Konopnémasti jsou skvělým pomocníkem při mnoha kožních problémech, jako jsou alergické reakce na bodnutí hmyzem, na potraviny a podobně. Konopnémasti pomáhají rovněž při léčbě s různými druhy ekzému, při lupénce. Masti lze použít i při drobných spáleninách či na malé ranky. Používají je také mladí lidé při problémech s akné – konopná mast pleť zbavuje nečistot a pleť se stává hladší. Výrazným pomocníkem je konopná mast pro ty, kdo často trpí opary, zde jsou ještě účinnější konopnémasti s bylinkami. Starším lidem pak konopnémasti hojí bércové vředy a tlumí problémy s křečovými žilami, artritidou a revmatismem. Pro sportem aktivní lidi je pak vhodná konopná mast Chilli, která namožené svalstvo díky obsahu chilli rychleji zregeneruje. Konopná mast či konopná mast s bylinkami působí proti stárnutí pleti, pleť regeneruje a hydratuje. Konopná mast se včelím voskem je výrazným pomocníkem na slunce opálenou či spálenou pokožku. Konopná mast s dubovou kůrou je pak skvělým a osvědčeným produktem pro pomoc s hemoroidy.
Ingredience: 1 kg vyškvařeného sádla, 0,75 l nedrceného a suchého bylinného materiálu
Postup: K výrobě konopnémasti je nejlépe použít sušené listy a květenství – samičí rostliny bez stonků. Pracujeme s poměrem 1 kilogram sádla na 0,75 litru nedrceného a suchého bylinného materiálu. Rozhodující je i poměr listů a květenství, květenství má vyšší podíl aktivní látky. Připravíme si vodní lázeň. Sádlo rozpustíme a přidáme rozemleté a rozemnuté části rostliny. Pro zjednodušení louhování a scezení můžeme rostlinné části napěchovat a zašít do bavlněného či gázového sáčku. V rozpuštěném sádle směs po dobu dvou hodin louhujeme a necháme vychladnout. Základ masti společně s bylinnou necháme ještě po dobu jednoho týdne odležet na chladném a temném místě. Mast poté znovu zahřejeme po dobu dvou hodin cca na 80 °C a louhování opakujeme. Následné čtyři týdny necháme mast odležet, poté ji ještě naposled zahřejeme tak, abychom ji přivedli do stavu tekutosti. Pevný materiál scedíme přes jemné plátno, které lze použít například jako obklad na postižené části těla nebo na zábaly kloubů. Dokud je mast ještě teplá, plníme ji do čistých sklenic či kelímků, které lze opatřit víčkem. Domácí konopnou mast uskladňujeme nejlépe v chladnu a temnu.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.
Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete receptna výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete receptna výrobumasti: odstavec.ceskenemoci… Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.
Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma
Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.
Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.
Neloupané konopné semínko obsahuje navíc vysoký podíl vlákniny a chlorofylu, takže je vhodné k pročištění a detoxikaci organismu. Doporučuje se konzumovat při vysoké fyzické i psychické zátěži, neboť odbourává i metabolity kyseliny mléčné, zodpovědné za bolesti svalů.
Použití: Surová semínka se hodí jako přísada do salátů, nálevů, zasypávají se jimi omáčky, ovesné vločky a další jídla. Jejich rozemletím na mlýnku na mák či maso získáte pastu vhodnou jako přísada do pomazánek či omáček. Po namočení přes noc ve vodě směs s vodou rozmixujeme a scedíme, čímž získáme super výživné konopné mléko. Vhodné je také při pečení chleba či buchet a koláčů. Zdravé, velice chutné a zároveň jednoduché je semínka na sucho opražit na pánvi a smíchat se solí a konopným olejem. Neobsahuje lepek, a proto je vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou.
Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.
Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.
Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.
Konopné semínko Carun loupané je vyrobeno z vybraných odrůd, které neobsahují psychoaktivní látku THC. Carun semínko je loupáno velice šetrně, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Při tepelném zpracování se však snižují výživové hodnoty semínka.
Velice vhodné je pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gama-linolenové (GLA) v mateřském mléce.
100 g výrobku průměrně obsahuje: 2451,6 kJ/591,8 kcal, bílkoviny 30,0 g, sacharidy 2,4 g (z toho cukry 1,4 g), tuky 52,5 g (z toho nenasycené mastné kyseliny 5,3 g), mononenasycené mastné kyseliny 7,8 g, polynenasycené mastné kyseliny 39,4 g, kyselina linolová 27,5 g, kyselina alfa-linoleová 9,3 g, kyselina gama-linoleová 1,9 g, vláknina 1,3 g, sodík 0,005 g.
Po otevření se doporučuje uchovávat v chladničce. Doporučená denní dávka 15–20 g. Neobsahuje lepek ani ořechy.
K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.
Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.
Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.
V diskuzi MĚSÍČKOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.
Velice díky za recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Sháním ještě receptna výrobu takovéhoto měsíčkového krému. www.oveckarna.cz/byl… Neznáte náhodou nějaký??
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Loupané konopné semínko má vysoký obsah bílkovin, obsahuje 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Tedy takových, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a musíme je doplnit pouze potravou. Dále obsahuje vzácné proteiny albumin a edestin, což jsou velice dobře stravitelné bílkoviny. V loupaném konopném semínku najdeme i mnoho bioaktivních látek, jako jsou vitamíny E, B1, B2, a také minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Důležitý je také obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, fytosterolu, chlorofylu a lecitinu.
Použití: Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a zlepšují regenerační a imunitní systém lidského organismu. Konzumací loupaných konopných semínek dodáváte tělu všechny potřebné aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3, 6 a 9 v optimálním poměru pro lidský organismus. Semínka obsahují velké množství stopových prvků zajišťujících přísun všeho potřebného k vytvoření gama-globulinů, které jsou nezbytné pro naši imunitu. Je tedy opravdu vhodné zařadit konopné semínko do našeho jídelníčku.
Postup: Kokosový olej rozpustíme, a jakmile začne bublat, tak do něj přisypeme vavřín. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.
Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.
Ingredience: 35 g nerafinovaného bambuckého másla, 65 g bio konopného olej, 8 kapek vitamínu E
Potřebujete: hrnec nebo vyšší pánev, skleněná nebo nerezová miska, tyčový mixér, kelímek (berte prosím v potaz, že našlehané bambucké máslo zvětší svůj objem)
Postup: Do vyšší pánve nebo hrnce dejte vařit cca 5 cm vody. Vložte skleněnou nebo nerezovou misku s bambuckým máslem a nechte ho mírně změknout (nesmí vařit!). Z vody misku vyndejte, až bude máslo změklé tak, že ho dokážete rozetřít lžičkou. Šlehejte tyčovým mixérem přibližně 5 minut do zchladnutí na teplotu kolem 50 °C. Přidejte konopný olej a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká šlehaná pěna. Nyní přidejte vitamín E a ještě jednou důkladně promixujte. Přendejte směs do připraveného čistého kelímku, počkejte, až úplně vychladne a teprve pak zavíčkujte. Máte hotovo a můžete používat.
Použití: Tuto konopnou mast lze použít na spáleniny, ekzémy včetně atopických, lupénku, artrózu (do II. stupně), oděrky, akné, svalové bolesti, migrény, záněty a otoky žil a jiné potíže.
Mléko nalijeme do nádoby a zahřejeme jej cca na 36 °C, poté nádobu s mlékem odstavíme ze zdroje tepla a do mléka přidáme syřidlo, promícháme a necháme 30 minut syřidlo působit. Za tuto dobu se mléko srazí; takto sraženou hmotu v nádobě rozkrájíme na čtverečky a opět vše zahřejeme na 50 °C. Po dosažení teploty 50 °C směs přelijeme přes cedník s plátnem. V plátně zůstane tvarohová hmota, kterou necháme 4 až 5 hodin okapat. Takto připravený sýr se dá okamžitě konzumovat, nebo můžeme vytvořený sýr také naložit, a to například tak, že sýr nakrájíme na čtverečky a ty proložíme česnekem, bylinkami, feferonkami, cibulí a kořením, promícháme a vložíme do sklenic s uzávěrem. Obsah takto naplněné sklenice dolijeme olejem a uzavřeme. Naložený sýr necháme ve sklenici uležet 6 až 8 dní a poté konzumujeme.
Na jeden litr masťového základu použijte 100 gramů zelené sušiny ze samičích rostlin. Přirozený poměr květu a listí v zelené sušině zachovejte, je zhruba 1 : 3–4. Pokud vám všechny listy před usušením zežloutly nebo jste je museli kvůli škůdcům otrhat, doplňte listy samičích rostlin květy a listy samčích rostlin, které se sklízí již v červenci a srpnu a výborně se hodí na čaje a koupele. Jako médium můžete použít bílou nebo žlutou lékařskou vazelínu, kterou koupíte v lékárně, nebo nejlépe a nejcitlivěji, ale také finančně nejnáročněji, kakaové a kokosové máslo. To je však na ztvrdlé paty nebo bolestivé svalstvo či klouby zbytečný luxus! Velice oblíbené a finančně nejméně náročné je takzvané vnitřní sádlo, které se ovšem rychleji kazí. Osobně vnitřní sádlo doporučuji, zejména děláte-li si doma menší množství masti, které brzy spotřebujete. Vnitřní sádlo není sádlo prodávané v obchodech, i když i to lze v nouzi použít.
Postup: Nechte rozpustit cca 1 kg vepřového sádla, přidejte 2 až 3 hrsti právě otrhaných listů a nechte za stálého míchání přejít varem asi 5 minut. Vypněte a nechte 24–48 hodin odstát a vychladnout. Po 24–48 hodinách postup opakujte. Směs se nesmí připálit. Nechte mírně povařit 3 až 5 minut. Takto vzniklou směs přelijte přes kovové sítko do menších zavařovacích skleniček. Nechte při pokojové teplotě zchladnout. Mast skladujte v ledničce. Takto připravená mast je výborná na revma a bolesti kloubů.
Postup: Jako masťový základ se doporučuje tradiční vepřové sádlo, které má podobné složení jako lidský podkožní tuk. Sádlo z bylinek vytahuje jejich účinné látky a tyto látky v sobě uchovává a přenáší je do kůže. Běžně dostupné vepřové sádlo je tepelně upraveno škvařením. Účinnou látku můžete získat buď ze sušené konopné nati (technické konopí je běžně dostupné jako konopný čaj v lékárnách nebo prodejnách bylin), silnějšího účinku dosáhnete použitím čerstvé či sušené nati nebo samotných šištic samičích rostlin konopí indického. Připravte si stejné díly masťového základu a sušené byliny (použít můžete například hrnečky). Masťový základ rozehřejte ve vodní lázni, jakmile je tekutý, vsypejte do něj konopí. Nechte pár minut zahřívat, promíchejte a nechte volně zchladnout při pokojové teplotě. Vychladlou hmotu uložte na několik dní (ideálně týden) do tmavé místnosti. V průběhu této doby je možné mast několikrát znovu ohřát, promíchat a nechat zchladnout – získáte tak z konopí ještě více účinných látek. Nakonec hmotu opět rozehřejte a tekutou přeceďte přes síto s plenou. Takto přečištěnou mast můžete ještě za tepla nalít do připravených čistých skleněných nebo keramických (případně i plastových) kelímků, které po dokonalém zchladnutí dobře uzavřete. Hotovou mastičku uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Vydrží tak bez problémů přibližně rok.
Použití: Mast má protizánětlivé, hojivé, analgetické a uvolňující účinky. Vepřové sádlo taje cca při 55 °C a výborně absorbuje látky rozpustné v tucích, které se pak svrchní vrstvou kůže dostávají do těla. Nevýhodou je jeho krátká trvanlivost, žlukne a musí se skladovat v lednici. Spoustě lidem také vadí typické živočišné aroma.