Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ROZSTROUŠENÁ SKLEROZA

OBSAH

Cvičení při rs

Zde je bezvadný návod na cviky, které zvládne každý člověk s roztroušenou sklerózou: roztroušená skleróza cviky.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Diskuze

V diskuzi ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

A ještě jsem zapoměl dodat že po MR. (míchy,mozku) je stav stabilní a nezhoršuje se. Díky A. Fous

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Jsou příznaky stejné u každé osoby?

Roztroušená skleróza má pestrý a nepředvídatelný průběh. U mnoha lidí začíná nemoc jediným příznakem, který může trvat několik měsíců až let bez progrese dalších příznaků. U jiných lidí se mohou příznaky zhoršovat v průběhu týdnů nebo měsíců. Existuje celá řada příznaků, ale jedinec může zažít jen jeden a nikdy nemusí mít další. Některé příznaky se mohou objevit jednou, vyřeší se a už se nemusí vrátit.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Příčiny systémové sklerózy

Systémová skleróza je považována za autoimunitní onemocnění. V důsledku této nemoci dochází k poškození buněk imunitního systému, které tak nemohou bojovat s viry či bakteriemi. Během tohoto stavu dochází k napadání pojivových tkání buněk. Bohužel existuje jen málo informací o tom, co tento problém způsobuje, ale jsou určeny některé faktory, které jsou považovány za prvotní spouštěče těchto autoimunitních reakcí, například:

  • cytomegalovirusová infekce;
  • genetická tendence;
  • působení chemických látek, jako jsou vinylchloridy, oxid křemičitý nebo deriváty benzenu.

Systémová skleróza postihuje asi dva ze 100 tisíc lidí. Ženy trpí čtyřnásobně vyšší tendencí k rozvoji systémové sklerózy ve srovnání s mužskými protějšky. Nejčastěji je postižena věková skupina od 25 do 55 let, velmi vzácně se objevuje u dětí.

Zdroj: Systémová skleróza

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza

Příznaky systémové sklerózy

Raynaudův syndrom je považován za jeden z prvotních příznaků systémové sklerózy, i když ne vždy k němu musí dojít. Raynaudova choroba je charakterizována dočasnými změnami na kůži, zejména při vystavení nízkým teplotám nebo stresu. Mohou se objevit změny kůže, zejména bledost, zmodrání a následně zarudnutí. V závislosti na typu systémové sklerózy se mohou symptomy lišit:

  • Ohraničená (limitovaná) kožní systémová skleróza se vyznačuje zesílenými skvrnami na kůži, předloktí, obličeji a nohou. Může dojít ke zduření a tvrdosti prsů, ale i k tvorbě vředů na konečcích prstů. Častým příznakem je pálení žáhy a obtížnost při polykání.
  • Difúzní (rozptýlená) kožní systémová skleróza má i jiné příznaky než jen kožní. Častým příznakem je únava, snížení váhy, bolest svalů, kyselost v žaludku, postiženy jsou i jiné orgány těla. Mezi další příznaky patří zvýšený krevní tlak, fibróza plic s plicní hypertenzí, snížená aktivita štítné žlázy, rozmazané vidění, dušnost a křeče.

Zdroj: Systémová skleróza

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechání funkčnosti dolní končetiny při chůzi nejspíše souvisí s rozvojem roztroušené sklerózy. Určitě by bylo vhodné stav konzultovat s neurologem. Roztroušenou sklerózou zatím neumíme vyléčit, ale jen dokážeme zpomalit její devastační účinky. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Léčba systémové sklerózy

Systémová skleróza se nedá vyléčit, proto se léčebný režim zaměřuje na potlačení příznaků, zastavení progrese onemocnění, odhalování a léčení komplikací a omezení postižení. Zde jsou některé z přírodních možností léčby:

  • Lokální aplikace hydratačních krémů nebo gelů s obsahem Aloe vera. Aplikování těchto produktů s pravidelným uvolňovacím cvičením může pomoci předejít kožním příznakům nebo omezit již vytvořené.
  • Omezení nadměrné konzumace jídla, doporučuje se dostatečný příjem tekutin a tvorba kvalitního jídelníčku. Obojí vám pomůže také s efektivní péčí o srdce.
  • Existuje celá řada přírodních prostředků pro domácí ošetření řízené hypertenze, hypotyreózy a rychlé léčby infekcí.

Domácí opravné prostředky a přírodní léky jsou velmi prospěšné, ale pokud dojde ke zhoršení příznaků, je nutná konzultace s lékařem.

Zdroj: Systémová skleróza

Co způsobuje příznaky?

K demyelinizaci nebo zhoršení ochranného pláště, který obklopuje nervová vlákna, může dojít v kterékoliv části mozku nebo míchy. Demyelinizace v nervech, které předávají signály do svalů, způsobuje problémy s pohybem (motorické příznaky), zatímco demyelinizace podél nervů, které přenášejí smyslové signály do mozku, způsobuje narušení vnímání.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Jaké jsou typy příznaků?

Roztroušená skleróza má příznaky, které se dělí do tří kategorií: primární, sekundární a terciární.

Primární příznaky

Primární příznaky jsou přímým důsledkem demyelinizace, která narušuje přenos nervových signálů do svalů vykonávajících daný pohyb nebo do tělních orgánů, aby správně fungovaly. Mezi tyto příznaky patří slabost, třes, brnění, necitlivost, ztráta rovnováhy, zhoršení zraku, ochrnutí, problémy s močovým měchýřem nebo střevy. Aby se příznaky dále neprohlubovaly, užívají se léky, rehabilitace.

Sekundární příznaky

Sekundární příznaky vyplývají z prvotních příznaků – následný vznik proleženin neboli dekubitů nebo opakující se infekce močových cest či inkontinence, vzešlé z problémů s močovým měchýřem, Tyto příznaky mohou být léčeny, ale hlavním cílem je zabránit již primárním příznakům.

Terciární příznaky

Terciární příznaky jsou sociální, psychologické a kognitivní komplikace spojené s primárními a sekundárními příznaky. Častým problémem u lidí s roztroušenou sklerózou je deprese.

Zdroj: Roztroušená skleróza

Diskuze

V diskuzi ROZTROUŠENÁ SKLEROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Fous.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a vědět co to znamená. Moje přítelkyně má 8 let RS. včas se ta nemoc podchytila,léčí se. A proto bych chtěl vědět že ze začátku ušla bez problémů 4km dnes po 8 letech neujde 200m. Po chvilce chůze jí vynechá pravá noha ( přestane fungovat) po chvilce odpočinku může zase jít. Nemyslíte si že by mohlo jít o něco jiného co s RS. nesouvisí. Jestli nemá třeba navštívit neurologa. Díky za odpověd A. Fous

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

dobrý den, jsem na tom stejně , mám RS 7 let , zpočátku to bylo vcelku v pohodě - nějaký zakopávání o špičku chodidla , nějaký pády , unavená noha , ale teď tak třetí rok se už výkonnost snižuje rychlej a ujdu max . 200 m a to ještě s nordickými holemi a konec , unavená jak po maratonském běhu, nohy neposlouchají a musím si sednout, ovšem ne vždy je kam .
To vše má na svědomí RS . Já mám sice stacionární nález MR , ale vysokou klinickou aktivitu nemoci v papírech. Tak ať se přítelkyně drží a přeji hodně zdraví a síly .
Daniela (43)

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza

Lék Mydocalm

Tolperison, účinná látka léku Mydocalm, je indikován k léčbě patologicky zvýšeného tonusu kosterního svalstva způsobeného neurologickými onemocněními (poškození pyramidového traktu, roztroušená skleróza, myelopatie, encefalomyelitida) a spastické paralýzy a dalších encefalopatií projevujících se svalovou dystonií.

Mezi další možná použití patří:

  • Spondylóza,
  • Spondylartróza,
  • Cervikální a bederní syndromy,
  • Artróza velkých kloubů,
  • Obliterující ateroskleróza končetinových cév,
  • Diabetická angiopatie,
  • Tromboangiitis obliterans,
  • Raynaudův syndrom.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Nebezpečí při neléčení

Chlamydia pneumoniae způsobuje velmi závažná onemocnění, jako je roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom, astma, artritida, fibromyalgie, chronická sinusitida, kardiologická onemocnění, intersticiální cystitida, prostatitida, Crohnova choroba, zánětlivá střevní onemocnění, Alzheimerova choroba.

Zdraví máme jen jedno a je na nás, abychom si ho udrželi, co nejdéle. Někdy musíme být tvrdí nejen na sebe, ale i na okolí a vyžadovat svá práva. V případě chlamydiových infekcí to platí dvojnásob. Budeme-li k problému přistupovat laxně, můžeme si bolestivě zkomplikovat život.

Zdroj: Plicní chlamydie

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Často řešené případy

Psychické problémy:

  • strach z vystoupení na veřejnosti;
  • strach ze zkoušky;
  • chorobná žárlivost;
  • obava z opuštění partnerem;
  • špatné vztahy s matkou;
  • nízké sebevědomí;
  • trauma ze zjištění diabetu dítěte;
  • školní šikana;
  • strach z úmrtí manžela;
  • problémy s pracovními vztahy;
  • potíže se studiem;
  • nezvládání pracovních povinností;
  • averze vůči manželovi;
  • strach z pavouků;
  • strach z neúspěchu při výběrovém řízení;
  • odvykání kouření;
  • komplikovaný vztah s dcerou;
  • strach ze změny zaměstnání;
  • blokovaný úspěch;
  • trauma z rozvodu.

Fyzické problémy a nemoci:

  • lupénka;
  • chronický zánět průdušek;
  • roztroušená skleróza;
  • hraniční hodnoty rakovinných markerů;
  • dýchací potíže;
  • chronická únava;
  • artritida;
  • bolesti páteře;
  • alergie na prach a roztoče;
  • atopický ekzém;
  • neohebný loket.

Zdroj: Terapie EFT

Diskuze

V diskuzi NÁPLASTI DETOX PHARMA KOD 8111 OBJEDNÁVÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Jihlavec.

Děkuji panu řediteli za přání.Doufám,že mi ještě v mém věku pomohou.Už to bude na jaře 82. Vloni jsem měl starosti s manželkou,která mi pak v říjnu zemřela.
Zkoušel jsem náplasti i na nohách manželky,ale u ní to nefungovalo.Měla RS multiplx
a tak myslím,že při narušených nervech v těle což je ta "mozkomíšní skleroza"to opravdu nejde.Děkuji za vyřízení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náplasti detox pharma kod 8111 objednávám

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Spirulina nežádoucí účinky

Vzhledem k možným nežádoucím účinkům ve spojení s jinými léky, by měla být spirulina užívána pod dohledem lékaře. Sama o sobě je spirulina bezpečná, dokonce i při vysokých dávkách nevzniká významné nebezpečí. Spirulina ovšem může být kontaminována jinými látkami, které již mohou být jedovaté. Proto je důležité kupovat seriózní a ověřené produkty. Při těhotenství a kojení se doporučuje porada s lékařem, před zahájením užívání. Lidé s metabolickou nemocí zvanou „fenylketonurie“ by se měli vyvarovat užívání spiruliny, protože tato nemoc nedokáže přeměňovat aminokyselinu fenylalanin a spirulina je bohatá na všechny aminokyseliny, včetně fenylalaninu. Nemocní s autoimunitním onemocněním, jako je roztroušená skleróza, revmatoidní artritida nebo systémový lupus erytematodes, by taktéž neměli užívat spirulinu, jelikož by to mohlo stimulovat imunitní systém a zhoršit zdravotní stav.

Zdroj: Vodní řasa spirulina

Co může způsobit náhlý pokles tlaku

Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Druhy chlamydií

Chlamydophila je infekční bakterie, která hraje významnou roli v mnoha závažných a těžkých onemocněních, jako je například astma, RS (roztroušená skleróza), CFS (chronický únavový syndrom), artritida, prostatitida, Crohnova choroba. Nejznámější druhy jsou Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Chlamydia pecorum. Postiženého mohou bolet klouby či oči.

Chlamydia trachomatis napadá pohlavní orgány a většinou se řadí mezi pohlavně přenosné choroby.

Chlamydia pneumoniae (CPN) napadá respirační (dýchací) cesty. Je to jedna z nejčastějších a zároveň nejnebezpečnějších infekcí. Uvádí se, že promořenost populace je asi osmdesátiprocentní. Setká se s ní tedy téměř každý člověk, u většiny ale zůstává v takzvané latentní (skryté) formě. Její nebezpečí tkví v tom, že je lehce zaměnitelná s jinými infekcemi.

Chlamydia psittaci (CPS) patří mezi zvířecí patogeny s možností přenosu na člověka. Primárně jde o infekční onemocnění zvířat, napadá především dýchací cesty, u nás se vyskytuje pouze vzácně a vzácný je i přenos z ptáků na člověka. Je příčinou onemocnění zvaného psitakóza.

Chlamydia pecorum (CPC) se řadí mezi zvířecí nemoci, hostitelé patří do širšího spektra savců a ptáků.

Zdroj: Chlamydie v krku

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Brnění rukou

Pokud jste se probudili s  bezvládnou rukou, do a po chvíli se do ní dalo nepříjemné mravenčení, po další minutě to nejspíše přešlo. Jsou však i vážnější stavy, které někdy vyžadují i chirurgický zákrok (to se týká např. u syndromu karpálního tunelu).

- Jsou to příznaky nějaké nemoci?

Nemoci s tímto příznakem: syndrom karpálního tunelu, epilepsie, zánět nervu, diabetická neuropatie, celiakie, lymeská borelióza, artróza, roztroušená skleróza, křečové žíly, cévní mozková příhoda, cukrovka, alkoholismus, syfilis...

- projevy

Mravenčení v rukou či po povrchu celých paží, brnění v rukou či celých pažích, v lokti, občas, anebo celodenně...

- příčiny

Vlastní příčina spočívá často v utlačení, uskřinutí nebo poškození nervů (nervových zakončení). To může být způsobeno jinou nemocí nebo poraněním (výhřezem ploténky), těžkou nebo namáhavou prací (mnohahodinovým psaním na klávesnici, dlouhodobým telefonováním ad.).

Jindy může jít o špatné vyživení nervů: cévky, které je mají zásobovat živinami, se uzavírají např. v důsledku cukrovky (sice méně rozšířenou, nicméně i v české populaci stále velice silně zastoupenou možností je právě to, že brnění rukou je součástí dlouhodobého boje organismu s přítomností cukrovky).

Poruchy citlivosti se objevují také u alkoholismu: dlouhodobé nadužívání alkoholu vede mimo jiné k poškozování nervů, v jehož důsledku se objevuje brnění končetin (které je vedle poškození mozku a změny osobnosti tím menším problémem).

Mezi další možné příčiny patří roztroušená skleróza nebo nádorová onemocnění.

Příčinou však může být také prostý nedostatek vitaminů skupiny B nebo hořčíku a vápníku, případně hyperventilace – např. pří hysterickém záchvatu, anebo při speciálním ventilačním cvičení.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP