Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RANNÍ BĚHÁNÍ

OBSAH

Běhání v Praze

Zde naleznete trasy na běhání v Praze.

Zdroj: Jak správně běhat

Poradna

V naší poradně s názvem RANNÍ DEPRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Krůčková.

Co je příčinou ranní deprese?Nechce se mi vstávat,žádný elán,žádná radost ,nechuť cokoliv dělat.Užívám antidepresiva Venlafaxin Mylan 15O mg,1 ráno.Během dopoledne se pochmurná nálada posupně lepší.,ale ta rána jsou HROZNÁ!!!
Můžete mi poradit?Možná jsem nevypsala dosti potřebných informaci? Mohu upřesnit dle potřeby.
Za odpověď mnohokráte děkuji. Alena K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se domluvit se svým psychiatrem na úpravě dávkování, abyste mohla užít jednu dávku ráno i večer. Tím by se mohly ranní chmury zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranní deprese

Ranní běh

Během po ránu výborně nastartujete nový den. Dodáte tělu spoustu potřebné energie včetně příjemného pocitu, že jsme udělali něco dobrého pro své zdraví. Velkým plusem je, že se vaše tělo prokysličí, mozek funguje na 100 %, zlepší se veškeré fyziologické pochody, a to včetně metabolismu, a hlavně nemusíte celý den myslet na to, že si musíte jít odpoledne nebo večer zaběhat. Kouzlo ranního běhání je i v tom, že venku není ještě tolik lidí, ani pejskaři zatím nevylezli, aby vyvenčili své miláčky, a tak si můžete běh daleko více vychutnat a užít. Protáhnout se ráno je vhodné, ale ve volnějším tempu. Pokud máte na programu těžší trénink, pak je lepší si ho nechat na odpoledne, když už bude vaše tělo zahřáté a svaly na něj budou připravené. Začnete-li běhat nebo sportovat ráno, připravte se, že v prvních týdnech se budete cítit zhruba tak dvě hodinky po tréninku unaveni. Tím více, čím bude váš ranní trénink intenzivnější. Ranní běh je vhodný zejména pro ty z vás, kteří chtějí běháním upravit svou váhu směrem dolů. V tomto případě ale doporučuji snídat až po tréninku, abyste vyčerpali svalový tuk. Během dne si pak svaly doplní chybějící tuk ze zásob podkožního tuku a tím dosáhnete kýženého cíle.

Zdroj: Jak správně běhat

Diskuze

V diskuzi RANNÍ VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olinka.

Chtěla jsem se zeptat jestli je zdravější sklenička bílého ráno, nebo červeného?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Já myslím, že je zdravá sklenička bílého

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Bolesti kloubů při sportu

Sport jako takový je důležitou součásti našeho života. Děláte opravdu dobře, pokud aktivity střídáte, protože tak nezatěžujete jen jednu část lidského těla. Při samotném běhání jsou důležité dvě věci: prostředí, respektive povrch po kterém běháte a také boty, ve kterých běháte. Přírodní povrch (zem, antuka, tráva) je mnohem šetrnější pro kloubní systém, než asfalt a beton ve městech. Proto je lepší volit běhání v přírodě.

Zdroj: Jak na bolest kloubů při sportu

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, je vhodné,po požití potravy a následné běhaní psa za balónem,prostě pohyb,jestli nehrozí zauzlení střev. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peu.

Dobrý den,
po krmení se pohyb nedoporučuje. Pes ma mít klid alespoň 2hodiny, jinak hrozí torze žaludku.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psa

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Jak snížit Quick

Výsledky měření by si měl pacient zaznamenávat do zápisníku (pacientův deník) a při každé návštěvě je ukázat lékaři. Tímto způsobem usnadní lékaři zhodnocení celkové kvality léčby, a ten případně provede úpravu dosavadní léčby. Pacient sám si hodnoty může držet v normě správnou životosprávou bez zbytečných výkyvů a běhání na kontrolní odběry po 14 dnech.

Zdroj: Odběr krve na quick 3 4

Diskuze

V diskuzi BYLINKY SPALOVÁNÍ TUKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manka.

Většina těch nazvů nic mi neřiká, hlavně protože se vůbec na tom nevýznám. Když jsem chtěla zhubnout, šla jsem za doktorem. Nedal předpis, řekl že pilulky na předpis jsou jen pro lidí kteři jsou obezní a já jsem chtěla zhubnout jen 7 kilo, aby lepší se citit a výpadat. Tak doktor doporučil dietu, každodenní běhání a doplněk strávy bez předpisu ako podporu :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diana.

Jaka dieta a co za pdoplněk? Přišti měsic chci začit s dietou, a hromaždím informace.
Ví někdo va jakém mase je nejvíc l-tauriny?

Zdroj: diskuze Bylinky spalování tuků

Na co se používá Forfemina

Při užívání Forfeminy se po 14 dnech dle recenzí uživatelek dostavuje pocit spokojenosti. Uživatelky nemají pocit stálého běhání na toaletu a k odvodnění dochází pozvolna. Po 1. týdnu se objevuje úbytek na váze cca 1,5 kg, což je nadbytečná voda. Na rozdíl od ostatních odvodňovacích tablet na našem trhu má tento produkt rozumnější složení. Obsahuje brusinku, kopřivu, jablečný ocet a zinek. Brusinka je na močové cesty, kopřiva čistí, ocet slouží na snížení hmotnosti, zinek je dobrý na vlasy a nehty.

Zdroj: Forfemina přípravek na odvodnění

Jak začít cvičit po operaci žlučníku

Jak začít cvičit po operaci žlučníku? Tak to je opravdu individuální. Obecně se doporučuje sportovat nejdříve za měsíc. Tím se myslí procházky a postupně rychlejší chůze. Naopak do posilovny (namáhání břišních svalů) to bude trvat o něco déle, ale opět dle individuálního stavu. Počítejte s tím, že i po laparoskopii máte na břiše zašité rány, i když malé cca 1–2 cm, a chvíli trvá, než se vše zhojí. Pokud je vše v pořádku, tak po měsíci můžete zkusit běhání, jogging a bike.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Hlaváček.

Mám dlouhodobě problémy se srdcem (hypertense a arytmie). Na otoky nohou mi dali
Furorese 125 (1-1-0), ale bez úspěchu po ranní dávce močím až v poledne, po druhé je to večer a v noci, ale nic moc, jako by to druhá tabletka brzdila. Kdysi v nemocnici mi dali ranní injekce furosemidu a za pár dnů jsem přibral 10 kg. Pak mi to snižovali úspěšně postupným dávkováním do žíly (celé dny). To se podařilo.
Jiné léky jsem nezkoušel. Kvůli polyneuropatii levé nohy jsem téměř nepohyblivý, doktory nemohu obíhat (je mi 82 let). Co mi poradíte? Děkuji P.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit nohy

Sport a zábava

Sport se může stát druhem zábavy. Je pravda, že běhání nebo jízda na kole za každého počasí není pro každého, ale s kolektivem spolupracovníků překonáte společný úkol mnohem jednodušeji. Zábavná jsou také bojová umění nebo taneční workshopy. Naučíte se nejen nové druhy pohybů, ale také hodně informací o jiných kulturách. Pokud jste více introvertní, máte pevnou vůli a chcete jednat více podle vlastních plánů, budou pro vás nejspíše vhodná fitness centra, která umožňují individuální trénink.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír.

Dobrý den, ráno před užitím léků mi vycházi průměrný tlak (dlouhodobě měřeno ) 146/86 .Po prážkách za 3 až 4 hod mám tlak přes den v průměru 130/76. Není ranní tlak před práškama pro mě moc vysoký a nebezpečný ? Díky za odpověď. Jaromír

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Rhipsalis baccifera

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis baccifera má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků (nejideálnější je ranní slunce). Substrát by měl zůstat stále vlhký. Dobré je i dopřát rostlině rosení. Nepřelévat. Kvete v období Velikonoc bílými nebo žlutými květy, které jsou zprvu kuličkovitého tvaru.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Poradna

V naší poradně s názvem VRBOVKA ČAJ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František říha.

ZAHÁJIL JSEM UŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN, BYL JSEM ZVYKLÝ UŽÍVAT RANNÍ ČAJ Z VRBOVKY JAKO PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ . MOHU TENTO ČAJ UŽÍVAT NADÁLE,ANIŽ BY VZNIKL PROBLÉM S WARFARINEM ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění není známa žádná interakce mezi Warfarinem a vrbovkou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vrbovka čaj a warfarin

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Koupele a masáže pokožky

Cannol konopný olejKonopný olej oceníme ale také samotný, například při koupelích nebo masážích. Skvěle nám uvolní svalstvo a dopřeje zaslouženou regeneraci, dokáže nás také zbavit křečí, bolesti svalů a pomůže i při rehabilitaci.

TIP: pokud máte potíže s padáním vlasů, vetřete do vlasové pokožky pár kapek přípravku Cannol. Tento výrobek obsahuje koncentrovaný konopný olej, dále olej z grapefruitu a mandarinky.

Klouby, šlachy a svaly

Příznivý vliv má i při masáži v oblasti svalů, kloubů a šlach nebo třeba po dlouhém a namáhavém pracovním dnu. Ženy ocení Dolorcann i po celodenním běhání na podpatcích a v takovém případě regenerační mast naneste večer, zabalte nohy do teplé ponožky a nechejte působit.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Opatření při léčbě ostruhy

Pokud máte nadváhu, snažte se snížit váhu, abyste snížili tlak na paty. Mezi další účinné domácí prostředky na patní ostruhu patří držet se dál od vysokých podpatků, nosit boty s fixací chodidla a vyhýbat se chůzi naboso. Nošení dlahy v noci může pomoci zmírnit ranní bolest paty. Zkuste si také protáhnout lýtkové svaly, než ráno uděláte první krůčky.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Význam kloubní výživy

První příznaky snížené schopnosti regenerace kloubní chrupavky se začínají projevovat již okolo třicátého roku. Kloub postupně ztrácí na pohyblivosti, začínají se objevovat ztuhlosti kloubů a přicházejí bolesti. Mezi těmito degenerativními onemocněními kloubů se nejčastěji objevuje artróza. K příčinám jejího vzniku řadíme nadměrnou zátěž a přetěžování kloubů (běhání na zpevněných cestách, zvedání těžkých předmětů) a také nadváhu. Významným faktorem při vzniku artrózy je i nedostatečný pohyb (kloub není pravidelně promazáván) a nevhodně zvolená strava. V mnoha případech za vznikem artrózy stojí i genetické předpoklady, vrozené špatné postavení kloubů a úrazy kloubů. Vhodně zvolená výživa však našemu tělu přináší látky potřebné pro zachování přirozeného prostředí v kloubu.

Zdroj: Proenzi

Rhipsalis cassutha

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis cassutha má stonky, které se skládají z tenkých masitých a krátkých částí, které se dobře větví. Můžeme říci, že se tato rostlina skládá z jakýchsi tenkých tyčinek. Může být jak závěsná, tak i stromovitá, v tom případě se však musí přivazovat. V pokojových podmínkách kvete velmi vzácně. Má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků (nejideálnější je ranní slunce). Substrát by měl zůstat stále vlhký. Doporučuje se rostlinu pravidelně rosit. Nepřelévat.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Doporučení

  • Doplňky stravy rozhodně neublíží, naopak, pro sportovce jsou vhodné k užívání již od věku kolem 20 let. Doporučuji si vybrat mezi přípravky s obsahem glukosaminu a chondroitinu. Také želatina a některé další přípravky se ještě používají, avšak dnes jsou již překonané. Co nelze doporučit, je užívání léků proti bolesti jako např. Ibalgin.
  • Strava by měla obsahovat vařenou nebo pečenou kůži a pokrmy z ní připravených, jako je například klasický sulc. Tím získáte přírodní cestou živočišný kolagen, který bude prospívat vašim kloubům.
  • V lékárnách jsou k dostání speciální obinadla na kolena. Jejich úkolem je zpevnit klouby a vaziva při tréninku.
  • Poslední rada, kterou můžeme dát je poohlédnout se po kvalitních botách a to jak na běháni, tak i pro aerobik a ostatní sporty. Je úplně jedno, co máte na sobě, pokud se v tom dobře cítíte, ale boty jsou základem.

Zdroj: Jak na bolest kloubů při sportu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP