RYBÍZ ALA BRUSINKY KALORIE a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Vědci testují mnoho různých potravinových doplňků, aby zjistili, zda pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Tyto doplňky by mohly být prospěšné lidem s prediabetem nebo diabetem zejména typu 2. V průběhu času by mohlo užívání daného doplňku spolu s léky na cukrovku umožnit lékaři snížit dávku léku, i když je jasné, že potravinové doplňky pravděpodobně nemohou úplně nahradit léky. Níže najdete je 10 takových doplňků, které vám mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Kyselina alfa-lipoová
Kyselina alfa-lipoová neboli ALA je vitaminům podobná sloučenina a silný antioxidant produkovaný v játrech a vyskytující se v některých potravinách, jako je špenát, brokolice a červené maso.
Když lidé s diabetem 2. typu užívali 300, 600, 900 nebo 1 200 mg ALA spolu s obvyklou léčbou diabetu po dobu šesti měsíců, hladina cukru v krvi nalačno a HbA1C se snižovaly.
Jak to funguje: ALA může zlepšit senzitivitu na inzulin a absorpci cukru z vaší krve, i když může trvat několik měsíců, než se tyto účinky projeví. Může také chránit před oxidačním poškozením způsobeným vysokou hladinou cukru v krvi.
Užívání: Dávky jsou obvykle 600–1 200 mg denně, užívané v rozdělených dávkách před jídlem.
Upozornění: ALA může interferovat s terapií hypertyreózy nebo hypotyreózy. Vyhněte se velmi velkým dávkám ALA, pokud máte nedostatek vitaminu B1 (thiamin) nebo bojujete s alkoholismem.
Závěr: ALA může postupně pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C, s většími účinky v denních dávkách až 1 200 mg. Vykazuje také antioxidační účinky, které mohou snížit poškození vysokou hladinou cukru v krvi. Může ale ovlivňovat terapii onemocnění štítné žlázy.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Brusinky vděčí za své blahodárné účinky na hubnutí obsahu tříslovin a bioflavonoidů a polyfenolů. Díky tříslovinám ochrání žaludeční sliznici a zamezí zánětům anebo také zamezí vzniku žaludečních vředů. Díky bioflavonoidům příznivě působí na hladinu cholesterolu, podobně jako například červené nebo bílé víno. Pokud si tedy místo lehké a zdravé stravy dopřáváte spíše těžká a smažená jídla, pomůžou vám brusinky se snížením cholesterolu. Navíc brusinky jsou také silné přírodní antioxidanty a to díky obsahu přírodních vitaminů A a E. Nejlépe brusinky zabírají na hubnutí, jen když jsou užívány ve formě rozpustného prášku na bázi brusinek. Pokud by se užívaly brusinky jako celé plody, nebo dokonce jako sušené brusinky, či kandované brusinky nebo v brusinkovém kompotu, tak by se vlivem přírodních nebo přidaných cukrů, které v sobě plody brusinek obsahují, naše těla spíše tloustla, než hubnula. Proto na hubnutí vždy jen rozpustný prášek na bázi brusinek v kapslích, který je běžně dostupný v lékárně jako prevence proti zánětu močových cest.
V naší poradně s názvem WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.
Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Paní Flídrová, slyšela jste dobře, brusinky skutečně mohou způsobit zdravotní komplikace ve spojení s Warfarinem. Warfarin je lék na ředění krve, tak zvaný antikoagulant. Warfarin se používá k rozpuštění akutních krevních sraženin při hluboké žilní trombóze nebo plicní embólii. Preventivní užívání Warfarinu pak snižuje u rizikových pacientů vznik srdečního infarktu, či mozkové mrtvice v důsledku vytvoření krevní sraženiny v žilním pletenci. Do těchto rizikových skupin patří lidé s poruchou srdečního rytmu nebo s umělými srdečními chlopněmi, dále pacienti po prodělaném infarktu a také pacienti po chirurgických zákrocích, například po náhradě kyčelních či kolenních kloubů.
Warfarin je komplikovaný lék v kombinaci s ním nesmí být užíváno mnoho bylinných přípravků! Následující seznam doplňků stravy by NEMĚLY být užívány společně s Warfarinem, aniž by o tom nevědět váš ošetřující lékař.
Nebezpečné kombinace doplňků stravy s Warfarinem:
- Bromelain, který podporuje odbourávání tuků z problematických partií těla,
- Chlorella zelená řasa,
- Koenzym Q10,
- brusinky,
- šalvěj červenokořennou (dan šen),
- ženšen,
- dong quai,
- třezalka,
- pískavice řecké seno,
- ginkgo biloba,
- kajenský pepř,
- česnek,
- vitamín E,
- vysoké dávky vitamínu C.
Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C; množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Důležitý je také obsažený rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví cévního systému. Z vitaminů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitaminů prospěšných našim nervům, vlasům a kůži.
Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Najdeme v nich i mnoho stopových prvků, obsahují hodně vápníku a železa, dále hořčík, draslík a mangan. Neopomenutelné jsou i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.
Rybíz výrazně posiluje naši imunitu
Vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin dělá z rybízu ovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity. To věděly už naše babičky a jistě i jejich babičky – rybíz je u nás už po generace cenným a levným přírodním zdrojem důležitých látek. Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které mohou sloužit jako zdroj zdraví prospěšný i v době zimy s nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.
Rybíz jako stimulant obranyschopnosti může výrazně pomoct při léčbě mnoha nemocí, například nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty dutin a infekce sliznic, bronchitida, angína a podobně. Zároveň je také vhodnou prevencí těchto a mnoha jiných zdravotních potíží.
Léčivé karoteny a vitamin A v rybízu
Karoteny a z nich následně syntetizovaný vitamin A mají v našem těle mnoho příznivých účinků. Antioxidanty obecně zbavují organismus volných radikálů a chrání buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.
Karoteny urychlují obnovu sliznic a chrání je, jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech. Vitamin A je známým ochráncem zraku, pomáhá při zhoršeném nočním vidění, takzvané šerosleposti.
Rutin chrání naše cévy
Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být pro mnohé z nás velmi přínosný. Rutin je tím pravým pomocníkem pro dobrý stav cév, udržuje jejich stěny pružné a zlepšuje průchod krve. Pokud trpíme zdravotními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny s tende
Ve svém příspěvku NA ZÁNĚT MOČOVÝCH CEST JSOU DOBRÉ BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Na váš problém by vám mohly pomoci kanadské brusinky, tedy spíše výtažek účinných látek brusinek, které blahodárně působí na močové cesty. Kanadské brusinky je možné volně koupit v lekárně v kapslích nebo tabletách, přičemž kapsle jsou lepší.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Rybíz červený patří do rodu Ribes z čeledi angreštovitých a pochází ze západní Evropy, ale v současnosti je široce rozšířen po celém světě.
Při pravidelné konzumaci je červený rybíz spojen s poklesem výskytu mnoha chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny.
Tyto drobné červené kuličky uspořádané v mohutných hroznech překypují nutričními výhodami.
Červený rybíz je dobrým zdrojem vlákniny a může pomoci zlepšit zdraví trávení.
Červený rybíz je plný vitamínu C, který nejen podporuje zdravý imunitní systém, ale také produkuje a udržuje kolagen, nezbytný pro zdravé vlasy a pokožku.
Červený rybíz je dobrým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Červený rybíz má nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny.
Zdravotní účinky červeného rybízu:
podporuje trávení,
zvyšuje pocity plnosti,
posiluje imunitu,
detoxikuje,
snižuje cholesterol,
snižuje riziko srdečních chorob a rakoviny, zejména rakoviny prostaty,
Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.
V naší poradně s názvem BRUSINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Lze brusinky a warfarin užívat současně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Brusinky je možné konzumovat i během léčby Warfarinem. Je třeba ale vnímat vlastní zdravotní stav, protože brusinky působí močopudně a při nedostatku tekutin v těle může dojít ke zhoustnutí krve. A to je opačný efekt, než působí Warfarin, který krev naopak ředí. Takže společně s brusinkami zvyšte denní příjem tekutin.
V naší redakci jsme všichni zařadili kanadské brusinky do své stravy, abysme si pročistili močové cesty, takže jako prevenci. Užívali jsme Cran-Urin Brusinky od firmy Barnys po dobu 3 měsíců, dvě tablety denně, jednu ráno a jednu večer. Přípravek Cran-Urin jsou kapsle, které obsahují rozpustný prášek na bázi brusinek. Tuto léčbu jsme volili jako preventivní péči o své močové cesty. Po této léčbě jsme s překvapením zjistili, že aniž bychom se nějak snažili, tak jsme během léčby brusinkami všichni zhubli v průměru o tři kila - jedno kilo za měsíc. Zkusili jsme tedy pokračovat v užívání brusinek na hubnutí dále, ale v dalších měsících se již hubnutí tolik neprojevovalo. Z našeho vlastního poznání tedy můžeme doporučit brusinky na hubnutí, ale je potřeba brusinky užívat v cyklech. Na hubnutí je potřeba brusinky brát tři měsíce 2 kapsle denně (ráno a večer), pak vysadit a za dva měsíce zopakovat tuto brusinkovou dietu znovu na tři měsíce. Na hubnutí působí jen rozpustný prášek na bázi brusinek, který je obsažen v kasplých, nikoliv celé plody. Plody brusinek bývají kandované a nebo obsahují svůj přírodní ovocný cukr, po kterém se naopak rychle tloustne a na hubnutí by to nemělo negativní dopad.
Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, jejich pozitivní účinky proto nejsou moc velké.
EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.
DHA (kyselina dokosahexaenová) je obsažena zejména v tučných mořských rybách a v rybím oleji. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.
ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.
Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2-3x týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.
Rybíz má hodně přírodního cukru, sto gramů červeného rybízu obsahuje 7,37 gramů cukru. Rybíz však obsahuje fruktózový cukr, který má nižší GI než glukóza.
Glykemický index (GI) červeného rybízu (čerstvé bobule) se rovná 25, což jej řadí mezi potraviny s nízkým GI. Cukr z červeného rybízu se proto vstřebává pomalu do krevního řečiště, což zabraňuje výkyvům krevního cukru, chuti na cukr a změnám nálad.
V naší poradně s názvem BÍLÝ VÝTOK Z MOČOVÉ TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Igy.
Dobrý den,
s tímto výtokem a současně s pálením močové trubice při močení už nějakou dobu mám problém. Pálení asi závisí na tom, jak hodně piju a jak často chodím močit. Každopádně byl jsem na urologii, ale z moči se nenašlo nic a jediné, co mi paní doktorka doporučila bylo, že mám hodně pít a dala mi letáček na lék pro pomoc s infekcí, i když říkala, že nic takového nemám. Lék jsem si pořídil, ale problémy mám pořád stejné. Upozornil jsem i na to, že mám novou přítelkyni, ale že ta žádné problémy nemá a těsně před tím než jsme se poznali byla u své gynekoložky a byla v pořádku. Paní doktorka si mě vzala i na ultrazvuk, ale stěr už mi neudělala. Může se jednat o pohlavní nemoc, i když přítelkyni nic na gynekologii nenašli? Děkuji za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Stěr z močovodu dnes již plně nahrazuje laboratorní vyšetření moči. Pro vaši jistotu, že skutečně nejde o zánět močových cest, můžete navštívit druhého lékaře, tentokrát venerologa. Venerologie je obor kožního lékařství, který se specializuje na pohlavně přenosné nemoci. Když ani tam nenajdete příčinu svých problémů, tak potom zkuste koupit čerstvé brusinky a mixujte si je s vodou. Tento lahodný nápoj vám pomůže s pročištěním močových cest. Stačí je používat několikrát denně po dobu jednoho měsíce. Brusinky kupte ve velkém množství najednou (dvě kila), zmražte je, a pak je postupně spotřebovávejte.
Kanadská brusinka je plodem rostliny s názvem klikva velkoplodá. Od naší brusinky divoké se liší tím, že má jinou velikost. A proč právě brusinky z Kanady a ne naše české? Je to prosté, v Kanadě se brusinky pěstují na ohromných plantážích a jejich sklizeň je provozována průmyslově – velkokapacitně, oproti brusinkám českým, které jsou menší a rostou jen divoce v lesích a jejich sběr v takovém množství by byl velice drahý a navíc jsou brusinky na našem území chráněné, protože se vyskytují poměrně vzácně.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu na warfarin brusinky?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.
Níže uvádíme některé společné příznaky spojené s alergií na brusinky.
Alergie na brusinky způsobuje vyrážku po celém těle – reakce na přecitlivělost. Tato vyrážka bývá zarudlá a svědí, občas je podobná skvrnám, které naskáčou po popálení kopřivou.
Alergie na brusinky může být spojena s pocitem tísně na hrudi, s otokem úst, jazyka, rtů a tváří.
Velmi vzácně se objevují respirační potíže, které se projevují dušností a lapáním po dechu.
Ve velmi vzácných případech dochází k anafylaktickému šoku. Tento šok je život ohrožující.
Při těžké formě alergické reakce je důležitá okamžitá hospitalizace a lékařská pomoc.
V naší poradně s názvem WARFARIŇ A BRUSINKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu brusinky sušené? Nebo čaj?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brusinky mají stále stejný obsah vitamínu K, ať jsou sušené, kandované nebo čerstvé. Jeden čtvrtlitrový hrneček naplněný brusinkami obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když si uděláte z brusinek čaj, který bude přecezený a nebudou v něm žádné plody, jen voda, tak bude obsahovat jen velmi málo vitamínu K. Takový čaj pak můžete pít dle libosti bez omezení.
Černý rybíz (Ribes nigrum) je keř dorůstající výšky kolem 1 až 2 metrů. Produkuje jedlé, purpurově černé bobule, které chutnají sladce a obsahují semeno.
Olej ze semen černého rybízu obsahuje chemickou látku zvanou kyselina gama-linolenová (GLA). GLA může zlepšit imunitní funkce a pomoci snížit otoky a ředí krev. Plody černého rybízu obsahují chemické látky zvané antokyany, které mají antioxidační účinky. Tyto přírodní chemikálie zabraňují stárnutí pleti a vráskám.
Lidé používají černý rybíz na ekzémy, dnu, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, svalovou únavu, hojení ran a na mnoho dalších stavů, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití podporovaly.
Pokud hledáte alternetivu brusinek například v doplňku stravy, tak výborným řešením jsou brusinky kapsle, které koupíte v mnoha internetových obchodech. Jsou lepší, než tabletová forma, protože extrakt z brusinek není ničím stužený. V brusinkových kapslích je obsažen obvykle sypký prášek, který se po rozpuštění kapsle v žaludku smísí s tekutým obsahem a prakticky okamžitě se dostává do organizmu. Díky tomu mají kapslované brusinky lepší vstřebatelnost při užívání.
V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.
Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Při zvýšené kyselině močové použijte zde https://www.ceskenemoci.cz/… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.
Každý známe červené kuličky brusinek, které používáme v péči o své tělo, ale málokdo ví, že velice prospěšný je také odvar ze zelených listů brusinky. Čaj z listů brusinky působí jako účinná přírodní detoxikace těla a je vhodným doplňkem při použití brusinky na hubnutí.
Ve svém příspěvku RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.
Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zde je několik jednoduchých tipů pro léčbu příznaků alergie na brusinky.
Mírná alergická vyrážka může být léčena lokální aplikací surového medu nebo gelu Aloe vera. Při alternativní léčbě jsou podávána antihistaminika.
Homeopatické léky jsou považovány za velmi prospěšné, a to v případech závažných alergických reakcí spojených s nadměrným svěděním a pálením kůže.
Doporučuje se zvýšení příjmu tekutin. Tekutiny pomáhají ledvinám s odplavováním přebytku toxinů z těla. Tato terapie (léčba) se používá pouze v případech mírné alergické reakce.
V případě závažných alergických reakcí, neztrácejte čas domácí léčbou, ale spěchejte do nejbližší nemocnice.
Existují určitá preventivní opatření, která je třeba dodržet před použitím brusinkového džusu užívaného k léčbě infekce močových cest nebo jiných příznaků.
Vždy se poraďte s lékařem, který zná klady a zápory konzumace brusinek s ohledem k vašemu zdravotnímu stavu. Co může být přínosem pro ostatní, nemusí být přínosem pro vás.
Brusinky obsahují značné množství kyseliny salicylové, která je stejná jako aspirin. Osoby s alergií na aspirin by měly omezit příjem brusinek. Nadměrný příjem brusinek může mít za následek alergickou reakci.
Většina brusinkových šťáv je smíchána s velkým množstvím cukru, aby bylo dosaženo příjemné chuti. Diabetičtí jedinci by měli vždy raději volit neslazenou brusinkovou šťávu, nebo tu, která obsahuje umělá sladidla.
Brusinky obsahují šťavelan. Šťavelan vápenatý tvoří ledvinové kameny. Pacienti s anamnézou ledvinových kamenů nebo s jiným onemocněním ledvin by se měli vyhnout brusinkám nebo produktům s obsahem brusinek.
V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlíčková Krystyna.
Ještě bych se chtěla zeptat jestli můžu pří používáni léku Pradaxa dát si domácí výroby kysané zelí denně s šťávou jak jsme zvyklí roky od prosince do konce dubna jíst toto zelíčko. Pak na podzim domácí sirup GOJA a pak sirup černý rybíz a černa jeřabina. Začala jsem teď tento lék užívat a bojím se abych něco nepokazila. Havlíčková K
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lék Pradaxa je skvělý antikoagulační lék, který nemá téměř žádné interakce s jídlem. Ani se zelím, černým rybízem ani s černou jeřabinou. Vše je možné konzumovat, i když užíváte Pradaxu.
Na co si musíte dávat pozor, jsou volně prodejné léky proti bolesti, ze kterých můžete užít pouze Paracetamol.
Pradaxa se nemá ráda s ovocem grapefruit, a to jak celé ovoce, tak i jen pouhá šťáva mohou prodloužit čas, který Pradaxa účinkuje v těle. Diky tomu může docházet k předávkování a zvýšenému výskytu nežádoucích účinků. Proto při Pradaxe nekonzumujte grapefruity.
Vše ostatní můžete dle libosti.
Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vydatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.
Jak již bylo uvedeno, jsou především nutná jistá potravinová opatření. Léčebná výživa je považována za pilíř léčby diabetu. Lidé, kteří mají cukrovku, často nedávají pozor na to, jaké potraviny a kolik jich snědí. Při cukrovce tělo nedokáže dobře hospodařit s přijatou potravou. Inzulin, antidiabetické tablety a tělesný pohyb mohou sice krevní cukr snížit k určitému stupni, ovšem jestliže se ignoruje osobní odpovědnost za správně volenou stravu, stav se zhoršuje a vede ke komplikacím. Další varování! Slovo hladovka nemá v životosprávě diabetika místo!
Aby strava diabetika byla plnohodnotná, musí pacient znát základy léčebné výživy. Je to proto, aby bylo docíleno udržení normální hladiny cukru v krvi.
Při diabetu I. typu je nutné si denně píchat inzulin. Diabetici I. typu jsou vždy štíhlí a nemusí proto jíst stravu chudou na kalorie. Je zde nutné dbát v prvé řadě na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu. 1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovatelných sacharidů. U diabetiků I. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
Při cukrovce II. typu je možnost správně volenými úpravami stravy a snížením hmotnosti udržovat normální hodnoty krevního cukru. U diabetu II. typu bývá více než 90 % diabetiků obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje pestrá strava chudá na kalorie spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Diabetici II. typu nepočítají kalorie na chlebové jednotky. Jejich rozmezí je nutné udržovat v hodnotách 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
Jak na to:
pečlivá kontrola množství jídla;
potřebné množství živin – jíst pestrou stravu, více komplexních sacharidů, jako jsou škroby, důležitá je vláknina; omezit jednoduché rafinované cukry, jíst méně tuků (především nenasycené mastné kyseliny a cholesterol); alkohol jen v omezeném množství;
zajistit pravidelný příjem potřebného množství kalorií;
udržet si odpovídající váhu.
Toto jsou obecná pravidla u diabetu. Pokud budete postupovat dle rad lékaře a nutričního specialisty, cukrovka pro vás nebude černou můrou.