Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

REVMATOIDNÍ ARTRITIDA KLOUBNÍ VÝŽIVA

OBSAH

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Zdravím, zkuste homeopatickou léčbu, mám téměř stejné onemocnění a homeopatické léky mě pomáhají.
S pozdravem.
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra anýžová.

Dobrý den,můžete prosím uvést název homeopatik,která vám pomáhají?díky moc

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Kloubní výživa Klokan

Přípravek na klouby Klokan představuje unikátní revoluční formu kolagenu, neboť jako jediný přípravek v ČR kombinuje 3 typy kolagenu a vitamín C pro normální tvorbu kolagenu přirozeně obsaženého v chrupavkách, vazech a šlachách. Kloubní výživa Klokan je unikátní a efektivní kombinací 7 složek v jednom přípravku: tři kolageny, vitamín C, glukosamin, chondroitin a kyselina hyaluronová z bezpečného přírodního zdroje. Kloubní přípravek Klokan je také jediný kolagen na trhu, který není z jatečního dobytka. Klokan na klouby je doplněk stravy.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Cena Alavisu

Zde můžete vidět cenu veterinárního přípravku Alavis.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste svého lékaře požádat o nově zaváděné konopí. Léčivá marihuana by mohla od bolestí pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Příznaky

Artritida: Bolesti mohou mít mírný, plíživý charakter, ale při těžších potížích může dojít až k reverzibilním změnám na kloubu palce.

Revmatoidní artritida: Nemocný pociťuje nepříjemnou bolest a ztuhnutí v kloubech zvláště po probuzení nebo po delším klidu.

Dna: Při onemocnění dnou může pacient projít všemi čtyřmi stadii. Nejprve má při vyšetření zvýšené množství kyseliny močové. V průběhu několika let může dojít ke kloubním potížím a následně až k bolestivým záchvatům. Pokud nemocný trpí záchvaty opakovaně, začíná v organismu přibývat soli kyseliny močové. V posledním stadiu dochází k trvalému poškození kloubů a k omezení jejich hybnosti.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Zkuste svého lékaře požádat o nově zaváděné konopí. Léčivá marihuana by mohla od bolestí pomoci.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Děkuji za odpověď p.Cempírek.Určitě to udělám,ale jak se bude tvářit p.doktor,to nevím,potom napíši,ale chtěla bych to vyzkoušet.Přeji vám hezké letní dny plné pohody.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Proč a kdy užívat kloubní výživu

  • Pro příznivé ovlivnění zdraví kloubů ve všech lokalitách - kolenní a kyčelní klouby, klouby páteře a drobné klouby rukou.
  • Při zvýšené zátěži nosných kloubů - náročná fyzická práce, sportovci, osoby s nadváhou.
  • Po poranění pohybového aparátu.
  • U osob střední a vyšší věkové kategorie.
  • U mladších osob jako ochrana kloubního a pohybového aparátu.
  • U osob s vrozenými odchylkami ve vývoji kloubů.

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Příčiny

Artritida: K nejčastějším revmatickým onemocněním patří artróza, která postihuje mimo jiné i klouby palce na noze s různou intenzitou. Ve větší míře je artróza způsobena důsledkem stárnutí a degenerace kloubu. Pokud zatěžujeme klouby ještě nadváhou, nepřiměřenou životosprávou nebo neadekvátní zátěží, koledujeme si navíc o různé záněty v kloubu a náš zdravotní stav se může výrazně zkomplikovat.

Revmatoidní artritida: Ta postihuje malé klouby i na nohou. V kloubu dochází k zánětu a ten postihuje kloubní výstelku. Dochází ke zbytnění tkáně na chrupavce. V případě neléčení zánětu může dojít až k deformaci kloubu a poruše jeho funkce. Lidé s touto diagnózou by se měli vyvarovat chladu a mít přiměřený pohyb. Tímto onemocněním trpí ve větší míře ženy.

Dna: Toto onemocnění velmi bolestivě postihuje klouby především na palci nohy a vzniká poruchou látkové výměny a zvýšeným hromaděním kyseliny močové. Krystaly kyseliny močové se ukládají v chrupavce a v ledvinách a způsobují pak akutní bolest. Příčina tohoto onemocnění není zcela jasná, ale významnou roli hraje dědičnost nebo špatná funkce ledvin. Nemocní s touto diagnózou mohou trpět ještě navíc nadváhou, diabetem, vysokým krevním tlakem nebo poruchou cév. Diagnóza se stanovuje po důkladném fyzikálním vyšetření, které zahrnuje krevní testy, rentgenové vyšetření a rozbor kloubního výpotku.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Diskuze

V diskuzi JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Rejholdová.

Chtěla jsem Vás poprosit o názor, je možné dát štěněti Výmarského ohaře Geloren Dog? co byste jiného doporučil od kolika měsíců a proč?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elinka.

No my používáme kloubní výživu www.zooo.cz/alavis-5… po operaci nožičky. ale pak máme v plánu už nedávat. Nebo máme pokračovat?

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Účinné látky na potíže s klouby

Glukosamin sulfát

Glukosamin sulfát je v současnosti lékaři nejvíce preferovaná forma glukosaminu. Optimální denní dávka glukosamin sulfátu je 1500 mg. Je-li v této dávce glukosamin sulfát podáván pravidelně, tak pak slouží jako základní stavební složka kloubní chrupavky. Pomáhá udržovat kloub a kloubní chrupavku zdravou.

Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát je základní stavební látkou mezibuněčné hmoty chrupavky. Navíc chondroitin sulfát samotný či v kombinaci s glukosaminem pozitivně ovlivňuje strukturu kosti pod kloubní chrupavkou, což významně přispívá ke zdraví celého kloubu. Optimální denní dávka chondroitin sulfátu je 600 – 800 mg.

Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, pokud jsou podávány současně, se ve svém působení vzájemně vhodně doplňují. Zapojují se přímo do regeneračních procesů v kloubní chrupavce, zlepšují její hydrataci, mechanické a elastické vlastnosti a snižují aktivitu enzymů poškozujících kloubní chrupavku. Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát se po vstřebání přímo vestavují do poškozené kloubní chrupavky. Nahrazují úbytek glykosaminoglykanů, ke kterému dochází například vlivem přirozeného stárnutí chrupavky. V jedné z nejrozsáhlejších nezávislých studií na tyto látky realizované v USA přinesla kombinace glukosaminu a chondroitinu jednoznačně nejlepší výsledky při snížení bolesti u pacientů se středně těžkou až těžkou bolestí kloubů. Snížení bolesti se projevilo u téměř 80% pacientů.

MSM

MSM je zkratka pro methylsulfonylmethan, organickou sirnou sloučeninu. MSM se významně uplatňuje při tvorbě kolagenu, důležité součásti kloubní chrupavky. Optimální denní dávka MSM je 800 – 1000 mg.


Zdroj: Účinná kloubní výživa

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINOU I ŘEŠENÍM ARTRITIDY JE VÝŽIVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčinou i řešením artritidy je výživa.

Domácí rady na zdravé klouby

  • Dodržujte dostatečný pitný režim minimálně 2 litry tekutiny denně.
  • Konzumujte vyváženou stravu, bohatou na vitaminy, minerály a stopové prvky.
  • Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost
  • Pokud již trpíte nadváhou nebo obezitou, snižte tělesnou hmotnost pod dohledem lékaře.
  • Věnujte pozornost pravidelnému zdravému pohybu (chůze, plavání, jízda na kole či rotopedu).

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Význam kloubní výživy

První příznaky snížené schopnosti regenerace kloubní chrupavky se začínají projevovat již okolo třicátého roku. Kloub postupně ztrácí na pohyblivosti, začínají se objevovat ztuhlosti kloubů a přicházejí bolesti. Mezi těmito degenerativními onemocněními kloubů se nejčastěji objevuje artróza. K příčinám jejího vzniku řadíme nadměrnou zátěž a přetěžování kloubů (běhání na zpevněných cestách, zvedání těžkých předmětů) a také nadváhu. Významným faktorem při vzniku artrózy je i nedostatečný pohyb (kloub není pravidelně promazáván) a nevhodně zvolená strava. V mnoha případech za vznikem artrózy stojí i genetické předpoklady, vrozené špatné postavení kloubů a úrazy kloubů. Vhodně zvolená výživa však našemu tělu přináší látky potřebné pro zachování přirozeného prostředí v kloubu.

Zdroj: Proenzi

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Geloren pro psy obsahuje kyselinu hyaluronovou, glukosamin, chondoitin a kolagen. Všechny tyto látky zvíře normálně přijímá stravou založenou na mase. Když budete takto mladému psovi podávat geloren pro psy, tak mu tím spestříte pamlskový plán, ale v tomto věku mu nijak zvlášť nepomůžete. Tedy v případě, že používáte kvalitní krmivo. Někdy chovatel koupí velmi levně v akci krmení pro psy, ale to většinou obsahuje především bobtnající směsi, které pejska nasytí, ale nevyživí. Známkou jsou pak objemné výkaly a nemocný pejsek. Geloren pro psy má smysl jako výrazné preventivní opatření od tří let.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

My jsme jako prevenci ve štěněčím věku užívali arthronis fáze 2. Tablety mají sýrovou příchuť a moc chutnaly.

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Dávkování

Užívejte 1 kapsli 1x denně společně s jídlem nebo po jídle a zapijte dostatečným množstvím tekutin. Přípravek na klouby Klokan obsahuje v 1 kapsli kukuřičný škrob, želatinu, Cartidyss (kolagenové proteiny typ II), Collys (kolagenové protein typ I), kyselinu askorbovou, stearan hořečnatý, chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydroxyprolin, oxid titaničitý, kyselinu hyaluronovou a nativní kolagen typu II. Kloubní výživa Klokan není vhodná pro děti do 3 let. Balení obsahuje 30 tablet zdarma.

Cena kolagenu Klokan.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KLOUBNÍ VÝŽIVA ALAVIS TRIPLE BLEND se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Donbrý den.
Prosím o odpovězení na můj dotaz, zda mohu při Warfarinu užívat kloubní výživu
Alavis Triple Blend obsahující glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM. Užívám pravidelně l odměrku po dobu 3 měsíců potom pauza 1-3 měsíce a periodické opakování užívání. Nevím co udělá pauza mezi podáváním přípravku na výsledek Quiku.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chondroitinu a glukosaminu společně s Warfarinem bude potřeba častěji dělat Qicka. Vždy hned po zahájení této doplňkové léčby a druhý test po 14 dnech. Při ukončení kloubní léčby znovu nechat udělat Quicka a to hned po skončení a další pak po 14 dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Glukosamin

Glukosamin je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky, stimuluje buňky chrupavek k produkci kolagenu a proteoglykanů zajišťujících viskozielastické vlastnosti pojivových tkání, tím uvolňuje ztuhlost a zvyšuje hybnost kloubů. Dále zpomaluje úbytek kloubní chrupavky a stará se o růst nové chrupavčité tkáně, proto je důležitý i pro štěňata a hříbata v období růstu, navíc příznivě působí při bolestech či zánětech kloubů. Je důležitý pro doplňování synoviální (kloubní) tekutiny, která tlumí nárazy kloubů.

Pro psy se doporučuje 500 mg (0,5 g) na 10 kg hmotnosti psa na den. Při akutních potížích nebo první 2 týdny užívání lze denní dávku zvýšit na dvojnásobek. Náhodné překročení doporučené denní dávky nezpůsobuje zdravotní riziko.

Glukosamin se podává denně do navlhčeného krmiva. Pokud dáváte přednost tekuté formě, můžete denní dávku před podáním rozpustit v troše vlažné vody. Optimální doba užívání glukosaminu jako kloubní výživy je 2x ročně po dobu 3 měsíců. Účinek chondroprotektivních látek se projevuje asi po 2 měsících užívání a působí ještě několik týdnů po jejich vysazení. V akutních případech, například po úrazu, podávejte po celou dobu léčby a rekonvalescence. U závažnějších problémů, jakým je například artróza, lze podávat dlouhodobě bez přestávky. Nejedná se o dopingové látky, můžete je tudíž podávat i během celé sportovní sezóny.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy

Co je to Alavis

Alavis Triple Blend obsahuje kombinaci chondroprotektivních látek (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu) a látky MSM. Alavis Triple Blend je vhodný pro regeneraci pohybového aparátu, zejména pro preventivní podávání u hříbat a koní v pracovní a sportovní zátěži. Alavis Triple Blend je ve formě prášku a je ochucen jablečným pektinem, aby koně přípravek snadněji přijímali.

Použití pro lidi

Tento produkt nemá registraci pro humánní léčbu, tudíž je užívání přípravku jen na vlastní nebezpečí. Jsou jedinci, kteří tento lék pro koně užívají, a to jednu rovnou odměrku denně.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Nežádoucí účinky

Chondroprotektivní látky jsou obsažené v přípravku ALAVIS Kloubní výživa, chondroprotektivní látky v kombinaci s látkou MSM jsou obsažené v přípravcích ALAVIS 3 a ALAVIS MSM + Glukosamin sulfát. Látka MSM je obsažená v přípravku ALAVIS SINGLE.

Další neméně důležité látky používané při kloubních onemocněních jsou nasycené (kyselina myristová a palmitová) a nenasycené (kyselina gama-linolenová a myristoolejová) mastné kyseliny. Olej z brutnáku lékařského je bohatý na polynenasycenou mastnou kyselinu gama-linolenovou, která vykazuje pozitivní vliv na průběh zánětlivého postižení kloubů, snižuje produkci prozánětlivých cytokinů (látky bílkovinné povahy, produkované buňkami při zánětu, mohou se podílet na vzniku horečky) a reaktivních kyslíkových radikálů (oxidanty poškozující chrupavku). Navíc slouží jako zdroj prostaglandinu E1, který zmírňuje riziko tvorby krevních sraženin a stimuluje činnost imunitního systému. Kyselina myristová spolu s dalšími mastnými kyselinami inhibuje denaturaci proteinových složek při rozvoji degenerativních chorob pohybového ústrojí a tím inhibuje i rozvoj zánětlivých procesů v této oblasti. Vzájemná kombinace s kyselinou olejovou brání vlastní oxidaci volnými radikály, které ve vysoké koncentraci prokazatelně doprovázejí rozvoj zánětu. Kyselina myristová spolu s cetylalkoholem inhibuje 5-lipooxigenázu, čímž obě tyto látky přispívají k ochraně nejen kloubní, ale i svalové tkáně. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny jsou bezpečné látky, u kterých nikdy nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny jsou obsažené v přípravku ALAVIS CELADRIN, olej z brutnáku lékařského je obsažen v přípravku ALAVIS MSM + Glukosamin sulfát.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Léčba

Artritida: Symptomy a stupeň závažnosti revmatoidní artritidy se u jednotlivých pacientů mohou lišit a podobně může být různá i léčba. I když se zvolí léčba, která je účinná, nemusí dlouhodobě fungovat stejně jako na začátku. Pak je třeba provést její úpravy, případně změnu. Velmi důležité pro další vývoj onemocnění je začít správnou léčbu dostatečně včas. To může výrazně omezit, a dokonce i zastavit dlouhodobé poškození kloubů a předčasnou invaliditu. Artritida kloubů je pro využití nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie Biomag jedna ze základních indikací. Přínosem je její analgetický, protiotokový, protizánětlivý a hojivý efekt. Magnetoterapie pomáhá u chronických postižení zlepšovat hybnost a zpomalovat další poškozování kloubů a přináší celkovou úlevu od bolesti.

Revmatoidní artritida: Léčba využívá široké palety dostupných léků patřících do různých kategorií. Základem terapie jsou chorobu modifikující antirevmatické léky (anglicky disease-modifying antirheumatic drugs, DMARD), které zmírňují zánět a redukují progres strukturálního poškození. Dělí se do několika kategorií. Dalším typem léků užívaných při terapii revmatoidní artritidy jsou nesteroidní protizánětlivé léky (anglicky nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAID), které jsou ovšem pouze symptomatické. Snižují tedy bolest, ztuhlost a zlepšují pohyblivost kloubů, ale nechrání je před poškozením. S jejich dlouhodobým používáním je také spojena nezanedbatelná kardiovaskulární a gastrointestinální toxicita. Takže by měly být podávány po kratší dobu a v nízkých dávkách. Dále se užívají glukokortikoidy, které mají rychlý a výrazný protizánětlivý účinek. Navíc mohou zabránit destrukci kloubů a významně zmírnit příznaky onemocnění. Nicméně při dlouhodobém užívání mají závažné vedlejší nežádoucí účinky (například osteoporóza, infekce, gastrointestinální krvácení nebo žaludeční vředy). Glukokortikoidy se doporučuje podávat jako součást iniciální léčebné strategie v případě aktivního onemocnění nebo u etablované formy při relapsu onemocnění. Dávku je nutné postupně snižovat až k vysazení, ideálně do 3 měsíců, maximálně však do 6 měsíců.

Dna: V průběhu záchvatu je vhodné na postižený kloub aplikovat studený obklad a na utlumení bolesti přípravek s protizánětlivými účinky (ibalgin, ibuprofen). Základem úspěšnosti léčby je včasná návštěva lékaře. Ten musí nejprve vyšetřit stupeň poškození kloubů, poté předepíše vhodnou medikamentózní léčbu, která podpoří snížení koncentrace kyseliny močové. Rehabilitace je nedílnou součástí léčby, protože udržuje funkční rozsah pohybu. Také rozumný přísun živin a dieta významně ovlivňují celkový zdravotní stav pacientů.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Chondroitin

Chondroitin účinkuje na podobné bázi jako glukosamin. Glukosamin je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky, stimuluje buňky chrupavek k produkci kolagenu a proteoglykanů zajišťujících viskozielastické vlastnosti pojivových tkání, čímž uvolňuje ztuhlost a zvyšuje hybnost kloubů. Dále zpomaluje úbytek kloubní chrupavky a stará se o růst nové chrupavčité tkáně, proto je důležitý i pro štěňata v období růstu, rovněž příznivě působí při bolestech či zánětech kloubů. Je důležitý pro doplňování synoviální (kloubní) tekutiny, která tlumí nárazy kloubů.

Patří k hlavním součástem mezibuněčné hmoty chrupavky. Má schopnost vázat vodu ve tkáních, takže zabezpečuje optimální elasticitu chrupavky. Je důležitý pro správné protažení šlach a vysoký rozsah pohybu.

Pro psy se doporučuje 250 mg (0,25 g) na 10 kg hmotnosti psa na den. Náhodné překročení doporučené denní dávky nezpůsobuje zdravotní riziko. Při akutních potížích nebo první 2 týdny lze denní dávku zvýšit na dvojnásobek.

Chondroitin se podává denně do navlhčeného krmiva. Pokud dáváte přednost tekuté formě, můžete denní dávku před podáním rozpustit v troše vlažné vody. Optimální doba užívání chondroitinu jako kloubní výživy je 2x ročně po dobu 3 měsíců. Účinek chondroprotektivních látek se projevuje cca po 2 měsících užívání a působí ještě několik týdnů po jejich vysazení. V akutních případech, jako je například úraz, podávejte po celou dobu léčby a rekonvalescence. U závažnějších problémů, například při artróze, lze podávat dlouhodobě bez přestávky. Nejedná se o dopingové látky, můžete je tedy podávat i během celé sportovní sezóny.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy

Proenzi Hyal

Proenzi Hyal je přípravek, který obsahuje přírodní extrakt kyseliny hyaluronové. Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan a tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Kyselina hyaluronová je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání, je rovněž hlavní složkou kloubní tekutiny. Nadto je důležitou součástí kloubní chrupavky, kde plní funkci ochranného pláště okolo každé buňky. Průměrný 70kilový člověk má okolo 15 gramů kyseliny hyaluronové v organismu, z čehož se jedna třetina každodenně obměňuje (rozklad a nová tvorba).

Zdroj: Proenzi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP