Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RŮŽOVÁ PYTRIÁZA

OBSAH

Růžová pityriáza

Růžová pityriáza neboli tak zvaná otrubovitost je kožní vyrážka postihující děti už ve 3 měsících věku, obvykle však děti ve věku 10 let a starší. Otrubovitost se objevuje častěji v zimě, na podzim a na jaře, její příčina není známa. Vyrážka nezanechává trvalé stopy, dětem s tmavou pletí však mohou zůstat ploché hnědé skvrny, které zmizí až během několika měsíců.

Příznaky

K počátečním příznakům patří jedna velká, plochá, světle růžová nebo světle hnědá, mírně šupinatá skvrna, kulatého nebo oválného tvaru. Během jednoho nebo dvou týdnů se objeví několik menších růžových ploch, nejčastěji na prsou, na břiše a na pažích, ale mohou vzniknout kdekoli na těle. U dětí do 10 let věku se vyrážka častěji objevuje na obličeji, v kštici a na dolních končetinách.

Vyrážka obvykle trvá 6 až 12 týdnů. Některé děti se cítí lehce nemocné, mírně unavené, mají zvýšenou teplotu a bolí je hlava. Vyrážka může také svědit nebo se zhoršit po přehřátí, po intenzivní tělesné námaze, například po běhu, nebo po koupání v horké vodě. Nemoc se obvykle objeví pouze jednou, v ojedinělých případech se však může vrátit několik týdnů po první epizodě a může trvat měsíce.

Diagnóza a léčba

Lékař určí diagnózu podle vzhledu vyrážky. Léčba neexistuje, nemoc obvykle po 6 týdnech sama odezní. Pokud dítě trpí silným svěděním, doporučí mu obvykle lékař antihistaminika nebo hydrokortizonovou mast a teplé (nikoli horké) koupele.

Zdroj: Skvrny na kůži? To může být pityriáza!

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Příznaky páté nemoci

Ve většině případů je toto onemocnění spojeno s nespecifickými a mírnými příznaky:

  • Asi 15 až 30 % pacientů si stěžuje na nízkou horečku spojenou s bolestí v krku, celkovou slabostí a únavou, bolestí svalů a bolestmi hlavy.
  • Může se objevit vyrážka na obličeji. Tato vyrážka je jasně červená, vypadá, jako kdyby někdo udeřil dítě do tváře. Červené tváře u dětí obvykle zmizí během čtyř až pěti dnů.
  • Také se může objevit světle růžová vyrážka na předloktí, která se postupně šíří po zbytku těla.

Zdroj: Pátá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÁ PITYRIÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U růžové pityriázy je opalování možné. U některých typů pokožky může opalování pityriázu vyléčit a u jiných se tím flíčky ještě více zvýrazní. Zkuste, jak budete reagovat. Při opalování v soláriu je třeba mít na paměti, že pityriáza je kontaktní infekční onemocnění a je třeba po sobě vše vydezinfikovat, aby to nechytil někdo, kdo půjde po vás.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Majtnerova.

Dekuji za odpoved.Dnes zkusim a urcite po sobe vydenzinfikuji jako po kazdem,i kdyz mne lekarka ujistila,ze tato nemoc neni nakazliva a prenosna!

Zdroj: diskuze Růžová pityriáza

Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia (kurkuma růžová) je tropická bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Patří mezi zázvorovité rostliny. Při optimálních podmínkách dorůstá až do výšky 1 metru. Má oválné listy na dlouhých stoncích. Světle fialové květy o délce až 20 cm připomínají ocún nebo lotos a vydrží na rostlině dlouhou dobu. Barevná variace je jak fialová, tak růžová. K dostání je v síti hypermarketů a v zahradnických centrech.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Zimní typ

Zimní typ upoutá mrazivě ledovými barvami a výraznými kontrasty. Inspiruje se barvami zimní, mrazem ojíněné přírody a ve slunci jiskřícím sněhem. Pleť u zimního typu je bledá, porcelánová, béžová, bílá, olivová, světle růžová s chladným namodralým podtónem. Oči často bývají jednobarevné – modré, hnědé nebo zelené. Rty mají narůžovělé nebo namodralé. Vlasy bývají černé, tmavohnědé, hnědočerné až modročerné. Díky tmavým vlasům si zimní typy mohou dovolit více experimentovat s barvami, třeba i s růžovou barvou ve vlasech. Vhodné barvy jsou studené, syté, jasné, zářivé, ledové, kontrastní, ale i čistě bílá a černá, růžová, jasně červená a žlutá barva.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÁ PITYRIÁZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Majtnerova.

Dobry den.Mam takovy dotaz na vyse uvedenou kozni nemoc,kterou mi vcera potvrdila kozni lekarka.Pracuji v solarnim studiu a nikde jsem se nedocetla,zda-li se muze u teto nemoci opalovat.Moc dekuji za odpoved. Majtnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U růžové pityriázy je opalování možné. U některých typů pokožky může opalování pityriázu vyléčit a u jiných se tím flíčky ještě více zvýrazní. Zkuste, jak budete reagovat. Při opalování v soláriu je třeba mít na paměti, že pityriáza je kontaktní infekční onemocnění a je třeba po sobě vše vydezinfikovat, aby to nechytil někdo, kdo půjde po vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžová pityriáza

Eustoma grandiflorum

Jedná se o jícnovku velkokvětou, která dorůstá do výšky až 45 cm. Barva květu může být modrá, bílá nebo růžová. Vyhovuje jí plné slunce, ale vydrží i v polostínu. Zálivka stačí mírná. Množí se semeny.

Zdroj: Eustoma

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA MRAŽENÉ MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frodl.

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso

Fuchsiová látka

Fuchsiová barva se někdy zaměňuje s jinými barvami. Fuchsiová barva je velmi jasná, spíše studená růžová barva. Purpurová je vlastně takovým přechodem z fialové do červené. Provedení látek ve fuchsiových odstínech naleznete v metráži od bavlny, organzy, hedvábí až po pleteniny. Záleží jen na vaší volbě. Výborná kombinace fuchsiové barvy je s barvou šedi, tmavě modré, černé a pro odvážné i jasně zelené.

Zde můžete vidět fuchsiové odstíny látek.

Zdroj: Fuchsiová barva

Poradna

V naší poradně s názvem RE: DODATEK K DOTAZU BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den Kamčo,

Děkuji za rady. Díky též za odkaz na ceny, pomohlo mi to a vybral jsem.

Dnes jsem vážil, kolik tam odhadem bylo prve nasypáno a asi něco okolo 15g manganistanu na 30m3 vody. Dnes už voda není růžová, ale hnědá. To manganistam asi postupem času dělá, barví mi stěny, je to později odstranitelné?

Peroxid jsem koupil a nalil tam 2 litry. Barva vody se vůbec nezměnila, stav je stále stejný. Zítra koupím další 2 litry, ale má to ještě cenu tam lít? Pokud by mi to přestalo barvit stěny, voda je v podstatě desinfikovaná a koupal bych se klidně v ní.
Děkuji.
m

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tahle reakce vypovídá o tom, že barva bazénové vody není změněna hypermanganem. Její hnědá barva bude spíše organického původu a jistota o 100% nezávadnosti této vody bude vyžadovat laboratorní rozbor. Můžete provést vlastní test pomocí lakmusového papírku, podle kterého by pH nemělo přesáhnout meze nad 7 a pod 6. Také dejte do vody kus nemastné rezivějící oceli a po hodině zkontrolujte, zda se z ní neuvolňují bublinky. Bublinky by znamenaly přemíru peroxidu. Zkuste příště použít tablety určené přímo k čištění bazénové vody. Tyto výrobky mají atest nezávadnosti a určené dávkování. Budete bez starostí a bez obav z ekzémů a poleptání.

Zdroj: diskuze RE: dodatek k dotazu Bazén

Umělá krev ze Solamylu

Na výrobu umělé krve se dá použít i bramborový škrob, který se jmenuje Solamyl. Není však na výrobu umělé krve tak vhodný jako kukuřičný sirup. U směsi se Solamylem krev drží lépe na kůži, nestéká, ale jde po manipulaci velmi špatně smýt z rukou.

Ingredience: Na přípravu 250 ml umělé krve budeme potřebovat 250 ml vody (pokud chcete hodně realistickou krev, použijte vlažnou nebo 36 až 37 °C teplou vodu), 1 pytlík potravinářského barviva, stačí i půl (jahodově červené, ne malinově červenou, ta je spíš růžová), a Solamyl.

Postup: Do nádoby, v níž budeme připravovat umělou krev, nalejeme vodu. Přidáme škrob a barvivo. Škrobu dejte maximálně 2 lžičky nebo se vám nerozpustí a zůstane na dně bílá sedlina. Pozor si dejte i při vsypávání barviva. Bude stačit maximálně půl sáčku na 250 ml vody. Uvědomte si, že sáček jahodově červené obarví až 6 kg materiálu. Vše je potřeba důkladně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Umělá krev se nesráží jako lidská nebo zvířecí, proto ji můžete mít v láhvi klidně celý den (noc) a nic se s ní nestane. Pozor, umělá krev sice vypadá lépe než pravá, ale barví mnohem více než originál. Pokud tedy budete chtít cákat krev, buďte opatrní, protože se poměrně špatně pere, barví i kůži a zuby, při styku s kontaktní čočkou může dojít k jejímu zbarvení do růžova.

Kde se dá umělá krev koupit.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

neexistuje nejaka nahrada za antibiotika? nesvedsi mi uz ani trochu, protoze jsem nemocna casto..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V současné době se vyvíjí stále nová antibiotika, ale jejich cesta k hromadnému používání je velmi zdlouhavá. Bakterie se rychle přizpůsobují těmto lékům a stávají se odolné, takže antibiotikum je účinné jen chvíli. Náhrada za antibiotika je problém budoucí medicíny a naše děti pravděpodobně zažijí dobu, kdy budou existovat bakterie, na které nebude účinkovat žádné antibiotikum a organismus se bude muset vypořádat s infekcí sám, často i smrtí. Z přírodní medicíny je možné používat některé byliny s antibiotickými účinky, ale i proti těm se bakterie stanou rezistentní a přestanou účinkovat. Situace s náhradou za antibiotika není vůbec růžová a jestli nepřijde někdo s novým nápadem, tak pak nás brzy čeká doba, kdy přežijí jen ti nejsilnější jedinci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba

Popis květiny Eustoma

Eustoma patří k čeledi hořcovitých. Rostliny z této čeledi se vyznačují většími křehkými květy s vroubkovanými okraji okvětních plátků. Jícnovka pochází z Texasu.

Rostliny vyšlechtili do podoby květin k řezu Japonci a později Holanďané. Do Evropy se dostala v roce 1835, do povědomí lidí pak až hlavně po výstavě v Utrechtu. Právě tam ji totiž představili jako květinu, která může mít dokonce neuvěřitelných 150 květů současně na jedné rostlině a každý květ přitom kvete zhruba tři týdny.

Kdysi byla známá pouze v barvě tmavě modré, v současné době se paleta barev květů rozšířila, a tak se můžeme setkat i s bílými a růžovými variantami. Díky šlechtitelům existují i odrůdy s barvou květů zelenou či vínově červenou, oblíbené jsou i dvoubarevné květy. Právě barevné spektrum umožňuje aranžovat jícnovku jednotlivě nebo ve více barvách, kombinovat ji s alstromeriemi či liliemi, dobře je pak doplní i zelený listnatec ostnitý.

Rostlina dosahuje výšky 45 cm a šířky 30 cm. Její vzrůst je převážně vzpřímený. Květy vydrží dlouho na rostlině i ve váze. Mají růžovou, bílou nebo modrou barvu, nebo mohou být i dvoubarevné. Listy jsou slabě sukulentní vejčitého tvaru se špičatým koncem.

Jícnovka může být plnokvětá, poloplnokvětá i s květem jednoduchým. Květy velké či malé jsou v nejrůznějších barevných odstínech – tmavomodrá, růžová a fialově růžová, meruňková, červená i vínově červená, nádherné jsou bílé a zelené, a dokonce i dvoubarevné. Podle doby květu pak rozlišujeme jícnovky pozdní, polopozdní či rané. Podle typu květů na jednoduché a poloplnokvěté a podle velikosti květů na rostlinky s velkými a malými květy.

U nás se tyto květiny objevují na pultech prodejen obvykle dodávané z Holandska. Z barevných kultivarů se k nám odtud dováží fialová Eustoma „DarkBlue Fuji“ nebo bílá „Pure White Fuji“ a také růžová „Rose Fuji“. Možná jste se setkali i se zakrslými kultivary, které jsou vhodné pro pěstování v květináčích. Díky látkám omezujícím vzrůst se podařilo vypěstovat právě tyto odrůdy.

Zdroj: Eustoma

Diskuze

V diskuzi JAK OLOUPAT DÝŇOVÉ SEMENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Šrámek.

Děkuji..

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno

Recept na koupel

  1. Při přípravě koupele použijte jednorázové rukavice.
  2. Dle postižené oblasti zvolte vhodné množství vody i nádobu pro koupel. Nádobu pak naplňte teplou vodou. Nepoužívejte vroucí vodu, abyste se vyhnuli opařením.
  3. Podle množství vody přidejte hypermangan. 1 gram na 10 litrů vody. Roztok má správně vypadat jako světle růžová nebo světle fialová barva.
  4. Jak dlouho koupat: postiženou oblast ponořte do lázně po dobu přibližně 5 až 10 minut nebo než teplá voda vychladne.
  5. Pokožku vysušte čistou utěrkou. Po koupeli v roztoku hypermanganu není potřeba pokožku znovu oplachovat v čisté vodě.

Zdroj: Koupel v hypermanganu

Diskuze

V diskuzi DODATEK K DOTAZU BAZÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Ne, je změněna rozhodně Manganistanem draselným. Měl jsem doma filtraci na vodu, která k pročišťování používala tento prostředek. Tehdy jsem viděl, jak reaguje manganistan ve vodě a nyní je to stejné. A nádobu z tehdy jsem musel vyhodit, jak byla hnědá až černá.
Láhev je originál a je to na ní jasně napsané. Po nasypání do bazénu byla voda růžová, až temně fialová. Manganistan ve vodě časem zhnědne (zkušenosti i jiných lidí) a já už ho mám ve vodě 4. den. Barva není organického původu. Test PH jsem dělal, díky předchozímu nalévání "louhu" je mírně vyšší. Předpokládám, že by to nemělo na reakci peroxidu a manganistanu mít vliv. Spíše je asi málo peroxidu oproti manganistanu.
Děkuji za rady, chápu, že již otravuji. Nepotřebuji výrobky s atestem, příště zlikviduji nepatřičné láhve z dosahu chemie pro bazén, aby nemohlo dojít k nechtěnému použití.
Dnes koupím ještě stejné množství peroxidu a naleji jej tam. Minimálně by to mělo zredukovat agresivnost a neměly by se barvit stěny nevyčistitelně
Poslal bych Vám i fotku po nasypání, kterou jsem si udělal. Bohužel nejde přiložit. Už jsem možnost našel, tak přikládám - takto vypadala voda pátou minutu po nasypání a rozmíchání.
Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: dodatek k dotazu Bazé

Český albín (oficiální označení: ČA)

Český albín patří mezi česká plemena vyšlechtěná v první polovině 20. století.

Vzhled

Ideální váha je kolem 5 kilogramů, a jak již název napovídá, barva srsti je bílá. Barva očí je růžová, drápky jsou bílé. Uši jsou asi 12 cm dlouhé.

Chov

Naopak plemeno českého albína není na chov příliš náročné. Důležité je udržovat v jeho kleci čistotu, aby se uchovala čistá srst. Užívá se hodně ke křížení. I toto plemeno patří mezi velmi plodná.

Obrázky

Odkaz na fotografie českého albína na googlu: Český albín foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA U KOČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubica.

moj pul rocni kocour ma zlute vyrazky.. podle veterinarky du to parazity z travy.. Okupala dom ho samponem proti parazitom a doktorka doufa ze je to zabije.. A co ked nezabije.. Co mam robit??????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o eozinofilní granulom, což je dobře ohraničená, vyvýšená, pevná, žluto-růžová, lineární léze obvykle lokalizovaná na zadním stehně. Obecně je asymptomatická, ale může občas ulcerovat a vykazovat ložiska nekrózy a svědění. Může být také umístěna na bradě, tlapkách nebo ústní dutině. Eozinofilní granulom je spojován s alergií na bleší kousnutí, přecitlivělostí na potraviny, atopickou dermatitidou, kousnutím komáry, přecitlivělostí na hmyz, genetickou predispozicí a bakteriálními a virovými infekcemi (kaliciviry).

Léčba:

1. Odstranění parazitických nebo plísňových příčin svědění. Ektoparazity jsou v současnosti nejlépe eliminovány širokospektrými paraziticidy, které jsou schopné zabíjet blechy i roztoče (včetně Notoedres cati, Otodectes cynotis a Cheyletiella spp.), jako jsou selamektin, imidacloprid/moxidektin nebo fluralaner. Současně, v případě, že jsou léze kompatibilní s dermatofytózou, by měla být zahájena mykotická kultivace s chloupky
odebranými jak z centra, tak z periferie lézí.

2. Identifikace a léčba sekundárních bakteriálních a/nebo kvasinkových infekcí, jsou-li přítomny. Bakteriální infekce kůže není u koček tak častá jako u psů. V případech výskytu povrchové pyodermie způsobené koky lze podat empirickou léčbu amoxicilinem/klavulanátem 12,5–25 mg/kg každých 12 hodin nebo cefalexinem 15–30 mg/kg každých 12 hodin nebo klindamycinem 5–10 mg/kg každých 12 hodin po dobu dvou až čtyř týdnů nebo do jednoho týdne po úplném zhojení lézí. V případech přemnožení bakterií nebo přítomnosti kvasinky Malassezia spp. kvasinky se provádí lokální dezinfekční ošetření pomocí chlorhexidinové pěny, gelu nebo spreje. V případech těžké generalizované kvasinkové infekce lze také podat systémový itrakonazol (5 mg/kg každých 24 hodin po dobu dvou týdnů).

3. Rozlišení mezi nežádoucí reakcí na potravu a alergií na životní prostředí, pokud po dokončení kroků 1 a 2 kočka stále vykazuje nadměrné olizování nebo škrábání a/nebo jsou dále přítomny známky alergické dermatitidy, tak kočka pravděpodobně trpí hypersenzitivitou, která není způsobena blechami, ani v důsledku potravinových nebo environmentálních alergenů. Aby se odlišila nežádoucí reakce na potraviny od alergie na životní prostředí, měla by být zahájena osmitýdenní dietní eliminační dieta. To jest výlučně domácí vařená strava nebo hydrolyzované krmivo ve formě granulí. Je třeba dbát na to, aby kočka nekonzumovala zbytky stravy od jiných zvířat. Možná bude nutné kočce zabránit opouštět dům. Pokud ani tak kočka nebude stále vyléčena, ale po osmi týdnech se alespoň trochu zlepšila, pokračujte v dietním krmivu po dobu dalších dvou až šesti týdnů, abyste zjistila, zda dojde k ústupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka u koček

Hypermangan na mykózu

Hypermangan je žíravina, kterou je potřeba před použitím velmi dobře rozpustit a hodně naředit. 1–2 zrníčka rozpusťte ve sklenici vody tak, aby skutečně byla dokonale rozpuštěná. Tento roztok pak nalijte do umyvadla nebo vany a připusťte další vodu. Výsledná barva správné koupele je lehce růžová. Výsledným roztokem můžete postižená místa potírat nebo provést koupel ponořením do 5 minut. Rány potírejte maximálně 3x denně po dobu 1 týdne. Určitě ale dávejte pozor, aby se roztok nedostal do úst a očí.

Hypermangan je vlastně taková dezinfekce, používá se pár dní a pak je nutné udělat přestávku. Doporučuje se žehlit si oblečení, které přijde do kontaktu s mykózou, a používat pouze bavlnu.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g tuku Hera, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Z prosáte mouky, moučkového cukru, žloutku a Hery vypracujeme na vále těsto. Těsto můžeme buď zpracovat hned, nebo nechat v lednici odležet do druhého dne (jestliže chcete péct rohlíčky až druhý den, vyndejte těsto z lednice s dostatečným časovým předstihem, aby nebylo příliš tuhé). Z těsta vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 1 cm, které pak nakrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme do růžova při teplotě 180 °C asi 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

Pityriasis rosea – domácí léčba

Toto onemocnění způsobuje svědění, kterému se dá zabránit domácími prostředky. Svědění může být zmírněno pomocí níže uvedených tipů.

  • Jedním z účinných léků proti svědění je ovesná koupel. Pro přípravu této koupele budete potřebovat 1 až 2 šálky ovesných vloček. Ovesné vločky se přidají do vany s vlažnou vodou. Je důležité, aby byla koupel dostatečně a správně promíchaná. Posléze již můžete v koupeli v klidu relaxovat, a to po dobu 15 minut.
  • Dalším účinným lékem je použití růžové vody. Růžová voda se nanáší na postiženou oblast, čímž dochází ke zmírnění svědivého účinku.
  • Důležité je vyvarovat se činnostem vedoucím k nadměrnému pocení, protože pocení je jasným spouštěcím mechanismem svědění.

Zdroj: Pityriasis rosea u mládeže

Co je to růžový olej a z čeho a jak se vyrábí

Růžový olej se často nesprávně nazývá růžová voda. Růžový olej je kosmetická surovina, prakticky je to esenciální olej s léčivými účinky. Růžový olej obsahuje až 300 různých chemických látek, z nichž některé mají významné léčivé účinky. Pravý růžový olej je přírodní biologický extrakt vyrobený z okvětních lístků růží. Na přípravu růžového oleje se mohou použít jen dvě speciální odrůdy růže, přičemž ani jedna z nich se nevyskytuje v ČR. Jedna z nich je druh Rosa Damascena flos, český název je růže damascénská, která se pěstuje především v Bulharsku. Druhá je růže stolistá - Rosa centifolia, která se pěstuje v jižní Francii. Když se růžový olej povede, tak je z něho velmi aromatická a opravdu hezky vonící látka, která se používá, mimo jiné, například na výrobu kvalitních značkových parfémů a pleťových krémů.

Zdroj: Růžový olej domácí výroba

Další druhy Bergenia

Bergenia purpurea

Bergenia purpurea je, jak už její název napovídá, rostlina zbarvená do purpurově červené barvy. Červenou barvu mají jak květy, tak i listy. Tento druh dorůstá do výšky kolem 40 cm.

Bergenia purpurascens

Bergenia purpurascens je velice odolná stálozelená rostlina, charakteristická svými drobnými červenými květy. V dospělosti tento druh dosahuje výšky kolem 30 cm.

Bergenia strachei

Bergenia strachei je na rozdíl od ostatních druhů bergenií náchylnější na mrazivé počasí, její listy v zimě umrzají, ale ani to nebrání květům, aby vykvétaly brzy na jaře. Barva květů Bergenia strachei je růžová.

Bergenia ciliata

Bergenia ciliata je rostlina zdobená drobnými růžovými kvítky a stejně jako Bergenia strachei je náchylnější na mrazivé počasí a její listy v zimě také zmrznou.

Bergenia crassifolia

Bergenia crassifolia je o něco menší odrůda než předchozí druhy, její lodyhy většinou nepřesáhnou délky 30 cm a květy mají krásnou červenou barvu.

Zdroj: Bergenia cordifolia

Novozélandský bílý (oficiální označení: Nb)

Název tohoto plemene zavádí k tomu, aby byl jeho původ řazen do Nového Zélandu, tento králík byl ale vyšlechtěn ve Spojených státech amerických a pojem „novozélandský“ má proto, že k jeho křížení bylo využito stájových králíků z Nového Zélandu. Novozélandský bílý králík vznikl asi na začátku 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů. Jak již jeho název napovídá, barva srsti je bílá, i drápy jsou bílé. Barva očí je růžová. Uši jsou asi 10 cm dlouhé. Také tělo je mohutné.

Chov

Tento králík má také sklony k lenosti, zároveň je novozélandský bílý králík velmi vhodný pro chovatele, kteří se pokouší o užitkové křížení, protože toto plemeno je velmi plodné. Je důležité v jeho kleci udržovat čistotu kvůli jeho bílé barvě srsti. Jeho chov je opravdu hlavně pro maso.

Obrázky

Odkaz na fotografie novozélandského bílého králíka na googlu: novozélandský bílý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP