Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RÝŽOVÝ ODVAR NA PRŮJEM RECEPT

OBSAH

Jak připravit rýžový odvar

Ingredience: 1 polévková lžíce rýže, 1 l kojenecké vody

Postup: Vařte jednu polévkovou lžíci rýže v 1 litru kojenecké vody po dobu jedné hodiny. Vždy, když se část vody varem odpaří, doplňte ji zpátky na 1 l. Poté rýži přeceďte a vzniklý odvar použijte k přípravě mléka nebo ho rovnou dítěti podávejte.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Ještě by mě prosím zajímalo, jak dlouho je vhodné odvar pít. Předem děkuji

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Co jíst při průjmu

Aby se udržela správná funkce střevní sliznice, je nutné začít s tuhou stravou již v prvních 24 hodinách od propuknutí průjmu.

V prvních zhruba 4–6 hodinách podávejte pouze tekutiny. Poté můžete nabídnout lehce stravitelnou, netučnou stravu, a to rýžový odvar, mrkvový odvar, rozmačkaný syrový banán. Poté můžete přidat osolenou ovesnou nebo rýžovou kaši, nastrouhané jablko, bramborovou kaši, suchary, toast či slané tyčinky. Strava by neměla být tučná, ale energeticky vydatnější. Vyhněte se nadýmavým potravinám a pečeným a smaženým jídlům. Pokračujte v podávání tekutin, kromě bylinných čajů (heřmánkový, fenyklový, mátový) nebo černého čaje můžete podávat naředěné džusy (jablečný, banánový, meruňkový). Z ovocných čajů je vhodný borůvkový. Pokud se průjem následně zhorší anebo se přidá zvracení, navštivte s dítětem lékaře. Pokud se průjem zlepší, můžete postupně přejít na normální stravu, například vařené či dušené bílé maso. Bílé jogurty (se sníženým obsahem tuku) podávejte v pozdějším stadiu léčby.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Zdroj: diskuze Čistění ledvin petrželí přesný recept

Recept na odvar

Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.

Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.

Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU PŘI UŽÍVÁNÍ XARELTA PÍT HŘEBÍČKOVÝ ODVAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhlířová.

chci odvar pít jako prevenci proti rakovině prsu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje odborná studie, která na zvířatech dokazuje pozitivní účinky hřebíčku při boji proti již probíhajícímu karcinomu prsu. Podle této studie má nejsilnější protirakovinové účinky esenciální olej z hřebíčku a o něco slabší alkoholový extrakt a vodový odvar. Výsledky této studie si můžete detailně přečíst zde: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Jak je to s hřebíčkem a léky na ředění krve?
Hřebíček a v něm obsažený hřebíčkový olej mohou zesílit účinky antikoagulancií (tedy i Xarelta) a dalších léků, které ovlivňují srážlivost krve, jako jsou inhibitory krevních destiček, trombolytická činidla a nesteroidní protizánětlivé léky, což může zvýšit riziko krvácení.

Eugenol, aktivní složka hřebíčku a hřebíčkového oleje, se ukázal jako inhibitor aktivity krevních destiček. Závažné komplikace krvácení a interakce s hematologickými přípravky však nebyly hlášeny. Účinky hřebíčku na srážlivost krve se výrazně různí kvůli různým obsahům aktivních látek v tomto koření. Jednou si koupíte hřebíček, který bude mít účinky vyšší a jindy zase skoro žádné.

Pokud užíváte Xarelto, tak byste měla spolupracovat s lékařem, který vede léčbu Xareltem a informovat ho o vašich záměrech užívat hřebíčkový odvar dříve, než jej začnete užívat. Doporučuje se pečlivé klinické a laboratorní sledování hematologických komplikací. Také byste svému lékaři měla neprodleně hlásit jakékoli známky krvácení, včetně bolesti, otoku, bolesti hlavy, závratě, slabosti, prodlouženého krvácení z řezných ran, zvýšeného menstruačního krvácení, vaginálního krvácení, krvácení z nosu, krvácení z dásní při čištění zubů, neobvyklého krvácení nebo modřin, červená nebo hnědá moč nebo červená nebo černá stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu při užívání xarelta pít hřebíčkový odvar?

Recept na odvar z bokového listu

Asi 5 gramů bobkového listu vařte ve 3 dl vody (10 minut) a minimálně 3–4 hodiny (lépe však přes noc) louhujte nejlépe v termosce. Odvar přeceďte a pijte malými doušky během 12 hodin. Pokud byste vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujte po třech dnech, pak po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budete potřebovat asi 30 gramů bobkového listu.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem CO S PŘÍLIŽ TMAVOU BARVOU VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zesvětlení obarvených vlasů nejde udělat jinak, než působením peroxidů. Takže je třeba použít barvu na blond odstín, tím stáhnout současnou barvu vlasů a pak aplikovat raději přeliv, protože u něho, když se to nepovede, tak se to za pár dní vymyje šampónem. Příště si raději nechte obarvit vlasy u zkušené kadeřnice. Ušetříte si tím trápení i zničené vlasy od nevhodné bravy na vlasy a následného odbarvování.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na přírodní zesvětlení tmavě obarvených vlasů použijte kopřivový odvar! Jak si udělat kopřivový odvar na přírodní zesvětlení vlasů? Jednoduše, natrhejte si čerstvé kopřivové listy a přelijte je horkou vodou. Až odvar z kopřiv na zesvětlení vlasů vychladne, tak ho zceďte a opakovaně si s ním omývejte své vlasy. Po několika měsících takovéhoto opakovaného oplachování tmavých vlasů v kopřivovém odvaru obarvené vlasy zesvětlají. Tento recept ale nepoužívejte na příliš suché vlasy, protože by se mohly jseště více vysušit a zlámat nebo roztřepit u konečků. Trochu zlouhavé, ale odrosty nevhodné barvy by vám trvaly nejspíše ještě mnohem déle.

Zdroj: diskuze Co s příliž tmavou barvou vlasů

Odvar z prhy chlumní na rány

Odvar z prhy chlumní má vynikající dezinfekční účinky, takže s ním můžeme omývat rány i ho kloktat. Odvar z arniky se připraví z jedné kávové lžičky sušených květů arniky a dvou deci vody. Vodou zředěný odvar v poměru 1:1 poslouží velmi dobře i jako náhrada místo jodové tinktury.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Léky na průjem

Domácím lékem na průjem je Smecta. Smecta je přírodní čištěný jíl.

Smecta na akutní průjem - dávkování:

  • průjem u dětí do 1 roku: 2 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 1 sáček denně,
  • průjem u dětí nad 1 rok: 4 sáčky denně po dobu 3 dnů, potom 2 sáčky denně,
  • průjem u dospělých: doporučená denní dávka na začátku léčby je 6 sáčků denně, může být snížena na 3 sáčky denně podle vývoje příznaků.

Zdroj: Léčba průjmu

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Našla jsem si recept na snížení váhy, díky užívání sody s některými ingr. . První den dobrý, druhý den průjem. Jinak prozatím žádné zažívací potíže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta30.

Četla jsem že jedlá soda má blahodárný vliv na organismus, ať už v boji s překyselením, rakovinou, bolestí hlavy a dalšími problémy. Máte s tím zkušenost? Opravdu to pomáhá? Radí smíchat lžičku jedlé sody s citronovou šťávou a užívat to každý den před jídlem. Myslíte, že to má smysl? Už dlouho trpím na migrénu a zkouším co se dá. Toto asi ublížit nemůže ne?

Zdroj: diskuze Jedlá soda jako lék

Odvar z borovice

Postup: Dvě hrsti borovicových větviček dejte do 2 litrů vody, nechte přejít varem a louhujte cca 20 minut. Tento silný odvar z borového jehličí si přidejte do koupele.

Použití: Látky obsažené v odvaru stimulují prokrvení tkání a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.

Zdroj: Borovice - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý večer. Chci se zeptat, co si můžu vzít za léky na průjem, když užívám eliquis 5mg ráno a večer. Doma jsem našla smectu, reasec a endiaron. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smecta je dobrá a nijak se vzájemně neovlivňuje s Eliquisem. Zrovna tak Imodium a probiotika mohou pomoci. Někdy se stává, že sám Eliquis způsobuje průjem, zejména u žen, které jsou ve věku 60 let a starší. Proto by bylo vhodné promluvit si o průjmu s lékařem, od kterého dostáváte recept na Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a průjem

Krvavý průjem u psa

Krvavý průjem může být důsledkem podrážděného řitního otvoru psa. Při tomto problému je krve ve stolici menší množství. Psa určitě nechte vyšetřit veterinárním lékařem, který stanoví diagnózu a psa bude léčit.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Průjem, cestička vyšlapaná mezi toaletou a koupelnou a křeče. Ale stačilo dát si ráno a večer 2 Probiolacty a průjem byl ten tam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marika.

A je tu někdo, komu nepomohl ?

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Co znamená průjem a zvracení

Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průjem jak léčit

Kopřivový odvar na vlasy

Ingredience: 1 hrnek sušené nebo čerstvé kopřivy (listy), 1 litr vody, hrnec, sítko

Postup: Sušenou nebo čerstvou kopřivu vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte do varu. Kopřivy vařte jednu minutu na mírném ohni a po vypnutí zdroje nechte čaj louhovat a přirozeně vychladnout. Když je odvar vlažný, tak ho přes sítko přeceďte a můžete si s ním oplachovat vlasy vždy po umytí.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubin.

Měl jsem šílený průjem. Dal jsem si na doporučení lékárníka 2 Probiolacty ráno a 2 večer a průjem byl ten tam.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Nebezpečí při průjmu

Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Jak zastavit průjem u dětí

Průjem dokáže dítě pořádně potrápit, stačí drobná dietní chyba či neumyté ruce před jídlem. O průjmu hovoříme tehdy, pokud má dítě častěji stolici a její konzistence je řidší (až vodnatější) než obvykle. Stolice obvykle i jinak zapáchá. Nejčastější příčinou této poruchy trávicího ústrojí jsou u dětí zánětlivé reakce střeva na infekci. Při průjmu ztrácejí děti potřebné tekutiny a v nich obsažené elektrolyty. Tento stav může vyústit až v dehydrataci organismu, která může dítě bezprostředně ohrozit na životě. Nebezpečí dehydratace organismu stoupá obzvlášť, pokud je průjem vleklý nebo se k němu přidá zvracení či teplota.

O průjmu hovoříme tehdy:

  • pokud měl kojenec více než pět tekutých stolic za den;
  • pokud mělo malé dítě více než tři tekuté stolice za den.

Nejdůležitější je zajistit dítěti dostatečný přísun tekutin, aby se tak vyrovnala ztráta tekutin a důležitých minerálů. Podávejte dítěti tekutiny opakovaně, nejlépe v malém množství. Spotřeba tekutin u kojenců se udává 150 ml/kg/den, u batolat 100–120 ml/kg/den. Dobrým pomocníkem jsou sypké směsi pro přípravu rehydratačního nápoje, které by měly být součástí každé dětské lékárničky (například Kulíšek). Jejich výhodou je vyvážený poměr látek, které dítěti v dané situaci díky průjmu chybí.

Pokud dítě kojíte, s kojením nepřestávejte – mateřským mlékem si dítě doplňuje tolik potřebné tekutiny. Pokud použijete rehydratační roztok, nařeďte ho mateřským mlékem. Před kojením můžete dítěti podat několik lžiček rýžového odvaru, u kojených dětí starších 6 měsíců můžete podat i mrkvový odvar. Pokud je dítě na umělém mléku, podávejte mu po dobu šesti až osmi hodin rýžový nebo mrkvový odvar či slabý čaj (nejlépe heřmánkový nebo fenyklový). Přidejte do něj špetku soli a čajovou lžičku hroznového cukru (na 100 ml čaje). Postupně pak přejděte na mléko, kterým jste dítě krmila před výskytem průjmu.

Po dobu šesti hodin nepodávejte staršímu dítěti žádnou pevnou stravu, podávejte mu místo toho tekutiny. Pití volte tak, aby bylo pestré a dítěti se neprotivilo. Osvědčený je heřmánkový, fenyklový nebo slabý černý čaj, do kterého přidejte 1–2 čajové lžičky hroznového cukru na 100 ml čaje a špetku soli. Čaj by neměl být horký, nejlepší je ho podávat při pokojové teplotě. Pomůže také osolený vývar a banánová nebo meruňková šťáva, která obsahuje hodně draslíku. Díky těmto tekutinám můžete dítěti dodat potřebné živiny, elektrolyty a vitamíny, které průjmem ztratilo. Pokud dáte dítěti do hrníčku slánku, dítě často vypije daleko více, než kdyby pilo jen obyčejně z hrníčku. Zhruba po šesti hodinách můžete začít dítěti podávat lehce stravitelnou stravu s minimálním obsahem tuků.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Potřebné věci

  • cukr
  • sůl
  • rýže

Zdroj: Jak zastavit průjem u kojenců

Kdy navštívit lékaře

Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.

Zdroj: Léčba průjmu

Čaje a odvary z levandule

Čaj z levandule vypitý během dne si dokáže zastavit třesavku, migrény a hysterické stavy. Dále tento čaj pomáhá proti nadměrné plynatosti (nadýmání) a také se s ním léčí žaludeční kolika. Čaj má mírné projímavé účinky a téměř každá očistná kůra by ho měla mít ve svém repertoáru, protože je dobrý na játra a žlučník.
Silný odvar z levandule slouží jako kloktadlo při angíně nebo u chřipky. Kloktáním silného odvaru z levandule se čistí drobné vřídky v dutině ústní, typicky afty na jazyku. Odvar při kloktání také uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkání.

Zdroj: Levandule lékařská

Dušená mrkev při průjmu

Slyšeli jste někdy o mrkvové polévce jako léku na průjem? Mrkvová polévka je skvělým tipem mezi domácími léky na průjem (nejen) u dětí, dospělých a dokonce i psů.

Díky mrkvové polévce, která je pojmenována po dětském lékaři Ernstu Morovi, se na začátku 20. století výrazně snížil počet úmrtí na komplikované průběhy průjmů u dětí. Mrkvová polévka později ztratila svou významnost se zavedením antibiotik. Přesto je v dnešní době účinným a jednoduchým domácím lékem na průjem.

Svou jemnou sladkou chutí dětem velmi chutná a pomáhá jim překonat namáhavý průjem.

Recept na přípravu je jednoduchý. Hlavní složkou polévky proti průjmu je mrkev. Když se mrkev vaří, tvoří se cukry, které jsou velmi podobné těm ve struktuře střevních klků. Patogeny se na tyto cukry navážou a jsou s nimi vylučovány – tělo se může zotavit.

Voda a sůl obsažené v polévce pomáhají tělu kompenzovat ztrátu tekutin a minerálů.

Suroviny:

  • 500 gramů mrkve;
  • voda;
  • 1 lžička soli.

Postup:

Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

Poté je hodinu vaříme v litru vody. Tato dlouhá doba vaření je důležitá pro vytvoření dlouhých cukerných řetězců!

Poté se kousky mrkve jemně rozdrtí a množství se doplní na jeden litr.

Nakonec stačí přidat 1 lžičku soli.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP