Mezi chronické rány řadíme proleženiny (trofické vředy), venózní vředy, neuropatické vředy nebo vředy způsobené infekcí nebo vzniklé v důsledku ozařování či nádorových procesů, dekubity.
Dekubity
Dekubitální vředy (dekubity) jsou defekty kůže a podkožních struktur, které vznikají v důsledku tření a přímého tlaku podložky na disponované části těla. Jsou častým problémem zejména u imobilních, zpravidla starších pacientů s celkově zhoršeným zdravotním stavem. Nejkritičtějšími, takzvaně predilekčními místy vzniku dekubitů jsou místa s kostními prominencemi, tedy křížová krajina (sakrální oblast), paty, kotníky, zevní hrany chodidel, oblasti trochanterů (oblast kyčlí), kolena.
Hojení dekubitů (proleženin) často komplikuje přítomnost nekrózy a bakteriální kolonizace, která se může rozvinout v infekci. Léčbu dekubitů také často ztěžuje jejich hloubka a nepravidelný tvar. Mortalita pacientů s dekubitálním vředem je čtyřikrát vyšší než u stejné skupiny pacientů bez vředu. Je proto důležitá důsledná prevence vyžadující intenzivní péči o kůži a polohování pacienta.
Rozeznáváme 5 stupňů proleženin:
1. stupeň – ostře ohraničené zarudnutí (překrvení) kůže, které při vitropresi přetrvává; toto stadium je při včasném léčebném zásahu reverzibilní;
2. stupeň – povrchové poškození epidermis, které vypadá jako puchýř nebo mělký kráter, nezasahuje do subcutis;
3. stupeň – vzniká nekrotický vřed, hluboký kráter, s možnými podminovanými okraji, který postupuje všemi vrstvami kůže, případně až k fascii (ta zůstává nepoškozena);
4. stupeň – vřed s rozsáhlými nekrózami, který zasahuje svaly a šlachy;
5. stupeň – nekróza postupuje svalem, přičemž dochází k jeho destrukci a k destrukci tkání až na kost.
Při léčbě dekubitů nezapomínáme na celkovou péči o pacienta, zejména na správnou výživu, hydrataci a kompenzaci přidružených onemocnění. Až v 95 % případů lze vzniku dekubitů předejít. Dekubity neboli proleženiny totiž vznikají v důsledku působení patologického tlaku na predilekční místa zvýšeného tlaku ve tkáních a špatným stavem pacienta. Při nadměrném a dlouhotrvajícím tlaku v místě kontaktu těla s podložkou dojde ke zpomalení až k zástavě cirkulace krve v kapilárách a buňky ve tkáních postupně odumírají. Vznik dekubitu ještě podpoří chybná manipulace s ležícím pacientem působením tření a střižných sil. Správnou prevencí ale lze vzniku dekubitů předcházet až v 95 % případů.
Prvním příznakem, který nelze podceňovat, je erytém – začervenání pokožky. Pacient si může stěžovat na bolestivost místa, pálení nebo mravenčení. V dalších stadiích se tvoří puchýře, které přecházejí k povrcho
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Vzhledem k tomu, že příčina nemoci není zcela známa, jsou pro každého migrenika specifické rizikové spouštěcí faktory různé. Spouštěcí faktory jsou v zásadě dvojího druhu. Nekontrolovatelné faktory, které zahrnují například menstruační cyklus, meteorologické změny počasí a další vlivy, které nemůžeme ovlivnit. Mezi kontrolovatelné spouštěcí faktory patří například stres, nedostatek spánku, pasivní kouření, některé druhy jídel, silné světlo, hlasité zvuky, výrazné pachy a další, kterým je možno se vyhnout. Každý migrenik by proto měl odhalit své kontrolovatelné spouštěcí faktory a snažit se jich vyvarovat v běžném životě. Průběh migrény může také zhoršit nadužívání některých léků, zejména barbiturátů a opiátů. Mnohdy stačí k úplnému vymizení migrény pouhé vysazení hormonální antikoncepce.
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.
Dobrý den, otče,
rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: https://www.google.cz/image…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.
Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.
Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.
Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.
Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.
Odborníci plně nechápou, proč někteří lidé onemocní rakovinou jazyka. Specifické rizikovéfaktory však mohou u člověka zvýšit pravděpodobnost vzniku této choroby.
Mezi známé rizikovéfaktory patří:
kouření nebo žvýkání tabáku;
nadměrná konzumace alkoholu;
stravování s nízkým obsahem ovoce a zeleniny a vysokým obsahem červeného masa nebo zpracovaných potravin;
infekce lidským papilomavirem (HPV);
rodinná anamnéza rakoviny jazyka nebo úst;
předchozí nádorové onemocnění, zvláště s jinými spinocelulárními karcinomy.
Starší muži jsou skupinou, která je nejvíce ohrožena rakovinou jazyka. Orální rakovina je nejčastější u osob starších 50 let.
Kuřáci, kteří také silně pijí, mají 15krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny ústní dutiny než ostatní lidé.
Mezi další rizikovéfaktory patří:
gastroezofageální refluxní choroba (GERD);
betelové žvýkání, běžný zvyk v jihovýchodní Asii;
vystavení konkrétním chemikáliím, včetně azbestu, kyseliny sírové a formaldehydu;
špatná ústní hygiena nebo jiné faktory ovlivňující ústa, jako jsou zubní kámen na zubech, který způsobuje podráždění nebo zubní protézy, které správně nesedí.
V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.
Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o něj Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.
Každý z nás má v tepnách usazeniny tuku. Ateroskleróza se může objevit již ve 20 letech a prohlubuje se s věkem. Níže jsou uvedeny známé rizikovéfaktory, které zvyšují ukládání mastných usazenin a způsobují zúžení tepen.
rodinná anamnéza aterosklerózy;
vysoká hladina cholesterolu v krvi;
vysoký krevní tlak;
kouření;
pohlaví (muži);
cukrovka;
obezita;
stres;
nedostatek pravidelného cvičení;
stárnutí (patří mezi nejsilnější rizikovéfaktory).
Ve svém příspěvku TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.
Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.
Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ TMAVÝCH KRUHŮ V KOUTKU OCICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
radu prosim
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zde je přehled toho, co se dá dělat s kruhy pod očima.
Domácí léčba:
Použijte studený obklad
Studený obklad může pomoci snížit otoky a zmenšit rozšířené cévy. To může snížit výskyt otoku a pomoci odstranit tmavé kruhy. Zabalte několik kostek ledu do čisté žínky a aplikujte na oči. Můžete také navlhčit žínku studenou vodou a aplikovat ji na kůži pod očima po dobu 20 minut. Tento proces opakujte, než se látka zahřeje nebo se led roztaví.
Spánek navíc
Více spánku může také pomoci snížit výskyt tmavých kruhů. Spánková nedostatečnost může způsobit, že se vaše pleť bude jevit bledá. Dopřejte si sedm až osm hodin odpočinku, abyste zabránila vzniku tmavých kruhů.
Podložte si hlavu
Mimo spánkovou nedostatečnost může hrát roli při vzniku tmavých vaků pod očima i způsob, jak spíte. Podložte hlavu několika polštáři, abyste zabránila hromadění tekutin pod očima. Nahromaděná tekutina může způsobit, že okolí očí vypadá nafouklé a oteklé.
Léčba čajovými sáčky
Aplikace studených čajových sáčků na oči může zlepšit jejich vzhled. Čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které pomáhají stimulovat krevní oběh, zmenšují krevní cévy a snižují retenci tekutin pod kůží. Namočte dva sáčky s černým nebo zeleným čajem do horké vody na pět minut. Nechte je vychladnout v chladničce po dobu 15 až 20 minut. Jakmile jsou chladné, aplikujte je na zavřené oči po dobu 10 až 20 minut. Po odstranění opláchněte oči studenou vodou.
Make-up líčení
I když make-up a kosmetika nevyléčí tmavé oční kruhy, mohou vám pomoci s jejich maskováním. Korekrory mohou zakrýt tmavé kruhy, takže pak vypadají jako vaše normální barva pleti. Nezapomeňte, stejně jako u jakékoli lokální léčby nebo make-upu, používat náležitou péči k očistě pleti. Některé přípravky mohou způsobit zhoršení vašich příznaků a mohou vyvolat alergickou reakci. Pokud začnete pociťovat neobvyklé příznaky z jakékoli lokální léčby, okamžitě ji přestaňte užívat a naplánujte návštěvu u svého lékaře.
Lékařské ošetření tmavých kruhů pod očima
Pro efektivnější a trvalé řešení jsou k dispozici některá léčebná opatření, která snižují výskyt tmavých kruhů. Mezi běžné metody patří:
- chemické peelingy ke snížení pigmentace;
- laserová chirurgie k obnově pokožky;
- lékařské tetování pro vstřikování pigmentu do řídčích oblastí kůže;
- tkáňové výplně zakrývají krevní cévy a melanin, které způsobují obarvení kůže pod očima;
- odstranění tuku, dstraněním přebytečného tuku a kůže se docílí hladší a rovnoměrnější povrch v okolí očí;
- chirurgické implantáty z tuků nebo syntetických materiálů.
Než se rozhodnete pro jakoukoliv kosmetickou proceduru, poraďte se s lékařem. Chirurgická léčba může být drahá, bolestivá a často vyžaduje dlouhou dobu zotavení.
Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...
Bonbony, sušenky a cukrovinky
Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.
Hrozinky a sušené ovoce
Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.
Palačinky s marmeládou
Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.
Bílý chléb a bílé pečivo
Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.
Plnotučné mléko
Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob
V naší poradně s názvem BRADAVICE NA OČNÍM VÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horáčková.
Dobrý den mám bradavice na obou víčkách takové kulatší jsem diabetik beru na ředění krve warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zřejmě máte na mysli xantelasma. Zde jsou fotografie pro porovnání: https://www.google.cz/image…
Xanthelasma je malé ložisko tuku a cholesterolu, které se vyskytuje těsně pod povrchem kůže, zejména kolem očí. Je poměrně častý a postihuje především dospělé. Xantelasmata jsou často spojena s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, aniž by byla nakažlivá. Existuje několik dalších kožních onemocnění, která se podobají xantelasmatu, a dermatolog je schopen stanovit správnou diagnózu a léčbu.
Xanthelasma obvykle nevykazuje žádné vážné příznaky. Protože však ovlivňují obličej, jsou příčinou rozpaků a estetického dopadu na pacienty. Jsou to obvykle malé, ploché, nažloutlé papuly umístěné na horních nebo dolních víčkách, blízko středu obličeje. Léze, pokud nejsou léčeny včas, rostou progresivně.
Xantelasmata lze léčit pomocí kožní chirurgie s odstraněním a sešitím v lokální anestezii; ale také destruktivními technikami, pomocí kyselin, laserem nebo elektrokoagulací. Všechna ošetření mohou zanechat malou stopu nebo jizvu. Velikost xanthelasmatu a jeho umístění jsou hlavními faktory, které určují riziko zjizvení. Proto je pro úspěch operace zásadní včasná identifikace a léčba.
Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikovéfaktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.
Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:
Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.
V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.
Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.
rekurentní: ≥ 4 samostatné akutní epizody za rok, každá zcela odezní za < 30 dnů, ale recidivuje v cyklech, s alespoň 10 dny mezi úplným vymizením příznaků a začátkem nové epizody;
chronická: trvající > 90 dní.
Akutní sinusitida
Akutní sinusitida je téměř vždy virová (např. rhinovirus, chřipka, parachřipka). U malého procenta se vyvine sekundární bakteriální infekce streptokoky, pneumokoky, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis nebo stafylokoky.
Občas se do vedlejších nosních dutin rozšíří zánět zubu, tak zvaný periapikální zubní absces maxilárního zubu.
Akutní infekce dutin vzniklé v nemocničním prostření často mají původ bakteriální, typickými mikroorganismy jsou Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis a Enterobacter.
Imunokompromitovaní pacienti mohou mít akutní invazivní plísňovou sinusitidu (viz tabulka Invazivní sinusitida u imunokompromitovaných pacientů).
Chronická sinusitida
Chronická sinusitida neboli chronický zánět dutin zahrnuje mnoho faktorů, které se kombinují a vytvářejí chronický zánět. Chronické alergie, strukturální abnormality (např. nosní polypy), dráždivé látky z prostředí (např. znečištění ovzduší, tabákový kouř), mukociliární dysfunkce a další faktory interagují s infekčními organismy a způsobují chronickou sinusitidu. Mikroorganismy jsou obvykle bakterie (možná jako součást biofilmu na povrchu sliznice), ale mohou to být i houby. Při léčbě chronického zánětu dutin bylo identifikováno mnoho bakterií, včetně gramnegativních tyčinek a orofaryngeálních anaerobů; polymikrobiální infekce je také běžná. V malém počtu případů je chronická maxilární sinusitida způsobena zubními infekcemi. Plísňové infekce (Aspergillus, Sporothrix, Pseudallescheria) mohou být chronické a jsou častější u starších a imunokompromitovaných pacientů.
Alergická mykotická sinusitida
Alergická mykotická sinusitida je forma chronické sinusitidy charakterizovaná difúzním ucpaným nosem, výrazně viskózním nosním sekretem a často nosními polypy. Jde o alergickou reakci na přítomnost lokálně nalezených plísní, často Aspergillus, a není způsobena invazivní infekcí.
Invazivní mykotická sinusitida
Invazivní mykotická sinusitida je agresivní, někdy smrtelná infekce u imunokompromitovaných pacientů, obvykle způsobená druhy Aspergillus nebo Mucor.
Rizikovéfaktory
Mezi běžné rizikovéfaktory pro sinusitidu patří:
faktory, které brání normálnímu odtoku sekretu (např. alergická rýma, nosní polypy, nazogastrické nebo nasotracheální intubace);
snížená imunita např. vlivem diabetes nebo neléčené infekce HIV;
V naší poradně s názvem KOENZYM A ELKARNITIN DOPLNEK STRAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.
cvičím denně 50 min na orbitreku a beru elkarnitin, má váha jde pomalu dolu, co bych měla ještě si zakoupit v lékárně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Já bych zkusil vzít před cvičením nějaký povzbuzovák a spalovač tuků s kofeinem. Jako nejlepší fatburner se zatím jeví Lipo 6X od firmy Nutrend. A k tomu ještě před a po cvičení vezměne po každé jednu dávku BCAA. BCAA vám doplní potřebné 4 nejdůležitější amynokyseliny, které vám dodají chuť a sílu ke cvičení. Lipo 6x zase rozproudí krevní oběh na rychlejší obrátky a ohřeje tělo na vyšší teplotu. Toto všechno vám pomůže k ještě lepším výsledkům.
Důležité je nesledovat jen ubývající váhu, ale spíše vnímat pocit ze svého pěkně se formujícího se těla. Cvičením na Orbitracku totiž mohutní nohy a hýždě, protože v nich dochází k námze. Ty se pak obalují svalstvem a to váží více než tuk, takže váha nemusí jít rychle dolů, ale přesto tuky mizí. Svalová hmota, na rozdíl od tuku, je tuhá, drží tvar a vypíná pokožku a tím omezuje celulitidu.
Dobré by bylo při vašem cvičení zapojit i další svalové partie, jako například břišní svaly, prsní svaly, zádové svaly a svaly horních končetin. Pamatujte si, že jen s vyrovnaným tréninkem budete rovnoměrná a krásná.
Velké množství špatného tuku není ideální pro vaše zdraví a váš pas. Velmi užitečná je strava bohatá na nenasycené tuky. Nasycené tuky se objevují například ve zpracovaném mase a sušenkách. Dobré tuky neboli mononenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v olivovém oleji, ořechách, avokádu a jsou účinné na redukci břišního tuku. Dalšími vhodnými tuky jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se nalézají v rybách a oříškách a semenech. Spotřeba polynenasycených mastných kyselin vede k vyšší klidové rychlosti metabolismu. Jedná se o něco podobného, jako je dietou indukované spalování kalorií. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pak v těle spáleny rychleji než nasycené tuky.
Čokoláda k zeštíhlení pasu
Chcete-li se zbavit tuku, je zde jeden ideální trik, jak na to. Pijte kakao, protože obsahuje více antioxidantů než většina potravin. Zároveň je dobré pro hubnutí. Kakao snižuje degeneraci aorty a oslabuje ukládání tuků. Pokud chcete přidat kakao do svého jídelníčku, postačí vám pouze to neslazené, které můžete přidat do koktejlů nebo jiných receptů.
Mléko
Lidé s nedostatkem vápníku mají větší množství tuku. Mléčné výrobky, jak již každý ví, jsou zdrojem vápníku, proto je vhodné konzumovat právě potraviny s obsahem mléka. Zejména se jedná o jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Tyto potraviny účinně urychlují spalování tuků. Podle jedné studie je velmi účinné konzumovat mléko a mléčné výrobky alespoň třikrát denně, protože tak dochází ke snížení tělesného tuku, a to zejména u obézních jedinců. Pokud dojde k omezení kalorií a zůstane zachován stejný příjem mléka a mléčných výrobků, dochází ke zrychlenému spalování tuků.
Rychlé hubnutí
Rychlé hubnutí má svůj přínos zejména po psychologické stránce. Podle některých je pozitivní i v tom, že nedochází k rychlému nabývání na váze. Naopak dochází k minimálnímu přibývání a dlouhodobému udržování stabilní váhy, ke které jste se dopracovali.
Cvičení a vhodná dieta
Cvičení vede pouze k mírnému snížení celkové tělesné hmotnosti, proto je velmi důležitá i zdravá výživa. Cvičení způsobuje rychlé spalování tuků, ale nevýhodou je pak zvýšené množství přijímané stravy, která navrátí tuky zpět. Proto je velmi důležitá zdravá strava, která dodává tělu potřebné látky a zdravé tuky, aby si člověk mohl udržet krásnou a ideální tělesnou hmotnost.
Ve svém příspěvku KÁVA A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.
Káva obsahuje kofein, který, jak je známo, podporuje metabolizmus, avšak tím způsobem, že dodá energii a Vy pak při cvičení víc "vydáte". Jestli však nepomohla klasická káva, pak zelená už nic nezachrání :). Zázračné prostředky neexistují. V 90-tych letech naletělo mnoho lidí na zázračné enzymatické přípravky (tuším z ananasu), dnes tento trend pokračuje, prostě a zkrátka lidé vždy budou hledat snadnější způsob hubnutí.
Podívejte se spíše na vlákninu s obsahem omega 3 (prospěšné pro organizmus) - třeba semínka Chia Benexia, které jsou potraviny, šmakoun (čistá bílkovina bez tuku, resp. 0% tuku a chutná), dále UP!Slim nebo Koenyzm Q10 pro dodání energie při únavě, zelený čaj a borůvky.
Hezký den všem,
A.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikovéfaktory (rizikovéfaktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.
V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.
Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.
Mezi nejzávažnější rizikovéfaktory patří především nejrůznější druhy poranění kůže, oděrky, škrábance, řezné rány, ty všechny představují riziko především pro oslabené jedince, tedy lidi s nedostatečně funkčním imunitním systémem, děti s ještě nevyvinutým imunitním systémem či oslabení starší lidé. Častý způsob vniknutí je v meziprstí při napadení kůže plísňovými onemocněními, poraněním od hmyzího kousnutí či štípnutí, u zánětlivých obtíží i skrz místa chirurgických zákroků. Dále vznik růže výrazně usnadňují současně probíhající choroby způsobující problémy s cévním zásobením dolních končetin, onemocnění žil, hlavně bércové vředy (velice často je erysipel doprovází). Dále jsou riziková onemocnění lymfatického systému. Problémem jsou také různé ulcerace na kůži z důvodu jiných současně probíhajících kožních onemocnění nebo poškození, jako je třeba impetigo, pemphigus vulgaris, popáleniny a další. Zdroj bakterií způsobujících růži na obličeji je většinou v pacientově nosohltanu – velice často se u pacienta zjistí nedávno prodělaná streptokoková infekce nosohltanu či angína, i to je tedy z tohoto hlediska rizikové. Predispozicí je také nezdravý životní styl, HIV infekce, nefrotický syndrom či metabolická onemocnění, jako je diabetes mellitus, cukrovka.
V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšené triglyceridy jsou považovány za rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Představují další typ tuku, který se přenáší v krvi ve formě komplexů nazývaných lipoproteiny. Vysoké hladiny trialglycerolů mohou zvyšovat riziko onemocnění srdce, proto je důležité snažit se udržovat si hladinu triglyceridů nízkou.
Pokud jsou triglyceridy, LDL a HDL cholesteroly v nerovnováze, hrozí riziko infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.
Optimální hodnoty jsou:
- celkový cholesterol 5,0 mmol/l nebo méně
- LDL cholesterol 3,0 mmol/l nebo méně
- HDL cholesterol 1, 0 mmol/l nebo více u mužů 1, 2 mmol/l nebo více u žen
- Triglyceridy 1, 7 mmol/l nebo méně
Co dělat pro snížení triglyceridů:
- zhubněte
- vyřaďte ze své potravy cukr a nahraďte ho například stévií
- omezte příjem fruktózy (ovocný cukr obsažený ve sladkém ovoci)
- jezte stravu s nízkým obsahem tuku
- nahraďte trans mastné kyseliny zdravějšími tuky například zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin (rybí tuk)
- nepijte alkohol
- cvičte pravidelně několikrát do týdne
- užívejte léky na snížení triglyceridů, které vám předepíše váš lékař.
Jak funguje? Hormonální antikoncepce obsahuje hormony, nejdůležitější z nich jsou estrogen a progesteron, jimiž v první řadě brání ovulaci. Ovulace znamená uvolnění vajíčka a dobu, kdy je možné otěhotnět. Každá tabletka obsahuje určité množství daných hormonů. Samotný estrogen pro tělo ve vyšších dávkách není zrovna užitečný, způsobuje nadměrný růst tkání v děloze nebo nepravidelné krvácení mimo cyklus, přidává se však k němu i zmíněný progesteron, který zajišťuje, že je organismus v celkové rovnováze a každý měsíc se objeví menstruace. Menstruace v tomto smyslu je uměle vyvolaná – neexistuje ovulace, žena by tedy v podstatě žádnou menstruaci teoreticky ani nemohla mít.
Hormonální antikoncepce nejvíce ohrožuje kuřačky starší pětatřiceti let. Ty by se měly obávat nádoru prsu, krevních sraženin i rakoviny děložního čípku. Právě věk, závislost na tabáku, vysoký krevní tlak, silná cukrovka či vysoká hladina tuku v krvi patří mezi obzvlášť rizikovéfaktory. A pokud se takových faktorů sejde více, váš organismus pravděpodobně nevydrží dlouho odolávat.
Rizikovéfaktory při užívání antikoncepce:
kouření
věk nad 35 let
rodinná anamnéza (jestliže rodiče nebo sourozenci ve věku do 50 let prodělali mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt, je vyšší riziko trombózy i u vás)
vysoký krevní tlak
obezita
vysoká hladina tuku v krvi
cukrovka ve vysokém stadiu
O tom, jaký dopad na vaše tělo antikoncepce bude mít, rozhoduje také délka užívání a věk, ve kterém s pravidelným užíváním začnete. Antikoncepce by se neměla nasazovat dříve, než je stabilizována hormonální funkce dívky. Měla by již mít pravidelný menstruační cyklus a vyvinuté sekundární pohlavní znaky. Menstruační cyklus by měl být ovulační a měl by trvat alespoň dva roky. Vaječníky by se měly dostat do takového režimu, ve kterém se žena teprve stává plodnou.
Důležité je nejen načasování, ale i to, jak dlouho budete prášky proti početí užívat. I když neexistuje jednoznačná odpověď, naznačuje se, že vhodná hranice se pohybuje někde kolem deseti let a pak následuje vysazení. I přes jistá rizika hormonální antikoncepce se odborníci z České gynekologicko-porodnické společnosti shodují, že výhody antikoncepce jsou větší než její možná negativa, neboli pro a proti (nevýhody). Navíc antikoncepce prokazatelně snižuje riziko vzniku rakoviny dělohy a rakoviny vaječníku.
V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.
Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.
Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.
Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.
Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.
Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.
Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.
V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.
Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:
Sedavé zaměstnání, civilizační choroby, dlouhodobý stres nebo naopak těžká manuální práce. To všechno jsou rizikovéfaktory, kterým byste měli věnovat zvýšenou pozornost. Všechny zmíněné faktory velmi negativně působí na organismus. Ignorování rizikových faktorů často vede k vážným zdravotním problémům.
Nejčastější náplní františkolázeňského preventivního programu je léčba hypertenze a aterosklerózy, která může být příčinou vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice. Můžete si nechat zkontrolovat, do jaké míry vás tyto rizikovéfaktory ohrožují.
Lázně nabízejí také preventivní pohybový program zaměřený na prevenci bolesti páteře. Správným cvičením se dá předejít operaci páteře a poškození páteře a kloubů, které pak způsobují chronické bolesti.
Wikipedie uvádí, že kolorektální karcinom, nebo ne zcela přesně rakovina tlustého střeva, představuje jedno z nejčastějších nádorových onemocnění. Někdy používané označení rakovina tlustého střeva je prakticky synonymem. Podle MKN-10 nemá kolorektální karcinom jeden kód, jde o diagnózy C18, C19 a C20. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 50 let. Způsobuje smrt zhruba 655 000 lidí ročně. Jedním z nejpostiženějších států na světě je Česko (společně se Slovenskem a Maďarskem).
Kolorektální karcinom obvykle nevzniká náhle. Na sliznici tlustého střeva nejprve vzniká benigní polyp, ve kterém dochází k dalším změnám buněk, které nakonec vyústí v karcinom. Odstranění polypu, například při kolposkopickém vyšetření, tak představuje vyléčení.
Poměrně výrazný vliv na rozvoj kolorektálního karcinomu má životní styl. Nejsignifikantnějším faktorem (karcinogenem) je pití alkoholu, které je v Česku velmi vysoké. Existuje rovněž statisticky významný vztah mezi množstvím snědeného masa a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva – každých 100 gramů denně zkonzumovaného červeného masa zvyšuje riziko onemocnění o 17 %. Další jsou rizikovéfaktory jako nedostatek zeleniny v potravě, úprava potravy grilováním a smažením, konzumace uzenin a kouření.
Kolorektální karcinom se může vyskytovat v některých rodinách častěji, důvodem může být genetika, ale i jiné faktory (například stravovací návyky). Kromě toho existuje i několik genetických poruch, v rámci nichž se může kolorektální karcinom vyskytovat. Pro to, že je nádor součástí nějakého genetického syndromu, svědčí především nízký věk nemocného (20–30 let) a mnohdy velmi častý výskyt nádorových onemocnění v nižším věku u pokrevních příbuzných.
Vlivem prostředí jsou myšleny především klimatické podmínky a znečištění životního prostředí. Zdá se ale, že tyto vlivy nejsou pro rozvoj kolorektálního karcinomu výraznými rizikovými faktory. Za určitých okolností se mohou jako rizikové jevit dusičnany v pitné vodě.
Familiární adenomatózní polypóza (FAP)
FAP je nejčastějším geneticky podmíněným syndromem spojeným se vznikem kolorektálního karcinomu. Název poměrně dobře popisuje onemocnění – již v poměrně nízkém věku se v tlustém střevě postiženého objevuje velké množství polypů, které se mohou dříve nebo později zvrhnout v maligní karcinom. Jedinou možnou terapií je sledování a průběžné odstraňování polypů kolonoskopicky. Onemocnění je způsobeno mutací jediného genu pojmenovaného APC.
Gardnerův syndrom
U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytují i osteomy (nádory kostí) a fibromatóza (mnohočetné benigní nádory vaziva).
Turcotův syndrom
U postižených se kromě polypů tlustého střeva vyskytu