Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ

OBSAH

Rodičovská dovolená pro otce

O rodičovskou dovolenou může požádat i otec dítěte. Otec dítěte má díky novelizaci zákoníku práce i právo o své narozené dítě pečovat, a to téměř za stejných podmínek jako jeho matka. Otci musí k jeho žádosti zaměstnavatel dle ustanovení § 196 zákoníku práce poskytnout rodičovskou dovolenou, a to ode dne narození dítěte v rozsahu, v jakém o ní požádá, nejdéle do tří let věku dítěte, a to i v případě, že současně s ním matka dítěte čerpá mateřskou (rodičovskou) dovolenou (§ 198 odst. 1 zákoníku práce).

Právo na rodičovskou dovolenou má stejně jako zaměstnankyně i zaměstnanec, který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, nebo dítě, jehož matka zemřela. Rodičovská dovolená se zaměstnanci poskytuje ode dne převzetí dítěte do péče nejdéle do dosažení 3 let věku dítěte, bylo-li dítě převzato po dosažení 3 let věku nejdéle však do 7 let, poskytuje se rodičovská dovolená v rozsahu 22 týdnů od převzetí dítěte, ve stejném rozsahu se poskytuje rodičovská dovolená i v případě, že dítě bylo převzato před dovršením 3 let věku, avšak do doby 3 let věku dítěte uplyne kratší doba než 22 týdnů (§ 197 zákoníku práce).

Ačkoli byla rodiči poskytnuta zaměstnavatelem rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, má možnost i v jejím průběhu požádat zaměstnavatele o ukončení rodičovské dovolené a o návrat do zaměstnání. Požádá-li muž o návrat do zaměstnání po uplynutí doby, po níž je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou (tedy po uplynutí 22, či při vícečetném porodu 31 týdnů od narození dítěte), má zaměstnavatel povinnost ho zařadit zpět na původní práci a pracoviště. V případě návratu zaměstnance do zaměstnání po vyčerpání rodičovské dovolené má zaměstnavatel povinnost zařadit jej pouze podle podmínek pracovní smlouvy (v souladu se sjednaným druhem a místem výkonu práce, tedy nikoli na původní práci a pracoviště).

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ráďa.

Tak Žofi, jak si na tom? Já jdu od čtvrtku ještě druhé kolo,přibrala jsem asi necelé dvě kila, ale to jsou ty grilovačky a dovolená. Ozvu se někdy začátkem září. Budu začínat na 66,5 kg.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista

Mateřská dovolená a smlouva na dobu určitou

Pro zaměstnankyně, kterým skončil pracovní poměr v době těhotenství (nezáleží na tom, zda byl na dobu určitou, neurčitou, nebo skončil ve zkušební době), platí šestiměsíční ochranná lhůta (180 kalendářních dnů), to znamená, že mají nárok na nemocenskou i na peněžitou pomoc v mateřství. V případě, že zaměstnání trvalo méně než 180 dnů, je ochranná lhůta stejně dlouhá jako délka trvání zaměstnání.

Zdroj: Mateřská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

diky za odpoved je nutna neschopenka ziju sama tak hodne pocitam a za nemoc nic neni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Mateřská dovolená u studentek

Studentka, která není v době nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnaná (nebo si neplatí nemocenské pojištění), má až ode dne porodu nárok na rodičovský příspěvek ve 4leté variantě.

Pokud nastupuje na mateřskou dovolenou již ze zaměstnání, je doba studia (pokud bylo dokončeno úspěšně) považována za soustavnou přípravu na zaměstnání a započítává se do doby 270 dní placení nemocenského pojištění potřebného pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

jen jedna otázka proc to na me chtela na vzp interna a ortoped proto me propadli lazne všude byla dovolena diky libalova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší řešení bude, když zajdete za svým praktickým lékařem a dohodnete se s ním, jak a kdy žádost podat. Praktický lékař má o mnoho více zkušeností s administrací žádosti o lázně, než specialisté na interně nebo ortopedii. Pěkně se na svého obvoďáka usmějte a požádejte ho o pomoc. S podáním žádosti má lékař opravu mnoho práce, tak se snažte být milá, ať to pro vás udělá s radostí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Rodičovská dovolená – kalkulačka

Rychlost čerpání, a tedy i výši měsíčního příspěvku, si mohou rodiče opakovaně měnit podle aktuálních potřeb, změna je možná maximálně jednou za čtvrt roku. Skončilo tedy dřívější pravidlo, že jednou provedenou volbu délky čerpání už nelze později změnit.

K vyššímu příspěvku se snadněji než dříve dostanou i nezaměstnané ženy, pokud si nemocenské pojištění platil alespoň otec dítěte. Podobné zlepšení přišlo od roku 2012 i pro studentky či některé podnikatelky.

Pouze pokud jsou nezaměstnaní oba rodiče nebo si například jako OSVČ neplatí pojištění dobrovolně, připadne jim i nejméně výhodná čtyřletá varianta. Ta přináší 7 600 korun měsíčně do konce 9. měsíce věku a následně 3 800 korun měsíčně do čtyř let věku dítěte, pokud se mezitím nenarodí další dítě nebo nárok nezanikne jiným způsobem.

Novou podmínkou pro čerpání příspěvku je bydliště na území České republiky – tato podmínka musí být splněna jak u rodiče, tak u dítěte.

Při pobírání rodičovského příspěvku nezáleží na tom, zda má rodič nějaké další příjmy. Lze si tedy při něm vydělávat, aniž by to mělo vliv na snížení příspěvku.

Od roku 2012 skončilo dřívější omezení pro ty, kdo chtějí pobírat rodičovský příspěvek a přitom dávat dítě do školky či do jeslí. Rodičům dětí starších dvou let je rodičovský příspěvek poskytován bez ohledu na délku pobytu v zařízení péče o dítě.

U dětí mladších dvou let platí, že nechtějí-li rodiče přijít o příspěvek, mohou dát potomka do jeslí maximálně na 46 hodin měsíčně.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená

Diskuze

V diskuzi PŘENOS SVRABU Z ČLOVEKA NA KOČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anděla.

no a co domácí kočky při zasažení domácnosti svrabem? A podle mého názoru jsem ho chytla na pohotovosti největší brněnské nemocnice. To je vrchol, aby se člověk bál dostat infarkt, protože když ho zachrání, tak si odnese brouky v kůži. To je hnus. Takže k mé otázce, co mám proboha udělat ještě k tomu mazání celého těla, mražení a pečení matrací, žehlení všeho a vyvařování, co mám udělat s kočičkami? To je moc pěkná dovolená...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přenos svrabu z človeka na kočku

Délka rodičovské dovolené

Nárok na rodičovský příspěvek má jeden z rodičů, a to na nejmladší dítě v rodině, nejdéle do čtyř let věku dítěte.

Pokud si matka platila nemocenské pojištění, obvykle po porodu nejdříve čerpá peněžitou pomoc v mateřství a teprve zhruba od šestého měsíce pak rodičovský příspěvek.

Od roku 2012 platí jednotný strop 220 tisíc korun nezávisle na délce čerpání (v úhrnu za celou dobu pobírání rodičovského příspěvku na jedno dítě). Skončilo dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nešlo přecházet.

Nyní si lze zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv – pro všechny činí maximálně 220 tisíc korun.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem KYLA A REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERIKA DALIHODOVA.

DOBRÝ DEN, PROSÍM chtěla bych se zeptat na mého otce,r.1956.On byl před dvěma lety operován s tříselnou kýlou, změnil práci a teď, když mu v zaměstnání změnili vedení a tím I podmínky, kdy musí sám manipulovat s těžkými rolemi - prostě mu teď kýla zase vylezla.Byl u lékaře, ten doporučil další operaci.Ale je možné např.napsat do zaměstnání nějaká omezení?A dále existují nějaké lázně, na které by měl nárok a pomohli mu v rekonvalescenci?Má diagnostikováno také chopn a těžkou spánkovou apnoe.Vidím na něm, že by potřeboval oddych. Nikdy v lázních nebyl.Kde by měl požádat a kdy, prosím ?.Děkujeme mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Rodičovská dovolená dle zákoníku práce

Kromě mateřské dovolené je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni či zaměstnanci na jejich vlastní žádost rodičovskou dovolenou, která slouží ke zdokonalení a prohloubení péče o jejich dítě. Rodičovská dovolená náleží matce (rodičce) dítěte ihned po skončení mateřské dovolené, která trvá obvykle 28 týdnů, případně 37 týdnů (u vícerčat).

Délka rodičovské je variabilní (2, 3 nebo 4 roky). Délku je možné měnit (téměř libovolně) i v průběhu čerpání. To znamená, že pokud se na začátku rozhodnete pro rychlejší čerpání, můžete si je v průběhu rodičovské dovolené změnit na pomalejší variantu.

S rodičovskou dovolenou souvisí i rodičovský příspěvek, který však neupravuje zákoník práce, ale zákon o státní sociální podpoře. V praxi dochází často k zaměňování obou pojmů. Doba, po kterou zaměstnanec nebo zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou, se nemusí plně krýt s obdobím, po které je pobírán rodičovský příspěvek. O poskytnutí rodičovské dovolené se žádá u zaměstnavatele, zatímco o rodičovský příspěvek se žádá na příslušném úřadu práce.

Aby vznikl nárok rodiči na rodičovský příspěvek, musí splnit určité podmínky, jako například po celý kalendářní měsíc musí osobně celodenně a řádně pečovat o nejmladší dítě v rodině. Dítě se může umístit i na určitou dobu do jeslí, mateřské školy či jiného předškolního zařízení, avšak pouze za určitých podmínek. Další podmínkou vzniku nároku na rodičovský příspěvek pak je, že rodič dítěte (otec i matka, ale pouze jeden z nich) zažádá o příspěvek na nejmladší dítě v rodině (pokud má rodina více dětí, dávka se čerpá jen na nejmladší dítě), maximálně však do 4 let věku tohoto dítěte.

Nárok na rodičovský příspěvek má také pouze ten žadatel, který má bydliště na území ČR. U dětí, které jsou mladší než dva roky, je pak ještě jedno omezení, a to že rodiče nesmí dávat dítě do jeslí na dobu delší než 46 hodin měsíčně.

Pokud však ani jeden z rodičů neplatil nemocenské pojištění (například jsou oba nezaměstnaní nebo oba pracují jako OSVČ a neplatí si dobrovolné zálohy na nemocenské pojištění), pak jim nevzniká nárok na mateřské dávky (peněžitá pomoc v mateřství). A následně mají automaticky nárok jen na čtyřletou variantu rodičovské dovolené. Nemohou si tedy zvolit rychlejší čerpání rodičovských dávek.

Rodičovský příspěvek navazuje na mateřskou dovolenou, pokud na ni máte nárok. V opačném případě můžete čerpat rodičovský příspěvek hned po narození dítěte. Rodičovský příspěvek činí celkem 220 tisíc korun, doba čerpání závisí do značné míry na vás. Celkovou částku rodičovského příspěvku, tedy 220 tisíc korun, musíte vyčerpat nejpozději do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání příspěvku si můžete zvolit sami, shora jste ale omezeni částkou 11 500 korun měsíčně a současně nesmí výše příspěvku překročit 70 procent vaší předchozí hrubé mzdy. Jednou za tři měsíce můžete rychlost čerpání změnit.

Výjimku tvoří rodiče, z nichž ani jeden dostatečně dlouho neplatil nemocenské pojištění, a tak jim nevznikl nárok na mateřskou dovolenou. V takovém případě automaticky spadají do nejpomalejší skupiny čerpání – prvních devět měsíců čerpají příspěvek ve výši 7 600 korun měsíčně; následně až do čtyř let věku dítěte 3 600 korun měsíčně.

I matky podnikatelky mají nárok na rodičovský příspěvek. Rychlost jeho čerpání závisí na vzniku nároku na mateřskou dovolenou, respektive na účasti na nemocenském pojištění, které si OSVČ platí dobrovolně.

Vedle sociálních dávek si můžete na rodičovské i mateřské dovolené přivydělat, má to ale svá pravidla.

Zákonné právo na mateřskou a rodičovskou dovolenou dle § 197 odst. 1 zákoníku práce mají taktéž zaměstnankyně či zaměstnanec, kteří převezmou dítě do své péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu (svěření dítěte do péče pro účely státní sociální podpory) nebo také dítě, jehož matka zemřela.

Dle § 197 odst. 2 přísluší zaměstnankyni při převzetí dítěte mateřská dovolená ode dne jeho převzetí po dobu 22 týdnů, pokud však nastane situace, že zaměstnankyně převezme 2 nebo i více dětí, náleží jí mateřská dovolená po dobu 31 týdnů, nejdéle však do doby, kdy dítě dosáhne 1 roku.

Rodičovskou dovolenou při převzetí dítěte přesně definuje § 197 odst. 3, jehož přesné znění je: „Rodičovská dovolená podle odstavce 1 přísluší ode dne převzetí dítěte až do dne, kdy dítě dosáhne věku 3 let, zaměstnankyni, která čerpala mateřskou dovolenou podle odstavce 2, rodičovská dovolená přísluší až po skončení této mateřské dovolené. Bylo-li dítě převzato po dosažení věku 3 let, nejdéle však do 7 let jeho věku, přísluší rodičovská dovolená po dobu 22 týdnů. Při převzetí dítěte před dosažením věku 3 let tak, že by doba 22 týdnů uplynula po dosažení 3 let věku, rodičovská dovolená přísluší do uplynutí 22 týdnů ode dne převzetí dítěte.“

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ OČI/ EKZEM KOLEM OCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Zdravim, mam problem s vyrazkou kolem oci, oci jsou po prubuzeni natekle i vacky pod ocima maam. Kolem oci to mam vysusene, kuzicku scvrklou a malinko zarudlou. Spis mne to tajne cele oci, jak to mam suche. Poprve se mi to stalo minule leto, stanovali jsme, popijeli aklkohol. Kdxz jsem se probudila, malinko jsem to mela otekle, pres den to zmizelo, mozna zaa dve hodinky. Lehkce jsme popijeli cely den (nrvim zda to je kvuli alkoholu) zase jsem sla spat a rano to bylo to same. Treti den uz mi ale ale neodeslo a trpilaa jsem se s tim asi 2 3 mesice, na koznim mi rekla, ze je to atopicky ekzem, ale nezda se mi. Ted jsem v chorbatsku a je to treti den a uz to nemizi, alkohol tedy nepiju, ale nezlepsuje se to. Nemate nekdo nejake rady? K doktorovi se ted nedostanu a dovolena je jeste predemnou. Kazdemu dekuji za rady

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé oči/ ekzem kolem oci

Žádost o rodičovskou dovolenou

Pokud si chcete podat žádost o poskytnutí rodičovských dávek, musíte navštívit úřad práce. Obracejte se na úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště. Zde můžete žádat nejenom o dávky při péči o dítě, ale i o další sociální příplatky a podporu.

Formulář si můžete stáhnout přímo z těchto stránek, nebo můžete využít možnost vyplnit formulář online přímo na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí – mpsv.cz. K vyplnění formuláře jej stačí vytisknout a čitelně dopsat všechny požadované údaje.

Žádost o rodičovský příspěvek se vyřizuje na úřadu práce po narození dítěte nebo na konci mateřské dovolené.

Žádost se předkládá na tomto formuláři - můžete si jej vytisknout a vyplnit, nebo si vyzvednout prázdný tiskopis na některé pobočce úřadu práce, nebo žádost můžete podat i čistě elektronicky prostřednictvím webového portálu ministerstva práce a sociálních věcí.

Kromě formuláře s žádostí může být potřeba přiložit i další dokumenty jedná se především o následující – rodný list dítěte, potvrzení o denním vyměřovacím základu, pokud dítě navštěvuje státní školu nebo školku, pak i potvrzení o návštěvě jeslí, mateřské školy nebo jiného obdobného zařízení pro děti předškolního veku.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Mateřská dovolená – kalkulačka

Od 1. 1. 2009 vyplácí nemocenské dávky, tedy i peněžitou pomoc v mateřství, pouze Okresní správa sociálního zabezpečení. Dávku vyplácí do 1 měsíce po dni doručení žádosti na OSSZ.

Žena OSVČ hlásí nárok na mateřskou dovolenou na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení, která jí vyplácí dávku dle dosavadní výše pojistného, které si žena platila. Pokud je tato peněžitá pomoc v mateřství nižší než životní minimum, část do životního minima jí dorovnává Odbor státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště. Musí kontaktovat oba úřady, nejdříve Správu sociálního zabezpečení, kde jí vystaví potvrzení pro Odbor státní sociální podpory. Pokud si žena neplatila nemocenské pojištění, bude od porodu pobírat přímo rodičovský příspěvek, a to v pomalé, čtyřleté variantě.

Na internetu je celá řada online kalkulaček, které vám spočítají výši vaší peněžité pomoci v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená

Peněžitá pomoc v mateřství

V souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím a péčí o novorozené dítě náleží z nemocenského pojištění pojištěnci peněžitá pomoc v mateřství.

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nahrazující příjem a náleží při splnění stanovených podmínek pojištěnci, to znamená zaměstnancům a osobám samostatně výdělečně činným. Pojištěncem se rozumí fyzická osoba, která je účastna pojištění, tedy žena i muž.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vystaví už v průběhu těhotenství váš gynekolog. Vyplněný formulář pak odevzdáte zaměstnavateli nebo na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Zdroj: Mateřská dovolená

Dovolená a cestování

Dovolenou většinou plánujeme několik měsíců předem, proto by nás ty nejdůležitější věci neměly zaskočit. Zkušení cestovatelé radí, že doopravdy potřebujete jen platný pas, peníze, platební kartu, léky, pojištění a zubní kartáček. Všechno ostatní včetně oblečení si zakoupíte na místě a navíc budete mít radost z nových kousků v šatníku. Pro ty zodpovědnější se nějaký ten kufr a v něm oblečení, kosmetika a pár dalších věcí určitě bude hodit. Pomůže také předem připravený seznam, podle kterého budete postupovat. Rovněž platí pravidlo, že není třeba na všechno dohlížet bez pomoci, klidně zaúkolujte polovičky a ratolesti.

Zdroj: Cestovní horečka

Výpočet mateřské dovolené

Peněžitá pomoc v mateřství dosahuje 70 procent průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na průměrný výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice.

Mateřská se vypočítává z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí tak, že se váš příjem za posledních 12 měsíců vydělí počtem kalendářních dní v tomto období. Při výpočtu mateřské následně dochází k redukci.

Denní vyměřovací základ se v roce 2016 do částky 942 Kč započítává ze 100 %, v druhé redukční hranici (od 901 Kč do 1 351 Kč) z 60 % a ve třetí redukční hranici (od 1 351 Kč do 2 704 Kč) z 30 %. K dennímu vyměřovacímu základu nad 2 701 Kč se nepřihlíží.

Denní mateřská následně činí 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu. Z důvodu zápočtu denního vyměřovacího základu do 2 824 Kč je nepřímo stanovena i maximální výše mateřské, která v roce 2016 činila 34 620 Kč.

Zdroj: Mateřská dovolená

Pozor na led v nápojích

Riziko nákazy z místních vodních zdrojů je i v hotelových komplexech, a to ve chvíli, kdy se do nezávadného nápoje přidá led z pochybného místního zdroje. Led může být infikován některou bakterií, nebo i virem, protože tyto organismy dobře snášejí studené prostředí. Kupříkladu se u jednoho turisty objevil případ břišního tyfu, který pocházel právě z ledu. Takže led do nápojů si v exotických zemích raději nedávejte, protože mražením se nebezpečné viry a bakterie nezničí. Viry a některé bakterie, třeba salmonela břišního typu, mají toto chladné prostředí vyloženě rády. A při nákaze salmonelou je pak taková dovolená velmi nepříjemná.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Kde začíná exotika? 

Exotická dovolená už je i Turecko, ale také je to i severní Afrika, což znamená destinace jako je Egypt, Tunisko a Alžírsko. Ovšem, když cestujete na takové ty zájezdy hotelového typu, kde máte zajištěn všechen komfort, a plánujete, že zůstanete jen v hotelu, kde je zajištěné jídlo a pití, tak jsou zde rizika velmi malá, že se střetnete s nějakou nebezpečnou nákazou. Na druhou stranu dobrodruzi, co cestují v těchto zemích do vnitrozemských oblastí a budou se zde stravovat z místních zdrojů, tak samozřejmě tam už určité riziko může být. Toto nebezpečí se netýká jen stravy, ale i pití bývá také problém. Pití vody z nechráněných vodní zdrojů i za použití eventuálně dezinfekčních tablet, může být velmi rizikové.
 

Zdroj: Infekční rizika na dovolených

Před cestou

Aby dovolená proběhla v klidu, je zapotřebí vědět konkrétní požadavky daných zemí pro cestování s domácími mazlíčky. Základem je vždy označení zvířete mikročipem (tetování je uznáváno jen v některých zemích a za určitých podmínek), vlastnictví platného pasu, platné očkování proti vzteklině, do některých států je např. povinné odčervení ve lhůtě 120 – 24 hodin před vstupem do země, jinde např. sérologické vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině. Před cestou je tedy nezbytné prostudovat web státní veterinární správy, informovat se na konkrétní podmínky cesty a následně vyřídit náležitosti s Vaším veterinárním lékařem. Ve vlastním zájmu je vhodné řešit celou věc s větším časovým předstihem, zvláště pak u států mimo EU.

Zdroj: Exotické nemoci psů a koček

Mateřská dovolená u OSVČ

Pro matky podnikatelky není účast na nemocenském pojištění povinná. Pokud si žena nemocenské pojištění neplatí, nemá na mateřskou nárok. V takovém případě může hned po narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek. Při jeho čerpání pro ni ale platí značná omezení.

Pro ženy samostatně výdělečně činné, které se nemocenského pojištění účastní, platí několik upřesňujících pravidel, viz níže.

Ženy samostatně výdělečně činné mají nárok na mateřskou pouze za předpokladu, že si v průběhu dvou let (730 dní) před nástupem na mateřskou platily nemocenské pojištění aspoň 270 dní – a z toho aspoň 180 dní musí spadat do období jednoho roku před odchodem na mateřskou. Jestli podmínku nesplňuje, mateřskou nedostane. Hned po narození dítěte ale může začít čerpat rodičovský příspěvek, který by jinak na mateřskou navazoval.

Výše mateřské se odvíjí od placeného nemocenského pojištění. Výši nemocenského pojištění si ale osoby samostatně výdělečně činné nevolí tak docela svobodně, omezují je zákonné limity. Minimální pojistné se rovná 115 korunám měsíčně; minimální vyměřovací základ je totiž stanovený na pět tisíc korun. A je tu i horní hranice. Maximálním vyměřovacím základem pro stanovení pojistného je vyměřovací základ pro sociální pojištění rozpočítaný na měsíce.

V praxi to znamená, že abyste měli nárok na solidní mateřskou, musíte si předtím delší dobu platit vedle nemocenského pojištění také poměrně vysoké sociální pojištění.

Zdroj: Mateřská dovolená


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP