Téma: 

rakytník sirup recept


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Siruprakytníku připravený za studena

Suroviny:

  • 3 kg aronie (černého jeřábu)
  • 2 kg rakytníku
  • 50 g kyseliny citronové
  • 2 l vody

Postup:

Rozmačkejte omyté plody aronie a rakytníku, zasypte je kyselinou citronovou, zalijte 2 litry vody a nechte 2 dny stát. Pak šťávu slijte přes jemné plátno. Jeden litr šťávy smíchejte s 1 kg až 1,5 kg cukru. Nalijte do skleněných lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

Detail odstavce: Sirup z rakytníku připravený za studena
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: akne

Dobrý den...A jaký je recept na sirup?Děkuji za informace

Zdroj: diskuze Akne
Odesláno: 10.4.2016 uživatelem Marie Zajíčková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SIRUP Z JEHLIČÍ

Sirup z jedlových výhonků

Účinky

Domácí sirup z jedlových výhonků dokáže zahnat obtížný kašel a pomáhá při bolestech v krku.

Recept

Ingredience: 5 lžic citronové šťávy 500 g jedlových výhonků, 700 g krupicového písku

Postup: Jedlové výhonky lehce propláchněte vodou. Do sklenice dejte vrstvu výhonků, vrstvu cukru a postup opakujte. Zakápněte citronovou šťávou. Sklenici uzavřete a nechte na okně na parapetu. Sirup, který vznikne, přefiltrujte a nalijte do sklenice s uzávěrem. Proces trvá cca 3 týdny.

Dávkování

Denně lze užívat 2–3 lžičky sirupu.

Cena

Jedlový sirup se nedá koupit, ale dostupný je jedlový olej.

Detail odstavce: Sirup z jedlových výhonků
Zdroj: Sirup z jehličí
Zveřejněno: 28.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: desetidenní očista těla javorový sirup

V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup
Odesláno: 6.8.2012 uživatelem MONNA
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový sirup

Suroviny:

  • 1,5 l opláchnutých plodů
  • 10 gramů kyseliny citronové
  • krystalový cukr (dle množství získané šťávy)
  • Petol (jen v případě potřeby)

Postup:

Plody rakytníku opláchněte a umelte nebo nasekejte v robotu, poté zalijte litrem vody, ve které jste rozpustili 10 gramů kyseliny citronové, a nechte 24 hodin stát. Přeceďte přes plátno, vymačkejte, nalijte do hrnce, přidejte cukr v poměru 1 kg krystalového cukru na 1 litr šťávy a pomalu zahřívejte jen do rozpuštění cukru (nevařte!). Ještě teplé plňte do čistých lahví, pro delší trvanlivost můžete přidat špetku Petolu, jestli spotřebujete rychle, nemusí být.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: desetidenní očista těla javorový sirup

Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: www.zbozi.cz/?q=javo…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup
Odesláno: 6.8.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Detail odstavce: Jak naložit rakytník do medu
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Detail odstavce: Rakytníkový sirup
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Co se dělá z rakytníku

Rakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka. Oproti jiným rostlinám se dají použít všechny části rostliny, tedy kořen, kůra, listy, květy, plody, semena i dřevo. Recepty jsou předávány z generace na generaci. Nejznámější je sirup a olej. Rakytníkový olej působí baktericidně a buď ničí, nebo omezuje bakterii Helicobacter pylori, která je při stresové zátěži, původcem vředového onemocnění žaludeční sliznice a možného nádorového onemocnění. V lidovém léčitelství se uvádí 3x denně čajová lžička na lačno a nemoc ustoupí. Jen pro zajímavost, rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením.

Detail odstavce: Co se dělá z rakytníku
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY RAKYTNÍKU

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový je keř původem z Ruska. Již před mnoha lety se hojně využíval v léčitelství, a to například na území Mongolska nebo Číny. Do Čech a do Evropy se rakytník řešetlákový dostal nejen díky svým léčivým účinkům, ale i díky svému zajímavému vzhledu. Stal se tak oblíbenou dekorativní dřevinou, která se pěstovala zejména v blízkosti silnic a cest. Pro své blahodárné účinky se rakytník řešetlákový později přesunul i na naše zahrádky a dvorky, kde je s oblibou pěstován pro šťávy, čaje nebo marmelády. Rakytník řešetlákový má podobu keře nebo keřovitého stromu. Pěstování rakytníku je vhodné i pro úplné začátečníky, neboť jde o rostlinu velmi odolnou, a to i proti dešti, větru a mrazu. Dosahuje výšky až tří metrů.

Rakytník řešetlákový foto

Zde můžete vidět, jak vypadá rakytník řešetlákový.

Detail odstavce: Rakytník řešetlákový
Zdroj: Léčivé účinky rakytníku
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Jak uchovat rakytník

Pokud jej zmrazíte, jeho účinek se uchová i po dvou letech. Plody můžete také sušit či z nich vyrobit pálenku. Z dužiny jsou osvědčené marmelády, pyré, šťávy a džusy. Můžete vyrobit přímo jen rakytníkovou verzi nebo přidat i jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Detail odstavce: Jak uchovat rakytník
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sirup z pampeliškoveho kořene koupit

dobry večer mam zajem si odvas koupit sirup z papeliškoveho kořene děkuji

Zdroj: diskuze Sirup z pampeliškoveho kořene koupit
Odesláno: 11.9.2017 uživatelem ilona
Počet odpovědí: 0

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Recepty

Oprané bobule lze rozmixovat a přecedit. Slupky je možné sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Šťáva s dužninou se po zahřátí (maximálně na 80 °C) smíchá s cukrem. Vznikne sirup, který obsahuje vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Je používán při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník podle některých zdrojů posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu a působí proti bakteriím a virům.

Elixír z rakytníku

Ingredience: 1-2 lžíce čerstvého rakytníku (pokud máte zmražený, nechte ho rozmrznout), 1/2 šálku vody

Postup: Rakytník rozdrťte v hmoždíři, aby všechny plody pustily šťávu. Přes husté sítko propasírujte lžící rozdrcenou směs do skleničky, promíchejte s vodou a vypijte.

Rakytníkový sirup

Ingredience: 3 l omytých plodů rakytníku, 2 l vlažné vody, 2 dkg kyseliny citronové, 1 kg cukru na 1 l šťávy

Postup: Plody rozemeleme na masovém strojku, zalijeme vodou a přidáme kyselinu citronovou. Promícháme a necháme stát 24 hodin. Poté vše přecedíme, vymačkáme co nejvíce šťávy, pomocí odměrky odměříme, kolik šťávy dohromady máme, a podle toho osladíme. Mezitím nahřejeme plotýnku, vypneme a na jejím okraji bez vaření necháme vše rozpustit. Teplou šťávu plníme do lahví.

Recept na rakytníkový likér

Ingredience: 1 kg bobulí rakytníku, 1 l vodky, 1 kg cukru

Postup: Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky (nebo jiné silné lihoviny nebo s čistým lihem ředěným vodou) a necháme v teple stát asi 8 dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme 3 měsíce uležet. (Na likéru i sirupu se vytvoří vrstva rozemleté slupky, nevypadá to hezky, ale na chuti to nic nemění.)

Rakytníkový džem

Ingredience: 1 kg bobulí rakytníku, 720 g cukru, 100 g tekuté pektózy

Postup: Bobule rakytníku očistíme, omyjeme a dáme do nerezového hrnce. Přidáme trochu vody, aby se nám to nepřipalovalo, a na mírném ohni necháme povařit, dokud rakytník nezměkne. Postupně přidáváme cukr s pektózou a vaříme do zhoustnutí. Teplé plníme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sušený rakytník

Dobrý den,mám usušený rakytník.Prosím o radu jak ho nelépe uskladni aby vydržel co nejdéle.Moc děkuji Fafejtová.

Zdroj: diskuze Rakytník řešetlákový
Odesláno: 26.10.2017 uživatelem Blanka Fafejtová
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Recepty z rakytníku

Výborným způsobem užití rakytníku jsou čerstvé plody nebo plody ve formě šťávy, zavařeniny, sirupu či džemu. Další možností je připravit si například za studena lisovaný olej z plodů a listů. Aby se neničily vitamíny, je nutné upravovat rakytník tak, aby nedošlo ke styku s železem. Recepty tedy připravujte jen pomocí umělohmotného či dřevěného nádobí. Rovněž je dobré nepřijímat současně s rakytníkem stravu či nápoje bohaté na železo. Případně rakytník nebo výrobky z něj připravené pozřete hodinu před takovýmto jídlem či nápojem nebo dvě hodiny po jejich konzumaci.

Detail odstavce: Recepty z rakytníku
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Rakytník - jeho pěstování

Nebude to problém. Až se rakytník rozroste, tak bylinky vysadíte na jiné místo. Společně si nijak nevadí.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování
Odesláno: 18.6.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

SIRUP Z JEHLIČÍ

Smrkové výhonky ve slivovici

Postup, účinky, recept a dávkování se shodují s výše uvedeným receptem, jen s tím rozdílem, že místo 80% alkoholu, lihu, je použita domácí slivovice.

Takto vyrobená domácí medicína se koupit nedá. Pokud si ji sami vytvoříte, tak vězte, že je jako prevence velmi účinná.

Detail odstavce: Smrkové výhonky ve slivovici
Zdroj: Sirup z jehličí
Zveřejněno: 28.5.2017

ČESNEKOVÝ SIRUP

Česnek, ocet a med

Zdraví prospěšný sirup z česneku, medu a jablečného octa si můžete snadno vyrobit doma a zajistit tak sobě a svým blízkým účinnou ochranu před virózami a mnoha dalšími nemocemi.

Účinky

Dle níže přiloženého receptu má tento sirup skvělé účinky na imunitní systém, krevní tlak, reguluje cholesterol v krvi a brání naše tělo před virózami v chladném počasí.

Dávkování

Česnekový sirup – elixír života užíváme takto: 2 lžičky sirupu rozmícháme ve 2 dl vody a podáváme nejlépe ráno na lačný žaludek.

Recept

Ingredience: 200 ml medu, 10 stroužků česneku, 200 ml jablečného octa

Postup: Česnek rozmačkáme a utřeme nožem do jemné pasty. Používejte na výrobu sirupu vždy český česnek, protože je nejkvalitnější. Jablečný ocet, med a česnekovou pastu smícháme dohromady ve sklenici. Tento sirup vložíme do lednice cca na 5 dní a za občasného promíchání necháme odležet. Po pěti dnech je elixír hotový.

Detail odstavce: Česnek, ocet a med
Zdroj: Česnekový sirup
Zveřejněno: 27.3.2017

RÝMOVNÍK - VYUŽITÍ

Recept na sirup

Ingredience:

  • 35 lístků rýmovníku,
  • 1 granátové jablko,
  • 1 pomeranč,
  • 1 citron,
  • 1 kg třtinového cukru,
  • voda

Technologický postup:

Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce (nejlépe v bio kvalitě) a zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny. Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších a pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Detail odstavce: Recept na sirup
Zdroj: Rýmovník - využití
Zveřejněno: 10.1.2017

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Choroby

U rakytníku se vyskytují běžné choroby způsobené nevhodnými půdními nebo klimatickými podmínkami, jejž se projevují žloutnutím rostliny. V důsledku toho může docházet k sekundárnímu napadení, a to k uchycení bělorůžových spor hub na rostlinné orgány, což může vést ke vzniku houbových onemocnění. Rakytník je také napadán některými chorobami a škůdci, avšak jen minimálně, častější je pouze endomykóza plodů. Výjimečně je napadán škůdci zavlečenými z jiných rostlin, například puklicemi či sviluškami.

Detail odstavce: Choroby
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018

JAVOROVÝ SIRUP

Kde se dá javorový sirup koupit

Pokud neustále spěcháte, stále jste ve shonu, těžko si uděláte čas na tak složitou proceduru, jako je výroba javorového sirupu, je nejjednodušším způsobem si ho prostě koupit. Javorový sirup můžete zakoupit například zde: Javorový sirup cena.

Javorový sirup má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje i vitamín skupiny B, železo, vápník a jiné stopové prvky důležité pro správný chod organismu. Také je vhodný jako prevence rakoviny. Zkrátka, používáním javorového sirupu rozhodně neprohloupíte.

Detail odstavce: Kde se dá javorový sirup koupit
Zdroj: Javorový sirup
Zveřejněno: 10.3.2016

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Pěstování

Rostlina vyžaduje slunné stanoviště. Půda je nejvhodnější lehčí, písčitá, propustná a bohatá na vápník. Uspokojivě však roste i na vlhčím a třeba i slaném stanovišti. V našich podmínkách je rakytník otužilý; pouze ve zvláště tuhých zimách, pod -50 °C, a na vlhčích stanovištích namrzá. Dobře snáší i přísušek či zakouřené ovzduší. Z důvodu zajištění násady krásných a dekorativních plodů se vysazují samčí i samičí rostliny, a to v poměru 1 : 6. Pohlaví se pozná i na tříletých semenáčích - samčí rostliny mají větší a hustší pupeny. Rakytník se hodí pro solitérní i skupinovou výsadbu. Je nenáročnou dřevinou pro osazování neplodných a devastovaných půd nebo náspů. Stejně dobře se uplatní na exponovaných svazích nebo na březích vodních ploch.

Detail odstavce: Pěstování
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018

RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ

Rakytník zpracování

Rostlina se využívá skoro celá: plod, trny, kůra a olej. Přičemž kůra a trny mají protinádorovou aktivitu díky obsahu alkaloidu hippopeinu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Olej se jednoduchým způsobem po nadrcení dužiny nechá odstát nebo se ze sušiny a semen lisuje. Také se připravuje olejový extrakt, kdy se za studena nebo i za tepla drcené semeno a nasušené zbytky po lisování dužiny vkládají do oleje po čas nepřímo úměrný teplotě. Vzhledem k obsahu flavonoidů se doporučuje olej i plody uchovávat v temnu.

Při sklizni čerstvých plodů získáte obvykle malé množství plodů, zato velké množství bolestivých šrámů, bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Chce to alespoň minus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Rakytník můžete dále skladovat v mrazáku nebo jej zpracujte lisováním či jinak konzervací. Z větviček můžete naloupat kůru za účelem výroby extraktu proti rakovině. Zbylé dřevo se nasuší a použije do samovárku na odvar velmi kyselého čaje. Pozor, opakovaně zmrzlé plody bělají a ztrácejí trpkost i léčebné vlastnosti.

Plody se zpracovávají na džem, marmeládu, povidla, kompot, sirup, limonádu, džus, prášek či křížaly.

Detail odstavce: Rakytník zpracování
Zdroj: Rakytník - jeho pěstování a využití
Zveřejněno: 2.11.2015

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníková šťáva s medem a mátou

Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.

Detail odstavce: Rakytníková šťáva s medem a mátou
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Sklizeň

Rakytník je využíván zejména kvůli vitamínům obsaženým v dužině jeho plodů. Plody se bohužel špatně sklízí, jsou poměrně malé a visí na krátkých stopkách. Doporučuje se proto spíše soukromé pěstování. Nejlehčí a osvědčenou metodou sklízení je zmrazování plodů. V době, kdy byl rakytník nejvíce využíván na Sibiři, se tento způsob praktikoval v přírodních podmínkách. Rakytník se i s plody nechal ladem a vzhledem k místnímu podnebí plody s příchodem zimy zmrzly. Následně se plody z rakytníku sklepaly do pytlů umístěných pod ním a ihned se zpracovaly. V našich podmínkách je tato metoda hůře uskutečnitelná. Během sklizně se obvykle ostřihávají větve, na kterých jsou plody ve snopečcích (je však možné odstřihnout maximálně 30 % rostliny, když se tato hranice přesáhne, může dojít k radikálnímu zásahu do jejího životního cyklu). Následuje zmražení větví na teplotu -18 °C v mrazácích pro to určených. Poté se plody setřepou a zpracují.

Detail odstavce: Sklizeň
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

Detail odstavce: Rakytníkový čaj
Zdroj: Rakytník řešetlákový
Zveřejněno: 24.5.2015

RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ

Rakytník řešetlákový sazenice

Chcete-li mít kvalitní keř, musíte sazenice vybírat zásadně v zahradnictví nebo ovocných školkách, kde vám poradí nejen s vhodnou odrůdou, ale doporučí vám i optimální množství rostlin. Vyšlechtěné odrůdy jsou vysoce mrazuvzdorné. Nedoporučuje se pořizovat si rakytník z neznámého zdroje, třebaže při cestování můžete narazit na místa, kde volně roste. Urýpnout odkopek by se mohlo zdát výhodné, ale je to jako koupit velkou neznámou. Nic z toho, co je předpokladem pro dobře rostoucí keř, nepoznáte ve svahu u silnice, kde mají rakytníky spíše funkci okrasnou a působí jako zpevňovače svahů.

Sazenice rakytníku je možné zakoupit, pro přehled se můžete podívat na cenu zde: sazenice rakytníku - cena.

Detail odstavce: Rakytník řešetlákový sazenice
Zdroj: Rakytník - jeho pěstování a využití
Zveřejněno: 2.11.2015