Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RÝMA PŘED OPERACÍ

OBSAH

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Zadní rýma a bolest v krku

Zadní rýma a bolest v krku mohou signalizovat alergickou rhinitidu. V tomto případě – pokud dochází k opakovaným příznakům – se doporučuje vyhledat alergologa. Nechte si vyšetřit také CRP, při zvýšené hodnotě je nutná léčba s možností antibiotik.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rýma, při které se ucpávají nosní dírky, vadit bude. Je potřeba zhodnotit váš stav vyšetřením, zvážit rizika a pak se teprve lékař rozhodne, jestli zákrok provede.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katerina.

Děkuji dnes jsem se zbudila a uz je ryma prič lecena ryma trva 7dni ja ji vylecila za 5 dekuji za odpoved stejnak me jeste ceka predoperacni vysetreni ted pondeli

Zdroj: diskuze Ryma

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Klystýr před operací

Pokud pacient nechce klasické klyzma, tak se dá v nemocnici za 100 Kč koupit přípravek Yal. Yal je velmi řídký gel v malé lahvičce s aplikátorem do konečníku. Používá se k výplachu před různými vyšetřeními a jedná se o příjemnější proceduru, než je klyzma. Klyzma se provádí u plánovaných operací střev, případně velkých gynekologických operací, nebo před určitými vyšetřeními střev (například při endoskopii).

Zdroj: Jak správně provést klystýr

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Neustálé zahlenění krku. Hleny nemohu vykašlat. Rýma nejde nosem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Narkóza a nachlazení

Je třeba si nejprve uvědomit, že je rozdíl mezi plánovaným zákrokem a neočekávanou operací. Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient v co nejlepší kondici, to znamená, že by měl být samozřejmě zdravý. Pokud by se tedy pacient před plánovanou operací nachladil, obvykle se operace ruší, protože i obyčejné nachlazení může způsobit po anestezii značné komplikace. Samozřejmě pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Důsledky narkózy

Co je to zadní rýma

Zadní rýma je typ rýmy, který je způsoben nadměrnou produkcí hlenu a trápí především dětské pacienty. Nicméně vyskytnout se může i u dospělých. Přenos infekce probíhá kapénkovou nákazou. Zánět nosohltanu je možnou a poměrně častou komplikací zadní rýmy, která je způsobena nachlazením, viry a bakteriemi. Proto projevem může být i bolest hlavy doprovázená malátností a anebo zalehnutím uší.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Diskuze

V diskuzi VIROVÝ ZÁPAL PLIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jircová.

Dobrý den,vnouček ,nyní v únoru 3 roky,je ode dneška s dcerou na jip s virovým zápalem plic.Včera začala horečka 39',předevčírem kašel a rýma,dnes v noci dušný.Od listopadu skoro 2 měsíce dráždivý kašel,dětská lékařka dávala jen sirupy na odkašlání,Rtg neudělala,malý několikrát v noci i přes den při spaní zvracel,prý je to zadní rýma.Myslím si,že vnouček už před tím prodělal zápal plic.Co si o tom myslíte?Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Virový zápal plic.

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Kouření, pití a cvičení

Základní pravidlo, které zde platí je, že čím lépe se cítíte před operací, tím lépe se budete cítit po ní. Pokud cvičíte pravidelně, tak pak vám gratulujeme! Jen tak dál. Pokud ne, tak před operací je dobrý čas začít s každodenní rychlou a svižnou chůzí. To vám pomůže, aby vaše tělo bylo před operací silnější. Také vám to pomůže v rychlejší rekonvalescenci po operaci. Promluvte si ale nejdříve se svým lékařem, než začnete s nějakou formou cvičení.
Pokud kouříte, je nyní vhodná doba, abyste se pokusili přestat kouřit. Kouření může zpomalovat rychlost hojení vašeho těla po operaci. Konzultace se zdravotní sestrou vašeho lékaře vám může pomoci najít nejlepší způsob, jak přestat kouřit, například můžete nahradit klasické cigarety za elektronické. Elektronická cigareta dodává tělu potřebný nikotin, ale bez vedlejších jedovatých zplodin. Pokud nemůžete přestat kouřit, tak alespoň snižte počet vykouřených cigaret za den.
Pokud vypijete více než 1 skleničku alkoholu denně (pivo, likér, panák nebo víno), tak nyní je vhodný čas omezit na částku, kterou pijeme. Úplné vyřazení alkoholu před operací vám pomůže mít své tělo silnější před a po operaci rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi HOMEOPATIKA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo.

Homeopatika? Ta fungují jen u border kolií. Pes musí být nadprůměrně inteligentní, aby u něj fungoval placebo efekt ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola Topinková.

Naši psi i kočky jsou tedy nadprůměrně inteligentní :-)

Zdroj: diskuze Homeopatika u psa

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Kapky do nosu pro psa

Kapky do nosu můžete podávat pouze po dohodě s veterinárním lékařem, abyste neponičili vašemu psovi nosní sliznici.

Zdroj: Rýma u psa

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP