Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ROVNOVÁHA


ROVNOVÁHA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Organismus každého z nás je uzpůsoben tak, že bychom se mohli dožít až 130 let. Svým stylem života si buď dokážeme zachovat zdraví až do pokročilého věku, nebo naopak přivodit nemoci a předčasnou smrt. Zloba, stres, nevhodná skladba stravy či nepřiměřené jednání nám odečítají potřebné body z našeho „životního konta“. Zároveň se tak vytváří vhodné prostředí pro onemocnění a bolest. Existuje nespočet nemocí, ale pouze jediná jejich příčina: nevhodný způsob života.


Acidobazická rovnováha

Strava je zásadním (ne však jediným) faktorem, který výrazně ovlivňuje stav ABR (acidobazická rovnováha). Zde si musíme uvědomit, že naše tělo si některé kyseliny vytváří samo a mnoho jich přijímá nevhodnou stravou. Avšak zásadité látky je nuceno přijímat pouze v potravě. To je skutečnost, která naznačuje, že převaha kyselin je u člověka pravděpodobnější než převaha zásad. Bohužel také moderní stravou do sebe dostáváme rovněž značné množství látek kyselinotvorných. Je to dáno skladbou stravy, způsobem konzumace a také surovinami a postupy použitými k výrobě potravin. Skladbu stravy a způsob konzumace jsme schopni jednoduše ovlivnit. Horší to bude se surovinami a postupy. To je jiná „hozená rukavice“. Rostlinná i živočišná výroba je v podstatě v troskách. Mechanismy velkovýroby nezaručují obsah životně důležitých zásaditých látek. Dá se spíše říci, že celkem spolehlivě zaručují nedostatek těchto látek. Opět hovoříme o minerálech, které přetížená půda již téměř neobsahuje, a dodáním dvou, tří prvků formou hnojení rostlina sice vyroste, ale většinou neobsahuje to podstatné, co nám zachrání život. Rovněž způsob úpravy surovin nahrává kyselinám. Zrno zbavené slupky a výrobky z něj, přeslazované, chemicky barvené, konzervované či jinak denaturované potraviny nemohou být nejen z hlediska acidobazické rovnováhy harmonickou potravinou. O potravinách typu fastfood, na které si v posledních letech bezmyšlenkovitě zvykáme, ani nemluvě.

Zdroj: článek Rady na odkyselení organismu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Léky na ředění krve - seznam

Acidobazická rovnováha

Termín acidobazická rovnováha označuje kombinaci mechanismů zabezpečujících, aby tělesné tekutiny (zejména krev) nebyly příliš kyselé ani příliš zásadité. Náš organismus funguje optimálně pouze tehdy, jsou-li tělesné tekutiny chemicky neutrální či příliš neutrální. Organismus má pro udržování acidobazické rovnováhy k dispozici tři mechanismy – nárazníkový, dechový a ledvinový. První z nich, označuje látky v krvi, které usilují o neutralizaci buď kyselých, nebo zásaditých odpadních látek. Dechový mechanismus – rychlejší dýchání zvyšuje odstranění oxidu uhličitého z krve a následkem toho dochází ke snížení kyselosti. Tedy naopak, pokud je dýchání pomalejší, zvyšuje se kyselost krve. Třetí z nich, ledvinový mechanismus, označuje schopnost ledvin udržovat stálou kyselost krve prostřednictvím regulace množství kyselých či zásaditých látek vylučovaných do moči. Poruchy acidobazické rovnováhy se označují jako acidóza (zvýšená kyselost krve) nebo alkalóza (zvýšená alkalita neboli zásaditost krve). Acidóza je vyvolaná nedostatkem zásaditých nebo nadbytkem kyselých látek v krvi.

Náš organismus má naštěstí řadu obranných enzymových systémů, jež tyto škodlivé faktory rozkládají na neškodné nebo alespoň méně škodlivé sloučeniny. Vzniká tak dynamický děj neustálého vzniku a odstraňování škodlivin. My se samozřejmě musíme soustředit na otázku odstraňování škodlivin a na to, jak tento proces podpořit. To lze udělat dvěma způsoby. Jednak zanecháním nebo omezením kouření, jednak příjmem antioxidačních látek, které se na likvidaci škodlivin podílejí stejně jako naše enzymové systémy. Mezi významné antioxidanty patří:

  • Vitamín E: Jedná se o vitamín rozpustný v tucích a zřejmě nejsilnější antioxidant. Vyskytuje se v obilných klíčcích, ovesných vločkách, rostlinných olejích, oříšcích, olivách, špenátu a vaječných žloutcích.
  • Vitamín C: Nachází se v ovoci (citrony, pomeranče, rybíz), rajčatech či bramborech. Detaily si přečtěte v příslušném článku.
  • Selen: Vyskytuje se v rostlinách rostoucích v půdě na selen bohaté, v ořechách a mořských rybách. U selenu bych si dovolila upozornit na toto – jeho snížený příjem údajně vede k častějšímu výskytu rakoviny, stejně tak jeho příliš velký příjem. Pokud chcete užívat selen v potravinových doplňcích, dejte pozor na předávkování.
  • Křemík: Stopový prvek, který má kromě boje s oxidačním stresem vliv na funkci pojivové tkáně.
  • Beta-karoten: Sloučenina, z níž v našem těle vzniká vitamín A. Vyskytuje se v ovoci a zelenině (kapusta, špenát, mrkev, mango, broskve, brokolice) nebo vaječném žloutku.

Zdroj: článek Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána.

Dobrý den, manželovi byla diagnostikovaná revmatická artritida. Prosím o radu.
Jak podpořit léčbu bylinkami, popřípadě dietou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Revmatoidní artritida je dlouhodobá autoimunitní porucha, která primárně postihuje klouby. Revmatoidní artritida se projevuje horkostí, otokem a bolestí kloubů. Bolest a ztuhlost se často zhoršují po odpočinku. Nejčastěji se jedná o zápěstí a ruce, přičemž na obou stranách těla jsou obvykle postiženy stejné klouby. Příčina revmatoidní artritidy není doposud známa, pouze se předpokládá, že ji způsobuje kombinace genetických a environmentálních faktorů. Hlavní roli při revmatoidní artritidě hraje imunitní systém, který z neznámého důvodu napadá klouby. To má za následek zánět a ztluštění kloubního pouzdra. Nemoc dále ovlivňuje přilehlou kost a chrupavku.

Léčba je omezena pouze na zmírnění příznaků, protože skutečná příčina není známa a není tedy možné tuto nemoc léčit ani vyléčit. Cílem léčby je zmírnit bolest, omezit zánět a zlepšit celkové fungování člověka. Tomu může pomoci rovnováha mezi odpočinkem a cvičením, používání dlahy, rovnátek nebo podpůrných ortéz. K léčbě se často používají léky proti bolesti, steroidy a protizánětlivé léky ze skupiny NSAID (mnoho z nich se dá volně koupit v lékárně). Ke zpomalení vývoje revmatoidní artritidy lze použít antirevmatika (označení DMARD), jako je hydroxychlorochin a methotrexát (jen na lékařský předpis). V určitých situacích může pomoci i chirurgické řešení.

Co se týče přírodní léčby a diety, tak zde moc možností není. Dieta, která by zmírňovala postup revmatoidní artritidy, neexistuje žádná. Samozřejmě platí, že zdravá strava a pohyb jsou prospěšné vždy. Jako přírodní léčbu revmatoidní artritidy lze použít přírodní léky na zmírnění bolesti. Sem patří kapsaicin (přírodní výtažek z chilli papriček), alobal na bolest kloubů, akupunktura, masáže a cvičení. U některých pacientů pomohly magnety, které se přikládaly na postižená místa.

Mnoho lékařů ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy doporučuje ošetření teplem a chladem.
Chlad: Omezuje otoky a záněty kloubů. Například během záchvatů bolesti na postižený kloub umístěte balíček s ledem. Jen to nepřehánějte. Studený obklad přiložte jen na 15 minut a mezi ošetřeními si udělejte alespoň 30ti minutovou přestávku.
Teplo: Uvolňuje svaly a urychluje průtok krve. Můžete použít elektrickou vyhřívanou dečku nebo teplý vlhký ručník. Nepoužívejte příliš velké horko. Kůže se nesmí spálit. Tepelnou terapii můžete využít i ve sprše, kde necháte teplou vodu dopadat na bolestivou oblast. To může pomoci uklidnit projevy. Horká vana je dalším dobrým způsobem, jak uvolnit ztuhlé svaly. Nepoužívejte vířivky ani horké vany, pokud máte vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.
Vyzkoušejte hřejivou koňskou mast. Ta obsahuje kapsaicin, což je přírodní látka získaná z pálivých chilli papriček. Vědecké studie ukazují, že může pomoci zmírnit bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Revmatická artritida

Moroznik kavkazský

Je určen pro vnitřní a vnější použití.

Vnější použití

Na omývání hnisajících a pomalu hojících se ran, proti lupům a na podporu růstu vlasů. V tomto případě se připravuje roztok v tomto poměru 1 čajová lžička prášku morozniku na 1 litr převařené vody pokojové teploty. Vlasy se jím opláchnou po umytí.

Dále se používá na léčbu zánětu dutin, přičemž se dutiny výpary z morozniku prohřívají asi 15 minut. Nebo v horké vodě rozpaříme až do ohebného stavu 2 kořínky morozniku dlouhé 4–5 cm a vložíme do nosních dírek na celou noc. Zvenčí je upevníme náplastí. Ráno kořínky vyjmeme a vyhodíme. Celou proceduru opakujeme 5–6krát (vždy s novými kořínky).

Vnitřní použití

Moroznik normalizuje látkovou výměnu a je velmi užitečným prostředkem na hubnutí (úbytek hmotnosti a úbytek tuků), při cukrovce snižuje hladinu cukru. Zvláštností v případech hubnutí za použití morozniku je to, že se při úbytku hmotnosti netvoří převislá kůže a vrásky.

Dále působí jako očišťující prostředek – je močopudný a funguje jako laxativum, čistí sliznice a stimuluje práci střev (proti zácpě), vypuzuje písek a soli z ledvin a z močových cest.

Funguje také jako prostředek na podporu tvorby žluče, má spasmolytické účinky, podporuje hlubokou očistu jater a zabraňuje shromažďování žluče a tvorbě žlučových kamenů ve žlučníku.

Kvůli obsahu srdečních glykosidů se ve farmaceutickém průmyslu z kořenů morozniku vyráběl preparát „Korelborin“, který byl předpisován při problémech krevního oběhu a srdeční nedostatečnosti. Moroznik ulehčuje práci srdce – zvyšuje přítok krve do srdečního svalu. Při hypertenzi stabilizuje arteriální tlak.

Je dokázán i značný vliv na nervovou soustavu – používá se na léčení neuróz, nespavostí, na psoriázu. I když moroznik stabilizuje organismus, má také určitý vliv na psychiku lidí, někteří jedinci se po jeho požití zklidňují, u některých lidí se zvyšuje tonus, ale u všech se zvyšuje klid, sebedůvěra, rovnováha, pracovní schopnost.

Užívá se také proti bolení hlavy po traumatech a po otřesech mozku. Při epilepsii zmenšuje počet záchvatů.

Léčí dýchací orgány (bronchitidy, včetně chronických, bronchiální astma, tuberkulózu), umožňuje vykašlávání hlenu.

Je silným prostředkem při onemocnění kloubů, osteoporóze páteře, revmatismu, rachitismu, polyartritidě. Syndromy bolestí pomíjejí při pravidelném užívání již druhý nebo třetí měsíc. Při delším užívání se snižují záněty, obnovuje se rovnováha vody a solí, v důsledku čehož se uvolňují soli z kloubů.

Užívá se rovněž při adenomu předstojné žlázy, chronickém onemocnění prostaty

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kde se dá koupit moroznik

Léky na odvodnění (diuretika)

Tyto léky pomáhají odstraňovat sodík a vodu z těla. Často jsou to první léky používané k léčbě vysokého krevního tlaku.

Existují různé třídy diuretik, včetně thiazidových, kličkových a kalium šetřících. Který z nich vám doporučí váš lékař, závisí na vašem měření krevního tlaku a dalších zdravotních stavech, jako je onemocnění ledvin nebo srdeční selhání. Mezi diuretika běžně používaná k léčbě krevního tlaku patří chlorthalidon (TENORETIC - plně hrazen ze zdravotního pojištění), hydrochlorothiazid (z plně hrazených léků to jsou CONVERIDE, VALSACOMBIVALZAP COMBI).

Častým vedlejším účinkem diuretik je zvýšené močení. Časté močení může snížit hladinu draslíku. Dobrá rovnováha draslíku je nezbytná k tomu, aby srdce správně tlouklo. Pokud máte nízký draslík (hypokalémii), může vám váš lékař doporučit diuretikum šetřící draslík, které obsahuje triamteren.

Zdroj: článek Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Příznaky mrtvice

Mezi příznaky mrtvice patří:

  • náhlá necitlivost, brnění, slabost, ztráta pohyblivosti v obličeji, rukou nebo nohou, a to zejména na jedné straně těla;
  • viditelné změny v chování;
  • potíže v řeči;
  • zmatenost nebo problém s porozuměním jednoduchým příkazům;
  • problém s chůzí nebo koordinací (rovnováha);
  • náhlé nebo velké bolesti hlavy.

Navštivte svého lékaře, pokud jste měli symptomy připomínající mrtvici, i když rychle odezněly. Mohli jste totiž prodělat malou mrtvici neboli tranzitorní ischemickou ataku. Tranzitorní ischemická ataka je varovným příznakem mrtvice.

Zdroj: článek Cévní mozková příhoda

Tvorba krevních sraženin

K tvorbě krevních sraženin, které jsou zapříčiněny shlukováním krevních destiček, dochází během několika vteřin. Aktivované krevní destičky zacelují poškozenou tkáň, která reaguje s jinými chemickými látkami a proteiny v krvi (koagulační faktory). Existuje 13 známých koagulačních faktorů, které jsou označeny římskými číslicemi (faktor I až faktor XIII).

Dojde-li k tvorbě krevní sraženiny uvnitř cévy, může to způsobit vážné problémy. V těle jsou přítomny chemické látky, které zabraňují srážení krve a rozpouštějí krevní sraženiny. Normálně existuje rovnováha mezi formováním a prevencí tvorby krevních sraženin.

Zdroj: článek Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Příčiny močových kamenů

Příčinou vzniku močových kamenů je změna složení vaší moči. Za normálních okolností existuje rovnováha mezi rozpuštěnými prvky a moč je tekutá. V okamžiku, kdy v moči převažuje některá z takzvaných kamenotvorných látek, se může stát, že začne „vypadávat“ z roztoku a tvořit drobné krystalky. Na krystalky velikosti malých zrníček se postupně nabalují další. Vzniká kámen. Existuje několik různých druhů močových kamenů. Příslušnost k jednotlivým skupinám určuje jejich chemické složení. K nejčastějším močovým kamenům patří vápníkové. Kromě nich se ale mohou objevit i kameny tvořené například šťavelanem, fosfáty nebo kyselinou močovou.

Zdroj: článek Močové kameny

Funkce hořčíku v lidském těle

  • přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, například v týlu, šíji, ramenou
  • má protikřečový účinek
  • je důležitý pro normální činnost nervů a svalů
  • napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se podílí na produkci energie
  • podporuje účinek inzulinu
  • zlepšuje využití kyslíku v buňkách
  • aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách
  • posiluje trávení
  • udržuje vápník v rozpuštěném stavu
  • ochraňuje před škodlivostí nadbytečného vápníku
  • nedovolí vznik ledvinových kamenů s obsahem vápníku

Nejčastěji je příčinou vzniku ledvinových kamenů kyselina šťavelová a vápník. Hořčík zabrání vzniku nerozpustných šťavelanů z těchto dvou substancí. Kyselina šťavelová se nachází ve zvýšené míře v reveni (rebarboře), špenátu, šťovíku, petrželi, červené řepě, instantní kávě, kakau, v čokoládě a rovněž vzniká při extrémně vysokém přísunu vitamínu C. Užívá-li se však hořčík spolu s vitamínem C, který je v přiměřených dávkách, výše zmíněné riziko při jeho konzumaci nehrozí, naopak:

  • snižuje možnost vzniku žlučových kamenů s obsahem vápníku
  • pomáhá při zadržování moči (vhodný při častém nutkání na moč, u dětí s nočním pomočováním)
  • pomáhá udržovat tvrdou zubní sklovinu a odolnost vůči kazivosti zubů
  • zabraňuje demineralizaci kostí
  • zlepšuje paměť, úsudek, myšlení
  • udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém (reguluje srdeční činnost, roztahuje cévy a zabraňuje usazování vápenatých sloučenin v cévách)
  • upravuje krevní tlak
  • řídí hladinu cholesterolu (spolu s lecitinem a vitamínem B6)
  • napomáhá při udržení acidobazické rovnováhy (rovnováha kyselin a zásad)
  • reguluje funkci štítné žlázy
  • u mužů přispívá ke správné funkci prostaty
  • potlačuje škodlivost rtuti, olova, hliníku a kadmia
  • zlepšuje snášenlivost některých léků
  • snižuje přecitlivělost na alergeny

Zdroj: článek Jak funguje hořčík

Očista střev

Byť svému zdraví a správné výživě věnujeme jakkoliv velkou pozornost, v organismu se přece jen za dlouhé roky nahromadí látky, které poškozují zdraví a zabraňují optimálnímu fungování organismu, což se odrazí na našem celkovém stavu. Tento škodlivý proces ovlivňuje organismus postupně, proto si na něj zvykneme a domníváme se, že nemáme žádné obtíže. Přitom však existuje mnoho příznaků, kterých nás může zbavit právě očista střev. I když třeba konzumujeme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady a jíme maso ze zvířat z vlastního chovu, ani v tom případě nemůžeme mít jistotu, že se do organismu nedostanou žádné škodlivé látky. Škodlivé látky se postupně hromadí a způsobují lehčí nebo výraznější obtíže. Vhodný program na očistu střev tyto příznaky ve výrazné míře zmírní a v mnoha případech také úplně odstraní. Očista střev nás zbaví nejen nepříjemností, ale pomocí pečlivě naplánované kúry můžeme předejít i vzniku vážnějšího onemocnění.

V dnešní době je fakt, že očista střeva a detoxikace organismu je pro obnovu a zachování zdraví nezbytná, už široce známý. Ještě předtím, než si vybereme z mnoha možností detoxikace, měli bychom se seznámit s tím, jak očista střev a detoxikace funguje.

  • Prvním krokem je očista střev pomocí rostlinných vláknin. Cílem je, abychom se postupně zbavili toxických látek a škodlivých parazitů, nashromážděných během dlouhých let.
  • Když probíhá očista střev, je nevyhnutné doplňovat prospěšné bakterie (probiotika), a to z toho důvodu, aby se zachovala rovnováha střevní mikroflóry. Dále je nutné pomocí účinných látek z různých léčivých rostlin, například s dobře známým výtažkem ze semen ostropestřce mariánského – silimarinem – očistit také játra.
  • Při posledním kroku této kúry potřebuje organismus dodat specifické aminokyseliny, minerální látky, vitamíny a léčivé rostliny, aby se z těla odstranily i škodlivé těžké kovy (rtuť, olovo) a jiné toxické látky.

Zdroj: článek Očista střev

Potíže kloubů a páteře

Pokud máte potíže s klouby, nejste sami. Potíže kloubů sužují miliony lidí po celém světě, a přestože se příčině nelze zcela ubránit, nyní můžete o své klouby pečovat jednoduše a účinně tak, aby se vám ulevilo. Nejčastější příčinou potíží kloubů je osteoartróza neboli prostě artróza, při které dochází k destrukci postiženého kloubu. Zpočátku se potíže dostavují pouze při pohybu, později přicházejí i v klidu, a to se stupňující se intenzitou. Typická je citlivost na chlad a změny počasí. Ve zdravém kloubu existuje rovnováha mezi zatížením kloubních ploch a odolností chrupavky a kosti. S rostoucím věkem nebo při nadměrné zátěži, ať již v důsledku fyzické námahy nebo nadváhy, dochází k postupnému opotřebení chrupavky, kterou jsou klouby potaženy. Je čím dál méně elastická, přestává chránit kostěnou část a pružně tlumit tvrdé nárazy. Dochází k omezení pohybu a nastupují potíže. Velmi dobré výsledky v léčbě těchto potíží jsou zejména s látkami glukosamin sulfát a chondroitin sulfát.

Zdroj: článek Účinná kloubní výživa

Co je to EFT?

EFT se řadí mezi světově uznávané techniky spadající do oboru nazývaného energetická psychologie. Autorem metody je Američan Gary Craig, který navázal na práce renomovaného amerického psychologa dr. Rogera Callahana. EFT je zkratka z anglického Emotional Freedom Techniques, což se dá volně přeložit jako „techniky emoční svobody“. Je to univerzální léčebná technika, která se ve světě řadí mezi uznávané techniky energetické psychologie. Metoda EFT je založena na poznatku, že příčinou všech negativních emocí (strach, úzkost, panika a tak dále) je porucha v našem energetickém systému. To je způsobeno tím, že si dlouhodobě v těle držíme negativní a sebedestruktivní myšlenky. Ty jsou mnohdy uložené hluboko v našem podvědomí, aniž bychom o tom věděli. Tyto negativní myšlenky následně vedou k psychickým problémům, často i k fyzickým onemocněním, protože emocionální a fyzické tělo jsou spolu navzájem úzce spojené.

Metoda vychází z teorie, že psychická rovnováha ovlivňuje kvalitu našeho psychického i fyzického života. Pokud existují emocionální bloky nebo negativní přesvědčení, které mohou být příčinou jakýchkoliv potíží, lze je pomocí EFT najít a vyřešit. I dlouhotrvající a těžké potíže mohou mít s EFT relativně rychlá řešení.

Zdroj: článek Terapie EFT

Sója je přírodní antiandrogen

Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.

Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.

Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.

Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.

Zdroj: článek Přírodní antiandrogeny

Jak působí kolagen na vlasy

Pevné, husté, lesklé a zdravé vlasy, to je sen asi každého člověka a žen zvlášť. Nicméně na jejich kvalitě se podepisují predispozice, výživa, hormonální rovnováha, míra stresu, náš celkový zdravotní stav a také prostředí, ve kterém žijeme.

Dostatek kolagenu dokáže výrazným způsobem zlepšit kvalitu vlasů, dokonce i hustotu řas. Vlasy déle drží objem, jsou lesklé, přestávají se lámat a jejich perfektní kondice je patrná na první pohled. Zvláště pro vlasy namáhané barvením, žehlením, případně trvalou, je kolagenová kúra doslova požehnáním.

Zdroj: článek Kolagen na vlasy

Dieta na překyselení organismu

Rovnováha je dosažena, pokud je příjem kyselin a zásad vyrovnán. K pochopení nám pomůže jednoduchá rovnice: 1 kyselina + 1 zásada = 1 neutrální sůl. Vzhledem k našemu životnímu stylu nás trápí spíše převaha kyselin.

V zásadě je princip alkalické diety jednoduchý. Pokud už si na chleba dáme šunku, připravíme si k němu stranou i nakrájenou zeleninu, aby vyrovnala pH. Nejde o nic jiného, než se naučit zdravěji stravovat a dopomoci si k lepšímu zažívání, fungování metabolismu a předcházení nemocem.

Výhody diety

  • lze držet dlouhodobě
  • vědecky dokázáno, že je to správný a pro tělo dobrý postup
  • tělo si najde ideální hmotnost a váha se ustálí

Nevýhody diety

  • omezování v oblíbeném jídle
  • nutnost hlídat si správné potraviny
  • ne vždy se dobře dodržuje

Zdroj: článek Alkalická dieta

Odkyselení organismu jídelníček

K tomu, aby ve vašem organismu zůstala zachována acidobazická rovnováha, můžete přispět svým jídelníčkem. Latentnímu překyselení organismu odlehčí cílená strava. Chcete-li se vyhnout acidóze, dbejte především na to, aby váš jídelníček obsahoval dostatek ovoce a zeleniny, to je například salát k jídlu, zeleninovou polévku, sušené ovoce v müsli, chléb s ředkvičkami a pažitkou. Abyste v ovoci a zelenině uchovali vitamíny, minerální látky a bioaktivní rostlinné látky, používejte minimální dobu přípravy a šetrné metody vaření, které uchovají zásadotvornou účinnost zeleniny a ovoce – vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě, smažení ve woku za stálého míchání. Vitamíny a minerální látky pomůže zachovat i to, že zeleninu jen krátce omyjete a teprve potom nakrájíte. Kořenovou zeleninu očistěte kartáčem a neloupejte. Čerstvě vymačkané šťávy a saláty snězte hned. Vhodným potravinovým doplňkem proti překyselení je také jedlá soda nebo výluh ze zeleného jílu. Výrazně pomáhá i obyčejná voda s citrónem, která se pije každé ráno.

Zdroj: článek Jak na překyselený organismus

Volné radikály

Volné radikály exogenního i endogenního původu v přírodě lidskou činností stále přibývají a v současné době je často porušována rovnováha mezi nimi a antioxidanty. Převaha volných radikálů nad antioxidanty se nazývá oxidační stres. Volné radikály jsou charakterizovány nepárovými elektrony. V přítomnosti kyslíku se na místo nepárového elektronu okamžitě naváže molekula kyslíku a vzniká peroxylový radikál, který se snaží získat z druhé sloučeniny chybějící elektron, čímž vytváří jiný volný radikál. Volné radikály významně přispívají ke vzniku a průběhu diabetu, podporují stárnutí, vznik očních chorob, například šedého zákalu, vznik zánětů, nádorů, řady plicních, kožních, neurodegenerativních chorob (Parkinsonova a Alzheimerova choroba), poruch imunity, podporují virové infekce, mají význam u některých intoxikací, podílí se na revmatickém zánětu kloubů, spolupůsobí u eklampsie, způsobují mužskou neplodnost, vznikají v reperfuzní fázi po ischemii, což má význam například u transplantací nebo infarktu myokardu, po intenzivní námaze u sportovců aj.

Zdroj: článek Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


rovnomerne rozlozeni melaninu v ocich
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rovnováha kyselin a zásad
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.