Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REVIZE DĚLOHY PO PORODU

OBSAH

Kyretáž po potratu, po porodu

Kyretáž dělohy znamená odstranění zbytků v děloze po porodu, potratu, zamlklém těhotenství. Kyretáží se nazývá tento zákrok proto, že se vybavení obsahu provádí kyretou, nástrojem podobným svým tvarem lžičce. Jedná se o výkon s anestezií, proto je potřeba dodržet určitý režim: 6 hodin před ním nejíst, nepít a nekouřit. Hospitalizace po výkonu je 1–2 dny, špinění až krvácení ustává do týdne, bez sexu je vhodné vydržet cca 14 dní, u revize po porodu celé šestinedělí, první menstruace se dostaví za 4–6 týdnů a těhotenství je vhodné nejdříve za 2–3 měsíce.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Menstruace po porodu císařským řezem

Císařský řez je z psychologického hlediska problematický hned z několika důvodů. Porod je pro každou ženu vývojový úkol, který má obohatit její psychiku. Je to proces zrání a osobního růstu, který v případě císařského řezu neprobíhá tak, jak má, protože žena je v pasivní roli a závislá na zdravotnících. Císařským řezem se také komplikuje fyzický kontakt matky a dítěte, který je nesmírně důležitý nejen z hlediska psychologického, ale též imunologického. To, co může pomoci vašemu emocionálnímu uzdravení, je znalost důvodu, proč byl císařský řez proveden. Po císařském řezu budete potřebovat menstruační vložky, protože krvácení z dělohy je stejné jako po vaginálním porodu. Pokud byl císařský řez proveden akutně až během porodu, kdy se lékař snažil pomoci vašemu děťátku na svět přirozenou cestou, budete pravděpodobně cítit bolest i v oblasti hráze, zejména v případě, jestliže vám byla provedena epiziotomie (nástřih hráze). Nástup menstruace po císařském řezu je individuální a stejný jako u klasického porodu.

Zdroj: Menses po porodu

Diskuze

V diskuzi BRNENI V BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Marošová.

Dobrý den,chci se zeptat zda je možné,že několik let po operaci slepho střeva (revize břišní dutiny)mám stále pálivou bolest na pravé straně břicha .Taky mám silné brnění v břiše a slyším vlastní tep.Veškeré dostupné vyšetření bylo negativni.Děkuji za odpovědˇ.Helena M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anonym.

Dobrý den, taky jsem po slepáku ale už je to hrozně dávno, pár let.

Cítím svůj tep na hořejšku břicha, měla jsem i brnění, nebyla jsem na vyšetření.

Nevím co to je...

Zdroj: diskuze Brneni v brise

Porodní bolesti

Během porodu jdou bolest i radost ruku v ruce. Porodní bolesti jsou bolesti matky během porodu a pocházejí ze stahů dělohy. Bolest má během porodního procesu svou úlohu, není destruktivní, napomáhá bondingu, tedy vazbě matky s dítětem po porodu. Díky porodní bolesti se v těle tvoří endorfiny, které nakonec přináší pozitivní vjem z porodního procesu. Porodní bolest pomáhá ženám zrát, a to tím, že donutí ženu na chvíli se zastavit v běhu života a věnovat svou mysl plně zrození dítěte. To je důležité v každé společnosti, v přecivilizované pak obzvláště.

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda moje mamka má nárok na lázně. Je po komplexním odstranění dělohy pro karcinom endometria. Je jí 50 let a je téměř 3 měsíce po operaci.

K této situaci má ještě postiženého syna - dětský mozková obrna a autismus, který momentálně je také nemocný a zároveň má velmi časté záchvaty agrese, které naštěstí zatím jsou pouze vůči jemu samotnému nebo vybavení domu.

Mamka je z toho již hodně psychicky vyčerpaná což nepřispívá k léčení po této náročné operaci.

Chtěli jsme aby si jela odpočinou do lázní, ale gynekolog jí řekl, že to asi na vzp neprojde jelikož není dle věku v tzv. produktivním ženském věku.

Neexistuje možnost jak jí do lázní dostat? Opravdu by jsme potřebovali aby si odpočinula. Na koho by jsme se měli případně obrátit?

Děkuji moc

Chlumová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den ,jsem po operaci dělohy s odstraněním vaječníků . Operace byla provedena řezem v podbříšku a tak vyndána . Ráda bych dostala lázně . Ale paní doktorka na gynekologii mi řekla , že se na to lázně nevztahují . Děkuji za radu , jak postupovat .

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Menstruace po kyretáži

Krvácení po kyretáži by mělo být mírné a ustat za několik dní. Pokud krvácíte velmi silně nebo dlouho (déle než 14 dní), máte bolesti nebo horečku, navštivte neprodleně lékaře. Uvedené příznaky mohou být způsobeny infekcí, kterou je třeba včas léčit.

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4–6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Diskuze

V diskuzi POŽADAVKY PRO KOLAUDACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
nejde kolaudovat žádná stavba na kterou nebylo vydáno stavební povolení nebo ohlášení. Každý stavební úřad má na tuto problematiku odlišný pohled, proto bych doporučil se zajít pozeptat na příslušný stavební úřad. Dokumentace k zlegalizování by měla obsahovat projektovou dokumentaci, geodetické zaměření a revize.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emil 4.

Kolaudace je úřední postup, který musí proběhnout před tím, než začne být užívána určitá právě dokončená stavba. Téměř všechny dokončené stavby lze totiž začít užívat pouze buď na základě oznámení stavebnímu úřadu, nebo na základě jeho vyhovění žádosti o vydání tzv. kolaudačního souhlasu. Mám teď pozjišťováno, stavíme s www.ma-construction.cz a v dubnu by mělo být hotovo :)

Zdroj: diskuze Požadavky pro kolaudaci

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DĚLOHY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Hackerová.

Dobrý den, je to moc dobře zpracovaný článek.Děkuji. Můžu se zeptat na názor na kastraci feny staré 13 a půl roku? Byla jí diagnostikována cystická hyperplazie. Hárá již 2 měsíce, lehce zvýšená teplota. Jinak bez příznaků, normálně vyměšuje, normálně jí. Jen velmi špatně snáší narkózu. Na srdíčku lehká šelest, bez meditace asi vzhledem k věku normální.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Ohnemichlová.

Naší fence bude 11 let,si rok bere léky na srdce,asi mpřes měsíc ji léčíme na počínající zánět dělohy,kolik je běžná cena operace v tomto věku a je naděje,že bude vše v pořádku, a kolik nás bude stát pooperační léčba, nyní má za sebou 2 dobrání antibiotik, a pořád trochu krvácí,trochu více pije.

Zdroj: diskuze Zánět dělohy u feny

Průběh porodu na videu

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Kliniku Horní Počernice jsem navštěvovala jen na prohlídky zraku, ale po porodu se mi oči rapidně zhoršily, rok po porodu jsem to už s brýlemi nemohla vydržet, tak jsem se rozhodla pro laserový zákrok na odstranění dioptrií a je to velká paráda být zase bez brýlí.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Termín porodu podle oplodnění

Všechny takto vypočítané termíny je však třeba brát s rezervou. Termín porodu vyjadřuje pouze průměrnou délku těhotenství, k porodu však dochází obvykle dříve nebo o něco později. Za normální porod v termínu se považuje, pokud k němu dojde mezi probíhajícím 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den oplodnění


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU PROSPÍVÁ V TĚLE ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Mám 2 měsíce po odstranění dělohy z důvodů silného krvácení dlouhodobé které trvalo 10 dní.Ted jsem si koupila železo jelikož bych pořád jenom ležela a pospávala.Cítila jsem se pořád utahaná bez nálady.Léčím se také na hypertenzi a mám nedomykavost chlopně.Chtěla bych vědět zda jsem udělala dobře či ne,děkuji předem za vaše názory a rady.Alča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při větší ztrátě krve je železo prospěšné proti anémii - chudokrevnosti. Železo užívejte výlučně jen v doporučeném dávkování a jen po dobu, než se únava upraví do normálu. Informujte o tom také svého ošetřujícího lékaře, který vás má v péči po odstranění dělohy. Sdělte mu také o svých pocitech únavy, které mohou souviset s náhlou změnou v hormonech zaviněnou odejmutím dělohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čemu prospívá v těle železo

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Jak se dá zaručeně vyvolat porod

Potermínové těhotenství se vyskytuje pouze u 0,5 až 7 % těhotných žen, často je to věc dědičná. Častěji přenášejí ženy obézní, dochází u nich častěji jak k indukci porodu, tak i k císařským řezům. Po 42. týdnu těhotenství se do určité míry zvyšuje riziko zhoršení funkce placenty (je možnost udělat vyšetření průtoků krve), velkého plodu (a dystokie ramínek při porodu) a klesá množství plodové vody. Při vyčkávacím postupu může dojít nakonec stejně k indukci, porod může být dlouhý a komplikovaný či zakončený císařským řezem, může dojít k poškození děložního čípku a poporodnímu krvácení. Nicméně miminko i placenta tělu matky ve většině případů signalizují, kdy má k narození dojít, nejsou-li přítomny fyzické či psychické potíže spontánního počátku porodu.

Vyčkávací postup i indukce porodu nejsou – stejně jako jakákoliv jiná lidská činnost – bez rizik. Porod by se měl indukovat po zvážení aktuálního zdravotního stavu těhotné ženy a plodu a jen tehdy, kdy jsou pro to jasné medicínské důvody a očekávané přínosy převyšují možná rizika. A samozřejmě poté, co se žena na základě řádného podání informací (což se často neděje) o možných rizicích vyvolávání porodu a také rizicích vyčkávacího postupu rozhodne pro indukci. Těhotná žena by měla být před pokusem o vyvolání porodu vyspaná, odpočatá. S indukcí porodu by se mělo začínat ráno. Děložní čípek by měl být takzvaně zralý (Bishopovo skóre 6 a vyšší). Během vyvolávání porodu může žena jíst a samozřejmě i pít.

Při indukci porodu po ukončeném 41. až 42. týdnu těhotenství se v porovnání s vyčkávacím přístupem snižuje riziko úmrtí miminka (to je ale i při vyčkávání velmi nízké), vdechnutí smolky a císařského řezu (nemusí platit u prvorodiček). Pravděpodobnost využití jednotky intenzivní péče pro miminko je při vyvolání porodu a při vyčkávacím přístupu stejná. Pokud se ale vyvolává porod u nepřipraveného děložního čípku, rizika indukce mohou být vyšší než při zvolení vyčkávacího postupu.

Různé metody vyvolávání porodu s sebou nesou rizika pro matku, dítě, průběh porodu i kojení. Indukce porodu vede k omezení pohyblivosti ženy během porodu a obvykle je nutné stav miminka a činnost dělohy sledovat pomocí kardiotokografu. Zvyšuje se také riziko komplikací (například hyperaktivita dělohy, ruptura dělohy, stres a hypoxie plodu) a dalších zásahů do průběhu porodu. Pokud dojde k nadměrné činnosti dělohy, lze k jejímu utlumení nasadit betamimetika.

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi FENĚ PO ZÁNĚTU DĚLOHY VYTÉKÁ Z POCHVY KREV. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hämerle.

Dobrý den,fena BIŠONKA je po léčbě zánětu dělohy,lékařka jí dala ,antibiotika,injekce a po dni jí začala vytékat z pochvy slizký hlen a krev,cvíli to přejde a poté se ten výtok rozjede nanovo,chtěl jsem jí dát vykastrovat ,ale lékařka řekla že je na to moc stará a těžké,je jí asi 11 let,a váha 12 kg.co mám dělat,jsem z
Chýnova ,a DR se jmenuji MAREŠOVÁ. jméno mé je Jan Hämerle-Chýnov.
děkuji za odpověd s pozdravem Jan Hämerle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Feně po zánětu dělohy vytéká z pochvy krev.

Špinění místo menstruace

Vzácným důvodem špinění místo normálního krvácení může být Ashermanův syndrom (= srůsty v děložní dutině), které mohou vzniknout jako následek zánětu či opakovaných operačních zásahů v děloze (interrupce, revize dutiny děložní).

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Čempelova.

Dobrý den jsem po operaci dělohy a vaječniku. Prosím Vás mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, jestli máte nárok na lázeňskou léčbu může rozhodnout jedině vaše zdravotní pojišťovna. Nejdříve se domluvte se svým gynekologem, popříoadě onkologem, aby vám napsal doporučení na lázně. Až budete mít doporučení, tak požádejte svého praktického lékaře o napsání návrhu na lázeňskou léčbu. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá brzy vědět, jak o návrhu rozhodla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Komplikace při porodu u koček

Veterinární pomoc okamžitě vyhledejte v případě, že porodní stahy trvají déle než 2,5 hodiny a stále se neobjevuje kotě. Dále v případě, nemůže-li kočka porodit částečně vypuzené kotě, a slábnou-li porodní stahy, přestože ještě nebyla porozena všechna koťata. Pokud v těchto situacích okamžitě nevyhledáte odbornou pomoc, můžete přijít nejen o koťata, ale také o kočku rodičku.

Komplikací je i intenzivní, neochabující kontrakce delší než 30 minut bez vypuzení plodu. Interval od porodu posledního plodu delší než 24 hodin bez viditelných kontrakcí. Intenzivní kontrakce po prasknutí plodových obalů trvající déle než 1 hodinu bez vypuzení plodu. Interval po porodu koťat trvající 2–3 hodiny, provázený neúspěšnými nepravidelnými kontrakcemi. Další příčinou komplikací je, když kočka déle než 24 hodin odmítá potravu a je narušen její celkový zdravotní stav.

Pokud při porodu nastanou větší komplikace a kočka například několik hodin tlačí a nenarodí se žádné kotě, či ustanou kontrakce (stahy dělohy), případně uvízne kotě v porodních cestách a nemůžete mu pomoci, pak je důležité přivolat veterináře nebo kočku i s narozenými koťaty k veterináři zavézt. Včas provedený císařský řez často zachrání kočku i s koťátky.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP