Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RODIČOVSKÁ DOVOLENÁ PRO OTCE

OBSAH

Rodičovská dovolená pro otce

O rodičovskou dovolenou může požádat i otec dítěte. Otec dítěte má díky novelizaci zákoníku práce i právo o své narozené dítě pečovat, a to téměř za stejných podmínek jako jeho matka. Otci musí k jeho žádosti zaměstnavatel dle ustanovení § 196 zákoníku práce poskytnout rodičovskou dovolenou, a to ode dne narození dítěte v rozsahu, v jakém o ní požádá, nejdéle do tří let věku dítěte, a to i v případě, že současně s ním matka dítěte čerpá mateřskou (rodičovskou) dovolenou (§ 198 odst. 1 zákoníku práce).

Právo na rodičovskou dovolenou má stejně jako zaměstnankyně i zaměstnanec, který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, nebo dítě, jehož matka zemřela. Rodičovská dovolená se zaměstnanci poskytuje ode dne převzetí dítěte do péče nejdéle do dosažení 3 let věku dítěte, bylo-li dítě převzato po dosažení 3 let věku nejdéle však do 7 let, poskytuje se rodičovská dovolená v rozsahu 22 týdnů od převzetí dítěte, ve stejném rozsahu se poskytuje rodičovská dovolená i v případě, že dítě bylo převzato před dovršením 3 let věku, avšak do doby 3 let věku dítěte uplyne kratší doba než 22 týdnů (§ 197 zákoníku práce).

Ačkoli byla rodiči poskytnuta zaměstnavatelem rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, má možnost i v jejím průběhu požádat zaměstnavatele o ukončení rodičovské dovolené a o návrat do zaměstnání. Požádá-li muž o návrat do zaměstnání po uplynutí doby, po níž je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou (tedy po uplynutí 22, či při vícečetném porodu 31 týdnů od narození dítěte), má zaměstnavatel povinnost ho zařadit zpět na původní práci a pracoviště. V případě návratu zaměstnance do zaměstnání po vyčerpání rodičovské dovolené má zaměstnavatel povinnost zařadit jej pouze podle podmínek pracovní smlouvy (v souladu se sjednaným druhem a místem výkonu práce, tedy nikoli na původní práci a pracoviště).

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ráďa.

Tak Žofi, jak si na tom? Já jdu od čtvrtku ještě druhé kolo,přibrala jsem asi necelé dvě kila, ale to jsou ty grilovačky a dovolená. Ozvu se někdy začátkem září. Budu začínat na 66,5 kg.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

diky za odpoved je nutna neschopenka ziju sama tak hodne pocitam a za nemoc nic neni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží jak velká bulka je a kde přesně je. Když bude řez dlouhý 1 až 2 cm, tak stačí jednodenní dovolená a týden s omezeným pohybem při úklonech a předklonech a to i v sedu na židli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Bylinková poradna otce Pleskače

Zde je archiv uložených přednášek otce Pleskače: https://hledani.rozhlas.cz/, do vyhledávače zadáte otec Pleskač a objeví se seznam rozhovorů s otcem Pleskačem, kde si vyberete téma, které vás zajímá.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

jen jedna otázka proc to na me chtela na vzp interna a ortoped proto me propadli lazne všude byla dovolena diky libalova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší řešení bude, když zajdete za svým praktickým lékařem a dohodnete se s ním, jak a kdy žádost podat. Praktický lékař má o mnoho více zkušeností s administrací žádosti o lázně, než specialisté na interně nebo ortopedii. Pěkně se na svého obvoďáka usmějte a požádejte ho o pomoc. S podáním žádosti má lékař opravu mnoho práce, tak se snažte být milá, ať to pro vás udělá s radostí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

www stránky otce Pleskače

Zde jsou internetové stránky otce Pleskače.

Zdroj: Otec Pleskač

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Zigáčková.

Dobrý den, otče.
Ve Vaší poradně v březnu t.r. zazněla rada na léčbu rozemletými sušenými žampiony. Prosím o radu jak prášek užívat a na co všechno. Moc děkuji

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Produkty

Produkty ekologického zemědělství, bezlepkové potraviny, zdravá výživa, čerstvé ovoce a zelenina, redukční diety, zdravé stravování, nižší glykemický index, dia výrobky, minerály a stopové prvky, čaje sypané a sáčkové, pražírna kávy, fairtradová káva a plantážní kávy, ochucené čaje a kávy.

Pozor bylinky od otce Pleskače musí mít označení ROSA CANINA!

Zde poštovní adresa firmy:

  • ROSA CANINA
    Mgr. Ing. Adolf Jiří Pleskač
    V Brance 292-3
    664 71 Veverská Bítýška
  • E-mail na otce Pleskače: rosa.canina1@seznam.cz
  • Telefon na otce Pleskače: 549 420 289
  • Mobil: 731 235 675

Zde naleznete odkaz na online dotazy na otce Pkeskače.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Bonding otce

Dá se říct, že chlupatá tatínkova hruď je pro čerstvé miminko lepší než to nejmodernější vyhřívané lůžko s monitorem dechu. Miminku v náručí otce je určitě lépe, než když je samotné, bez lidského kontaktu. Tatínci, kteří jsou zapojeni do podpory bondingu, vykazují také větší trpělivost se svými dětmi.

Zdroj: Bonding

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel O. Antoš.

Dobry den otče.
Moc Vas prosim o radu -navod - recept jak postupovat při artroze 3st.v kolenou a 2st v kyčli.Operace bych nezvladl.Dekuji a přeji pekny den.

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Mateřská dovolená a smlouva na dobu určitou

Pro zaměstnankyně, kterým skončil pracovní poměr v době těhotenství (nezáleží na tom, zda byl na dobu určitou, neurčitou, nebo skončil ve zkušební době), platí šestiměsíční ochranná lhůta (180 kalendářních dnů), to znamená, že mají nárok na nemocenskou i na peněžitou pomoc v mateřství. V případě, že zaměstnání trvalo méně než 180 dnů, je ochranná lhůta stejně dlouhá jako délka trvání zaměstnání.

Zdroj: Mateřská dovolená

Diskuze

V diskuzi SMUTEČNÍ ŘEČ NA POHŘEB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Moc prosím o pomoc na smuteční řeči pro mého otce záchranáře
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smuteční řeč.

Napište mi prosím na e-mail smutecnirec@gmail.com. Napíšu Vám všechny podrobnosti.

Zdroj: diskuze Smuteční řeč na pohřeb

Mateřská dovolená u studentek

Studentka, která není v době nástupu na mateřskou dovolenou zaměstnaná (nebo si neplatí nemocenské pojištění), má až ode dne porodu nárok na rodičovský příspěvek ve 4leté variantě.

Pokud nastupuje na mateřskou dovolenou již ze zaměstnání, je doba studia (pokud bylo dokončeno úspěšně) považována za soustavnou přípravu na zaměstnání a započítává se do doby 270 dní placení nemocenského pojištění potřebného pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Rodičovská dovolená – kalkulačka

Rychlost čerpání, a tedy i výši měsíčního příspěvku, si mohou rodiče opakovaně měnit podle aktuálních potřeb, změna je možná maximálně jednou za čtvrt roku. Skončilo tedy dřívější pravidlo, že jednou provedenou volbu délky čerpání už nelze později změnit.

K vyššímu příspěvku se snadněji než dříve dostanou i nezaměstnané ženy, pokud si nemocenské pojištění platil alespoň otec dítěte. Podobné zlepšení přišlo od roku 2012 i pro studentky či některé podnikatelky.

Pouze pokud jsou nezaměstnaní oba rodiče nebo si například jako OSVČ neplatí pojištění dobrovolně, připadne jim i nejméně výhodná čtyřletá varianta. Ta přináší 7 600 korun měsíčně do konce 9. měsíce věku a následně 3 800 korun měsíčně do čtyř let věku dítěte, pokud se mezitím nenarodí další dítě nebo nárok nezanikne jiným způsobem.

Novou podmínkou pro čerpání příspěvku je bydliště na území České republiky – tato podmínka musí být splněna jak u rodiče, tak u dítěte.

Při pobírání rodičovského příspěvku nezáleží na tom, zda má rodič nějaké další příjmy. Lze si tedy při něm vydělávat, aniž by to mělo vliv na snížení příspěvku.

Od roku 2012 skončilo dřívější omezení pro ty, kdo chtějí pobírat rodičovský příspěvek a přitom dávat dítě do školky či do jeslí. Rodičům dětí starších dvou let je rodičovský příspěvek poskytován bez ohledu na délku pobytu v zařízení péče o dítě.

U dětí mladších dvou let platí, že nechtějí-li rodiče přijít o příspěvek, mohou dát potomka do jeslí maximálně na 46 hodin měsíčně.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi SMUTEČNÍ ŘEČ MANŽEL, OTEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barvova.

Jak napsat smuteční řeč dohromady ,když se jedná o manžela a otce,dědečka,pradědečka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Smuteční řeč manžel, otec

Délka rodičovské dovolené

Nárok na rodičovský příspěvek má jeden z rodičů, a to na nejmladší dítě v rodině, nejdéle do čtyř let věku dítěte.

Pokud si matka platila nemocenské pojištění, obvykle po porodu nejdříve čerpá peněžitou pomoc v mateřství a teprve zhruba od šestého měsíce pak rodičovský příspěvek.

Od roku 2012 platí jednotný strop 220 tisíc korun nezávisle na délce čerpání (v úhrnu za celou dobu pobírání rodičovského příspěvku na jedno dítě). Skončilo dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nešlo přecházet.

Nyní si lze zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv – pro všechny činí maximálně 220 tisíc korun.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Rady otce Pleskače

Otec Pleskač je populární se svými radami ve vysílání Českého rozhlasu Brno, kde čas od času v pořadu Apetýt odpovídá na dotazy posluchačů a přináší mnoho zajímavých poznatků o použití bylinek. Apetýt patří mezi pořady brněnského rozhlasu k legendám a zájem posluchačů to jen potvrzuje. Každý pořad trvá 120 minut a vysílá se každý den od pondělí do pátku od 10:04. V některých jeho dílech je přítomen právě otec Pleskač. Český rozhlas archivuje odvysílané díla pořadu Apetýt. Díky tomu je možné poslechnout si otce Pleskače zpětně. Seznam archivovaných pořadů s otcem Pleskačem je zde: Otec Pleskač poradna.

Zdroj: Rady otce Pleskače

Rodičovská dovolená dle zákoníku práce

Kromě mateřské dovolené je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni či zaměstnanci na jejich vlastní žádost rodičovskou dovolenou, která slouží ke zdokonalení a prohloubení péče o jejich dítě. Rodičovská dovolená náleží matce (rodičce) dítěte ihned po skončení mateřské dovolené, která trvá obvykle 28 týdnů, případně 37 týdnů (u vícerčat).

Délka rodičovské je variabilní (2, 3 nebo 4 roky). Délku je možné měnit (téměř libovolně) i v průběhu čerpání. To znamená, že pokud se na začátku rozhodnete pro rychlejší čerpání, můžete si je v průběhu rodičovské dovolené změnit na pomalejší variantu.

S rodičovskou dovolenou souvisí i rodičovský příspěvek, který však neupravuje zákoník práce, ale zákon o státní sociální podpoře. V praxi dochází často k zaměňování obou pojmů. Doba, po kterou zaměstnanec nebo zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou, se nemusí plně krýt s obdobím, po které je pobírán rodičovský příspěvek. O poskytnutí rodičovské dovolené se žádá u zaměstnavatele, zatímco o rodičovský příspěvek se žádá na příslušném úřadu práce.

Aby vznikl nárok rodiči na rodičovský příspěvek, musí splnit určité podmínky, jako například po celý kalendářní měsíc musí osobně celodenně a řádně pečovat o nejmladší dítě v rodině. Dítě se může umístit i na určitou dobu do jeslí, mateřské školy či jiného předškolního zařízení, avšak pouze za určitých podmínek. Další podmínkou vzniku nároku na rodičovský příspěvek pak je, že rodič dítěte (otec i matka, ale pouze jeden z nich) zažádá o příspěvek na nejmladší dítě v rodině (pokud má rodina více dětí, dávka se čerpá jen na nejmladší dítě), maximálně však do 4 let věku tohoto dítěte.

Nárok na rodičovský příspěvek má také pouze ten žadatel, který má bydliště na území ČR. U dětí, které jsou mladší než dva roky, je pak ještě jedno omezení, a to že rodiče nesmí dávat dítě do jeslí na dobu delší než 46 hodin měsíčně.

Pokud však ani jeden z rodičů neplatil nemocenské pojištění (například jsou oba nezaměstnaní nebo oba pracují jako OSVČ a neplatí si dobrovolné zálohy na nemocenské pojištění), pak jim nevzniká nárok na mateřské dávky (peněžitá pomoc v mateřství). A následně mají automaticky nárok jen na čtyřletou variantu rodičovské dovolené. Nemohou si tedy zvolit rychlejší čerpání rodičovských dávek.

Rodičovský příspěvek navazuje na mateřskou dovolenou, pokud na ni máte nárok. V opačném případě můžete čerpat rodičovský příspěvek hned po narození dítěte. Rodičovský příspěvek činí celkem 220 tisíc korun, doba čerpání závisí do značné míry na vás. Celkovou částku rodičovského příspěvku, tedy 220 tisíc korun, musíte vyčerpat nejpozději do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání příspěvku si můžete zvolit sami, shora jste ale omezeni částkou 11 500 korun měsíčně a současně nesmí výše příspěvku překročit 70 procent vaší předchozí hrubé mzdy. Jednou za tři měsíce můžete rychlost čerpání změnit.

Výjimku tvoří rodiče, z nichž ani jeden dostatečně dlouho neplatil nemocenské pojištění, a tak jim nevznikl nárok na mateřskou dovolenou. V takovém případě automaticky spadají do nejpomalejší skupiny čerpání – prvních devět měsíců čerpají příspěvek ve výši 7 600 korun měsíčně; následně až do čtyř let věku dítěte 3 600 korun měsíčně.

I matky podnikatelky mají nárok na rodičovský příspěvek. Rychlost jeho čerpání závisí na vzniku nároku na mateřskou dovolenou, respektive na účasti na nemocenském pojištění, které si OSVČ platí dobrovolně.

Vedle sociálních dávek si můžete na rodičovské i mateřské dovolené přivydělat, má to ale svá pravidla.

Zákonné právo na mateřskou a rodičovskou dovolenou dle § 197 odst. 1 zákoníku práce mají taktéž zaměstnankyně či zaměstnanec, kteří převezmou dítě do své péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu (svěření dítěte do péče pro účely státní sociální podpory) nebo také dítě, jehož matka zemřela.

Dle § 197 odst. 2 přísluší zaměstnankyni při převzetí dítěte mateřská dovolená ode dne jeho převzetí po dobu 22 týdnů, pokud však nastane situace, že zaměstnankyně převezme 2 nebo i více dětí, náleží jí mateřská dovolená po dobu 31 týdnů, nejdéle však do doby, kdy dítě dosáhne 1 roku.

Rodičovskou dovolenou při převzetí dítěte přesně definuje § 197 odst. 3, jehož přesné znění je: „Rodičovská dovolená podle odstavce 1 přísluší ode dne převzetí dítěte až do dne, kdy dítě dosáhne věku 3 let, zaměstnankyni, která čerpala mateřskou dovolenou podle odstavce 2, rodičovská dovolená přísluší až po skončení této mateřské dovolené. Bylo-li dítě převzato po dosažení věku 3 let, nejdéle však do 7 let jeho věku, přísluší rodičovská dovolená po dobu 22 týdnů. Při převzetí dítěte před dosažením věku 3 let tak, že by doba 22 týdnů uplynula po dosažení 3 let věku, rodičovská dovolená přísluší do uplynutí 22 týdnů ode dne převzetí dítěte.“

Zdroj: Rodičovská dovolená

Vzorová smuteční řeč na pohřbu otce

Drazí pozůstalí,

sešli jsme se zde, abychom se rozloučili s naším milovaným bratrem, otcem a kamarádem – Karlem. Karel byl dobrý chlap. Znal jsem ho už od kolébky a on mě taky. Dělali jsme spolu absolutně všechno. Jeho manželka by mohla vyprávět. Karel byl velice dobrý člověk, který měl pro každého ve svém srdci místo. Nikomu nikdy neublížil, a tak si jistě říkáte, že někdo takový prostě musel mít krásnou a bezbolestnou smrt.

Ach, neplačte, děti. Váš tatínek vás přece miloval, a vy to víte! Měl vás všechny rád, to mi věřte. Život se s ním nemazlil.

Teď, když se moje řeč pomalu chýlí ke konci, chtěl bych poděkovat panu faráři za krásnou mši. Navždy budeš v našich srdcích! Nikdy na tebe nezapomeneme!

Zde naleznete ukázku smuteční řeči pro otce.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu otce

Kontakt na otce Pleskače

Otec Pleskač působí na řeckokatolické farnosti v Otrokovicích. Farnost Otrokovice byla zřízena apoštolským exarchátem roku 2009 pro občany, kteří se hlásí k řeckokatolické církvi v regionech Uherské Hradiště, Zlín, Kroměříž a Vyškov. Od jejího založení je jejím administrátorem P. Adolf Jiří Pleskač. Bohoslužby v Otrokovicích jsou vykonávány v tamním barokním původně římskokatolickém kostele, jehož současná podoba je po rekonstrukci z poloviny 19. století. Bohoslužby se tam nejdříve konaly dvakrát měsíčně v neděli. Od září 2011 se zde konají pravidelně každý týden v neděli v devět hodin.

Další místo, kde je možné vidět otce Pleskače je filiální obec Velehrad, kde se Svatá liturgie koná v bazilice Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje a v blízkém kostele sv. Cyrila (tzv. Cyrilka). Bohoslužby se zde konají každou 2. neděli v měsíci v 15 hodin.

Otce pleskače můžete kontaktovat obvyklými způsoby - poštou, telefonem, emailem.

Korespondenční adresa

Mgr. Ing. Adolf Jiří Pleskač
Palackého 392
679 06 Jedovnice

Mobilní telefon

+420 604 927 678

E-mail

a.pleskac@tiscali.cz

Webové stránky

Zdroj: Rady otce Pleskače

Žádost o rodičovskou dovolenou

Pokud si chcete podat žádost o poskytnutí rodičovských dávek, musíte navštívit úřad práce. Obracejte se na úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště. Zde můžete žádat nejenom o dávky při péči o dítě, ale i o další sociální příplatky a podporu.

Formulář si můžete stáhnout přímo z těchto stránek, nebo můžete využít možnost vyplnit formulář online přímo na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí – mpsv.cz. K vyplnění formuláře jej stačí vytisknout a čitelně dopsat všechny požadované údaje.

Žádost o rodičovský příspěvek se vyřizuje na úřadu práce po narození dítěte nebo na konci mateřské dovolené.

Žádost se předkládá na tomto formuláři - můžete si jej vytisknout a vyplnit, nebo si vyzvednout prázdný tiskopis na některé pobočce úřadu práce, nebo žádost můžete podat i čistě elektronicky prostřednictvím webového portálu ministerstva práce a sociálních věcí.

Kromě formuláře s žádostí může být potřeba přiložit i další dokumenty jedná se především o následující – rodný list dítěte, potvrzení o denním vyměřovacím základu, pokud dítě navštěvuje státní školu nebo školku, pak i potvrzení o návštěvě jeslí, mateřské školy nebo jiného obdobného zařízení pro děti předškolního veku.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Mateřská dovolená – kalkulačka

Od 1. 1. 2009 vyplácí nemocenské dávky, tedy i peněžitou pomoc v mateřství, pouze Okresní správa sociálního zabezpečení. Dávku vyplácí do 1 měsíce po dni doručení žádosti na OSSZ.

Žena OSVČ hlásí nárok na mateřskou dovolenou na příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení, která jí vyplácí dávku dle dosavadní výše pojistného, které si žena platila. Pokud je tato peněžitá pomoc v mateřství nižší než životní minimum, část do životního minima jí dorovnává Odbor státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště. Musí kontaktovat oba úřady, nejdříve Správu sociálního zabezpečení, kde jí vystaví potvrzení pro Odbor státní sociální podpory. Pokud si žena neplatila nemocenské pojištění, bude od porodu pobírat přímo rodičovský příspěvek, a to v pomalé, čtyřleté variantě.

Na internetu je celá řada online kalkulaček, které vám spočítají výši vaší peněžité pomoci v mateřství.

Zdroj: Mateřská dovolená


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP