Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAKOVINA V KOSTECH

OBSAH

Nádor v rameni

Osteosarkom se jako nejčastější maligní nádor kostí vyskytuje hlavně u mladých lidí do 20 let věku, u starších lidí vzniká obvykle na podkladě jiných kostních onemocnění. Častější bývá u chlapců. Může postihnout kteroukoliv kost, nejčastěji se ale vyskytuje ve stehenní, holenní nebo ramenní kosti a velmi brzy po svém vzniku metastazuje (zakládá nádorová ložiska v jiných orgánech – hlavně v plicích, mozku a jiných kostech). Projevuje se dlouhotrvající tupou nebo krátkodobou vystřelující bolestí hlavně v noci, dále zduřením kosti a rovněž mírně zvýšenou tělesnou teplotou. Někdy taky vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Pacient se cítí být celkově nemocen, ztrácí chuť k jídlu, hubne, neprospívá.

Zdroj: Rakovina kostí

Poradna

V naší poradně s názvem METASTAZY V KOSTECH A RAKOVINA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina Stavařova.

Dobrý den, mám dotaz chci se zeptat můj taťka ma metastázy v kostech a k tomu rakovinu na plicích .K tomu od plic mu to šlo až k pánvi a do nohy nemůže ani na to postavit mam o něho strach ze může můj taťka umřít...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cesty životem jsou komplikované. Někomu je dáno prožít dlouhý život a jinému zase přijde do cesty nemoc, která vše změní. Proti tomu je veškeré lidské snažení marné a každý musí nést svůj osud až do konce. Snažte se tatínkovi vytvořit laskavé prostředí, abyste s ním mohla prožít pěkné chvíle, na které pak budete moci vzpomínat, až si odejde odpočinout. Smiřte se s tím, že život je konečný a přijměte alespoň to, co vám jeho nemoc dovolí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Metastazy v kostech a rakovina plic

Průběh rakoviny kostí

Tento druh rakoviny je velmi nebezpečný, protože se velmi často neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních fází onemocnění. V pozdních stadiích se objevuje bolest kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Objevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Příčina vzniku této rakoviny není dodnes známá. Má se za to, že silný vliv mají genetické predispozice. Velmi často tyto nádory napadají mladé lidi, u starších jsou spíše vzácností. Nádor vzniká mutací v genetické informaci buněk.

Nádorové bujení v kostech může být benigní, tedy nezhoubné, které svým růstem pouze utlačuje zdravou část kosti, nebo může být nádorové bujení maligní, tedy zhoubné, které agresivně poškozuje své okolí a může se i šířit krví a zakládat nová nádorová ložiska kdekoliv v těle.

Primární nádory jsou takové, které vznikly z buněk přirozeně se vyskytujících v dané tkáni, tedy v tomto případě buněk kostních a buněk chrupavky. Tyto nádory nazýváme kostní sarkomy: osteosarkom (z buněk kostí), chondrosarkom (z buněk chrupavky kostní) a vzácný Ewingův sarkom, což je nádor kostní dřeně. Sarkomy jsou velmi vzácné, tvoří přibližně 1 % všech nádorů u dospělých lidí, relativně častější jsou bohužel u malých dětí, kde tvoří až 15 % všech zhoubných nádorů. Primární kostní rakovina se vyskytuje hlavně ve dlouhých kostech končetin a v pánvi.

Sekundární rakovina kostí (metastáza) je nádor, který se vytvořil původně v jiném orgánu a přímým přestupem, krevní nebo lymfatickou cestou, se dostal do kosti. Metastázy tvoří výraznou většinu všech nádorů nacházejících se v kostech a buňky, které se tvoří, jsou podobné buňkám orgánů, ze kterých vycházejí. Nejčastěji do kostí metastazují nádory prostaty, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku, žaludku, ledvin, ženských pohlavních orgánů a další.

Zdroj: Rakovina kostí

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Poradna

V naší poradně s názvem DÉLKA UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den.Magnosolv užívám asi 2 měsíce a mám pocit,že je to s ním fakt lepší...(mám křeče a vibrace ve stehnech při delším běhu)Obvodní lékař říkal,že se může užívat max 3 měsíce což se mi nezdá.Může se používat déle?Může se mi po něm něco stát kdybych ho používal např.rok? děkuji,,Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dostatečný denní příjem hořčíku je důležitý po celý život. Zajistíte si, že hořčík, který je uložen v kostech, nebude spotřebován a omezí se pravděpodobnost řídnutí kostí. Pokud vám účinky vyhovují, tak můžete hořčík užívat bez přestávky. Užívejte nejlépe večer, protože hořčík má mírné uspávací účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Délka užívání

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Taky s tím zápasím, prošla jsem si 6 chemo a beru tamoxifen (hormonální terapie) a X gevu..injekce jednou za měsíc na bolesti (prý bioléčba) v březnu to bude již 2 roky od ukončení chemoterapie.... nelze operovat, metastáze v játrech a kostech, tak nějak se s tím člověk naučí "žít" sice nemohu dělat nic, ale aspoň jsem tady pro své malé děti. Každý den je dar :-)

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem AKTIVNÍ UHLÍ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Eulalia Bockova.

Vážení, Četla jsem si o účincích aktivního uhlí na lidský organismus,
co se týká detoxikace.
Mám 77 let. Víc jak dva roky se potýkám s nežádoucími účinky po očkování
proti Covidu.
Velké bolesti ve svalech,kostech, kloubech ... pálení, bodání, poruchy
močení.
I když jsem četla na Seznamu, že není možná návratnost, ...
Prosím o sdělení, zda by mi užívání aktivního uhlí mohlo pomoct na mé
potíže.
Děkuji.Bočková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aktivní uhlí pravděpodobně nepomůže zbavit se vašich obtíží. Proč? Protože aktivní uhlí se používá jako léčba při spolknutí některých jedů. Pro jiné použití nejsou vědecké důkazy. Mechanizmus účinku aktivního uhlí spočívá v jeho pórech, které mohou zachycovat jedovaté chemikálie.

Očkování proti onemocnění COVID 19 neobsahuje žádné jedovaté chemikálie, nýbrž deaktivovanou schránku původního viru. Z tohoto důvodu nemá aktivní uhlí jak pomoci, protože vakcinací nevznikají žádné toxiny, které by uhlí absorbovalo.

Určitě pravidelně užíváte nějaké léky a aktivní uhlí snižuje vstřebávání léků a jiných chemikálií v žaludku a střevech. Užívání aktivního uhlí spolu s léky užívanými ústy může snížit množství léku, které tělo absorbuje. To může snížit účinky vašich léků.

Na zmírnění vašich obtíží bude možné využít vhodných léků proti bolesti, které vám doporučí váš ošetřující lékař, vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu a probíhající medikaci. Poruchy močení vyšetří lékař urolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aktivní uhlí na detoxikaci

Rakovina klíční kosti

Bolest a bulka na klíční kosti může být způsobena metastázami v případě, že se rakovina šíří do kosti. Léčba chemoterapií může způsobit kostní a kloubní bolesti, které trvají rok nebo déle po ošetření. Bolesti obvykle začínají během chemoterapie, rostou a postupně se zhoršují. Způsob léčby je vždy individuální dle nálezu.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Rakovina kosti – poslední stadium

Nádorové onemocnění předznamenávají či doprovázejí celotělové projevy: únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, popřípadě ztráta hmotnosti. Rakovina kostí nemusí mít žádné další projevy, nebo se může objevit bolest kostí přetrvávající i v noci, otoky, častější zlomeniny. Necháte-li však svůj stav dojít do pozdějšího stadia, čekají vás pouze obtíže a doslova boj o holý život.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi MELANOM POD NEHTEM FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Mohli byste mi prosím poradit, kam se v Praze obrátit na konzultaci s podobným problémem? Obávám se, že na nehtu palce u nohy něco podobného mám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Holubova.

Dobrý den objevila se mi skvrna pod nehtem mam se obávat jestli to je rakovina?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Léčba

V léčbě se využívá extirpace, což je vyříznutí postižené tkáně a následné ozařování místa.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KRKU FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde jsem pro vás připravila fotky, na kterých je vidět rakovina krku v různých projevech. Fotky jsou zde: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina krku foto

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PODKOZNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Prosím o názor. Je to rakovina ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z fotografie se nedá poznat jesli jde o zhoubný nádor. Je jisté, že vám na ruce vznikl pod kůží nějaký novotvar. Jestli je nebezpečný se dá zjistit rozborem malé jeho části. Tuto biopsii vám provede kožní lékař a výsledky se dozvíte do několika dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina podkozni

Příznaky

V první fázi jde o příznaky lokální, jako je zduření rtu, které nebolí, později může dojít ke krvácení útvaru, mohou být zvětšené (zduřené) krční uzliny, kam mimo jiné může nádor metastazovat.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Zde můžete vidět video s rakovinou rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Rizikové faktory vzniku

Nádor rtu se často vyskytuje u osob, které se opakovaně vystavují lokálnímu působení chemických látek v oblasti rtu. Vliv může mít i sluneční záření a jeho UV složka. Onemocnění je častější u kuřáků, obzvláště kuřáků dýmky. Onemocnění je běžnější u mužů (90 % mužů, 10 % žen). Co se týče věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 55.–70. rokem. Častokrát je pak rakovina lokalizována na dolním rtu.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Příznaky rakoviny ledvin

Rakovina ledvin se jen zřídkakdy projeví již v rané fázi nemoci. V pozdějších stadiích mohou příznaky a symptomy rakoviny ledvin zahrnovat krev v moči, která může být růžová, červená nebo barvy kofoly, dále bolest zad těsně pod žebry, která neustupuje, hubnutí a ztrátu hmotnosti, únavu, hmatný útvar v břišní dutině, opakované horečky.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Metastáze v kostech

Kostní metastáze patří i do skupiny zhoubných nádorů, které se častěji vykytují ve vyšším věku a vznikají zhoubným bujením nádorových buněk, které se v kosti běžně nevyskytují a jsou spojeny s výskytem nádorů jiné tkáně. Nejčastěji se jedná o metastáze z primárních nádorů prostaty, prsu, plic, ledvin, štítné žlázy či ženských pohlavních orgánů. Jak se vůbec nádor do kosti dostane? Dokáže to kvůli své schopnosti uvolňovat jednotlivé buňky do krevního oběhu. Touto cestou se šíří všude po těle, protože je ale kostní tkáň bohatě prokrvená, je velká pravděpodobnost, že se právě v ní podaří nádorovým buňkám uchytit. Okamžitě se začnou množit a postupně kostní tkáň likvidovat. Narušené kosti bolí a velmi snadno se lámou. Metastáze zhoršují kvalitu života nemocných i jejich šanci na přežití. Léčba metastází je mnohdy složitější než samotné primární onemocnění.

Kostní metastáze se v současné době léčí několika způsoby, a to chemoterapií, hormonální terapií, radioterapií, chirurgicky nebo podáváním takzvaných bisfosfonátů, což jsou léky, které brání tvorbě nových kostních metastází a rozšiřování těch už vzniklých. Vytvářejí totiž přímo v kostní tkáni ochrannou bariéru, která se nádorovým buňkám staví do cesty. Použití bisfosfonátů znamená pro pacienty značnou úlevu: zlepšuje jejich pohyblivost a schopnost postarat se o sebe, zmírňuje bolesti, ale také brání vzniku osteoporózy, čímž snižuje riziko zlomenin.

Zdroj: Rakovina kostí

Prognóza

Prognóza je vcelku dobrá, k vyléčení dojde v poměru 9 : 1, což odpovídá 90 % vyléčených pacientů. Vždy záleží na časném odhalení onemocnění.

Zdroj: Rakovina rtu

Rakovina rtu

Rakovina rtu je jedním z nejčastějších nádorů úst. Onemocnění začíná jako nehojící se vřídek na rtu, který postupně zduřuje, okolí je oteklé, samotný vřídek se olupuje, je bělavý, může i drobně krvácet. Později dochází ke zduření krčních uzlin.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina rtu.

Pro úspěšné vyléčení je třeba, aby pacient přišel k lékaři včas, což se bohužel mnohdy nestává a pacienti si raději na ret dávají různé bylinné mastičky a obklady, které jim někdo poradil. Tím si však nechají na rtu vyrůst někdy i neléčitelný nádor. Při samotné léčbě je pak lékařem nádor odstraněn vyříznutím, ložisko může být i ozářeno. Po léčbě je pak mnoho pacientů podrobeno ještě výkonům na plastické chirurgii.

Prognóza při včasném odhalení je velice dobrá, až 90 % pacientů s touto diagnózou je vyléčeno.

Zdroj: Rakovina v dutině ústní


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP