Během těhotenství a hlavně ve třetím trimestru je nezbytný příjem rybího tuku, který se podílí na správném vývoji mozku a očí plodu, u chlapců také na vývoji kvalitních spermií. Novorozenec či kojenec přijímají rybí tuk kojením v mateřském mléce. U nekojených dětí je třeba rybí tuk doplňovat. Vybíráte-li rybí tuk pro děti, je důležité, aby byl z toxického hlediska co nejčistší, to znamená, že by měl mít certifikát. Chuť je pro dítě velmi důležitá, a proto jsou rybí tuky pro děti zbaveny rybího zápachu a chuť je zpříjemněna citronovou nebo pomerančovou příchutí. Rybí tuk určený dětem je prodáván ve formě želatinových bonbonů. V zimních měsících je vhodný rybí tuk z tresčích jater, který garantuje obsah vitamínu D, který je v zimních měsících kvůli sníženému slunečnímu záření nedostatečný. Rybí tuk s nejvyšším přirozeným obsahem omega-3 mastných kyselin je vyrobený z celých tresek. Obsah rybího tuku je ve výši 40 %.
Rybí tuk obsahuje důležitý vitamín A a vitamín D a také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které lidské tělo nezbytně potřebuje ke svému životu, ale neumí si je samo vyrobit. Napomáhají k lepšímu průtoku krve cévami a k jejich pružnosti, snižují podíl cholesterolu v lidském těle a snižují vysoký krevní tlak, který může způsobit onemocnění srdce. Rybí tuk se získává z mořských ryb, převážně ze sleďů, sardinek, makrel, lososů či tresek.
Účinky rybího tuku pro lidské zdraví: prevence před rakovinou prsu, prevence před rakovinou prostaty, prevence před rakovinou tlustého střeva, prevence před vznikem cukrovky, prevence před infarktem, snižuje riziko vzniku alergických reakcí včetně astmatu a atopického ekzému, snižuje riziko onemocnění revmatickou artritidou, snižuje hladinu triglyceridů (typ tuků) v krvi o 20 až 50 %, ovlivňuje správný růst kostí, funkci mozku a zraku, napomáhá při psychických problémech (například schizofrenie), zmírňuje menstruační bolesti, napomáhá při boji s obezitou, pro diabetiky 2. stupně je rybí tuk nezbytnou součástí jídelníčku.
Pokud konzumujete minimálně jednou týdně tučnou rybu, nemusíte jíst rybí tuk ve formě doplňků stravy. Jestliže užíváte rybí tuk, musíte jíst hodně antioxidantů, jako je zejména ovoce a zeleniny.
V naší poradně s názvem OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulim.
Koupila jsem vnučce Omega Marine Forte+ doplněk stravy. Může je užívat, když je jí 16. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano!!! Rybí tuk je prospěšný v každém věku. Obzvláště v dětském věku je rybí tuk dobrý, protože se neovlivňuje s žádnými jinými léky a prospívá zdravému vývoji kardiovaskulárního systému.
Pro mnoho opruzených je nejlepším řešením na opruzeniny biologická léčba pomocí rybího tuku v tubě. Takovým je přípravkem je i mast s názvem Rybilka, která obsahuje 99% vyčištěného rybího tuku. Rybilka je speciální mast určená k ochraně a ošetření jemné pokožky kojenců a batolat. Rybí mast zklidňuje místa, kde je opruzená pokožka. Používá se jako účinná mast na opruzeniny. Dále Rybilka působí preventivně a udržuje pokožku hladkou a vláčnou. Složení rybí masti je jednoduché, čištěný rybí tuk, čištěná voda a stabilizátory. Někdy se prodává i míchaná rybí mast na objednání v lékárnách, která ale nemá tak dlouhou životnost a hůře se s ní pracuje. U některých lidí byl prokázán lepší účinek čerstvě namíchané rybí masti z lékárny, než při léčbě mastí Rybilka. Rybilka mast se dá nahradit i krémem Nivea baby nutri sensitive SOS krém, který okamžitě zklidňuje začervenalou a podrážděnou dětskou pokožku od opruzenin. Nivea SOS krém také, jako Rybilka, obsahuje rybý tuk ve formě omega 6 mastných kyselin a navíc obsahuje ještě i hydratující bambucké máslo. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá rybí mast koupit, jsou zde rybí mast cena. Nejlevnější nabídky a seznam obchodů, kde se dá krém Nivea SOS koupit, jsou zde Nivea SOS cena.
V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.
Tekutý rybí tuk je v poslední době špatně sehnatelný, místo něj si je však možné zakoupit rybí tuk v kapslích. Výroba tekutého rybího tuku zvyšuje totiž výrobcům náklady na výrobu a navíc kvůli nutnému zahušťování ztrácí přirozené antioxidanty, které je nutno nahrazovat syntetickými.
Rybí tuk v kapslích slouží jako doplněk stravy pro děti od 12 let a dospělé. Bývá podáván ve formě želatinových tobolek, které se snadno polykají. Kapsle bývají zbaveny rybího zápachu a obsahují zhruba 35 % omega-3 mastných kyselin a 0,5 až 1 g rybího oleje.
V naší poradně s názvem RYBÍ TUK Z NORSKA V OMEGAMARINE FORTE + se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Dobrý den, chci se zeptat zda je možná abych po uznávaní Rybí tuk z Norska v Omegamarine forte + měla žlutou stolici? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to možné, ale jen pokud by byl tuk kontaminován nějakou bakterií, která nepříznivě ovlivňuje trakt a zbarvuje stolici do žluta. Nejlepší způsob na ověření, je přestat to užívat a pozorovat změny. Prokazatelně to může zjistit kterákoliv zdravotnická laboratoř a nebo hygienická stanice.
Je mnoho lidí, kteří argumentují tím, že výhody oleje z krillu jsou lepší, nežli rybího tuku. Pointa je v tom, že olej z krillu obsahuje až 100x více omega 3 mastných kyselin při stejném dávkování, jako podobné doplňky z rybího tuku. Ryby samy o sobě neprodukují omega 3 mastné kyseliny, ale přijímají je z krillu a jiných řas, či planktonu žijících v oceánu. Rybí tuk se získává z ryb, které požírají menší živočichy, tedy i krill a olej z něho musí nejdříve strávit a umístit ve svém těle. Po vylovení se z těchto ryb teprve ždímá rybí tuk, který původně přijaly i od krillu.
Rybí olej primárně obsahuje omega-3 mastné kyseliny, avšak často je ve výsledné podobě kombinován s vitamíny A a D. Hlavními funkčními látkami jsou EPA a DHA (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová). Ty přispívají ke správné funkci srdce. Příznivého účinku lze dosáhnout pravidelným přísunem 250 mg EPA a DHA. Průměrný Čech ovšem konzumuje v průměru o 50 % méně ryb, než je průměr na člověka v Evropské unii. V porovnání s Norskem je to dokonce 4x méně!
Produkt OmegaMarine Forte získal popularitu zejména díky své vysoké kvalitě a také účinkům na lidské zdraví. Omega-3 kyseliny představují totiž asi nejvíce studovanou látkou s prokázaným pozitivním účinkem na srdce, mozek, oči a imunitu.
Omega-3 mastné kyseliny je možné získat konzumací prakticky většiny druhů ryb. Rybí maso je zdrojem prvotřídních bílkovin a takzvaných zdravých tuků. Díky kombinaci s vitamínem D je rybí tuk přirozeným antioxidantem a jeho příjem – především pak přechod ze „špatných tuků“ obsažených v oblíbeném červeném mase na tuk dobrý – má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Zdaleka ne všechny ryby však pocházejí z průzračně čistých vod s prokazatelným původem, složením krmiva a informacemi o případných chemických látkách, kterým mohly být během chovu vystaveny. Oproti tomu olej použitý v kapslích OmegaMarine Forte pochází jedině z ověřených zdrojů a je tak 100% dohledatelný. Při zpracování oleje, ke kterému dochází jen během několika málo hodin po ulovení, je olej navíc dodatečně očištěn. Výsledkem je tedy purifikovaný a 100% bezpečný zdroj omega-3 mastných kyselin.
Ve svém příspěvku JE TO SVRAB? PRO ANONYM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Mám stejný problém asi 6 týdnu.Vlasy, kotlety, za krkem, prsa, břicho nejvíc svědí.Kožní, prý to svrab není.Alergie. Já tomu nevěřím.Alergii mám zvýšenou-625.Co mě pomáhá je tělové mléko Lactovit červený a na krk vzadu sýrová mast.Přestal jsem pít víno,ale celé tělo mám mastné, není to příjemné. Podle mě mám norský svrab,ale doktoři nic nepoznají.Člověk nežije, jenom se škrábe. Pomůže nám opravdu někdo? Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.
Dobry den Petre..Vas dotaz je jiz hodne stary,ale zkusim...Mam uplne stejne priznaky.Tri doktori a nic.Testy nic..Muze nekdo napsat zda li situaci nejak vyresil??Dekuji
Při vyšetření na těhotenskou cukrovku se provádí takzvaný orální glukózový toleranční test (oGTT), a to mezi 24.–28. týdnem těhotenství, u těhotných s rizikovými faktory pro těhotenský diabetes dříve (nejčastěji v 16.–18. týdnu těhotenství). Test na těhotenskou cukrovku spočívá ve vypití 75 g glukózy rozpuštěné ve vodě nalačno a vyšetření krevního cukru rovněž nalačno a pak za 60 a 120 minut od vypití cukrové vody.
Na vyšetření je potřeba přijít ráno nalačno, od večera již nic nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Test by se neměl provádět v době akutního onemocnění, a pokud nepřijde těhotná nalačno. Stejně tak mohou být hodnoty změněny, pokud budoucí maminka nezůstane v průběhu testu v klidu, ale vykonává jakoukoliv fyzickou aktivitu.
Na vyšetření se přichází většinou ráno do odběrové laboratoře. Po registraci na recepci vás zdravotní sestra poučí o průběhu vyšetření. Po prvním odběru nalačno z loketní žíly následuje vyšetření krve na hladinu glukózy. Po vyšetření nalačno následuje podání 75 g cukru – glukózy v podobě sladkého ochuceného nápoje v množství 250 ml, který těhotná žena vypije během 5–10 minut. Následující 2 hodiny je potřeba na odběrovém pracovišti vydržet v klidu, tedy vsedě nebo vleže, nechodit, stále ještě nejíst, nepít, nežvýkat a nekouřit. Druhý kontrolní odběr se provádí za 1 hodinu a třetí odběr za 2 hodiny po vypití sladkého nápoje. Opět se ve vzorcích krve vyšetří hladina krevního cukru – glukózy. Po třetím odběru by se maminka měla v laboratoři najíst a napít, teprve poté, co je zkontrolována, že je v pořádku, může z laboratoře odejít.
Po vypití nápoje s cukrem můžete cítit nevolnost nebo nucení na zvracení, některé těhotné mohou zvracet nebo se u nich může dostavit průjem. V případě jakýchkoliv obtíží je ihned hlaste personálu laboratoře. Rovněž je potřeba hlásit před testem možné alergie, zvláště pak na kyselinu citronovou, kterou roztok obsahuje. Stejně tak další závažná onemocnění, zvláště neurologického rázu (epilepsie a podobně). Některým maminkám se může udělat nevolno po odběru krve, mohou mít takzvané mžitky před očima, točení hlavy. Ty je vhodné umístit do horizontální polohy na lehátko. Taková pacientka by měla zůstat i po posledním odběru alespoň 15 minut pod kontrolou zdravotníků. Na mnoha pracovištích mají prostor pro maminky čekající na kontrolní odběry oddělen od ostatních pacientů, což si budoucí maminky velice chválí, nemohou tak zvláště v době chřipek „chytnout“ infekci od nemocných.
První vyšetření glykémie proběhne u těhotné v rámci prvního odběru krve
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Rybí olej, omega-3 polynenasycená mastná kyselina, se skládá z kyseliny eikosapentaenové a kyseliny dokosahexaenové. Tato mastná kyselina může ovlivnit agregaci krevních destiček a/nebo koagulační faktory závislé na vitaminu K. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit zásoby tromboxanu A(2) v krevních destičkách a také snížit hladiny faktoru VII. Ačkoli je tato kazuistika kontroverzní, ukazuje, že rybí olej může posílit antikoagulační účinky, pokud je podáván při léčbě Warfarinem [1].
Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Warfarinem se proto vždy poraďte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou vzácně zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Warfarin. Riziko narůstá se stoupající dávkou rybího tuku. Vyšší dávka než 3 gramy denně znamená zvýšené riziko. U dávky 6 gramů denně při léčbě Warfarinem je potvrzen případ krvácení do mozku [2].
Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte jakékoli neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo máte jiné známky a příznaky krvácení, jako jsou
závratě;
červená nebo černá, dehtovitá stolice;
vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
těžká bolest hlavy;
slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.
V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.
Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
Rybí tuk v oleji zajišťuje příjem přirozeného a vysoce čištěného rybího oleje. Jeho výhodou je možná konzumace po lžičkách, což může být při podávání dětem nebo seniorům výhodou, neboť mají problémy s polykáním rybího tuku v kapslích. Olejový rybí tuk je vysoce přírodní, zbavený rybího zápachu a možných toxinů. Jeho chuť je příjemná díky přidanému přírodnímu ovocnému aroma.
Rybí olej je forma mastné kyseliny, která je extrahována z tkání tučných ryb. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny včetně eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Vysoce purifikovaný rybí olej je vynikajícím přírodním zdrojem vitamínů A a D a omega-3 mastných kyselin. Olej je vhodný k užívání zvláště během zimního období, kdy se nevytváří dostatek vitamínu D v pokožce působením slunce.
Ve svém příspěvku UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.
Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.
Dobrý den,
ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.
Za svrabem stojí samička parazita jménem zákožka svrabová, latinsky Sarcoptes scabiei. V lidské pokožce vytváří chodbičky, ve kterých klade vajíčka a kálí. Svrab je přenosné onemocnění, které se rozvíjí v horších hygienických podmínkách. Parazit se přenáší kožním kontaktem, kontaktem s kontaminovaným předmětem, a dokonce pohlavním stykem. Nakažení se projeví během čtyř až šesti týdnů. V Čechách je svrab v současnosti nejčastějším parazitárním onemocněním. Postižený musí také počítat s tím, že svrab je dermatolog povinen nahlásit na hygienickou stanici.
Přibližně za čtyři až šest týdnů od nakažení se může objevit vyrážka mezi prsty, na hýždích, na prsou nebo v oblasti genitálií. Velmi výjimečně se objevuje na hlavě a v obličeji. Vyrážka se projevuje jako našedivělé nebo narůžovělé pupínky, které se podobají kousnutí komára, a také jako chodbičky. Toto onemocnění kůže navíc provází nepříjemné svědění, které je výsledkem imunitní reakce organismu na antigeny zákožky a které se objevuje nejčastěji v noci, kdy je člověk zachumlaný pod peřinou (teplo totiž zákožce dělá moc dobře). Pokud si nemocný postižená místa škrábe, což je obvyklá reakce na nepříjemné svědění, vznikají strupy. V horším případě rozškrábaná vyrážka začne hnisat. Jestliže má postižený sníženou imunitu (různá imunitní onemocnění, rakovinové zhoubné nádory nebo HIV), může se u něj objevit svrab norský, který vytváří silné krusty na kůži. Tyto krusty sice nesvrbí, ale obsahují mnoho tisícovek parazitů. Svrab norský je složitě léčitelný, protože léčivá mast špatně proniká právě přes silnou krustu.
Abyste si uměli představit, jak vypadá svrab u člověka, prohlédněte si tuto fotogalerii.
V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.
Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
Podle posledních průzkumů bylo zjištěno, že pokud se k lékům proti diabetu užívá ještě jedna tobolka rybího tuku, tak se tím výrazně zvyšuje léčivý účinek těchto léků a lépe se pak léčí diabetes mellitus.
Pokud máte cukrovku, pití alkoholu může způsobit zvýšení nebo snížení hladiny cukru v krvi. Alkohol má navíc hodně kalorií.
Pokud pijete, dělejte to občas a pouze tehdy, když máte cukrovku a hladinu cukru v krvi dobře pod kontrolou. Vhodná je také porada s lékařem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné s ohledem na probíhající diabetes.
Účinky alkoholu na diabetes
Zde je několik dalších způsobů, jak může alkohol ovlivnit cukrovku:
Zatímco mírné množství alkoholu může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi, nadbytek alkoholu může ve skutečnosti snížit hladinu cukru v krvi - někdy způsobí, že klesne na nebezpečnou úroveň, zejména u lidí s diabetem 1.
Pivo a sladké víno obsahují sacharidy a mohou zvýšit hladinu cukru v krvi.
Alkohol podporuje chuť k jídlu, a to může způsobit přejídání, které pak vede ke zhoršení kontroly hladiny cukru v krvi.
Alkoholické nápoje mají často hodně kalorií, takže je obtížnější zhubnout. Správná váha u diabetu přispívá ke kompenzaci nemoci.
Alkohol může také ovlivnit váš úsudek nebo vůli a způsobí, že si špatně vyberete jídlo. Kalorické jídlo s vysokým glykemickým účinkem může mít velmi rychlé vážné dopady na hladinu krevního cukru.
Alkohol může interferovat s pozitivními účinky perorálních léků na cukrovku nebo inzulínu.
Alkohol může zvýšit hladiny triglyceridů.
Alkohol může zvýšit krevní tlak.
Alkohol může způsobit zrudnutí, nevolnost, zvýšenou srdeční frekvenci a nezřetelnou řeč.
Příznaky opilosti jsou velmi podobné příznakům nízké hladiny cukru v krvi a proto je těžké je odlišit. Záměna může vést k neposkytnutí vhodné pomoci v případě nízké hladiny cukru v krvi, což může mít fatální následky.