Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŘEZAVÁ BOLEST V PRAVÉM PODŽEBŘÍ

OBSAH

Játra – bolest pod žebry

Onemocněním jater se zabývá obor hepatologie. S jaterními chorobami přicházejí pacienti jak do ordinace infektologa, tak gastroenterologa. Podezření na jaterní onemocnění může často jako první vyslovit i praktický lékař, gynekolog, kožní lékař, internista či chirurg a podobně. Pokud je vysloveno podezření na onemocnění jater, měl by být pacient odeslán k vyšetření do ordinace hepatologa, tedy lékaře zabývajícího se onemocněním jater. Hepatologické ambulance jsou specializovanými ambulancemi při infekčních či gastroenterologických ambulancích. Závisí to především na příčině samotného onemocnění.

Játra jsou uložena v pravém podžebří. Játra dospělého muže mají hmotnost 1 400–1 800 g a dospělé ženy 1 200–1 500 g. K hepatologickému vyšetření patří nerozlučně vyšetření sleziny. Ta je uložena v levém podžebří.

Bolest jater nevychází přímo z jaterní tkáně. Bolest v oblasti jater totiž způsobuje napínání pouzdra jater nebo okolních hladkých svalů žlučových cest. Jaterní tkáň neobsahuje nervy, takže při bolesti cítíme nejbližší okolí v pravém podžebří. Mnohé jaterní choroby však mohou probíhat bezbolestně.

Příčiny bolesti v oblasti jater: žlučníková kolika, zánět žlučníku, zánět žlučových cest, překrvení jater, zánět jater, metastáze v játrech, přenesená bolest.

Jak se projevuje bolest jater: Bolest se nejčastěji objevuje v oblasti pravého podžebří v dutině břišní, kde se nachází játra a žlučník, proto většina bolestí v této oblasti vychází právě z nich. Nesmíte zapomenout ani na přenesenou bolest z dutiny hrudní. Přenesená bolest se může objevit například při zánětu plicní tkáně. Příznaky nemoci mohou být u každého pacienta velmi nespecifické, mezi nejčastější příznaky patří bolest břicha v pravém podžebří. K tomu se přidává vysoká schvácenost nemocného, únava, teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. Vyskytnout se může i žloutenka. Příznakem může být rovněž pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži.

Zdroj: Bolest jater

Diskuze

V diskuzi CO ODTÉKÁ DRENEM PO OPERACI ŽLUČNÍKU A ODKUD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

dotaz:co odtéká a odkud drenem po těžké operaci žlučníku :Jak dlouho to asi trvá:Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hromek Petr.

Mám tři týdny po operaci žlučníku, vše se hojí, jen stále zůstává tupá bolest v pravém podžebří, hlavně při hlubokém nádechu. Nevím co stím. Moc to neustupuje.

Zdroj: diskuze Co odtéká drenem po operaci žlučníku a odkud

Bolest na hrudi a pod lopatkou

Bolest na hrudi a pod lopatkou může být způsobena pásovým oparem. Pásový opar je bolestivé infekční onemocnění, které je vyvoláno herpetickým virem Varicella zoster. Varicella zoster je tentýž původce, který vyvolává plané neštovice u dětských pacientů. Kromě vodnatých puchýřků, které jsou vysoce infekční, a příznaků chřipky se pásový opar projevuje také svěděním a bolestí. V prvních stadiích se objevuje různě závažná pálivá nebo řezavá bolest hrudi. Při zasažení trupu je bolest hrudi nejintenzivnější v místě nervu vycházejícího z páteře na úrovni svědícího pruhu a vystřeluje pod lopatku. Bolest hrudi může přetrvávat i měsíce po vymizení vyrážky.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi HÝŽDĚ ÚTVAR V HYZDI TVRDÝ BOLESTIVÝ PLUS BOLEST V PRÁVEM PODBRISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Útvar v dolní části pravého hyzde bolest plus bolest páchání v právem podbrisku stav po hysterectomii

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hýždě útvar v hyzdi tvrdý bolestivý plus bolest v právem podbrisku

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

manžel-věk 65let-od ledna pásový opar-puchýřky jsme zhojili během měsíce-užívá lék naspaní-hypnogen a na bolest Lyrica-má od pupku přes pravý bok k páteři-v pravém podžebří boule velikosti dlaně-bolesti-někdy šlehající k páteři-někdy do břicha-nesnese oděv-kvuli bolesti-doteku-chodí doma oblečen do puli těla-trpí-co s tou bolestí..bolí-bolí-bolest budí v noci..dospává přes den..děkuji moc za info-arturka

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Bolest žlučníku

Bolest žlučníku je různorodá. Hlavním ukazatelem, že žlučník není v pořádku a je postižen zřejmě nějakým onemocněním, je bolest. Kromě bolesti mohou na nemoc poukázat i další příznaky jako napětí v okolí pravého podžebří, pocit plnosti břicha, píchání v pravém podžebří, slabá či silná bolest v pravém podžebří, napětí, píchání a bolest, která může vystřelovat do zad až k pravé lopatce. Tyto příznaky mohou být dále doprovázeny říháním, škytáním či zvracením. Dalším viditelným příznakem, který poukazuje na nějaký problém se žlučníkem, je nažloutlé oční bělmo.

Pokud se u vás projeví bolest žlučníku, je důležité ji co nejdříve řešit, neboť bolesti ani jejich původ samy od sebe jen tak nezmizí. Bolesti žlučníku se odstraňují pomocí léčby. K tomu, aby k ní mohlo být přistoupeno, je zapotřebí v první řadě diagnostika, díky níž se zjistí, o jaké konkrétní onemocnění se jedná. Podle toho se pak problém řeší pomocí analgetik, která jsou podávána ve formě prášku, injekcí či kapačkou (například žlučníková kolika). Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče a tím pádem uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Pokud léky nezabírají, nastupuje laparoskopický operační zákrok (u výskytu zánětů, nádoru, kamenů, žlučníkového písku).

Zdroj: Žlučníkové problémy

Diskuze

V diskuzi SPATNÉ VYLUČOVÁNÍ ŽLUČI PŘÍZNAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,prosím o radu mám problém se stolicí vždy jsem měla spíše zácpu ale ted chodím každé ráno(pak už ne)sož se dobrý ale ta barva stolice je spíše do žluta nebo taková hnědožlutá při utření na papíře je spíš žlutá barva také mám bolest v prv.podžebří a jako boku něký cítím takové jiko pálení bublíní ve střevech.na sonu břicha vše v pořádku.to býlo celé výšetření.Citím se jak kdyby mě to v pase pulilo takový divný pocit přesně kde končí žebra musím sedet jak tehotná abý mi to nepřekáželo přitom tlustá nejsem tak mě nemá co tlačit.U lékaře si připadám jak blázen.poradíte jak se toho zbavit.zkoušela jsem i probiotyka ale nic.diký

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Dobrý den,mám takový dotaz. V na konci června 2019 jsem prodělala Mononukleozu. Vyšli vysoke jaterky a veliký zánět v těle. Brala jsem antibiotika a nasadila se přísná jaterní dieta a klidový režim. Dietu dodržuji přísně , jen s tím klidivým režimem se peru. Neumím ležet , když mne nic nebolí. Celý červenes byl v pohodě. Od srpna mě začalo pobolívávat v pravem podžebří , bolí to trochu , ale pořád. Zhubla jsem 12 kylo vlivem diety. Poradte prosím co by tu bolest mohlo způsobit. na krev mám jít až v řínu. Moc děkuji za každou odpověd Klarka

Zdroj: diskuze Spatné vylučování žluči příznak

Bolest v podbřišku při chůzi

Bolestmi v oblasti podbřišku častěji trpí ženy. Nejčastěji se jedná o bolest vnitřních orgánů, močového měchýře či tlustého střeva. Zánět slepého střeva se projevuje bolestí v pravém podbřišku. Z počátku mírná bolest může být doprovázena nevolností či zvracením. Bolesti se většinou stupňují při chůzi.

Jedná-li se o krátkodobou bolest, která brzy odezní (chyba v jídelníčku, stres nebo namožený sval), není nutno urgentně vyhledávat lékaře. Nezapomeňme také na plynatost a nadýmání. Ve všech těchto případech existuje na trhu opravdu široká škála přípravků, které vás těchto obtíží dokáží poměrně spolehlivě zbavit. Vždy je lepší nechat se vyšetřit a zjistit, že šlo o nějaký banální problém, než si v rámci hrdinství zahrávat s vlastním zdravím, v horším případě se životem. Při diagnostice možného problému bude provedena anamnéza, udělán krevní rozbor, možné je také gastroenterologické vyšetření, ultrazvuk, CT nebo RTG.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o nějaký druh keratozy. Seboroicka nebo aktinická. Někdy se může takto projevovat i rakovina kůže. Určitě to nechte prohlédnout odborníkem na kožním. Tak jako tak budete potřebovat léčbu na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Pověry o pískání v pravém uchu

Zvonění v pravém uchu je přímo spojeno s spiritualitou. Pro duchy je to snadný způsob, jak se s vámi na Zemi dostat do kontaktu.

Duchovní říše vás chce kontaktovat, aby vám sdělila poselství, které odstartuje vaše duchovní probuzení.

Pískání v uších duchovní příčina:

  1. Někdo o vás mluví.
    Běžně se říká, že když vám zvoní ucho, někdo vás pomlouvá. Duchové se vás snaží varovat před touto zradou tím, že vám zazvoní v uších. Chtějí, abyste byli obezřetnější vůči tomu, komu svěřujete své informace.
  2. Zvonění ve vašem pravém uchu znamená, že přichází významné požehnání.
    Duchové nechávají vaše pravé ucho zvonit, aby upoutaly vaši pozornost. Chtějí vám říci, že duchovní dar je v blízké budoucnosti.
  3. Duchové vám chtějí připomenout, že nejste sami.
    Duchové nad vámi bdí. V těžkých chvílích vám umožní zazvonit v uších, abyste věděli, že jsou s vámi. Přestože je zvonění v uchu fyzicky nepohodlné, má poskytovat duchovní pohodlí.
  4. Zvonění v uších naznačuje, že potřebujete více času k práci na své spiritualitě.
    Duchové chtějí, abyste investovali více času do meditace nebo se modlili, a posílili tím svoji spiritualitu. Chtějí upoutat vaši pozornost, než se příliš vzdálíte.

Zdroj: Pověry o pískání v pravém uchu

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, Condrosulf 800 mg beru 20 dní, a poslední dva dny mi v pravém koleni nastala ukrutná bolest, koleno neohnu. Musela jsem si vzít Ibalgin. Je možné, že by u mne došlo po tak krátké době naopak ke zhoršení? Děkuji za odpověď. S pozdravem Hořejšová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf obsahuje látku chondroitin, který může pomoci omezit erozi chrupavky. Chondroitin ovšem nijak neovlivňuje ani nemírní případné záněty v kloubu, které způsobují bolest. Pro zmírnění bolestí kloubů se doporučuje užívat tuto kombinaci pěti přírodních látek:
- Kolagen typ II.
- Boswellia serrata, také známá jako kadidlo, je rostlina původem z indického subkontinentu, která se v tradiční ajurvédské medicíně používá po tisíce let ke zmírnění bolestí kloubů.
- Kurkuma je oddenková rostlina podobná zázvoru, která je přirozeným zdrojem kurkuminu. Kurkumin snižuje hladiny prozánětlivých cytokinů a poskytuje ochranu před škodlivými účinky zánětu.
- Piperin, alkaloidní sloučenina zodpovědná za štiplavost černého pepře. Piperin se obvykle používá ke zlepšení biologické dostupnosti kurkuminu a má také své vlastní přirozené protizánětlivé vlastnosti.
- MSM Methylsulfonylmethan je bezbarvá organosírová sloučenina, která si získala reputaci jako bezpečný, přirozeně se vyskytující doplněk pro úlevu od kloubních potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Bolest jater v těhotenství

Cítíte-li bolest v oblasti jater v těhotenství, je to nejčastěji při napínání pouzdra, což je spojeno se zduřením či zvětšením jater. Bolest to bývá většinou neurčitá, tupá, s typickou lokalizací. Když cítíte játra, jedná se o bolest vyskytující se v pravém horním kvadrantu břicha, což znamená na pravé straně těsně pod úrovní žeberního oblouku. Bolesti ve zmíněné lokalizaci mohou být ale způsobeny i jinými onemocněními. Jedná se o poruchy spojené s orgány, které se nacházejí v těsné blízkosti jater, nebo se může jednat o záměnu se spíše celkovou bolestí břicha. Proto potíže s pravým horním kvadrantem břicha mohou způsobovat i další příčiny: žlučníkové kameny, gastritida (zánět žaludku), zápal plic lokalizovaný v dolní části pravé plíce, pankreatitida (zánět slinivky břišní), střevní poruchy, ascites (označení pro volnou tekutinu v dutině břišní).

Problémy s játry mohou být spojeny s dalšími příznaky, které nemusí být vždy na první pohled rozpoznány, ale mohou napovědět při určování diagnózy. Může se jednat o: zežloutnutí kůže a očního bělma, nadměrné pocení, ztrátu chuti k jídlu, ubývání tělesné hmotnosti, nadýmání, nevolnost a zvracení, tmavou barvu moči, zvýšenou tělesnou teplotu, bolest kloubů a další.

Je zřejmé, že bolest jater není nic jasného a jednoznačného. Proto je jistě namístě dle naléhavosti příznaků vyhledat lékaře, který je schopen díky různým laboratorním a zobrazovacím vyšetřením zjistit pravou příčinu a na tu pak následně zaměřit léčbu.

Zdroj: Bolest jater

Diskuze

V diskuzi BOLESTI V PRAVEM PODZEBRI A PALENI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Trubickova.

Dobry den,prosim o radu. Asi 20 roku mam vyoperovany zlucnik. Obcas mivam prujmy kdyz snim neco tucneho. Nyni uz pres mesic me boli v pavem podzebri, trpim nadymanim a mam uplne vodnatou a svetle zlutou stolici. Nejvice me zneklidnuji stavy, kdy me k ranu probudi palciva bolest v pravem podzebri a po ni me zacnou palit cela jatra a toto paleni se po chvili rozleje po celem tele az do nohou, rukou i do hlavy. Trvale me take boli hlava, na coz jsem nikdy netrpela.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.

Dobrý den,

pokud průjmy a bolesti trvají více než měsíc, je jistě vhodné obrátit se na svého lékaře. Jste sice po operaci žlučníku, ale problém může být i ve žlučových cestách. Může se jednat o zaklíněný kámen blokující odtok žluči a způsobující řezavé bolesti. Příčin Vašich potíží může být celá řada a bez klinického, laboratorního a eventuálně zobrazujícího vyšetření se k diagnóze dobrat nelze.

Přeji brzké uzdravení
MB

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda machulova.

Prosím může-li mě někdo poradit,užívám 2 měs.chlolleru a bolí mě v místě jater,podotýkám že mám v žlučníku kámen.Přestane bolest nebo já mám přestat látku užívat? Užívám 6-6-6 před týdnem jsem snížila na dávku 6-6-5 bolesti v podžebří trvají.Děkuji za odpověď Heda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když vás bolí játra při užívání chlorelly, tak doporučuji užívání řasy přerušit a počkat měsíc, dva, až se bolesti sklidní. Potom začít znovu s chlorellou, ale s polovičním dávkováním, než máte nyní.

Zdroj: diskuze Dotaz

Možné příčiny bolesti mezi lopatkami

Endometrióza: Endometrióza se může projevovat bolestí a křečemi, jež mohou vystřelovat až do oblasti lopatek, a také nevolností. Endometrióza je stav, kdy endometrium (částečka výstelky dutiny děložní) roste mimo dělohu. Endometrióza má negativní vliv na plodnost ženy − snižuje ji. Endometrióza je velmi častá, 40−60 % žen, které trpí bolestivou menstruací, může být tímto onemocněním ohroženo. Pokud pacientka souhlasí, může jí lékař předepsat antikoncepci, s jejíž pomocí by se bolest měla zmírnit či úplně ztratit. Přetrvává-li však bolest, lze tkáň chirurgicky odstranit.

Infekce ledvin: Infekce ledvin se projevuje bolestí ve středu zad vystřelující pod lopatky, vysokými teplotami a nevolností. Bolest se objevuje ve chvíli, kdy se infiltrované bakterie v močovém ústrojí dostávají do ledvin. Bolesti a dalším nepříjemnostem se lze vyhnout, pokud postižený řeší již první příznak infekce močových cest, což bývá bolestivé močení. Mnoho lidí tomu však nevěnuje pozornost a příznaky ignoruje, dokud už není příliš pozdě. Lékař vám pravděpodobně předepíše antibiotika, proto s jeho návštěvou neotálejte.

Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Bolesti vycházející ze srdečního svalu v důsledku těchto forem ischemické choroby mohou vystřelovat do zad a projevovat se jako bolest pod lopatkami nebo bolesti hrudní páteře, obzvláště je-li postižena jeho zadní stěna. Pro oba stavy je nicméně typičtější obecně známá bolest na hrudi.

Nervosvalové bolesti: Jedná se o nejčastější příčinu bolesti mezi lopatkami. Příčinou jsou degenerativní změny na páteři, zúžení meziobratlových plotének nebo nemoci svalového aparátu páteře. Bolest se zhoršuje při změně polohy, nezávisí na námaze a nebývá spojena s dušností. Někteří pacienti líčí své obtíže tak sugestivně, že mohou být takto popsané příznaky lehce zaměněny s plicní embolií nebo ischemickou chorobou srdeční.

Onemocnění jícnu: Bolest mezi lopatkami může být způsobena uvíznutím sousta v jícnu nebo záněty jícnu, z vážných příčin lze jmenovat pokročilou rakovinu jícnu. V každém případě si kromě vlastní bolesti v oblasti hrudní páteře bude nemocný stěžovat i na obtíže s polykáním.

Onemocnění páteře: Hlavním původcem bolestí zad jsou onemocnění páteře, v lékařské terminologii označovaná jako vertebrogenní onemocnění (latinské slovo vertebra znamená obratel). Při neopatrném pohybu může dojít k narušení rovnováhy páteře. Akutní bolest nás pak informuje o vzniklém problému. Během ní dochází ke stažení páteřních svalů kolem postiženého místa, ztuhnutí meziobratlových kloubů v nesprávném postavení či k jejich zablokování. Pacient zůstane v poloze, která neodpovídá normálnímu držení těla a která bývá obvykle velmi bolestivá. Nemoci spojené s dysfunkcí páteře se řadí k nejčastějším příčinám pracovní neschopnosti. Podle odborníků je to dáno změnou způsobu života, civilizačními vlivy a nedostatkem pohybu (došlo ke snížení množství fyzické práce, téměř každá rodina má nejméně jeden automobil, který denně využívá...). Více se o tématu krční páteř dozvíte například zde: https://tema.ceskenemoci.cz/tema-bolest-mezi-lopatkami-a-nevolnost-1606886.html

Onemocnění plic: Bolesti mezi lopatkami mohou spolu s kašlem a zvýšenou teplotou doprovázet zápal plic. Avšak i méně závažné infekční záněty spojené s těžkým kašlem mohou podráždit dýchací svaly a nervosvalový aparát a vyvolat tak nepříjemné bolesti mezi lopatkami.

Plicní embolie: Může být doprovázena bolestí na hrudi či bolestí mezi lopatkami. Bolest vzniká náhle a v typickém případě je doprovázena náhlou dušností. Jedná se o relativně nebezpečný stav, těžké neléčené formy mohou člověka poměrně rychle usmrtit nebo zanechat trvalé následky.

Zánět žlučníku: Žlučníková bolest vzniká typicky v pravém podžebří, může však vystřelovat směrem do zad a nezřídka mezi lopatky. Kromě bolesti mezi lopatkami je prakticky vždy přítomna pohmatová bolest v pravém podžebří, nevolnost nebo zvracení a motání hlavy.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Hlavně v noci mám pocit ,že mne svědí uši vevnitř..nebo jako by mi v nich něco lozilo....je to asi půl roku...co je na to dobré??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Křápková.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na problém,který mi nastal před měsícem.Měla jsem svědění v pravem uchu,každý den v noci,nyní mám stále něco tekutého,jak kdyby jsem si tam nakapala vodičku,jenom v tom pravém.Je to moc nepříjemný,když si to čistím špejlíčkou,jenom na kraji,je to čistý.nic bebolí je to jenom mokrý. Děkuji za odpověď.S pozdravem A.K.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP