Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZBOR MOČI

OBSAH

Únik moči u dětí

Únik moči u dětí postihuje v 15–20 % děti pětileté a poté děti v období puberty okolo 15. roku. Téměř vždy představuje sociální a psychologický problém jak pro samotného jedince, tak pro jeho rodiče. Pokud se s potomkem vydáte k lékaři, důkladně dítě pozorujte, kdy k úniku dochází, v jakém množství, zda jej močení nepálí. Je potřeba okamžitě vyloučit vývojové vady ledvin, močového měchýře nebo genitálu. Lékař u dítěte prohlédne v rámci fyzikálního vyšetření zevní genitál, provede rozbor moči a budete zaznamenávat pitný a mikční protokol. Léčba se zaměřuje na konkrétní problém. Farmakologická se provádí formou diuretik a úpravou pitného režimu, kdy dítě pije pravidelně během dopoledne, odpoledne a po 18. hodině pije jen minimálně. Také je vhodné dítě natrénovat na pravidelné močení po 2–3 hodinách. Dalším způsobem léčby je budící alarm, který zazvoní v momentě úniku moči a dítě s močením pokračuje na WC. Doporučují se také cviky na posílení pánevního dna.

Zdroj: Únik moči

Poradna

V naší poradně s názvem CHEMICKÝ ROZBOR MOČE NORMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

prosím o zaslání chemického rozboru moče,normy a jednotlivé hodnoty-tabulky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Posílám obrázek kde jsou vidět normální hodnoty v moči.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi BOLEST RUKY V ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štědronská.

Prosím o zaslání dotazníku na bionutriční rozbor. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest ruky v zápěstí

Rozbor názvu Aspirin

  • Písmeno „A“ představuje acetylskupinu – jedná se o odkaz na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Slabika „spir“ je odvozena z latinského názvu Spiraea salicifolia – česky tavolník vrbolistý. Ten byl původním zdrojem salicinu k výrobě kyseliny acetylsalicylové.
  • Koncovka „in“ byla obvyklá přípona používána pro léky.

Název Acylpyrin vznikl později a trochu jinak.

Rozbor názvu Acylpyrin:

  • První část „Acyl“ opět zastupuje kyselinu acetylsalicylovou.
  • Druhá část již souvisí s užitím léku proti horečce, tedy s řeckým „pyr“ (oheň) nebo pyretos (horečka).
  • Následuje obvyklé zakončení „in“.

Těžko říct, zda je podobnost názvů obou léků náhodná, nebo byl Acylpyrin pojmenován záměrně tak, aby zvukově co nejvíc připomínal známý Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Diskuze

V diskuzi TRITACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
můj manžel užívání nyní cca měsíc lék Tritace 5mg/1x denně. Při kontrole u obv. lékařky mu byl naměřen tlak 133/95 s tím, že "dolní" tlak je stále vyšší mu lékařka zvýšilila lék Tritace na 10 mg/1x denně. Mám obavy z možných nežádoucích účinků např. hyperkalemie, protože rozbor krve ani moči nebyl u manžel proveden. Prosím o Váš názor, zda v případě zvýšené dávky hrozí vyšší riziko nežádoucích účinků? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MUDr. Martin Beránek.

Dobrý den. Tritace (ramipril) 10 mg 1x denně je standardní dávka (maximální) s dobrým bezpečnostním profilem. Nežádoucí účinky se samozřejmě vyskytnout mohou. Nejčastěji je to suchý kašel, zvýšení hladiny draslíku a lehké zvýšení hladiny kreatininu (což je ukazatel funkce ledvin). Buďte proto v klidu, tento lék je ve standardní dávce poměrně bezpečný a závažné komplikace nejspíše nehrozí.

Zdroj: diskuze Tritace

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY V MOČI HODNOTA 840 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, byla jsem na gynekologické prohlídce a řekla jsem paní doktorce
že často močím, tak mě nechala udělat rozbor moče. Vše bylo v pořádku, akorád
leukocyty byly červeně označeny a jejich hodnota byla 840. Tak velké číslo mě zarazilo a paní doktorka mě řekla, že si toho nemám všímat. Za 14 dnů mám opět přijít na kontrolu. Ptám se: Je hodnota leukocytů vysoká, nebo nízká ?!
Předem děkuji za odpověď. M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty v moči hodnota 840

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jsem po léčbě močových cest.Léčení bylo drastické.Dvoje antibiotika jsem užívala od obvodního lékaře neúspěšně,potom mě poslal k urologovi,ten si mě nechal v nemocnici na kapačkách,zase antibiotika,zase bez úspěchu.Stále únava,prožívala jsem velké zimnice,nevolnosti,bolesti.Nyní jsem doma týden,Je to lepší,ale pocení,náhlé,jako když to na mě hodí,zimnice už menší. moje pocení je i přes den,nárazově a není to pocení,že bych se musela převlékat,jen jsem zvlhlá od hlavy po paty a potom to schládne,je to moc nepříjemné. podotýkám,že od začátku bez teplot.Nevím stále co se mnou je.laborator.výsledky moče stále špatné,kultivace pozitivní.Už nechci antibiotika.budu ráda,jestli mě někdo poradí.předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za Vaše pocení může bakteriální nákaza ve Vašich močových cestách. Jinak, než antibiotiky, se toho nezbavíte. Musíte plně důvěřovat svému lékaři a dodržovat PŘESNĚ jeho pokyny při užívání antibiotik, i když jste vnitřně přesvědčena o jejich škodlivosti. Váš lékař zná bakterii, která u Vás sídlí a může Vám nejrychleji a bezpečně pomoci. Vydržte na kontrolní rozbor moči a pak se poraďte o dalším postupu se svým lékařem.
Po skončení léčby začněte alespoň jeden měsíc užívat probiotika, která obnoví škody způsobené antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den Terezo, bohužel nic jsme nezjistili, manžel byl i na kolonoskopii a vše v pořádku.Když jsem se ptala paní doktorky,co by to mohlo být,tak mi odpověděla,že kolonoskopie dopadla v pořádku,tak si toho nemáme prý všímat.Přitom jsme přinesli vzorek,aby v laboratoři udělali rozbor,ale bohužel řekli,že nic nenašli.Tak stále nevíme co to mohlo být.Dělali mu i rozbor na několik parazitů a vše v pořádku.Kdyby jste se něco dozvěděla co by to mohlo být,budu ráda,když mi napíšete.Díky .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel P4trik.

Také už jsem po několikáté na něco podobného narazil. Mám vzorek a začnu pátrat.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi CHEMICKÝ ROZBOR MOČE NORMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozler jaroslav.

Prosím o normy rozboru moče. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Berta.

prosím o zaslání chemického rozboru moče,normy a jednotlivé hodnoty-tabulky

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Leukocyty v moči a rakovina

Pokud se vyskytují bílkoviny v moči, může být příčinou i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Zápach moči po amoniaku

U moči je zápach po čpavku vcelku přirozený, byť by neměl být zvláště nápadný. Výraznější zápach po čpavku v moči se vyskytuje při nedostatečném příjmu tekutin.

Při zesíleném dýchání a případně i zvýšeným výdejem potu ztrácí člověk dost tekutin, které je třeba záhy doplnit. Po zvýšeném množství tekutin dojde k úpravě zápachu moči.

Zdroj: Páchnoucí moč

Únik moči při kýchnutí

Stresová inkontinence je únik malého množství moči například při kýchnutí, smíchu, zakašlání či při těžké fyzické námaze, jako je zvedání břemen nebo cvičení. Tento typ je také nejlépe léčitelný, přičemž je důležité problém včas konzultovat s lékařem.

Zdroj: Únik moči

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Citronově žlutá moč

Jasně žlutá barva moči může ukazovat na předávkování vitamíny z řady B. Žlutou moč způsobuje vitamín B12 a vitamín B2. Oba jsou rozpustné ve vodě a v případě nadbytku jsou vylučovány močí, kterou zbarvují do žluta.

Zdroj: Vše o moči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP