Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REAKTIVNÍ TROMBOCYTÓZA

Příčiny zvýšeného počtu krevních destiček

Trpíte-li trombocytózou, je důležité znát faktory, které vedou ke snížení počtu krevních destiček.

Existují dva typy trombocytózy.

  • Reaktivní trombocytóza – zvýšení počtu krevních destiček vzniká kvůli tělesné reakci na infekci nebo jiné nemoci. Mezi příznaky reaktivní trombocytózy patří bolesti hlavy, závratě nebo točení hlavy, bolest na hrudi, slabost, mdloby, dočasné změny vidění, necitlivost nebo brnění rukou a nohou.
  • Základní trombocytóza – je způsobena hormonální nerovnováhou, nebo dokonce genetickými vlivy.

Mezi další důvody patří zánětlivá onemocnění, rakovina, anémie a různé druhy infekcí.

Zdroj: Krevní destičky

Diskuze: Re: Re: Re: hnědé skvrny

Deniso, zvažte své časové možnosti. Máte-li dosti času, tak by určitě bylo vhodné proaktivně vyloučit problémy oběhového systému konzultací u lékaře internisty. Na druhou strany, když Vaše problémy takto rychle vymizely, tak je možné zvolit i reaktivní přístup a řešit tuto záležitost až při dalším výskytu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny
Počet odpovědí: 1

Trombocyty v krvi zvýšené

V případě vyššího počtu krevních destiček lze odhalit riziko zvýšené srážlivosti, odborně trombotických stavů. Zvýšené trombocyty v krvi podléhají předčasné a zvýšené destrukci v důsledku různých příčin (vlivy toxické, poruchy imunity, alergie a podobně).

Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček – způsobuje srážlivost.

Zdroj: Trombocyty

Diskuze: Re: co znamena 800 krvnich desticek u muže 69 let jinak zdravy...

Normální hodnoty krevních destiček u dospělého člověka jsou v rozmezí 150 - 400 krát 109 na litr krve. U vás je počet 800 krát 109 a to je hodně, protože kritická hodnota činí 900 krát 109. Váš stav se nazývá trombocytóza a léčí se léky a dietou. Je to stav, který vás může při zhoršení ohrozit na životě a proto je třeba dbát doporučení lékaře a nezkoušet experimentovat na vlastní pěst. Normálně se zeptejte svého lékaře na řešení pomocí aspirinu a dozvíte se, jestli je to ve vašem případě možné. Důvěřujte svému lékaři, protože jen tak můžete žít déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamena 800 krvnich desticek u muže 69 let jinak zdravy...
Počet odpovědí: 1

Příčiny hypoglykémie

Hypoglykémie je většinou způsobena příliš velkým množstvím inzulínu v krvi, ale existují i jiná onemocnění způsobující hypoglykémii. Hypoglykémií tedy mohou trpět i pacienti, kteří nemají cukrovku. Může být tedy například způsobena tumorem ve slinivce břišní, Addisonovou chorobou, oslabením hypofýzy, závažným snížením funkce jater, půstem nebo podvýživou. Reaktivní hypoglykémie je možnou nejčastější příčinou hypoglykémie u ne-diabetiků, bývá způsobena nadprodukcí inzulínu v pankreatu po jídle s obsahem velkého množství sacharidů. K tomuto nejčastěji dochází u obézních lidí a osob s diabetem druhého typu. Reaktivní hypoglykémii může předcházet diabetes druhého typu.

Zdroj: Přírodní prostředky proti hypoglykémii

Diskuze: artritida způsobená yersiniemi

No to co tady čtu se vůbec neshoduje s mými příznaky. Mě začly brnět konečky prstů na všech končetinách, od kostí zima, bolest kloubů a svalů. Neudržela jsem ani telefon u ucha. Teprve po 2 měsících přišli na řadu odběry na yersinie a výsledky byly pozitivní. Po dobrání ATB se to zlepšilo, ale další 2 měsíce po jakékoliv zátěži je zhoršení bolestí kloubků. Tak chodím na infuze. Jsem objednaná na revmatologii, ale až koncem května. Jestli se prokáže reaktivní artritida - což všechno tomu nasvědčuje, bude zřejmě nasazena léčba kortikoidy.
Tak jsem zvědavá, já turistka, jestli budu ještě někdy zvládat 12km výlet a chodit do práce (jako uklizečka)
Prý mohou yersinie napadnout nejen klouby, ale i další vnitřní orgány,...
Jenže někomu ty potvory nespustí prý vůbec žádné další nemoci a fungují dál.
No dovedou každopádně změnit život. Známý turista se z toho lízal několik let a nakonec si pořídil elektrokolo, aby mohl vůbec nějak cestovat, protože kvůli bolestem turistiku nezvládá. A dcera jedné známé 38 let se naučila dávat si do nohy kortikoidové injekce, aby mohla vůbec nějak fungovat. To jsou vyhlídky!
Máte někdo zkušenosti?

S pozdravem Lidmila Rožboudová

Zdroj: diskuze Artritida způsobená yersiniemi
Počet odpovědí: 0

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Diskuze: Re: sarkoidiza

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza
Počet odpovědí: 1

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Koxartróza příznaky

Faktory, které ovlivňují vznik koxartrózy, jsou vývojové poruchy kyčle, traumata, přetěžování kloubu, obezita, některé metabolické vady a jiné. Onemocnění se projevuje bolestivostí, postupně s omezením hybnosti. Bolest je horší po zátěži, odpočinkem se zmírňuje. Druhotně vzniká i reaktivní postižení okolních tkání. Na rentgenovém snímku je patrna deformace kloubních plošek, zužování kloubní štěrbiny.

Zdroj: Koxartróza

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Betakaroten a rakovina

Betakaroten působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály – reaktivní molekuly, které vznikají během metabolických procesů v organismu a přijímáme je z vnějšího prostředí. Volné radikály mohou poškodit lipidy buněčných membrán a genetický materiál v buňkách. Výsledkem tohoto poškození může být až vznik karcinomu. Konzumace ovoce a zeleniny bohatých na betakaroten brání rozvoji některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí rovněž preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj: Betakaroten

Léčba zvýšeného počtu krevních destiček

  • Pokud člověk trpí reaktivní trombocytózou, jeden ze způsobů ošetření často spočívá v léčbě příčiny.
  • Pacientovi jsou předepsány léky a musí dodržovat speciální dietu, aby se mu ustálil počet krevních destiček.
  • Často jsou lékaři doporučovány nízké denní dávky kyseliny acetylsalicylové, která působí jako prevence vzniku krevních destiček.
  • Vždy je důležitá změna ve stravě a rutina v podobě specifického cvičení. Cvičení a změna stravy potlačují nadměrnou tvorbu krevních destiček v buňkách kostní dřeně.

Zdroj: Krevní destičky

Yersinie příznaky

Nakaženému člověku Yersinií se náhle prudce zvýší teplota, má silné bolesti ve spodní části břicha v podbřišku a záhy se dostaví silný průjem, který může být i s příměsí krve. Při onemocnění bakterií Yersinia enterocolitica může dojít rovněž ke zduření břišních uzlin, k zánětu kloubů v reakci na onemocnění (reaktivní artritida) nebo zánět podkoží (erythema nodosum) – akutní, alergické, zánětlivé onemocnění podkožní tkáně. Onemocnění je častější u žen než u mužů. Silné bolesti postiženého většinou zavedou k lékaři, anebo si lékařskou pomoc přivolá (či mu je jeho okolím přivolána). Po rozboru vzorku stolice je v případě yersiniózy objevena bakterie způsobující onemocnění.

Zdroj: Yersinie

Krém proti kuperóze

Hydratační sérum na kuperózu od značky Logona je určeno pro pleť náchylnou na tento kožní problém, dodává pokožce extra dávku potřebné hydratace. Toto lehké sérum je účinné díky exkluzivní složce SILIDINE®, která se získává z červených řas. Působením uvedené aktivní látky jsou minimalizovány projevy kuperózy, jakým je zejména viditelné začervenání pleti v oblasti nosu, čela a tváří. Sérum výrazně posiluje cévní stěny a zvyšuje jejich elasticitu, čímž nejen výrazně redukuje začervenání pleti, ale má i dlouhotrvající upokojující efekt.

Pleť s kuperózou je citlivá, reaktivní a často suchá. Toto hydratační sérum splňuje zvýšené nároky kuperózní pleti a dává jí potřebnou péči. Sérum má lehkou konzistenci, je jemné a bez obsahu alkoholu či minerálních a silikonových olejů. Pleti poskytuje vysokou míru hydratace a požadovanou úlevu.

Použití: Aplikujte ráno a večer na čistý obličej, jemně vmasírujte a následně použijte denní nebo noční krém či mast.

Zdroj: Kuperóza

Astaxantin zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje vytrvalost

Volné radikály - nestabilní, extrémně reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony se tvoří v našem těle nejen přes den, když jsme vystaveni nepříznivým podmínkám (UV záření, kouření, nesprávná výživa), ale i během normálních funkcí organismu, jako je dýchání, výroba energie, cvičení nebo zažívání. Během naší fyzické aktivity vdechujeme stále více vzduchu. Čím více kyslíku vdechujeme a protlačujeme přes naše tělové tkáně, o to více radikálů tvoříme. Volné radikály poškozují svalové buňky, jejich membrány a DNA. Jediný způsob, jak zastavit škodlivý účinek volných radikálů, je užívání silných antioxidantů jako astaxanthin. Astaxantin neutralizuje volné radikály ve svalech a zamezuje poškození svalů, čímž je chrání před degenerací. Astaxantin tímto způsobem představuje dva důležité fyzické přínosy. Za prvé astaxantin omezuje poškození svalů a za druhé zvyšuje svalovou vytrvalost snížením hladiny kyseliny mléčné v organismu. Navíc, astaxantin pomáhá nejen snížit poškození svalů, ale umožňuje i rychlejší zotavení svalů po namáhavé činnosti.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Astaxantin a diabetes

Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, nebo užíváte léky na lékařský předpis, musíte se předtím, než začnete užívat nějaký výživový doplněk, poradit se svým lékařem. Cukrovka je zdravotní stav vyznačující se abnormálně vysokými koncentracemi glukózy (cukru) v krvi. Všechna sladká nebo škrobová jídla se po požití mění na glukózu. Organismus využívá glukózu na tvorbu energie. Za normálních okolností jsou hladiny glukózy v krvi kontrolovány inzulínem. Inzulín je hormon a je tvořen beta-buňkami slinivky břišní. Když se zvýší množství glukózy v krvi, například po jídle, inzulín normalizuje hladiny glukózy. Bohužel u lidí s cukrovkou se zvýšené hladiny glukózy nedají normalizovat. To způsobuje abnormálně vysoké hladiny krevní glukózy - hyperglykémie. Studie naznačily, že reaktivní druhy kyslíku (reactive oxygen species - ROS) vyvolané hyperglykémií přispívají k rozvinutí cukrovky a jejích dalších komplikací, jako jsou slepota, selhání ledvin anebo i amputace končetin. Pankreatické buňky jsou zvláště zranitelné těmito reaktivními druhy kyslíku. Astaxantin chrání buňky slinivky před oxidativním poškozením. Studie ukazují, že astaxanthin zpomaluje progres cukrovky zpomalením toxicity glukózy a poškození ledvin.
 

Zdroj: Astaxantin umožní dlouhý a zdravý život

Meruňkový olej na pokožku

Meruňkový olej je lehký a jemný. Používá se v krémech, pleťových vodách a jiných kosmetických výrobcích. Organický meruňkový olej je lisovaný za studena a má velmi slabou aromatickou vůni, což z něj dělá velmi účinný nosný olej. Nosné oleje se používají k ředění vonných olejů před tím, než dojde k jejich aplikaci na kůži.

Meruňkový olej snadno a jemně hydratuje pokožku. Zároveň je velmi účinný na mastnou pleť a hormonální, reaktivní pokožku. Lehká textura oleje z meruňkových jader je vhodná pro pleťová séra nebo směsi olejů používaných k hydrataci obličeje. Meruňkový olej je celkem světlý, což je výhoda, protože nezanechává na pokožce žádné viditelné změny. Ačkoli je meruňkový olej nejužitečnější pro mastnou pleť, je vhodný i pro použití na každý typ pleti. Meruňkový olej také napomáhá s hydratací suché pokožky. Organický meruňkový olej je bohatý na kyselinu linolovou. Tato kyselina udržuje rovnováhu vlhkosti pokožky. Zároveň dochází ke zpevnění a tonizaci pleti. Také obsahuje velké množství vitamínů A a E, které zklidňují pokožku a zpomalují známky stárnutí. Mezi velmi pozitivní výhody tohoto oleje patří protizánětlivý účinek, který je vhodný pro uklidnění drobných kožních poranění (ekzém).

Zdroj: Meruňkový olej

Rooibos

V Jižní Africe se rostlina Aspalathus linearis (Brum.f) Dahlg. (Fabaceae) tradičně používá jako „čaj“ známý pod názvem rooibos nebo redbush. Tato rostlina se uvádí jako léčivá, ale většinou na základě neoficiálních důkazů. Přes dlouhou historii tradičního používání v Jižní Africe je k dispozici jen velmi málo vědeckých údajů z kontrolovaných klinických hodnocení, která potvrzují její populární použití.

Byla provedena studie, jejímž cílem bylo zjistit vliv rooibosu na parametry biochemického a oxidativního stresu u dospělých ohrožených kardiovaskulárními chorobami. V daném období vypilo 40 dobrovolníků 6 šálků fermentovaných tradičních čajů rooibos denně po dobu 6 týdnů, poté následovalo kontrolní období. Na konci každého období byly měřeny krevní biochemické parametry svědčící o antioxidační aktivitě a obsahu celkových polyfenolů, peroxidace lipidů (konjugované dieny – CD), látky reaktivní s kyselinou thiobarbiturovou (TBARS), redoxní stav (celkový glutathion – tGSH, poměr redukovaného k oxidovanému glutathionu – GSH: GSSG), lipidový profil (celkový cholesterol, lipoprotein s nízkou hustotou – LDL a lipoprotein s vysokou hustotou - hladiny HDL cholesterolu a triacylglycerolu) a zkontrolována funkce jater a ledvin.

Závěr: Konzumace fermentovaných tradičních čajů rooibos u dospělých s rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob významně zlepšila lipidový profil a redoxní stav, relevantní pro srdeční onemocnění. [1]

Zdroj: Nápoj na pročištění cév

HIV test

HIV test (insti hiv-1/hiv-2 antibody test kit) je jednorázová rychlá analýza pro zjištění protilátek viru HIV-1. Test je určen pro profesionální jednorázové a rychlé použití pro detekci protilátek proti viru HIV-1 a HIV-2 (Human Immunodeficiency Virus Type 1 a Type 2) v lidské plné krvi (EDTA), v krvi z prstu, v séru nebo v plazmě (EDTA), když je test INSTl HIV- 11HIV-2 Antibody. Test je vhodný pro testování přímo u pacienta (NPT) nebo ve zdravotnickém zařízení. Při testování musí být dodrženy všechny pokyny před provedením testování i po jeho ukončení. Testovací sada obsahuje membránovou jednotku INSTl, rozpouštědlo vzorku, barevné činidlo, čeřicí činidlo, eventuálně s pomocným materiálem (skalpel, pipeta a tyčinka s lihem) nebo bez něj.

Citlivost testu závisí kromě jiných faktorů na těchto ukazatelích: a) výběr antigenů HIV použitých na detekci protilátky, b) třída protilátek rozpoznaných detekčním konjugátem a c) náročnost protokolu použitého k provedení testu. U některých jedinců lze pozorovat nespecifické reakce. Reaktivní výsledek testu INSTl by měl být považován za předběžný, mělo by následovat vhodné poradenství ve zdravotnickém zařízení. Po reaktivním výsledku rychlého testu musí být vzorek venózní krve odebrán do zkumavky EDTA (plná krev nebo plazma) nebo do zkumavky neobsahující antikoagulant (sérum) a odeslán do laboratoře na konfirmační (potvrzující) test na virus HIV. Sada je pouze pro jednorázové použití, přičemž výslovně nesmí být používána opakovaně. Není určena pro screening dárců. Pacienti, kteří byli dlouhodobě léčení antiretroviry, mohou v testu INSTl HIV-1/HIV-2 vykazovat falešně negativní výsledky. Vzorky pacientů s vážnou hypogamaglobulinemií, například s mnohočetným myelomem, mohou při testech INSTl vykazovat falešně negativní nebo neplatné výsledky.

Zdroj: Infekce HIV

Kdy je lepší injekce než mast

Ketazon mast již na našem trhu není dostupná. Alternativou tohoto produktu je Ketonal. Bohužel nejde o volně prodejný léčivý přípravek. S lékařským předpisem je k dostání jako krém s 5 % účinné látky. Lékař vám může předepsat i Ketonal čípky, tablety, retardované tablety, tobolky či injekční roztok.

Ketonal 5% krém patří do skupiny léků, kterým se říká nesteroidní antirevmatika, antiflogistika. Má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Ketonal 5% krém se používá k lokální (místní) krátkodobé léčbě bolestivých poúrazových stavů (vymknutí, podvrknutí kloubů, zhmoždění měkkých tkání, namožení svalů). Dále pak při léčbě onemocnění revmatického původu (kloubní revmatismus i revmatická onemocnění měkkých tkání) a bolestivých šlachových onemocnění (záněty šlach). Přípravek mohou používat dospělí a mladiství od 15 let.

Naneste Ketonal 5% krém na postiženou pokožku dvakrát denně a jemně vetřete. Pokud se krém nenanáší na ruce, je třeba ruce po nanesení krému na jinou oblast důkladně po dobu několika minut omývat. Po nanesení krému nepřekrývejte ošetřené místo neprodyšným obvazem. Vystavíte-li oblasti léčené přípravkem Ketonal slunečnímu záření (i za polojasného či mírně podmračeného počasí) nebo ultrafialovému záření, může dojít k potenciálně závažné kožní reakci (fotosenzitizace). Je tedy nutné v průběhu léčby a 2 týdny po ní chránit léčené oblasti volným oděvem.

Ketonal mast se používá na:

  • zmírnění bolesti (má protizánětlivé účinky);
  • krátkodobou léčbu lehčích poúrazových stavů, jako je zhmoždění či vymknutí;
  • na léčbu revmatoidních onemocnění (ale jen na doporučení lékaře).
  • Injekční přípravek se používá u těchto onemocnění a stavů:
  • revmatoidní artritida (zánětlivé onemocnění kloubů);
  • ankylozující spondylitida – Bechtěrevova nemoc, psoriatická a reaktivní artritida (zánětlivá revmatická onemocnění postihující zejména páteř a velké klouby, u psoriatické artritidy doprovázená kožním postižením psoriázou, u reaktivních artritid vznikající v návaznosti na postižení trávicího nebo močového systému nebo po infekcích horních cest dýchacích);
  • dna, pseudodna (onemocnění kloubů zapříčiněné poruchou látkové výměny a vylučování kyseliny močové);
  • artrózy (degenerativní onemocnění kloubů).

Zdroj: Injekce Ketazon

Příčiny

Otoky a bolesti kloubů mohou vzniknout z mnoha příčin, proto je lépe vyhledat odborného lékaře. Zvláště pak v případě, že otok ani po týdnu naší péče pomocí dostupných mastí a chlazení neustupuje. Lékař následně musí odlišit, zdali jde o otok kolem kloubních struktur či náplně kloubu, kdy je třeba provést punkci a odeslat punktát na speciální vyšetření ke zjištění příčiny.

Příčinou otoku kloubu může být úraz, pohmoždění, přerušení vazů nebo zlomenina. Rovněž na přetížení reaguje kloub otokem. Dále sem patří široká skupina zánětů kloubů, takzvané infekční artritidy, které se dělí na hnisavé (vyvolané bakteriemi či viry) a přímé infekce kloubů (při infekčních a parazitárních onemocněních).

Nejrozšířenější příčinou je osteoartróza a reaktivní artritida jakožto nehnisavý zánět kloubu, který vzniká jako reakce na infekci v organismu, a to zhruba po jednom až dvou týdnech od jejího průběhu. Často vzniká po infekcích horních cest dýchacích, močového traktu, střevního traktu, kůže. Obvykle postihuje velké klouby těla.

Další z příčin ztuhlosti a otoku kloubů může být revmatoidní artritida, což je chronické zánětlivé onemocnění. Toto onemocnění se nezřídka plete s osteoartrózou, která – byť má podobné příznaky – není zánětlivým onemocněním, ale je projevem opotřebení určitého kloubu, například v důsledku věku. Revmatoidní artritida patří mezi takzvaná autoimunitní onemocnění, s hlavním výskytem u mladých žen. Je charakteristická dlouhodobým zánětem s různým průběhem, často se postupně zhoršujícím a vedoucím k invaliditě.

Zánět kloubu vzniká rovněž po podání některých očkovacích látek jako reakce na danou látku. Také lupénka může vést k otokům kloubů. Velkou skupinou jsou i otoky a kloubní poruchy způsobené krystaly, tedy lidem dávno známou dnou. Za pozornost stojí i nádory kloubů a metastáze, kdy jsou otoky průvodním projevem rakoviny.

Samostatnou kapitolou je intermitentní hydrops neboli občasný otok kloubů, definovaný jako periodicky se vyskytující otok kloubu bez ohledu na věk. Je většinou nebolestivý a nelze u něj zjistit příčinu. Zakládá se na typickém klinickém obrazu bez přítomnosti laboratorních a rtg změn.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Fibróza plicní

Vedle častých onemocnění plic, jakými jsou například astma, zápal plic, zánět průdušek, rozedma či nádory plic, se vyskytují i choroby, o kterých nemá široká veřejnost takové povědomí, ačkoli jsou mnohdy i závažnější než zmiňované nemoci. Fibróza plicní je zmnožení vaziva okolo plicních sklípků, což může podstatně narušit funkci plic. Vzniká obvykle následkem alveolitidi, k níž může vést řada příčin, například alergické stavy, vlivy léků, systémové poruchy pojiva, následky záření. Někdy je příčina neznámá. Plicní fibróza narušuje funkci plic, u níž není známa příčina. Etiopatogeneticky se předpokládá poškození pneumocytů I. typu neznámým agens s následnou reaktivní fibroprodukcí, aktivací cytokinů, zánětem s poškozením alveolokapilární membrány. Akutně probíhající forma se špatnou prognózou se označuje jako Hammanův-Richův syndrom, většinou je průběh chronický.

Diagnosticky se uplatňuje bronchoalveolární laváž, důležitá je biopsie. Léčebně se podávají kortikoidy, imunosupresiva, je důležitá péče o oxygenaci. Možností je transplantace plic.

Léčba plicní fibrózy není jednoduchá. V první řadě je nutné okamžitě přestat kouřit, pokud tak pacient ještě neučinil. Základem léčby jsou léky potlačující zánět (nejčastěji kortikoidy) a chybnou imunitní odpověď (imunosupresiva). Podávají se často v různé kombinaci, takže pacient užívá více léků najednou. Pokud je léčba účinná (to znamená, že dojde ke zpomalení rozvoje onemocnění), pokračuje se v terapii cca 2 roky. Současně, pokud se zná faktor, který plicní fibrózu vyvolal, například kontakt s určitou látkou z okolního prostředí, je nutné se tomuto kontaktu dlouhodobě vyvarovat. Léčba však může být i doživotní. Pokud nic z léků nezabírá a onemocnění dojde do stadia, kdy již plíce nejsou schopny správně fungovat, přichází na řadu takzvaná domácí oxygenoterapie, při které pacient inhaluje kyslík nejméně 16 hodin denně (v průběhu spánku nepřetržitě). U pacientů v terminálním stadiu plicní fibrózy, kdy plíce začínají selhávat, se přistupuje k transplantaci plic – nemocný je podroben mnoha testům a zařazen na čekací listinu. Transplantace plic jsou ale velmi náročné operace, které nemusí vždy končit šťastně. V současnosti se však vědci snaží nalézt další účinné léky, které by mnohým pacientům přinesly novou naději.

Zdroj: Různé druhy fibrózy

Zkušenosti s Food Detective

Food Detective je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance. Testovací podložka, na které jsou naneseny potravinové extrakty, vám ukáže, na kterou z potravin se vám vytvořily protilátky. Souprava Food Detective tedy dokáže identifikovat potraviny, které spouští tvorbu protilátek. Přítomnost těchto protilátek se pak obvykle projevuje v souvislosti s nepříznivými stavy organismu, jako jsou například plynatost, průjem, migrény, syndrom dráždivého tračníku, ekzémy či artritida. Jakmile tyto potraviny jednou identifikujete, můžete se jim propříště vyhnout a těmto stavům organismu předcházet. Food Detective ale neidentifikuje klasické potravinové alergie vyvolané protilátkami typu IgE.

Samotný postup je jednoduchý. Na testovací podložce jsou proteinové extrakty různých potravin. Z konce prstu se po malém vpichu odebere vzorek krve, který se zředěný nalije na testovací podložku. V následujících krocích se za použití detekčního a barvícího roztoku identifikuje přítomnost IgG protilátek proti testovaným potravinám, projevující se prostřednictvím jednoho nebo více modře zbarvených bodů, které se objeví na reakční podložce. Po porovnání s přiloženým schématem můžete lehce identifikovat, na kterou z potravin se u vás protilátky vytvořily.

Food Detective je jednorázový test, který může být vykonán pouze dospělou osobou; test a lanceta mohou být použity pouze jednou. Neotevírejte fólii testovací podložky, dokud jste úspěšně neodebrali vzorek krve.

Postup přípravy:

  • Umyjte si ruce v teplé vodě, aby kůže změkla a prokrvila se.
  • Prst, do kterého chcete provést vpich, otřete přiloženým dezinfekčním polštářkem a nechte uschnout.
  • Z lancety odstraňte ochranný kryt (barva lancety se může lišit).
  • Přidržte červený konec lancety na prstu, ze kterého chcete odebrat vzorek krve.
  • Lancetu pevně přitlačte k prstu. V momentě, kdy dojde k propíchnutí kůže, pocítíte lehké píchnutí.
  • Prst masírujte směrem k propíchnutému místu, abyste získali kapku krve.
  • Přiložte špičku mikropipety ke kapce krve a po celou dobu ji držte v horizontální poloze. Dbejte na to, abyste nezakryli malou ventilační dírku svými prsty. Kapilární efekt automaticky vtáhne krev k černé rysce a naplní mikropipetu požadovaným objemem. Balónek mikropipety nestlačujte. Pokud nelze získat dostatečné množství z jedné kapky krve, pokračujte s odběrem krve, dokud není dosaženo černé rysky.
  • Z lahvičky obsahující roztok A (rozpouštědlo vzorku) sejměte červenou krytku. Okamžitě zmáčkněte balónek mikropipety, abyste přenesli krevní vzorek do roztoku (po přidání krevního vzorku je možné pozorovat tmavší barvu roztoku). Pevně krytku nasaďte zpět a jemně jí třeste, aby se krev zcela rozptýlila.

Postup provedení testu:

  • Vyjměte testovací podložku z ochranné fólie a vylijte na ni obsah lahvičky SOLUTION A se zředěným vzorkem krve.
  • Podložkou zlehka pohybujte tak, abyste zabezpečili, že všechny kroužky na testovací podložce budou pokryté tekutinou obsahující vzorek krve.
  • Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Nechte reagovat 20 minut při pokojové teplotě, chraňte před přímým slunečním zářením.
  • Po 20 minutách vylijte obsah testovací podložky do dřezu.
  • Na testovací podložku nalijte tolik promývacího roztoku SOLUTION D (bílý uzávěr), aby byla pokryta celá plocha podložky. Několik vteřin podložkou intenzivně pohybujte, aby se roztokem celá omyla. Následně vylijte obsah do dřezu. Tento mycí proces zopakujte ještě třikrát. Zbývající roztok švihem ruky setřeste, aby se odstranily kapky z kroužků. Ubezpečte se, že na podložce (v kroužcích) nezůstala žádná tekutina, podložka může zůstat vlhká. Neutírejte ji.
  • Vylijte obsah lahvičky SOLUTION B (modré zabarvení) na testovací podložku, lehce s ní potřeste, aby byly všechny kroužky na podložce pokryté tekutinou. Pokud se objeví vzduchové bubliny, je třeba podložkou zlehka poklepat na stole, dokud se bubliny nerozplynou.
  • Roztok nechte 10 minut působit při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo.
  • Po 10 minutách inkubace obsah testovací podložky vylijte do dřezu a podložku umyjte promývacím roztokem SOLUTION D.
  • Nalijte na podložku barvící roztok SOLUTION C s černým uzávěrem. Ujistěte se, že všechny kroužky na podložce jsou pokryté tekutinou. Pokud se vyskytnou vzduchové bubliny, klepejte podložkou o stůl, dokud bubliny nezmizí.
  • Nechte působit 2 minuty. Po 2 minutách barvení se na místech s pozitivním nálezem objeví v místě reakčních kroužků modré zabarvení.
  • Po dokončení testu vylijte obsah podložky do dřezu a opět jednou promyjte promývacím roztokem SOLUTION D s bílým uzávěrem.

Odečtení výsledků:

  • Ihned po dokončení testu identifikujete z tabulky reaktivní potraviny. Tmavomodře zabarvené body indikují silnou reakci na konkrétní potravinu, světlé body mírnou. Pokud se na podložce nenacházejí žádné zabarvené body, výsledek je negativní. Pokud uvidíte pouze velmi světlý odstín nebo jen kroužek, nejedná se o reaktivní potravinu.
  • Potraviny jsou na reakční podložce seřazeny v pozicích 1–46. Na přiloženém schématu označte potraviny, u kterých se vyskytlo modré zabarvení.

Přesnost výsledků je závislá na tom, jak přesně jste test vykonali v souladu s návodem. Výsledky testu Food Detective nenaznačují žádný zvláštní zdravotní stav.

Pokud trpíte na některou klasickou potravinovou alergii (například na arašídy), ale test Food Detective pozitivní výsledek nepotvrdil, doporučuje se, abyste se i nadále těmto potravinám vyhýbali.

Test není nutné dělat nalačno. O zásadních změnách ve stravovacím plánu se poraďte s kvalifikovaným odborníkem na výživu. Tento test je informativní, nenahrazuje lékařský posudek. Nediagnostikuje alergie. Jde o kvalitativní test a jeho výsledky mohou napomoci při sestavování stravovacího plánu.

Test uchovávejte při teplotě 2–25 °C. Test lze používat pouze pro in-vitro diagnostiku, je určený jen pro zevní použití. Nepoužívejte poškozené lancety. Test použijte pouze do uplynutí expirační doby. Všechny produkty lidského původu v této sadě byly testovány a bylo potvrzeno, že jsou negativní na HIV Ab a HBsAg, ale mohou být potenciálně infekční.

Pomocí přiloženého schématu v instrukcích lehce zjistíte, na kterou potravinu jste zareagovali pozitivně. S Food Detective máte výsledky do 40 minut. Test je jednoduchý, bezpečný, přesný a rychlý. Food Detective™ je první test na světě, který je určen na samodiagnostiku potravinové intolerance.

Zde můžete vidět cenu testu Food Detective.

Za kolik nabízí Food Detective Heureka.cz.

Zdroj: Food Detective

Výroba

Koncentrovaná kyselina sírová (96–98%) je hustá olejnatá kapalina, 1,8krát těžší než voda. Je neomezeně mísitelná s vodou, při ředění se uvolňuje velké množství tepla. Má silné dehydratační účinky, zuhelnaťuje většinu organických látek. Je hygroskopická, pohlcuje vodní páry. Koncentrovaná kyselina sírová je velmi reaktivní a má oxidační účinky. Reaguje téměř se všemi kovy kromě železa (pasivuje jej), olova, zlata, platiny a wolframu. Zředěná kyselina sírová nemá oxidační schopnosti a reaguje s neušlechtilými kovy za vzniku vodíku a síranů, s ušlechtilými kovy nereaguje. Kyselina sírová je silná dvojsytná kyselina, která tvoří dva typy solí – sírany a hydrogensírany.

Kyselina sírová byla známá již od středověku, kdy byla připravována arabskými alchymisty suchou destilací (tepelným rozkladem) zelené skalice. Nebyl o ni příliš velký zájem, proto byla připravována pouze v malých množstvích v lékárnách. Teprve v 17. století se zvýšil zájem o její výrobu, což souviselo s jejím využitím při bělení tkanin a jako rozpouštědla při barvení oblíbeným modrým barvivem indigem. Nejprve se vyráběla ze zelené skalice stejným způsobem, jako ji vyráběli alchymisté, poté se vedle zpracování zelené skalice z důlních vod začaly uplatňovat další postupy, zejména výroba z vitriolových břidlic.

Zpracování vitriolových břidlic se stalo v 2. polovině 18. století základem pro výrobu české dýmavé kyseliny sírové – olea. Provozy, ve kterých tato výroba probíhala, byly nazývány „olejny“. Tuto výrobu ve velkém zavedl Jan Čížek v roce 1778 v chemickém závodě ve Velké Lukavici u Chrudimi a brzy poté následovaly další podniky, ve kterých se česká dýmavá kyselina sírová začala vyrábět. V první polovině 19. století se česká dýmavá kyselina sírová stala celosvětově známým pojmem a na její výrobě byl závislý německý i anglický textilní průmysl. V 70. letech 19. století u nás dosahovala roční produkce kyseliny sírové 6 000 tun. Na konci 19. století tato výroba zanikla.

Podstatou výroby bylo pálení (tepelný rozklad) síranu železitého, který se získával větráním a vyluhováním vitriolových a kyzových břidlic. Vznikající oxid sírový byl pohlcován ve vodě nebo kyselině sírové.

Jiným způsobem výroby kyseliny sírové byla komorová výroba, která byla spuštěna v Anglii v Oxfordu již v roce 1746. U nás byla výroba anglické kyseliny sírové z dovážených surovin (sicilské síry a chilského ledku) poprvé zavedena ve Velké Lukavici v roce 1807. Jednalo se o nitrózní způsob výroby, při němž se k oxidaci oxidu siřičitého používal oxid dusíku. Oxidace probíhala v uzavřených olověných komorách. Ztráty oxidu dusíku při výrobě kyseliny sírové podstatně snížil J. L. Gay-Lussac v roce 1827, kdy zavedl protiproudou absorpci oxidu dusíku do kyseliny sírové v olověné věži nad komorou – šlo o takzvanou věžovou kyselinu sírovou. Poslední výroba „věžové“ kyseliny sírové u nás zanikla až na konci 80. let 20. století v Lovosicích. Komorovým způsobem výroby se získávala kyselina s koncentrací maximálně 76 %.

V roce 1831 si britský obchodník s octem Peregrine Phillips nechal patentovat kontaktní způsob výroby kyseliny sírové. V roce 1897 byla v Ústí nad Labem poprvé zavedena kontaktní výroba, tehdy s platinovým katalyzátorem. Tento způsob výroby je náročnější než komorový, poskytuje však čistší a koncentrovanější kyselinu sírovou. Kontaktní způsob výroby kyseliny sírové se s určitými úpravami používá dodnes.

Základní surovinou pro přípravu oxidu siřičitého je síra, která se dováží z Polska. Do spalovací pece se vstřikuje síra v roztaveném stavu v podobě drobných kapiček. Hořením vznikající teplo se z pece odvádí chladicím systémem a dá se využít k výrobě elektrárenské (vodní) páry. Vzduch se dodává suchý a předehřátý, k odstranění vody se využije vyráběná koncentrovaná kyselina sírová. V minulosti byl základní surovinou pro přípravu oxidu siřičitého pyrit a další sulfidy, což však dnešní spotřebě nestačí. V celosvětovém měřítku představuje pražení pyritu už jen asi 15 % produkce. V současnosti se stává hlavní surovinou síra získávaná z odsiřovacích procesů (čištění zemního plynu, rafinérie ropy, koksovny, hutě, elektrárny). Ve světě kryjí odsiřovací procesy asi dvě třetiny světové spotřeby síry, v České republice je to jen cca 20 %.

Využití kyseliny sírové je velmi široké. Používá se zejména při výrobě průmyslových hnojiv, pigmentů, plastů, barviv, léčiv, výbušnin. Dále má využití v papírenském, textilním i potravinářském průmyslu, při úpravě rud, zpracování ropy, sušení a odvodňování látek, při úpravě pH vody.

Zdroj: Kyselina sírová

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU