovat s infekcí a často natékají při zánětlivých stavech.

Krk má mnoho lymfatických uzlin (cervikálních lymfatických uzlin), které mohou být bolestivé v důsledku různých stavů. Bolest krku podél lymfatických uzlin je obvykle známkou nějakého základního onemocnění, takže je důležité navštívit co nejdříve svého praktického lékaře. Proč? Protože je třeba vyloučit vážné příčiny, které mohou přicházet v úvahu. Zde je soupis všech příčin, které to mohou být.

Bolest krku podél lymfatických uzlin může být způsobena zánětem lymfatických uzlin (lymfadenitida). Tradičně jsou hlavní příčinou lymfadenitidy infekční příčiny. Akutní příčiny lymfadenitidy se vyvinou během několika dní a mohou být velmi nápadné. Tyto stavy se obvykle vyvíjí rychleji než chronické stavy, jejichž vývoj trvá déle. Je však důležité si všímat všech příznaků bolesti a souvisejících příznaků v průběhu času, abyste získal náležitou péči.

Infekční příčiny
Infekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin mohou být akutní (rozvíjející se během několika dní) nebo chronické (rozvíjející se týdny nebo měsíce) a mohou se vyskytovat na obou stranách krku (oboustranně) nebo na jedné straně (jednostranné).

- Akutní: Akutní infekční příčiny jsou často ty, které souvisejí s virovými nebo bakteriálními patogeny.
- Chronické: Chronické infekční příčiny nejčastěji souvisí s virovými infekcemi, jako je virus Epstein-Barrové (EBV) a závažnějšími virovými infekcemi, jako je HIV. Existují také méně časté bakteriální patogeny, které mohou způsobit lymfadenitidu, jako je tuberkulóza.

Neinfekční příčiny
Neinfekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin se mohou vyskytovat podobně jako výše, akutně nebo chronicky a bilaterálně nebo jednostranně.

- Akutní: Akutní neinfekční příčiny lymfadenitidy jsou zánětlivé stavy, které nejsou spojeny s infekcí.
Chronické: Mnoho neinfekčních chronických příčin bolesti krku podél lymfatických uzlin je spojeno s rakovinnými procesy. Například rakovina lymfatického systému, nazývaná lymfom, se může vyskytovat v mnoha různých typech. Lymfomy se často vyskytují v lymfatických uzlinách na krku a mohou růst velmi rychle, později způsobují masivní otoky a jsou spojeny s příznaky únavy, nočního pocení a neúmyslného úbytku hmotnosti.

Jak dlouho bude trvat bolest podél lymfatických uzlin?
Trvání bolesti bude záviset na hlavní příčině. Například bolestivé a oteklé lymfatické uzliny způsobené infekčními příčinami často vymizí, jakmile se nemoc vyřeší. U příčin, které souvisejí s rakovinnými nebo chronickými procesy, je řešení často závislé na specifické léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Uzliny na krku

Krční uzliny kopírují oblast hlavy a krku. Nejčastěji jsou zvětšené podčelistní uzliny, do nichž přichází lymfa z dutiny ústní a z jazyka a ze slinných žláz. Zvětšují se například při angíně. Mezi onemocnění, pro které je typické zvětšení krčních uzlin, patří také infekční mononukleóza, která má podobné příznaky jako angína. Toxoplazmóza je parazitární onemocnění, které může proběhnout bez jakýchkoli příznaků, ale může se rovněž projevit zvětšením krčních uzlin, a to i vzadu na krku. Toxoplazmózou se lze nakazit po požití nedostatečně tepelně upraveného masa, nebezpečná je pro těhotné ženy a pro jedince s poruchou imunity. Zvětšenými krčními uzlinami na krku se mohou projevovat i závažná celková onemocnění, proto je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Jak snížit riziko vzniku

Lidé, kteří jsou vystavení riziku rakoviny hlavy a krku, by si měli promluvit se svým lékařem. Zejména se jedná o kuřáky. Velmi důležité jsou pravidelné lékařské kontroly.

Zdroj: Rakovina krku

Lymfatické uzliny na krku

Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy.

Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí. Lymfa do nich přichází z hrudní stěny a prsou. Na levé straně nad levou klíční kostí se nachází uzlina, jejíž zduření může naznačovat rakovinu žaludku.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny se nacházejí na mnoha místech našeho těla. Mízní uzliny si můžeme nahmatat v oblasti krku (za ušima, pod dolní čelistí, v blízkosti krkavic), oblasti podpaží a nadklíčků a v oblasti třísel. Při výrazném zvětšení se dají vyhmatat i hlouběji uložené uzliny, například v dutině břišní, to však není pravidlem. Mízní uzliny mají obranná strážní postavení, kterými procházejí mízní cévy z jednotlivých orgánů. Uzliny jsou plné bílých krvinek, které ničí případné infekční částice či nádorové buňky, které se mízními cévami šíří z primárního ložiska po těle. Zvětšení uzlin tak většinou souvisí s normálními či abnormálními imunitními reakcemi nebo s nádorovými procesy. Obecně platí, že bolestivé zvětšení uzlin svědčí spíše pro infekční příčinu, zatímco nebolestivé zvětšení může být i nádorové či autoimunitní povahy. Pro běžného člověka by z toho mělo vyplývat, že dlouhodobě trvající hmatné zvětšení uzlin (cca několik týdnů) by mělo znamenat návštěvu lékaře, zvláště jsou-li uzliny nebolestivé či jsou přítomny další příznaky jako noční pocení, opakující se horečnaté stavy či nechtěné ztráty na váze.

Zdroj: Rakovina mízních uzlin

Léčba nateklých uzlin

Léčba nateklých uzlin je možná až po stanovení příčiny zvětšení uzlin a jedinou možností je léčit tuto příčinu. Zvětšené uzliny jsou koneckonců pouhým příznakem a nikoliv vlastní chorobou.

Zdroj: Mízní uzliny

Rakovina dutiny ústní

V časných stadiích je karcinom dutiny ústní bohužel symptomatický (= bez příznaků). V dalším průběhu je nejčastější bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé, tedy zvětšené (na krku, pod dolní čelistí, pod ušima).

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP